Krvni trag
|
felicko |
Objavljen 29.07.2009. 15:47
|
Pripravnik
Upisa: 3
Pristupio: 11.06.2009. 19:41
|
Evo linka za sve one koji bi hteli, da svog psa školuju za uspešnog tragače ranjene divljači.
Iako je na slovenskom jeziku, mislim, da če se ipak razumjeti.
http://www.forum-...;Itemid=91
http://www.forum-...;Itemid=91
Pozdrav i dobar pogled.
Felicko |
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 31.10.2010. 02:26
|
Član
Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
kONACNO TEMA O TRGACIMA JA MISLIM DA BI TREBALO DA BUDE OBAVEZNO DA SVAKA SEKCIJA IMA BAR JEDNOG OBUCENOG KERA ZA TRAGANJE RANJENE DIVLJACI.
priroda i drustvo
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 31.10.2010. 11:05
|
Lovčina
Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
dobro mislite, pravilnik koji očekujemo ovih dana to predviđa, |
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 23.02.2011. 13:24
|
Član
|
Cudi me da ova tema nema puno komentara jer ce po evropskim zakonima uskoro biti obaveza da svaka sekcija ima bar jednog obucenog psa za traganje ranjene divljaci,a uz to bilo bi mnogo manje izgubljene divljaci.
Mislim da bi o tome trebalo vise da se interesujemo.
priroda i drustvo
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 23.02.2011. 14:32
|
Lovčina
|
interesantna tema, a napraviće glavobolju mnogim društvima koja gazduju visokom divljači, zanimljivo da se niko nije zapitao da li to nama treba ili ne, a ranjena divljač je ogromna šteta za društva, |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 23.02.2011. 18:31
|
Lovčina
|
vi ste drski zaista,
ako ste tako informisani, napišite uslove pod kojima će se sklapati ugovor o iznajmljivanju,
ali napišite i maksimalnu udaljenost, vreme za koje vodič mora da stigne u lovište.... |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 23.02.2011. 18:47
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ovaj zakon je vec uveliko u primeni u nekim drzavama Evropske Unije.
Nemoze se zakupiti ili gazdovati Lovistem bez psa sa polozenim svestranim ispitom, a tu je i krvni trag.
Zavisno od broja Lovaca i povrsine, na svakih sest(6) lovaca mora biti po jedan obuceni pas za krvni trag. Bez obzira na rasu.
Evo jednog podatka .
Jedini za sada profesionalni i registrovani vodic Krvoslednika u Nemackoj po imenu Chris Balke. Prosle godine sa svoja dva Krvoslednika>>> Hanoverskim Krvoslednikom i Ostrodlakim Pticarem imao je 400 uspesno odradjenih potraga.
Potrage su trajale od par minuta a ponekada i ceo dan.
Pogodjena divljac je znala da ode ili odnese pogodak od 50 metara do 5-6 kilometra.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.02.2011. 20:20
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...post_13652
Koleginica se je odavno vec predstavila!!!
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 23.02.2011. 21:14
|
Lovčina
|
mnoge zemlje sa mnogo razvijenijom lovnom kulturom imaju ugrađeno u Zakon , obuku i upotrebu lovačkih pasa,
lov na sitnu divlječ ne može da se obavlja bez lovačkih pasa i u raznim zemljema varira od 3 do 5 lovaca na jednog psa,
tragači po krvi su obavezni,
tragač po krvi je pas koji ima položen ispit na veštačkom tragu ( krv se postavlja i nakon 12 do 24 časa se radi test psa ) , krvoslednici su rase pasa, hanoverski, bavarski, pas svetog huberta...
postoji i način iznajmljivanja takvih pasa,
usluge su dosta visoke, udaljenost od lovnog revira ne prelazi granice 50km, a vreme dolasko nakon poziva 1 čas,
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 23.02.2011. 21:22
|
Lovčina
|
LU Aleksandrovo kaže:
huntinggirl1 kaže:
vi ste drski zaista,
ako ste tako informisani, napišite uslove pod kojima će se sklapati ugovor o iznajmljivanju,
ali napišite i maksimalnu udaljenost, vreme za koje vodič mora da stigne u lovište....
Draga lovkinjo valjda se lov na krupnu divljač planira ili je kod vas običaj da to radite kad vam padne na pamet, verovatno i stručnog radnika držite spremnog u kavezu kad krenete da i on bude tu kako je zakon i do sada nalagao.
A evo odgovora ako se može iznajmiti lovočuvar ili stručni radnik ne vidim razlog da to nemože isto i sa psom ili ladom nivom.
Moja supruga je 12 godina već lovac i ja poštujem vas lovkinje, te nemate potrebu da razvijate antipatiju prema meni i mojim zaključcima, samo kada nešto pišete pre nego to objavite dobro pročitajte, i ja pravim greške pa me ljudi dobronamerno opomenu, ne vidim zaista razlog za vašu ljutnju.
p.s.
Bilo bi lepo da se i vi predstavite kako i doliči ovom forumu.
Molim da diskusija ostane u granicama kulture, i da budemo džentlmeni.
Srbijalov Admin Tim
Vaše tvrdnje su veoma ozbiljne,
L.U. ''Bečej'' je veoma ozbiljno društvo koje gazduje na 26000ha, ima stručnu službu školovanu i redovno zaposlenu, veoma dobar vozni park,
odlične srndaće, razvijen turizam,
pse sa položenim ispitima...
ne iznajmljuje ništa i molim vas da se izvinete mom udruženju,
toliko o tome i ja uvek čitam, ne brinite,
a sada vidite da li imam razloga za ljutnju, |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.02.2011. 21:24
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Znači, da vlasnik psa mora biti 'na čiviluku', na 'standby', kad je lovni dan na krupnu divljač, jer nikad ne zna kada će ga neko pozvati.
To znači, dalje, da vlasnik takvog psa mora startovati odmah po pozivu, naročito u brdsko planinskim lovištima, da bi stigao na mesto u roku od 1 sat.
A to sve ima svoju cenu. Kolika će ta cena biti kod nas, zavisiće od broja obučenih pasa, i od platežne moći. U svakom slučaju, mslm da će držanje i obuka krvoslednika doživeti uspon.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 24.02.2011. 10:39
|
Lovčina
|
otprilike, u brdsko planinskim lovištima je to puno teže ispuniti, a to je jedan od razloga što svako društvo ima svoje pse sa položenim ispitom,
nadam se da će sada biti više obučenih pasa za rad na krvnom tragu!!!! |
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 24.02.2011. 12:48
|
Član
|
huntinggirl1 u potpunosti se slazem sa vama.
priroda i drustvo
|
|
|
|
Vucko Jagodinac |
Objavljen 28.02.2011. 22:28
|
Član
Upisa: 61
Pristupio: 06.04.2010. 21:43
|
Apsolutno se slazem da je svakom lovistu potreban krvoslednik. U mom LU za sada to funkcionise na volonterskoj bazi. Imamo vise pasa koji rade krvni trag i ako nisu svi polozili utakmicu. to su uglavnom gonici i ostrodlaki jazavicari. Ja sam sa mojom jazavicarkom isao par puta u potragu za ranjenom divljaci.
Sto se tice onih koji to hoce da rade profesionalno, oni moraju da se obavezu dezurstvu od 24h, da imaju svoje vozilo i da stignu na vreme do lovista. Cena je verovatno stvar unapred dogovora.
Pozdrav |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 01.03.2011. 00:10
|
Lovčina
Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Pa kratko i lepo napisano, baš onako kako bi to trebalo da bude, i sasvim si u pravu što se tiče i naplate takve usluge.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 01.03.2011. 20:27
|
Lovčina
|
mala ispravka, nisu u pitanju krvoslednici, nego psi tragači po krvi,
ogromna je razlika,
krvoslednici su samo bavarski, hanoverski krvoslednik i pas svetog huberta,
tragači po krvi su sve rase lovačkih pasa koji imaju položen ispit na veštačkom krvnom tragu,
što se tiče profi vodiča, to postoji,
u početku će ih biti više, ali s obzirom na cenu usluge, mnoga udruženja će obezbediti svoje pse za taj posao,
više će se obučavati psi i više će se ceniti rad vodiča i pasa,
|
|
|
|
KREC |
Objavljen 04.03.2011. 16:05
|
Stari član
Upisa: 204
Pristupio: 09.12.2010. 15:58
|
Da se i ja malo ukljucim u diskusiju.Interesuje me taj famozni 1 sat od poziva,zasto ? ako se psi obucavaju da rade i starije tragove zasto je to toliko bitno i kakve veze ima da li neko zivi 5 ili 75 kilometara od lovista ako ima vrhunskog psa.Pitam zbog svog LU i ako ne bude pasa kod nas u B.Topoli bice ih u Kikindi,Beceju,Backoj Palanci itd... mislim da razumete pitanje. Dobar vam pogled,Mirko |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 04.03.2011. 16:46
|
Lovčina
|
ti i sam znaš ranjena divljač ode i dosta od mesta nastrela, ako bi se ranjeni srndać ostavio duže, a kasnije počela potraga za njim, može da se desi da u međuvremenu ugine. Nije problem kada je hladno, a šta sa mesom koje je stajalo duže u koži, propada meso za tili čas,
u tome je caka 1 sata, krenuti što ranije zbog mesa, koje nije baš jeftino i veliki je gubitak za udruženje.
|
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 26.02.2013. 11:54
|
Stari član
Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
Lovac Stari kaže:
Ovaj zakon je vec uveliko u primeni u nekim drzavama Evropske Unije.
Nemoze se zakupiti ili gazdovati Lovistem bez psa sa polozenim svestranim ispitom, a tu je i krvni trag.
Zavisno od broja Lovaca i povrsine, na svakih sest(6) lovaca mora biti po jedan obuceni pas za krvni trag. Bez obzira na rasu.
Evo jednog podatka .
Jedini za sada profesionalni i registrovani vodic Krvoslednika u Nemackoj po imenu Chris Balke. Prosle godine sa svoja dva Krvoslednika>>> Hanoverskim Krvoslednikom i Ostrodlakim Pticarem imao je 400 uspesno odradjenih potraga.
Potrage su trajale od par minuta a ponekada i ceo dan.
Pogodjena divljac je znala da ode ili odnese pogodak od 50 metara do 5-6 kilometra.
Jedan i to u Nemackoj !
Ali pravi profesioanlac! Covek zna posao, pazljivo dresira pse i nema izgubljene divljaci. Kod nas su se u pocetku smejali na pomen krvoslednika, onda promenili misljenje kada pas odradi posao kako treba (Planinski teren ume biti bas nezgodan, snalazili smo se po kartama i oznacenim lovnim revirima tezak teren i jako uzbudljiv lov ,mogu odlicno odraditi i nase autohtone rase,ali je prednost ipak na strani pravih krvoslednika .Setio sam se nekih situacija te mi nekako krivo kada lovci pricali kako ogroman vepar odneo pogodak
a nisu hteli ni da cuju za potragu sa krvoslednikom... |
|
|
|
kempi |
Objavljen 26.02.2013. 14:21
|
Stari član
Upisa: 261
Pristupio: 31.12.2010. 13:27
|
Dzaba sve to kod nas i zakon i pravilnici kad to nema ko da sprovodi inspektor i nezna kakvi su to psi ....primera radi nasa lovacka udruzenja su zainteresovana zate pse ko za lanjski sneg. Imam kuju Han. krvoslednika i jedno leglo od nje. Do sad od skoro 300lu iz Srbije i samo jednog su dosli da vide stenad da kupe iz Hajduk Veljko iz Negotina bili su i vise nisu javili cak sta vise kad sam ih ja zvao nisu hteli da se jave na telefon. Toliko o nasoj azurnosti da ispostujemo sami sebe da negubimo divljac i nepravimo stetu sami sebi
samo me zanima kako mislimo da nas iko postuje kad mini sami nepostujemo ni sebe ni ono sto imamo
a najveca je zabluda da ce nam to vecno trajati. |
|
|