Poluautomatski karabin
|
Podunavac |
Objavljen 15.01.2011. 15:52
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Puške sa obrto-čepnim zatvaračem su preciznije i zanemarivo jače od poluautomatskih. Ali ovo sve dolazi do izražaja samo na velikim daljinama. Što znači za upotrebu u lovačke svrhe su potpuno izjednačeni, i njihov izbor je stvar ličnog izbora lovca ili potrebe za određenu vrstu lova. |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.01.2011. 00:30
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ima još jedna stvar Podunavac! Karabini sa obrtno-čepnim zatvaračima imaju mnogo finije okidanje od poluautomatskih a to i te kako utiče na precizno plasiran pogodak u realnim uslovima tokom lova! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.01.2011. 22:19
|
Lovčina
|
I to kolega varira u zavisnosti od proizvođača i kvalitete samog oružja. Ali na lovačkim daljinama nema presudnu ulogu. Takve stvari dolaze do izražaja kod snajperskih pušaka namenjenih dalekometnom streljaštvu. Ali i tu postoje iznimke, na primer Hekler & Koch PSG 1. |
|
|
|
270 |
Objavljen 17.01.2011. 00:02
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Da PSG 1 ima Rucksteher (kombinovani obarač) stvarno šteta što ovo rešenje nije primenjeno i na nekom lovačkom poluautomatu bilo bi to mnogo univerzalnije oružije!
Smatram da finije okidanje ima bitnu ulogu i na lovačkim daljinama naročito kada se puca bez ili sa improvizovanog oslonca na sitniji cilj!
Ali bez obzira na to obrtno čepni karabini(ukoliko su u istoj kategoriji kvaliteta) imaju ipak bolje grupe pogodaka od poluautomata i po meni niz drugih prednosti za lovačku upotrebu! Naročito je pored preciznosti, dugovečnost i pouzdanost na njihovoj strani! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.01.2011. 21:13
|
Lovčina
|
Ja isto više volim karabin od poluautomata za lov. Ali treba ipak da budemo realni. Moderni lovački PA karabini su i precizni i pouzdani i dugovečni. A u nekim lovačkim situacijamo imaju prednost nad obrto-čepnim. |
|
|
|
Vuchko |
Objavljen 28.01.2011. 22:11
|
Pripravnik
Upisa: 5
Pristupio: 17.01.2011. 22:19
|
Pošto sam veliki obožavaoc ruskog naoružanja (lovačkog,vojnog.) ovde cu predstaviti poluautomatski karabin MC 551 Tula.Ovo je moćna lovna puška, u snažnom kalibru 8x68S, stručnjaci MC su "skrojili" poluautomat na pozajmicu gasova sa dugim hodom klipa, koji bravi rotiranjem čela sa tri jaka brega. Sve ovo sam saznao iz novina, pa bi me interesovalo dali je neko od forumaša imao iskustva sa ovom puškom ili barem sa kalibrom 8x68S.Unapred zahfalan. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 30.01.2011. 17:55
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Podunavac kaže:
Puške sa obrto-čepnim zatvaračem su preciznije i zanemarivo jače od poluautomatskih. Ali ovo sve dolazi do izražaja samo na velikim daljinama. Što znači za upotrebu u lovačke svrhe su potpuno izjednačeni, i njihov izbor je stvar ličnog izbora lovca ili potrebe za određenu vrstu lova.
Postovani kolega Podunavac mozes li da mi kazes tacno iz kojih razloga su karabini sa obrtno cepnim zatvaracem precizniji od poluautomatskih karabina.Unapred hvala.Dobar pogled |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 30.01.2011. 19:16
|
Lovčina
|
Joe the hunter kaže:
Podunavac kaže:
Puške sa obrto-čepnim zatvaračem su preciznije i zanemarivo jače od poluautomatskih. Ali ovo sve dolazi do izražaja samo na velikim daljinama. Što znači za upotrebu u lovačke svrhe su potpuno izjednačeni, i njihov izbor je stvar ličnog izbora lovca ili potrebe za određenu vrstu lova.
Postovani kolega Podunavac mozes li da mi kazes tacno iz kojih razloga su karabini sa obrtno cepnim zatvaracem precizniji od poluautomatskih karabina.Unapred hvala.Dobar pogled
Kod snajperskih pušaka za upotrebu na velikim daljinama je dokazano da su obrto-čepni sistemi precizniji od poluautomatskih zbog sistema pozajmice gasova. Velika većina dalekometnih snajperskih pušaka je obrto-čepnog sistema. Jedan od retkih izuzetaka je Hekler&Koch PSG 1. Ovu tvrdnju nisam ja izmislio nego stručnjaci balističari i konstruktori oružja. Čudim se da za ovo kolega nisi znao, pošto vidim da imaš dosta oružja i da si dobro "potkovan" sa znanjem. A kao što sam rekao ova razlika nije toliko izražena kod lovačkog oružja zbog kraćih distanci upotrebe oružja. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 30.01.2011. 23:49
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Hvala kolega nisam u startu razumeo da govoris o vojnom a ne o lovackom oruzju.A komentar koliko oruzja imam i dali sam "potkovan" je potpuno neptreban i neumesan.U svakom slucaju ti zelim Dobar pogled |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.01.2011. 00:20
|
Lovčina
|
Joe the hunter kaže:
Hvala kolega nisam u startu razumeo da govoris o vojnom a ne o lovackom oruzju.A komentar koliko oruzja imam i dali sam "potkovan" je potpuno neptreban i neumesan.U svakom slucaju ti zelim Dobar pogled
Čini mi se kolega da nisi pročitao sve postove unazad pošto sam to već jednom napisao. A ne vidim zašto je je moj komentar neumesan? Iz tvojih postova sam zaključio da poseduješ više komada kvalitetnog oružja a i da imaš znanje i teoretsko i praktično. Nisam mislio da te bilo čime uvredim, a ako si ti to tako shvatio onda ti se izvinjavam, pošto mi to nikako nije bila namera.
A kad smo već pomenuli temu preciznosti onda malo da to opširnije pojasnim. Svi znamo da moderno poluautomatsko oružje radi na principu pozajmice gasova (osim nekih izuzetaka). Cev ima izbušen otvor za odvod gasova u gasni cilindar. Tamo se nalazi klip koji potiskuje zatvarač u zadnji položaj ( tu postoje izuzeci kao na primer M 16 gde gasovi deluju direktno na zatvarač). Klip može biti u jednoj celini sa zatvaračem i da ima dug hod, ili odvojen od zatvarača sa kratkim hodom. Već sam taj ciklus kretanja klipa i zatvarača remeti balans puške, što kod obrto-čepnih sistema nije slučaj. Druga stvar oružja sa obrto-čepnim zatvaračem imaju zatvarač iz jednog dela kroz koji prolazi udarna igla. Udarna igla je preko zapinjača direktno povezana sa obaračem i radi pravolinijski. Kod poluautomata zatvarač je izrađen iz dva dela nosača i čela sa bregovima za bravljenje i udarnom iglom. Da bi se izvršilo opaljenje ovde je potreban i udarač koji potiskuje udarnu iglu a povezan je sa obaračem. Znači ima posrednu vezu između obarača i udarne igle, što loše utiče na balans oružja i takav način okidanja nije fin i lagan kao na obrto-čepnim sistemima. Kao što sam rekao za potrebe lova i lovačke daljine ovo i nije neki hendikep, ali na većim daljinama za precizno pucanje obrto-čepni sistem je u velikoj prednosti.
Dobar pogled. |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 31.01.2011. 01:59
|
Lovčina
Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Kolege sta mislite o ovom novom poluautomatu iz familije Remington... Gledao sam u Snajperu u Bg i drzao ga u ruci po meni lagan i lepo uradjen fino uradjen lepa zavrsna obrada i najjeftiniji je u klasi poluautomata. Pravi se u drvetu koji kosta 112000 i u sintetici koji kosta 101000. Znam da je nov na trzistu i kod nas al ako neko ima neku informaciju neka podeli...
|
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 31.01.2011. 02:10
|
Lovčina
|
Evo ga i u sintetickoj verziji...
|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 31.01.2011. 10:06
|
Član
Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
Mislim da nije nista specijalno.Drugar je imao predhodni model 742 koji je vizuelno identican ovom novom modelu 750.Cesto mu je zaglavljivao i hoce da popreci cauru pri izbacivanju.Jedino je sa Remingtonovom municijom funkcionisao OK mada mu se zastij i tad desavaju ali redje.Na nekom americkom forumu sam procitao da u kalibru 308win nema zastoje kao u 30-06spr.Meni se nesvidja sto je sav od presovanog lima Ali lepa je puska i lepo lezi u ramenu.Nebi mozda bio los izbor u pravom odabiru municije i kalibra a mozda su na ovom novom modelu odklonili te nedostatke po pitanju zastoja.Kad bolje razmislim bolje uzeti browning i dodati 500e ali pucas sve i nemislis jer ako te izda kad ti izadje kapitalac izlomices ga o prvu bukvu kao i taj moj drugar. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.01.2011. 12:13
|
Lovčina
|
Vizualno veoma lepa puška i što je naj bitnije pravog lovačkog izgleda. Smatram da i ako je bilo nekih problema sa radom mehanizma da je to rešeno pošto je Remington ipak veliko ime u oružarskom svetu. Meni se sviđa ali samo sa drvenim kundakom i ne bi imao ništa protiv jedne takve. |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 31.01.2011. 12:14
|
Lovčina
|
Sve je moguce kolega zato sam i pitao. A sto se tice zaglavljivanja pre dve nedelje sam bio u lovu na DS kad je kolegi krenuo da trci vozic(20-tak) svinja jedna za drugom na nekih 70m,on ima Browing Bar i uspeo je da opali jedan metak,a onda zaglava!!! Cuvenom Browingu se desilo da zaglavi,ja nisam mogao da verujem.... |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 31.01.2011. 12:17
|
Lovčina
|
Podunavac kaže:
Vizualno veoma lepa puška i što je naj bitnije pravog lovačkog izgleda. Smatram da i ako je bilo nekih problema sa radom mehanizma da je to rešeno pošto je Remington ipak veliko ime u oružarskom svetu. Meni se sviđa ali samo sa drvenim kundakom i ne bi imao ništa protiv jedne takve.
Podunavac drveni je skuplji.... Na prvi pogled kad sam ga uzeo u ruku mami coveka da ga kupi koliko je lak i lepo upada. Zato sam i pitao za savet,a neverujem da su ga napravili da bi glavio municiju... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.01.2011. 12:21
|
Lovčina
|
Takve stvari se dešavaju. A kada se dese niko ne pita kako je ta puška održavana i kakva je municija korištena, nego odma halabuka ne valja puška i pronosi se glas kako taj model nije siguran. Poluautomatsko oružje zahteva redovno i detaljno održavanje a neki su modeli izbirljivi u pogledu municije što treba imati na umu. |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 31.01.2011. 13:58
|
Lovčina
|
I ja sam tog misljenja,to je oruzje koje zahteva odrzavanje i redovno ciscenje,svaki PA... Ko je bio u vojsci zna kako izgleda Kalasnjikov posle pucanja sto manevarske sto bojeve municije i kako se klip zaprlja pa onda ciste u pesak itd.... Greska je sto kaze Podunavac sto kad se tako nesto desi prave hajku na to oruzje. Inace ovaj kolega sto mu je Browing zaglavio koristio je RWS(rotwel),pa eto zaglava,dobar karabin dobra municija a zaglava..... |
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 31.01.2011. 21:42
|
Član
Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
E da nebi bilo zaglavljivanja DVOKUGLARA je zakon a ko voli treci metak za svaki slucaj DRILING i to je sasvim ok.Jedino su malo jace cene ali kazu da je SAUER 303S najbolji poluautomat a i najskuplji!!! |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 01.02.2011. 14:26
|
Lovčina
|
Al opet imas samo tri metka,a za taj Driling imas da kupis solidno dobar PA... Ja sam vise za poluautomat nego za Drling al dobro ima raznih ukusa.... |
|
|