Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kalibar 20


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kalibar 20
Grom
 

Scorpion Hunter kaže:

To vam je kao kad bi uporedjivali koji je jaci kalibar 223 ili 30-06 ... Ako neko ne razume kalibre postoje jaci i slabiji ko tvrdi da je 20 jaci i ubitacniji nego 12 zavrsavamo diskusiju jer nema svrhe ubedjivati se...


3 mm je 3 mm, 400 m/s je 400 m/s pa bilo to iz kal. 12, 16 ili 20. Stvar je samo količine sačme i broja zrna, tu je 12 u prednosti. poznato je da kal. 20 imaju nešto uži snop pa traži malo iskustva, ništa više. 20/76 je skoro jednak 16/70 ili cak 12/70. Načelno kal. 20 ima malo manju početnu brzinu,( a i to se rješi dobrim streljivom), inače brzina otprilike kao 12/76 u najtežoj varijanti, a ako niste znali, magnumi što su teži to su i sporiji.
Grom
 
Finnskogen
 

Grom kaže:
3 mm je 3 mm, 400 m/s je 400 m/s pa bilo to iz kal. 12, 16 ili 20. Stvar je samo količine sačme i broja zrna, tu je 12 u prednosti. poznato je da kal. 20 imaju nešto uži snop pa traži malo iskustva, ništa više. 20/76 je skoro jednak 16/70 ili cak 12/70. Načelno kal. 20 ima malo manju početnu brzinu,( a i to se rješi dobrim streljivom), inače brzina otprilike kao 12/76 u najtežoj varijanti, a ako niste znali, magnumi što su teži to su i sporiji.


Da je loviti sa kalibrom 20 lepo i zanimljivo, to niko ne osporava, ali da su dva jednako efikasna ta teorija vec ne pije vode. 400m/s je 400m/s ali kalibar 12 ima 400 m/s sa 52 grama a ne sa 36 kao kalibar 20 sto znaci ako spustimo gramazu u kalibru 12 na 36 grama dobicemo vecu brzinu. Koliku to je vec do proizvodjaca ali u nekim slucajevima i do 25 m/s sto za posledicu ima vecu probojnu moc i efikasnost na vecim razdaljinama.
A sto se numeracije tice, da li je isto pucati 3mm iz punog coka u kalibru 20 i kalibru 12 ?
Da li je posip jednako ravnomeran u oba slucaja ili je slika malo drugacija ? Sta kaze papir ?
 
Grom
 Često sam na papiru testirao sve i svašta, razlike od patrone do patrone iz iste cijevi i čoka su nekad ogromne. Ide toliko da je neka neupotrebljiva, a neka odlična. Ista gramaža i promjer sačme, pa ti budi tu pametan. Brzina sačme nikad nije veća od nekih 420 m/s i to kod lakših punjenja, tako da što se brzine tiče razlika kal. 12 i 20 u tom dijelu je nebitna. Najveća razlika je u količini sačme koja povećava vjerojatnost pogotka. Ako se držiš normalnih lovnih daljina 20-ka je ko bombona.
Lovio sam svačim, i magnum ,domaće punjenje, više i manje sačme. Teško punjenje je zapravo loše, trzaj i velik tlak koji zapravo i pokvari/razbije snop pa imas loš posip. Nikad, ali baš nikad nisam na recimo 40 metara na papiru imao bolji posip sa magnum punjenjem u odnosu na recimo 32 grama u kal. 12. Sa kal. 16 ista stvar, do 30 grama najviše i posip je vrhunski, preko toga je razbijanje i lošije je. Zavisi i od proizvođača, baruta, čepa, zatvaranja, brzine izgaranja....sve utječe puno i treba probati svašta da bi se nešto znalo i o tome moglo diskutirati. Zastava položara kal. 16, garantiram da će na papirnoj meti udaljenoj recimo 50 metara sa Mirage streljivom od 29 grama pobijediti bilo koju 12-icu sa bilo kojim punjenjem istog promjera sačme. Ima tu jako puo stvari i mogao bih samo na vlastitom iskustvu lova, punjenja streljiva i pucanja po papiru napisati knjigu. Bit je da se pogodi idealan metak za neku cijev i čok, koji će dati maksimum. A to najčešće nije metak sa najtežim punjenjem, dapače, često je najbolji rezultat sa 24 ili 28 grama sačme. Za krupniju pernatu divljač i predatore potrebna je i nešto krupnija sačma, pa je ok uzeti teže punjenje radi samog broja kuglica, opet ne pretjerivati jer se dobije kontra efekt. Kad bih morao birati jedan kalibar sačmarice za sve, onda bi to definitivno bio kalibar 16. Zašto?? Može sve kao i 12, elegantna i fina puška, ugodniji za pucanje...20 je isto dobar ali 16 je definitivno kralj i to sam sam sebi u praksi x puta dokazao.
Grom
 
jolee1
 Kolege mozete pogledati na youtube ko prati DumDum kanal,testirano je 16 i 12 na papiru. Takodje je testirao i metak 12/76 od 50 grama, 5,5 mm sacma pa vidite sta se desilo sa tim patronom kad je pucao...
srbijalov
 
Finnskogen
 Ja se potpuno slazem sa tim da je na svakome od nas da sebi po meri odabere oruzje i kalibar, nekome vise odgovara ovo ili ono zbog ovoga ili onoga. pa cak ni nemora biti nekog posebnog razloga ili rezona da bi nesko nesto faforizovao. Ukusi su individualni i o tome ne treba raspravljati. je se nacelno slazem sa vecim delom onoga sto je navedeno u vasem upisu sem onoga dela gde se kalibar 20 i 12 izjednacavaju. I kao sto ste napisali 24-28 grama olova je idealna gramaza za kalibar 20 dok je 32-36 grama idealna tezina za kalibar 12 tada su u oba kalibra brzine priblizno jednake a posip najravnomerniji.Jedino ne mogu da se slozim da je brzina nebitna, jer je brzina direktno vezana za kolicinu olova Sto ste u ostalom i vi naveli. To je stvarna slika razlike dva kalibra. A to u praksi znaci veci broj kuglica iste numeracije u kalibru 12 iste brzine i probojne moci, sto opet znaci da je sacmeni snop kalibara 12 efikasan na vecoj udaljenosti za nekih 5 ili vise metara u zavisnosti od numeracije koja se koristi. Sto puno znaci. Da ne spominjemo kontra efekat pri koristenju krupnije numeracije sto ste i sami spomenuli koji je zbog uze cevi u kalibru 20 vise izrazen, tj. javlja se kod nize granulacije nego u kalibru 12.
Ali se u potpunosti slazem da veca gramaza u okviru istog kalibra ( magnum ) nije nikakva prednost, vec usudio bih se reci mana.
Ovde u skandinaviji postoji streljacka disciplina koja se u prevodu zove "lov na figur" gde takmicar ide odredjenu trasu kroz sumu a na zici se pustaju figure lovne divljaci pod razlicitim uglovima i daljinama. Cilj je pogoditi maksimalan broj kuglica unutar smrtne zone ocrtane na silueti divljaci. Ja sam se jedno vreme zabavljao pucajuci taj sport jer je zaista dobar trening. To je regularna streljacka disciplina na drzavnom nivou. Poucen svojim uspesima ali i iz iskustava drugih dosao sam do istih saznajna.
Jer " lov na figure" je u sustini disciplina gde se jednako vrednuje streljacka vestina i sposobnost takmicara da odredi na kojoj daljini je snop njegovog oruzja najefikasniji.
Samo ikako je izbor kalibra (12,16,20)individualan, nikada nisam video niti cuo da je neko nekada pobedio ( na visem nivou ) sa kalibrom 20 ili 16, to je zaista sport gde se efikasnost i razlika navedenih kalibara najbolje ocitavaju jer se svaka kuglica boduje.
 
Grom
 Zanimljiv sport, ali opet je izbor streljiva presudan. Možeš pucati sa 40 grama u kal.12 i imati manje kuglica nego sa 28-30g u kal.16 recimo. Ja bih se čak usudio reći da je kal.12 lošiji od 16., u odnosu na količinu sačme i stvarni efekat na cilju. Uz Zastavu kal. 16., još jedna puška je pojam posipa sačmarice na Balkanu i dan danas. TOZ 63 kokotara u kal.16 je jedna nevjerojatna sprava koja skoro svaku 12-icu šije u svakom pogledu. Nevjerojatno, ali praksa isto dokazuje. Opet, sve to valja i radi. Samo treba pravilno odabrati streljivo i probati puno toga na papiru da bi se došlo do zaključka što je dobro. Ponavljam, razlike znaju biti ogromne, a svi mi trpamo u cijev bilo šta i pucamo vodeći se mišlju " sačma je to, pogoditi će nešto". A to zapravo nema veze s vezom i velika je greška.
Grom
 
Finnskogen
 Secam se TOZ63 "kokotare" otac ju je nasledio od dede. Zaista je ubijala na daleko. Otac ju je nosio sa sobom kada bi lovio zeca upravo iz tog razloga. Sa zatavom 16 nemam nekih iskustava ali u sustini dobar posip je u najvecoj meri rezultat dobrih cokova. Ja danas koristim Browning sa izmenjivim cokovima i koristim duge invector plus cokove izuzetnog kvaliteta. Browning je od ranije poznat po dobrom posipu svojih pusaka jer su jedni od prvih proizvodjaca na zapadu koji su poceli da primenjuju "back bored" teknologiju koja daje izuzetne posipe sacmenog snopa. Istu tehnologiju je kasnije kupio i poceo primenjivati i Perazzi na svojim puskama o cijem kvalitetu ne treba raspravljati, ali su Rusi ti koji su prvi poceli da proizvide "back bored" tehnologiju naravno pod drugim imenom i istu ustupili drugima. Ili da budem tacniji Tula institut za pravljene oruzja na svojim nadaleko poznatim MC modelima. Tulini MC modeli su nadaleko ljubiteljima oruzja poznati po svojoj kvaliteti dugotrajnosti ( puske je testirana na 200 000 metaka ) i ni danas neprevazidjenom kvalitetu izrade kljuceva i cokova tj posipa svojih pusaka. Igrom slucaja moj otac je danas jedan od retkih ljudi na prostoru bivse YU koji se mogu pohvaliti da su vlasnici takvog oruzja. On danas poseduje izuzetno ocuvan primerak MC6 trap puske ( kalibar 12 ).
Model MC5 u kalibru 20
Tako da bih rado prihvatio uz neku opkladu o dobru hranu i pice vas izazov iz ranijeg upisa Smile ali posto sam u zadnje vreme zaista retko u nasim krajevima bojim se da od toga nema nista Smile
Salu na stranuzaista se slazem sa vama kada kazete da je veoma vazno odabrati municiju koja odgovara odredjenom oruzju jer sve puske nisu jednake i ne reaguju isto na razlicite tipove municije tako da ono sto kod jednog oruzja funkcionise idealno kod drugoga to ne mora biti isto.
 
Finnskogen
 slike iz figur jakt
 
Finnskogen
 Usput sam zaboravio da se osvrnem na komentar da brzina u nikada ne prelazi 420 m/s sto za kalibar 12 apsolutno nije tacno. Kao sto sam i negde ranije komentarisao a to je upravo i odnos snaga dva kalibra maksimalna brzina u kalibru 12 je 498m/s kod super speed municije direktno kod Federalovog Black Cloud Snow Goose metka ili 495 kod Winchesterovog Hi-Velocity Xpert. Dok je najbrzi metak u kalibru 20 kod istih proizvodjaca tek 411 m/s
 
mrwa22250
 

Grom kaže:

Zanimljiv sport, ali opet je izbor streljiva presudan. Možeš pucati sa 40 grama u kal.12 i imati manje kuglica nego sa 28-30g u kal.16 recimo. Ja bih se čak usudio reći da je kal.12 lošiji od 16., u odnosu na količinu sačme i stvarni efekat na cilju. Uz Zastavu kal. 16., još jedna puška je pojam posipa sačmarice na Balkanu i dan danas. TOZ 63 kokotara u kal.16 je jedna nevjerojatna sprava koja skoro svaku 12-icu šije u svakom pogledu. Nevjerojatno, ali praksa isto dokazuje. Opet, sve to valja i radi. Samo treba pravilno odabrati streljivo i probati puno toga na papiru da bi se došlo do zaključka što je dobro. Ponavljam, razlike znaju biti ogromne, a svi mi trpamo u cijev bilo šta i pucamo vodeći se mišlju " sačma je to, pogoditi će nešto". A to zapravo nema veze s vezom i velika je greška.


Iako uvazavam svacije misljenje i iskustvo,hajde da podjemo od pretpostavke da i imalac 12-ice i 16-ice i 20-ice znaju sta rade i sta njihovoj cevki lezi,odnosno da su municiju prilagodili coku,nacinu lova i ciljanoj divljaci(smatram da je rec o lovackom oruzju jer ne videh mnogo sportista da trap ili skeet pucaju sa 16 i 20 cal.)
Ukoliko je napred navedeni uslov ispunjen,lovac naoruzan dvanaesticom je nesumnjivo u prednosti nad lovcima koji koriste manji kalibar i to iz svih u predjasnjoj raspravi navedenih razloga(pri istim brzinama veci broj kuglica i samim tim efikasniji odstrel ciljane divljaci).
E sad, nekom je bolje legla puska u manjem kalibru kao sto meni mnogo bolje lezi 22-250 od 30-06,ali to ne znaci da je zato ubojitiji.I zar nebi sportski strelci ili barem 1% njih koristili tu neverovatnu spravu olicenu u TOZ 63-ci(bez da omalovazavam model,a narocito fabriku),a ne tamo neke Perazzi-je,Berette,Browninge i ostalu boraniju i vid cuda sve u 12-tom kalibru.I u lovackim krugovima je cal 12 zastupljen sa vise od 60%,mozda i vise pa i taj podatak nesto govori.
Sa ovim poslednjim se u potpunosti slazem i veoma retko lovci proveravaju posip municije iz oruzja kojim love vec na osnovu pocetnih pogodaka ili promasaja donose sud na osnovu subjektivnog utiska sto veoma cesto nema veze sa zivotom.A ko trpa redom misleci da je sve to isto,mora da obezbedi gomilu izgovora za buduce skoro sigurne promasaje ili sto je jos gore ranjavanja divljaci koja takva napucana sa jednom ili dve dramlije skoncava u najgorim mukama.
Ako se uzme da se sitna divljac sve cesce lovi bez osnovnog alata,olicenog u dobro obucenom lovackom psu,smatram da je od izuzetne vaznosti pravilan izbor municije,kao i uzdrzavane od preblizih a narocito predalekih hitaca.Ustaljeno je misljenje da je sacmarica efikasna do 50m,a vi probajte da to rastojanje skratite za 10-15m i lovite kao gospoda.
Dobar pogled,ma koji kalibar koristiliOdobreno
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
micotakis92
 Koju municiju koristite u 20 kal i koje grama? Pozdrav
srbijalovfazan
Franchi affinity 20/76
Franchi horizon 30-06
 
Finnskogen
 

micotakis92 kaže:

Koju municiju koristite u 20 kal i koje grama? Pozdrav


Kolega to je nesto sto ti sam sebi moras da odredis, zavisno od oruzja kojeg posedujes, cokova kojih koristis i na kraju divljaci koju lovis i uslova u kakvim se ta divljac lovi.
Drugim recima univerzalnog recepta nema.
svako od nas treba da sam sebi pronadje svoju recepturu za uspeh, naravno pomaze uciti na tudjim iskustvima jer samo se budala misli da sve zna i uci se na svijim a ne na tudjim greskama.
Procitaj ranije upise i iz toga ovisno o tebi relevantnim podacima izvuci pouku i ono sto je najvaznije SAM SEBI ISPROBAJ NAJ BOLJI RECEPT ZA TVOJE POTREBE.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Univerzalni kalibar kod karabina KARABINI 253 25.12.2017. 22:22
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,825,209 posete www.srbijalov.com