Svako LU odlucuje u skladu sa stanjem na svom terenu,velike hladnoce su bile svuda,ali snega je bilo kako-gde....Stajacice i kanali su zaledjeni,imamo samo jedan kanal koji je odledjen,ali u poslednja dva izlaska pataka nije bilo,samo nesto krdza je preletelo van dometa.Stari sneg se skoro bio otopio,ali je nocas i danas pala nova kolicina,pa se nadamo da ce se patke pokrenuti....
[xhide]Mislim da trenutno kod nas uopšte nema pataka na Savi, jer je dobrim dijelom bila zaleđena na obalama. Patke su se većinom bazirale na Drinu i njene manje izvore jer je tu voda toplija i ne ledi. Evo malo fotografija i snimak od prije desetak dana:
Kile.... Juče me zvaao kolega iz grupe što radi na ribnjaku i kaže da u životu nije video toliko pataka... dolazile su u cugovima od po par stotina komada iz pravca V. Grede.....
uskoro očekuj i guske u velikom broju... ranije sam ti pisao da se vraćaju krajem januara....Moravica polako se otapa i čim vide malo vode naleću po ceo dan... pazi, ceo dan preleću, odlaze i dolaze ko bez glave.... kud me snađe vako da radim
Koristeci podatke o brzini sacmene municije (neki prosek) u zavisnosti od granulacije, podatak da patka leti 22 m/s u punoj brzini i adekvatan balisticki softver dobio sam sledece podatke za potrebno preticanje ispred mete. sad dal je tacno, kolege iz prakse bolje znaju, ja sam jos taze
Tacno ili ne u praksi je neupotrebljivo,lovac ne moze da odredi ni tacnu daljinu,koja se menja svakog trenutka, a kamoli brzinu u datoj situaciji,pa jos pod kojim uglom leti patka,pa vetar,pa temperatura....Polako kolega,doci ce to sve na svoje vremenom,nemoj se zamarati matematikom,Dobar pogled!
Prvo ove dve poslednje kolone možeš slobodno obrisati. Ne verujem da iko puca na patku na 60-70 m, možda sa k-100 ( nikad ga nisam koristio), jer je neetički, po meni je čak i 50 m puno.
Drugo, i prvu kolonu možeš slobodno obrisati jer je takođe neetički pucati na 10m, možda sa nekom disperzante municijom i to iz cilindra ili četvrtčoka i to bez preticanja eventualno "u kljun".
I treće i najbitnije ovo se najverovatnije odnosi na idealne tj matematičke odnose, da ti patka leti pod uglom od 90 stepeni bez menjanja visine leta što je malo teško izvodljivo u praksi.
^Dodao bih jos da je "start", odnosno pocetna brzina, vec odavno prevazidjena, velika vecina sadasnje lovacke municije ima vecu pocetnu brzinu od oko 400-410 m/s (pa i vise), tako da je i sama matematika ovde u startu pogresna.
Davore sad vidim tek poruku.Sima ide danas u barice bas pa cu da vidim kakvo je stanje.Ja idem u sredistena jednu baru ima dosta pataka od neki dan.A guske sam video da lete i to bas dosta
Kolege, sve je uzeto u nekom proseku. Notmalno da nije preterano upotrebljivo u praksi zbog mnogih nepoznatih, ali u nacelu daje neku blagu predstavu o tome koliko preticanja je potrebno. A tabela ima i 0 i do 70, posto su podaci o brzinama uzimani sa isto tabele koja ima od 0 do 70 m.
Jedna zanimljiva situacija veceras i postovanje za moju cupavu trudnicu
Lovili smo na jednom razlivu,odmah pored Save.Na pocetku preleta pucam na patka i drugim metkom ga pogadjam u krilo,inercija ga nosi podaleko i pada blizu Save u travu i sitno rastinje.Krecem odmah u potragu da ne bi sisao u vodu,kuja ga nije pronasla usput,trazi jos neko vreme pored same obale reke,nema ga,kolege pocinju sve cesce da pucaju.Pozivam psa i ne cekajuci ga krecem nazad,prelet uveliko poceo,vidim da necu imati vremena da se vratim na pocetnu poziciju i ostajem u tom rastinju izmedju razliva i Save...kolege su se lepo ispucale,ali bez uspeha,dok na mene nista nije naletelo.Kuja je ubrzo dosla za mnom i stala pored noge...Prelet zavrsen,sastajemo se i krecemo nazad,prepricavamo utiske,objasnjavam da nisam nasao ranjenog patka,presli smo mi stotinak metara,kad mi drugar kaze "Pa eto je,kuja ti nosi patku" ....Ona je sve vreme trajanja preleta i kasnije,kada smo krenuli,drzala patka u ustima iduci iza mene,koji je bio ziv a ja nisam ni pogledao u nju....Izvini Cup...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?