Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov u Austriji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov u Austriji
Lala
 Na nekoliko drugih podforuma smo pominjali lov u Austriji. Komentari su bili uglavnom pozitivni.
Obzirom da više naših članova trenutno živi i radi u Austriji, a bogami i lovi u tamošnjim lovištima, korisno bi bilo da čujemo kako je organizovan lov tamo, kakva divljač se lovi, brojnost divljači, visina troškova vezanih za lov (članrine, zakupi, odstrel...).
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Kile_
 bio sam u austriji mali milion puta,tamo mi je veci deo rodbine. ( u becu) ,sto se tice austrije kao zemlje po meni sve najbolje,gledao od viene pa dole preko tirola.extra tereni za lov,bogata lovista raznovrsne divljaci...nisma imao priliku da lovim tamo,ali drage volje u nekoj buducnosti...

mala salja za kraj Smile

pitaju cigu,gde ces kad bude smak sveta!?
kaze: pa u bec u nemacku Grin
Samo 300 i 4x4

dekierdevik
 evo malo slika iz lova u austriji

dekierdevik

dekierdevik kaže:
evo malo slika iz lova u austriji
nakon prvog pogona za 1,5h

dekierdevik
 jedan lov pored ceske granice 1000hektara loviste otvoreno svake godine dobar ulov

Sremac75
 Brate i prikolicu su ukrasili!!!
Nemam reči!!!
Deki, zovi me u goste pa neka košta šta košta!!!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Mene posebno zanima ono lovište o kom si već pisao, gde na 3500 ha ima 1000 srneće divljači, i gde je plan odstrela 3000 fazana, i valjda 1500 zeca. Pa po tom lovištu se onda ne može pešačiti, pošto možeš da u 2 koraka nagaziš na divljač Smile

nenad_franc
 3500 ha $aAa da nije mozda 35000? toliko divljaci na tako malom mestu bi izazvalo bolesti svakojake! Smile ali opet,svaba je to Smeko

nenad_franc
 ali da imaju divljac,imaju! svi iz austrije pricaju da srne ima na svakom koraku! a i jelena imaju dosta!

zoranp
 Mislim da sam negde u prvim svojim postovima napisao podatak da se u Austriji koja je približne veličine Srbiji, a i po broju lovaca ...godišnje odstreli samo 300 000 grla srneće divljači Frown ,pa jeli treba još nešto, ali braćo pogledajte tu kulturu i odavanje počasti odstreljenoj divljači,pa ta nakićena kola za prevoz iste, a zamislite šta bi kod nas bilo...ko pod blatobran,a ko u oranje da sakrije,pa posle da traži kad svi odu...ma mentalitet nekog naroda je jedino merilo uspeha i to je to..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lovac Stari
 Ajmo malo ovako Stari. Posto i sam poznajem ovamo prilike(lovim) da vam malo priblizim neke stvari.

Austrija se sastoji od 9 pokrajina. Svaka od njih ima svoj Savez, svoj Lovni kalendar i svoja pravila.

Znaci kada kazemo da svaka ima svoj kalendar, onda se on i razlikuje po pocetku lova ili nekom lovostaju na odredjenu vrstu itd itd.
Svaki Lovac je duzan da ima Clansku kartu(ausvajs) i uz njega kao dokaz cek o placenoj lovnoj karti. Bez ovog ceka(placenog) je neuredan ili neispravan! Lovac moze imati Lovnu kartu bez obaveze da je clan u nekom udruzenju(mestu). Np ja imam lovnu kartu i nisam clan nigde(proleter)! Sa njom mogu da lovim kao Turista(komercijalu) ili kao gost na poziv ili da dobijem odobrenje (pravo)-moj slucaj od zakupnika lovista(revira)...

Lovci koji imaju loviste u zakupu na 10 godina, moraju do 1 januara naredne godine da izmire ili uplate zakup i uplate cek za lovnu kartu!Ostali proleteri kao ja Stari, mogu platiti u bilo kom mesecu tekuce sezone!!! Tek nakon uplate stices pravo da se pojavis ili lovis!

Lovista se dele na:
Drzavna (Bundes Forst)
Lokalni ili opstinski revir (Stadts revir)
Privatni reviri u privatnom vlasnistvu(zemlja,suma i voda)!
Svako od ova tri navedena se moze uzeti u zakup. Normalno cenu po godini diktira stanje i vrste divljaci.
Loviste moze da zakupi pojedinac ili organizovana grupa.
Stime da lokalne revire ili seoske-opstinske imaju prednost zakupa Lovci koji zive(stanuju)u mestu(kao kod nas).

Zakup svi placaju na ravne casti.
Plan odstrela odredjuje lokalni sumarski inspektorat ili savez.
Plan odstrela se moze(mora i nemora) ispuniti u potpunosti! Uvek postoji godisnji plan odstrela, koji se koriguje u slucaju da divljaci ima previse ili premalo.
Ah da zaboravio sam Lovna karta izdata od Pokrajinskih Saveza vazeca je i priznata u skoro svim clanicama EU!
Cena lovne karte je oko 130 za domace i oko 170 za strane drzavljane koji love u Austriji.
Po ovome su mnogo liberalniji od nas, znaci i stranac moze biti punopravni clan

Minimalna clanarina ili zakup jednog lovista, godisnje kosta od 1.000 a ona jako velika i bogata kostaju i vise desetina hiljada . E sada ko koliko moze da sebi priusti.

Jedan pojedinac je sam sebi sve-lovac,radnik,lovocuvar itd. U organizovanoj grupi(drustvu) teret podnose svi isto, izuzev prestarelih lica. U takvoj druzini glavni je Lovnik ili na Nemackom Palica Jagd Leiter!

Nacini ili metode Lova:
Sitna divljac se lovi kao i kod nas Busiranjem(pretragom) ili potkovicom i zatvorenim krugom.

Krupna divljac u vecini slucajeva 70% sa ceke i pirsom i nekih 30% pogonom(hajke).
Hajkom love i Svinju,Jelena pa i druge vrste np Muflona ili Lopatara ali u manjem obimu.

Neke sitnice iz Lovnog Kalendara.
D.Svinja se lovi preko cele godine. Srndac od 15 maja ili 1 juna pa sve do 15 oktobra.
Sitna divljac se np ne lovi svake nedelje(svake druge). U toku sezone postoji po jedan glavni lov na Sitnu Divljac(Haupt Jagd), u takvom lovu se obicno ulovi 50% planirane sitne divljaci za tu sezonu.
Pre par godina srbijalov ucestvovao sam u lovu gde je odstreljeno samo za jedan dan 1.147 Zeceva!

Divljac se pocinje prihranjivati jos u jesen ili tamo negde od polovine septembra ili polovine oktobra godine. Prihrana je obavezna u propisanim kolicinama i granicama. Lov na predatore isto obavezan, sa time sto je dozvoljen i klopkama.

Cenovnik: E tu su mnogo skuplji od nas, ali i imaju mnogo vise divljaci.
Jedan primer Comp, nakon lova sitne divljaci, Lovac nemoze uzeti divljac i poneti kuci nego je mora kupiti a i to nije obavezan. Cak nema ni ogranicenja koliko hocete kupiti, mozete uzeti i vise komada.
Cena sitne divljaci:
Fazan se krece od 5-8
Zec od 6-10, zavisi i do kolicine odstreljene divljaci.
Ostatak koji ne kupe Lovci, odkupljuju privatnici(privatne mesare) za obradu mesa divljaci.

Jedan primer za Srnecu divljac.
Najslabije trofejno grlo se nemoze naci ispod 200-300.
Cena Srneceg mesa:
Odrasla grla 3 po kg u kozi bez utrobe.
Mlada grla(lanad) 3,5 po kg.
D.Svinja 2 itd itd.

Ako nekoga nesto interesuje rado cu pokusati da objasnim.
Pokusao sam da vam malo priblizim stvari i funkcionisanje u ovoj drzavi.

Lovacki pozdrav Weidmannsheil !
Dobar pogled.

Sniper Hunter
 Iscrpan opis Stari jedino me zao sto nisam lovac u Austriji kao ti B)

Lala
 E hvala Bogu, da si pojasnio ovo, Stari.B)
Jedino da te malo korigujem, po novom našem Zakonu o lovstvu, i kod nas stranci mogu biti članovi LU, pa čak i osnivači! Ali moraju imati barem još jednog našeg državljana (ili naše pravno lice), kao suosnivača.
A cene odstrela divljači? Zec max. 10 evra!? A kod nas 33 evra... Jbg, mi smo bogatiji, ima se, može se!! Sad

dreger
 pitanje za "lovac stari"kako se love lisice u Austriji da li mozes da ides sam na (cekanje,vabljenje)ili moraju trojica ili strucni pratioc i lovac kao kod nas.

temudjin
 AUSTRIJA KLASIČNA LOVNA ZEMLJA U EVROPSKOJ UNIJI

Austrija koja je od 1995. godine punopravni član Evropske unije ima površinu od 84.000. km2 i u njoj živi 7,8 miliona ljudi. Sa 98 % površine upravlja i trajno ga koristi oko 100.000. lovaca. U proseku svaki lovac se stara sa oko 75 ha lovne površine.
Lovno pravo i lovni sistem
Lovni sistem koji važi u Austriji je lovni sistem u lovištima zasnovan na zemljišnoj svojini. Lovno pravo u Austriji je prema saveznom ustavu prepušteno pokrajinama, odnosno za svaku od devet pokrajina postoji sopstveni zakon o lovstvu sa odgovarajućim odredbama za njegovo sprovođenje.
Vlasnik zemlje u Austriji, u slučajevima da ima više od izvesnog broja hektara (minimalno između 115 i 300 ha, različito od pokrajine do pokrajine), ubraja se u vlasnike sopstvenog lovišta i može, ukoliko poseduje lovnu kartu, sam da lovi odnosno da da u zakup svoje pravo na lov(ište). Onaj ko poseduje manje od te površine, kao na primer veliki deo poljoprivrednika, udružuje se sa ostalim vlasnicima u dotičnoj opštini u takozvana zadružna lovišta. Glavno načelo u gotovo svim zakonima o lovstvu Austrijskih pokrajina je održavati zdrav i po vrstama bogat fond divljači imajući u vidu interese zemlje, šumarstva i poljoprivrede..
Obrazovanje lovaca
Onaj ko u Austriji hoće da lovi mora da poseduje Austrijsku lovnu kartu. Da bi se prvi put dobila lovna karta potrebno je položiti lovački ispit. Pretpostavka za to su veoma obimna znanja koja se mladim lovcima pružaju na intenzivnom kursu u trajanju od tri do četiri meseca. Bez obzira na uobičajeno opšte poznavanje stvari iz lovstva, u poslednje vreme se posebno obraća pažnja iz oblasti ekologije divljači, moderne organizacije lova kao i bezbednosti rukovanja oružjem i priborom. Ispit se sastoji iz teoretskog i praktičnog dela, pri čemu kandidat mora da pokaže streljačke veštine i bezbedno rukovanje oružjem.
Lovna karta za strance
Strani lovci mogu uz podnošenje pasoša, fotografije i važeće dozvole za lov iz svoje zemlje dobiti austrijsku lovnu kartu koju pojedine pokrajine nude različito u pogledu njenog trajanja, vrste i cene koštanja. Članstvo u jednom od pokrajinskih saveza lovaca obavezno je kako za domaće tako i za inostrane lovce jer je lovac na taj način automatski osiguran u pogledu odgovornosti (a delimično i za slučaj nesreće).
Planiranje odstrela
Za većinu vrsta divljači sprovodi se tzv. regulacioni plan o brojnom stanju divljači prema planu odstrela koji propisuje pokrajina a zajednički ga donose organi vlasti, nauke, ekologije divljači i lovstva.
Istorijat
Austrija (Osterreich) - čije ime starrichi prvi put pominje pre tačno 1.000. godina važi kao zemlja sa izrazitom lovnom tradicijom. Vremena kada je lov bio isključiva privilegija plemstva prošla su od 1768. godine (Jozefinski patent). Lovno zakonodavstvo postalo je pravo države. Godine 1818. građani i seljaci već su mogli da se bave lovom ili da ga uzimaju u zakup. Godine 1849. lov je priznat u jednom patentu kao direktno povezan sa zemljištem. Lovno pravo je zatim postalo stvar pokrajine, a prvi zakoni o lovstvu pojavili su se na prelasku u sledeći vek.
Glavne vrste divljači i odstrel
Srna (prosečan registrovani odstrel je preko 200.000. jedinki) je najraširenija vrsta divljači u Austriji i samim tim ekonomski najznačajnija. Po vrednosti slede jelen (odstrel preko 30.000.) i divokoze (odstrel preko 25.000.), a u porastu su i divlje svinje (odstrel preko 20.000.). Kozorozi, jeleni-lopatari, mufloni i sika-jeleni pojavljuju se u otvorenim lovištima samo sporadično.
Lovni i ekonomski značaj ima sitna divljač, naročito u istočnoj Austriji. Poslednjih decenija fond sitne divljači trpeo je, kao skoro svuda u Evropi, od intenzivne poljoprivrede i dramatičnog povećanja mreže puteva, što je dovelo do velikih gubitaka. Tek poslednjih godina ljudi koji se bave iskorišćavanjem sitne divljači vide novu šansu za ove vrste divljači u programima Evropske unije u vezi sa smanjenjem odnosno obustavom poljoprivrednog programa, kao i u intenzivnim merama gajenja i zaštite od strane lovaca.
Ekonomske vrednosti
Ako se želi prikazati ekonomski značaj lova u Austriji, moraju se s jedne strane uzeti u obzir ekonomske vrednosti iz samog obavljanja lova, a s druge strane i privredne grane koje imaju uticaja indirektno od lova. U vezi sa prvim, Centrala austrijskih lovačkih udruženja je procenila prihode ostvarene u prethodnoj godini na gotovo 500 miliona eura. U vezi sa drugim, uticaj imaju međunarodno poznata preduzeća Swarovski, Steyr-Mannlicher, Kahles, da pomenemo samo neke.
Zaštita prirode i čovekove sredine
U Austriji se lov praktikuje po modernim principima, što se u širokim slojevima stanovništva u celini prihvata. Na lov se ne gleda samo kao na obesno ubijanje već kao specifičnu privrednu granu odnosno tradicionalnu delatnost sa stanovišta ekologije.
Kroz aktivan javni rad na relaciji meso divljači direktan plasman, na lov se gleda očigledno kao ekonomsku formu proizvodnje zdravih životnih namirnica.

Clanak objavljen u list upoznajte lov autor je misim Aca Ceranovic

Lovac Stari
 Normalno ides sam!
Javis se samo Lovniku(Jgd Leiter) i nema problema. Ako gazdujes sam, jos i bolje-sam svoj gazda.
Dobar pogled.

temudjin
 Da li znas Acu. Pozdrav

zoranp
 da sam negde u prvim svojim postovima napisao podatak da se u Austriji koja je približne veličine Srbiji, a i po broju lovaca ...godišnje odstreli samo 300 000 grla srneće divljači Frown ,

Šta je to što nama fali da budemo kao oni??? Zar su Alpe bolje stanište za Srne od Vojvodine i Šumadije???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

temudjin
 U jednom lovistu u Austriji pred pocetak lova, lovnik nam drzi besedu, tako i tako i tako i na kraju saljivo ako vidite pegavu lisicu sa kicankama na usima i nju mozete odstreliti.
E tu je razlika.

zoranp
 ...oohhoooo....pa znači kolega to su vama bitne razlike koje unapređuju lovstvo Iznenadjen... pa nije problem čuo sam da i kod nas ovde postoje takvi lovnici koji besede jedno, a onda vam kroz šalu dobace, ako vidite ono što vam odgovara vi odstrelite .. predpostavljam da se i sa njima redovno družite...ma nebojim se ja za vas dragi kolega čim vi znate za ta poboljšanja nećete vi lako propasti, ali lovstvo od vas leba nema!!! Besan....kaže narod ..dok se jednom ne smrkne, drugom ne osvane!!!

MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
GAZDOVANJE ZECOM U AUSTRIJI STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 6 23.10.2014. 19:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,441,169 posete www.srbijalov.com