Tako je Finnskogen, Speed tip je niklovana verzija H-mantle sa boljim BC-om. Franz Sod je pravi karabin,a i kalibar koji imas je pravi za njega. Takodje,RWS EVO 10.3g radi odlicno u njemu na krupnoj divljaci. Verujem da uzivas sa njim u lovu.
Za mene je kralj lova .243win. U poverenju,smatram ga najbolje konstruisanim kalibrom svih vremena.
Jesu komponente poskupele,ali se jos uvek moze napraviti znacajno povoljniji metak od fabrickog. Ja i ne radim reloading iz ekonomskih razloga,potrosio sam vise novca na opremu,komponente i istrazivanja,vise nego da je pola foruma pucalo najkvalitetnijom municijom.
Sada nemogu da zamislim da kupim fabricku kutiju municije.
Poz jos jednom, 243win je kronoloski moj drugi lovni kalibar ( ako ne uzmem u obzir voje karabine i puske koje sam posidjivao od oca )
Dobio sam ga na poklon od oca, Kranjski karabin sa Swarovski Habicht 1,5-6 x 42 optikom jos negde 1993 godine.
Stari ga jos ima iako je danas u svojoj 74 godini jos uvek ponekad izadje na "teren" i to upravo sa istim.
Svedok sam da je "Brane" moj otac oborio divjeg vepra od preko 300 kg zive vage ( najveci vepar koga sam do danas video ) sa istim kalibrom. Pogodak je bio kroz pluca/plecku sa nekih 10-15m razdaljine ( na zemlji ) a vepar je okrenuo unazad sa proseke pretrcao u polu krug presao proseku i izdahnuo nekih 30m sa druge strane. Sa najobicnijom S&B SP kuglom od 6,5 grama
Kada se setim i vratim film u nazad ruslo se sve i svasta, "visoki tregeri" pogodak visoko u plecku tako da osteti kicmu. Da ne idem u detalje
Jednom sam dok sam lovio jelene u Skotskoj dobio od zemljoposednika 243win sa siljkanom da lovim jelene, mislio sam da je greska ali ne. Na tom imanju pucali su jelene siljkanima u kalibru 243 da bi cuvali meso koje je kasnije islo za restorane.
Da, fantastican kalibar i puno lepih uspomena
U sustini to je ona ista caura od 308win ili 51cm samo sa kuglom od 6,15 mm ili ponovo osnova za ono sto ce kasnije biti danas uveliko popularni Creedmoor ponovo ista caura samo sa kuglom promera 6,5mm da ne idem dalje
Swift Scirocco je krajne efektivna i pecizna kugla da nije takva ne bi je koristili u Africi, za mene malo pre jaka jer kao sto sam vec ranije pomenuo ja sam trazio savrsenstvo, tj kuglu koja ne ostecuje meso ali je istovremeno veoma efikasna. Tako da sam odustao od Scirocco kugle jer mi je pravila vecu stetu od zeljene.
Doduse ja ovde mesam zabe i babe jer sam je punio u kalibru 30-06 i nisam ni znao da se moze naci u kalibru 6,5x55 i iskreno niti dan danas ne znam razliku izmedju Swift Scirocco vs Swift Scirocco 2.
Zaustavna moc je bila fantasticna ( ne znam koja je verzija u pitanju ) ali je steta bila veca nego za mene prihvatljiva pogotovo kada se uhvati kost ( sto naravno vazi za vecinu 30-06 kugli iz moje perspektive ).
Ja otprilike pucam od 30 do 50 grla visoke divljaci godisnje i lovim primarno zbog mesa tako da je eventualni trofej ( mada ih sve cuvam prvenstveno kao uspomene ) samo dodatni plus. Za mene steta kod pogresnog odabira kugle ili kalibra moze se placati u znacajnim kolicinama mesa pogotovo kada odredjena kolicina ulovljenih zivotinja ide na prodaju da bi se umanjila najamnina terena.
Ako ce mo pricati o 6,5x55 naravno sve ima svoju cenu, sto kod nas stari ljudi kazu ne moze covek i ovce i novce i za mene je bilo prihvatljivije da ponekad tu i tamo moram da zavezem psa na povodac i lutam po sumi trazeci napucanu divljac nego da gledam preterane stete i krvne podlive. Tada i u to vreme Norma Oryx za kalibar 6,5x55 je bilo po meni najbolje resenje za koje sam ja znao.
Swift Scirocco ima odlican BC i odlicnu ekspanziju cak i na malim daljinama. Realno mozda ako se sve uzme u obzir jedna od najboljih kugli ikada napravljenih, i potpuno si u pravu kada kazes da ne bi bilo trazenja ali to je za mene bilo bolje od dva zla.
Zbog toga sam izmedju ostalog ( prigusivac ) presao na 308win za kojega do sada nisam imao nikakvih zamerki uzevsi u obzir sve moje potrebe
Veliki pozdrav za tvog oca. Neka lovi jos mnogo godina,a i mi tu negde pored njega.
Sciroco 2 je usavrsena predhodna verzija sa malo drugacijin sastavom olova,jer se prvi malo teze otvarao u meksem medijumu.
Ovo sam procitao negde
Uglavnom,nase razmisljanje se svodi na pootpuno istu filozofiju,mislim i na tvoj komentar za odabir kalibra,sacme …
Koristim priliku i iznesem da se neslazem sa kolegom Sakalom koji kaze da soft point pravi manja ostecenja od Plusa. Nekazem da nije moguce (u slucaju da soft point prodje izmedju kostiju,a Plus prodje kroz kosti),ali u principu Plus se manje siri.
Koristio sam oba u isto vreme a pričam za kalibar 9,3x62....
Razni pogotci, razne daljine,.... i na "mekšoj" divljači SP 18,5g pravi manju štetu od Plusa 16,5g
Pogodak u najtvrdje delove krupne divljači i PPU SP pravi haos i tu dolazi do izražaja to što kažeš i tu se slažemo
Uporedi brzine navedenih i možda se uveriš u razlog i to što pišem
Kolega Sakal,verovatno si upravu ako si koristio i video na licu mesta.
U zavisnosti od situacije,mogu se desiti razliciti scenariji. Obraticu posebnu paznju na ovo sto si pomenuo,kada mi se ukaze prilika. (slikam ulazne i izlazne rane: ulaz u kozu,izlaz iz koze,ulaz u telo,izlaz iz tela,ulaz u kozu i izlaz ako postoji,naravno sa prostrelnim kanalom) Sve sa preciznim merenjima pomenutih pojava i merenjima projektila. Pripremam strcucni rad na tu temu.
Tako da se zahvaljujem na ovoj smernici
Mislim Da je Geco Plus dobra kugla. Jedno od prvih bonded zrna na trzistu, ali ima nesto sa tom konstrukcijom. I meni je pravio veliku stetu ali u kalibru 30-06 rekao bih pre svega velike krvne podlive. Valjda koliko zbog brzine toliko i konstrukcije. Stvarno je brutalan, i ima veliku zaustavnu moc.
Imam jos kutiju i pol u kalibru 30-06 i cuvam je ako cu sa njim na medveda
Imam kolegu koji je uzeo "finu" kolicinu ali u kalibru 308win, lovimo dosta skupa tako da sam se nagledao njegovih pogodaka. U 308 se ponasa skroz drugacije
Ja sam izbegavao Plus da stavljam u 8x68
On jeste bonded,ali je ipak za mrvicu meksi od svih ostalih. (u pitanju je kvalitet olova)
Po ceni je i najpovoljniji /9cca 40%
Sve u svemu odradjuje odstrel,ali mislim da je najmanje omiljen kod ljubitelja bondeda
Da, cenom verovatno najpovoljnija bonded kugla, sto naravno samo po sebi govori nesto. Sigurno je na doljnjoj ljestvici kada su u pitanju bonded kugle.
Mislim da je za cenu solidna kugla, iako se ne moze usporedjivati sa kvalitetnijim kuglama.
Naravno postoji razlog sto je sam ne koristim, to mekano olovo je sigurno razlog zasto se ponasa kako se ponasa kada ima vecu brzinu. Licno mislim da ga treba izbegavati kod kalibara sa brzinom V0 preko 800m/s ali da je ok u sporijim varijantama. Manje vise mislim da je zrno bolje sto je brzina manja a tezina veca.
Po meni je ok u kalibru 6,5x55 308win 8x57 i 9,3x62 ostale treba izbegavati, ali naravno i za pomenute kalibre danas ima puno boljih opcija
Za mene bonded tehnologija pretstavlja tehnoloski iskorak, i po meni vise nema povratka u nazad.
Samo napred, a kada to kazem mislim da su homogene kugle prebolele decije bolesti i da su sada ozbijna tehnologija
Kada ode preko 850m/s pocinje sa izrazajnijim otvaranjem.
Ja ga testirao na laminatima. Drzao se i on sasvim dobro.
Bilo bi interesantno da neko ima zrno izvadjeno iz tela divljaci,pa da mu izmeri preostalu masu.
Naravno,mislim na 9.3x62
To bi Zlatno Sakal najbolje moglo da odgovori, bar kada je u pitanju 9,3 u 30,06 sam nasau kuglu u junici losa. Pucao sam je spreda kroz prsa. Kugla je bila ok ali su podlivi bili inpresivni. Sto znaci da je hidrodinamski pritisak bio veliki. Imao sam krvne podlive na krmenadlama iznad rebara, i ispod obe plecke bez ostecenja tkiva ili kosti.
Na zivotinji od 300 plus kilograma zive vage.
To je bio dan kada sam prestao da ga koristim
Geco plus sam koristio u raznim kalibrima. Meni se bolje pokazao na meksoj divljaci u sporijim kalibrima u 9,3x62 ne pravi u opste neku narucitu stetu cak ni na srnecoj divljaci.
Sta vise izuzev ulazne i vece izlazne rane nista strasno.
Naravno ne mislim da mu ne to osnovna namena isto tako na DS radi odlično, planiram ove godine da ga probam na jelenskoj pa vemo vodeti kao to zrno radi. Istovremeno u nekim drugim kalibrima nisam odusevljen na srnecoj divljaci, u 270 sam presao na expres i iako pravi vecu mozda inicijalnu stetu licno sam zadovoljan ucinkom.
Naslušao sam se raznih budalaština inače kad je 9,3x62 od toga da nije za pucanje preko 100m do toga da je prespor, da razbija divljač… moje iskustvo govori da je vrlo svestran metak. Kao što sam ranije naveo u opšte nisu neka devastirajuća oštećenja.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?