Sbirolino, Sbirulino, Bombarda, tehnika pecanja
|
Sniper Hunter |
Objavljen 19.12.2010. 15:39
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|

Sbirolino plovci ili bombarde koristite li iste?
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 19.12.2010. 16:17
|

Moderator

|
Tehnika koja je nastala u Italiji iz potrebe da se pecaju pastrmke na velikim udaljenostima od obale finim sistemima a sa klasicnim otezanjima nije moglo da se dobaci do jata ribe jer otezanja klasicna olovna koja idu i do 50g brzo su tonula i bilo je nemoguce ih odrzati u sloju vode u kome se nalaze jata ribe, ja sam se sa ovom tehnikom upoznao oko 1992 g odlazeci na pecanje u Italiju na nihovim komercijalnim jezerima a tehnika moze da se primeni i na svim jezerima u kojima ima pastrmki jer se kao mamci na udici mogu koristiti i varalice i musice isto tako kao i prirodni mamci a kod nas je primenljiva u pecanju Bucova kada "raubuje" daleko od obale B)
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 19.12.2010. 19:36
|

Moderator

|
U principu sbirolino plovci su izradjeni od lakog drveta sa olovnim otezanjem ili od raznih poluetirenskih pena sa cak gvozdenim ili mesinganim opterecenjem i sa plasticnom cevcicom koja prolazi kroz telo plovka a u poslednje vreme se izradjuju i od stakla posebno kada je riba blizu obale i potrebna je sto diskretnija prezentacija i sto finiji predvezi koji idu do 0.10 precnika . u principu se dele na 2 vrste

sastavni delovi
Vrste:
1.Plivajuce : koje se izradjuju od plastike sa mehuricima vazduha ili kao vaser kugle i mogu da se pune vodom radi otezanja,koriste se kada je riba aktivna u samom povrsinskom sloju ili je na takozvanom suncanju na povrsini i slabo je aktivna

2.Tonuce koje imamo sporotonuce tj .kada se riba nalazi u srednjim slojevima vode i treba nam da ostanemo sto duze vremena u odredjenom sloju vode i tu se dele na 2 vrste:
sporotonuce:

koje mogu biti providne plasticne i koje su predvidjene za daleke zabacaje i imamo
staklene kada je riba blize obali

i imamo klasicne od balze ili poluetirenske pene

za vece daljine i cisto olovna oblozena plastikom takozvana "ekoloska"jer u slucaju gubitka olovo se ne razlaze u vodi posto je oblozeno plastikom i koja upotrebljavamo na manjim daljinama ali gde je potrebno brze potanjanje i brza akcija povlacenja da bi se riba izazvala na napad

koja su razlicite gramaze koju odredjujemo prema situaciji na vodi i aktivnosti ribe.
i imamo Tonuce velikih gramaza kada je riba pri dnu i sporo uzima neaktivno i kada je u srednjem sloju i trazi brzo povlacenje i animaciju

U kratkim crtama tehnika se sastoji u tome da se riba pronadje u kojem je sloju i kojom brzinom voditi mamac a to zahteva veci broj stapova na kojima su razlicite montaze i gramaze bombardi ne retko se na takmicenjima nose i kompleti od po 10 -15 stapova jer se u zavisnosti od polozaja ribe i dubine vode riba lovi na razlicitim dubinama a tu ulogu ima i duzina predveza kao i otezanje i animacija brzina povlacenja ovo je dugacka tema i davicu vas jos dugo vremena ovo je tek pocetak ocekujem pitanja od kolega lovaca -ribolovaca;)
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 24.12.2010. 19:13
|

Moderator

|
Posto nema zainteresovanih kolega do sada nastavljam monolog u nadi da ce se neko zaintersovati za ovu tehniku pecanja koja je jako zahtevna po pitanju opreme i pribora i ne trpi nikakve improvizacije, ali je jako atraktivna i dinamicna posto se stap ne ispusta iz ruke i non -stop se radi zabacuje ,animira i zahteva maksimum koncentracije od ribolovca jer se zabacuje i na daljine i preko 50-60m.
osnovni sistem -montaza izgleda ovako:
PS. kliknite na slike za uvecanje
Imamo osnovni najlon koji je precnika najcesce 0,18,016,a u izuzetnim situacijama i 0.20, i cak do 022. ali ja vise volim da kada dodjem u situaciju da koristim najlon vece debljine od 0.18 predjem na pletenicu od 0.10 ili 0.12mm, i duzine predveza se krecu od 30cm do 200cm u zavisnosti od uslova na vodi, na osnovni najlon se navuce sbirolino pa se stavi silikonski stoper i sok perlica,onda se veze trostruka virbla na koju ide predvez ili podvez kako ga jos zovu koji je od sto je moguce kvalitetnijeg najlona a ponekad i od fluokarbona kada je voda izuzetno bistra i onda vezemo kvalitetnu zicanu udicu velicine po izboru i u zavisnosti od mamaca ako koristimo mamce o vrstama cu kasnije jer ih moram predstaviti posebno jer ih ima vise vrsta sto prirodnih sto vestackih a moze i mala varalica ili musica, strimer,tusu amerikanci razvili i posebnu seriju pasti i vestackih mamaca koji su 100%biorazgradljivi i ne zagadjuju vodu i okolinu.
Osnovni najloni
Najloni za predveze-podveze ove ja koristim u italiji su medju najboljima japanski
udice najbitnije je da su besprekorno ostre jer pastrmka pogotovu kalifornijska koja se najcesce i peca ovom tehnikom ima tvrda usta i sitne zube i zato pocim se primeti da udica nema ostrinu menja se,neki to rade posle 10-etak upecanih riba na takmicenjima,ja najcesce koristim ove na slici

od sitnog pribora imamo jos trostruke virble i stopere

razlicitih konstrukcija i velicina,a tu su i za pletenicu za "cvor"bez cvora tj. nevezuje se samo se pletenica namota i provuce kroz specijalno za to napravljen deo koji se postavi na virblu
za vezivanje bez cvora
i stoperi

Za sada toliko sledi nastavak o stapovima ,masinicama.......... niko ne davi bolje nego ja 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 14:28
|

Moderator

|
A sada kao sto obecah nastavljamo sa davljenjem tu vam nema pomoci :
Stapovi:
Za ovu tehniku vam trebaju traut stapovi ,karbonski laki i vrlo izdrzljivi ima ih i dvodelnih ,i trodelnih novije proizvodnje a ja sam pristalica starih dobrih teleskopa.Za pocetnika koji tek pocinje ovom tehnikom dovoljna su 4 stapa u tezini bacanja2-5 g 5-10g,10 -15 g,15-30g ja licno koristim Shimano stapove i masinice jer sam se navikao na njih ,za lake gramaze uobicajena duzina je 3.80ma sa povecavanjem tezine bacanja raste i duzina koja ide i do 4.80m

stapovi na nosacu

Za uvecanje kliknite na sliku
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 14:47
|

Moderator

|
A sada masinice :
Za ovu tehniku nema kompromisa ,masinice moraju biti kvalitetne i nema da skripe grebu jer ovo je tehnika kod koje se zabacuje i povlaci bez prestanka a sa pletenicom dolazi i do velikih naprezanja materijala stapovi su sa fudji karikama a masinice moraju biti kvalitetne jer pletenica kako je male elasticnosti prenosi sve vibracije na masinicu ja koristim shimano stradic i super seriju vec godinama i uz uredno odrzavanje i servis sluze bez problema u pocetku su malo skuplje ali se isplati uloziti u kvalitet.
Kod stapova lakse gramaze koristim masinice lakse i manjeg kapaciteta 0.18-170m ,a kod stapova vece tezine bacanja i masinice veceg kapaciteta0.20-240m.

|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 01.01.2011. 15:49
|

Član

Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
Sniper hunter,sta da ti kazem,ocaran sam tvojim poznavanjem i ribolova Ova mi je tema poznata i sistemi pecanja jako dobro ali ja sam koristio za klena na jezerima a italijani najvise za pastrmku jer je kod njih dozvoljen zivi mamac za pecanje salmonida.Dobra zamena za ovaj sistem je vaser kugla jer dostupna za razliku od pomenutih plovake. Ja najvise musicarim pastrmku ali dosta sam pecao i ostale vrste riba.Jedna od omiljenih mi je mec tehnika na vagler plovak.Pozdrav |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 16:35
|

Moderator

|
E sada jos o mamcima i postavljanju istih na udice i da privedem temu kraju(na veliko olaksanje forumasa ) dosta sam davio a?
u principu ovo je tehnika kojom mamce male tezine izbacujemo na daljine koje su nam nedostupne sa klasicnim montazama i opremom jer da izbacis varalicu od 4g na daljinu od 50 -80m ne vidim mogucnost sem dodatnog otezanja a koje ne tone brzinom obicnog olova i ne tumba i mrsi sistem u vazduhu jer sa sbirolinom u zadnjim metrima pre nego sto mamac dodirne vodu zadrzimo najlon prstom i onda se sistem ispravi i pada na vodu i samo sa laganim trzajem vrha stapa i i kupljenjem viska strune izvedemo pravilan zabacaj.
mamce imamo razne najcesce se koriste takozvane paste ,i silikonske varalice ,a isto tako mozemo koristiti i strimere i musice kao i voblere i leptire.

ovo su paste koje na udici oblikujemo prstima kao plastelin i one su razlicitih boja i aroma,boje su u funkciji svetlosti i providnosti vode i suncanosti,kada je oblacno i mutnija voda bolje rade fluo boje a pri bistrijoj vodi i suncanom vremenu tamnije i bela ,tu imamo sa sljokicama (gliter) i bez

oblikovanje i kombinacije sa plasticnim mamcima
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 17:18
|

Moderator

|
dusanandra kaže:
Sniper hunter,sta da ti kazem,ocaran sam tvojim poznavanjem i ribolova  Ova mi je tema poznata i sistemi pecanja jako dobro ali ja sam koristio za klena na jezerima a italijani najvise za pastrmku jer je kod njih dozvoljen zivi mamac za pecanje salmonida.Dobra zamena za ovaj sistem je vaser kugla jer dostupna za razliku od pomenutih plovake. Ja najvise musicarim pastrmku ali dosta sam pecao i ostale vrste riba.Jedna od omiljenih mi je mec tehnika na vagler plovak.Pozdrav
E kolega bas mi je drago da se neko pojavio da prekine ovaj moj monolog postovao si dok sam ja spremao post slazem se sa tobom ali vaser kugla se koristi samo pri povrsini a sa zbirolinom mozemo da prodjemo sve slojeve vode i jednom kad pocnes sa ovom tehnikom mnogo je zarazno pogotovu ovde u CH u kantonu gde sam ja vode su pretezno salamonoidne i silom prilika morao sam da se prilagodim situaciji ovde ali je interesantno pogotovu na planinskim jezerima koja se nalaze na preko 2000m NV sa kristalno bistrom vodom nadmudrivati se sa pastrmkama sto je vise lov a manje pecanje u smislu nadmudrivanja sa ribom, za prirodne mamce si sasvim u pravu za razliku kod nas ovde je sve dozvoljeno osim rakova i zaba a ako ti kazem da pastrmke jedu kukuruz secerac iz konzerve onda vise ne vidim "plemenitost"kao razliku izmedju pastrmke i sarana i za mene ce i dalje simbol plasljivosti i lukavosti ostati klen , klen mozda i kao prva riba sa kojom sam se susreo na mojoj rodnoj reci Mlavi .Veliki pozdrav
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 18:38
|

Moderator

|
Da nastavim:

moja kutija sa silikonskim mamcima na koje pastrmke dobro rade cak i potocare u rekama

plastike sa kojima najcesce pecam

imitacije prirodnih crva

imitacije ribica

glista

tvisteri

musice i strimeri

i razne varalice koje mozemo koristiti sa ovom tehnikom
nadam se da sam uspeo da vam priblizim tehniku koja je malo poznata u nasim krajevima a moze se primeniti
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.01.2011. 18:57
|

Moderator

|
Nekoliko ulova ovom tehnikom

na 2700m NV juli mesec
Veliki pozdrav za kolege ribolovce -lovce
|
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 02.03.2011. 18:04
|

Član

Upisa: 129
Pristupio: 21.01.2011. 10:02
|
Sniper Hunter kaže:
Nekoliko ulova ovom tehnikom

na 2700m NV juli mesec
Veliki pozdrav za kolege ribolovce -lovce
dali si probao jos i na klasicno cekanje,dubinsko ili volis samo povlacenje obicno na cek pri dnu dodju veliki komadi 5 ili vise kila ,ali ne mora da znaci,kakvo je tvoje iskustvo ,vidim da pecas samo sa shimano,ja kazem da su najbolji isto.Trebao bi isto probati musicarenje ja sam kupio stap odavno ali nikako mi ne ide od ruke ha ha ha
 ,S R B I J A
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 02.03.2011. 18:30
|

Moderator

|
Povlacenje je dinamicnije ne volim da cekam a musicarenje nije za mene gde ja prodjem sa mojim varalicarcem sa mahacem nemas sanse ja volim da se zavlacim po granju i kamenju po planinskim potocima za musicu nema mesta
|
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 02.03.2011. 19:51
|

Član

|
a kakvu pastu najcesce koristis na boju mislim ,mislim da je najbolja zuta sa sljokicama i reinbou a uposlednje vreme i zelena pogotovu ova je dobra u jesen,koristim i tvistere (dzig)u beloj boli to kad bas nece pa na povlacenje polako.Obicno bonbarda pa vrtulja i 3m do udice ,bombarda potapajuca
 ,S R B I J A
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 02.03.2011. 20:02
|

Moderator

|
Nenad000 kaže:
a kakvu pastu najcesce koristis na boju mislim ,mislim da je najbolja zuta sa sljokicama i reinbou a uposlednje vreme i zelena pogotovu ova je dobra u jesen,koristim i tvistere (dzig)u beloj boli to kad bas nece pa na povlacenje polako.Obicno bonbarda pa vrtulja i 3m do udice ,bombarda potapajuca
Nije losa ni bela sa sljokicama ili gliterima a zatim i narandzasta a kao sto rece zelena a i mesana zelena sa narandzastom mada ja najvise volim spagete to ja tako zovem silikonske mamce one dugacke kao gliste jer njih seces na meru a najbolje mi se pokazale providne sa crnim i srebrnim sljokicama mada zna da se promeni preko dana da uzimaju razlicite mamce a duzina predveza ja idem oko 1,70 -2m do udice a ako pecam blizu obale onda one staklene sipcice ovde ih zovu "vitrine"od staklo na italijanskom ili francuskom pa oko 40cm predvez i fini stap vrsne akcije ili polu parabolik 1-3g tezine bacanja e to je najzesce 0,16 glavni a 0,14 predvez pa kad udari komad od 3-4 kg bude veseloooooo
|
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 02.03.2011. 20:47
|

Član

|
jEB... IZBRISA SE MORA PISEM OPET
i Ja ne koristm krute stapove imam Alivio set stap-masinica 5-20g 2,70m,0,18najlon zatim Nexus set stap- masinica 10-30g isto najlon 0,18.imao sam konac pre ali je nefunkcionalan ,sad secem udicu u ustima vezem ponovo pa nastavim sa pecanjem.Vidim ne koristis kovane idice sa povratnikom ja koristim samo njih ,ne kontriram odma pustim da proguta i tako.Velicina obicno 16.Imam u torbi uvek jednu masinicu sa koncem za nedaj boze .Neko ,vise njih koriste trokrake ali nekako meni je to bez veze ni pastu nemozes staviti kako treba ispada ko lopta ,kad je ja stavljam ispada bas nekako kao one gumene gliste.Musicu ne stavljam nikako ,i leptir varalice niti sam ih ikada kupio.Ima jedna vrsta spljosteno olovo sa trokrakom pa to stavljam kad ne ide na pastu,ali je pasta zakon.Jel si probao na rakove oni nisu losi
 ,S R B I J A
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 03.03.2011. 06:21
|

Moderator

|
Na rakove ?Mislis na rakove prave ili od berkly-a vestacke? nekad dobro ide na pastu sa aromom na jajasca od lososa pogotovu pred mrest i to namestis pri dnu na kratkom predvezu kada nije aktivna na jednu malu udicu 10 napravis malu kuglicu i pustis na cekanje ili lagaaano povlacis kao kad voda nosi jajasca u mrestu ovde se otvara u nedelju sezona pa cemo videti
|
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 03.03.2011. 16:07
|

Član

|
Da oce ina rakove,ove morske smrznute iz prodavnice ali moraju da budu celi,lepo ih odmrznes pred pecanje normalno prirodno odmrzavanje ,ocistis od koze otkines glavu pa na udicu,nije los mamac.Cuo sam za jaja ali neznam dali cu nekad da probam malo mi je to?A mi necemo skoro jos je hladno nema efekta sigurno jos ne jede
 ,S R B I J A
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 03.03.2011. 17:26
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
sniper a cemu sluse stipaljke za kosu koje vidim stavljas na svaki stap?
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 03.03.2011. 18:14
|

Član

|
kile_ kaže:
sniper a cemu sluse stipaljke za kosu koje vidim stavljas na svaki stap? 
 ,S R B I J A
|
|
|