Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomatski karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomatski karabin
Podunavac
 Puške sa obrto-čepnim zatvaračem su preciznije i zanemarivo jače od poluautomatskih. Ali ovo sve dolazi do izražaja samo na velikim daljinama. Što znači za upotrebu u lovačke svrhe su potpuno izjednačeni, i njihov izbor je stvar ličnog izbora lovca ili potrebe za određenu vrstu lova.

270
 Ima još jedna stvar Podunavac! Karabini sa obrtno-čepnim zatvaračima imaju mnogo finije okidanje od poluautomatskih a to i te kako utiče na precizno plasiran pogodak u realnim uslovima tokom lova!

Podunavac
 I to kolega varira u zavisnosti od proizvođača i kvalitete samog oružja. Ali na lovačkim daljinama nema presudnu ulogu. Takve stvari dolaze do izražaja kod snajperskih pušaka namenjenih dalekometnom streljaštvu. Ali i tu postoje iznimke, na primer Hekler & Koch PSG 1.

270
 Da PSG 1 ima Rucksteher (kombinovani obarač) stvarno šteta što ovo rešenje nije primenjeno i na nekom lovačkom poluautomatu bilo bi to mnogo univerzalnije oružije!
Smatram da finije okidanje ima bitnu ulogu i na lovačkim daljinama naročito kada se puca bez ili sa improvizovanog oslonca na sitniji cilj!
Ali bez obzira na to obrtno čepni karabini(ukoliko su u istoj kategoriji kvaliteta) imaju ipak bolje grupe pogodaka od poluautomata i po meni niz drugih prednosti za lovačku upotrebu! Naročito je pored preciznosti, dugovečnost i pouzdanost na njihovoj strani!

Podunavac
 Ja isto više volim karabin od poluautomata za lov. Ali treba ipak da budemo realni. Moderni lovački PA karabini su i precizni i pouzdani i dugovečni. A u nekim lovačkim situacijamo imaju prednost nad obrto-čepnim.

Vuchko
 Pošto sam veliki obožavaoc ruskog naoružanja (lovačkog,vojnog.) ovde cu predstaviti poluautomatski karabin MC 551 Tula.Ovo je moćna lovna puška, u snažnom kalibru 8x68S, stručnjaci MC su "skrojili" poluautomat na pozajmicu gasova sa dugim hodom klipa, koji bravi rotiranjem čela sa tri jaka brega. Sve ovo sam saznao iz novina, pa bi me interesovalo dali je neko od forumaša imao iskustva sa ovom puškom ili barem sa kalibrom 8x68S.Unapred zahfalan.

Joe the hunter

Podunavac kaže:
Puške sa obrto-čepnim zatvaračem su preciznije i zanemarivo jače od poluautomatskih. Ali ovo sve dolazi do izražaja samo na velikim daljinama. Što znači za upotrebu u lovačke svrhe su potpuno izjednačeni, i njihov izbor je stvar ličnog izbora lovca ili potrebe za određenu vrstu lova.

Postovani kolega Podunavac mozes li da mi kazes tacno iz kojih razloga su karabini sa obrtno cepnim zatvaracem precizniji od poluautomatskih karabina.Unapred hvala.Dobar pogled

Podunavac

Joe the hunter kaže:

Podunavac kaže:

Postovani kolega Podunavac mozes li da mi kazes tacno iz kojih razloga su karabini sa obrtno cepnim zatvaracem precizniji od poluautomatskih karabina.Unapred hvala.Dobar pogled

Kod snajperskih pušaka za upotrebu na velikim daljinama je dokazano da su obrto-čepni sistemi precizniji od poluautomatskih zbog sistema pozajmice gasova. Velika većina dalekometnih snajperskih pušaka je obrto-čepnog sistema. Jedan od retkih izuzetaka je Hekler&Koch PSG 1. Ovu tvrdnju nisam ja izmislio nego stručnjaci balističari i konstruktori oružja. Čudim se da za ovo kolega nisi znao, pošto vidim da imaš dosta oružja i da si dobro "potkovan" sa znanjem. A kao što sam rekao ova razlika nije toliko izražena kod lovačkog oružja zbog kraćih distanci upotrebe oružja.

Joe the hunter
 Hvala kolega nisam u startu razumeo da govoris o vojnom a ne o lovackom oruzju.A komentar koliko oruzja imam i dali sam "potkovan" je potpuno neptreban i neumesan.U svakom slucaju ti zelim Dobar pogled

Podunavac

Joe the hunter kaže:
Hvala kolega nisam u startu razumeo da govoris o vojnom a ne o lovackom oruzju.A komentar koliko oruzja imam i dali sam "potkovan" je potpuno neptreban i neumesan.U svakom slucaju ti zelim Dobar pogled

Čini mi se kolega da nisi pročitao sve postove unazad pošto sam to već jednom napisao. A ne vidim zašto je je moj komentar neumesan? Iz tvojih postova sam zaključio da poseduješ više komada kvalitetnog oružja a i da imaš znanje i teoretsko i praktično. Nisam mislio da te bilo čime uvredim, a ako si ti to tako shvatio onda ti se izvinjavam, pošto mi to nikako nije bila namera.
A kad smo već pomenuli temu preciznosti onda malo da to opširnije pojasnim. Svi znamo da moderno poluautomatsko oružje radi na principu pozajmice gasova (osim nekih izuzetaka). Cev ima izbušen otvor za odvod gasova u gasni cilindar. Tamo se nalazi klip koji potiskuje zatvarač u zadnji položaj ( tu postoje izuzeci kao na primer M 16 gde gasovi deluju direktno na zatvarač). Klip može biti u jednoj celini sa zatvaračem i da ima dug hod, ili odvojen od zatvarača sa kratkim hodom. Već sam taj ciklus kretanja klipa i zatvarača remeti balans puške, što kod obrto-čepnih sistema nije slučaj. Druga stvar oružja sa obrto-čepnim zatvaračem imaju zatvarač iz jednog dela kroz koji prolazi udarna igla. Udarna igla je preko zapinjača direktno povezana sa obaračem i radi pravolinijski. Kod poluautomata zatvarač je izrađen iz dva dela nosača i čela sa bregovima za bravljenje i udarnom iglom. Da bi se izvršilo opaljenje ovde je potreban i udarač koji potiskuje udarnu iglu a povezan je sa obaračem. Znači ima posrednu vezu između obarača i udarne igle, što loše utiče na balans oružja i takav način okidanja nije fin i lagan kao na obrto-čepnim sistemima. Kao što sam rekao za potrebe lova i lovačke daljine ovo i nije neki hendikep, ali na većim daljinama za precizno pucanje obrto-čepni sistem je u velikoj prednosti.
Dobar pogled.

mirko knezevic
 Kolege sta mislite o ovom novom poluautomatu iz familije Remington... Gledao sam u Snajperu u Bg i drzao ga u ruci po meni lagan i lepo uradjen fino uradjen lepa zavrsna obrada i najjeftiniji je u klasi poluautomata. Pravi se u drvetu koji kosta 112000 i u sintetici koji kosta 101000. Znam da je nov na trzistu i kod nas al ako neko ima neku informaciju neka podeli...Smile
mirko knezevic priložio:
750-prod.jpg

mirko knezevic
 Evo ga i u sintetickoj verziji...
mirko knezevic priložio:
750syn-prod.jpg

dusanandra
 Mislim da nije nista specijalno.Drugar je imao predhodni model 742 koji je vizuelno identican ovom novom modelu 750.Cesto mu je zaglavljivao i hoce da popreci cauru pri izbacivanju.Jedino je sa Remingtonovom municijom funkcionisao OK mada mu se zastij i tad desavaju ali redje.Na nekom americkom forumu sam procitao da u kalibru 308win nema zastoje kao u 30-06spr.Meni se nesvidja sto je sav od presovanog limaVrlo tuan Ali lepa je puska i lepo lezi u ramenu.Nebi mozda bio los izbor u pravom odabiru municije i kalibra a mozda su na ovom novom modelu odklonili te nedostatke po pitanju zastoja.Kad bolje razmislim bolje uzeti browning i dodati 500e ali pucas sve i nemislis jer ako te izda kad ti izadje kapitalac izlomices ga o prvu bukvu kao i taj moj drugar.Vrlo tuan

Podunavac
 Vizualno veoma lepa puška i što je naj bitnije pravog lovačkog izgleda. Smatram da i ako je bilo nekih problema sa radom mehanizma da je to rešeno pošto je Remington ipak veliko ime u oružarskom svetu. Meni se sviđa ali samo sa drvenim kundakom i ne bi imao ništa protiv jedne takve.

mirko knezevic
 Sve je moguce kolega zato sam i pitao. A sto se tice zaglavljivanja pre dve nedelje sam bio u lovu na DS kad je kolegi krenuo da trci vozic(20-tak) svinja jedna za drugom na nekih 70m,on ima Browing Bar i uspeo je da opali jedan metak,a onda zaglava!!! Cuvenom Browingu se desilo da zaglavi,ja nisam mogao da verujem....Frown Frown Frown

mirko knezevic

Podunavac kaže:
Vizualno veoma lepa puška i što je naj bitnije pravog lovačkog izgleda. Smatram da i ako je bilo nekih problema sa radom mehanizma da je to rešeno pošto je Remington ipak veliko ime u oružarskom svetu. Meni se sviđa ali samo sa drvenim kundakom i ne bi imao ništa protiv jedne takve.

Podunavac drveni je skuplji....Grin Grin Grin Na prvi pogled kad sam ga uzeo u ruku mami coveka da ga kupi koliko je lak i lepo upada. Zato sam i pitao za savet,a neverujem da su ga napravili da bi glavio municiju...Confused

Podunavac
 Takve stvari se dešavaju. A kada se dese niko ne pita kako je ta puška održavana i kakva je municija korištena, nego odma halabuka ne valja puška i pronosi se glas kako taj model nije siguran. Poluautomatsko oružje zahteva redovno i detaljno održavanje a neki su modeli izbirljivi u pogledu municije što treba imati na umu.

mirko knezevic
 I ja sam tog misljenja,to je oruzje koje zahteva odrzavanje i redovno ciscenje,svaki PA... Ko je bio u vojsci zna kako izgleda Kalasnjikov posle pucanja sto manevarske sto bojeve municije i kako se klip zaprlja pa onda ciste u pesak itd....Grin Greska je sto kaze Podunavac sto kad se tako nesto desi prave hajku na to oruzje. Inace ovaj kolega sto mu je Browing zaglavio koristio je RWS(rotwel),pa eto zaglava,dobar karabin dobra municija a zaglava.....

dusanandra
 E da nebi bilo zaglavljivanja DVOKUGLARA je zakon a ko voli treci metak za svaki slucaj DRILING i to je sasvim ok.Jedino su malo jace cene ali kazu da je SAUER 303S najbolji poluautomat a i najskuplji!!!

mirko knezevic
 Al opet imas samo tri metka,a za taj Driling imas da kupis solidno dobar PA... Ja sam vise za poluautomat nego za Drling al dobro ima raznih ukusa....Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovački karabin i optika pomoć ORUŽJE - SVAŠTARA 47 07.04.2015. 13:03
Karabin direktne akcije KARABINI 44 26.10.2014. 11:10
Voere-karabin sa električnim paljenjem KARABINI 19 11.01.2013. 01:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,729 posete www.srbijalov.com