Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kal 223


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kal 223
IvicaL
 Evo ja imam 243, ali nisam ga kupio radi srnece divljaci, iako sam odstrelio dve pred kraj sezone. Za obe je bio dovoljan jedan hitac.
Uzeo sam ovaj prvenstveno za predatore, ali je bilo povuci potegno izmedju njega i 22-250.
A sto se tice 223, i sa njim sam lovio neko vreme. Za predatore sjajan, ali je suludo po meni sa svakim kalibrom gadjati na daljine vece od 250m a pogotovo na plemenitu divljac gde ako je losiji pogodak iz bilo kog razloga, ona umire u mukama.

Sa 243 sam prezadovoljan
lala, pa sta
 
ssekir75
 за те за*ебанције ја биК пре узо 7х64 или 270. права путања и не боли те глава да ли ће бити или неће бити довољно енергије, јер ЋЕ је бити довољно. једина предност 223 је лакша пушка.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Podunavac
 

IvicaL kaže:
Evo ja imam 243, ali nisam ga kupio radi srnece divljaci, iako sam odstrelio dve pred kraj sezone. Za obe je bio dovoljan jedan hitac.
Uzeo sam ovaj prvenstveno za predatore, ali je bilo povuci potegno izmedju njega i 22-250.
A sto se tice 223, i sa njim sam lovio neko vreme. Za predatore sjajan, ali je suludo po meni sa svakim kalibrom gadjati na daljine vece od 250m a pogotovo na plemenitu divljac gde ako je losiji pogodak iz bilo kog razloga, ona umire u mukama.

Sa 243 sam prezadovoljan



Kolega ja sam uvek bio mišljenja da su lovčke daljine za odstrel plemenite divljači do 200 m. Ili maksimalno do daljine gde zrno odstupa od linije viziranja maksimalno 4 cm, što znači za neke veoma razantne kalibre do 230-240 m. Pucanje preko ove daljine eventualno može biti opravdano u planinskom lovu na divokoze, gde se puca sa čuke na čuku zbog nemogućnosti da se divljači priđe bliže. Ali u takvom lovu mora da bude odlično ukombinovana puška, optika i municija. Uz upotrebu daljinomera i čvrstog oslonca za pucanje. A strelac izvežban i siguran u sebe.
Međutim ovde često može da se pročita da naši lovci pucaju na daljinama između 250 i 300 metara sa srednje razantnim kalibrima i standardnim optikama. Zato sam i izneo podatke o kinetičkoj energiji na 300 m, da pojedine kolege vide u kakvoj su zabludi. A da i ne pričam o padu zrna na tim daljinama.
Tri prsta 2Kolce
 
sheytan
 ^ Neki pucamo i na preko 300! Stidljiv






Inache, oni podaci o enerdjiji su ti vishe orijentacioni(i vetji nego shto su u stvarnosti!). Gledio sam na PPU sajtu, podaci su za cevq od 61cm, a 223 je kod nas najcheshtje u lechkom Mauzeru, koji je 51cm, pa je enerdjija i znatno manja, a i Vo bash nije redovno onoliko koliko je deklarisaTa, pa su realne enerdjije znatno manje, od onog shto pishe i na PPU sajtu i u tablicama svetskih proizvodjacha... Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
Podunavac
 Naravno da su orjentacioni. Jer da bi bili tačno određeni moralo bi da se zna proizvođač, težina i tip zrna i dužina cevi. A nije mi ni bila namera da detaljišem, nego samo orjentaciono da dam podatke da se vidi razlika. I namerno sam izabrao podatke od proizvođača koji (navodno) postiže bolje krakteristike da nebi neko rekao može to i mnogo bolje.
Tri prsta 2Kolce
 
canis aureus
 

mrwa22250 kaže:

canis aureus kaže:
"visoko,iza plecke po rebrima"

tako je moj prika pre 15tak dana pogodio srnu u selektivnom lovu sa .308Win(PPU SP9,7g) na nekih 70m ... jedva je pronađosmo posle tročasovne potrage i na daljini od oko 350-400m od mesta nastrela. Čak je zrno vrlo malo doitilo kičmu sa donjU stranU.
Možda je to mesto idealno za pogodak sa .22-250 ali ... ma ajde.

Onda slobodno upisite taj pogodak u rubriku,verovali ili ne,jer pogodak u kicmu(pa makar je samo okrznuo)na 70m i ona otisla 350-400m,ma ajde tiJaooo.Upravo sa te donje strane kicme prolaze i veliki krvni sudovi koji krvlju hrane zadnje ekstremitete,pa ne postoji teoretska sansa da ih je zrno promasilo(cak i da se radi o vojnom zrnu tj. siljku).Pored svega toga svaki takav pogodak,neminovno ostecuje pluca ili plucnu maramicu(ako je vise prema trbusnoj duplji),a srna koja odvuce toliko sa rupom u plucima,verovatno je pogodjena prilikom konzumiranja velike kolicine kokaina i to direktno iz Kastrove cinije=nema teorijeika
A posto vidim da volis terati kontru,jedan moj pobro pogodio lisa u celo sa 8x57,nasli ga posle tri sata,presao 1500m i ni tu nebi stao nego ga Madjarska patrola zaustavila,misleci da je ilegalni emigrant.Ajd uzdravlje Bye


... ma, ta nemoj mi kasti ...
Vidi 'vako, kao prvo, ne volem da me ikI optuživa za iznošenje neistine a ov ti to smišljeno i u blažoj varijanti uradi Confused
... mogu ti ugovoriti sastanak i druženje sa nama četvoricom koji smo bili u situaciji da vidimo taj pogodak a takođeR je u toj četvorCi i akter pogoDka koji ni sam nije verovao da je toliko pogođena srna odnela pogodak ... možda ti ni tad ne bi verovao ali ne bi mi ni bilo toliko važno ;)

A za ostalo u tvom upisu ... HaHaHa ... eto, baš si me Zasmej'o! ;)
živ mi biJo iveli 4
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
kempi
 Mrva, Canisu verujem ama bas svaku rec jer sam imao istu situaciju a i tvoju sumnju razumem 100%.Recu ti zasto, ti nelovis sa sporim kalibrima (koje ni sam nevolim) pa neznas sta je izostatak blast efekta, ovakav pogodak je cist promasaj !!!! I istina je pogodak ispod same kicme nedirne aman bas nista da je bar 2cm nize zakacilo bi pluca i napravilo mehanicku stetu i divljac bi zbog unutrasnjeg krvarenja pala pre sa manjim mukama. Slucaj sa 8x57 pogodjeno svince na isto mesto kasnije dva meseca je odstreljeno zato sto ga je kasalj odao dok je izlazio iz trske tj lako ga je bilo pratiti i cuti jel se konstantno culo. Posle patoloskog pregleda sretnom strelcu su potvdili pogodak koje je svince odnelo bez ikakvog problema.
E sad retko pisem ovde i bilo gde drugde zato sto se svaka diskusija pretvori u prepucavanje i provociranje i obicno su najglasniji oni koji nemaju poima ili dva pisanja u lovu.Mislim za objicu po citanju vasih iskustava iz upisa da ste ozbiljni ali eto sukobi misljenja se nekad desavaju i opravdano tj.ni sam neverujem dok me u drugacije neubede ili se sam neuverim u praksi.Ali dobra tema za prometnuti koju.
Zato se drzite 900m/s i vise i dobrog pogotka i nemoj te se bojati niceg tj da ce te gubiti divljac. A svi kalibri su dobri ako se koriste onako kakve su im karakteristike. Poznavao sam coveka koji je odstrelio340kom svinja sa 8x57 i sta sad to je najbolji svinjski kalibar ???
Nije !! Naravno, ali taj nije nikad ni metar pucao dalje od 100m i eto uspeha! Zato opustite se i uzivajte u lovu, Dobar pogled!!
 
canis aureus
 kempi Bye
"Možda je to mesto idealno za pogodak sa .22-250" ... jer će, vrlo moguće, zbog veće brEzine napraviti i veću štetu u tom pogođenom delu (i okolini) ... ali ne treba preporučivati tu zonu gađanja iz svakog kalibra podjednako!
No dobro, "mišljenje je k'o i dupe, svako ga ima" -što bi um'o da kaže naš narod Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
mrwa22250
 Ja i ne rekoh sa svakim kalibrom,izneo sam svoje iskustvo sa 22-250.Svaki pogodak iza plecke,koji zavrsi u gornjoj trecini trupa zavrsavao je padom u vatri.Kad sam pocinjao da lovim"stariji i iskusniji"govorise,samo plecka i nema da brines.Ja po plecki,kad onoShock.Pogledah slucajno CD gde italijan lovocuvar vrsi selektivni odstrel srndaca,a cova profi pa sve odstreljuje u vatri.Ne znam koji je kalibar bio u pitanju,ali predpostavljam da je nesto oko 7+mm,a pogotci svi u "treger".Od tada cak i na lisu kada mogu pokusavam da pogodim to mesto i kada uspem divljac uvek ostaje u vatri ili u neposrednoj blizini.Ko veruje,veruje,a ko ne iveli 3
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Zlatar
 Ne znam što se insistira na tim "lovačkim" daljinama,pa znam gomilu lovaca koje udari adrenalin i sačmarom ne mogu da pogode lisicu na 10metara,šta taj da puca karabinonom na 300m,staću ja pa nek me gađa ne može bukvu da pogodi na 100m,optika je ko zna kakva,montaža prišrafljena u autu,u magacinu jedan šiljkan drugi SP12,7, treći neki igman od pre 30 godina.

I Mrwa upravu si za pogodak iza plećke visoko,pocepana jetra,hidrodinamički efekat je strahovit,može srce i adrenalin da ga odnese još 20-30m,niži pogodak iza plećke pretvara pluća u kašu,nikako u lakatnu kost plećku nisam nikad pucao. Ovaj kalibar 22-250 nije za svakog,treba biti strpljiv i čekati dobru poziciju za pucanje,zadnjeg sam čekao skoro 1h da se okrene kako treba jer je bila velika daljina inače do 200m pucam u vrat,sa tronošca uvek,lagano nigde ne žurim.
Podunavac nemoj se baš oslanjati na energiju u tablicama koja je potrebna na određenoj daljini da bi pogodak bio letalan,bitniji je pogodak u vitalnu zonu,zrno poput Balistik Tipa ili Siere Gameking završi posao.

Naravno puška je doradjena,optika taktička SS16x42 i puno vežbanja na strelištu sa PPU
i57.tinypic.com/1zexl5z.jpg
najvažnije je ostati smiren kad vidiš rogove u končaniciSmile

Naravno može i sa 300mag da se puca ali mi se to ne vuklja po planini,
i58.tinypic.com/34eyziv.jpg
najčešće su pucanja na malim livadama ali ima mesta gde se jednostavno ne može prići i puca se sa brda što je dosta ređe.

Dobar pogled u novoj sezoni!!!
 
Podunavac
 Kolega zato se i govori o lovačkim daljinama. Nisu svi lovci istrenirani snajperisti. U većini evropskih zemalja postoji zakonom ograničena daljina gađanja za pojedinu divljač.
Više puta sam na raznim temama pisao da dobro uvežban strelac sa kvalitetnim sklopom puška, montaža, optika i dobro izabranim kalibrom (i zrnom) može bez problema da izvrši efikasan odstrel divljači na 300 m (pa i više). Ali koliko je takvih lovaca sa takvim oružjem kod nas? Možda 5 % ili još manje? Na kraju krajeva tehnika je toliko napredovala da može pojedina divljač da se odstreli i na 500 m. Ali da li je to lovački i ljudski? Treba li toj divljači dati neku šansu ili lovci postaju terminatori? Oni koji vole da pucaju na daleko imaju strelišta pa nek uživaju. Imaju i long range takmičenja pa neka svoje sposobnosti tamo dokazuju. Lov je ipak nešta drugo. Godinama sam redovno pucao iz vojnog snajpera PASP M 76 na daljinama do 600 m i imao odlične pogotke, ali u lovu nikad nisam pucao na daljine preko 200-220 m. Niti sam ikada imao želju da na lovački karabin montiram optiku namenjenu vojno-policijskoj upotrebi, ili neku savremenu lovačku sa mogućnošću pomeranja končanice po visini za određenu daljinu. Očigledno shvatanje lova veoma varira od pojedinca do pojedinca. Zato i postoji lovački kodeks i zakonska ograničenja.
Što se tiče balističkih tablica, naravno da pogodci u kičmu mogu da poruše divljač na graničnim daljinama. Ali se u obzir uzima da svaki pogodak neće biti savršen, pa je količina kinetičke energije koju zrno donese na cilj i te kako bitna. U većini država je i to regulisano zakonom, a verovatno će vremenom biti i u Srbiji. Baš iz razloga da bi se izbegla upotreba neadekvatne municije za određenu divljač i daljinu na kojoj se vrši odstrel.
Tri prsta 2Kolce
 
sheytan
 

Zlatar kaže:
Ne znam što se insistira na tim "lovačkim" daljinama,pa znam gomilu lovaca koje udari adrenalin i sačmarom ne mogu da pogode lisicu na 10metara,šta taj da puca karabinonom na 300m,staću ja pa nek me gađa ne može bukvu da pogodi na 100m,optika je ko zna kakva,montaža prišrafljena u autu,u magacinu jedan šiljkan drugi SP12,7, treći neki igman od pre 30 godina.

I Mrwa upravu si za pogodak iza plećke visoko,pocepana jetra,hidrodinamički efekat je strahovit,može srce i adrenalin da ga odnese još 20-30m,niži pogodak iza plećke pretvara pluća u kašu,nikako u lakatnu kost plećku nisam nikad pucao. Ovaj kalibar 22-250 nije za svakog,treba biti strpljiv i čekati dobru poziciju za pucanje,zadnjeg sam čekao skoro 1h da se okrene kako treba jer je bila velika daljina inače do 200m pucam u vrat,sa tronošca uvek,lagano nigde ne žurim.
Podunavac nemoj se baš oslanjati na energiju u tablicama koja je potrebna na određenoj daljini da bi pogodak bio letalan,bitniji je pogodak u vitalnu zonu,zrno poput Balistik Tipa ili Siere Gameking završi posao.

Naravno puška je doradjena,optika taktička SS16x42 i puno vežbanja na strelištu sa PPU
i57.tinypic.com/1zexl5z.jpg
najvažnije je ostati smiren kad vidiš rogove u končaniciSmile



Kolega toZlar Grin , kako ti se ponasha ova pushka sa bakteriju na cevq? Nisam nikad probao, jer su isqsniji poodavno rekli da definitivno opasno kvari grupu, a ovde prichash o pucanju na velikim daljinama, pa me interesuje kako to funkcionishe kod tebe? Hvala unapred! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
IvicaL
 Odlicno uoceno. Oko ovoga bi se dalo polemisati. Kazes kvari grupu,... hm, nije to sto voli da kvari, nego kad stavis lampu na cevku ona ne moze da zavibrira pri rotaciji zrna onako kako je upucavana, jer je to kao da si na cevku stavio teg, kao kod balansiranja guma kad bi na jednu stranu dodali gomilu onog olova...

Ako ste primetili na youtube u glavnom svi lampe montiraju na optiku ili im drugi svetle, a cevka mora biti slobodna.
Na manjim daljinama covek koji puca u divljac, pa makar i u lisicu nece osetiti neku razliku niti ce zagledati ako ona padne, ali stavimo to sve na metu pa cemo videti velika odstupanja

A da ne pominjemo onda vece daljine...
lala, pa sta
 
Zlatar
 Druže Shej,ovo je trenutna kombinacija za lov na mrciništu sa dve pozicije u zavisnosti od vetra
jedna je na 50m druga na 70m.Svaki put prepucavam optiku šta god menjam na pušci,dal municiju,sa lampom,bez nje,ako skinem kundak da detaljno očistim obavezna provera na papiru itd.
Nisam video da kvari grupu jer je mala daljina za lisicu i šakala mi nije bitno.Na dalje ne znam jer ne koristim lampu

Druže Podunavac kako reče:Ali da li je to lovački i ljudski?
Treba li toj divljači dati neku šansu ili lovci postaju terminatori?
Znači ja sam terminator,ponašam se ne lovački i ne ljudski jer uspešno odstrelim srndaća na 300m.Jedno si upravu,baš težim tome da divljači ne dam šansu da umre u mukama.
A zašto? Zato što mi je lovište 240km daleko,50€ samo da odeš,imam ženu, dete,zato što što radim 6 dana u nedelji,
a taj 7 dan radim kući pa nemam vremena ni para a ni gde da idem u lov kad god hoću.
Isplaniram 2 vikenda u godini i tada hoću da budem spreman da odstrelim ako mi se uopšte
ukaže prilika,često pada kiša il je magla,ne kreće se divljač i slično
a znam da mogu,jer ulažem u opremu i pucam što više mogu(to je jedino što i mogu,imamo vojno strelište blizu)

I tako ja odem jednom godišnje ako imam sreće izadje srndać na 250m ili 300m ja ga laserujem daljinomerom,
vidim da je za pucanje i kažem ,ma nek ide,eto mene sledeće godine,nema smisla prema srndaću,
moja je optika sa spoljašniim turetima i mogu brzo da podesim pad zrna i vetar.a gde to piše da ne može jel u lovačkom kodeksu( a Z6i nema? al je lovački)

Tako može meni trajati tri metka više godina,ali biću čovek,lovac koji ništa nije ulovio,ne terminator nego zaštitar-zeleni.
A tog srndaća će mlatnuti seljak sa M48 i FMJ čim ga vidi i to sa traktora

Upravu si i ovo što si rekao:Shvatanje lova veoma varira od pojedinca do pojedinca

Vidiš ja sam napravim nož,kakav hoćeš,okalim,napravim ručku,futrolu,uradio sam desetine.
Isto tako i oderem divljač,koju ulovim,pa napravim neki specijalitet i ugostim moje prijatelje
koji su svi daleko veći lovci od mene,love po celom svetu od Afrike,Rusije do Švedske
paprepričavamo priče,pogotke i promašaje,o kerovima,dogodovštinama.Eto to je neko moje shvatanje lova ,možda ja nisam upravu.
 
Podunavac
 Kolega Zlatar nisi shvatio suštinu celog mog upisa. Ja sam odavno iz tvojih upisa i slika koje si postavio shvatio da ti imaš potrebnu i opremu i znanje za odstrel na daljinama do 300 m. Ti nisi sporan u ovoj priči, jer spadaš u tih 5% lovačke populacije koji mogu da izvrše efikasan odstrel divljači na tim daljinama. Ali koliko lovaca to nije sposobno ni svojim umećem ni svojom opremom, a pokušavaju? Dobro je kad promaše. Ali šta kad pogode loše? Em divljač ugiba u mukama, em meso propada (ponekad i trofej). Nisu ovakvi daleki hitci za svakoga. Zato je većina evropskih država i propisala krajnju distancu za određene vrste divljači. Kao što i lovački kodeks kaže da se na divljač ne puca ni preblizu ni predaleko. A moraš se složiti samnom da je 300 m ipak predaleko za plemenitu divljač. Za lov na srneću divljač još i nekako. Ali zar ti odobravaš pucanj na 300 m na jelena i DS?
Što se tiče lovačkih optika sa balističkim turetima po meni su one prvenstveno namenjene za lov divokoze, gde je nemoguće zbog konfiguracije terena prići na kraće distance. Ili za lov neke druge vrste divljači na nepristupačnim terenima (kakvih kod nas nema). Za naša lovišta smatram da takva optika uopšte nije potrebna.
Što se tiče krajnje granice pucanja ja na to gledam ovako. Po meni je to daljina na kojoj zno nema odstupanje veće od 5-6 cm u odnosu na liniju viziranja. Što znači oko 200-220 m sa standardnim kalibrima, i do maks. 250 m sa veoma razantnim kalibrima. Sve preko toga je previše.
Lično imam 13 godina aktivnog staža u vojsci i policiji i veoma volim vojno-policijsko naoružanje. Ali ga nikada ne mešam sa lovačkim i nikada nisam lovio sa njim. I postavljanje taktičke optike na lovački karabin je meni odbojno. Ali to je već stvar ukusa i lični izbor svakog pojedinca. Ali to što ti (ili bilo ko drugi) imaš velike troškove, a malo slobodnog vremena, ne opravdava pucanje na svim daljinama da bi nešta dstrelio. Jer koliko god strelac da je izvežban i opremljen, uvek može da se desi neki propust ili nepredviđena situacija i da pogodak ne sedne na željeno mesto. A što je distanca kraća i mogućnost greške je manja.
Tri prsta 2Kolce
 
mican
 Ovo sto kolega Zlatar pokusava opisati i podvesti pod lov, iskreno, meni lici samo na jedan oblik hvalisanja. A kad smo vec kod toga, onda treba dodati da ko iole ista zna o dalekometnom pucanju i lovu, slozice se da niti je .22-250 za tu rabotu (za varmint jeste, mada ljepse rade 6mm kalibri), niti je koncepcija puske koju vidimo na slici sa onom tanjusnom cevcicom (za kalibar) za tu svrhu, pucanje sa tronosca tek..., jedino je optika pristojna, mada 16x fixno uvecanje za lov... smesno, da je na 7RM za 500m+ "lovove" pa ajde, no... Do 1000m mozete zavrsiti sve na ovom svijetu sa 10x, sem ajde takmicarskog pucanja u metu preko 300-400m. Da ne pominjem problem fixnog 16x na blizim distancama (koje vec jesu lov), pirsu, sumraku i maloj pupili... Seljak sa traktora i M48, uz duzno postovanje, je mnogo "blizi" tom srndacu nego Vi kolega, mada razumijem Vase razloge i nacin na koji pristupate lovu, kapitalizam... Nemojte sta zamjeriti Odobravam
 
Zlatar
 Kao sto cenjeni Kempi kaze>Ne volim da pisem jer to ode u nekom drugom pravcu>

Kolega Mican obicaj je da se prvo predstavite ali nema veze cenim da ste iz Bosne, lovim u Istocnoj Bosni pa mi tako zvucite.Posto ste Vi sposobni da zavrsite svaki posao do 1km
sa optikom 10x,7REM MAG,bez naslona ,skidam kapu,nema sta da se javljam,svaka cast majstore.
Na svakoj temi o kalibrima se raspisu oni koji nemaju taj kalibar,te cuo sam od coveka koji je znao coveka.......tako da se ja tu ne uklapam!iveli
 
stojkuki
 Kud plovi ovaj brod, ....
 
mican
 

Zlatar kaže:
Kao sto cenjeni Kempi kaze>Ne volim da pisem jer to ode u nekom drugom pravcu>

Kolega Mican obicaj je da se prvo predstavite ali nema veze cenim da ste iz Bosne, lovim u Istocnoj Bosni pa mi tako zvucite.Posto ste Vi sposobni da zavrsite svaki posao do 1km
sa optikom 10x,7REM MAG,bez naslona ,skidam kapu,nema sta da se javljam,svaka cast majstore.
Na svakoj temi o kalibrima se raspisu oni koji nemaju taj kalibar,te cuo sam od coveka koji je znao coveka.......tako da se ja tu ne uklapam!iveli



Zasto pobogu, ima li ista konstruktivnije od kvalitetnog dijaloga? Predstavio sam se na profilu, kako sam shvatio da treba (mi iz Bosne malo slabije "kontamo" ;) ), no ako postovani auditorijum iziskuje jos neku informaciju, nikakav problem. Zapadna Bosna je u pitanju, ne istocni deo.
Promasili ste poentu kolega, nisam stavljao sebe u prvi plan (kao Vi) i pokusavao da kazem sta mogu. Sticajem okolnosti, malo sam upoznat sa materijom (ne preko lova) i za razliku od ostalih dao sam sebi za pravo da Vam sugerisem, prevashodno zbog dela koji se tice odnosa prema lovu, a kad smo vec kod toga onda sam se dotakao i materije vezane za dalekometno pucanje. Kazem Vam i sada, a Vi me slobodno ispravite (argumentima) ako mislite da gresim, da se u taktickom i lovackom svijetu dalekometna pucanja mogu lagodno zavrsiti sa optikom uvecanja 10x, sve do 1000m, i pretezno ako se radi o fiksnoj optici, svakako ce povecanje optickog nisana teziti ka manjem broju nego ka vecem. Takodje, uzimajuci u obzir kalibar, pusku i zrna kojima mozete pucati (ako ste u SAAMI standardu koji je propisan za .22-250, sa Zastavinim i skoro svakim drugim karabinom korak cevi Vam je 1:14", sto iziskuje stabilizaciju maximalno 55gr zrna), sve to Vam daje jedan sistem sposoban za maksimalnih 400m nekog efikasnog pucanja u idealnim uslovima (koji su daleko od onog sto ste opisali), sto mozete divno zavrsiti optikom uvecanja 6-8x, a 16x nema nikakve veze sa lovom, benefit ne vidim, sem osmatranja divljaci (za koje ne sluzi opticki nisan vec dvogled), a mane su visestruke. Vortex "libelu" koju ste zakacili na tubus ne bih puno komentarisao, za daljine na kojima je pomenuta koncepcija puske sposobna da efikasno dela, potpuno je beznacajna, ali eto, izgleda "cool". Bez naslona... salite se. Tronozac je smijesan jer za siguran, eticki hitac, pogotovo na daljinama koje pominjete (ako moze da se nazove etickim), pod predpostavkom da ste usaglaseni sa opremom koju posedujete, neophodan Vam je lezeci polozaj i neki cvrst oslonac, poput bipoda, ranca... (a sa tom tankom cevi i na njega treba da obratite bas dosta paznje kako ga zauzimate, da Vam oslona tacka bude svaki put na istom mjestu, hvat, lijeva ruka i sl.), no da ne odlazimo vise u off.
Sve u svemu, smeta mi takvo poimanje lova i za ovo kratko vrijeme vidim da jednom djelu kolega takodje smeta, no ne dizu glas protiv tog direktno, i vjerujte mi ne bih ni ja, no ostavljamo los utisak na mlade kolege koji na ovom forumu tragaju za znanjem. I da, razocaracu Vas, ali posjedujem .22-250 vec dugi niz godina, to mi je izmedjuostalog privuklo paznju na ovaj post ;)
 
NikolaOrjen1
 Pozdrav ljudi, ako je neko imao iskustva neka mi javi koja municija mu je najbolje legla za m85... Puška jeste standardna sa korakom 1:12 ali nisam zadovoljan sa grupom na 100 m sa ppu 3,56 g.... Znam da je to idealna težina za taj korak.. ali ne mogu postić bolju grupu od 4-5 cm. Beding sam radio...
Nikola Mojdež Kalanjikov
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,134 posete www.srbijalov.com