9,3x62
|
krilas |
Objavljen 16.04.2024. 15:37
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
https://www.prvip...wnload.php
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 03.05.2024. 18:04
|
Veteran
|
https://www.cacci...i-a-palla/
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 03.05.2024. 18:09
|
Veteran
|
Nadjoh ovaj test koji su uradili italijani sa nasim PPU metkom. Koga zanima moze da prevede tekst i da ga procita. Intersantno je to sto po njihovom merenju i to sa karabinom cija je cev 56 cm, prosecna brzina zrna je 708 m/s, sto ako dodamo razliku u duzini cevi plus 4 cm ispada oko 720 m/s a to je prilcno brze od deklarisane fabricke brzine. Mozda je neko od kolega merio brzinu pa nam prenese svoja iskustva ?
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 04.05.2024. 11:28
|
Lovčina
Upisa: 2420
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Док падају од њега као да их је воз спичио, не мерим ништа! Одличан меткић! Благ трзај и веома прецизан! Оптика мора да буде боља иначе је брзо појебе.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 05.05.2024. 09:28
|
Stari član
Upisa: 478
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Strasan kalibar. Jedno vreme pocetkom dvehiljaditihbpoceonje da se vraca u modu sad se pretezno zadrzao u poluautomatima al prodaja obrtocepnih slabo ide a kalibar je vrhunski. Zrna od 14-21g Na divljaci manje biomase prave skoro nikakvu stetu a imaju energije za najvecu divljac na prostorima evrope od nedavno koristim geco plus 16,5 g i vrlo sam zadovoljan ucinkom.
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 25.08.2024. 21:06
|
Stari član
|
Sam sebi repliciram. Vec sam spomenuo da sam probao i koristim Geco plus medjutim nesto me kopka Norma Orix 15g u ovom kalibru da li neko ima iskustva?
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 27.08.2024. 06:28
|
Veteran
|
Gde ima da se kupi Norma Orix u toj gramazi ?
|
|
|
|
rk |
Objavljen 28.08.2024. 18:50
|
Stari član
|
Iskreno nisam gledao ovde gde ima al predpostavljam da nije problem da se nadje preko
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 31.08.2024. 07:11
|
Veteran
|
U Srbiji nema, nekada je imala Norma Orix za ovaj kalibar ali sa tezinama zrna 18,5 i 21 gram. U inostranstvu naravno da ima samo je skupo i komplikovano "dobiti" tu municiju ovde. Nasi trgovci vrlo cesto nisu lovci, pa nemaju osnovna znanja o nasim potrebama. Na primer i u kalibru 300 win mag ne uvoze laksa zrna od 11,7 grama a bilo bi dobro da ih ima u ponudi.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 31.08.2024. 07:35
|
Stari član
|
Nasi trgovic nisu ni trgovci čast izuzecima. Ne znaju ni kako da pridobiju mušteriju, ne znaju da naprave popust, puške stoje po par godina u radnji, kalibri i izbor municije često nema veze sa mozgom. Ne znam da li neko od naših ima ugovor sa nekim servisom. Prodaju jako skupe stvari a nemaju mogućnost to da kasnije servisiraju salju kod nekih priučenih majstora.
Moram da pohvalim Srndac radnju i Marka neko ko dobro zna svoj posao veći je lovac nego trgovac a doba je i trgovac i čovek kod njega dobija jednu jako kvalitetnu uslugu.
Sto se tiče Norme orix po mom misljenju odličan metak koristim ga u nekoliko kalibara i svuda kuburim sa nabavkom. U 9,3 x62 ima nekih 800m/s balistika mu je i bolja nego 30-06. U nedostatku toga držim se Geco Plus od 16,5g. Ima S&B Nosler partisn koji je odličan metak al cena metka je oko 900 din.
RK
|
|
|
|
Komandant |
Objavljen 19.09.2024. 13:44
|
Mlađi član
Upisa: 14
Pristupio: 10.03.2021. 21:22
|
Postovani drugari,pre svega Vas pozdravljam
Pretpostavljam da znate,ali napominjem da je kalibar 9.3x62 kalibar koji se koristi za odstrel divljaci na malom (kratkom) rastojanju. Nastao je sa idejom da se njime odstreljuje krupna divljac Nemackih kolonija u Africi. Vremenom je postao veoma popularan za odstrel divljih svinja u pogonskim lovovima,pa ga poslednje dve decenije najcesce srecemo u poluautomatima.
Kada je u pitanju odabir municije,smatram da je PPU logican izbor. Imam par kolega koji love sa 9.3 i uglavnom ga koriste za pogon ili lov divljih svinja sa ceke. Velika masa PPU zrna odstreljuje (ili polje receno obara) sve sto se ispred njega nalazi. Video sam da kolege diskutuju o drugim zrnima (oryx,partrition...),pa iznosim svoje misljenje. Pomenuti projektili su jedni od najkvalitetnijih u svetu i nadaleko su cuveni. Mislim da njihova upotreba u ovom kalibru nije neophodna (uzevsi u obzir ono sto sam ranije napisao). Bondovana i particijalna (pomenuta zrna) upotrebljavaju se u kalibrima namenjenim za (uslovno receno) kalibre manjeg precnika i one namenjena pucanju na vecim daljinama,pa smatram da je u ovom slucaju njihova kupovina izlisna.
Za entuzijaste i reloadere (medju koje ja spadam),lovce i strelce koji vole da eksperimentisu,odlican je accubond i a-frame.
Takodje poznajem i lovce koji zastupaju tezu da se ovim kalibrom odlicno puca na vece daljine,pa su poslednja dva zrna pre svega njima namenjena.
Oduzio sam malo.
Za divljac nasih prostora PPU je nadasve dovoljan. Kolegama koji pucaju 9.3 zelim dobar pogled!
P.S.
.... i,dozvoljavam sebi da posavetujem: razliku u ceni potrosite vezbajuci na strelistu (narocito pucanje pokretnih meta) |
|
|
|
rk |
Objavljen 19.09.2024. 18:45
|
Stari član
|
Ne bi se slozio samo sa tim da je 9,3x62 samo za kratke distance. Sigirni nije za neke velike daljine al vrlo lagodno moze da se lovi na lovackim daljinama
RK
|
|
|
|
Komandant |
Objavljen 20.09.2024. 14:09
|
Mlađi član
|
Naravno RK. Mislio sam na osnovnu namenu. Uobicajne razdaljine u lovu su svakako ok |
|
|
|
rk |
Objavljen 20.09.2024. 19:19
|
Stari član
|
Inače treba pogledati neki od testova kojij sad ima u izobilju 9,3x62 je vrlo hvaljen i preko bare iako imaju svoj pandan 35 Whelen. Slazem se da sa SP zrnom dobro radi al druga dostupna zrna samo prosiruju njegovu upotrebljivost, a mislim da ne umanjuju funkcionalnost ni na manjim daljinama.
Na laksoj divljaci kao sto je srndac rane u opste nisu devastirajice najcesce zona pogodka je ta koja strada za razliku od lakih super brzih kalibara od kojih budu ogromni podlivi, sa druge steane ima dovoljno energije za najvece primerke krupne divljaci na nasim prostorima.
Odlican u pogonskim lovovima, super radi u kracim cevima, poluatomatima . Odličan kalibar sve u svemu.
RK
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 24.09.2024. 23:46
|
Veteran
Upisa: 592
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Komandant kaže:
Postovani drugari,pre svega Vas pozdravljam
Pretpostavljam da znate,ali napominjem da je kalibar 9.3x62 kalibar koji se koristi za odstrel divljaci na malom (kratkom) rastojanju. Nastao je sa idejom da se njime odstreljuje krupna divljac Nemackih kolonija u Africi. Vremenom je postao veoma popularan za odstrel divljih svinja u pogonskim lovovima,pa ga poslednje dve decenije najcesce srecemo u poluautomatima.
Kada je u pitanju odabir municije,smatram da je PPU logican izbor. Imam par kolega koji love sa 9.3 i uglavnom ga koriste za pogon ili lov divljih svinja sa ceke. Velika masa PPU zrna odstreljuje (ili polje receno obara) sve sto se ispred njega nalazi. Video sam da kolege diskutuju o drugim zrnima (oryx,partrition...),pa iznosim svoje misljenje. Pomenuti projektili su jedni od najkvalitetnijih u svetu i nadaleko su cuveni. Mislim da njihova upotreba u ovom kalibru nije neophodna (uzevsi u obzir ono sto sam ranije napisao). Bondovana i particijalna (pomenuta zrna) upotrebljavaju se u kalibrima namenjenim za (uslovno receno) kalibre manjeg precnika i one namenjena pucanju na vecim daljinama,pa smatram da je u ovom slucaju njihova kupovina izlisna.
Za entuzijaste i reloadere (medju koje ja spadam),lovce i strelce koji vole da eksperimentisu,odlican je accubond i a-frame.
Takodje poznajem i lovce koji zastupaju tezu da se ovim kalibrom odlicno puca na vece daljine,pa su poslednja dva zrna pre svega njima namenjena.
Oduzio sam malo.
Za divljac nasih prostora PPU je nadasve dovoljan. Kolegama koji pucaju 9.3 zelim dobar pogled!
P.S.
.... i,dozvoljavam sebi da posavetujem: razliku u ceni potrosite vezbajuci na strelistu (narocito pucanje pokretnih meta)
Poz kolega, 9,3x62 je prilicno "svestran" ovisno å kugli koju koristi. Kada je balistika u bitanju za nas lovce su od 4 podkatetegorije dve od veceg znacaja tj. terminalna i trajekciona. Ove dve pomenute koliko imaju veze jedna sa drugom toliko i nemaju, ali ukratko teajekciona je ono sto se desava sa kuglom kada izadje iz cevi dok ne pogodi cilj, a terminalna je ono sta se desava sa kuglom kada pogodi cilj.
Bonded kugle nemaju nikakve veze sa pucanjem na manje ili vece daljine, jer je to vezano za trajekcionu balistiku, dok je "bonded" tehnologija pravljenja kugli vezana za terminalnu balistiku kugle.
Ali ipak stvari nisu toliko jednostavne
Bonded zrna kod kojih je kosuljica kugle hemijski vezana za olovnu jezgru se nece odvajati jedna od drugog kao sto je to slucaj kod starih SP kugli kakve pravi PPU.
Ta evolucija kugle omogucava dizajneru da konstruise mnogo efikasniju kuglu kada je u pitanju terminalna balistika i usporedjivati jedno sa drugim nema je isto kao i usporedjivati parnu masinu i diesel motor.
Niko ne treba da osporava cinjenicu da ce 9,3x62 ako je dobro plasiran odraditi dobar posao sa PPU ili bilo kojom drugom kuglom, ali to ne znaci da su bonded zrna napravljena za pucanje na vecim ili kracim daljinama.
Bonded kugla ce generalno imati bolje terminalne rezultate od SP ( Soft Point ) ili bilo koje kugle starije generacije neovisno o daljini ili kalibru kada su u pitanju kugle priblizno istih vrednosti, sto naravno ne znaci da SP kugle vise nista ne valjaju jer su nove tehnologije bolje.
Mislim da se ovde na neki nacin mesaju zabe i babe, da terminalna balistika SP kugle ce biti boja na kracim nego na duzim distancama je je brzina kugle direktno vezana za terminalni efekat SP kugle.
Sto je brzina niza to ce i efekat kugle biti manji ( Hidrodinamski potisak kod SP konstrukcije kugle stvara se na nekih 800m/s u zavisnosti od kalibra dok ce se isti efekat kod bonded kugli pojavljivati i kod nizih brzina jer ce hemijsko vezanje jezgre i kosuljice omoguciti upotrebu konstrukcije koja omogucava brze otvaranje kugle bez rasipanja ili kako kod nas kazu "izuvanja") drugim recima razlika izmeddju terminalnih karakteristika dve tehnologije ce se srazmerno povecavati u korist bonded kugli sa povecanjem udajenosti ili jednostavnije padom brzine. Dok su te razlike na manjim daljinama iako prisutne manje uocljive na vecim daljinama ce iste zbog pada brzine projektila biti vise izrazene |
|
|
|
Komandant |
Objavljen 27.09.2024. 21:42
|
Mlađi član
|
Postovani kolega Veteran, izvinjavam se ako nisam bio dovolino jasan u onome sto sam napisao u vezi 9.3.
Nisam ni u jednom trenutku poredio bonded zrna sa trajektorijom,niti sam imao nameru da govorim o tome. Moj komentar se odnosio na predhodne razgovore kolega koji su pricali o kvalitetu i tezini zrna u kalibru
9.3. Iskustvo koje imam sa ovim kalibrom je u lovu oskudno,ali sam nekoliko meseci testirao izmedju ostalih i ovaj kalibar za nekoliko poznatih proizvodjaca,na probojnost i ponasanje zrna u periodu unutrasnje i terminalne balistike. Kada smo vec kod trajektorije koju Vi
pominjete, upravo ona je i kljucna u onome sto sam napisao a to je da ovai kalibar definitivno nije projektovan sa pucanje na vece udjenosti. Procitavsi ono sto ste napisali,a obratili ste se
meni, pretpostavljam da znate da je za ostvarivanje tacnosti i preciznosti pogodaka neophodno uskladiti korak uvijanja cevi sa tezinom zrna. Tezina projektila je neraskodivo povezana sa njegovom duzinom koja zapravo i diktira pomenuti korak. Ja sam vise puta o tome pisao u casopisu Kalibar, pa ste mozda i naleteli na neki od tih tekstova. Elem, uzevsi u obzir precnik predmetnog kalibra uvidiamo da osnovna i karakteristicna zrna imaju masu od 17-19g. Logicno je da ovako teska zrna u kombinaciji sa duzinom punjenja od 62mm nisu predvidjena za "super ball"t.j. za pucanie na daljine preko 200m. Zrna laksa od pomenutih,a koja srecemo u ovom kalibru nemaju dovoljnu duzinu da bi bila stabilisana u vecini (99.9%) cevi svih proizvodjaca na svetu. (mogu se pronaci neki monoliti novije generacije koji su dovoljnomale mase,a odgovarajuce duzine).
Nestabilna zrna nemogu biti precizna. Sve ovo sto sam ukratko napisao objasjava i to zasto ovakva zrna dobro rade u kratkim cevima. Masa barutnog punjenja u duzini caure od 62mm veoma bro izgori pokusavajuci da izgura masivo i siroko zrno iz cevi. Ovaj kalibar najcesce koristi barute koji brze gore i koji su potentni,a pale se kapislom koja sluzi i ostalim kalibrima iz srednje grupe. Pored ovih kracih, imao sam priliku da upucavam 9.3 sa duzinom cevi od 720mm koja je bila izuzetno precizna.
Razvrstavanje baruta i sinhronizaciju koraka uvijanja sa cevi delimino sam predstavio u mom praktikumu za rucno spravljanje municie sa metalnim caurama.
Osecam potrebu da nesto kazem i o zrnima koje ste pomenuli. Bonded zrna i soft point se sustinski razlikuru,ali funkcionisu na isti nacin naravno. Brina koja je neophodna za njihovu ekspanziju i penetraciju je razlicita i nemoze se definisati odokativno. Radio sam testove na laminatima i zelatinu za vise kalibara i to je izlazilo mislim cak i u nekom od stranih casopisa. Kod nas sam testirao rekao bih .3006 spr sa nekoliko modela bondovanih i drugih zrna ispaljenih razlicitim brzinama i sve slikovno predstavio u casopisu na vise stranica (izgled laminata, povecanje precnika rupe u laminatima tokom penetracije, krajnji zigled projektila i njegovu preostalu masu)
Sad, ponavljam se, nezelim da kazem da ovaj kalibar nije za daleka pucanja,samo u gore napisanom nave sam neke cinjenice zasto mislim da on za to nije projektovan i predvidjen.
Svim kolegama koji ga koriste za pucanja na vece razdaljine zelim puno useha i uzivanja |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.09.2024. 10:38
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pozdrav Komandante, vidim da imas iskustva sa kalibrima pa me zanima da li si uporedjivao(testirao) kalibar 9.3x74R sa ovim? Procitah negde da su maltene isti ali nista detaljnije nisam pronasao...
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Komandant |
Objavljen 29.09.2024. 12:49
|
Mlađi član
|
Pozdrav Cvele. Imam odredjenog iskustva sa 9.3x74r.
Moj dobar prijatelj koristi Ferlach bok dvokuglaru. Idealna naprava za odstrel krupne divljaci. Kaibar funkcionise bezprekorno na odstrelu. Jelen,medved… Nesumnjivi predstavnik Aristokratskog lova (bar ga ja tako dozivljavam). Zbog ukupne duzine,jedinsven je osecac dok metak spustamo u cev prelamace.
Sto se reloadinga tice,ima veliki izbor zrna,a i nije komplikovan za punjenje. U poredjenju sa 9.3x62 je veoma slican,iako 74 radi na nizim pritiscima. Nesto je slabiji od 62 i ima prijatniji trzaj. Jedina mana ovog kalibra je ta sto se retko moze naci u oruzju cenovno pristupacnijem vecem broju lovaca.
Imam negde slika ulaznih/izlaznih rana od 74r nacinjenih na divljim svinjama. Sve od njih su u skladu sa ocekivanju od tako sirokog i masivnog kalibra.
Moje misljenje je : odlican kalibar za lov krupne divljaci. Nije idealan izbor ako se ima samo jedno oruzje. U slucaju da lovis ovim kal nesumnjam da si zadovoljan. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 30.09.2024. 10:59
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Hvala na prenetom iskustvu. Od skoro sam vlasnik Fabarm dvokuglare u ovom kalibru i nisam imao odstrela jos uvek sa njim mada ne sumnjam da nece bit' problema da zaustavi i malo vece "prase"
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Komandant |
Objavljen 30.09.2024. 12:39
|
Mlađi član
|
Prelepo oruzje. Zelim ti puno uspeha u lovu.
Inetersuje me grupa pogodaka na meti posle 3-4 .... pucnja. Ako budes imao neku sliku,kaci da vidimo.
Mislim da Fabarm drzi dobru grupu do 4 metka,sto je vise nego dovoljno,mada su neophodna jako kvalitetna montaza i nisan za ovaj kalibar. |
|
|