Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Koliko nas zaista košta lov?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Koliko nas zaista košta lov?
Lala
 Danas sam sa jednim prijateljem, koji se raspitivao kako da postane lovac, i šta mu sve treba, razgovarao na temu koliko jedan početnik treba da odvoji, da bi se koliko toliko opremio; da bi platio pristupninu i članarinu; da bi eventualno nabavio psa, i hranio, trenirao i negovao, itd.
U razgovoru smo se dotakli i toga, koliko godišnje treba odvojiti za lov, mimo ovog početnog ulaganja.
Znam da će neko reći, da ljubav prema lovu nema cenu. Slažem se, ali da košta, košta.
Mislim da će tema biti interesantna onima koji razmišljaju o tome da se uključe u lov i postanu lovci, a onima koji već jesu lovci, da se malo podsete.
Tema nije preporučljiva da je čitaju naše supruge! Stidljiv
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Miroslaw
 bravo za temu, koliko me kosta na godisnjem nivou nikada nisam racunao ali verujem da nije mala cifra no za nas starije lovce i nije toliki problem koliki je za one koji bi tek trebali da postanu lovci da se covek najezi koliko mu para treba. Finasijska situacija u zemlji je na zalost takva kakva jeste i mi je ne mozemo promeniti, realno prosecnom mladom coveku sa primanjima oko 30 000 treba bar 3 godina da se opremi i krene da lovi a da ga to sve od jednom ne kosta previse. Drzava nema sluha za problematiku mladih koji bi zeleli da se bave ovim plemenitim sportom da nekim subvencijama na neki nacin olaksa pristup lovu ali sto je jos gore ni sama LU nemaju sluha pa mlad lovac mora da placa nekakve doplate i razna cuda a ako sagledate situaciju u mnogim LU mladi lovci ne cine cak ni cetvrtinu ukupnog clanstva sto je veoma zabrinjavajuce i umesto da LU razmisljaju na neki pozitivniji nacin i osmile neke olaksice za novog lovca tipa besplatan lovacki ispit ili prva clanarina na 12 mesecnih rata i samim time privuku nove clanove oni cak i ne primecuju da im i stari odlaze zbog lose finasijske situacije a da pri tome nista ne preduzimaju. Ovo je nasa realnost i veoma me plasi jer ako se ovako nastavi lov ce ispariti ne bukvalno ali ce clanarine zbog malog broja clanova biti ogromne a samim time i lov nedostupan vecini. Nadam se da ce ovo sto sam napisao pozitivno uticana na sva LU koja ne praktikuju ovakve nacine funkionisanja da i ona promene svoju politiku i time privuku mlade lovce.
 
darkolovac
 Super tema, ja sam 3 godine skupljao pare kako bih konacno mogao da pocnem da se bavim lovom. Ispada da je lov jedan od skupljih sportova, hobija, nacina zivota. Sve sam belezio u svescicu i evo nekih brojki: puska 270e (polovna ceska) a od 100e pa navise + karabin po zelji, municija mene kostala oko 7000 (prosek 1000 po kutiji), odelo (imao sam srece da nabavim u SAD-u komplet jakna, pantalone, prsluk, cizme, rukavice, kapu itd za 150$ oko 190e), psa ako dobijes na poklon od starijeg lovca kao ja onda imas srece a inace od 50e (bez papira) pa navise, pa hrana za psa od 110 do 250din/kg, pa frontline, box, pa vreme i zivci utroseni na trening, nije neophodno ali za ozbiljnije bavljenje definitivno terenac (2000e) i svi troskovi sto idu uz njega... I na kraju zivci izgubljeni u objasnjavanju zeni/roditeljima na sta trosis tolike pare... kad se sve sabere za pocetak i za ovakav standard mnogo
 
Podunavac
 Najgore je početnicima koji tek postaju lovci. Lovački ispit, ispit o rukovanju lovačkom puškom, zahtev za nabavnu dozvolu, puška, odelo i ostala oprema, ker, upisnina i članarina LD-u i LU-u, pa onda opet ispit za karabin, nabavna dozvola, karabin, odobrenje za municiju, municija..... I tako u krug. Nikad kraja. Ni starim članovima nije lako. Članarina, zamena dotrajale opreme, municija, troškovi transporta do mesta lova ili radne akcije, vakcinisanje i ishrana kera... Lov je veoma skup sport, a u današnje vreme besparice za mnoge i preskup.
Tri prsta 2Kolce
 
stojkuki
 Ljudi, nije ovo dobra tema. O ovom ne treba ni razmisljati, jer se ekonomicnost lova kosi sa racionalnoscu, stoga, ... Odog odavde da mi ne bi palo napamet da se preracunavam, ....
 
bogoljub
 Neko voli da lovi pernatu neko dlakavu divljac a neko dvonoge smedje crne,plave.Ja volim sve to pa nek kosta sta kosta.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
 
vojkan
 Istina je da je lov jedan od najskupljih sportova ali vam mogu reci da merak nema cenu,tako da sve sto vam dalje pisem bice suvisno!
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!
 
stojkuki
 Ja. Te kalkulacije ne smem da ulazim.
Ne dao Bog da mi zena pocne da radi isto, ...
Pazi sad, ronjenje .... Lov, ... Saranski ribolov, ... Skijanje, ... Ne znam sta je skuplje od cega. Za saranski ribolov se nikada nije ni interesovala jer je njoj to damo neka egzotika, ... I uvek se zavrsi na sali da tamo nekim motkama mlatimo po vodi, a kad bi znala ...
Ronjenje je provalila da ima pa 'iljada u opremi, i pomera me do zla boga ... A za puske, ... Sva sreca pa je ne zanima mnogo, ... A i samo ja imam kljuc od kase, a u lov polaim rano pa ne vidi ... pa i ne zna sta je unutra, .... Jos uvek pali ona varijanta, ... Pa Zastava, ...jeftino je to ... (a od zastave ni traga) . Kad god pita,... Ma to ti je 100 evra, samo je jednom izvalila nesto u stilu, ma tebi je sve sto evra, ... Pa jeeeste draga!!! Dok ne provali. Inace, ... Kako bi morao da platim neki put u Rio li slicno, ... Odvalila bi me.
Tako mi je mogo bolje da ni ja ne brojim, jer mogu da se izlajem u snu, a onda

Nervozan
 
darkolovac
 "Draga bolje da trosim na puske nego na druge zene i kafane..." Dasa
 
stojkuki
 Ta fora kod moje ne pali, ... Nego taktika 100 evrića i odrzavanje nezainteresovanosti
 
Indjijanac
 Najteže je krenuti,učlanjene u LU ,nabavka oružja ,opreme,psa polaganje ispita,medjutim posle par godina kad sve ovo imamo ,pa čak i zaliha municije se samo dopunjava,tada se troškovi svode na članarinu,troškove odlazaka u lov i eventualno troškove odstrela.
Kako to ide vremenom lov biva sve jeftiniji što se duže bavite njime.po meni je logično da mlad lovac pored svoji obaveza LU i nabavke oružja i psa,normalno ne vrhunskih stvari,nego prosečnih kako bi video šte mu treba i kasnije to prilagodio nabavkom odgovarajućih,recimo neki mlad lovac se zaleti i kupi neku bolju sačmaru poluautomat i shvati da mu on za fazane nije potreban ,da bi mu više odgovarala neka hamerleska pa da menja,medjutim posle nemože da je se otarasi,takodje se mladi lovci naslušaju svakakvih priča o psima pa onda krenu sa nabavkom nesvrsishodnih pasa.i kada dodje do kupovine municije oni se ispucali i štede na municiji,vremenom im se ukazuje prilika u lovu da pucaju a oni neuvežbani.
Ja svake godine izdvojim oko 100-150 e za municiju za sačmaru,oko 100 e za članarinu,a za druženje nemogu da izračunam,normalno pretekne i za neki deo opreme.srbijalov
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
sheytan
 Tjah... Ja sam postao lofac josh kao dijak, ratno-krizne 1992. godine. Tatko mi pazario na chezzi Zastavinu polozaru, 180DM, i to je bila najskuplja investicija u celoj prichi, koliko se setjam. Danas npr. moze solidna sachmara da se uzNe za 150e, polovna.

Chlanarina i upisnina u NORMALNIM udruzenjima nisu toliko presqpe, i najcheshtje se mogu zavrshiti za cca. 250e, verujem. Ispit ne znam poshto je, znam da tada nije bio sqp.

Ostalo? Pa, za prvu ruq jedino CHIZME GUMENE, ako ih chovek vetj nema. Odetja bash i ne mora, jer "odelo ne chini choveka", a ni redenik. Kasnije moze SVE, po zelji i mogutjnostima.

Moj zakljuchak je, znachi, da za start ne treba ni 500e. A ko BASH ZELI da bidne lovac, nashao bi nachin da izdvoji i 1.000, a ne 500! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
canis aureus
 tebraiveli 3
mis'im da treba više od 500jura za početak ... polovna dvocevka, iole solidna, neka bidne 250 i + 100tinjak za papirologiju ...(to mi najteže pada kada moram za tu papirologiju da dajem tolike pare!!!!) ... pa gumenjarke Tigrice od 20 pa naviše, pa ostala oprema nek bude još 30(ranac, redenik, šeširitj ...) pa mundža jedno 30-50 ... za članarinu 120-150 kako gde, upisnina bRez 250 neće ni u normalnim + polaganje lov.ispita 25-30 ... pa ako oće i na visočiju diBljač, za karabin + optiq + mundžu a uz to opet papirologija ... a di je kera ?!?!?
Na koji način da izdvojim 1000 a zaposlen sam, plata redovna ... a kako će omladinac koji radi za malu platu kod privatnika ili ako je još studenat a živi od džeparca a sve preskupo, jura raste iz dana u dan a plate u dinarima k'o i džeparci?!? i tako to
...
... pisao bih još al evo mi ena
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Lala
 Hajde da probamo redom.
Da podelimo troškove na:
1. administrativne (upisnina, članarina, polaganje obuke za oružje, polaganje lovačkog ispita, takse za nabavku oružja itd.), 2. na troškove za opremu (oružje, odeća, obuća, municija, i sve ostalo),
3. troškove odlaska u lov i troškove u lovu (gorivo, klopa, piće, odstrel),
4. eventualne troškove za psa ko hoće da ga drži (nabavka psa, redovno vakcinisanje, ocena i polaganje IUO, ishrana i nega psa).
5. drugi troškovi (učešće na takmičenjima i kupovima, povremena poseta strelištu za glinene golubove, troškovi radnih akcija u LU, odlazak na skupštine LU i sednice organa LU, i slično).

Pod 1.:
- članarina 100-150 evra (kako gde)
- upisnina u visini dve članarine najčešće: 200 evra minimum
- obuka za oružje 30-50 evra
- polaganje lovačkog ispita sa priručnikom 20-30 evra
- taksa za nabavku i registraciju oružja 50-80 evra

Samo za administrativne stvari za početnika otprilike 400 evra minimum - sad se vidi koliko ona famozna 'upisnina' u LU odbija mlade lovce i lovce početnike da se masovnije uključe!!!

Pod 2. (navešću neki minimum, za osnovne stvari osrednjeg kvaliteta):
- solidna puška nova 400-500 evra
- odeća i obuća za lov 150-200 evra najmanje
- municija godišnje za sitnu divljač (prepelica, patka, fazan, zec) 100 evra
- nož, redenik, visak, ranac, itd. 50 evra
Ukupno na oružje i opremu, minimum 700-800 evra.

Pod 3.:
Zavisi puno od udaljenosti lovišta u kojem se lovi. Prosečno, svaki odlazak u lov je najmanje 20-ak km predjenih, plus trošak za klopu i piće, jedan izlazak izadje od 500 do 1000 dinara, ako ima 15 izlazaka godišnje u lov, to je cifra od 150 evra godišnje, bez uračunatih sedeljki, susreta, druženja, lovačke večere i ostalih troškova. Odstrel (ako se plaća) i eventualni jedan komercijalni lov, kad se ubaci i to, mislim da godišnje ispod 300-350 evra ne može.

Pod 4., troškovi za psa:
- nabavka psa 100- 300 evra
- vakcina, čipovanje, rodovnik, ocena i polaganje IUO - 50 evra
- ishrana psa mesečno najmanje 20 evra - godišnje min. 200 evra
- troškovi treninga i obuke (odlazak na teren i sl. godišnje) 50 evra
- posete veterinaru po potrebi 50 evra
Ukupno za psa godišnje najmanje 500 - 600 evra!

Pod 5., ostali troškovi izadju 100-200 evra godišnje.

Dakle, ja izračunah na brzinu da jednom početniku lovcu u prvoj godini lovačkog staža treba izmedju 2000 i 2500 evra!!!
Iznose sam naveo kao minimalne.
U pravvu je Indjijanac, troškovi drastično opadaju posle par godina bavljenja lovom. Ja sam hteo da stavim akcenat na lovce početnike, da vidimo gde je razlog zbog čega sve manje mladih ljudi ulazi u lovstvo.
Baš bi bilo interesantno saznati podatak, kolika je prosečna starost lovca u Srbiji? Mogu samo da nagadjam, ali mislim da je izmedju 50 i 60 godina (možda bliže 60)!
Kako danas da mlad čovek odvoji 2 hiljadarke evrića, da bi krenuo da lovi, sa minimumom neke osrednje ili slabije opreme?

Pročitajte stavke koje sam naveo, možda sam negde pogrešio, pa me korigujte. Diskutujemo na nivou ukupnog godišnjeg troška za lov.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Sniper Hunter
 Dodao bih samo još troškove za lov. karabin ,optiku ,ko hoće da lovi i visoku divljač nekih 800-1000
 
darkolovac
 Kod mene u LU clanarina za studente 5000 Smile i moze na rata koliko ti dusa zeli i mogu vam reci da je prosek godina medju lovcima poceo da opada, uz poklanjanje stenadi, oruzja sa "popustima" za buduce kolege itd Smile
 
sheytan
 ^ Eto, lepo je ovo shto kolega darkolovac kaze! Bravo 2

Meni je prvo qchishte poklonio prijatelj, i lovio sam kao car s njega 10-11 jahre. Popoosta za stoodente nije nikada u munZe bilo, ali je apsolutno fina ideja! Bravo 2

Zatim, troshkovi odlaska u lov, shto pomenu Lala - to moze biti NULA RSD/EUR, ako lovimo u svom selu!

Inache, u mojoj rachoonizzi sam zaboravio obuq i zahtev za nabavq/registracija, shto je zajedno trenootno ispod 100e, ako prichamo o sachmari!

Ali, opet ponavljam, za odetju nije potrebno bukvalno ni dinara, jer ne postoji obaveza odredjenog nachina odevanja za lovce(barem ne postoji josh uvek).

Upisnina je negde dve chlanarine, negde manje, negde celih 500e(sve te upisnine sluze ZA ODBIJANJE novih chlanova, ne za stimulaciju, naravno!). Znachi, ima razlichitih rachunica, ali se definitivno moze postati lofac sa 500-1000e! Odobreno Maneken-lovac NE, ali lovac-pochetnik DA! Smile

A qrabeen, shto pomenu tebra Sniper, moze i za 300e(pa i manje), sve sa otpichkim, + 100e papjeri...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
Lala
 Sheytan, ne znam kako može za 500 evra godišnje da početnik nabavi pušku, plati članarinu i upisninu, nabavi municiju, plati sve takse, vakciniše i hrani psa godinu dana, i osnovnu opremu za lov. Hiljadarka minimum, pod uslovom da ne uzima psa! Ali i to je nedovoljno za neku iole solidnu opremu. Ne manekensku, nego osnovnu solidnu opremu.
Naravno da može u lov da se ide bez lovačke odeće, u starim farmerkama i košulji, staroj jakni, može i bez psa, može i sa polovnom rasklimanom 'zastava' bokericom, može i u selima da mu lovište bude iza ćoška, ali mislim da bi svako želeo da ipak ima neki lovački minimum. Na kraju krajeva, podji od sebe, šta bi sad uzimao, da si početnik?
Može i da se krivolovi, onda nema administrativnih troškova, članarine, upisnine, ali da te ne uhvate, jbg! Ako te uhvate, onda ćeš platiti mnogo više, uz moguće izglednu opciju ćorke, ako loviš krupnu divljač.
Sve zavisi ko šta podrazumeva pod minimumom. Ja pokušavam da u upisu nadjem neki prosek - beogradjani samo da izadju iz grada treba da se klackaju pola sata kroz grad. Moje LU je meni na 60 km od NS.
Dakle, ne želim da diskutujem o minimumu ili maksimumu, nego o nekom proseku troškova i opreme. Nije manekenisanje kombinezon od 50-60 evra, jakna ili dobre cipele (čizme) - znaš i sam koliko dobra obuća ili odeća znači, naročito u jesenjem ili zimskom lovu. Nisam pristalica preskupih pušaka, ili garderobe od hiljadu evra na lovcu, ali sam još više protivnik šarenila, vojnih ili policijskih maskirnih delova oprema.
Valjda treba da budemo lovci, a ne hajduci. No, to nije tema sada.
Ponavljam: diskutujemo o troškovima na godišnjem nivou.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Podunavac
 Slažem se sa Lalom. Samo da se ispoštuje neki osnovni minimum oružja i opreme, novi lovac ne može da prođe prvu godinu bez 2000 evra, a možda i više. Starijim lovcima su izdaci manji, ali se ne mogu složiti sa konstatacijom da ih nemaju. Oprema se haba, kvari i propada, tako da i stari lovci imaju godišnji trošak zamene i popune opreme. Eventualnu zamenu ili popravak oružja, ni ker nije večan, a troškovi transporta sve veći. U svakom slučaju prva godina je najteža, a posle je već lakše. Ali definitivno u današnjoj ekonomskoj situaciji u kakvoj je većina prosečnih lovaca, lov je prilično skup sport. Znam da ljubav nema cenu i to stoji. Ali šta sa onima koji imaju veliku ljubav a malo para? Ko ih j.be, nek se ne bave lovom. Jel to odgovor? Ja se ne bi složio sa tim. I država i LU-a su nabili takse i svako bi da izvuče neku korist od lovca. Ništa nije proprcionalno ekonomskoj situaciji.
Tri prsta 2Kolce
 
Indjijanac
 Moj stav je uvek bio da se nekako pomogne početnicima,recimo ko ima kuju koja se šteni može da pokloni koje kuče početnicima,kada kupuju municiju neka kupuju cele godine po mogućnostima,a ne da odu na sajam pred sezonu i da se iskeze 100-200e.
polaganje lovačkog ispita i rukovanje oružjem neide isti dan,nabavka oružja takodje,tako da u prvoj godini mogu malo da se napregnu i to se da rešiti.
nekada su se prodavale lisičije kožice i od tog novca se moglo isfinansirati članarina i municija za godinu dana,samo je trebalo biti uporan.Aplauz
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Koliko nas košta napolju ORUŽJE - SVAŠTARA 47 23.04.2014. 01:04
Koliko vredi ovo oružje? ORUŽJE - SVAŠTARA 55 30.11.2012. 16:49
Kako i koliko plaćamo divljač? LOVAČKA UDRUŽENJA 19 27.07.2012. 19:48
Koliko nas ima obelezenih? OPTIKE I MONTAŽE 15 09.02.2011. 00:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 28
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,678,827 posete www.srbijalov.com