Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
DakiNS
 Kolege pa kako da sačuvamo fond srneće divljači kada je pojedosmo,prisetite se samo koliko puta ste čuli na bilo kakvim okupljanjima da je na meniju bio srneći gulaš,a niko od domaćina lovac pa čak i da jeste lovac, proverite u vlastitom društvu koliko je kupljeno srna od strane članova a svi imaju srnetinu u zamrzivaču.Iznenadjen
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
SUMO
 Daki,
pa to ti je onaj stari ``oprobani`` sistem. Vadi dozvolu na jednu-dve, a po ataru se ``setaj`` danima.
Ja sam svojevremeno dobio podatke za recimo 2005. godinu iz LSS-a.
Zaboravio sam broj LD-a koja su prijavila 0 grla srence divljaci prema prolecnom brojanju, ali se odlicno secam podatka da je LD iz Mrcajevaca u srcu Sumadije gde su uslovi izmisljeni za srnecu divljac prijavili ravno 1 srndaca i 2 srne na 12.000 ha..... sta reci ?
Kolega Nenade, morao bi pazljivije da procitam Vase izlaganje, pa da nastavimo.
I ne bi se nikako slozio sa kolegom pre - da smo bar po jelenima ispred Francuza. Mozda sa trofejnom vrednoscu, to da. Sa brojnim stanjem.......leleeeee
pa samo jedno loviste gde ja lovim jelena u Sampanji ima veci godisnji odstrel nego sto ima jelena u Srbiji juzno od Save i Dunava.
 
nenadx
 Kolega SUMO tekst na koji sam se osvrnuo je bio u vezi sa kvalitetom trofeja.(A za jelene ispod velikih reka,možemo na temi,ili privatno.Svaki podatak bih voleo da saznam i za to unapred hvala,jer nisam u toku više godina)Nemam ličnih iskustava sa lovom u Francuskoj ali često gledam par njihovih lovačkih kanala.i proćitam ponešo dostupno.Odstreljuju jelena I srndaća u šumi pri pogonu u vreme kada su u bastu isl.Čak sam zapazio par dobrih odstreljenih srndaća u bastu što bi se kod nas tretiralo kao kriminalna radnja.Ovo navodi da nema univerzalnog modela,a oni ispunjavaju odstrelne kvote,neobazirući se na trofejPritom svakako imaju lovišta koja se time bave(trofejima).Mišljenja sam da smo se mi opredelili za neki kompromisni I zato imamo to što imamo,primenjujući isti model u svim lovištima.Svakako da netačni prikazi brojnosti,polne I starosne structure,lovokrađa,predatoridodatno doprinose relativno maloj brojnosti.Inače svako ko prati višedeceniska kretanja populacije srna kod nas,zna da im brojnost uz određene varijabilnosti raste I pored svih navedenih negativnosti(naravno sporo).Imamo slučajeve gde se ne planira veća brojnost,pa čak I smanjenje ili potpuno odsustvo zbog naše logike da bi negativno uticala na okolinu ili druge gajene vrste.Ili recimo ovo,jedno lovište JP ima matični fond 120 grla I planira da to zadrži a odstrel u 10 godina je ukupno predviđeno 320.Ako znamo,a znamo po zvaničnim objavama nekih zemalja da godišnji odstrel iznosi do 50% na godišnjem nivou od brojnog stanja I brojnost raste(tome dodati ogroman broj stradalih na razne načine) .kod nas se negde izgubi najmanje 200 grla ili 2/3. E da nebi zaključivali da se krade,mora se zaključiti da je gazdinski odstrel neprikladan u pravcu brojnosti,a može se usvari dosta toga zaključiti..
Stojkuki,ćak I da jesi laik(kako kažeš),logično razmišljaš. Odnos polova? Matematičke akrobacije o odnosu starosne I polne structure,mogu dati vidljive rezultate na strogo kontrolisanim I u najužem smislu reči lokalnim populacijama.Čak I tada samo ako su stanišni uslovi odgovarajući a divljač(srneća) u izbalansiranom broju sa njim. Potreba da se razvrsta,klasifikuje je više zbog potreba strukeobičnog lovca sve to može lako da zbuni,a mišljenja sam da je na neki način svaki odstrel u funkciji uzgoja. Pritom se slažem Zorane da je teže doći do jakog trofeja (recimo preko 130-150 CICa,),pa zato I rekoh neka lovišta koja imaju prirodne stanišne potencijale I pritom pozitivne finansiske efekte nastave u tom pravcu.Recimo evo blizu je baranjsko podunavlje I baranjsko podravlje,na jednom području nema osnove za čekanje na kvalitetan trofej,jer je prosek 77CICa(240g),a na drugom može jer je srednja vrednost težine 280 i nešto gramaOstala lovišta bi verovatno imala boljitak iskazan kroz veću brojnost.Naravno uzgojne mere su u oba slučaja potrebne i prilagođena nameni,a na osnovu dosadašnjih iskustava I saznanja.Izneću svoje mišljenje da odnos polova 2:1,u korist ženki nemože biti loš za populaciju,naročito ako se štede srednjodobni I zreli mužijaci.Ovo zbog logike da jedan zreli mužijak po istraživanjima opari prosečno 2 - 4 srne,pa ne znam čemu služi onaj višak muških grla,sem da pravi gužvu I zauzima kvalitetan proctor.
Napomenuo bih I da mi ovde često pobrkamo I skloni smo da stavljamo u lonac različite stvari.Recimo mislim da smo po trofejnoj vrednosti srndaća u evropskom(svetskom)vrhu,a usput tvrdimo da loše gazdujemo ili neradi se ništa,pritom gledajuči brojnost u nekim srednjeevropskim zemljama.Uz put svi pokazatelji kažu da brojnost I jak trofej,pa I telesna masa teško(nikako) mogu da se usaglase
Mada I ta brojnost je diskutabilna..recimo čini mi se da je to bilo u Danskoj.izvinjavam se što nemam pri sebi tačne podatke,ali bitna je suština-Pedantno je procenjeno u jednom lovištu da ima recimo 500 grla srneće divljači,Nakon temeljnog odstrela odstreljeno je preko 2x više.Tako I kod nas na sve strane se prića o stalnom kasapljenju lovišta(što nije daleko od istine)a brojnost(zvanična)raste.O čemu se radi?
Razne studije su dale razne podatke o vrhuncu dostizanja trofejne vrednosti I kreću se od četvrte do 8. god,telesne mase oko pete..da bi se na kraju reklo da vrhunac zavisi od kvaliteta staništa I još dosta toga,a da se nebi pogrešno razumeli ja ovde iznosim poznate podatke-ponekad iznesem mišljenje,koje je svakako za diskusiju,ali sve to u nameri da lovci dođu do nekih optimalnih stavova koji ih dotiču.Bez ikakvih drugih namera,ipak smo ovde većinom anonimusi,te verujem dobronamerni.

Dobar pogodak
 
stojkuki
 Hm. Verovacu iznetom ali mi i dalje neke stvari nisu jasne.
Npr. Zet svedjanin kaze da se kod njih dosta lovi srndac (pro erice podatak ali misli da je preko 300.000 komada godisnje) i da je na dobrom delu imanja na kojima se lovi trofejna vrednost veoma dobra. Da se u lovistu imanju velicine oko 2000 ha godisnje izvadi i desetak zlatnih medalja. E to je fascinantno. U nasim bi islovima znacilo da jedno prosecno loviste od 5000 ha treba da naplati 25 do 30 zlatnih srndaca. A nije tako. Kod nas pojedina takva lovista generalno izvuku po 50 grla. E onda se tu postavlja pitanje sta to oni rade bolje?
Sto se brojnosti tice, zato sam i pitao za procenu, a ne tacan podatak. Tacno je moguce samo u zatvorenim lovistima u kojima se pogonom divljac satera kroz prolaze i tacno prebroji mada i tada promakne koje grlo, ovako ... Koliko se puta desilo da je tokom pirsa pojavi grlo koje lovnik ne poznaje, koje nikada nije video ... To se desava i gore u pominjanoj svedskoj.
Malo sam se uporno uhvatio za ovo pokusavajuci da pisanjem isteram neka razmisljanja i da od vas koji znate vise saznam nesto.
Cinjenica je da su retka lovista u kojima se radi onako kako treba iako ja samo kogu da naslutim kako treba, lovista u kojima nema krivolova ili je on sveden na minimum (ima i takvih, zamislite). U tome lezi odgovor na pitanje kvaliteta trofeja i brojnosti divljaci.
Mislim da je to primarno.
 
canis aureus
 

SUMO kaže:

pa to ti je onaj stari ``oprobani`` sistem. Vadi dozvolu na jednu-dve, a po ataru se ``setaj`` danima.


Koliko si takvih "oprobanih sistema" i "šetnji" po ataru prijavio nadležnima?!? Koliko je tih "šetača" pohvatano u atarima a da si bio inicijator ... ili o tome samo "provučeš" po temama iz nekog tebi poznatog razloga!?!?
Već si pisao o nekim "delima" ali sve nešto rekla kazala i bez argumenata ... ako si upoznat i znaš a nećeš da otkrivaš ...
Ne razumemKoTuKoga
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
stojkuki
 Da. Ima i toga. Videti krivicno delo a ne prijaviti ga je ucesce u njemu. A krivolov je krivicno delo.
Svi mibi trebali da preuzmemo odgovornost i da se potrudimo da se krivolov svede na minimum.
 
Lala
 Znate šta, momci: zadnjih par strana na ovoj temi sam pročitao u jednom dahu, i mogu reći, da iako ne lovim srneću divljač, mnogo sam naučio.
Svaka čast za diskusiju, iako, kako neko reče, ima oprečnih stavova i razmišljanja.
A vidim da se dotakla i tema o krivolovu, koji je, po mom mišljenju, najizraženiji baš na srnećoj divljači!
Nastavite, a ja ću da čitam i učim od onih koji bolje znaju o ovome. Em zanimljivo za čitanje, em korisno.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
zoranp
 Što moj zemara kaže mi zaista jesmo dobri i po trofejnoj vrednosti Srndača...npr. Mladenovac, Senta, Bečej, i još dosta udruženja centralne Srbije...međutim slažem se i sa drugim upisima u kojima se kao jedan od glavnih razloga što nema više takvih "kapitalaca " ležu u neraealnom prikazivanju brojnog stanja na terenu, kao i u nekvalitetnom odstrelu, a po meni sigurno je odmah do tih razloga i neadekvatna prihrane srneće divljači u prvom kvartalu godine koji je izuzetno težak za istu, a Srndaći su u punom bastu..dobro je poznata ona izreka...bez soli nema roga!! Ja sa ubeđen kada bismo uveli reda u lovišta po pitanju uzgoja i zaštite, za deset godina bi bili na nivou jedne Mađarske, Češke, Austrije..opet se vraćam na onu tezu da treba kad se otvori sezona lova na srndaća prvo izvlačiti grla koja su neperspektivna i uz zrelog teritorijalca ostaviti naslednika, a ako je teritorijalac zreo, odstrele izvršiti sredinom sezone parenja ili pri kraju u zavisnosti od mogućnosti..U brdskim i planinskim lovištima je ovo mnogo teže izvesti u praksi,pa me zanima kakve metode oni koriste??? Moj predlog je "stvaranje navika" kod divljači pravći što više hranilišta i solišta u blizini čeka, krčenje pogodnih proplanaka, sijanje manjih parcela sa žitom, lucerkom,itd. da se divljač privuče, itd..a onda opet osmatranje , izlučivanje škarta o neperspektivnih i na kraju šlag na tortu..babo teritorijalac u punom sjaju!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
DakiNS
 

canis aureus kaže:

SUMO kaže:

pa to ti je onaj stari ``oprobani`` sistem. Vadi dozvolu na jednu-dve, a po ataru se ``setaj`` danima.


Koliko si takvih "oprobanih sistema" i "šetnji" po ataru prijavio nadležnima?!? Koliko je tih "šetača" pohvatano u atarima a da si bio inicijator ... ili o tome samo "provučeš" po temama iz nekog tebi poznatog razloga!?!?
Već si pisao o nekim "delima" ali sve nešto rekla kazala i bez argumenata ... ako si upoznat i znaš a nećeš da otkrivaš ...
Ne razumemKoTuKoga


Kolega Canis nije sve baš tako jednostavno. Navešću jedan primer. Kolega je na kraju lova čuo da je jedan lovac u kukuruzu odstrelio srnu . Nije znao gde ali je informacija bila tačna. Normalno srna ostala u kukuruzu a pošto je krivolovac iz mesta gde se lovilo dišao je uveče i pokupio je. U sledećem lovu za vreme doručka započeo je priču o tome. Niko iz grupe nije reagovao čak su mu i zamerili što je rekao da će sledeći takav slučaj kada on vidi prijaviti. Ispao je crna ovca i počeli ga svi izbegavati. On se nalazio u nezgodnoj situaciji jer u slučaju krivične prijave ostaje bez posla, a cela grupa dobija krivičnu prijavu. Grupa se podelila na dva dela , ko hoće krivoloviti ide na jednu stranu a ko neće ili mu trenutno ne treba srnetina na drugu. Pošto je ispao crna ovca prestao je dolaziti u lov a koliko znam prestao je i članarinu plaćati. Eto kako se zna dešavati . U samom društvu te stvari su opšte poznate jer svi ili skoro svi učestvuju u tome,čak se i hvale da je svaki lovac iz grupe stavio po 2 srne u zamrzivač. Nekada je samo na jednom terenu tog društva mogao čovek izbrojati 15 - 20 grla a sada nema 5 grla na 5 terena.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
stojkuki
 Ne znam.
Licno nemam nista protiv da ako treba da prijavim krivolov to i uradim, a to dal' ce me neko mrzeti ili izbegavati zbog toga ... Mogu samo da me povuku za ... okidacPfft.
Ko hoce na crtu samo izvolte.
A verujte mi da bih takve najradije u sobu sa gumenim zidovima na 5 minuta nasamo pa kom opanci kom obojci.
Mi, smo (izuzimam casne izuzetke i izvinjavam se unapred na generalizaciji) generalno velike pi.de po tom pitanju.
Svi smo veliki na recima, a kad dodje do toga svi se ukurvimo i cutimo ko zaliveni.
Nemojte se ljutiiti ali krajnje je vreme da sagledamo ko smo sta smo i kakvi smo i da podjemo od sebe pa da onda sudimo o drugima.
Svi smo u fazonu ma pusti on nam je drugar .... Drugar mog ....!!!
Zbog tog i takvih drugara koji kao "slucajno" opale po srndaca ili srnu ili nazime ili ... sta vec divljaci je sve manje i onda mi koji se reda drzimo nemamo sta da lovimo i lovimo po takvim cenama da nas dusa boli.
E to je problem. To je poenta brojnosti. To je poenta loseg gazdovanja.

Radi se o tome da je potrebno raditi i to aktivnona promeni svesti i to na prvmo mestu one individualne a zatim i kolektivne. Svesti o tome da ako pobijemo sve sto ima vise od dve noge nasa deca nece vise imati sta. Ne nasa deca, vec ni mi koji smo sada u nekim srednjim godinama za 10 godina necemo moci da idemo u lov se kao setnju uz nosenje oruzija.

I ne treba prepisivati sve sa zapada. Imamo mi i sopstvene pameti koja je bolja od te evropejske. Od njih treba uciti, uciti na njihovim greskama, prilagodjavati nasim uslovima i raditi na tome da budemo bolji a ne isti kao oni

Ovo se prvenstveno odnosi na gospodu iz Lovackih saveza, pa zatim LU i LD.

Koliko lovaca znate da imaju brdo trofeja a da nemaju trofejne liste za njih ... Da li je iko ikada to kontrolisao???
Neko ce da kaze "pa prijavi" a onda ce svako od nas da reaguje tako sto ce da kaze "a sto ja!"
Pitajte nase kolege sa foruma koji zive u zapadnoj evropi kako bi se proveli da im neko pronadje (nedo Bog) trofej bez trofejne liste ...
Da li je iko ikada to kod nas kontrloisao.
Secam se price da je u predhodnim postovima pomenuti zet iz svedske nasledjem primio trofeje svog dede i da mora da cuva dokumentaciju. Jer .... nedo Bog.

Dajte mi nabrojte lovista u Srbiji u kojima se izvuce vise od 10 zlatnih medalja godisnje. Dajte mi podatak koliko se zlatnih medalja ostreli godisnje u Srbiji.
Pa nemojte mi reci da se godisnje izvuce 50 zlatnih medalja... Ili to mozda hoce neko da mi kaze da ih nema toliko?!?!?!?

Ja govorim o tim stvarima.
Tek kada se ove stvari postave na mesto moci cemo da govorimo o pravilnom uzgojnom odstrelu, jer ce se tada znati zasto se to radi i sa kojim ciljem se to radi.

A kvalitet rogovlja i telesna masa. Podjite od toga da se danas u Srbiji dominantno iznosi kamena so. Dobro, bar nesto. Tamo gde sam bio u Francuskoj postavljaju na hranilista neke kocke, oni to zovu lizalicama, kazu da se to koristi i u govedarstvu, ali da daje jako dobre rezultate u lovstvu.
Ima ne samo soli nego i brdo nekih drugih stvari mikroelementi, oligomineralne soli bla bla bla cega sve vec nema.
I oni to lepo stave pod nadstresnicu i milina.
Pitah svojevremeno neke od upravnika lovista u Srbiji koriste li tako nesto, odgovor je bio "Ma jok bre. Nije ti to dobro topi se od kise, a i puno kosta" (mislim da rekose da jedna kocka od 20 kg kosta oko 2500 dinara ili nesto slicno). E sad hajde ovako. Francuzi rekose da im je trofejna vrednost od kada to koriste skocila za 15 %!! Ne znam kako su to izmerili ali hajde .... ne znam koliko se toga potreosi ali neka bude recimo1 tona po lovistu. To mu dijde oko 125.000 dindzi ili ti oko 1200 EUR. A to je drugovi moji, cena odstrela 5 takozvanih skartova, ili posto ja to ne volim tako, 5 neperspektivnih ili grla spremnih za vadjenje iz lovista. P aneka je i 3 x vise opet se isplati, jer to se nadoknadi odstrelom 3 do 4 prava grla.
A postojanje pravih trofejnih grla u dovoljnom broji privlaci lovce i unapredjuje i lovni turizam i tako dalje da ne pricam o stvarima o kojima ne znam bas mnogo.

Pa neka se podigne trofejna vrednost grla i za 10% mislim da je matematika mnogo dobra.

Predpostavljam da oni koji se bave lovstvom profesionalno moraju imati slicna ili mozda jos bolja razmisljanja.
 
zoranp
 stoj kuki nažalost moram se u potpunosti složiti sa tvojim postom!! Želim samo da dodam u vezi tih "lizalica" da i kod nas postoje takvi "kameni kolači" koji u sebi sadrže sol i sve neophoden vitamine i minerale za pravilan razvoj stoke i divljači!! Cena ima je oko 100-200 din komad , a težina oko 1 -1.5 kg, ali je to skupo kažu neki, lakše je doći do cestarske soliSad...koja je nažalost još uvek najčešći dodatak na solištima širom Srbije..žalosno!"!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
Hunting Club Astra
 Sve pohvale kolegama na prethodnim upisimaika!
Dosta korisnih podataka, opisa realnih situacija na svim vrstma terena.
Ja sam eto do sada imao prilke da mi kroz ruke prođe dosta lovstvene literature, što naše, što strane, knjiga, časopisa, mada sve to ne bi vredelo suve šljive, da većinu svog vremena ne provodim u blatnjavim čizamama ili u prirodnom solarijumu.
Svu tu literaturu ja lično shvatam, kao niz objedinjenih podataka iz nekog lovnog područja. Nešto što je karakteristično za taj predeo. Ništa od toga ne može biti 100% tačno, kao neka neosporiva matematička teorija. Ni za taj teren, kamo li za neki drugi.
Znači treba sve uzeti u obzir, ali najvažnije je da ispred sebe imate što bolje sagledanu situaciju u svom lovištu. U lovstvu nema ništa na silu, na brzaka. Što je jedna kalendarska godina u nekoj običnoj delatnosti, to je u lovstvu 5-10 godina. Znači ne može niko reći da dobro gazduje lovištem, na osnovu podataka od jedne, pa i dve do tri godine. Potrebno biti uspešan (profitabilan) najmanje 10 godina uzastopno, pa da se taj period može oceniti kao zaista uspešan (pogotovo za lovišta koja primarno gazduju krupnom divljači). Lovstvo bez dobro isplaniranog održivog razvoja nema nikakve šanse za opstanak u uslovima surovog kapitalističkog tržišta.
Tu se sad mogu prepoznati loši uslovi za bavljenje bilo kojom delatnošću, a pogotovo lovstvom u našoj zemlji. Nestablina političko-ekonomska situacija, katastrofalan mraketing, ogroman deficit stučnih kadrova (moralno i materijalno odgovornih, vrednih) sposobnih, sa što više iskustva to bolje), loša infrastuktura.... itd, itd...

Svako lovište (ili bolje celina lovnih terena) je priča za sebe. Ista vrsta divljači može se ponašati potpuno dugačije u lovištima koja su pa i 30-ak kimometara udaljena, kamo li da se hvatamo za priču iz Francuske ili Danske. Ponavljam dobro je znati za što više primera, ali ozbiljno gazdovanje lovištrem podrazumeva mnogo posla i sopstvenog iskustva.
Imam prilike da iskustva razmenjujem sa lovcima, vlasnicima lovišta iz raynih delova sveta. I ja i oni smo dosta puta bili ubeđeni da druga strana potpuno greši ili da ne pričamo o istoj vrsti divljači.

Za lovište u kojem lovim (u kojem sam odrastao) znam recept koji već godinama daje izvrsne rezultate u gazdovanju srnećom divljači. Malo hrane, mnogo soli, a najviše MIRA u lovištu.
 
stojkuki
 

Hunting Club Astra kaže:

Tu se sad mogu prepoznati loši uslovi za bavljenje bilo kojom delatnošću, a pogotovo lovstvom u našoj zemlji. Nestablina političko-ekonomska situacija, katastrofalan mraketing, ogroman deficit stučnih kadrova (moralno i materijalno odgovornih, vrednih) sposobnih, sa što više iskustva to bolje), loša infrastuktura.... itd, itd...

Svako lovište (ili bolje celina lovnih terena) je priča za sebe. Ista vrsta divljači može se ponašati potpuno dugačije u lovištima koja su pa i 30-ak kimometara udaljena, kamo li da se hvatamo za priču iz Francuske ili Danske. Ponavljam dobro je znati za što više primera, ali ozbiljno gazdovanje lovištrem podrazumeva mnogo posla i sopstvenog iskustva.
Imam prilike da iskustva razmenjujem sa lovcima, vlasnicima lovišta iz raynih delova sveta. I ja i oni smo dosta puta bili ubeđeni da druga strana potpuno greši ili da ne pričamo o istoj vrsti divljači.

Za lovište u kojem lovim (u kojem sam odrastao) znam recept koji već godinama daje izvrsne rezultate u gazdovanju srnećom divljači. Malo hrane, mnogo soli, a najviše MIRA u lovištu.


Ovo gore mi je jako poznata prica.
I bez potrebe da licno prozovem jer mi to nije ni zelja ni namera, jer se ne poznajemo (barm mislim), to su standardni izgovori za sve u Srbiji.
Ali zaista mislim da su samo izgovori.
Sto se nestabilne ekonomsko politicke situacije tice ... pa sta bi bre vi ljudi da zivite na mesecu, jer tamo je politicka situacija stabina ... Hajde mi pojasnite kako to utice na lov srnece divljaci .... Pa nikako. Nego je samo izgovor za nemanje inicijative i tanak rad onih koji su se uglavili i bole ih uske.
Istini za volju marketing ne postoji. Tu sam kompetentan jer se time bavim (ne u lovstvu ali je tu negde). Marketing ne postoji, nije katastrofalan, nego ne postoji. A znam da je 90% svake prodaje marketing, odnosno promocija proizvoda, u ovom slucaju lova na odredjene divljaci. Ostatak je dobar proizvod. A to je ono sto kod nas nedostaje dobar proizvod koji moze da se izreklamira.
Dajte mi loviste u kome mozemo da garandujemo odstrel trofejnih grla u medalji i da znamo da kada dodju oni koji se kampanjum targetiraju i traze da odstrele zlato, da mozemo da im to i pruzimo, a ne da bude: e bilo je nego mora da ga je skinuo Pera, ..ter mu bezobraznu, trebalo mu meso.
Kadrovi se prave, skoluju, formiraju radom, u njih se ulaze mnogo, ali najvise se ulaze rad.
I ja sam neki fakultet zavrsio (pre 20 godina istini za volju) i postiplomske i specijalizacije razne i sada znam da nakon toga nisam znao nista, dok nisam poceo da radim i da sticem iskustvo u radu. Skola je samo dala osnovu i nucila me je da ... ucim!

Infrastruktura ... i to je izgovor. Velikim delom je stvar dobre volje, a njen nedostatak je posledica toga sto su LU i LD grupe zatvorenog tipa u koje se ulazi jaaaako tesko i sa njima se jaaako tesko saradjuje. Postoje nacini da se i infrastruktura unapredi ali i to zahteva rad i angazovanje, i na prvom mestu komunikaciju sa ljudima, sredinom i zajednicom. A to je opet ... marketing.
Ima par svetlih primera za koje sam cuo i video ali to su samo izuzetci koji potvrdjuju pravilo.

Sustina je da ljudi kojima je lovstvo profesija prepoznaju sebe u necemu sto moze da bude odlicna grana privrede. Madjarska godisnje profitira preko 100 miliona evra od lova. To je jedan podatak koji sam slucano iskopao u nekom materijalu ovih dana baveci se ovom temom.
100 miliona!!!! Ljudi pa malina koju izvezemo je negde oko 80!!! O cemu mi pricamo ovde. Jel to neko hoce da mi kaze da mi to ne mozemo?????
Znaci selektivni i uzgojni odstrel srnece divljaci mora ali mora da bude iskljucivo u funkciji podizanja brojnosti i trofejne vrednosti divljaci, da bi se omogucile dve stvari:
1. da domaci lovac imaju sta da love, po pristupacnim cenama da bi se smanjio krivolov
2. da se privuce plateno sposoban strani lovac koji je spreman da po skupim ali u okruzenju konkurentnim cenama plati odstrel vrednih trofeja.
 
nenadx
 Oseća se Čedin uticaj.Ko nepročita šta je tema teško bi se snašao.Naravno sve možemo povezati sa svačim,ali s vremena na vreme da povežemo sa temom.
Stojkuki,ako 1 srndać drži teritoriju od 10 do 200ha,ili prosečno 80 do 100ha,po podacima mnogih eminentnih (da ne navodim imena I godine) iz ove oblasti iz cele Evrope,a u Švedskoj odstrele na 2000ha 10 zlatnih,neznam gde stanu ženke,mladi mužijaci I ostali lošiji.Tu neko nešto muti.Recimo na nekoj temi smo poredili brojnost krupne divljači I zaključili da nemci recimo imaju 15 kom krupne divljači na 100ha,a od toga je otprilike 10tak srna.Šta nam ovo kaže da mi kada kažemo lovno privredna osnova,ustvari mislimo na - lovno prirodnu osnovuUmešasmo ovde I lovokrađu,koja ovoj temi daje signal ,da pod njenim uticajem nemožemo ni pričati o tom predviđenom uzgojnom odstrelu,ili pretpostavimo da li ga radimo dobro ili loše. Sve drugo povezano sa lovokrađom će nas udaljiti od teme,a lovci to pitanje nemogu I neće rešiti,ali je odlična podloga za spočitavanje tog zla lovcimaa ja predlažem da to neprihvatamo,pa nemogu lovci biti I lovni stručnjaci I zaštitari prirode I policajci I Povezano sa tim,kad smo se već rasplinuli u globalu slažem se velike smo p..de,jer trpimo mnogo veća sran.a od lovokrađe I tu je koren takvog ponašanja-u konstantnom minimiziranju ljudskih vrednosti,relativizaciji svega I svačega.pa su lovci samo mali refleks kretanja u društvu. Zašto očekivati da lovci budu pokretači narodnog preporoda,.Ta-mani ga bre,psiholozi bi to naravno bolje rekli,a ostalo
Lovišta koja daju trofeje u medalji ima više i veruj ne treba im ni marketing ni ... uvek odstrele planirano veoma brzo sa dobrim finansiskim....Problem je što bi to svi hteli,ali ili nerade dovoljno,ili su druge ranije navedene negativnosti u pitanju...Slažem se da platežno sposobnih ima,ali i njih ima sa različitim željama,pa pretpostavljam da bi marketinčki bilo dobro ispitati prvo tržište i videti šta možemo ispuniti.

Dobar pogodak
 
stojkuki
 E hajde ovako.
Prvo te molim da zaboravis ta politicka trucanja. Ja nikome nisam naturio politicku kvalifikaciju pa nemoj ni ti meni.
Na prvom mestu jer nisi u pravu ni malo, bas je suprotno, a drugo zato sto tebe niko nije pitao za tvoje politicko opredeljenje a na ovaj nacin se vrlo jasno izjasnjavas.
I toliko o tome i daj da nastavimo u tonu bez kvalifikacija.
Drugo, ovde smo da diskutujemo po pitanju onoga sto nas zulja. A mene mnoge stvari zuljaju pogotovo kada je tzv sanitarni ili uzgojni odstrel u pitanju.
Vise puta sam doziveo da odlazim u lov na terene, i to u komercijalni lov, koji sam placao, a da je dan ili dva pre toga vrsen sanitarni odstrel ... I dadoh ne samo ja vec i drugi novac za nista, a oni koji su to organizovali su sanitarno odstreljivali odlicne trofeje u danima pre toga. i to je vodjen kao sanitarni odstrel grla manje uzgojne vrednosti ... Ako mene pitas i to je vrsta krivolova. I nemoj da se raspravljamo oko toga, jer nema teorije da me ubedis u suprotno jer sam to licno doziveo ne samo u lovu na srndaca vec i u lovu sitne divljaci. To se zove BEZOBRAZLUK (tumacite kao da sam podigao ton, jer i jesam).
Sa druge strane hajde da kazemo ovako.
Srbija ima 3.9-4.5 miliona hektara zemljista, poljoprivrednog , sumskog ... ono koje se moze tretirati lovnom teritorijom. Po tebi na jednog srndaca prosecno dolazi 100 hektara sto ce reci da bi srbija mogla da ima od 39 do 45 hiljada srndaca, dodaj na to srne i prirast i gde je tu cifra. Ili ce neko zaista da mi kaze da u srbiji stvarno ima samo oko 100.000 srndaca (plus minus). To jeonda bedno jer, opet podsecam slovenija ima preko 70.000, a vec smo spominjali cifru u Austriji i dalje. Pa gde je kod njih ta matematika.
Ako se uzme da je populacija u Engleskoj procenjena na dobrih 800 hiljada komada jel to znaci da oni imaju 80 miliona hektara zemlje, ....
Ma hajde molim te. Kosi se sa logikom.

Lovci i stanje u lovstvu je zaista pun odraz stanja u drustvu, ali sta cemo da radimo da kukamo ili da pocnemo da se ponasamo drugacije. Svako od sebe da podje. Mi kao lovci da se ponasamo savesnije, lovni radnici da rade bolje i tako dalje.

Hajde kada si vec toliko informisan daj mi molim te cifru. Koliko je zlatnih medalja ove godine odstreljeno u Srbiji. 10, 20 50 , 100 ?
Hajde da vidimo cifru. I daj da vidimo koja su to lovista, pa da onda malo produskutujemo konkretno.

Ne zelim da ulazimo u presiroku diskusiju ali zaista mislim da kada se prica o uzgojnom odstrelu mora da se krene od ovoga jer je to osnova. Daj da vidimo koja je brojnost i sta nam je cilj da postignemo. A da onda vidimo kako da toga dodjemo. Tu na scenu stupaju oni koji o lovstvu nesto znaju a tu prestajemo da talasamo mi, lovci koji lov samo volimo (u to ubrajam sebe).

A o lovnim osnovama i drugim planskim dokumentima, .... molim te nemoj. Jako dobro znam kako se donose, jako dobro znam koliko su tacne, i koliko se na osnovu njih ista moze uraditi. I to je odlika zemlje Srbije, u kojoj su vazna planska dokumenta drzave u funkciji dnevne politike, ulizivanja Evropi i interesa uskog kruga ljudi.

A zaista mislim da niti treba da prihvatamo sve od evrope niti da je bas sve njihovo primenljivo, cak naprotiv. Mislim da su mnoga nasa resneja mnogo bolja i pragmaticnija, ali ko mene pita ...
 
zoranp
 Kolege nemojte da se politički klasifikujemo, jer to može dovesti samo do rasprava koje nisu nikome na korist!!

Moramo malo spustiti loptu...nenad je naveo idelan omer srndaća u odnosu na površinu, ali uvek tu postoji i nekoliko mlađih srndaća koje ovaj proteruje,itd...normalno da gustina može biti daleko veća, a opet se slažem u osnovi sa dosta toga što je kuki napisao....po meni sad bi bilo idealno da se urade kompletne revizije realnim prolećnim brojanjem divljači u svim lovištima..ovo proljeće se dodeljuju i ocrtavaju nove granice i ako bi postojala želja,lako bi nezavisne komisije ostvarile realan uvid u brojno stanje pojedinih vrsta divljači, a onda se može i raditi kvalitetna privredna osnova, bez toga se slažem sa kukijem..da sve ide opet u krug, a sve bliže totalnom kolapsu, jer sami sebe lažemo i bežimo od naše realnosti!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
SUMO
 

canis aureus kaže:

SUMO kaže:

pa to ti je onaj stari ``oprobani`` sistem. Vadi dozvolu na jednu-dve, a po ataru se ``setaj`` danima.


Koliko si takvih "oprobanih sistema" i "šetnji" po ataru prijavio nadležnima?!? Koliko je tih "šetača" pohvatano u atarima a da si bio inicijator ... ili o tome samo "provučeš" po temama iz nekog tebi poznatog razloga!?!?
Već si pisao o nekim "delima" ali sve nešto rekla kazala i bez argumenata ... ako si upoznat i znaš a nećeš da otkrivaš ...
Ne razumemKoTuKoga


Kolega, kao sto Vam rekoh - Vasa frustracija i reakcija na svaki moj post je sve smesnija.
To bi isto mogao da pitam i Vas. Jeste li nekoga prijavili?

Sta sam sve radio po pitanju krivolova, gde i koga je moja niva jurila, bila pozajmljivana za iste zadatke i namene, kakve pretnje je dobijao moj otac kao predsednik u udruzenju gde su hvatani krivolovci i mnogo toga jos .......... nisam duzan da polazem racune. Niti Vama, niti bilo kome.

Sta ste jos uradili da napisete nesto strucno po pitanju selekcije srna?!

Da li je iko ista znao do sada o papilomatoznim tumorima nesto?

Koliko srnece divljaci ima u pancevackom ataru, da li je to rekla kazala?! Nemojmo biti smesni i zalosno pakosni.
A o temi `` srpska selekcija najboljih srndaca`` ima dana.
Tacno je da smo u svetskom vrhu, cak i sa lovistima gde se bije sve sto izadje i sve sto valja. Tu stupa ona srpska selekcija, tad najbolji srndaci ipak prezive nekako i dostignu svoj maksimum pa ponekad takvi i budu odstreljeni pa budu vanserijski.... Ipak, takva udruzenja dugo godina kasnije nemaju jace godinama.
Tacno je da je situacija bolja i po brojnosti i po edukaciji i po pristupu gazdovanju populacijama.

Slazem se sa kolegom Nenadom oko odnosa polova....a za Francuze...pa ima ih 1.500.000. Nisu sva lovista ista. Privatna su puna svega, tzv ``komunalna`` su poput nasih ld. Tu bas neke nauke nema....
 
Lala
 Već sam jednom napisao, da kada bi neka nezavisna komisija obavila jedno čestito brojanje divljači (naročito srneće) da bi nadležni bili šokirani nesrazmerom u papirima sa stvarnim stanjem na terenu. Ili možda ne bi bili? Mislim da niko nije blesav, ako iole poznaje situaciju (da ne govorim o stručnjacima), da poveruje baš u sve cifre koje vidi u papirima.
Za dobro gazdovanje je potrebno imati verodostojne podatke. To je osnov za dalje planiranje. Ja mogu da planiram da uložim milion evra u sredjivanje jahte, ali mi je problem što nemam ni jahtu, ni milionče.
Ima muljanja sa sanitarni odstrelom još kako, svašta ja čujem sa terena, ali to je u praksi vrlo teško ili nikako dokazivo. Šta sve padne pod opisom 'škart'...
Lek za mnoge probleme u lovstvu jeste prvo i osnovno: ustanovljenje realnog broja jedinki neke vrste lovne divljači (u ovom slučaju srneće), ali i po mogućstvu kvalitet, tj. perspektivnost!! Pa tek onda možemo da idemo dalje, o gazdovanju, sanitarnom odstrelu itd. Ali onda dolazimo do pitanja ko je do sada tolerisao i baratao sa nekim ciframa koje možda nemaju veze sa realnošću.
Ova tema se jako dobro razvija, pa vas molim da se ne žestite, mislim da niko od vas nije zlonameran ili ciničan.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
stojkuki
 

zoranp kaže:
Kolege nemojte da se politički klasifikujemo, jer to može dovesti samo do rasprava koje nisu nikome na korist!!

Moramo malo spustiti loptu...nenad je naveo idelan omer srndaća u odnosu na površinu, ali uvek tu postoji i nekoliko mlađih srndaća koje ovaj proteruje,itd...normalno da gustina može biti daleko veća, a opet se slažem u osnovi sa dosta toga što je kuki napisao....po meni sad bi bilo idealno da se urade kompletne revizije realnim prolećnim brojanjem divljači u svim lovištima..ovo proljeće se dodeljuju i ocrtavaju nove granice i ako bi postojala želja,lako bi nezavisne komisije ostvarile realan uvid u brojno stanje pojedinih vrsta divljači, a onda se može i raditi kvalitetna privredna osnova, bez toga se slažem sa kukijem..da sve ide opet u krug, a sve bliže totalnom kolapsu, jer sami sebe lažemo i bežimo od naše realnosti!!


Slazem se. Samo bez konflikta. Izvinjavam se na burnoj reakciji.
Zoranp je pravu. Vrtimo se u krug bez zelje i izgleda da se iscupamo iz magijske vrteske. Cinjenica jeste da Srbija ima potencijal i mogucnosti. Ono sto nedostaje je da uradimo iskrenu samoanalizu i da pocnemo nesto i da radimo.
I da izrada planskih dokumenata i osnova ne bude u funkciji dnevne politike vec generacija koje dolaze.
 
SUMO
 Davno je neko rekao `` znas ti nas, jebo ti nas``.
Kad me vec daroviti kriticari vuku za jezik, napisacu i ovo.
- Prva preventiva krivolova su svi restorani gde na meniju ima srnetine. Cek rodjace, uzeo si u supermarketu 5 kg od jedinog distributera Konstancije, imas ulaz u knjigama, lepo. Daj ostale racune, eee naplatio si ___ porcija srnetine od 1. u mesecu....auuu, otkud ti ostatak?
- Druga vrlo efikasna primenjivana u LU Beograd je fizicka zapreka. Rampa, nasuta zemlja, tenkovska/betonska zapreka na mostu. Pa izvoli, nema vise farisanja i dzipova. Licno sam dva puta, a Vlada Brkin vise puta skidao relativno sveze nasutu pur penu u stitnik za katanac....koliko ih boli kad ne mogu da udju.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 33
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,866 posete www.srbijalov.com