Sauer lovački karabini
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 23:28
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
[quote]SUMO kaže:
O ukusima se ne raspravlja. Volim ostre experte i vrhunske strucnjake koji gotovo svaku recenicu pocinju sa ``ja``....i tesko se dolazi do reci od njih.
Ovakvi i slicni postovi dovoljno govore o njima. Mene oduseve ponekad. :[/b]
Ajd sad pročitaj šta si napisao pa nam prevedi prostim jezikom šta si hteo da kažeš i na šta da ukažeš?
Obično na ovakve upise ne bih odgovorio al na odmoru sam a napolju grozno vreme pa sam dokon.
Ako si ovim podeebavaneem mislio na moje upise da ti ukratko odgovorim
1. Nisam stručnjak za balistiku (nemam diplomu dip. fizičara) niti za konstrukciju oružija (nisam. dip. ing mašinstva) niti expert (nisam profesor navedenih nauka niti veštak) mada sam imao na fakultetu dosta ispita vezanih i za balistiku i naoružanje ali to nije bitno. Ako ti jesi svaka čast, skidam kapu.
Ipak ovo nije naučni forum pa mogu da diskutujem o nekim znanjima koje sam steko van ovih visoko školskih ustanova (nije bitno gde ali i tamo gde jesam ti nisi sigurno bio)!
2. Ako si mislio na gramatiku u upisima, i nepravilno započinjanje rečenice neadekvatnim slovom, zamenicom ili druge gramatičke greške, izvinjavam se nisam Lektor! A nemam ni daktilografski kurs pa imam više grešaka u kucanju od proseka.
3. Da se na forumu ili bilo kojom prepiskom teško dolazi do reči, prvi put čujem, ovo je moguće samo u usmenim debatama.
4. Ako si mislio na stav i odnos prema nečemu, e to već ne možeš da promeniš on je skup vaspitanja, obrazovanja, iskustva, prihvaćenih etičkih normi i nikako manje važno LIČNIH INTERESA.
Kako ovi interesi imaju ulogu, pa kod mene kao lovca ljubitelja oružija i prirode izgrađuju stav da sve treba da bude što dostupnije, prirodnije i ako ne besplatno ono što jeftinije.
A kod tebe kao vlasnika turističke agencije da sve treba da bude što skuplje uz mogućnosti naplate i pogleda na šumu, čistog vazduha, ujeda komarca..... a trofeji što jači, neprirodniji i lovci su uspešni prema platežnoj sposobnosti, pravi lovac puca "uhranjenog" i "špricanog" jelena ( pa i provizija jača) po mogućstvu ograđenog (da ne zbriše zarada) a svinje isto tako nakrmljene i terane više puta u krug njemu pod udobnu i toplu čeku (više kruga više šansi za zaradu, pardon odstrel), a onaj loš lovac ganja mršave svinje po planini u svom LU, zamisli bez posredovanja i sigurnosti odstrela zagarantovane od strane adekvatne (čitaj skupe) lovno turističke agencije, sram ga bilo a oće u Jevropu??? |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 14.05.2012. 23:44
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolega 270 |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 15.05.2012. 08:52
|
Veteran
Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Kolega 270,
zasto sve licno dozivljavate i zbog cega se sami pronalazite i identifikujete sa svime sto ja napisem na ovoj temi?
Hajde lepo Vi procitajte koju ste gomilu budalastina i neistina napisali /za Vasu informaciju uglavnom radim lov srndaca/ i izvredjali ne mene nego srpsko lovstvo /gde to mi imamo spricane jelene?!?!/ i mnogo toga jos, pa povucite rucnu.
Ipak je tema Sauer. |
|
|
|
dalibor |
Objavljen 15.05.2012. 10:34
|
Stari član
Upisa: 331
Pristupio: 29.03.2010. 14:13
|
Evo da se malo vratimo na temu, jer mislim da je opet otisla u drugom smeru. http://www.chuckh...er_202.htm
Hunting is a passion!
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 15.05.2012. 11:30
|
Veteran
Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
E da je neko slusao razgovor malopre izmedju kolege 270 i onog Suma, stekao bi sasvim drugaciji utisak.
Elem, Sauer. Mogla bi i neka slika. |
|
|
|
270 |
Objavljen 15.05.2012. 11:47
|
Veteran
|
Niko nema pravo da se ljuti zbog drugačijeg mišljenja, niti je to normalno! Ovo je pre svega razmena iskustva! što se slika tiče evo jednog.
http://www.waffen-.de/shop/popup_image.php?pID=207&imgID=0
Više se ne proizvod, S202 ne zaostaje za kvalitetom za ovim ali ovaj je konstrukcijski po meni bolje rešen a i sviđa mi se što nije modularan.
U suštini, neko voli više Blaser, neko Mauser ali ako se bira među 3 naj bolja serijska karabina, jedan od njih bez obzira na ukuse uvek je Sauer! |
|
|
|
270 |
Objavljen 15.05.2012. 11:52
|
Veteran
|
Problemi sa učitavanjem sajta aj da probamo ovaj:
http://www.waffen...auer-sohn/ |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.05.2012. 20:27
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Više se ne proizvod, S202 ne zaostaje za kvalitetom za ovim ali ovaj je konstrukcijski po meni bolje rešen a i sviđa mi se što nije modularan.
Druže nisu svi Sauer 202 modularni, nego samo oni iz Take Down serije. Svi ostali su klasične konstrukcije iz jednog dela. U stvari dva (sanduk, cev) a kundak iz jednog, ali nisu predviđeni za rastavljanje (osim kod puškara).
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 17.05.2012. 10:32
|
Član
Upisa: 73
Pristupio: 08.05.2012. 21:16
|
http://www.youtub...uHNaSkX8Uw
Sauer IWA 2012 Pre-opening Waffenmesse Gladiator |
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 17.05.2012. 11:21
|
Stari član
Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
Divna prezentacija.Tipicna u Bavarskom stilu gde se paznja i akcenat daje zaszto je projizvod gladiator u apsolutnoj lux varijanti naprvaljen i kakvi su motivi simbolika tog oruzija.A to je drvo klase 9-10,upotreba plemenitih metala....Po meni definitivno puska za kolekcionare ali nevidim razlog zasto neko ne bi lovio sa njom.Elem cena ovakve puske je za neke prava sitnica ,a za neke nedostizni san.Nesmem i neusudjujem se cak i da je napisem...
sasa035
|
|
|
|
bojant |
Objavljen 16.09.2012. 21:09
|
Član
Upisa: 101
Pristupio: 28.12.2011. 00:10
|
Zdravo kolege !
Hajde da malo probudimo ovu temu ako ste raspolozeni, odnosno da mi DOSTA pomognete. Namjeravam uskoro kupiti sauer 202. posle duzeg vaganja izmedju saka 85 bavarian i sauera 202 ipak sam se odlucio za ovaj drugi. juce odem u jednu prodavnicu 150 km od mene, ustvari to je jedna starija prodavnica koja se nalazi u jednom selu. malo sam se pogubio u startu ,oko mene po mojoj procjeni nekih 800 do1000 pusaka,sto novih sto polovnih,a u magacinu cini mi se jos toliko slozenih na policama . atmosfera potpuno opustena.puske leze svuda naokolo po policama ,stolovima. oruzje uzimas sam probas,repetiras,mases sa njim i sl. Iznenadilo me malo to sto sam vidio jednog saka 75 potpuno nov u nekom magnum kalibru , ne mogu se sjetiti kom.
No da predjem na stvar. Vidjoh tu nekoliko vrsta sauera 202 : clasic , forest,elegance i jos neke druge.
Trenutno nisu imali sauer 202 elegance sa cijevi od 60 cm kal 30-06. Elegance model bih uzeo iz razloga sto je drvo malo kvalitetnije, jer vidim da se neki zale na kvalitet drveta kod klasic modela.
Pusku bih koristio za sve vrste lova: divlja svinja,sve vrste jelenske divljaci,lisica,vuk itd. puska bih bila koristena 80 % na divljac u nekoj fazi mirovanja ili slabijeg kretanja i ponekad u pogonskom lovu na divlju svinju, jer ovde se zna kada se i kako puca. Lako se dobije noga iz lovackog drustva.
Kao sto rekoh hocu model sa kvalitetnijim drvetom , sa duzinom cijevi od 60 cm kal 30-06, i naravno hocu malo tezu pusku, a ne neki laki model. prodavac mi rece da svi elegance modeli imaju tu bljestecu farbu a ne crni mat brunir koji se meni vise svidja od ove crne bljestece farbe, Da li neko zna da li postoji elegance model u crnom mat bruniru.
Mozda neko ima neki bolji predlog, neki drugi model ali da bude po gore navedenim kriterijumima i ne pretjerano skup.
Procitah prije nesto malo o koraku uvijanja cijevi,mada cu to jos malo obnoviti. Da li neko ima neki savjet u vezi toga. vjerovatno sve puske imaju korak uvijanja cijevi prilagodjen samom oruzju i njegovoj svrsi.
Sledeci vikend idem u najvecu prodavnicu u svedskoj Torsbo vapen . nadam se da cu nesto izabrati izmedju nekoliko hiljada pusaka. samo me plasi da ne pocnu neke hebe kao sa browningom b 525 hunter o cemu sam vec pisao na temi Izbor prve puske za pocetnika.
Sta je po vamo jos vazno prilikom odabira karabina, u ovom slucaju sauera 202. na sta treba da obratim paznju ???? Pocetnik sam, bez ikakvog iskustva sa lovackim karabinima POZDRAV SVIMA |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 16.09.2012. 22:21
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Lepo je kad pocetni, pocinje sa ovakvim akrabinom. Sauer 202 je ako hoces i mozes da ga platis odlican ali zaista odlican izbor.
Odlicno balansirano oruzije, odlicno drvo, vrhunska ergonomija ...
Ipak, ...
Ja bih na tvom mestu uradio sledece:
Kupio model klasik u adekvatnom finisu sa sto jednostavnijim drvo (citaj jeftinijim) ili cak clasic xt model sa polimernim kundakom
Potom kupio blank turskog oraha i dao dobrom majstoru da mi po meri uradi kundak.
To je najbolja investicija koju mozes da uradis. Kostace te manje, a dobices kundak koji je zaista skrojen po tvom telu i merama. Ja sam to radio sa svim svojim puskama i nisam se presao. Ovo ti je posebno vazno za pogone, u kojima je 202 odlicna jer je brza puska, a tu je kundak od kljucne vaznosti. Brzo uvodjenje u zonu gde se nalazi puna slika optike ... Pa ... Ne treba trositi reci.
I onda daj dobrom majstoru da ti namesti optiku a ne nekom sloseru. Idobio si dozivotnu alatku.
Moje misljenje je takvo, tj. Ja bIh to uradio. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 16.09.2012. 22:23
|
Lovčina
|
E da... Dobro drvo kod sauera hoce da kosta i preko 1200 eur zavisno od klase.
Za te pare kupis dobru talpu, uradis kundak i ostane ti para za brdo municije ... Pa se sit napucas .... |
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 17.09.2012. 11:47
|
Stari član
Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
bojant kaže:
Zdravo kolege !
Hajde da malo probudimo ovu temu ako ste raspolozeni, odnosno da mi DOSTA pomognete. Namjeravam uskoro kupiti sauer 202. posle duzeg vaganja izmedju saka 85 bavarian i sauera 202 ipak sam se odlucio za ovaj drugi. juce odem u jednu prodavnicu 150 km od mene, ustvari to je jedna starija prodavnica koja se nalazi u jednom selu. malo sam se pogubio u startu ,oko mene po mojoj procjeni nekih 800 do1000 pusaka,sto novih sto polovnih,a u magacinu cini mi se jos toliko slozenih na policama . atmosfera potpuno opustena.puske leze svuda naokolo po policama ,stolovima. oruzje uzimas sam probas,repetiras,mases sa njim i sl. Iznenadilo me malo to sto sam vidio jednog saka 75 potpuno nov u nekom magnum kalibru , ne mogu se sjetiti kom.
No da predjem na stvar. Vidjoh tu nekoliko vrsta sauera 202 : clasic , forest,elegance i jos neke druge.
Trenutno nisu imali sauer 202 elegance sa cijevi od 60 cm kal 30-06. Elegance model bih uzeo iz razloga sto je drvo malo kvalitetnije, jer vidim da se neki zale na kvalitet drveta kod klasic modela.
Pusku bih koristio za sve vrste lova: divlja svinja,sve vrste jelenske divljaci,lisica,vuk itd. puska bih bila koristena 80 % na divljac u nekoj fazi mirovanja ili slabijeg kretanja i ponekad u pogonskom lovu na divlju svinju, jer ovde se zna kada se i kako puca. Lako se dobije noga iz lovackog drustva.
Kao sto rekoh hocu model sa kvalitetnijim drvetom , sa duzinom cijevi od 60 cm kal 30-06, i naravno hocu malo tezu pusku, a ne neki laki model. prodavac mi rece da svi elegance modeli imaju tu bljestecu farbu a ne crni mat brunir koji se meni vise svidja od ove crne bljestece farbe, Da li neko zna da li postoji elegance model u crnom mat bruniru.
Mozda neko ima neki bolji predlog, neki drugi model ali da bude po gore navedenim kriterijumima i ne pretjerano skup.
Procitah prije nesto malo o koraku uvijanja cijevi,mada cu to jos malo obnoviti. Da li neko ima neki savjet u vezi toga. vjerovatno sve puske imaju korak uvijanja cijevi prilagodjen samom oruzju i njegovoj svrsi.
Sledeci vikend idem u najvecu prodavnicu u svedskoj Torsbo vapen . nadam se da cu nesto izabrati izmedju nekoliko hiljada pusaka. samo me plasi da ne pocnu neke hebe kao sa browningom b 525 hunter o cemu sam vec pisao na temi Izbor prve puske za pocetnika.
Sta je po vamo jos vazno prilikom odabira karabina, u ovom slucaju sauera 202. na sta treba da obratim paznju ???? Pocetnik sam, bez ikakvog iskustva sa lovackim karabinima POZDRAV SVIMA Kolega jedan savet kada kupujes sauera 202 je sledeci.Kada kupujes tu pusku bilo klasik ili elegance nema greske.Drvo je dobro i kod jednog i drugog modela.Samo je u pitanju sta tebi leze za oko i za dzep.Ukoliko si u mogucnosti da uradis a to je ovde u Austriji moguce,meru mogu da ti uzmu i u nekoj od radnji i urade ti fabricki kundak od istog drveta u klasi koji ti se svidja i mozes sebi da priustis.Investicija kojom bi resio problem jer kupujes pusku koja moze da te sluzi ceo zivot.Kosta ali i vredi!Plus napominjem da bas kada je upitanju lov na divlje svinje imas magacin za 8 metaka!!!
sasa035
|
|
|
|
bojant |
Objavljen 18.09.2012. 22:26
|
Član
|
Hvala vam na vrijednim savjetima ali ja sam lovac pocetnik i trebace mi sigurno nekoliko godina dok se malo bolje ne upoznam sa oruzjem. kupiti pusku i odmah sa njom kod majstora da mi radi kundak,mislim da nije u redu , bar sto se mene tice, u zivotu sam ispucao nekih 20- 30 metaka iz karabina i to je svo moje iskustvo sa karabinima. No Vi ste nesto sasvim drugo,iskustvo je iza vas i znate sta vam tacno treba i sta da cinite sa svojim oruzjem.
Nesto mi se bas ne svidja ona bljestava ispolirena boja , na saueru 202 elegance, ma vise mi lici na neku crnu metalic farbu.
Jel zna neko kakav je kvalitet tog ispoliranog brunira.
Vidjoh jos jedan fin model sauera 202 . Model je sauer JAGUAR EXCLUSIVE , 60 cm fluted cijev, mat brunir ta mi se boja jako svija. Kakve su ove fluted cijevi? jel ima razlike od obicne okrugle cijevi? Sta mislite koja od ova dva modela je bolji. cijena je ista i kvalitet drveta je isti. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 18.09.2012. 22:39
|
Lovčina
|
bojane nema to veze sa iskustvom, vec sa teleanim gabaritima. Cista mehanika i gradja tela ... Al to je tvoja stvar ... Ti dajes pare ... Tvoja zurka .... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 18.09.2012. 22:42
|
Lovčina
|
Flutovane cevi, kanelure, sluze da bi se prvo poboljsalo hladjenje jer se povecava povrsina, a drugo olaksava se cev i to utice na celokupnu masu oruzija. Vizelno izgleda lepo ... |
|
|
|
bojant |
Objavljen 18.09.2012. 23:19
|
Član
|
stojkuki kaže:
bojane nema to veze sa iskustvom, vec sa teleanim gabaritima. Cista mehanika i gradja tela ... Al to je tvoja stvar ... Ti dajes pare ... Tvoja zurka ....
SHVATAM TE Nisam bas nesto povjerljiv prema svim tim prodavcima oruzja, pa tako ni majstorima moze da mi napravi neku lopatu i kaze evo ovo ti je pravi kundak za tebe. dok ne steknem malo iskustva oko oruzja ,necu se upustati u takve egzibicije. |
|
|
|
bojant |
Objavljen 18.09.2012. 23:23
|
Član
|
Elegance
|