Dozvola za pušku
|
Podunavac |
Objavljen 14.02.2011. 22:11
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ohotnik smatram da uslov o odsluženju vojnog roka nije glupost. Bar nije bila do prošle godine. Sada je već druga stvar za mlade članove kada je služenje vojnog roka ukinuto. Iz tog razloga smatram da je obaveza polaganja ispita za rukovanje vatrenim oružjem dobra stvar, samo šteta što se ne poštuje kako treba, nego se uverenja izdaju preko veze (kao i sve drugo).
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 14.02.2011. 22:24
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Moze li mi neko sve po redu ispricati kako se radio o dobijanju oruzja prvo se zavrsi obuka ili sta??Ako mi neko moze sve po redu ispricati bio bi mu zahvalan.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.02.2011. 00:50
|

Lovčina

|
Pošto smo mogli da pročitamo ovde da si pojedine PS ili PU daju slobodu da tumače zakone kako ih oni vide, naj bolje da odeš do PS ili PU nadležne za svoje mesto prebivališta pa da se tamo raspitaš u detalje šta gospoda zahtevaju. To ti je naj sigurnija solucija.
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 15.02.2011. 08:48
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Kolega Podunavac nas koji smo sluzili vojsku a neki i ratovali drzava je 2001 godine uvodeci polaganje za oruzje koje je obavezno i za nas i za lovce koji imaju oruzje i love po 30 godina izjednacilo sa onima koji nisu sluzili vojsku koji su raznim vezama ostajali kod mame i tate da im se slucajno ne prehlade deca Ili jos gore sluzili vojsku bez oruzja jer imaju prigovor savesti plase se oruzja savest im neda da nose oruzje A po povratku iz vojske trceci podnose zahteve za oruzje i trk u lov Njima bih ja uveo obuku od sest meseci svakodnevno slusanje predavanja i posete strelistu i to naplatio 500 evra Sada kada je ukinuta obaveza sluzenja vojnog roka je druga prica |
|
|
|
kelt |
Objavljen 15.02.2011. 09:03
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
pozdrav kolege; u pravu ste sta se tice obuke. ljudi koji su prosli vojsku a pogotovu rat trebalo bi da budu oslobodjeni obuke kao dokaz moze se jednostavno traziti bukvica na uvid. samo ja bih uveo pod obavezno lekarski pregled kao i kod vozackog jer se zaista oruzje nesme davati svima koji ga zatraze |
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 15.02.2011. 09:42
|

Veteran

Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
Ja se slazem sa vasim stavovima oko onih koji nisu sluzili vojsku ili su sluzili civilno a uslov za civilno sluzenje je bio taj da se zbog odbojnosti prema oruzju opredeljuju za civilnu vojsku ali ti isti su mogli isti kao i svi drugi da dobiju oruzje ,, LICNO POZNATA STVAR,, nigde ne pise vise u proverama konstatacija dali je sluzio vojsku ,,NIGDE,,
Sto se tice Hunter sta ti treba da bi podneo zahtev za navaku vatrenog oruzja u ovom slucaju lov.puske je sledeci>
1. uverenje iz streljane o obuci o rukovanj VO. za trazeno oruzje ,
2.uverenje=potvrda iz suda osnovni i visi sud da se ne vodi istraga,
3.zahtev za nabavku oruzja,
4.uplata u posti za trazeno oruzje
,, nije lose ako si clan LU da fotokopiras lov.kartu i prilozis ne skodi !!!!
To ti je osnovno da bi predao zahtev za lovacku pusku.
Za karabin je isto osim visina uplate takse i bar ovde kod mene traze da si clan LU u zadnje tri godine ??????? to ne pise u zakonu ali se trazi ????? 
Akad dobijes odobrenje ( naravno ima tu i terenska provera koju pise policija a i salje se u policijsku upravu i zahtev za izvod iz prekrsajne i krivicne evidencije lica, pa komisija na kraju od tri clana potpisuje i odobrava ili neodobrava tvoj zahtev) kupis pusku i imas 8 dana da je registrujes, podnosis opet zahtev za registraciju i uplacujes taksu za registraciju koja je ista kao i ona za nabavku a moras da uplatis i za novi oruzni list. to ti je ukratko pa sa srecom
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja. 
|
|
|
|
Rade kamenorezac |
Objavljen 15.02.2011. 10:33
|

Član

Upisa: 127
Pristupio: 11.03.2010. 14:14
|
Ali obavezno sa svima da budes dobar!
SAMO TERIJER 
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 15.02.2011. 13:47
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
misa 71 moram da te ispravim u tački 2. prilažeš podtvrdu iz Osnovnog suda da se ne vodi istraga ili krivićni postupak, a potvrdu i z Vušeg suda kao i izvod iz KE Sup pribavlja po službenoj dužnosti.
Što se tiče
,, nije lose ako si clan LU da fotokopiras lov.kartu i prilozis ne skodi !!!!
To ti je osnovno da bi predao zahtev za lovacku pusku.
Za karabin je isto osim visina uplate takse i bar ovde kod mene traze da si clan LU u zadnje tri godine ??????? to ne pise u zakonu ali se trazi ?????
ne samo da nije po zakonu već traženje tih dokumenata je protiv zakonito.
Zamislite da imate para na pretek( ovo sam napisao jer možete istovremeno da podnesete i više zahteva) i da ste zaljubljenik koji voli oružje, nećete da budete lovac završite obuku i podnesete sva zakonom propisana dokumenta i uplate sa zahtevom za nabavku bilo kok zakonom dozvoljenog naoružanja kao i dokaz da niste osuđivani dali Sup sme da vam neda nabavnu dozvolu. NE NE i NE.
Više u Zakonu o oružju nepostoji nekadašnja klauzula (HVALA BOGU) da mogu da te odbiju bez obrazloženja jer je to njihovo diskreciono pravo, već moraju da obrazlože po kom članu i kom stavu Zakona o oružje, a tamo je sve jasno navedeno. Tačno je da vrše proveru na terenu ali i to nemože da biti prepreka za dobijanje ako nije potkrepljeno materijalnim dokazima. Terensku kontrolu i komšisko rekla-kazala su najviše koristili kao pokriće za njihovo diskreciono pravo.
Clan 8.
Odobrenje za nabavljanje vatrenog oružja nece se izdati:
1) maloletnom licu i licu lišenom poslovne sposobnosti;
2) licu osudivanom za krivicna dela napada na ustavno uredenje, ugrožavanja teritorijalne celine, podrivanja vojne i odbrambene moci, nasilja prema predstavniku najvišeg državnog organa, oružane pobune, terorizma, diverzije, povrede teritorijalnog suvereniteta, otmice vazduhoplova, ugrožavanja bezbednosti leta vazduhoplova, ubistva, teške telesne povrede, lake telesne povrede, ucestvovanja u tuci, ugrožavanja sigurnosti, ugrožavanja opasnim orudem pri tuci ili svadi, otmice, silovanja, protivprirodnog bluda, teške krade, razbojnicke krade, razbojništva, teški slucajevi razbojnicke krade i razbojništva, iznude, izazivanja opšte opasnosti, nezakonitog lova, sprecavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti, ometanja ovlašcenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira, sprecavanja ovlašcenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira, nasilnicko ponašanje, izradivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivicnog dela, ucestvovanje u skupini koja izvrši nasilje i za krivicno delo utvrdeno ovim zakonom;
3) licu protiv koga se vodi krivicni postupak za krivicna dela koja se gone po službenoj dužnosti, za vreme dok traje postupak;
4) licu koje u poslednje tri godine od dana podnošenja zahteva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja kažnjavano za prekršaj javnog reda i mira za koji je propisana kazna zatvora ili prekršaj utvrden ovim zakonom;
5) licu protiv koga se vodi prekršajni postupak za prekršaj javnog reda i mira za koji je propisana kazna zatvora ili prekršaj utvrden ovim zakonom, za vreme dok traje postupak;
6) licu koje nije obuceno za rukovanje vatrenim oružjem.
Odobrenje za nabavljanje oružja nece se izdati i kad je to neophodno za zaštitu licne i imovinske sigurnosti drugih lica, javni red i mir ili za bezbednost i odbranu Republike.
Kad se u postupku za izdavanje odobrenja opravdano posumnja da podnosilac zahteva nije zdravstveno sposoban da rukuje vatrenim oružjem, nadležni organ uputice ga na lekarski pregled.
Uz zahtev za odobrenje za nabavljanje oružja, podnosilac prilaže uverenje da protiv njega nije pokrenuta istraga, ili podignuta optužnica i uverenje ovlašcene organizacije da je obucen za rukovanje vatrenim oružjem.
Ovlašcena organizacija za obuku u rukovanju vatrenim oružjem može biti streljacka, odnosno druga organizacija i ustanova koja raspolaže potrebnim prostorijama, strelištem, strucnim kadrom i ispunjava druge propisane uslove za sprovodenje obuke i za to dobije odobrenje nadležnog organa.
Obuka se sastoji od teorijskog dela, prakticnog dela i provere znanja i obuhvata teme: pravni aspekt držanja, nošenja i upotrebe oružja; bezbedno rukovanje oružjem; osnove balistike i tehnika gadanja; i prakticno gadanje vatrenim oružjem.
Ovlašcena službena lica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, penzionisani radnici ovog svojstva, aktivna i penzionisana vojna lica i rezervni oficiri, oslobodeni su obuke za rukovanje vatrenim oružjem.
Rešenjem kojim se odbija zahtev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja iz st. 1. i 2. ovog clana, odnosno municije iz clana 7. stav 4. ovog zakona, sadrži razloge odbijanja zahteva.
Protiv rešenja iz st. 5. i 8. ovog clana može se izjaviti žalba ministru unutrašnjih poslova u roku od 15 dana od dana urucenja rešenja.
Protiv rešenja donetog po žalbi ne može se voditi upravni spor.
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 15.02.2011. 13:52
|

Veteran

|
Da napomenem i to da ako ste kažnjavani prekršajno ili krivično a presude su brisane iz KE (što sud radi po službenoj dužnosti nakon isteka određenog vremenskog perioda u zavisnosti od dela) vi se tretirate kao lice koje nikad nije osuđivano i kao takav imate prava nabavke oružja. |
|
|
|
fox |
Objavljen 15.02.2011. 14:22
|

Član

Upisa: 65
Pristupio: 05.11.2010. 23:03
|
Nemeza necu se sloziti sa tobom da bi dobio lovacku pusku da moras da budes clan LU ,ja nisam bio clan LU pa sam je opet dobio,a tek kasnije sam se uclanio,i da napomenem da sam sve to zavrsio krajem prosle god ,znaci nije bilo pre 10-15 god ... |
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 15.02.2011. 14:43
|

Veteran

Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
Nemeza druze sto se tice potvrde iz suda nisi u pravu , lice mora da donese potvrdu da se ne vodi istraga ni u osnovnom ni u visem sudu . Podnosi se u osnovni sud zahtev a na toj potvrdi ti pise i za visi sud. Provereno tj. licno poznato. Do skora se nije trazilo iz viseg suda ali bile kontrole iz MUP/a
ovde kod mene u PS po pitanju oruzja i konstatacija je ova sto sam ti rekao. Ne trazi se sluzbeno iz viseg suda.
Bar ne ovde kod mene.
To u vezi potvrde iz LU da si clan zadnje tri godine ja sam o tome vec komentarisao i sa odgovornim po pitanju oruzja ovde kod mene u pS ali dzabe stav je ,,tri godine,, nema u zakonu ali se trazi To je konstatacija i kod drugih clanova ovog foruma.
Jedan od uslova da se dobije trazeno oruzje,je i pozitivna provera koju vrse i pisu policajci koji obavljaju duznost na sektoru gde zivi lice koje je podnelo zahtev za nabavku oruzja. Zamisli da se u pojedinim PS obijala lica koja su podnela zahtev za nabavku lovacke puske a ispunjavaju sve ama bas sve uslove pa cak su i clanovi LU , pa mu je u porodici u kojoj zivi / zajednici/ otac lovac 20 godina, brat lovac 5 godina i vec poseduju reg.oruzje , a razlog odbijanja je taj da je stav PS da lica koja tek napune 18 godina moraju da sacekaju bar jos jednu godinu jer su mladi UZASSSS!!
No dobro evo jednog prostog pitanja> tvoj otac,majka,brat,deda i dr. je bio lovac ,imao registrovano oruzje .Desise da lice umre. Mnogi neznaju ali samo da napomenem da prilikom smrti vlasnika oruzja takvo oruzje mora u roku od 30 dana da se od strane bliznjih preda u PS do okoncanja ostavinskog postupka. Pa dalje se kaze> Najblizi zakonski naslednici naravno moraju da idu na raspravu mase kako se ovde kaze u sud i tada naravno po resenju suda oruzje koje je pripadalo pokojniku a predhodno se ubacilo u spise za ostavinski postupak (masu).Po resenju iz ostavinskog postupka oruzje pripadne nekom ko nije lovac. Naravno takva osoba po dobijanju resenja moze za to oruzje da podnese za nabaku i registraciju a moze i na osnovu resenja da otudji to oruzje. PITANJE > dali u zakonu pise da lice koje nije lovac a zakonski po resenju suda je naslednik oruzja a u ovom slucaju neka to bude karabin da li takvo lice ne moze da dobije odobrenje za nabavku i registraciju i da li se i tom licu trazi da je CLAN LU U ZADNJE TRI GODINE ? Sto bi rekao za lovca treba potvrda a za nasledstvo ne treba?
Fox u pravu si druze .B)
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja. 
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 15.02.2011. 15:08
|

Veteran

|
fox malo bolje pročitaj post koji sam postavi i videčeš da sam napisao suprotno od onog što si ti "pročitao". Pozdrav.
misa 71 ja sam napisao ono što je po zakonu a što u tvojoj PS traže sve i svašta (mogu da traže i iz Vrhovnog suda ) a Vi im to dostavljate to je neki drugi problem. Što se tiče nasleđenog oružja po rešenju o nasledstvu naslednik podnosi zahtev za nabavku i važi isti Zakon jer nigde ne navodiš u zahtevu da li kupuješ dobijaš na poklon ili nasleđuješ oružje. U slučaju da zakonski ne može da poseduje oružje dobija rešenje po kom je dužan da otuđi isto u roku od godinu dana i li isto postaje vlasništvo države Srbije.
I opet napminjem da potvrde da si član LU koje traže u PS u tvom mestu je protivzakonito. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 15.02.2011. 15:37
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Zako o oružju i municiji ne poznaje kao uslov za dobijanje dozvole za nabavku lovačkog oružja, članstvo u LU, kao udruženju gradjana. Izuzetak je, mislim, samo kod nekih vrsta oružja koje se koriste u streljaštvu, a ne u lovu, onda se traži dokaz da je neko član streljačkog društva i da se aktivno bavi streljaštvom.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Limun |
Objavljen 15.02.2011. 15:55
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Ljudi i kod mene traze uverenje da sam clan LU
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 15.02.2011. 16:15
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Ko ti Limune trazio potvrdu da si clan LU zadnje tri godine da bi dobio nabavnu dozvolu... |
|
|
|
Limun |
Objavljen 15.02.2011. 16:16
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Mirko brate Milutin mi licno pisao u kancelariji pa ga pitaj!
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 15.02.2011. 16:18
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Kad bre brate to bilo kazi mi molim te? Jel to skoro bilo? |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 15.02.2011. 16:19
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Kod mene u policiji referent koji radi na poslovima oruzja i municije poznaje zakon i potvrdu da si clan lovackog udruzenja netrazi a ko mu donese po navici od ranijih godina nece ni da uzme Uzima samo potvrdu o polaganju obuke, potvrdu iz suda i uplatnicu o placenoj taksi I to vazi za sva lovacka oruzja i pistolj Za malokalibarsko oruzje traze potvrdu da si clan streljackog drustva.Zakonski rok za resavanje zahteva je 30 dana Znaci moraju resiti vas zahtev za to vreme.I nezvanicno politika policije je bar kod mene iz razgovora sa njima da se odobrenje daje bez problema a jos lakse uzima [Nije problem da damo lako cemo uzeti] |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.02.2011. 17:36
|

Lovčina

|
ohotnik kaže:
Kolega Podunavac nas koji smo sluzili vojsku a neki i ratovali drzava je 2001 godine uvodeci polaganje za oruzje koje je obavezno i za nas i za lovce koji imaju oruzje i love po 30 godina izjednacilo sa onima koji nisu sluzili vojsku koji su raznim vezama ostajali kod mame i tate da im se slucajno ne prehlade deca Ili jos gore sluzili vojsku bez oruzja jer imaju prigovor savesti plase se oruzja savest im neda da nose oruzje A po povratku iz vojske trceci podnose zahteve za oruzje i trk u lov Njima bih ja uveo obuku od sest meseci svakodnevno slusanje predavanja i posete strelistu i to naplatio 500 evra Sada kada je ukinuta obaveza sluzenja vojnog roka je druga prica
Ti mene kolega izgleda nisi nešto razumeo kako treba? Ja sam rekao da uslov o odsluženju vojnog roka nije glupost. Smatram da bi MUP to trebao da uzme u obzir kod svakog pojedinca. A sada kada je država ukinula služenje vojnog roka to zakonski nije izvodivo. Rekao sam da je dobro što se uvelo polaganje rukovanjem vatrenim oružjem za nove članove (mislio sam na one koji nisu stigli odslužiti vojni rok pre donošenja novog zakona), a tu nisam mislio na stare vlasnike oružnih listova. A moje mišljenje o ljudima koji su iz raznoraznih razloga izbegavali služenje vojnog roka i mobilizaciju možeš pročitati na temi "lov i civilno služenje vojnog roka", i ja takvima nikada ne bi dao oružje.
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 15.02.2011. 17:52
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Limun kaže:
Mirko brate Milutin mi licno pisao u kancelariji pa ga pitaj!
Koooo ja ....ako je o meni reč nikada ti nisam tražio nikakve potvrde ni uverenja jedino sam ti tražo vino u Starom Selu....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|