Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: .270Winchester vs. .30-06Springfield

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
.270Winchester vs. .30-06Springfield
Miroslaw
 sheky istina ali cela diskusija se svela na pricu ciji je duzi i ko moze duze niko nista konkretno, znaci posle analiza tabela dosli smo do zakljucaka da su balisticki oba promera podjednaka tj skoro podjednaka ali obzirom da 30-06 ima izbor tezih zrna kojih u 270w nema prednost za lov divljih svinja dajemo kalibru 30-06 ili je moja logika totalno iskrivljenja obzirom da za lov ds je valjano koristiti teza zrna.

Darko Milosevic
 Izgleda da 270 poseduje neku maguju,cim je toliko efikasaniji od drugih na prvi pogled jacih kalibara.

sheytan

Miroslaw kaže:
sheky istina ali cela diskusija se svela na pricu ciji je duzi i ko moze duze niko nista konkretno, znaci posle analiza tabela dosli smo do zakljucaka da su balisticki oba promera podjednaka tj skoro podjednaka ali obzirom da 30-06 ima izbor tezih zrna kojih u 270w nema prednost za lov divljih svinja dajemo kalibru 30-06 ili je moja logika totalno iskrivljenja obzirom da za lov ds je valjano koristiti teza zrna.

Logika ti je OK, naravno, samo htedoh reći, da su praktično sve tablizze na svetu, najblaže rečeno, blago friziraTe.

Kod sporijih kalibara razlika najčešće nije velika, ali kod bržih zna da bude značajna. Čitah konkretno isqstvo tog jednog koleze na rvackom forumu, merio je sve i svašta, i bilo je i više nego velikih odstupanja, sem kod jednog češkog metka, u 7rm, koji je bio znatno brži nego što je deklarisano! Grin Zašto - vrag zna, ne verujem ni da bi fabrika dala neki pametan odgovor...

Inače, moj neki zaključak je da je sasvim sigurno 30-06 bolji izbor za VELIKOG VEPRA(pričam sve sa odgovarajućim zrnom! Npr., za ovo - najteže i što mekše zrno!), a za manju krmad odradiće dobro i 270w, a za sitnariju je za nijansu lepša putanja 270w(sa lakšim zrnom, tipa 8.4g), + je blaži trzaj za dobru nijansu, tako da nek svako bira prema afinitetima! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

PEZ

Podunavac kaže:
Evo jedne usporedne tablice. Tablica je preuzeta iz Kettner kataloga za 2005./2006. godinu.
Municija RWS KS 9,72 grama za oba kalibra.
Brzine za 270:V0 895 m/s, V100 805 m/s i V200 721 m/s
Brzine 30-06:V0 910 m/s, V100 806 m/s i V200 709 m/s
Kin. energija 270: E0 3893J, E100 3153J, E200 2530J
Kin.energ. 30-06: E0 4025J, E100 3155J, E200 2442J
GEE (preporučena daljina upucavanja ili nula) za oba kalibra 184 metra.
Pad zrna 270: 50m +1,1cm, 100m +3,9cm, 150m +3,0cm, 200m -2,1cm
Pad zr.30-06: 50m +1,1 cm, 100m +3,9cm, 150m +3,0cm, 200m -2,2cm
Znači balističke karakteristike podjednake.

Isti q...c drugo pakovanje.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

canis aureus

sheytan kaže:
... naravno, samo htedoh reći, da su praktično sve tablizze na svetu, najblaže rečeno, blago friziraTe.

Inače, moj neki zaključak je da je sasvim sigurno 30-06 bolji izbor za VELIKOG VEPRA(pričam sve sa odgovarajućim zrnom! Npr., za ovo - najteže i što mekše zrno!), a za manju krmad odradiće dobro i 270w, a za sitnariju je za nijansu lepša putanja 270w(sa lakšim zrnom, tipa 8.4g), + je blaži trzaj za dobru nijansu, tako da nek svako bira prema afinitetima! Odobreno

tebra shey Cvee
eLeM, kako je fruzirato za jedan tako je i za drugi ako je isti proizvođač, tako da u navedenim slučajeviNa ...
Mada, namerno ubaciK tabelICe za RWS EVOlutiJon za sukobljene qlibere ...
.270 težine 10g a .30-06 11,9g
prvi oprobaT iz cevke 65cenata a drugi iz 60cenata
.270- V0 840m/s V300 591m/s
.30-06- V0 835m/s V300 606m/s

.270- E0 3528J E300 1746J
.30-06- E04148J E300 2185J

prvi GEE 170m drugi 171m
i tako dalje i tako dalje ...

Zaključak ti je na mestO Odobreno ... uz mojne dodatak -ja uvek očekIvam da će mi izIđe onaj golemi a prasad mo'š kak' o'š te bolje da bidnem što bolje opremljeT za taj sukob ... pa je i odabir qlibera logičaT Confused
E sad, za sitnariju, putanju i trzaj što veliš ... 'bem li ga, ne primetih toliku razliku na strelištu kad puckah sa 9,7g zrncima iz .30-06 i istom težinom iz .270 al ako ti ka'eš (ipak ima'eš malo više iskustva sa .270 dok neznaju kak' si iskusaT sa .30-06)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 A bre decaci ... Ajd sam malo T!

Odoste di ne treba ...

Znaci ovako na osnovu nekih cvancih jahre iskustva, odstreljenih po tri cifre (multi)i srnetje i crne divljaci i imanja oba kalibra (istini za volju 270 nije boravio predugo kod mene jer sam shvatio da mi ne treba) mogu da izjavim sledece:
1. Oba kalibra su bliska, braca od iste matere ... Puno toga je slicno
2. Oba kalibra su odlicna za svu evropsku divljac.
3. Prednost u lovu na DS, pogotovo velikih, ima 3006 zbog vece tezine zrna koja postoje, ali dobri pogotci resavaju i to ...
4. Podjedanko su uspesni u lovu srnece divljaci jer su oba efikasna na lovnim daljinama, a u planinskom lovu divokoze ili lovu muflona pre je izbor 7 mm
5. Balisticki po teoriji bi 3006 trebao da bude u prednosti zbog vecih BC ali to nije pravilo
6. Efekti na divljaci su bezmalo veoma slicni. Znaci na srednjim i velikim daljinama efikasni bez puno stete uz pravilan izbor zrna, na kracim rastojanjima umeju oba da naprave dar mar, ali to zavisi od mnogo mnogo stvari.
7. Ako je pogodak kako treba divljac ostaje u vatri u zaista velikom broju slucajeva kod oba!

Licne afinitete cu ostaviti po strani. Karabin 3006 koji imam mi je prirastao za srce i njegovo postojanje i opstajanje stavljam u kategoriju ciste emocije. Isto bi se odnosio prema njemu i da je u 270 kalibru.
Dobar pogodak svakim kalibrom radi posao kako treba. A ako se to spoji sa poznavanjem osobina zrna i terminalne balistike rasprave tipa moj je veci i duzi su potpuno bespredmetne.
Svako explicitno pljuckanje po bilo kom kalubru je ... Stvar ... Eh ... Necu da pravim sukobe.
Svaki kalibar ima svoje mesto, odnosno moze ga naci. Svakom kalibru od onih najvecih postoji namena. Iako je dobar deo svetske produkcije plod potrage za svetim gralom, odnosno savrsenim kalibrom, svi mi znamo da tako nesto ne postoji, stoga, ... Nemojmo praviti ovakva poredjenja. Potpuno su neprimerna.
Samim tim mislimi da je tema lose koncipirana. Pravilnije bi bilo otvarati teme o pravilnom izboru zrna za pojedine kalibre u lovu na odredjenu divljac.

Ja ... Toliko.

canis aureus
 ^
... prvi deo upisa OK ali u drugog mnogo štošta rečeno(upisaTo) a ...

Kao predlagač otvaranja ove teme pomalo se smatram prozvaTim za NEPRIMERENOST teme pa bih te posl'o na početak teme da vidiš što je ista i započeta!
Priča je počela o superiornostima jednog kalibra nad drugim u lovu DS pa samim tim mešanjem svih ostalih žaba u redove baba je veća neprimerenos' nego što je sama tema neprimerena al' 'ajd' ti veroLatno nešto drugačije vidiš ili samo nisi pratiJo temu od prvih koraka iste.
Tema o izboru zrna je često spominjana na -Karabinska municija- tako da ...

... a sveti gral ... možda da probaš 8x57JS?!? .....Stari....Chut
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 8x57 je sjajan lovacki kalibar ali nikako nije sveti gral kao uostalom nijedan drugi. Svaki ma svoj nedostatak. Imadoh u zivot nesto razlicitih od 270 pa sve do 9.3x74, ... Bilo j tu i magnuma americkih i evropskih poput 8x68 ... I ... Nijedan nije .... Odnosno svaki, ima, .... Ma da se ne ponavljam ...

Znam da je tema otvorena kao sto si rekao, ali procitaj upise pa vidi sta dominira. Imas cak i moj post u kome rekoh da je i 270 super za DS ali, ...
I onda je isplivala licna netrpeljivost uzrokovana ... Ko zna cime, ... Prema jednom od kalibara i sve ode kvragu.
No za temu o terminalnoj balistici sam uvek raspoozen, ...gde god bila, ...

270

Podunavac kaže:
.....A i tvoj omiljeni kalibar 270 Win. je zasnovan na tebi toliko omrznutom kalibru 30-06 Spr. I to ne tvrdima ja, nego amerikanci koji su ga proizveli. Svuda u njihovoj stručnoj literatu stoji taj podatak.

Jok, ne.ne... ne da bude!!! Ne-ne Oba nastadoše od istog tatka 30-03 stim što 270 zadrža i tatkov stas i ako dobi manju glavicu a 30-06 zadrža glavurdu al se malo sprčio po visini (0,05inch)!

I za drugo u tom upisu nisi u pravu al ne bitno je za širi auditorijum a odavno sam još u osnovnoj školi prestao da merim čiji je veći, pa nek ostane da je tako ko što napisa...

I nemojte više da upoređujete 270 i 30-06 sa istom gramažom zrna! 9,7g u 270 ima gotovo istu dužinu kao i 11,7g u 30-06! To znači da kad pukneš istom konstrukcijom zrna prasećinu sa 30-06 zrnom od 9,7g ono svu energiju raspe na površini jerbo je kratko (+jači otpor)! A kad tu istu prasećinu pukneš sa 9,7g u 270 ovo mnogo duže (+slabiji otpor) zrno preda energiju i dosta dublje baš di treba! Iz ličnog iskustva, mnooooooooooogo je efikasniji 270 sa 9,7g nego "nenadjebivi" sa zrnom iste težine!
Ajmo sad vlasnici "nenadjebivog" znam šta će da pominjete, da "nenadjebivi" ima zrna od 11,7 13 i 14,2g mlogo duga, te dubina penetracije te energija te razne konstrukcije...čuda, moooda!!!
I ja kažem ima, al je k.r moj s ovim zrncima mekog trzaja i položene putanje kao 270 sa 9,7g
Sad će da kažete, "nenadjebivi" može za srndaća jedno za prasiće druga, pa trčkajte non stop, strelište,lov,kuća,strelište,lov kuća, daj ovo daj ono, jao poneo sam 14g na srndaća, jao pošo na prasiće a mundža 9,7g, jao poheba optiku od stalnog pomeranja i drndanja......i teraćete tako dok ve glava ne zaboli!

A ja jedan karabin, jedan metak, ništa ne štelujem kad jednom upucam i rušim svešto pred njega iskoči i na mogućim i nemogućim (bar za većinu, ne za sve) daljinama !!! A na strelište idem samo radi vežbe!!!
Pozz....Bye

270

stojkuki kaže:

Odoste di ne treba ...

Znaci ovako na osnovu nekih cvancih jahre iskustva, odstreljenih po tri cifre (multi)i srnetje i crne divljaci i imanja oba kalibra (istini za volju 270 nije boravio predugo kod mene jer sam shvatio da mi ne treba) mogu da izjavim sledece:
1. Oba kalibra su bliska, braca od iste matere ... Puno toga je slicno
2. Oba kalibra su odlicna za svu evropsku divljac.
3. Prednost u lovu na DS, pogotovo velikih, ima 3006 zbog vece tezine zrna koja postoje, ali dobri pogotci resavaju i to ...
4. Podjedanko su uspesni u lovu srnece divljaci jer su oba efikasna na lovnim daljinama, a u planinskom lovu divokoze ili lovu muflona pre je izbor 7 mm
5. Balisticki po teoriji bi 3006 trebao da bude u prednosti zbog vecih BC ali to nije pravilo
6. Efekti na divljaci su bezmalo veoma slicni. Znaci na srednjim i velikim daljinama efikasni bez puno stete uz pravilan izbor zrna, na kracim rastojanjima umeju oba da naprave dar mar, ali to zavisi od mnogo mnogo stvari.
7. Ako je pogodak kako treba divljac ostaje u vatri u zaista velikom broju slucajeva kod oba!.......

Ako izbacimo stavku pod br. 4 sa ostalim mogu da se složim 99%! Odobreno

DakiNS

270 kaže:
[quote]stojkuki kaže:

Meni sada ovo liči na : E sad neću ni kako ja hoću! Ili nešto nisam razumeo?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac

270 kaže:

Ajmo sad vlasnici "nenadjebivog" znam šta će da pominjete, da "nenadjebivi" ima zrna od 11,7 13 i 14,2g mlogo duga, te dubina penetracije te energija te razne konstrukcije...čuda, moooda!!!
I ja kažem ima, al je k.r moj s ovim zrncima mekog trzaja i položene putanje kao 270 sa 9,7g
Sad će da kažete, "nenadjebivi" može za srndaća jedno za prasiće druga, pa trčkajte non stop, strelište,lov,kuća,strelište,lov kuća, daj ovo daj ono, jao poneo sam 14g na srndaća, jao pošo na prasiće a mundža 9,7g, jao poheba optiku od stalnog pomeranja i drndanja......i teraćete tako dok ve glava ne zaboli!

A ja jedan karabin, jedan metak, ništa ne štelujem kad jednom upucam i rušim svešto pred njega iskoči i na mogućim i nemogućim (bar za većinu, ne za sve) daljinama !!! A na strelište idem samo radi vežbe!!!
Pozz....Bye

A što bi moralo da se koristi za svaku divljač druga gramaža? Ima mnogo jednostavniji način. Optika se upuca sa težinom zrna 11,7 grama i sa njim se lovi sve od lisice do DS preko optičkog nišana. Za lov DS pogonom se skine optički nišan i koristi mehanički sa znom od 13 ili 14,3 grama.
Tri prsta 2Kolce

270
 Jbg. Ja ne koristim mehaničke nišane, a zadnjih 7-8 godina ih i nisam ni imao na svojim karabinima!

270

DakiNS kaže:

270 kaže:
[quote]stojkuki kaže:

Meni sada ovo liči na : E sad neću ni kako ja hoću! Ili nešto nisam razumeo?

Ajd prihvatam i 4., nek ide sve u paketu "đuture"!!! Grin

stojkuki
 E fala Bogu, .... Idemo dalje.

Sniper Hunter
 Mir, mir,mir niko nije kriv...Grin

Podunavac

270 kaže:
Jbg. Ja ne koristim mehaničke nišane, a zadnjih 7-8 godina ih i nisam ni imao na svojim karabinima!

Nije kolega ovaj upis ni bio tebi preporuka, nego vlasnicima karabina u kalibru 30-06 Spr. Izbor nišana je stvar ličnog izbora i navike. Ja lično ne mogu nikako da se zamislim sa puškom bez mehaničkih nišana i sa fiksnom montažom. To je možda i posledica dugogodišnjeg vojno-policijskog staža i ratnog iskustva, ko zna. Ali jednostavno moj je ukus takav. Imao sam nekoliko dobrih ponuda za nabavku kvalitetnih karabina po povoljnoj ceni, ali su me odbile dve stvari od kupovine. Prva je što nisu imali mehaničke nišane, a druga što su imali polimerske kundake. Jednostavno sam tradicionalista što se tiče oružja. A i tu su suprotstavljene dve škole. Prva je evropska (nemačka) sa drvenim kundacima, mehaničkim nišanima i skidajućom montažom, a druga je američka bez meh. nišana, sa polimerskim kundacima i fiksnim montažama. Ove druge bi još i mogao da koristim kao službeno oružje izričite namene kao snajper, ali kao privatno lovačko nikako. Premda lično smatram da karabin sa mehaničkim nišanima i skidajućom montažom ima svojih prednosti, poštujem svačiji izbor. Ali bi optika na takvom karabinu (bez meh. nišana) trebala da bude uvećanja 1,5-6x da bi mogla uspešno da se koristi u svim lovačkim situacijama. Osim ako se nema dva takva karabina, jedan za pogon (1-4x24 ili RD) a drugi za čeku (3-12x50).
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic

270 kaže:

Podunavac kaže:
.....A i tvoj omiljeni kalibar 270 Win. je zasnovan na tebi toliko omrznutom kalibru 30-06 Spr. I to ne tvrdima ja, nego amerikanci koji su ga proizveli. Svuda u njihovoj stručnoj literatu stoji taj podatak.

Jok, ne.ne... ne da bude!!! Ne-ne Oba nastadoše od istog tatka 30-03 stim što 270 zadrža i tatkov stas i ako dobi manju glavicu a 30-06 zadrža glavurdu al se malo sprčio po visini (0,05inch)!

I za drugo u tom upisu nisi u pravu al ne bitno je za širi auditorijum a odavno sam još u osnovnoj školi prestao da merim čiji je veći, pa nek ostane da je tako ko što napisa...

I nemojte više da upoređujete 270 i 30-06 sa istom gramažom zrna! 9,7g u 270 ima gotovo istu dužinu kao i 11,7g u 30-06! To znači da kad pukneš istom konstrukcijom zrna prasećinu sa 30-06 zrnom od 9,7g ono svu energiju raspe na površini jerbo je kratko (+jači otpor)! A kad tu istu prasećinu pukneš sa 9,7g u 270 ovo mnogo duže (+slabiji otpor) zrno preda energiju i dosta dublje baš di treba! Iz ličnog iskustva, mnooooooooooogo je efikasniji 270 sa 9,7g nego "nenadjebivi" sa zrnom iste težine!

Pozz....Bye

Jbg nenadjebivi je nenadjebivi sta da radis.... Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

stojkuki
 E .... Moram ....

Samo napred. Blagoš tebe. Sa jednim. Moze to i tako. Jedan pa ne mislis.
Ja cu moja 4 komada da mazim i pazim, i uvek cu znati kada koji nosim i za sta. jer u lov ne polazim naprecac vec se za lov spremam i o njemu razmisljam.
A svaki mi je komad oruzija drag i za srce prirastao.

Ocito o balistici ne treba sa diskutujemo cim tebi 9,7 g moze da ima isti efekat kao 13 g ili vise. Terminalna balustika ima puno veze sa transformacijom energije iz oblika u oblik i konstruckionim svojstvima zrna. Nije sve u brzini!

Ne zelim da na ovoj temi diskutujem o tome jer nije mesto.
Samo molim za jednu stvar. Ove nase upise citaju i mladi lovci koji mogu da dodju po pogresnih zakljucaka, pa i da zakljuce da ce isti efekat imati sa 9.7 g zrnom i 13 g zrnom, sto je u najmanju ruku netacno.
Zato ponavljam molbu da se pazi sta se pise.
Odjavljujem se ....

skojic

stojkuki kaže:
E .... Moram ....

Samo napred. Blagoš tebe. Sa jednim. Moze to i tako. Jedan pa ne mislis.
Ja cu moja 4 komada da mazim i pazim, i uvek cu znati kada koji nosim i za sta. jer u lov ne polazim naprecac vec se za lov spremam i o njemu razmisljam.
A svaki mi je komad oruzija drag i za srce prirastao.

Ocito o balistici ne treba sa diskutujemo cim tebi 9,7 g moze da ima isti efekat kao 13 g ili vise. Terminalna balustika ima puno veze sa transformacijom energije iz oblika u oblik i konstruckionim svojstvima zrna. Nije sve u brzini!

Ne zelim da na ovoj temi diskutujem o tome jer nije mesto.
Samo molim za jednu stvar. Ove nase upise citaju i mladi lovci koji mogu da dodju po pogresnih zakljucaka, pa i da zakljuce da ce isti efekat imati sa 9.7 g zrnom i 13 g zrnom, sto je u najmanju ruku netacno.
Zato ponavljam molbu da se pazi sta se pise.
Odjavljujem se ....
Zavisi okojem se kalibru radi ili ti koji kalibari se upoređuju ima slučajeva gde će manja gramaža odradiri bolje od veće , a ako mislite samo na ova dva u ovoj temi onda da . Ma da na upešno prenošenje energije nije samo gramaža i krajnja brzina presudna ima još mnogo toga ...
Svetislav Bato Kojić
Lov srbijalov i Žene enaidu zajedno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
7x64Brenneke vs .270Winchester MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 40 01.02.2013. 22:33
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,500 posete www.srbijalov.com