Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: CRNA GORA

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
CRNA GORA
Sremac75
 Žao mi je što je ova tema na ovom podforumu, ali jbg....
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 E ovako to izgleda!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

duskov
 Crna Gora je, u principu, veoma zanimljiv teren za lov.
Primorski teren od Ulcinja do Herceg Novog obiluje DS, šakalom. Najbogatije lovište na crnogorskom primorju je barsko. Sa DS moguće najbogatije na Balkanu. Čitave samonikle plantaže kestena u priobalnom dijelu Skadarskog jezera pružaju vrhinske uslove da se DS razmnižava u optimalnim prirodnim okolnostima.
Skadarskjo jezero, iako NP, dozvoljava lov pojedinih vrsta ptica ali ono se proteže na nekoliko LD: podgoričko, cetinjsko, barsko, ulcinjsko...
Ono što je činjenica da se na Skadarskom jezeru smanjuje broj lovnih ptica ali i ribe sve zbog zagađenja i frenetičnog krivolova.
Najbolja lovišta u Crnoj Gori su plužinsko, šavničko, mojkovačko, plavsko, rožajsko, žabljačko...
Prosjek su ono u Pljevljima, Kolašinu, andrijevičko, danilovgradsko, cetinjsko i nikšićko. Solidan broj srneće divljači i zeca... Ima i DS u nekom značajnijem broju.
LD u Bijelom Polju i Berana skoro da nepostoje kao posledica višegodišnjeg haosa u lovištima... Bez obzira šti imaju ogromnu lovnu površinu na planinama Bjelasici, Liscu, Smiljevici i Turjaku. Lov i ljeti i zimi, bez prestanka odnosi svoj danak nebrizi i bezakonju.

duskov
 1.
Najbolje crnogorsko lovište je plužinsko.
Obuhvata povrpinu SO Plužine ali ga u narodu zovu još i Pivsko.
Sa sjeverne i zapasne strane se granici sa NP Sutjeska i lovištima Republike Srpske, sa istoka sa žabljačkim , sa jugoistočne strane šavničkim, sa južne nikšićkim.
U kanjonima Tare i Pive nalazi se veliki broj divokoza, vuka i zeca, jerebice kamenjarke, lještarke i obje vrste tetreba. Ima i rijetkih zakonom zaštićenih vrsta kao što su Suri orao koji se gnijezdi u liticama ovih kanjona.
Na Istoku se nalaze Pivske planine koje se opet geografski vežu za durmitorski planinski masiv, na sjeveru je Šćepan polje i Crkvičko polje koje je puno jerebice kamnjnjarke i zeca. Na sjeverozapadu planine Maglić sa jednim od najljepših ledničkih jezera, Trnovačko puno pastrmke, visoravan Vučevo koje obiluje DS, srnećom divljači, vukom i zecom.
Sa jugozapadne strane je planina Golija puna divljači i divlje ljepote. i dva Stabanska jezera oko kojih ima lova na skoro sve vrste divljači dok je u jezerima pastrmka...
Pivsko jezero je puno pastrmke i u zadnje vrijeme, klena koji je greškom ubačen.
Na južnoj strani pivskog lovišta je planina Vojnik puno divljači...
sa sjeverne strane u lovište se ulazi iz pravca Republike Srpske
iz Šćepan polja (tamo gdje Tara i Piva prave Drinu) i sa južne strane iz pravca Nikšića.
Put koji vodi u pravcu Žabljaka nalazi se pet kilometarara sjeverno od Plužina i praktično sa velikog mosta preko pivskoj jezera ulazi u tunel.
Ovdje onaj ko voli prirodu i lov, ovdje, zaboravi na vrijeme, na vremenske (ne)prilike i na tešku socijalnu i političku situaciju.
Mnogi zaborave i sopstvenu ženu i sve vezano za nju...
Ovdje, kao nigdje možete da izgubite riječ od divlje, divne i netaknute prirode, da se nadišete ozona i da zaspite ispod stoljetnih smrča i borova.
Ovdje su i ljudi posebno dobri i gostoprimni. Raj!

duskov
 2.
Ako neko dolazi u Crnu Goru a hoće da lovi DS neka posjeti barsko lovište. Tu je najveća koncentracija DS na Balkanu.
Ogromne površine obale obrasle kestenom na obali Skadarskog jezera samo su najbolji prirodni stumulans za razmnožavanje DS.
Lokacije kakve su Donji Murići,Virpazar, sela Krajine, Sukuruć, Godinje, Tomići, Limljani i dr. prave su destinacije za lov DS.
Lovi se sa psima goničima a DS ima sve više svake naredne godine.
Skadarsko jezero, koliko me pamćenje služi, ima površinu od oko 500 kvadratnih kilometara i najveće je na Balkanu. Za vrijeme ljeta, kod niskog vodostaja jezero je površine 350 kvadratnih kilometara.
U vodama jezera ima žutog šarana i ukljeve koje su endemske riblje vrste ali i jegulje, klena, pastrmke, skobaqa, skakavice, brone, ljolje (endemi) i grgeča koji je ubačen i pravi problem.
Za ribolovce, pravi raj i uživanje!

duskov
 Za mene i društvo sa kojim lovim,- lovci iz Srbije nijesu stranci!!!!

Sremac75
 Ja sam se uvek, kada putujem na more, pitao ima li tu lova....a sada vidim da ima!

Što se tiče stranaca, ja sam još u prvom upisu napisao da mi je žao što je Crna Gora morala da završi na Temi lov u inostranstvu!
Ali tako je, kako je!

Ja je lično nikada neću moći smatrati inostranstvom niti njene stanovnike strancima!

Duškov B)
PraviloPraviloPravilo
Palica

arnotije
 Ma koje inostranstvo kad su mi tamo koreni (Kolasin,Belo Polje) a i veliki deo familije. Lovio par puta ali se brzo zavrsavalo i prelazilo na Raanj
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

duskov
 (3)
Nekoliko lovaca je potvrdilo priču da se na teritoriji istočne Crne Gore pojavio ris za koga se smatralo da je nestao i prije tridesetak godina. Tragovi u prirodi, analiza ostataka srneće divljači i drugi pokazatelji upravo govore da je na teritoriji opštine Rožaje uočeno niz tragova koji ukazuju na njegovo prisustvo.
Rožaje se nalazi na istočnij strani C.Gore i graniči se sa južnom srpskom pokrajinom. Većina planine Hajle nalazi se u Crnoj Gori a ona je povezana sa Rugovskom klisurom odakle godinama "doseljavaju" srne i DS. Sada je rožajsko lovište puno srneće divljači, DS ali i vuka. Pošto je srna njegova glavna hrana izgleda da je za njima i stigao...
Ono što je značajno istaći je da u Rožaju godišnje lovci odstrijele najviše vukova i to metodom koja je skoro zaboravljena, gonom kerova. Naravno, lovci iz ove male crnogorske opštine spadaju u najbolje...
Lovište planine Hajla je poznato i po povećanoj brojnosti tetreba Gluhana!!!
Ima sve više medvjeda ali je on zakonom zaštićen, sve više lještarki i jerebice kamenjarke na nekim lokacijama.
Zeca ima više nego ranije a svaki lov u ovim prelijepim lovištima je pravi doživljaj.
Dovokoze ima na Hajli ali samo povremeno pošto dolazi iz južne srpske pokrajine...

dreger
 pitanje za Duskov-a,kako u Crnoj Gori love predatore(lisice,sakale)dal moze lovac da ide sam (cekanje,vabljenje) ili kao kod nas najmanje trojica i ostale gluposti.pozdrav.

tosobinov

duskov kaže:

A iz Makedonije?
Za mene Crna Gora nije stranstvo!

Indjijanac
 takodje žalim zbog podforuma inostranstvo ,drago mi je da ima neko ko je iz Crne Gore da učestvuje na forumu i razmenjujemo iskustva,a takodje i vesti u vezi lova
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

duskov

dreger kaže:
pitanje za Duskov-a,kako u Crnoj Gori love predatore(lisice,sakale)dal moze lovac da ide sam (cekanje,vabljenje) ili kao kod nas najmanje trojica i ostale gluposti.pozdrav.

Lov je kolektivna zanimacija.
Lov štetočina lisice i šakala je dozvoljen i individualno. U nekim lovačkim društvima postoji preporuka da se i tada ide kolekjtivno. Ali to je preporuka. Ako se lovi goničima lakše je loviti sa društvom nego sam. Treba "pokriti" sve čeke...
Što se lova na vukove tiče u Rožaju još idu u lov goničima koji su zaštićeni zaštitnim ogrlicama i krpicama, u Plavu ih, najčešće, love zamkama pored rijeka...
Na Žabljaku ih truju ili čekaju na mrciništu...

duskov

tosobinov kaže:

duskov kaže:

A iz Makedonije?
Za mene Crna Gora nije stranstvo!

tosobinov,
hvala. Raduje me što ima takvih ljudi u Makedoniji...

duskov

u indjiju ima djungla kaže:
takodje žalim zbog podforuma inostranstvo ,drago mi je da ima neko ko je iz Crne Gore da učestvuje na forumu i razmenjujemo iskustva,a takodje i vesti u vezi lova

Zahvaljujem Indjija,
pokušaću da budem dobar drug i da lovstvo u Crnoj Gori prikažem što realnije. Naravno, onoliko koliko sam sposoban.
Pozdrav!

duskov
 (4)
U Crnoj Gori ima dosta Nacionalnih parkova. Biogradska Gora se nalazi na Bjelasici i to je lovni zabran Kralja Nikole Petrovića. U centralnom dijelu NP nalazi se prelijepo Biogradsko jezero. Jezero se nalazi na teritoriji SO Mojkovac ali se dio NP nalazi i na teritoriji SO Kolašin. Svako ko ide na more može lako svratiti i vidjeti ovaj prirodni dragulj i to skrećući sa puta Mojkovac-Kolašin.
Šesdesetih godina prošlog vijeka tamo je naseljen evropski jelen i on je opstao i do danas iako je njegov nroj i kvalitet jako redukovan. Broj krivolovom a kvalitet zamorom genetskog materijala.
U NP ima veliki broj srneće divljaljači ali i vukova koji čine posebno zimi pravi pokolj. Lovučuvarska služba provjenjuje da u NP Biogradska Gora ima preko 250 komada DS.
Ima zavidan broj zeca i lisice ali je lov najstrože zabranjen, kao uostalom u svakom NP.
Nacionalni park Durmitor obuhvata kanjon rijeke Tare ali i masive planina Sinjajevine i Durmitora. Na teritoriji ovog NP ima nekoliko prelijepih ledničkih jezera kao napr. Crno jezero na Žabljaku, Zmijnje na Durmitoru, Škrčko, na Durmitoru, Zabojsko na Sinjajevini( koje je poznato i po tome što se tu nalazi i najveća koncentracija tetreba Gluhana!). U nacionalnom parku Durmitor ima nekoliko stotina divokoza ali i mnogo druge divljači. Litice tarskog kanjona krase i letovi surog orla.
Nacionalni park Skadarsko jezero obuhvata teritoriju istoimenog jezera koje je većim dijelom u Crnoj Gori a manjim u Albaniji.
Priobalni dio jezera je pun DS ali ima i zeca,šakala i lisice. Lov na razne vrste sezonske patke je dozvoljen kao i na guske, šljuku i još neke vrste ptica.
Skadarsko jezero je izazov i za robolovce na šarana i nekoliko endemskih vrsta ribe( ukljeva, ljolja, brona, skakavica...)
Najveće ostrvo je Vranjina, ujedno i selo iznad kojeg je brdo puno lisice i podivljalih koza.
Te koze love mještano lovačkim puškama i karabinima...
Ovaj NP obuhvata djelove teritorije SO Cetinje, Podgorica, Skadar Bar i Ulcinj.

duskov
 (5)
NP Lovćen je najmanji nacionalni park u Crnoj Gori. Nalazi se na zapadnom dijelu teritorije SO Cetinje. Njegove karakteristike su što obuhvataju planinu Lovćen gdje je grobnica Vladike Rada, nekadašnjeg gospodara Crne Gore. Težak teren, krš i drača, kriju obilje sitne divljači i DS.
Odlukom Vlade Crne Gore planinski masiv Prokletija proglašen je nacionalnim parkom. Najnoviji NP obiluje divokozom, srnećom i crnom divljači...
Središnji dio NP je prelijepo Plavsko jezero iz kojeg izvire Lim. Od lijepih jezera treba pomenuti Hridsko, na Prokletijama, dva Visitorska jezera, rijeke Kuckaju, Vrulju, Savino vrelo u Gusinju,
na ovom terebu nalazi se planinsko selo kao iz bajke-Kuti!

duskov
 (6)
Zašto sam pisao o Nacionalnim parkovima Crne Gore. Pa upravo zato jer se tu, ipak, štiti biodiverzitet i što postoji kakva takva čuvarska služba. Naravno da i u NP postoji zloupotreba i krivolova ali mnogo manje nego na drugim terenima.
LD su prepuštena sebi samima, nemaju mnogo mogućnosti da zaštite divljač na svojoj teritoriji.
Nekoliko lovočuvara, dva ili jedan, na nekoliko desetina hiljada hektara nije dovoljno. Još ako su skloni zloupotrebi položaja, nepotizmu i kumovsko-brastveničkim vezama LD-u je pukla pogibija!

kelt
 evo da malo potpomognemo temumw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/7008185.jpg
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

duskov
 Na koji način da "zakačim" fotografije!?

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,441,214 posete www.srbijalov.com