Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dilema pri odabiru kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dilema pri odabiru kalibra
Cvele
 Dalibore, obrtno cepni karabin ti je npr Zastavin, mauzer sistem, tj tako se zove zbog zatvaraca i sistema punjenja... Smile a 308.Win je sasvim dobar za tvoje potrebe Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Dalibor89
 danas sam bio da pogledam 3006, ima jedan lovac iz mog udruzenja. ispaljeno je iz njega jedno 20 metaka tako mi je rekao. optika je na njemu 3-9x42 shery neka, uglavnom japanska. i to vreme kad je on to kupio pa je optika bila skuplja od karabina novog a optiku je prekupio polovnu. nemogu jos da se odlucim dali da kupim taj ili da cekam da nadjem nesto drugo.Hmmm

petar
 [xhide]A koliko para ukupno ako sme da se zna? Jel Zastavin karabin? Hmmm[/xhide]
Just like old times!

Dalibor89
 zastavin da. jedno 400 evra. a bice i za 350 verovatno. jer coveku netreba jer kaze da to nije vec za njega. Comp

petar
 [xhide]Ako je u super stanju kao sto kazes...., e sad za optiku ne znam, ne mogu da kazem o njoj nista, jer sam slab poznavalac japanskih optika, a od optike u mnogome zavisi cena karabina...B)[/xhide]
Just like old times!

Podunavac

Dalibor89 kaže:
sta znaci obrtno cepni ?Hmmm bolje uzeti 308win nego 3006 ?

Cvele ti je već objasnio za zatvarač, pa nema potrebe ponavljati.
Kalibri 308 Win. i 30-06 Spr. su slični. Razlika je u dužini čaure. Kod 308 je 51mm a kod 30-06 je 63 mm. 30-06 ima malo položeniju putanju i veću snagu, a 308 manji trzaj i brži sledeći hitac zbog kraće čaure (i obično kraći sanduk puške).
I jedan i drugi su odlični i ispunjavaju uslove za lov sve naše divljači, tako da je izbor između njih čisto stvar ličnog ukusa i izbora.
Tri prsta 2Kolce

Dalibor89
 sta vi mislite dali je bolje uzeti 270 Win ili 30 06 ?Hmmm

nenad_franc

Dalibor89 kaže:

bolje 3006! 270 ne moze da lovi svinje,a nikad se ne zna kad ce da iskrsne jedan takav lov!

Dalibor89
 i to sto kazes Nenade. imam priliku da jupim sad, pa sam nasao i 270 i 30 06. pa jos neznam. Hmmm

kelt
 pandam americkom 270 je 7x64 i svi kazu da je vise nego odlican, a i za mundzu je lakse snaci se. 30-06 je malo jak za srndaca , ali za svinje je odlican. za imam 7x64 pa bih ko cigo dao glas ovom sto vec imam, jer obrnuto bih pukao jos 300evrica za jos jednu cevGrin
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

270

nenad_fran
c kaže:

Dalibor89 kaže:

bolje 3006! 270 ne moze da lovi svinje,a nikad se ne zna kad ce da iskrsne jedan takav lov!

Koliko si sa ova dva kalibra lovio pa iznosiš takve tvrdnje?
Nemoj samo da mi pominješ zakonske norme koje ni samom zakonodavcu nisu jasne !
Ja sam lovio sa oba i nikad ne bih stavio 30-06 ispred 270W pa čak ni za DS a za ostalu divljač i da ne pričam!
Po meni ni jedan nije dobar izbor za DS pogonom (Tu ništa ispod 8mm) a sa čeke uz precizno plasiran pogodak 270W je TATA za 30-06!
Uz dužno poštovanje obožavaoca ovog kalibra po meni je 30-06 ZLATNA SREDINA NIČEGA lisicu i srndaća razbije a DS naročito sa iole ne idealnim pogodkom u pogonu dobro izmuči!
http://www.youtub...rwg5uwEQ1c

Dalibor89
 najvise bi lovio lisice i nekad mozda srndaca. pa mozda bi i 270 bio odlican. znam da za liju i srndaca dobar 223 ili jos bolji 243. ali ko ima 243 slabo je zainteresovan da proda. a 270 sam nasao pa mozda bi ga i uzeo. Hmmm

270
 Baš za te vrste lovova ja koristim 270WB) za sve ostalo tu je 8x57ISBravo 2

Dalibor89
 koja zrna koristis za lov sa 270 win ? Pas

hamerles
 8x57 je najbolji kalibar na svetu B) Za nase uslove lova i vise nego dobarB)

270
 Za sada PPU 8,4 gr ali nameravam da pređem na nešto "stranjsko" i na veću gramažu (9,1; 9,7 gr)!

nenad_franc

270 kaže:

nenad_fran
c kaže:

Dalibor89 kaže:

Koliko si sa ova dva kalibra lovio pa iznosiš takve tvrdnje?
Nemoj samo da mi pominješ zakonske norme koje ni samom zakonodavcu nisu jasne !
Ja sam lovio sa oba i nikad ne bih stavio 30-06 ispred 270W pa čak ni za DS a za ostalu divljač i da ne pričam!
Po meni ni jedan nije dobar izbor za DS pogonom (Tu ništa ispod 8mm) a sa čeke uz precizno plasiran pogodak 270W je TATA za 30-06!
Uz dužno poštovanje obožavaoca ovog kalibra po meni je 30-06 ZLATNA SREDINA NIČEGA lisicu i srndaća razbije a DS naročito sa iole ne idealnim pogodkom u pogonu dobro izmuči!
http://www.youtub...rwg5uwEQ1c

ako sam dobro razumeo,ti 270 koristis u lovu na svinje? zar to nije direktno krsenje zakona? bez obzira kako ti kazes ,,ni zakonodavcu nisu jasne",ko si ti kao pojedinac da budes iznad zakona? niko ne moze da ga koriguje kako njemu odgovara,ma kakav on bio,jer za to odgovara svaki pojedinac,a u ovom slucaju i lovacko udruzenje koje to dozvoljava! a za razbijanje divljaci mislim da nema potrebe komentarisati,jer sam gledao izlazne rane od ,,srnecih" kolibara,i pojedine su bile mnogo vece od svih koje sam video od nekog srednjeg kalibra! i da se razumemo,ja nisam miljenik 3006,ali u ovom slucaju kada imam samo ova dva ponudjena,ja bih izabrao 3006! a 270 bi mi bio svakako drugi karabin!

nenad_franc

kelt kaže:
pandam americkom 270 je 7x64 i svi kazu da je vise nego odlican, a i za mundzu je lakse snaci se. 30-06 je malo jak za srndaca , ali za svinje je odlican. za imam 7x64 pa bih ko cigo dao glas ovom sto vec imam, jer obrnuto bih pukao jos 300evrica za jos jednu cevGrin

270 nema precnik 7mm,tako da po sadasnjem sakonu nije dozvoljeno loviti divlje svinje sa njim!

Danijell
 270 ima precnik od 7,04mm i jaci je od 7x57/ 7,21mm(.284) koji je zakonski minimum za d.svinje. 270 je (.277) zato je zabranjen.nema neke logike kao ni vecina zakona sto se tice oruzja i municije ali je trenutno tako,valjda ce se to uskoro promeniti.

270
 Po našem zakonu lepo možeš da kupiš neku "škljocalicu" u cal. 38 Specijal istu registruješ kao lovački karabin napuniš elaboracijom od 9 ili 10 grama i biješ po svinjama ( i ranjavaš ih) do mile volje!
Svinje trenutno ne lovim sa 270 ali jesam ih lovio i tada nisam imao nikakvih problema kod korisnika lovišta kome sam unapred prijavljivao oružije kojim lovim!
Što znači da pored mene još mnogi tumače zakon kao što ga i ja tumačim! U tim istim lovištima bio sam svedok u dva navrata kada su vraćeni lovci sa cal 7,62x39, možda jeste po zakonu ali korisnik lovišta ne dozvoljava lov ovim kalibrom i tačka divljač je njihova i njihovi uslovi lova mora da se poštuju, ako ti se ne sviđa uplati odstrel na nekom drugom mestu!
Kolega nenad-franc ono što me nervira je davanje saveta drugim lovcima od strane kolega koji po određenom pitanju nemaju gotovo nikakvo praktično iskustvo a često i veoma malo teorijsko znanje!
Ako pogledaš moje upise videćeš da u gomili tema učestvujem na veoma malom broju i samo u onima u kojima imam veliko praktično iskustvo a one su uglavnom vezane za oružije, municiju i ostalu prateću opremu.
Ostale samo pratim i gledam da iz njih po nešto i naučim!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,128,800 posete www.srbijalov.com