Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Drugi pišu...

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Drugi pišu...
Tomash

Podunavac kaže:

Aktivni članovi lovačkih društava ne plaćaju porez na lovačko oružje, bez obzira na njegovu tehničku konstrukciju.

Ovo je tvoje mišljenje, dok sam ja citirao zakon.

Eksplicitno se pominje ko plaća, i ko je oslobođen.
Brisani su lovci.

Pročitaj opet.
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_...obara.html

Možemo mi da pišemo ovde šta hoćemo, to je samo spisak lepih želja.... citirao sam zakon, a ukoliko ti nešto znaš što mi ne znamo, prosledi gde si to pročitao da imaju (mahom mladi) ljudi neku nadu.
Mene to ne dotiče konkretno, ali eto....polako se sužava krug, i ide se na to da se skroz razoružamo...

Novi zakon o porezima je prošao....onako mimo radara, dok se bakćemo sa zakonima o oružju i lovstvu, ovo prolete samo tako, pored svih zahebancija, pa sada PA puške i Karabini, pored sve preregistracije i lekraskog....fasovaše i porez!

Smučiće se ljudima i da poseduju, a kamoli da još plaćaju članarinu i love...

tomo vrbas
 Ako je to tako ja cu im moje sve oruzije predati ostaviti mozda jednu pusku za ne daj Boze da imam u kuci,a ostalo eto im ga pa neka ga tope jbem ti i drzavu i sve.Dici ruke od svega spakovati kofere i put pod noge dok jos ima gde da se ode.

Tomash
 I celu ovu situaciju gledamo usko....onako iz našeg lovačkog ugla....

Članovi streljačkih organizacija su isto tako pogođeni ukoliko im je oružje poluautomatsko (mk pištolji i puške), jedino je oružje samih streljana oslobođeno poreza (uz službene cevke državnih organa) bilo koje konstrukcije da je, tj. skroz je ista situacija kao i sa nama lovcima.

Ne sumnjam da će uskoro prvo na pumparice, pa kasnije i na prelamače i obrtnočepno uvesti porez, a kao šlag na tortu....i na vazdušno...

Tako je krenulo. Pa ko voli nek izvoli, plati pa se klati...(ako imaš)

Čega se bre to plaši ova država? Ko će sutra jbt (zlu ne trebalo) da je brani, i ČIME?

Prvo lekarski, pa preregistracija svih cevki, pa onda porez, a kada sve to lepo poplaćaš državi.....e tek tada Diskreciono može neko da te liši svega....Sve lepše od lepšeg....
I posebno je navedeno u zakonu, da dužiš porez i kada ti oružje oduzmu, kao da je planirano da ti sve bude oduzeto. Jel ima neko da ne vidi šta se dešava, ili svi ćute?!

Meni nije, ali sam besan zbog kolega kojima jeste oduzeto oružje, i boli me kao da su meni samom to uradili... A kolege će uredno plaćati porez, ili u suprotnom ležati u bajbokani za dnevnicu ako ne budu imali da plate, ili uljudno dočekivati izvršitelje da im rasprodaju imovinu, jer gde da povise glas na državu, ipak se nadaju vraćanju cevki...

Ej državo jadna li si....

I najgore od svega: Ako svima oduzmete oružje, KOME ĆETE NAPLATITI POREZ?
Em što je država luda, izgleda da je i pglu...

Tomash
 Eh kolega...

Dok nam je državu vodio lovac...najbolje je bilo.....
Tomash priložio:
21151755_10159373290455204_8542996527859467641_n.jpg

dzudzubajac
 Svake godine neko pokrene priču kako se plaća porez na lovačko oružje pa se ljudi uzbune. U zakonu nema osnove da se naplaćauje lovačko oružje, ima samo poluautomat, automatska puška i pištolj. Gde se tu uklapa lovačka puška i karabin? Smile

Meni danas stiglo rešenje na 3500, samo za pištolj. Iduće godine ni to neću plaćati, samo da preregistrujem u sportsko oružje.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

AcaNik
 Зна се ко покреће, неписмени власници оружја! Једноставно не желе да помере дупе за себе да нешто прочитају или се обавесте него слушају локалну пијандуру свезналицу упућену у све теорије завере које ће радо открити за флашу пива испред продавнице.
Та површност нас уби Sad
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

dzudzubajac
 Ma teško je ispratiti regulativu i za ljude koji su u tim vodama, a ne nama ne-pravnicima.
Al ima ovih diletanata na fejsu koji po lovačkim grupama stavljaju bombastične naslove tipa "PREVARA: LOVCI PLAĆAJU POREZ" kako bi povećali broj poseta na sajtovima (i dobili neki cent od reklama) a naši ljudi se odma popale i dižu frku.

Na temu poreza:

https://www.youtu...LXpV921ee8

Djurovic Djordje
 Ja sam kada sam menjao oruzani list, jer sam radio lekarsko za posao pa usput i to odradio morao da dostavim potvrdu da mogu da budem lovac posto se radi o lovackom oruzju. Iskopirao sam lovnu kartu i to su mi prihvatili, ali ko nije lovac a ima lovacku pusku mora od LU da trazi potvrdu da moze biti lovac, tako bar tumace ovde u Cacku kod mene. Hteo sam da podnesem zahtev za nabavku karabina i jos jedne lovacke puske, ali plasim se uzece mi i ovo sto imam, moram dobro da razmislim.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

AcaNik
 Из неког разлога неће да отвори ни један јутјуб видео Sad
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

dzudzubajac

Djurovic Djordje kaže:

Ja sam kada sam menjao oruzani list, jer sam radio lekarsko za posao pa usput i to odradio morao da dostavim potvrdu da mogu da budem lovac posto se radi o lovackom oruzju. Iskopirao sam lovnu kartu i to su mi prihvatili, ali ko nije lovac a ima lovacku pusku mora od LU da trazi potvrdu da moze biti lovac, tako bar tumace ovde u Cacku kod mene. Hteo sam da podnesem zahtev za nabavku karabina i jos jedne lovacke puske, ali plasim se uzece mi i ovo sto imam, moram dobro da razmislim.

Ne treba ti potvrda od LU već samo da imaš ispunjene uslove za posedovanje lovne karte. Tj dovoljno je da imaš položen lovački ispit i oružni list. Možeš da kupiš lovnu kartu i ako nisi član nekog udruženja.

Iz ZoM-a:

(2) za lovačko oružje kategorije B - dostave dokaz da ispunjavaju uslove za posedovanje lovne karte

U praksi referenti često traže ovakve potvrde od lokalnih LU što je u suprotnosti sa zakonom. Ali lakše je uzeti potvrdu ako si već član, nego li da se objašnjavaš sa referentom...

Planinko011
 Da li neko ko ima lovacki ispit i vise nije clan ni jednog LU u Srbiji moze izvaditi lovnu kartu za tekucu godinu i loviti npr u JP Srbijasume i Vojvodinasume kao i u komercijale lovove po LU?
Od kog on LU da trazi potvrdu da moze biti lovac i kako da dokaze da aktivno lovi?
A ima ih dosta koji idu u cistu komercijalu, verovatno mnogi i bez clanstva u LU.

Ako zakon kaze da se porez placa na poluautomatsku pusku da li se to odnosi na PA sacmarice ili PA karabine ili oboje?

Ljudi pisem ja vec da je dogorelo do nokata od poreznika i ovih zastitara, i da je red da i lovci prosetaju mirno ulicama u 5-6 gradova Srbije, kao nemacki lovci onomad, cisto da nas prebroje i da shvate da pored glasa koji imamo da smo mi neka drustveno korisna populacija.

dzudzubajac

Planinko011 kaže:

Da li neko ko ima lovacki ispit i vise nije clan ni jednog LU u Srbiji moze izvaditi lovnu kartu za tekucu godinu i loviti npr u JP Srbijasume i Vojvodinasume kao i u komercijale lovove po LU?
Od kog on LU da trazi potvrdu da moze biti lovac i kako da dokaze da aktivno lovi?
A ima ih dosta koji idu u cistu komercijalu, verovatno mnogi i bez clanstva u LU.

Zakonski može.
U praksi morao bi da uveriš referenta u to šta piše u zakonu.

Planinko011 kaže:Ako zakon kaze da se porez placa na poluautomatsku pusku da li se to odnosi na PA sacmarice ili PA karabine ili oboje?

Iz zakona:

Porez na registrovano oružje plaća se za svaku kalendarsku godinu, na registrovano oružje utvrđeno ovim zakonom, i to na:

1) automatsku pušku;

2) poluautomatsku pušku;

3) oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola, odnosno dozvola za nošenje oružja, osim na gasne sprejeve i na uređaje za izazivanje elektrošokova (elektrošokere ili paralizatore).

Zakon ne daje osnovu da naplatiš porez na običan karabin ili običnu lovačku pušku.

Planinko011 kaže:Ljudi pisem ja vec da je dogorelo do nokata od poreznika i ovih zastitara, i da je red da i lovci prosetaju mirno ulicama u 5-6 gradova Srbije, kao nemacki lovci onomad, cisto da nas prebroje i da shvate da pored glasa koji imamo da smo mi neka drustveno korisna populacija.

Bravo 2

Podunavac
 Nema logike da se na lovački PA karabin ili sačmaricu plaća porez, a na ostale konstrukcije lovačkih pušaka ne. Ako se na lovačke puške ne plaća porez, onda nije bitno koje su konstrukcije te lovačke puške.
Lovna karta može da se kupi bez obzira da li je neko član lovačkog društva ili ne. Nigde u zakonu ne piše da lice mora da bude član LU da bi mogao da izvadi lovnu kartu i lovi u gostima ili u komercijali.
Tri prsta 2Kolce

Tomash
 A o čemu ja sve vreme ovde pričam....

Aj prvo Lovna karta:
Dovoljan uslov je POLOŽEN lovački ispit, može i bez položenog L.Ispita ( završene stručne škole itd...)

Što se tiče poreza, dao sam link zakona, u kojem je promenjeno je štošta, možemo mi da se pravimo ludi koliko hoćemo i da tvrdino da je lovačko oružje izuzeto, to se više nigde ne spominje, ima čak i obrazloženje kada je ušao u skupštinsku proceduru, šta se zbog čega menja, pa je lepo precrtano šta više ne važi i čime se menja, a sve te promene su prošle i važeće su...

Najvažnija promena je sledeća, pre se porez plaćao na oružje ZA LIČNU BEZBEDNOST, (pa je lovačko, streljačko i kojekakva još oružja bilo sve izuzeto), pa kažu:

Briše se:

Obveznik poreza na registrovano oružje je fizičko i pravno lice na koje glasi
oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost, oružni list za držanje i nošenje
oružja, odnosno dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost.
Ako je za više pravnih ili fizičkih lica izdat oružni list za držanje i nošenje
jednog istog oružja, poreski obveznik je vlasnik oružja.

I sada glasi ovako:

OBVEZNIK POREZA NA REGISTROVANO ORUŽJE JE LICE NA KOJE
GLASI ORUŽNI LIST, ODNOSNO KOLEKCIONARSKA DOZVOLA, ODNOSNO
DOZVOLA ZA NOŠENjE ORUŽJA.

AKO JE ZA VIŠE LICA IZDAT ORUŽNI LIST, ODNOSNO
KOLEKCIONARSKA DOZVOLA, ODNOSNO DOZVOLA ZA NOŠENjE, JEDNOG
ISTOG ORUŽJA, PORESKI OBVEZNIK JE VLASNIK ORUŽJA.

Izvolite link, na stranici 16, pa čitajte. http://www.parlament.gov.rs/upload/ar...%20LAT.pdf
Doslovce je usvojeno predlog svih izmena, a prethodno sam dao i link zakona, pa ko voli nek čita.

E sada, da li će MUP voditi evidenciju o konstrukciji oružja, i ste podatke prosleđivati poreskim upravama, to ostaje da se vidi.

Ukoliko napišu Lovačka puška, poreznici neće imati osnov za izdavanje rešenja, a ako napišu Poluatomatska Lovačka puška....eto igranke.
Isto i sa Lovačkim karabinom, Poluatomatska Puška sa olučenim cevima, ili Lovački karabin...

Mada sam mišljenja da neće biti poreza, jer svima piše u oružnom listu lovačka puška, a zakonski....može biti neprijatno iznenađenje...

kaludra
 juce stize porez za pistolj...
dal ce na tome ostati ce vidimo.
misljhenja sam da ako odobre povecanje plata javnom sektoru
da ce ON namaknuti pare sa nase grbace
po ovome sto je tomas postavio ima osnove za to...jbaga

AcaNik
 Неки тврде да су им овај пут опорезовали МК пиштоље као пиштоље за личну безбедност Sad

Srem

Ušetaš u prostorije bilo kojeg korisnika lovišta na teritoriji Republike Srbije . Dostaviš potvrdu da imaš položen Lovački ispit, uplatnicu da si uplati naknadu za Lovnu kartu na Ž.R koji se nalazio na sajtu Ministarstva Poljoprivrede -Uprave za šume i onda Lovačko udruženje ili drugi korisnik lovišta JP ili NP kome si se već obratio ...Popunjava zahtev za Lovnu kartu i sa uplatnicom i dokazom o položenom lovačkom ispitu šalje dalje ....Kao i za svoje članove ...Naravno BEZ NADOKNADE ......Ipak proveriš ŽR za svaki slučaj sa tim kome se obratiš ...

E sad ...Nema potrebe da ti objašnjavam na kakve ćeš kreativne odgovore da naiđeš ....tipa gde baš nas nađe ,ne može to tako ,ko vam je to rekao i slično ! Kao kada je Flojd u Nacionalnoj klasi doneo -Đuntu sa sitnom nutom .....Pa kad se Majstor Žile pravda da ne može jer ima puno posla ....E baš je tako ....

Obavezuje ih zakon da to urade za svakog ko im se obrati .
Jer osim što popune zahtev za LK za tebe moraju i lično preuzeti od nadležnih i zveknuti pečat da su primili ...Za tebe jednog kao i za 500 svojih članova ....Od toga se mnogima diže kosa na glavi ....
Slušao sam više njih koji su se obraćali , pa znam da neki vole da ih olade na razne načine i izgovore .....Zamisli korisnika 100 km od Novog Sada ili Beograda koji mora lično da preuzima Lovne karte i još mu se neko obrati da hoće ....I sad ovaj konta da mora da ide lično toliki put zbog jedne LK ....Zato nije loše obratiti se nekima u gradu ili bliže koji idu češće u Upravu ili sekretarijat Savez ili kao već preuzimaju .....

Inače ,i sam sam vadio jedne godine , bez problema ....

dzudzubajac

AcaNik kaže:

Неки тврде да су им овај пут опорезовали МК пиштоље као пиштоље за личну безбедност Sad

Danas sam baš čuo da je ove godine mup nešto zeznuo pa su greškom poslali pogrešan spisak poreskoj upravi, tako da su neki dobili porez na MK oružje, neki koji su dobili pištolj od mupa/vojske na poklon takođe su dobili porez, a čak i neki koji su rahmetli više godina su dobili rešenje da plate porez.
Ništa nas ne sme iznenaditi...

AcaNik
 Стигло и мени за МК пиштољ исто Sad

DakiNS
 I kod mene stigla vladina čestitka da platim 7500 za tetejca i MK pištolj.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,140,003 posete www.srbijalov.com