Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GONIČI - naše blago ili ....

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GONIČI - naše blago ili ....
Milorad
 Slazem se da treba gonice oduciti od teranja srna,ali kako...???
A dok to da stigne srnu...mozda ali mozda je ta srna bila ranjena bolesna...zasto za sve i tako pojedine slucajeve okriviti pse
a inace neco...gonici su po novom zakonu dozvoljeni na svim terenima

duskodugousko
 Neco,nije nesprovodiva ta ideja.Kod nas se zna u kojim sekcijama(i u kom delu lovista) se lovi sa gonicima a u kom sa pticarima.I dalje ne shvatas princip rada tih pasa..Pustim ga na jednom terenu,gde je njegova upotreba neophodna,a ako on pokrene i goni lisicu ka nizim predelima on ce slediti samo njen trag,a kad ga izgubi u sto kracem roku se po svom mirisnom tragu vraca do gazde i tamo gde je pusten,znaci nema setanja i lutanja po raznim delovima lovista..Ako zelim da lovim fazana otici cu uz reku u ravnicu i povesti bretona,a ako zelim da lovim zeca ili liju vodim balkanca i to u planinu i sume.Jednostavno.Lovim i sa pticarima i sa gonicima i svaki lov ima svoju draz,a koji je lov bogatiji vitestvom mozemo samo da teoretisemo.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

duskodugousko

Milorad kaže:
Slazem se da treba gonice oduciti od teranja srna,ali kako...???
A dok to da stigne srnu...mozda ali mozda je ta srna bila ranjena bolesna...zasto za sve i tako pojedine slucajeve okriviti pse
a inace neco...gonici su po novom zakonu dozvoljeni na svim terenima

Milorade,prvi put kad stene pocne da goni srnu preseci joj trag i sacekaj psa,pa ga posteno izdevetaj i tako nekoliko puta..Ili je nece goniti ili ce je goniti 5 min.

Radonjic
 Braca Ilic - Ova slika ne govori hiljadu reci nego samo jednu a to je SRPSKO BRE. Bravo 2

Drago mi je videti da na ovom forumu imam istomisljenike.

pozdrav uz Uvek dobar pogled
Igor Radonjic

duskodugousko
 A sta je u stvari vitestvo?!Mislim da definicija tog pojma u lovstvu ne zavisi od upotrebe raznih rasa pasa,vec od ponasanja lovaca,bili da je rec o lovu sa ceke,s pticarima ili gonicima.Vitestvo je ne pucati na koku,na podmladak divljaci,ne pucati na daljinama na kojima je moguce samo ranjavanje a ne i odstrel,koristiti dva patrona ne pet,jer nije rec o ratistu vec o lovu.Vitestvo je iznosenje hrane tokom zime,izgradnja hranilica itd.. A da li ce neko viteski postupiti zavisi iskljucivo od lovca u konkretnoj situaciji a ne od nacina lova.

duskodugousko
 A gde je ovde steta?;)
duskodugousko priložio:
201020071236_1.jpg

duskodugousko
 Ne zelim da moralisem,jer znam da i ja u pojedinim trenucima nisam viteski postupao,pri tom ne mislim na kardinalne greske,vec na neke sitnice i uobicajene situacije u lovu gde je zelja brza od pameti.

alex
 Sta je Lov?
Lov je rodoljublje,umece i mudrost.
Lov je snaga i junastvo, lov je borba i vitestvo.
Lov je poboznost i čistota,lov je ponos i krasota.
Lov je zivot i sloboda, lov je najvelicanstvenije sto znam!!!!
GORSKI
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

Milorad

duskodugusko kaže:
Neco,nije nesprovodiva ta ideja.Kod nas se zna u kojim sekcijama(i u kom delu lovista) se lovi sa gonicima a u kom sa pticarima.I dalje ne shvatas princip rada tih pasa..Pustim ga na jednom terenu,gde je njegova upotreba neophodna,a ako on pokrene i goni lisicu ka nizim predelima on ce slediti samo njen trag,a kad ga izgubi u sto kracem roku se po svom mirisnom tragu vraca do gazde i tamo gde je pusten,znaci nema setanja i lutanja po raznim delovima lovista..Ako zelim da lovim fazana otici cu uz reku u ravnicu i povesti bretona,a ako zelim da lovim zeca ili liju vodim balkanca i to u planinu i sume.Jednostavno.Lovim i sa pticarima i sa gonicima i svaki lov ima svoju draz,a koji je lov bogatiji vitestvom mozemo samo da teoretisemo.

apsolutno se slazem...

zoranp

bracailic kaže:
U mome dvorištu i pre mene a verujem i posle mene biće ih prisutno, a ja lično ovako vidim jednu lepu sliku nacionalnog blaga.Pozzzz svima
img4.imageshack.us/img4/9820/srijalov.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kolega zaista prelepo svaka čast!!!Bravo 2Bravo 2B)
Možda malo prevruć krompir....ali moram...puno je terena pod vlasništvom Srbija šuma, a koliko znam dosta tekstova i primedbi, kao i odstreljivanje zalutalih goniša u ta lovišta dolazi upravo od tog JP!!!..kakva su vaša mišljenja po ovom pitanju????..po meni ima dosta njihovog masla oko toga da se goniči suzbiju,a sve radi nihovog lovnog turizma!!Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Milorad
 cuo sam da u Valjevskom kraju u granici lovista odakle nadalje gazduje srbija sume ljudi uopste ne love ...jer samo prosle sezone je ubijeno preko 10 gonica koji zalutaju i oteraju na njihovu teritoriju (kao da je tamo Albanija) slazem se da ne treba ulaziti na njihov reon ali neka ograde loviste pa nek onda brane a ne ovako

nidzamotocross
 Imao sam puno prilika da vidim gonica kako goni srnu, svi moji gonici to rade, a slazem se da ih treba uciti od malena, ali nam konfiguracija terena to ne dozvoljava, jer ker je podigne daleko od tebe, i otera je u suprotnom pravcu, i ne znas sta je, tek posle pola sata stignes i vidis srneci trag... E sad, Imao sam prilike da prisustvujem stizanju srne, kojoj je noga bila povredjena(povreda od malena) nije mogla da bezi a moj pas ju je sustigao, i lajao u mestu, nije ju napadao, tako rade svi moji gonici, jer smo ih ucili da kad se divljac ubije, oni ne prilaze da je "dave" vec ih oteramo, pa tako rade i sa zivom jedinkom... Znaci to za srne, potpuno netacno, a sto se tice ukusa, opet ponavljam, ne treba raspravljati, neko voli crnke, neko plavuse, neko crvenokose, tako i u lovu.. Pozdrav.. Bye
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

duskodugousko
 Ima budala koji ubijaju gonice iz obesti..Meni je jedan nastradao ni kriv ni duzan,a nije nista gonio i ubijen je malokalibarkom.Drugaru je nedugo posle toga pas gonio lisicu,culi smo jedan pucanj pa drugi.Kad smo otisli do tog mesta nasli smo odstreljenu liju sa odsecenim repom i mrtvog psa...

alex
 Ne znam sta bi uradio coveku da mi tako ubije psa stvarno neznam.
Bre ti si tog psa podigao od malena obucavao ga,hranio,cuvao VOLEO i da ga neka budala tek tako ubije odmah bi ga poslao na Preki Sud
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

nidzamotocross
 Jednog mog posavca, su ubili prilikom lova na DS, culi su se dva pucnja, nasli smo lokvu krvi od DS, i mrtvog psa, bez ogrlice, Majmuni mu uzeli i ogrlicu.... Glavu o zid Besan Preki Sud

aca ribarac

Milorad kaže:
Lov gonicima je naj stariji nacin lova i po mom misljenju naj bolji iz vise razloga koje i nazovimo ih" strucnjaci "to znaju samo se prave ludi jer ih svrbi dzep pa pokusavaju da od gonica naprave "Stetocinu" koja nije za loviste koja je steta za loviste.
zasto??
1) 4 evra po 1kg mesa srne plus trofej koje lovocuvari i upravnici lovista stavljaju u svoj dzep a sebi daju za pravo da se nazivaju strucnim licem i vrse funkciju uzgojem,zastitom ,cuvanjem i koriscenjem divljaci(cast izuzecima koji su u izumiranju).U poslednjem su naj bolji pa zato daju sebi za pravo da ubijaju gonice nase iskonsko blago kako im nebi "proganjali" srne koje oni hrane i grupisu na odredjena mesta a zatim dovode odredjenu"elitu" da lovi.Pa ja pitam jel to lov ili djuvec??lel je to eticki lov ili streljanje... a svakodnevno drze pridike o etici???Jesu li to strucna lica koja treba da nas edukuju,da uzgajaju,stite,divljac...
2) 2 evra po 1kg mesa plus trofej za D.Vepra.
kada su ozbiljni ljubitelji gonica mukotrpnim radom voljom,zeljom napravili specijaliste za d.svinju kako nebi "proganjali" srne vec striktno psi gonili d.svinju onda "strucna lica" u prvoj nedeljilova izadju i slusali pse koji gone zapamte glas i samo njih jure da uhvate tokom narednih lovova ili neko iz njihove ekipe i preko njima poznatih kanala prodaju ili daju na dalju "obradu"da napuste zemlju za dobru cifru novca,pas koji se ne hvata na terenu ili prilikom odstrela divljaci se ceka de ce da nagoni i saceka na tragu i ubije od strane "strucnjaka" kako mu nebi sad i divlje svinje "proterivao" koje se kao i srne hrane grupisu i streljaju od "elite" lovista sve siromasnija po pitanju divljaci,lovacka drustva takodje, a strucna lica sve imucnija i imucnija tu su besna kola,motori,dzipovi...,
3)Kad se digla prasina oko upotrebe gonica,doso zakon izmedju ostalog sa NV.iznad 500m u lovistima de se ne gazduje srnecom divljaci zasto se ponovo vrsi odmazda gonica ako je ispostovan i postuje se koliko moze zakon(uvek ce biti ljudi koji ne postuju ali oni treba da se kazne a ne psi) Strucna lica kazu Dugonogi gonici su stetni uzmite i cuvajte Brak jazavicare i to su gonici.
Pa ja pitam sad:
-za kog su i zasto stetni gonici??Za divljac ili dzep Strucnih lica????????????!!!!!!!!
-kako sad neko meni predlaze da ja radim i cuvam nesto sto mi se ne svidja??Brak za mene nije ker moj ukus je takav uz svo postovanje ljubiteljima brakova.
zasto se neko ne zapita koje su prednosti lovom gonica...npr:
Gonic pas koji svojim gonom daje sansu zdravim i jakim jedinkama da se spasu izbegnu blokadu njima znanim stazama i prezive i dalje reprodukuju,ostave potomstvo sa dobrim genetskim potencijalom a samo slabe zavrse na nisan lovca pa i tad ponovo imaju sansu da se spasu jer su im sva cula ukljucena i osetljivija............Nema loseg psa ,lose rase ,samo je gazda los,manje dobar ,ili dobar.i ne treba iskaljavati bes na psima-gonicima nisu oni krivi i ako dodje do stete vec ljudi.POZDRAV SVIM STRUCNIM LICIMA KOJI SE BAVE OVAKVIM POSLOVIMA.

aca ribarac
 matori svaka cast!!!! sve je tako kako si rekao!!! u8 mom lovistu lovocuvar pobi sve gonice sto gone DS a svake sedmice dovodi neke burzuje da odstrele....

aca ribarac
 imam balkanca starog 10 meseci. tek sam ga uveo u lov i odlican je... 20og maja ove godine sam ga izvodio u teren na obuku i nadjem tragove srndaca... navedem ga i za 15min ga je nasao oko 6h predvece je poceo da ga goni i gonio ga je do 10h uvece. cekao sam ga i dosao je na mesto na kojem je pusten. posle 5 dana sam se vratio na isto mesto i 200m odatle sam o5 nasao tragove i pustio ga nije ga nasao ali sam cu posle par dana da je o5 bio tu... tako da mislim da i ne rasteruju gonici divljac,vec je to nekom se digao zato sto mu gonici smetaju da zaradi pare...Besan pozdrav svim goniclijama,nemoze nam niko nista jaci smo od sudbine!!!!!!!!Kolce

nidzamotocross
 Haha, BravoZivioRodjo i Pozdrav goniclijama... Pas 2

Milorad
 Cuo sam mnogo primera gde ker dotera obicno DS lovcu a on ubije i kera i DS...STRASNO
a inace da rasteravaju sve ispred sebe gonici to je glupost...gledao sam zeca i fazana vise puta koji na metar dva je od kera koji stekce i on nece da se digne...a u ostalom kad bi rateravali divljac pa mi vise nista ne bi imali sve bi bilo rasterano iz Srbije

Inace razloge zbog kojih bas volim gonice su i ti sto mi imamo svoje rase,koje su medju najboljima
a zao mi je sto nemamo neku rasu pticara...osim vizle...to je nesto kao svetsko a nase

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,082,472 posete www.srbijalov.com