Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7x64

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7x64
schweps
 Ja bi se slozio sa kolegom da za 7x64 trebalo bi ipak malo teze zrno.Imao sam prilike da pucam par svinja iz drugarovog karabina a municija je bila Hornady SST 10,5g i ja sam bio prezadovoljan kako je to radilo a daljine su bile 70-150m svaki pogodak pad u vatri.
Lisica

canis aureus
 Podunavche Bye
... trijes godina Ćitaš stručnu literaturu ?!? ... pa baš si omatoreo Zum
Grin
NikI tebi nEje rek'o da ti čitaš "vikipediju" pa da se nadŽeš takI uvredŽen Confused ... a to je tvoj propus' što je ne Ćitaš i ne učiš neštA novo već se držiš tog zastarelog od pre trijes godina Stari
Grin

Već smo ranije pisali o toj problematiKi "nemački kalibri i prelazni konus" , da je tako nazovem, i tamo sam pisao isto što i ti sadE tj u potpunost' se složismo ... al ovde sam 'teo naglasit' da se ne globalizuje jer ima odstupanja od "uvreženog pravila" pa nije redak slučaj da ne bude tako po pravilu Confused
U suštini, još uvek se i sam držim togA pravila i naveo sam da su moji 8T-RexI više voleli teža zrna ... ali ne mogu da se složim da se nekome ko traži preporuku za svoj karabin, recimo, kaže da je GROM "duplo ništa" i sl samo ako ga taj karabin ne podnosi. Imao sam karabin koji je sa GROMom grupisao kao "tri u red" ALI sam takođe imao karabin koji je sa istim tim GROMom na 100m pravio grupe pogodaka od 20mm, tako da ...
Za 7x64 moja preporuka je bila GROM a isti ne spada u "lakša" zrna za taj kalibar tako da eto nisam preporučio ... a GROM je mnogo lakše naći po prodavnicama i po mnogo manjoj ceni od nekih stranJskih i ako ga cev dobro nosi eto jeftinije a dobro rešenje Yes

... i da, za neverne Tome i koleZu 7x57, koji ne veruju i koji bi 'teli vidUti te rezultate sa "lakšim zrncima" , što sam nav'o na prethodnu str. nik'i problJem nEje Confused vJerujem da će kolege pristati da Vam pokažu to i takvo grupisanje ALI ti, 7x57, ako budeš im'o lošiji rezultat iz istog karabina sa teškim zrnCima plaćaš ja'njetinu za sve učesnike tog "testiranja" i drink pride GladanRotiljPivo
... a kolega SUMO kako odluči za prEkazivanje preciznos' sa KS 8g ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

7x57
 Kolega, trudim da pišem jasno, ali da pojasnim. Ti si puno puta objavio fotografije grupa pogodaka tvojim karabinima, tome verujem. Ali još ne videh ni jednu grupu 7x64 8g KS, i da ponovim, na 200m, tu se očekuju problemi sa kratkim zrncima. Takođe, nisam rekao da ne verujem u grupu 8- ice sa 8g, ali sam siguran da će na 200 m imati bolju sa 12,7g.

Toliko do iza Božića. Srećna vam Nova godina i Hristos vaskrse.
Draško

Barbarosa

7x57 kaže:

Toliko do iza Božića. Srećna vam Nova godina i Hristos vaskrse.

Kolega, Hristos se rodi...Jaooo
iveli 3

kolega_LOVEc
 Moguce je ostvariti dobre grupe zrnom 8g ks, video sam 5 komada u cep od koka-kole, doduse covek je pucao na 100m i iz browning-a, neki a bolt starije generacije.
A i svabe reklamiraju kegelspitz kao zrno sa posebno dizajniranom "kosuljicom" sto omogucava da projektil bude duzi nego standardno.
Duzina projektila modernih konstrukcija manje mase anulira prednosti
teskih zrna starih konstrukcija, u cevima projektovanim za klasicna teska zrna.
Vim vi repellere licet

canis aureus
 OK, još mal' pa će se razumemo šta pišemo i čitamo ... Presrean

Nije ni 200m tako strašna i vel'ka udaljenos' da bi lakša/kraća zrnCa gubila mLogo na preciznos'. Ako na 100m sa tEm lakim zrnCom(IK 8g u 8x57js) ostvaruVa grupe pogoCi 5kom/25-35mm(u zavisnos' od raspoloženjeE) koliko bi rasip'o na 200m?!? a sa teškim 12,7g na 5kom/100m cca.50mm ... ne vJerujem da bi i na dvJesto ovaj tJeži bio boljŠi od lakšeg Confused
Dečkić je isprob'o baš svakojake/razne mundže u svim težinama u cal.8T-Rex i po preciznos' pored RWS TIGa i GECO TM stavlja baš taj IK 8g međ' prva tri Yes ... kaže da "i GROMa "lepo" nosi, u 50-60mm, može da posluži al nije to TO" Ne-ne

... KS 8g u 7x64 nEsam pob'o pa...
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:

Podunavche Bye
... trijes godina Ćitaš stručnu literaturu ?!? ... pa baš si omatoreo Zum
Grin
NikI tebi nEje rek'o da ti čitaš "vikipediju" pa da se nadŽeš takI uvredŽen Confused ... a to je tvoj propus' što je ne Ćitaš i ne učiš neštA novo već se držiš tog zastarelog od pre trijes godina Stari
Grin

Već smo ranije pisali o toj problematiKi "nemački kalibri i prelazni konus" , da je tako nazovem, i tamo sam pisao isto što i ti sadE tj u potpunost' se složismo ... al ovde sam 'teo naglasit' da se ne globalizuje jer ima odstupanja od "uvreženog pravila" pa nije redak slučaj da ne bude tako po pravilu Confused
U suštini, još uvek se i sam držim togA pravila i naveo sam da su moji 8T-RexI više voleli teža zrna ... ali ne mogu da se složim da se nekome ko traži preporuku za svoj karabin, recimo, kaže da je GROM "duplo ništa" i sl samo ako ga taj karabin ne podnosi. Imao sam karabin koji je sa GROMom grupisao kao "tri u red" ALI sam takođe imao karabin koji je sa istim tim GROMom na 100m pravio grupe pogodaka od 20mm, tako da ...
Za 7x64 moja preporuka je bila GROM a isti ne spada u "lakša" zrna za taj kalibar tako da eto nisam preporučio ... a GROM je mnogo lakše naći po prodavnicama i po mnogo manjoj ceni od nekih stranJskih i ako ga cev dobro nosi eto jeftinije a dobro rešenje Yes

... i da, za neverne Tome i koleZu 7x57, koji ne veruju i koji bi 'teli vidUti te rezultate sa "lakšim zrncima" , što sam nav'o na prethodnu str. nik'i problJem nEje Confused vJerujem da će kolege pristati da Vam pokažu to i takvo grupisanje ALI ti, 7x57, ako budeš im'o lošiji rezultat iz istog karabina sa teškim zrnCima plaćaš ja'njetinu za sve učesnike tog "testiranja" i drink pride GladanRotiljPivo
... a kolega SUMO kako odluči za prEkazivanje preciznos' sa KS 8g ...

Omatoreo već dobrano. Ali se još držim. Ne dam se ovim mladima iz hamburger generacije. Grin
Problem sa Wikipediom i sličnim stvarima je što nema prave cenzure. Može da napiše ko šta hoće, bilo to ispravno i istinito ili ne. A svako ima svoje mišljenje i smatra da je u pravu. Svakakvih sam se gluposti načitao i na našima ali i na američkim portalima (pošto se solidno služim engleskim jezikom). I sada pratim novitete iz oružarske industrije, ali pažljivo izaberem nešta što su pisali stručnjaci i na osnovu naučnih ispitivanja. A ne neki DŽo pucao u konzerve kad je bio na vikendu sa društvom, a pre toga popili dva-tri sanduka piva.
Jedini sam se ja ove prilike uhvatio za prelazni konus pa sam se našao prozvanim. Ali nikako nisam uvređen. Daleko od toga. iveli 3
Inače uvek preferiram teža zrna u kalibrima koji su namenjeni za odstrel DS i jelenske divljači. Što se tiče odstrela srneće divljači i predatora, tu mogu i konstrukcije sa manjom gramažom.
Inače lično nisam ljubitelj tvrdih konstrukcija izrađenih kao monolitna bakrena zrna, ali poštujem i to. Ponekad su i takva zrna potrebna. I naš Grom je solidne konstrukcije, premda kasni za ostatkom sveta bar 30 godina. Od tvrđih zrna najviše mi se svideo RWS UNI-Classic, ili DK. Ali ne mogu financijski da si ih priuštim. Jer ako razmišljam da li ću da pucam iz moje puške ili neću, zbog cene metka, onda j..eš i posao i municiju.
Tvrda zrna su OK u dva slučaja. Ako se lovi divljač male bio mase koja je mekana, ne pravi mnogo štete na mesu. Ako se lovi tvrda divljač, velike bio mase, ima dobru penetraciju (duboku) i uglavnom daje izlaznu ranu. Što je bitno ako je divljač otišla sa mesta nastrela, pa je potrebno praćenje. Izlazna rana odstavlja dobar krvni trag. Ali je problem ako se love svinje manje telesne mase kakve su u naši lovištima najčešće. Onda se često desi da se ovakvo tvrdo zrno ne otvori dovoljno i da samo prosvira divljač, koja odvuče pogodak po nekoliko stotina metara, a neretko i kilometara. Naravno u slučaju da pogodak nije baš u srce ili kičmu.
Zato ja preferiram teža SP zrna koja su mi se pokazala kao najuniverzalnija. Stim da srneću divljač pucam u vrat ili visoku plećku (tkzv. treger). A može i po rebrima ako je daljina veća, jer je i zona dobrog pogotka veća.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 OK Podunavche u većinU se slJažemo ... end važno je da nema ljutiš ... iveli 3

A sadE da se vrnemo na 7x64

MaksimalJnaja dužina cJelog metka cal.7x64 je 84 mm. Confused ... 'el tako -takoje
Kod PPU i 11,2 i 9,0g imaDu isti COAL (dužinu) od 82mm. Yes
Kako je zrnCe od 9,0g manje konJusno, odnosno zatupastije, ogive ili dJeo od kada zrnCe od vrha dolazi do punog preĆnika je kod metka od 9g blJiže vrhu, odnosno manje je udaljeno od žlebova od metka PPU 11,2g. Yes
SliĆno je i kod metka RWS KS 8,0g koji zbog oblJika zrnCa koje imade oštar konus od ogive do vrha, ima ogive blJiže žlebovima negoli npr. neki extra aerodinamični, i ako teži kao npr. S&B 10,5g PTS kod koJOga je ogive na oko 2 mm od venca čaHure.
... tako da, preciznos' i lakših zrnCa ne mora da bude manja ...

... razmislite o tomU !! ika
Dim

kempi
 Pozdrav za sve i srecna vam nova godina !!
Podunavac citajuci tvoje upise primecujem da si edukativno zakljuucan u jednom vremenu da nekazem u istoriji.Davno davno se desavalo to sto ti prepricavas ovde.Prvo prelazni konus nema bas ama nikakve veze sa tezinom projektila za neki odredjeni kalibar on utice na nesto drugo i necemu drugom sluzi.Razumem tvoj trud da podelis svoje znanje sa ostalima na forumu ali ono je nazalost samo nauceno i negde procitano.Daj ti nama nesto konkretno sliku meta odstrela sliku zrna itd,,,kao sto to radi Canis na primer.To su neki konkretni dokazi i samo nas time mozes ubediti da to sto pricas da je tako.
Posto je tema 7x64 da kazem moje iskustvo o njemu,kalibar je konstruisan da puca teska zrna 11grama do 11,5 da bi bio ostvaren balisticki komplet.Sto znaci da dok projektil ispucan nekom odredjenom brzinom dok god nebude podzvucan bude balisticki stabilan.Breneke je bio Nemac ciji koncept lova poznajemo kao pogodi divljac da je projektil probusi da divljac ostavlja krvav trag i nace je ker(krvoslednik), zato i jeste dobar ali po meni za ne dalje od 120-130m i samo sa zrnima od 11 do 11,5 grama.
Medjutim 21.je vek pa ljudi posezu za novitetima gde recimo sako 85 sad ima korak 1u10 pa mu je prirodna tezina projektila 9,7 grama koja moze ispucati oko 880m/s sto je po meni jako korektno.I to kalibru 7x64 daje jednu sasvim drugu dimnziju
Mene Svabe nisu odusevile ni jednim ama bas nijednim kalibrom koji su oni konstruisali i verujte mi da u balistici oni kasne za svetom kao muda za veprom.
Kolega 7x57 je u pravu milion posto u izlaganju u predhodnih par postova i eto i ja se pridruzujem tom izazovu da vidim da ce neko na 200m napraviti bolje grupe sa laksim zrnima u kalibrima 7x64 i 8x57,
Ko god hoce da proveri ovo o cemu pricam mozemo se naci na nekom strelistu da vidimo vase a ja cu vam pokazati svoje argumente.
Pozdrav zivi i zdravi bili

Podunavac

kempi kaže:

Pozdrav za sve i srecna vam nova godina !!
Podunavac citajuci tvoje upise primecujem da si edukativno zakljuucan u jednom vremenu da nekazem u istoriji.Davno davno se desavalo to sto ti prepricavas ovde.Prvo prelazni konus nema bas ama nikakve veze sa tezinom projektila za neki odredjeni kalibar on utice na nesto drugo i necemu drugom sluzi.Razumem tvoj trud da podelis svoje znanje sa ostalima na forumu ali ono je nazalost samo nauceno i negde procitano.Daj ti nama nesto konkretno sliku meta odstrela sliku zrna itd,,,kao sto to radi Canis na primer.To su neki konkretni dokazi i samo nas time mozes ubediti da to sto pricas da je tako.
Posto je tema 7x64 da kazem moje iskustvo o njemu,kalibar je konstruisan da puca teska zrna 11grama do 11,5 da bi bio ostvaren balisticki komplet.Sto znaci da dok projektil ispucan nekom odredjenom brzinom dok god nebude podzvucan bude balisticki stabilan.Breneke je bio Nemac ciji koncept lova poznajemo kao pogodi divljac da je projektil probusi da divljac ostavlja krvav trag i nace je ker(krvoslednik), zato i jeste dobar ali po meni za ne dalje od 120-130m i samo sa zrnima od 11 do 11,5 grama.
Medjutim 21.je vek pa ljudi posezu za novitetima gde recimo sako 85 sad ima korak 1u10 pa mu je prirodna tezina projektila 9,7 grama koja moze ispucati oko 880m/s sto je po meni jako korektno.I to kalibru 7x64 daje jednu sasvim drugu dimnziju
Mene Svabe nisu odusevile ni jednim ama bas nijednim kalibrom koji su oni konstruisali i verujte mi da u balistici oni kasne za svetom kao muda za veprom.
Kolega 7x57 je u pravu milion posto u izlaganju u predhodnih par postova i eto i ja se pridruzujem tom izazovu da vidim da ce neko na 200m napraviti bolje grupe sa laksim zrnima u kalibrima 7x64 i 8x57,
Ko god hoce da proveri ovo o cemu pricam mozemo se naci na nekom strelistu da vidimo vase a ja cu vam pokazati svoje argumente.
Pozdrav zivi i zdravi bili

Kolega ja nikada nisam poricao da sam tradicionalista što se tiče lovačkog oružja. Više volim starije proverene konstrukcije od super modernih novotarija. A posebno sam poštovalac nemačkog lovačkog oružja sa olučenim cevima.
Što se tiče problematike prelaznog konusa, to jeste pročitano i naučeno. Većinom od našeg velikog stručnjaka magistra Bojovića. Ja nisam balističar, niti imam pristup ispitnom tunelu, pa da sam nešta mudrujem i isprobavam na tom nivou.
Što se tiče slika, njih ovde ima, ali na različitim temama. Ko redovno prati zna. Slika odstrela, sa slikama pogodaka pre i posle deranja divljači. Kao i slika sa strelišta. Ali na žalost ja više nemam priliku za odstrele kao nekada. Nekada je moje lovište imalo šumu, a ovoga rata sam lovio i u Kopačkom ritu. U tom periodu sam odstrelio više svinja, jelenske i srneće divljači nego što neki lovci odstrele tokom celog lovačkog staža.Sada posle rata imamo samo atar pa su kvote za odstrel visoke divljači skromne. Dok sam lovio u bogatim lovištima, nisam se opterećivao sa nošenjem foto aparata u šumu, a i ono malo fotografija što sam imao se pogubilo od čestog seljakanja od 1991. pa do nedavno dok se napokon nisam skućio u svojoj kući. A od kalibara sam imao 8x57 IS, 7x64, 30-06 Spr. i 308 Win. Najviše divljači sam odstrelio kalibrom 8x57 IS, a nešto malo sa 7x64.
Što se tiče mog i tvog gledišta na lov i odstrel divljači ona su različita kao nebo i zemlja. Ja se držim evropskog shvatanja lova i lovačke etike. Koja kaže da se na divljač ne puca ni preblizu ni predaleko. I većina evropskih zemalja ima zakonom određene maksimalne daljine gađanja na određenu divljač. Zato meni savršeno odgovaraju sporiji (relativno) kalibri sa težim zrima. Ti imaš američko shvatanje lova, gde se na divljač puca na krajnjim daljinama na kojima je zrno efikasno. I zato preferiraš manje kalibre sa brzim i lakim zrnima. Meni je to odbojno.
Ja za razliku od tebe poštujem nemačke kalibre, i tvrdim da imaju dobar kalibar za svaku lovnu divljač u evropi. Ali po evropskim standardima, a ne američkim. Ali poštujem i američke kalibre i u svom vlasništvu imam 30-06 Spr. Imao sam i 308 Win. A planiram i nabavku jednoga karabina u kalibru 243 Win. Jedino me ne interesuju magnum kalibri i drugi ultra brzi kalibri sa lakim zrnom. Jer nemam potrebe za takvim kalibrima.

A evo i nekoliko slika odstrela i meta od ove sezone.

Srndać odstreljen kalibrom 270 Win. Daljina 130 m. Pogodak u vrat. Samnom u društvu su bila dvojica kolega sa ovoga portala. Sniper Hunter i Shejtan. Maj mesec 2016.

http://i63.tinypi...6pcjuo.jpg

Moj je ovaj gornji.
http://i64.tinypi...wqr02d.jpg

http://i63.tinypi...64468n.jpg

Srndać odstreljen kalibrom 6,5x68. Daljina 140 m. Pogodak u visoku plećku. Samnom u društvu je bio kolega sa ovoga portala Rančer. Maj mesec 2016.

http://i65.tinypi...1ifmn6.jpg

Ulazna rana.
http://i66.tinypi...aetdo3.jpg

Izlazna rana.
http://i66.tinypi...zi62yd.jpg

Odstrel dva komada nazimeta jednim metkom. Kalibar 30-06 Spr. Municija PPU SP, 11,7 grama. Daljina 110-120 mehaničkim nišanima. Kraj mene stajao kum našeg kolege sa portala MB-BB. Oktobar 2016.

http://i66.tinypi...aetrgz.jpg

Ulazna rana prvog.
http://i67.tinypi...4taujm.jpg

Ulazna rana drugog.
http://i63.tinypi...5buwx5.jpg

Upucavanje moga karabina Zbrojovka Brno 550 Lux. Optika Meopta MeoStar R-1 3-12x56. Montaža Rusan Roll-off. Daljina 100 m. Municija PPU SP 11,7 grama. Ako se ne varam april ili maj 2016. Kolega sa portala MB-BB i ja smo upucavali optike. On je i popucao neke stare zalihe različitih gramaža i proizvođača. Sve u istu metu.

Početna grupacija. Končanica stavljena u nultu poziciju i laserom na grubo naštelovana na montaži.
http://i67.tinypi...ci8ydf.jpg

Nakon štelovanja končanice na optici. Tri metka u dve rupe.
http://i65.tinypi...mbsnl4.jpg

Posle je za još dva klika pomerena u levo.
Tri prsta 2Kolce

arli
 Svaka čast za odstrele😀

Finnskogen
 Pozdrav sviuma i sretna vam novaSmile

samo da prenesem sta sam RWS kaze u opisu svoga KS zrna od 8,00 grama za 7x64 " The external shape of the projectile provides ideal prerequisites for high precision and low air resistance. " Iako je 7x64 vise poznat kao univerzalan lovni kalibar nego po svojim balistickim sposobnostima gde ga novije/modernije americke verzije prevazilaze, izazivam svakog nevernog tomu da postavi svoj telefon na 200 m a ja cu ga sa mojim "dedom " cevi duzine 65 cm i KS od 8,00 grama probati ubediti u suprotno ako ne placam veceru za sve prisutne lovacGrinGrinGrin naravno sa solidnim naslonom

Finnskogen
 RWS 7x64 KS 8,0g
50m 100m 150m 200m 250m 300m
MRD 196m 1.0 4.0 3.0 0.0 -8.0 -22.0
RWS 7x64 KS 10,5g
MRD 182m 1.0 4.0 2.0 -2.0 -12.0 -27.0

canis aureus
 Kod Zbroje 550 u 7x64 twist rate je 1u8,7 ... il bar tako pišU Confused
KoleZa(i banovaTi član) 270 posJeduje ČZ550 Ebony Edition u 7x64 i namontiraTi optiĆki Leupold VariX 3-9x50 s HD konč. i njeJgov rezultat sa strelJišta, koristeći mundžu raznija težina, je slJedeći und vrElo interesing

sa PPU SP 9,0g grupa pogoCi 3/4MOA cca. 17mm
GROM 10,2g grupa pogoCi 35mm
PPU SP 11,2g - 40mm
PPU PSPBT 10,4g - grupa kol'ko u format A4 Shock

... i ajd sad ...

pošto je ovo grupisanje bilo na 100 metEri ... vJerujem da će koleZa pristati da prEkaže rezultatI i na 200meteri i eventualno ako njegova grupa pobJedi uveliča oval s janjetinu i prasetinu kao i ako izgubi ... Yes
Dim

kempi
 kolega Finnskogen mozete li nam reci koja je puska u pitanju koju posedujete u kalibru 7x64?

Finnskogen
 Puska je Ferlach od Franz Szodia sa Bohler Rasant cevi od 65, sto se tice nekih rezultata u meti nemam nikakav materijalni dokaz ali puska je upucana upravo sa KS 10,5 g na 180 m pa kao sto sam rekao ko je spreman da za veceru reskira mobilni na 200 Grin vecera moze svakakoiveliRaanj samo da ne bude plakanja za mobilnim Grin

kolega_LOVEc
 Ma nema sanse da je 7x64 balisticki znatno inferioran u odnosu na neku drugu ne-magnum sedmicu.
Ako moze da "ispljune" 175grejna zrno brzinom od 850m/s a
Svabovi iz ruaga/rws kazu da moze i teze zrno tom brzinomhttps://rws-munition.de/fileadmin/dat...unt.en.pdf
i neka to bude zrno onog cika Walta Bergera, onda to zrno ulazi u transoniku na nesto vise od 1500 metra...
Da se spomene i umereni trzaj kao znacajniju stvar....
Za sportiste iz te branse je verovatno neprihvatljiv, ali njegove mane po meni nisu u konstrukciji, nedostatku kvalitetnih zrna, ili "anemicnosti', njega muci "logistika" da tako kazem.
.284 Winchester i .280 Remington su kalibri sa kojima se pobedjivalo u F-klasi, sto bi "nasa" sedmica bila losija.Indjijanac
Vim vi repellere licet

canis aureus
 SadE se već govorka i o uparivanju tJežine/dJužine zrnCa sa korakom uvijanja ... end dodjosmo do istine da je otprilJike uticaj konusa i tJežine/dJužine zrnCa na preciznos' otprilJike MIT što tvrdiše i neki poznati struĆnjaci s' obeJU strana bare.

Dal' su Jevropljani poitali il se Jameri malo zatrčaše pitanje je sad Hmmm

Nego, trebaDu mi odgovori na neka pitanja, pa ...

MLogo hFaljeni, u nas, 30-06Spr, pravi Jamer, medEcina za sve i svašta i maksimalJno precizan i sa 150gr i 180gr ... za razlJiku od Jevropljanina 7x64 (po mišljenju mnogih odavLe) ... ima klJasičan korak od 1:10inch a Ološ Jevropljanin 7x64 1:8,7inch.
Kad nasumiĆno izaberemo zrnCa iste tJežine u oba kalJibra npr Nosler partition spitzer 150gr u cal .308 (30-06) ono ima dužinu od 1.100 inch a u cal .284 (7x64) 1.220 inch
S'obzir' da im je brEzina sa ovom tJežinom slJična, oko 880m/s, kadE sve propustimo kroz balJistiĆki kalJkulJator (kalibar, korak uvijanja, brzina, težina,kalibar...) dobijemo da ovo zrno u 30-06 ima faktor stabilnosti od 3.065 a u 7x64 2.575 Confused
Isto zrnCe u 30-06 samo u 180gr pri, za ovaj kalJibar, tipiĆnoj brEzini od 820m/s ima faktor stabilnosti od 2.446 a u 7x64 u 175gr za ovaj kalibar tipiĆnoj brEzini od 800m/s ima faktor stabilnosti od 2.122
Obzirom da se teži ka tomU kako bi korak žlebova i odredŽeni kalJibar bili upareni da ovaj koeficijent bude što priblJižniji 1.500 ali ne manji od 1.300 kako bi zrnCe bilo stabilJno ... odgovor mi treba za sledeće:
-ako je pri tipiĆnom koraku uvijanja žlebova prirodnija težina zrna od 150-180gr kod 30-06 ili od 150-175gr kod 7x64, ima li razloga da 30-06 bude precizniji u navedenom rasponu težine sa tipiĆnim korakom uvijanja i prelaznim konusom i koji kalibar u navedenom rasponu težine ima veći BC i SD??

Jevropljanin je i 8x57IS a njegov Jamerički pandan, koji ga je zamJenio u svim vojskama, je 308Win. Confused
S'obzir' da je ovaj zastareli T-Rex 8x57IS pre ere modernih sferičnih baruta, odnosno bezmalo pre 90 godina, bio nadzvuĆan na preko 1000m (1100yds) sa prEtiskom od 390MPA odnosno 56000PSI a da ovaj Jamer to i danas teško postiže sa prEtiskom od bezmalo 62000PSI ... odgovor mi treba ... kako bi izglJedalo da se ovaj zastareli T-Rex napuni na prEtisak ovog mladŽeg,(što u modernim tandžarama uopšte nEje problJem, ovo ograničenje je za fabričku mundžu obzirom na dugotrajnost upotrebe ovog kalJibra end velJikog broja starih puščet'na tormentovanih na niže prEtiske i u lošijem stanju) i zrnCima maksimalnog BC u svom kalJibru do dJužine/tJežine koje može da stabilizuje njegov tipiĆan korak od 1:9,5inch a mlađani Jamer zrnCima maksimalnog BC u svom kalibru do dJužine/tJežine koje može da stabilizuje njegov tipiĆan korak od 1:12inch??? Dal' bi mladŽani Jamer u bilo čemu bio boljŠi ili pak Ološiji???

Duža i teža zrnCa većeg BC iako manje poĆetne brEzine duže zadržavaju nadzvučnu brEzinu, manje su podložna uticaju vJetra i poželjna su za gadjanje dalekih ciljeva ... zar ona ne tražU i duže prelJazne konuse kako bi se što manje utiskivala u čaHuru, zauzimala prostor čime se smanjuje prostor za barutno punjenje i povećavaDu prEtisci?
... zar ne tražU brže korake uvijanja žlebova, pa Jameri, koji ozbiljno pucaDu na dalJeko, u zadnje vreme sve više naručivadu cevke bržeg koraka i produbljuju prelJazne konuse i ovim sve više ličedu na Jevropljane?

... može bit' da su u pojedinim oblJastima balJistike mooda ipak pretrčala vepra! Hmmm
Dim

DakiNS
 Ni ovaj ne radi !

https://www.googl...9868,d.bGg
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Finnskogen
 Sta kazes Daki, ne radi Smeko mogao je sve to da napise i na kineskom Grin mogu ja da ti prevedem sta covek napisa, da ga citiram " NE DIRAJ U T-REXa " Grin

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,128,819 posete www.srbijalov.com