Може ли ЛУ да донесе забрану лова због беснила ако Република Србија није прогласила беснило на делу терирорије или на целој територији државе?
E pa kolege od 1.1.2018. god LU Cacak vise ne postoji. Trebali smo da napravimo novi statut i da se sazove skupstina, ali to nije uradjeno verovatno sa namerom da se ugasi. Sad lovimo ovako, dok se ne pripoimo nekom drugo LU ili di neko drugi ne dodje i preuzme loviste. Moje licno misljenje je da je ovo najbolje resenje i da ce doci neko kome ce lov biti na prvom mestu i zastita divljaci, da ce neko uvesti malo reda.
Kolega, ne mora da znaci, po cl.49 st.2 tac.5 Zakona o udruzenjima, jeste proteklo dvostruko više vremena od vremena utvrđenog statutom za održavanje sednice skupštine, a ona nije održana, ali isti clan kaze i "Svako može obavestiti Registratora o postojanju razloga za brisanje udruženja iz Registra utvrđenih stavom 2. tačka 5) ovog člana.
Registrator rešenjem utvrđuje činjenice iz stava 2. tačka 5) ovog člana" tako da, koliko ja pojmim, neko treba da izvesti Registratora, pa da on utvrdjuje cinjenice pa tek onda da se donese resenje o gasenju Udruzenja. Slazem se ja da je opsti javasluk.
Lov je dozvoljen do kraja februara, i do tada se mora resiti pitanje naseg LU da li ce se pripoiti nekom drugom sa kojim se granici ili ce neko osnovati drugo LU. Sto se mene tice ovo je najbolje resenje je da se pripoino nekom drugom, ja cu loviti sigurno, a u kom udruzenju to mi nije bitno i onako sam hteo ovo da napustim, ovako ako se nesto promeni na bolje mozda i ostanem. Kolega Sharp nas statut je bio problem morao je da se menja u svakom slucaju i dobili smo vec jednom produzenje za odrzavanje skupstine.
Sto se Kablara tice i tog dela lovista on me zaista ne zanima jer najveci javasluk pocinje bas od njih.
oglašava konkurs za radno mesto
UPRAVNIK LOVIŠTA
jednog izvršioca
Opis poslova:
Obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem
Obavljanje poslova koji su predvidjeni Pravilnikom o načinu organizovanja stručne službe za gazdovanje lovištem
ostali poslovi po nalogu poslodavca
Uslovi:
VII stepen stručne spreme
Licence lovačke komore
probni rad obavezan
Nudimo:
Mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa
Prijatno radno okruženje
Rok za podnošenje prijava: 25.06.2018. godine
Kontakt osoba Petar Medić, telefon: 062 261 051
Zvati u periodu od 9:00 - 15:00
Pozdrav kolege. Skoro sam se preselio u Novi Sad pa me interesuje preporuke za loviste gde se učlaniti i gde primaju clanove naravno bice mi od velike koristi ko mi moze pomoci. Nadam se da nisam pogresio temu.
Sramota, ili možda ipak nije.
Drage kolege, moje ime je Vladan Jevtić, ja sam član LU Paraćin, aktivno se bavim lovom počevši kao član ovog udruženja od svoje 17. godine do danas , a to je bezmalo 27 godina., paralelno sam se desetak godina bavio i sokolarstvom, položivši prvi zvanični Sokolarski ispit u Srbiji 2010.god. postao sam jedan od prvih deset Srbina koji su u savremenoj istoriji stekli zvanje „Sokolar“. U jednom periodu života sam živeo i bavio se lovom i lovstvom u Skandinaviji gde sam svoje lovačko iskustvo i obrazovanje nadogradio kroz intenzivno bavljenje lovom kao i kroz nekoliko kurseva i školovanja vezana za lovstvo koje sam tamo završio , a potvrdu o tome možete pogledati ovde https://westsiber...ontakt.htm ,takođe se bavim promocijom lova sa lovnim psima 5. FCI grupe kod nas odnosno lovnim špicevima, o tome sam pisao i objavljivao u Nacionalnom lovačkom magazinu „Lorist“, (https://www.lorist.co.rs/lov-sa-psima-tipa-spic-lov-sa-spicevima) , izmedju ostalog i sam nekomercijalno uzgajam pse rase Zapadno sibirska Lajka koje dolaze od najboljih lovnih, odnosno krvnih linija iz Rusije, Belorusije i Litvanije, o tome možete pogledati ovde www.westsiberianl... .
Krajem 2021. god. sam ponudio da navedenom korisniku lovišta doniram zatvorenu čeku i pomognem u organizaciji redovne prihrane jelenske, srneće kao i druge korisne divljči koja gravitira u reviru lovišta Južni Kučaj čijim delom gazduje ovo udruženje, a u saradnji i pod nadzorom stručne službe. Što sam prema dogovoru 2022 god. i uradio. Napominjem da za učinjeno nisam tražio nikakav ustupak osim da i sam sa ovog lovno-tehničkog objekta povremeno lovim u skaldu sa Godišnjim planom odstrela ovog korisnika lovišta, izmirujući redovno svoje finansijske i druge formalne obveze prema udruženju. Već naredne godine moje veliko zalagenje, inevesticija i stručni rad je dalo rezultate u vidu odstrela dva kapitalna jelena od strane članova udruženja u samo tri dana i dva lovna termina, kao i odstrela podmlatka ove vrste. Te godine sam zamolio str. službu da mi omoguće da u skladu sa planom odstrela, sa „moje“ čeke odstrelim i naravno prema cenovniku udruženja platim jelensko tele. Nažalos nisu me udostojili već su doveli drugog lovca koji ga je sa ove čeke odstrelio, a koje je ujedno bilo poslednje za odstre prema planu te godine. Kada sam upravnika lovišta pitao zašto su to uradili on mi je kratko obrazložio da imaju još i košutu po planu te da ja odstrelim nju, nemavši adekvatan komentar zaćutao sam nad ovim.
Dakle ja sam ovom korisniku lovišta svojevoljno donirao zatvorenu čeku, stručnoj službi omogućio konstantni monitoring kako jelenske tako i druge divljači, obezbedio (donirao) i izvozio sopstvenim vozilima nekoliko tona hrane za prihranu jelenske i druge divljači , snabdevao solišta. Pokazao im kako da na lovački, etički i stručan način izvrše odstrel jelenske divljači i tako ispune godišnji plan odstrela. Meni kao velikom lovnom entuzijasti , je bilo veliko zadovoljstvo da sam doprineo postizanju ovakvih rezultata koje bi trebali značajno doprineti napretku udruženja, a nadao sam se i unapredjenju lovišta i poboljšanju rada stručne službe. Na talasima mog rada, sada naučeni kako treba raditi, uspeh se nastavio i ove sezone 2024/25 kada su po istom stručnom principu sami izgradili slične lovno-tehničke objekte i već postigli zavidne rezultate odstrelivši dva kapitalna jelena kao i nekoliko drugih jedinki ove vrste predvidjene godišnjim planom odstrela.
Kako sam do sada sve finansijske obaveze prema udruženju kao što su članarina, uplate za izlazak u lovište, odstrelne takse , naknade za meso odstreljene divljači itd. u potpunosti i na vreme izmirivao prema cenovniku ovog udruženja , tako sam u skladu sa Statutom udruženja pre početka ove sezone izmirio članarinu za 2024/25 god., da bih dana 28.11.2024 god. zamolio da mi uprava overi člansku knjižicu jer mi je potrebna kako bih gostovao u lovu kod drugog Lovačkog udruženja, na šta sam dobio odgovor da oni to ne mogu uraditi jer nisam izmirio jednu „akciju“ te moram uplatiti 1500 din. , naravno da nisam niti ću ikada platiti ovu „akciju“ koja je u najmanju ruku ekvivalentna samo potrošnji goriva prilikom jednog izvoženja hrane na hranilištu ove čeke koju sam im donirao, a sa koje eto ja skoro 3 godine ne stigoh da odstrelim ništa . Prognan postupcima uprave ovog udruženja gotovo istog dana otišao sam da se učlanim u drugo 120km udaljeno Lovačko udruženje, a gde su me prihvatili „raširenih ruku“. Kada sam ovu moju priču prepričao gospodi iz uprave ovog „novog“ udruženje nisu skrivali zgranutost.
Kako treba okarakterisati ovakav postupak udruženja Vi će te dragi prijatelji već sami proceniti.
Dobar pogled !
Kolokvijalno “nasa posla” nemoj da te iznenadi i u tom nekom novom udruzenju da se pojavi neka slicna praksa. Lovacka udruzenja su ogledalo drustva, sto je drustvo uredjenije i udruzenja su. Nazalost cesto nasa udruzenja vode ljudi koji nemaju osnovnu pismenost i jos tuznije je da mi sami biramo takve ljude, sto zbog nezameranja, nemanja sopstvenog vremena… Napravljena je nevidjena filozofija od upravljanja lovackim drustvom gde se na celu istih menja ista garnitura ljudi, neretko predsednik drustva kad postane predsednik odjednom se i “zalovi”.
Po mom misljenju resenje je u aktima društva koji treba da budu jasni jednostavni i da se bez izuzetka primenjuju.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?