Поновићу још једном што рече представник ППУ на сајму пре неку годину. Иста је муниција која иде преко и која иде овде али је битно од кога се купује?!
Шта год то значило, смислите сами
Пошто зрна не можемо да увеземо/набавимо, тако је како је.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
Nisam uopste ni mislio da tako nesto napisem. Samo primecujem da je kvalitet jako los. U tri kalibra i tri oruzja razlicitih proizvodjaca.
Kolega RK jesi li probao da pucas sa municijom koja se sada prodaje?
Ne razumem pitanje?
Pucam relativno cesto, u proseku na nedeljnom nivou iz razlicitih karabina i razlicite brendove koristim.
Ne vidim nikakav problem.
Čak i sa PPU imao sam neke od odličnih grupa. Kad uzmemo u obzire neke od “renomiranih” brendova mogu da tvrdim da je municija u totali na jako visokom nivou.
Moram da pitam kolege, kakva iskustva imaju sa svezom PPU municijom u 8x57, 30.06 i 9,3x62 ? Kod mene su katastrofalna, ne moze se ni pricati o "grupi".
Od PPU 30.06 jedino mi je dobru grupu pravio PPU Grom 11gr od 5-8cm, ali sam posle presao na Hornady superformance sst 11.7gr i grupa je ispod 5cm - pricam na 100m sa optikom 10x uvecanje.
Iskreno meni ovo deluju kao poptpuno neprihvatljive grupe pod uslovom da adekvatno pucas. Naravno da li sa grupom od 5 cm mozes da odstrelis mozes al misli da sa modernom municijom to mora da bude daleko bolje da ne pricamo o 15 cm sta je tacno tu grupa.
Po mom misljenju pusku bi trebalo da provas sa stalka koji je namenjen za upicavanje i mozda još neko isto da proba.
Ni sa jednim karabinom a ima ih dosta nisam imao sa PPU tako velike grupe a neke i iz bekih karabina su bile takve da bi mnogi renomirani proizvodjaci pozavideli.
Ako se ovaj post na mene odnosio, znam da ima ljudi koji su i sa PPU imali vrhunske grupe, dosta puta sam i video. Ne osporavam to ni jednog momenta, ali u mom slučaju nije tako. Kao što rekoh, sve sam više puta testirao na strelištu sa grupama od po 5 metka, sve uzimajući u obzir da možda meni nekad nije bio dan i sa namerom da isključim svaku slučajnost ili svoju grešku u što većem procentu. Ili mom karabinu ta municija nikako ne odgovara (mada mi je i u tom slučaju 15cm previše) ili sa tom municijom stvarno nešto nije valjalo. Da napomenem da je sva municija kupljena nova u radnji, iz iste kutije je pucano itd. Nikada ne pucam iz stalka, već iz ramena, iz sedećeg stava sa naslona (vrećice sa peskom napred i pozadi). Meni je bila namera da od te najjeftinije municije nađem nešto prihvatljivo precizno da imam za strelište ali nisam našao ništa što je dovoljno precizno a jeftino. Da ne davim više sa mojim 8x57, pisao sam i ranije o tome ali recimo kad sam probao S&B SBT 14.26g, grupe su bile oko +-3cm. Sa Geco Plus je grupa od 5 metaka bila 23mm prvi put kad sam probao tu municiju i tako se otprilike drži uvek (naravno da nekad mojom greškom bude i malo šire ali uvek u nekim granicama prihvatljivosti). Sa Geco SP su mi grupe uvek bile 5-6cm. Pored toga, nešto od skuplje strane municije tipa RWS, Norma, Sako itd nisam ni probao za sada.
Onda si resio problem Geco plus i to je to svakako ni preskup metak i ako odes povremeno na streliste a generalno odlicno zrno koje super radi na mesu.
Svakako sam na taj metak i upucao katabin i nemam nameru nešto mnogo više da eksperimentišem sa time, bar za sada. Više sam iz njega ispucao na strelištu, još nije u lovu kršten ali se nadam da će to ok da radi. Samo mi je žao što je sa PPU tako loša prrciznost. Nadao sam se da će solidno da nosi taj SP 12.7g, a najviše sam očekivao od Match FMJ BT 12.96g, ali je bilo katastrofa
Sad mozemo da mozgamo i da imamo razne teorije zasto su takve grupe no to nije tolko bitno ako dobijas grupu od 23mm.
Nista ne menjaj nego u sumu.
Vidi gde ima neki srndac ili neko “krme” pa da se krsti sto pre.
ne secam se da li sam se oglasavao na ovu temu, ali da iznesem moja iskustva. prvo sto uvek primetim kad odem na streliste je da vecina puca i proba sa nekih prirucnih stalaka, nosaca, cebadi, skalamerija od dizalica i slicno - sto je sve neadekvatno za bilo kakvo reprezentativno pucanje i citanje mete. drugo, uvek se puca sa (ili gotovo uvek) sa drvenih stolova, koji su sve sem apsolutno stabilni. sa optikama uvelicanja 9,10,12 i prosecnim lovackim koncanicama na optikama koje su uopticaju, vi i ne vidite da se koncanica seta ponekad i vise od 5 cm u precniku. da probate sa optikom 40x npr videli bi da se setate od 8ice do 8ice, minimum. znaci, klimavi sto, neadekvatan stalak ili rest, malo uvelicanje... to sto dobijete na papiru stvarno nije reprezentativno. tu iskljucujem vas kao strelce, koji ste ozbiljan faktor u dobijanju rezultata. neki su sa vise treninga, neki sa manje, neki sa nimalo. sve to u zbiru, a greske se kod preciznog pucanja, sabiraju, dobijate nereprezentativan rezultat.
to je prva stvar.
druga stvar, zapamtite, svaka cev "voli" neku vrstu ili cak i seriju municije. cevi, proizvedene jedna za drugom na identican nacin, sklopljene jedna pored druge u komplet, ne mora da znaci da ce isto da nose istu seriju ili proizvodjaca municije.
to je jednostavno tako - posto pored svega navedenog, ima tu jos gomila nepoznatih koje uticu na mesto pogotka, a najveci broj nas nema pojma o tome. i nikada nece znati a i ne treba da zna
zakljucak - nadjite ono sto vasa puska potencijalno voli, i to koristite. prihvatljiva grupa je ona koja ce biti velicine onoga sto ce na predmetnoj divljaci koju lovite zavrsiti u zoni koja da kazem garantuje odstrel. i to je dovoljno.
savet za probu - pre svega sto stabilniji sto. prenji naslon, nesto sa "zecijim usima" napred. relatino mek oslonac, poput ruke, ali bez ruke ispod (kod konkretnog upucavanja, sa rukom naslonjenom na oslonac, kao u lovu). nazad, opet zecje usi vreca (poput onoga sto pravi i prodaje tip iz Sopota). kundak, obavezno u ramenu. pusku pridzavajte slobodnom rukom cisto da ne skoci, pobegne. tu cete videti kako nosi. a potom upucajte, i koncanicu postavite tako da bude sto je moguce blize da kazem centru grupe (imate gomilu aplikacija koja ce vam to "nacrtati"). i mirni ste za lov.
moje iskustvo sa ppu? 8x57 m48, svaki 12.7g spbt je u 2.5cm. ali svaka kutija koju sam otvorio i probao. 243 winchester xp - neprihvatljivo za srndaca (ali i neadekvatna tezina za twist koji xp ima). sabatti 223 - grupe su oko 15 mm sa 55gr sp. u mojoj knjizi, vise nego zadovoljavajuci odnos - hocu reci, ppu radi odlicnu municiju, za namenu za koju je, za cenu koliko kosta.
nadam se da ce ovi saveti nekome pomoci.
Sa vecinom stvari koje si napisao se slazem. Cesto kad upucavamo oruzje ne obracamo paznju na neke stvari a mnogo mogu da uticu na sliku pogodaka mnogi od faktora nemaju veze sa samim oruzjem. Oslonac za pocetak pocetak treba da bude takav da garantuje istu poziciju prilikom opaljenja zato su stativi dobri. Sa druge strane delimično se ne slazem sto se PPU tiče, u današnje vreme sa svim mogućim uredjajima nije tolko teško postići ujednačenost u municiji a ona je ključna za dobijanje dobre grupe pogodaka. Isto tako grupa pogodaka, ujednačenost municije je samo deo kvaliteta nekog lovačkog metka. Mnogo je bitnije kakav efekat ima prilikom pogotka divljaci, kako se otvara. Na kraju koliko znam sve to nije za PPU toliko značajno obzirom da su jedan o najvećih proizvodjača municije i da ogromne količine municije izvoze mislim da nemajunozbiljnu motivaciju da porade na tom planu.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?