Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor kalibra
INTERMAKER
 Izbor kalibra

pescarac
 Po meni različiti tereni, različita divljač i različiti načini lovova odredjuju vrstu oružja i kalibre sa kojima trebamo loviti.
Tako na primer za lovce koji love prepelicu i fazana (i po nekad zeca) dovoljan je kalibar 20, za one sa većim izborom divljači (guska, patka - pogotovo zimi, fazan zec prepelica, grlica, lisica ili pak i svinja) univerzalan je kalibar 12/70 (najeftiniji metak), (ovim ne zapostavljam ni 16-ticu, ali ....)
Što se tiče krupne divljači, opet zavisi šta i kako lovimo i koliko para imamo (da li da kupimo jedan ili više karabina).
Za lisicu čekanjem idealni su svi kalibri do .243, ali moj favorit bi bio 22 hornet (jedini problem je nabavka municije).
Za srneću divljač bih preporučio .243 ili pak 22-250, divokozu .243 ili recimo 6,5x68 (idealan kalibar za daleka pucanja).
Sumirajući ovo, po ceni metka nabavci oružja do divokoza po meni je najuniverzalniji .243 (karakteristike + cena metka + univerzalnost + nabavka i karabina i municije na domaćem tržištu)
Što se tiče DS, opet zavisi od načina lova i izbora terena. Tu piju vodu kalibri preko 7mm i svi su približnih karakteristika. Od pojedinih bi izdvojio 8x57, 30-06, 7x64, .308, 7x65R, 7x57, 8x68, 300 Win mag. 9,3.... Ovo nije redosled najboljih jer su svi dobri.
Za jelena i medveda bih preporučio isto ovo, s tim što bih izdvojio zadnja tri, a od njih 300 win mag. iz razloga položenije putanje zrna i mogućnosti pogotka na većim daljinama sa dovoljno energije zrna.
Ja lično imam .243 i kombinovanu pušku gde je donja cev 7x65 R.

nikola-79
 Evo ja posedujem ove kalibre ,300 win mag , 270 win 30 . 06 , 223 22 i 308 . jel valjaju ovi kalibri .;)

nenadx
 Kad vec pitas ajd da pricamo malo.Ja bih pre umesto 300W.M.uzeo 9,3x...kao kalibar za najkrupniju divljac evropsku.Zato sto vec imas 30 06.Takodje 308 ne bih nikad uzeo iako verovatno uspesno lovis i sa njom(opet imas isti kalibar,samo malo jaci 30 06)Umesto nje mozda bih razmislio o recimo 7 Rem.Mag.za divokoze i gadjanje na vece daljine,kad vec pravis kolekciju.Sve ostalo je dovoljno da pokrijes skoro svu divljac.Ma ima dosta i u ukusu,pa vise pricamo.Odlicna kolekcija,nabaci jos par njih i miran si.Pozdrav za lovca na medvede.
Dobar pogodak

nenadx
 Gorane,rekao si da je nezahvalno komentarisati.Slozio bih se i dodao nezahvalno je preporucivati.Ali mi kao lovci i narod,kakvi da smo volimo da pricamo i razmena misljenja i saznanja dobro dodje.Evo ti si dao interesantnu kombinaciju za moguca dva kalibra.Tu pored balistickih mogucnosti,iskustva.....ima i dosta subjektivnosti.Taj element hteli ili ne nosimo svi,pa bas zbog toga i pricamo.Vidi sad ovo.Gledam fotke koje si poslao o dejstvu 6,5x ..a verujem da si imao prilike da vidis recimo efekat 300 WM na srnecoj divljaci pri slicnom pogodtku(znaci zakaci i kost,tvrdo)ostecenja mogu biti dosta manja.Pa tako dodjemo i do konstrukcije zrna,ali i materijala....Eto slozicemo se da nema idealnog kalibra,ali ako bi smo njega i pronasli,necemo naci idealan metak.Pa cemo opet morati da se oslonimo na ukus ili ono subjektivno.Ili vidi ovo,kada bismo hteli da preporucimo nekome srneci kalibar(u rasponu od 5,6mm do ispod 7mm)morali bi da navedemo oko 28 razlicitih kalibara.I za svaki bi smo nasli prednosti i mane a na kraju bi odlucio licni faktor.Zato pricamo i razmenjujemo opsta ali i licna saznanja.Pozdrav.
Dobar pogodak

petar
 Za lovce koji su pri nekim vecim parama, naravno da bi trebali imati vise karabina, u zavisnosti sta love. Ali mi koji nemamo para ili skupljamo pare jedva za jedan karabin, treba da se odlucimo. Npr moj prijatelj koristi 7mm Rem Mag za sve, znaci od lisice do jelena. Ima on vise kalibara, ali kaze da mu ovaj pokriva sve...

nenadx
 Svakako Petre,a bar jos desetak kalibara ce pri dobrom izboru zrna pokriti primereno svu nasu divljac.Namece se logicno pitanje,pa cemu onda toliko cevki u rukama jednog lovca.Meni je zena jednom rekla Pa vi ste velika deca,oni slicice a vi puske i ostalo....Pokusavao sam da joj objasnim namenu...ali kada bih ostao sam sa sobom????Moze se o ovome pricati,dosli bi do nekih zajednickih stavova,ali bi na kraju prevladao ego.
Dobar pogodak

zelhor
 Ako moze jedno ultra pocetnicko pitanje (nije me sramota da pitam, sramota me sto ne znam) Grin
Kako se IZGOVARA 30-06 i .222 na primer?
Citam u prirucniku ali nisam siguran da li dobro izgovaram Grin

nedzad

nikola-79 kaže:
Evo ja posedujem ove kalibre ,300 win mag , 270 win 30 . 06 , 223 22 i 308 . jel valjaju ovi kalibri .;)

E ovako po mome misljenju i znanju:
300 win. Mag. kad njega imas ovi drugi su ti svi nepotrebni, jel po balistickim podacima poklapa sve ove kalibre,( osim .22 i 223. koji za koriscenje kad se ide samo na stetocine)
jel su svi u kalibru 7mm a sti svima od ovih drugih hvali on poseduje.
Dobar Pogled i pozdrav

Podunavac
 Moje mišljenje je da su 2 kalibra dovoljna za apsolutno sve što se lovi kod nas a i u ostatku Evrope. 243 Win. i 8x68 S. Ali s obzirom na našu kupovnu moć umesto 8x68S bi predložio 30-06 Spr. Jeftinija je i puška i municija. Ko ima para i mogućnosti a voli, ni 5 pušaka u različitim kalibrima nije mnogo. Na primer 22-250, 7 mm Rem. mag; 9,3x64...

Aca-Novi
 Braco lovci a sta mislite za bokericu 12 cal ruska sa automaskim izbacivanjem patrona ja sam pocetnik pa trenutno nabavljam oruzije ali samo me bokerice interesuju

Jer moze neki savet uvezi toga i gde je najbolje kupiti
srbijalov

gardista

Aca-Novi kaže:
Braco lovci a sta mislite za bokericu 12 cal ruska sa automaskim izbacivanjem patrona ja sam pocetnik pa trenutno nabavljam oruzije ali samo me bokerice interesuju

Jer moze neki savet uvezi toga i gde je najbolje kupiti
Hmmm
pocetnik kazes?

Aca-Novi
 Da pocetnik pucao sam iz polozare i karabina ali mi se nesvidja.. vise volim bokericu..

srbijalov
srbijalov

Podunavac
 Moj ti je savet da uzmeš IŽ 27 EM-1C, bokericu sa ejektorima, jednim obaračem i izmenjivim čokovima. Moći ćeš da je koristiš u svim lovnim situacijama, jednostavna je za održavanje i jeftina. Najbolje bi ti bilo da kontaktiraš Snajper iz Beograda. Oni su generalni uvoznici za Baikal, pa su onda verovatno i najjeftiniji.

Aca-Novi
 Zvao sam snajper u beogradu imaji sirok izbor modela svidja mi se i ona poluautomatska IZH MP-153 ali skupi si dosta
srbijalov

AcaNik
 pozovi magnum iz jagodine oni su jevtiniji;)
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Aca-Novi
 Magnim je ekstra ima jedna dobra bokerica ruska 12 calibar sa belom glavom 50.000 din

mada su mahom sve sa dva oroza ali kupicu sa jednim orozom
srbijalov

Cvele
 Po meni je bolje sa 2 oroza....B)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Aca-Novi
 Meni odgovara i sa 1 i sa 2 oroza bitan je kalibar i model i cije je proizvodnje
srbijalov

vuk71
 za sacmaru 12/76ili 20/76 a karabina bar dva 243win i recimo 9,3x62 sa ovim se sva divljac sa nasih prostora moze uspesno loviti...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor prve puške za početnika! LOVCI POČETNICI 1490 05.03.2023. 00:06
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,068,343 posete www.srbijalov.com