preuzeto sa sajta Epanjel Breton kluba Francuske i vazi od 25.03.2003. god.
Kvalifikacija FCI: Grupa 7: pticar
Sekcija 1.2 kontinentalni pticar, tip Epanjel sa radnim ispitom.
KRATAK ISTORIJSKI PREGLED:
Epanjel Breton potice iz centra Bretanje. Njegovi preci su verovatno bili psi za lov ptica. Bez dileme to je jedna od najstarijih rasa pticara u Francuskoj.
Pazljivom odgajivackom selekcijom stvoren je visoko upotrebljivi pticar kakvog danas poznajemo.
Prvi predlog standarda dat je 03.09.1997. godine u Nantu a prihvacen na sastanku prve skupstine kluba u Ludeaku 07.06.1908. godine. To je prvi standard kluba Bretona sa prirodno kratkim repom
Standard je korigovan vise puta, 1923, 1933, 1956, 1995, 13.03.2001. i sada je trenutno vazeci standard donet 25.03.2003. godine.
OPSTI IZGLED
Elegantan i stamen. Veoma snazan mali pas. Najmanji od svih pticara. Zivahan sa otresitim pogledom. On pokazuje tip malog, kvadraticnog psa punog energije.
PROPORCIJE
Duzina tela jednaka je visini grebena, pune grudi dopiru do visine laktova. Lobanja je duza od nosnika u proporciji 3:2. U celini glava je proporcijalna sa telom. Dubina grudi je veoma malo manja od polovine visine grebena.
KARAKTER
Uravnotezen, bezazlen, blag. Strastven lovac. Druzeljubiv, idealan pratilac. Pas koji se veoma brzo socijalizuje i uklapa u svaku sredinu. Inteligentan, oprezan, mentalno uravnotezen. Polivalen (visenamenski) pas pticar sa svu divljac i na svim terenima.
GLAVA
Lice predstavlja dobro oivicenu povrsinu, koja je dobro prirasla.
LOBANJSKI DEO
Posmatrano spreda kao i iz profila lobanja je zaobljena. Gledano odozgo bocne strane lica su blago ispupcene. Granicne linije lobanje i njuske su paralelne ili blago divergentne. Sirina lobanje uzeta izmedju jagodica je manja u odnosu na njenu ukupnu sirinu. Arkade nisu ispupcene, ali obrazuju blago zaobljenu krivu. Frontalni deo lobanje je naglasen ali ne pregrubo. Vratni deo je pod blagim nagibom. Potiljak kao i jagodice osrednje je izrazen.
Stop: Umereno naglasen
FACIJALNI DEO
Nosna pecurka: Velika, sa velikim nozdrvama, vlaznim i dosta otvorenim, boje u skladu sa tamnijom bojom dlake, kapaka i usana. Nosnik: Pravolinijski, ravan, bocne strane nosnika su skoro paralelne. Usne: Tanke, prilicno napete, nisu labave, prilezuce, male sirine. Donja usna je diskretno prekrivena gornjom usnom. U celini su dobro pigmentisane. Zubalo: Dobro usadjeno, kompletno i zdravo sastavljeno u makazast zagriz.
Prvi premolar PM1 nema znacaja, kao i molari M3. Moze se prihvatiti nedostatak 2PM2 ili 1PM2 i 1PM3. Ostali nedostaci se smatraju eliminacionom greskom. Nadocni lukovi: cine blagi luk.
Obrazi: Manje ispupceni, koza dobro pripijena
Oci: Blago ovalne, ne loptaste, blago zakosene, inteligentne, sa osetljivim kapcima i dobro pigmentisane. Boja roznjace je u skladu sa tamnijom bojom dlake. Izraz ociju je pracen pokretom uva, od osnove pa do vrha (celom duzinom) tako da time stice pravi Bretonski izgled Uvo: Visoko usadjeno, trouglasto, dovoljno veliko, vise kratko, povuceno napred vrhom doseze do visine stopa. Uvek je u pokretu u slucaju obpreznosti i u akciji.Vrat: Srednje duzine, veoma misicav, konusan i blago zaobljen, ali nikada okrugao. Koza dobro prileze bez fanona.
TELO
Gledano odozgo, pravolinijsko sve do krstiju i do kraja sapi.
- greben: dobro pokretan, uocljiv, naglasen ali ne preterano.
- ledja: pravolinijska, kratka i kruta, prisno vezana za slabinski deo.
- slabinski deo: kratak, sirok, misicav.
- sapi: lagano nagnute, siroke i misicave.
- grudi: siroke, prostrane, spustaju se sve do nivoa vrha lakata, sa strane dovoljno zaobljene, ali ne i cilindricne. Zadnji bokovi dugi i vitki.
- stomak: blago podignut
- slabine: kratke, siroke, cvrste i malo uzdignute.
- rep: visoko usadjen, stoji horinzontalno ili blago oboren, cesto vrlo pokretan u slucaju opreza ili kada je pas u akciji. Epanjel Breton moze se roditi bez repa ili sa prirodno kratkim repom. Kada je rep secen, idealna duzina je 3 do 6 cm, maksimalna duzina je do 10 cm.
PREDNJI UDOVI
Vertikalno postavljeni, zglobovi gipki i jaki.
- ramena: pokretna, duga(30% od visine grebena) sa gusto rasporedjenom misicnom masom. Njegova kosina obuhvata izmedju 55 i 60 stepeni horinzontalno. Vrhovi lopatica su udaljeni oko 5 cm.
- rameni deo: (predeo od plecke do podlaktice) je cvrst, sa izbocenim misicima. Njegova duzina veca je od duzine lopatice. Ugao plecno nadlakticnog dela obuhvata izmedju 115 i 120 stepeni.
- podlaktica: jaka, suva ali ipak dobro misicava. Njena duzina je malo veca od duzine ramenog dela. Njen pravac je skoro vertikalan.
- grana sape: jaka, cuvajuci izvesnu gipkost, blago zaobljena (njena oblina obuhvata izmedju 10 i 15 stepeni vertikalno.
- prednja sapa: Skoro okrugla, prsti spojeni, jastucici jaki, nokti kratki.
ZADNJI UDOVI
Perfekto paralelni gledano od pozadi.
- butina: duga sa gustim i izbocenim misicima. Njena kosina u odnosu na horinzontalu iznosi 70 stepeni.
- noge: (butne kosti do podlaktice) duzina malo veca od duzine butine, sa gustim i tvrdim misicima. Postepeno se stanjuje prema zglobu podkolenice. Ugao butno pokolenicnog dela je 130 stepeni.
- potkolenica: tvrda sa izrazenim tetivama.
- skocni zglob: jak, gledajuci iz profila njegov polozaj skoro da je vertikalan, ne preterano uglovan.
- zadnje sape: osim sto su duze od prednjih, ostale karakteristike su iste.
KRETANJE
Razliciti nacini hoda, lagani ali snazni, pravilni (ujednaceni) i zivahni. Udovi se pomeraju u jednoj liniji, bez vertikalnih oscilacija tela i bez njihanja. Ledja moraju ostati
cvrsta. Galop je najvazniji nacin hoda na terenu. Pokreti su brzi, amplituda osrednja. Zadnje noge se pri galopu ne izbacuju unazad.
KOZA
Nezna, priljubljena i dobro pigmentisana.
DLAKA
Moze biti nezna, ali ne svilenkasta, ravna ili veoma blago talasasta. Nikada kovrdzava. Ravna mora biti na prednjoj strani udova. Zadnji udovi su od pozadi obilno odlakani (zastavice) koje se postepeno smanjuju prostiruci se sve do korena sape.
BOJA
Boja moze biti oranz bela, crno bela, braon bela, trobojna, sa sarama koje zauzimaju neravnomerne oblasti. Moze se tolerisati mala sara na delu kod svih boja. Jednobojna dlaka nije prihvatljiva.
VISINA
Muzjaci:
Minimalna visina 48 cm sa tolerancijom minus 1cm
Maksimalna visina 51 cm sa tolerancijom plus 1cm
Zenke:
Minimalna visina 47 cm sa tolerancijom minus 1 cm
Maksimalna visina 50 cm sa tolerancijom plus 1 cm
IDEALNA VISINA
Muzjaci 49 50 cm
Zenke 48 49 cm
MANE
Svako odstupanje u odnosu na ono {to je predhodno navedeno, moze se smatrati nedostatkom koji ce biti sankcionisan u zavisnosti od njegove ozbiljnosti.
- karakter: plasljiv, zao pogled
- linije glave: blago se razilaze
- nosna pecurka: unutrasnjost nozdrva depigmentisana
- zubalo: klestasto zubalo, zubi slabo usadjeni, svako odstupanje od standarda
- usne: debele, suvise opustene, preterano labave
- oci: loptaste, bademaste, ispupcene
- usi: nisko usadjene, uzane na pocetnom delu
- ledja: sedlasta, lucna
- sapi: suvise uske ili veoma strme
- abdomen: ogroman, jako pripijen (hrtolik)
- sape: spljostane, suvise duge ili sa rasirenim prstima
- vrat: suvise kratak, naboran, blagi fanon
- slabine: duge, uske, slabe
- bokovi: udubljeni, povezani sa slabim krstima kojima nedostaje sirina.
- udovi: tanke kosti, izbaceni laktovi, izvije noge prema spolja (O) ili prema unutra (X).
- dlaka: srasla sa telom. Suvise kratka.
OZBILJNE MANE
- Ponasanje: ravnodusan temperament, plasljivost, agresivnost.
- lobanja: jadodice veoma izrazene, fanon veoma istaknut, arkade veoma uocljive, stop previse izrazen.
- oci: svetle, pogled zao kao kod ptice grabljivice
- vrat: preterano dugacak, fanon izrazen
- nacin hoda: poteskoce prilikom hoda.
ELIMINACIONE GRESKE
- Sve karakterne mane: ujedljivost, agresivnost, plasljivost, ravnodusnost
- velicina koja ne odgovara granicama standarda
- konvergentne linije glave, prcast nos
- nepravilna obojenost: oci oivicene belom bojom, belina na uvu
- oci: veoma svetle, razlicitih boja, razrokost, entropija i ektropija
- zubalo koje nije u skladu sa standardom
- pigmentacija: nedostatak pigmenta na nosnoj pecurci i ocnim kapcima
- prisustvo zadnjeg nokta (prvog prsta) zakrzljalog
- ozbiljne morfoloske anomalije
- jednobojni dlaka
- muzjaci moraju imati dva testisa normalno razvijena i potpuno spuštena u skrotum.
Moj kolega u grupi ima par bretonaca. Nisu loši, ali, po meni, ukupno gledano, zaostaju na ovoj konfiguraciji terena za NKD.
Osnovno što zameram bretoncima je mala visina, pa se jako teško vide ako rade u iole visokoj travi, pa lovac ne može da pravovremenom komandom reaguje. Bio sam svedok nekoliko puta da u travi vlasnik doziva bretonca, jer ga ne vidi, a da se ispostavi da pas stoji u marki, koju komanda razbije.
Druga zamerka je da na mestima gde je dlaka duža (izmedju zadnjih nogu, na stomaku i na zastavicama) pokupi svaki čičak na koji naidje. I onda se sav umelja u taj čičak, tako da se mora seći dlaka.
Takodje, zbog dužine dlake, teško je uočiti ako se neki krpelj zakači.
Ne mogu da komentarišem kako rade u vodi, pa to ostavljam drugima koji imaju više iskustva.
Ono što moram da priznam je da bretonci generalno imaju fenomenalno dobar nos!
lalo, mislim malo odskacem od teme, ali kad si spomenuo ,,da pas stoji u marki, koju komanda razbije.'' to se kod mog NOD-a ne desava nema sanse da ostavi marku, a i nema problem s visinom
Cvele, naravno da ni NOD, kao ni NKD, ili vižla, npr., nemaju problem sa visinom.
A što se tiče razbijanja marke komandom, nisam pametan da li je to dobro ili loše. Sa jedne strane to pokazuje jaku volju, instinkt i dobar nos psa, ali sa druge strane pas mora da sluša komandu lovca. A šta ako markira neku divljač koja ga može napasti (jazavac npr.)? Hoće li ostati da se kolje sa jazavcem? Ipak mislim da pas mora da ostavi marku, kao što mora da preda aport.
Hajde na temu: pošto su kod nas uglavnom zastupljeni NOD i NKD (recimo 40% NOD : 40% NKD : 20% ostale rase ptičara)stvarno nisam imao prilike da vidim bretonca kako radi u vodi; voleo bih da neko napiše nešto o tome.
Hehehe tesko je videti jazavca po danu, a jos teze da ga ker markira, a i ne verujem da bi ga markirao, tj jazavac ne bi' stajao, kao ni zec uglavnom...
Za jazavca ne znam, ali meni je moja stara kuja još kako markirala zeca, ovaj leži u detelini, ne mrda, a ona zategne marku sa par metara...
Nego, čuo sam priču od nekih lovaca, kako jedan breton umalo nije platio glavom, zbog boje krzna: jedan lovac je od bretona pomislio da je lisica, i podigao pušku na kera, sva sreća da je drugi lovac brzo reagovao, inače ode ker... Ruku na srce, u gustoj travi može da se pobrka, ako se ne pazi...
Pa sad dal bas pazljiv lovac moze da pobrka nisam siguran, jel je pre lova od prilike video sve pse koji ce se koristiti, i bar od prilike im upamtio boje... po meni je tako a sad za druge ne znam
Da prenesem i ja neko moje vidjenje o Bretonima,imao sam jednu trikolor bretonku i lovio sam sa njom pune dve sezone .Mogu vam reci da me je sasvim dovoljno zadovoljavala u lovu,ali imam i male zamerke na bretone.
Jesu oni mali potrosaci i umiljate ali spori su u pretrazivanju gustih terena u aportu malo krupnijeg plena mislim na veceg zeku i slicno.Ali kada bih prestao da cuvam NKD cuvao bih Bretone.
Cvele, druže, znaš i sam kakvih sve ljudi ima, i pažljivih i onih drugih, raspitaj se samo koliko je kerova platilo glavom nepažnju lovca...
Bobane, rodjo, kako se ponašala tvoja bretonka u vezi rada u vodi?
Kazem vam sa njom sam bio prezadovoljan,radila je svaku divljac jednom je cak markirala jazavca u travi i srnu ranjenu u nekom grmlju.Posto je bila malo sitnije gradje apor je bio odlican iz vode i sa suvog,stim sto je iz vode imala malo sporiji aport jer je divljac uvek bila teza u vodi nego sa suvog i isla je do 100 metara od mene.I ako cuvam NKD preporucio bih svakom NKD pa Bretone.
Zaboravio sam da kazem da se neko ne uvredi ove vrste pticara koje sam naveo u prethodnoj poruci
sa tim vrstama sam ja imao iskustva i o njima sam pricao,svaka cast drugim vrstame i odgaivacima.
Pozdrav
Drzao sam kratkodlake nemce, sad lovim sa bretonom i on korektno obavlja svoj zadatak, ali neminovno je da je inferioran na terenima sa lozom, trnjarem i visokim rastinjem
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?