Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
|
lovdzij@ |
Objavljen 13.02.2011. 00:31
|
Stari član
Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Opusteno samo,svi smo mi ovde NASI!!!!PP je zakon!!!
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.02.2011. 00:33
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
bturjane kaže:
Podunavac kaže:
neca90 kaže:
Sad si me bturjane zaintrigrirao za nesto.Kazes koristite polu magnum krusik?Jel to za kalibar 12/76,ili moze i za kalibar 12/70?U cemu je stvar?Pitam jer prvi put cujem za ovo.
Polu magnum, originalni naziv semi magnum je naziv za standardni patron sa povećanom količinom sačme nevezano koje granulacije.
kolega ako dozvolis da te ispravim semi magnum nije samo standardni metak sa povecanom kolicinom sacme nego i povecanim barutnim punjenjem a da odgovorim kolige neca90 to je standardni metak 12/70 od 40 g kao sto rekoh sa vecim barutnim punjenjem u granicama tormentacije za 12/70 i kolicinski vecim sacmenim punjenjem u bilo kojoj granulaciji
Namerno nisam pominjao punjenje da ne bi došlo do pogrešnih zaključaka. Pritisci su u granicama normale , a punjenje je povećano tek toliko da ne dođe do značajnijeg pada brzine sačme.
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 13.02.2011. 00:42
|
Veteran
Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
lovdzij@ kaže:
PP je van zakona!!! |
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 13.02.2011. 00:49
|
Član
Upisa: 129
Pristupio: 21.01.2011. 10:02
|
nemeza kaže:
lovdzij@ kaže:
PP je van zakona!!!
slazem se ja sa tobom ,ali dali se ti slazes sa onim sto sam ja napisao |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 13.02.2011. 01:02
|
Stari član
Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Pozdrav za kolegu NemezuMnogi zakoni postoje,ali......
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 13.02.2011. 01:31
|
Veteran
Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Kolege ja nijednog momenta nisam tvrdio da je PP loš i neupotrbljiv metak u lovu na DS, ni da je lakše pucati i pogoditi kuglom ili potkalibarnim, naročito posle zamora u lovu pogonom, ali ako su Zakoni mrtvo slovo na papiru gde će nas to odvesti. Moj najbolji prijatelj lovi sa PP, ako nisam mogo njega da odgovorim za dvadesetak godina neverujem ni da ću Vas koji koristite isti, ali meni savest nalaže da to uvek potenciram. Da je samo kod nas zabranjen sumnjao bih u opravdanost takve odluke ali koliko je meni poznato (ispravite me ako grešim) zabranjen je svuda u svetu. Po mom mišljenju razlog zbog čega je zabrano korišćenje PP u lovu DS, je ranjavanje divljači a ne bezbednost. Pozdarav. |
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 13.02.2011. 01:40
|
Član
|
danas je barut mnogo crn temudjin a! |
|
|
|
Nenad000 |
Objavljen 13.02.2011. 01:46
|
Član
|
Nenad000 kaže:
danas je barut mnogo crn temudjin a!
da je zabranjen jeste ,dali ttreba postovati zakon neznam,verovatno da ,ali kao municiji za lov ds nema premca |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.02.2011. 01:53
|
Lovčina
|
nemeza kaže:
Kolege ja nijednog momenta nisam tvrdio da je PP loš i neupotrbljiv metak u lovu na DS, ni da je lakše pucati i pogoditi kuglom ili potkalibarnim, naročito posle zamora u lovu pogonom, ali ako su Zakoni mrtvo slovo na papiru gde će nas to odvesti. Moj najbolji prijatelj lovi sa PP, ako nisam mogo njega da odgovorim za dvadesetak godina neverujem ni da ću Vas koji koristite isti, ali meni savest nalaže da to uvek potenciram. Da je samo kod nas zabranjen sumnjao bih u opravdanost takve odluke ali koliko je meni poznato (ispravite me ako grešim) zabranjen je svuda u svetu. Po mom mišljenju razlog zbog čega je zabrano korišćenje PP u lovu DS, je ranjavanje divljači a ne bezbednost. Pozdarav.
Nemeza B). Ni ja se sa mnogim zakonima ne slažem, ali kad bi svako zanemario zakon koji mu se ne sviđa nastala bi anarhija. A i ovako smo u govn... ne traba nam još dublje da tonemo.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 13.02.2011. 08:23
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
[quote]lovdzij@ kaže:
Opusteno samo,svi smo mi ovde NASI!!!!PP je zakon!!![/quote
Lovdzija B) |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 13.02.2011. 14:22
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
U Grčkoj i Turskoj je i dalje dozvoljen lov divljih svinja krupnom sačmom, a mislim da se i sva krupna divljač lovi samo sačmaricama, razlog je gustina naseljenosti i opasnost mnogo veća prilikom korišćenja karabina, a moguće i da je tradicija u pitanju, oni koriste verovatno pored ostalih zrna i PP.
U SAD i Kanadi u pojedinim državama sa gušćom naseljenošću takođe sačmaricama se love sve vrste jelena i ostala krupna divljač tog podneblja, Remington i drugi njihovi proizvodjači prave tu municiju i namenjuju je za belorepog jelena, u uputstvu stoji da se municija može pucati iz svih čokova a da se naj bolji rezultati postižu iz jače čokiranih cevi tj. punog čoka.
Ako se ne varam i u nekoj od skandinavskih zemalja je dozvoljen lov sačmom i krupnom i sitnom,love srneću divljač neolučenim cevima.
Ne kažem da bi na osnovu ovoga i mi trebali da raspalimo krupnom sačmom po svoj našoj krupnoj divljači, ali stoji to da je efikasna i na malo većim daljinama a ne samo na 15m. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.02.2011. 16:24
|
Lovčina
|
U americi se dosta lovi Belorepi jelen iz sačmarica, ali sa jedinačnim podkalibarnim zrnima. Oni najviše i koriste Paradox čokove i cevi sa žlebovima za kalibarna i podkalibarna zrna (rifled slug barrel).
Možda bi i kod nas još bila dozvoljena PP-ka da su lovci bili etičniji i da se manje zloupotrebljavala krupna sačma u lovu. Često sam puta video na svoje oči da su kolege u lovu pucali sa sačmom 3,5-4 mm na srne a sa PP na DS na daljinama potpuno ne primerenim za ovu vrstu municije. Zato sada ne smemo DS da lovimo nikakvom sačmom, a dobro je što uopšte smemo da koristimo i jedinačne projektile iz gletkih cevi. Kod nas još uvek vlada nedostatak lovačke kulture i to je najveći problem po meni.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 13.02.2011. 17:31
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Malo pre sam gledao na tv-u emisiju ''U pohodu na vuka''... Emisija o hajki na vuka u Blacu 2011! Apsolutno svaki lovac koji je davao interviju je rekao kako vuka love PP-jkama! Zacudio sam se jer znam da je PP zabranjen i za lov na predatore... Em sto potvrdjuju da koriste, jos je i jedan lovac pokazao kamermanu i on u krupnom planu snima! Iskreno, bas sam se iznenadio...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
aca |
Objavljen 13.02.2011. 19:27
|
Veteran
Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
nisam gledao to neco.kada je to bilo i na kojem kanalu? |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 13.02.2011. 19:40
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Lovi se u Americi jedinačnim i podkalibarnim zrnima, al se lovi i krupnom sačmom, da je kod naših lovaca kao što kažeš malo više etičnosti i lovačke kulture, koristili bi mi i danas krupnu sačmu u lovu na DS. Naslušao sam se i ja dosta takvih priča-pošao u lov na zeca a pucao osmicom na srnu, sva sreća pa nema srna u lovištu gde lovim, inače poznavajući mentalitet ljudi u svom okruženju, verujem da bi bila slična situacija, mada onog ko hoće da ukrade neće ga sprečiti bilo šta, pa ni to što je zakonom zabranjena upotreba krupne sačme |
|
|
|
Bata79 |
Objavljen 13.02.2011. 19:53
|
Član
Upisa: 173
Pristupio: 29.12.2010. 17:54
|
Ako je zakonom zabranjena, sta ce onda u radnjama?! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.02.2011. 19:57
|
Lovčina
|
Vlado tu si u pravu da ako je neko nešta naumio neće poštivati zakon, ali sada se može zakonski goniti ako mu se tako nešta dokaže. Mislim da je ovim zakonom ipak donekle smanjena zloupotreba sačme u lovu na visoku divljač, bar kod onih lovaca koji imaju imalo lovačke etike.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.02.2011. 19:59
|
Lovčina
|
Bata79 kaže:
Ako je zakonom zabranjena, sta ce onda u radnjama?!
Imaš pravo da je držiš u kući za ličnu samoodbranu. A možda smeš da pucaš PP na predatore, ne znam nisam proveravao u zakonu.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 13.02.2011. 20:00
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
To sto kaze moj imenjak ja mislim da je bilo danas oko 16:30h na kanalu RTK(Radio Televizija Krusevac)Bilo je juce u najavi,ja sam mislio da gledam,ali zbog obaveza nisam mogao.
Zeleo bih da naglasim jednu stvar za koju mislim da je vazna,a to jeP sacma NIJE zabranjena za odstrel predatora!!!!!U Zakonu o divljaci i lovstvu se kaze da je divlju svinju zabranjeno loviti oruzjem za olucene cevi kalibra ispod 7mm,i puskom sa glatkom cevi,osim kugle.Stvar je vise nego jasna!PP se pominje samo i jedino kad je u pitanju divlja svinja!Dakle,pucati na svinju PP-om je krsenje zakona,medjutim,pucanje PP-om na predatore nije krsenje zakona-jer se zakonodavac jasno ogradio naglasivsi da se jedina zabrana koja se tice PP municije odnosi ISKLJUCIVO na divlju svinju!!!!To je jedno.Drugo,ovaj nas Zakon o oruzju i municiji NE ZABRANJUJE posedovanje PP sacme!Recimo,isti jasno propisuje da je zabranjeno posedovati uopste,a samim tim i loviti divljac,bojevom municijom!Ali ne kaze zabranjeno je posedovati PP sacmu!To ne kaze ni Zakon o divljaci i lovstvu,vec se ogradjuje prilikom zabrane,nedvosmisleno,na divlju svinju!A to znaci,sve vrste lovne divljaci,sem divlje svinje,za koje je dozvoljena upotreba sacmarica,mogu se gadjati PP sacmom!Teoretski,i prepelica se na osnovu ovog sadasnjeg zakona moze gadjati PP sacmom,sto naravno,niko normalan nece u praksi da radi,ali teoretski MOZE!
Prema tome,to sto se u hajci na vuka koristi PP sacma je nesto sto je dozvoljeno.Druga bi prica bila da je u pitanju hajka na divlje svinje,to je vec krsenje zakona.Dakle,zakonom je dozvoljeno pucati na predatore PP-om,a na divlje svinje ne!!!Po meni treba dozvoliti i za odstrel svinja,ali sta sad,zakon je zakon i mi ga postujemo. |
|
|
|
bturjane |
Objavljen 13.02.2011. 20:00
|
Stari član
Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
kolega PODUNAVAC bas me interesuje da li ste nekad isli u lov na vuka i ako jeste kojom sacmom ste lovili i na kom terenu |
|
|