punisher kaže:
Ma ja apelujem na njegovu svest Titovog pionira i druga komuniste.
Mada kad bolje razmislim Daki, možda si i u pravu, jer ako se odmakne od valova može da usledi "drugovi i drugarice TJORKA, jer dolazi vreme TJORKE"
Dobro da ne apeluješ na nečiji obraz
Mislim da je svest nestala 89 kada i poslednja generacija pionira
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Lovci clanovi drustava ili sekcija ne mogu da uticu ni na desavanja u skupstini udruzenja a kamoli u skupstini lsv. Lovci mahom ni ne znaju ko su im delegati. Sistem je takav da njihove interese tamo zastupaju delegati delegatovih delegata, a ovi su vec jako otudjeni od baze i stvarnih interesa obicnih ljudi. Zatim materijali za skupstinu lsv vec godinama namerno se salju uoci same skupstine i uvek je izgovor da su u stisci, nije se moglo kao nesto zbog zavrsnog. Predsednici udruzenja onda sve i da hoce, (a mnogi odani liku i deli cuvenog MB i nece), ne mogu da organizuju skupstinu ili u.o. udruzenja da bi zauzeli stav i instruisali svoje delegate. Tako delegati odlaze u lsv sa stavom svog predsednika udruzenja koji je najcesce covek na liniji zvanicne politike, ili odlaze da glasaju kako im tamo uvazeni dubokoumni rukovodioci saveza serviraju. E tako to drugari moji u praksi funkcionise. Provereno.
stane kaže:
Tako delegati odlaze u lsv sa stavom svog predsednika udruzenja koji je najcesce covek na liniji zvanicne politike, ili odlaze da glasaju kako im tamo uvazeni dubokoumni rukovodioci saveza serviraju. E tako to drugari moji u praksi funkcionise. Provereno.
Što jes', jes'!!! Ja video svojim očima! A i čuo kako se slućbenici koji rade na registraciji delegata i podeli materijala i glasačkih listića nazivaju 'konjuzgama', jer su pobrkali dogovoreni tajming, kad šta da urade, pa umalo nisu lane minirali izbornu skupštinu!
Nažalost, Stane, u pravu si.
A i ja sam u pravu kad kažem da je ovakav delegatski sistem organizacije LSV odavno prevazidjen.
A kad je skupstina u pitanju i njen tok, to vam je onda citava majstorija. Predsedavajuci koji je uvek "vest i nas covek", tendenciozno vodi sednicu, oduzima rec ili je i ne daje protivnicima, sprecava nezgodna pitanja i diskusije i slicno. Na najsumnjiviji nacin se uspostavlja kvorum, onako kako nama odgovara, krade se kod brojanja glasova i falsifikuju se zapisnici. Zvanicnici saveza i radnici strucne sluzbe se rastrce na sve strane pa obradjuju pojedine delegate, lazu, nude, prete, potkupljuju. Sve to rade i ne trepcu i uvereni su u svoje postenje i da to tako treba.
I Makijaveli bi se postideo.
LALA
Ili da plati samo jedan deo? Ili da velika LU, kada preračunaju, shvate da za pare od članarine mogu da formiraju svoju stručnu službu?
Lalo tako ce i biti, jer koja je svrha polaganja strucnih ispita u LOvackoj komori za izradu dokumenata(Lovno tehnicka osnova i godisnji plan odstrela),ako LSV ima eskluzivno pravo da jedino ono radi te dokumente. Mislim da ce drzavni organi da deluju,jer nesme da bude monopola,i da to LSV nece smeti da radi, mora biti slobodna konkurencija i da LU imaju pravo da traze najpovoljnije ponude.
Po mom nekom misljenju Lovnik,koji ce biti sluzbeno lice u LU, imace polozen ispit i licencu za izradu dokumenata,a posto ce vec biti stalno zaposlen u LU, onda ce on to i raditi, i nece biti potrebe da se naknadno placa LSv,da radi dokumente. Mislim koja je svrha drzati sluzbeno lice,koje pri tom placas,a da ti neko drugi radi dokumenta, i jos ih placas.
A za Casopis, izborili smo se da ih ne placamo, a sad nam opet naturivaju da ih placamo--svako ko zeli nek uzme uplatnicu pa nek se pretplati,a ko ne zeli,nemoze ga niko na to naterati.
Što kaže stane od delegata nema nikakve vajde, ako je ikada i bilo, jer je to daleko od relanosti običnog lovca!! ...a baš me zanima ko je i sa kakvim stavom, kao delegat ispred LU Bačka palanka, kad isto malte ne ni ne postoji (ako je ikada istinski i postojalo) osim na papiru?? Kakav on stav običnog lovca može uopšte da prenese LSV-u ili bilo kojoj instituciji, kad je sve podeljeno i puno nerešenih problema i zajedljivosti!!??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Objavljivanjem skupštinskog materijala na zvaničnom sajtu LSV, je otklonjena svaka mogućnost da se bilo ko, delegati, lovci, uprave LU, posle pravda da nije znao o čemu će da se priča. Ako neko ne barata sa kompjuterom, ima u svakom LU nekog, koji to ume, tako da nema posle vadjenja na priču 'kasno smo dobili materijal'. Materijal je objavljen 10 dana pre održavanja skupštine, ima dovoljno vremena da se sazovu UO LU ili čak i Skupštine LU, i da se održi brifing delegata. Svako LU će zauzeti stav kakav misli da treba.
Mi ovde pišemo kako pišemo, znam da smo jako čitani, a koliko možemo da utičemo, e to nemam načina da izmerim. Znam da ima uticaja, ali koliko, ne mogu da procenim.
Ne treba odustati od ove teme, treba razumno i staloženo pročitati skupštinski materijal, staviti argumentovane primedbe, a najljubaznije vas molim, sve forumaše, da izbegavamo ružne lične kvalifikacije, bilo da se radi o nekom iz LSV, ili o članovima ovog portala.
Hajde da pomognemo da se reći jedan po jedan problem. Sada je na redu Skupština LSV, fin. plan za 2012., i izveštaj za 2011.
Šta lovci misle o tome šta je radjeno u 2011., koje su greške i propusti, a koje su dobre stvari uradjene, to je ono što mene zanima. Takodje bih voleo da vidim vaša mišljenja o tome šta LSV želi da radi u 2012. godini. Držimo se toga (blagi osvrt na pojedine ljude, u redu, ali bez teških reči).
paninm kaže:
.......
Po mom nekom misljenju Lovnik,koji ce biti sluzbeno lice u LU, imace polozen ispit i licencu za izradu dokumenata,a posto ce vec biti stalno zaposlen u LU, onda ce on to i raditi, i nece biti potrebe da se naknadno placa LSv,da radi dokumente. Mislim koja je svrha drzati sluzbeno lice,koje pri tom placas,a da ti neko drugi radi dokumenta, i jos ih placas.
Jedini je problem to što ta planska dokumenta moraju biti odobrena od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu....a tamo sedi jedan tata koji bi mogao biti ljut što ta planska dokumenta nije radio njegov sin koji sedi u LSV ili u VL, ili je to isto...pa onda tata ne odobri GPGL....pa onda svi idu da im sin radi GPGL!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Nadam se da posle svih dešavanja u zadnjih godinu-dve, a i posle našeg pisanja na forumu, pa i posle nekih sastanaka, nikom neće pasti na pamet da se bavi tom vrstom opstrukcije nečijeg tudjeg rada u vezi planskih dokumenata, koju pominje Sremac u prethodnom upisu.
Mada, sve je moguće, pa i taj scenario, i tu činjenicu i vezu na liniji stručna služba LSV - Vojvodjanski lovac - služba PSPŠV, ne treba zanemariti.
Mislim da ima načina da se to spreči i eliminiše, ne pričam napamet. Neka shvati kako god ko hoće.
Muljanja NE SME biti - sve mora biti jasno, javno i transparentno. Ako nečiji planski dokument ne valja, onda ne valja, ali uz precizno obrazloženje zašto. A ako valja, onda ne sme da bude problema, bez obzira ko ga je sastavio.
Naravno da ćemo uz pomoć lovaca članova portala, znati vrlo brzo ako bude nameštaljki ili miniranja. Videli ste da se dosta može postići javnim pritiskom, i pisanjem ovde, ma kako to izgledalo malo, kada se gleda spolja, treba znati da i najduži put počinje prvim korakom.
Imajte u vidu uvek, da svaki vaš upis ovde na forumu predstavlja deo glasa lovačkog naroda. Vox populi - vox Dei = Glas naroda -glas Boga!!!
Čitaju ovo i ljudi koje pominjemo, i znam da uopšte ne zanemaruju mišljenja koja lovci ovde, iznose.
Nemojmo se mi žaliti na : članove odbora lovaca, na članove upravnog odbora udruženja, na delegate u skupštini LSV, na delegate u LSS jer smo ih mi birali. A to što smo in birali po zaslugama ili iz za...ancije tao je naš problem a ovce su uvek bile za šišanje.
Uglavnom - tim načinom biranja dobili smo delegate koji idu tzv. linijim nezameranja a ni oni sami ne znaju zašto pa glasaju po osnovu stomaka a ne po osnovu pravde i istine opet smo mi sami krivi.
Da bi se održao stari sistem ovaca za šišanje predlažem: SVI LOVCI KOJI IMAJU ZAVRŠENO VIŠE OD OSNOVNE ŠKOLE NE MOGU BITI ČLANOVI NIKAKVIH KOMISIJA A KAMOLI, NEDAJ BOŽE, UPRAVNIH ODBORA ILI DELEGATI U SKUPŠTINAMA.
paninm kaže:
.......
Jedini je problem to što ta planska dokumenta moraju biti odobrena od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu....a tamo sedi jedan tata koji bi mogao biti ljut što ta planska dokumenta nije radio njegov sin koji sedi u LSV ili u VL, ili je to isto...pa onda tata ne odobri GPGL....pa onda svi idu da im sin radi GPGL!
Pa sta je svrha onda Lovne Komore-sta je svrha sto je drzava donela Pravilnike o polaganju strucnih ispita za izradu dokumenata,ako samo jedna sluzba to radi-pa jer to nije monopol? Ako mi zaposlimo sluzbeno lice da obavlja te poslovo,a neko u PSP kaze "to nevalja,dzaba ti sto si polozio ispit i sto imas licencu , to mora da radi strucna sluzba u LSV".
To bi bilo totalno obezredzivanje SKole u koju je ta osoba isla i obezredzivanje LOvne Komore, koja je za to i osnovana.
Ovamo ti drzava odredjuje da imas strucnu sluzbu za te poslove,koje moras da placas, a sa druge strane ti LSV radi dokumenta koja ti naplacuje.
Mislim da to nemoze da prodje.
Daki namerno sam stavio tu i Pazina, on je svakako manje kriv od B i Z ali se uklopio u los sitem... zna on za forum i cita ga bar povremeno al u mnogim ld i lu stvarno nista ne funkcionise... od loseg rada, kradje divljaci, kradje para... ima toga i previse za nabrajati a niko pa ni on nepokusava dovesti u normalo stanje funkcionisanje i rad lsv... sta da mi onda i ocekujemo od tih ljudi...verovatno nista a tako i oni misle...
Koje udruzenje prihvati da bude clan nekog SAVEZA za te pare dobija.....
Ko brani svakom udruzenju da nebudeclan ni jednog SAVEZA vec ko bude dobio licencu za taj posao da se licnom pogodbom pogadja za planska dokumenta!!!!
To bi i trebalo takoda se nemulja vise kako je bilo!!Savezi i radnici strucne sluzbe za platu da rade iste papire!Ko nece da radi to u radno vreme NAPOLJE pa da dodje neko ko ce da ceni to radno mesto i platu !!!!!
Savezi funkcionisu po sistemu KOMITETA!!!! To je davno proslo vreme!!!!
Drzava loviste udruzenje savez po potrebi i odluci samih drustava da vidimo sta nudi za clanarinu!!!??????
Ko hoce da plati 1400din neka plati !!!Ko hoce da plati LSS i LSCS neka plati ali da se zna gde ide taj novac i za sta!!!!Taj novac MORA BITI ZARADJEN a ne kao do sada!!!!!
Načuo sam da se u nekim LU ubrzano sazivaju sednice UO, baš u vezi predstojeće skupštine LSV. A isto tako čujem da su se neki telefoni usijali.
Ponegde se radi na zameni dosadašnjih delegata...
Čini mi se da će biti dovoljno da par ljudi kaže prave reči, pa da krene lavina pitanja. Da li će svi predlozi u planu za 2012. proći, nisam siguran, a izgleda da nisu sigurni ni oni koji su ih predložili. Ne znam, sačekaćemo i taj 28.02. pa ćemo videti.
Ćutljiva većina, koja je bila glasačka mašina do sada, i usvajala sve što je trebalo, izgleda da počinje da škripi na pojedinim mestima. Možda majstor nije dobro podmazao? Videće se za nedelju dana.
Još u vezi izrade planskih dokumenata: ovde je dat link za cenovnik Vojvodinašuma, što je jedna firma koja može da radi planska dokumenta. Možda se u tu grupu organizacija uključi još neko? Recimo, PMF Novi Sad, smer lovni turizam, takodje mogu da rade planske dokumente, ako se ne varam? Oni mogu, a da li hoće? Ima li negde njihov cenovnik?
Izgleda da projekat VL ima i svojih slabih strana? Da zamisao oko vertikale malo suviše bode oči i smeta? Da vožnja u tom projektu neće biti baš najudobnija? Točkovi se okreću, dok se okreću, a šta ako jedan od točkova zablokira, ili otpadne?
I gde je u celoj toj priči Lovačka komora, i njene regionalne kancelarije?
Evo jednog podsećanja,po članu 36 ,tačka 8 statuta LSV pravo glasa na skupštini nemaju predednik,podpredsednik i članovi upravnog odbora , nadzornog odbora i suda časti i neogu biti predstavnici,tako da je pored njih potrebno u LU odrediti i predstavnike koji će predstavljati LU ukoliko je dosadašnji predstavnik na nekoj od funkcija
Tek sada upada u oči. Ono što su lovci iz ostalih delova Srbije plaćali 600 dinara, lovci iz Vojvodine su plaćali 1000-. Ove godine predlozi napred navedenih davanja su u nekom naprednom interesu: Lovci iz ostalog dela Srbije će davati 500-600 dinara a lovci Vojvodine oko 1400 dinara.
Jedino logično objašnjenje je u sledećem: Planska dokumentacija udruženja iz Vojvodine će imati za oko 50 strana više od udruženja iz ostalog dela Srbije. (Planska dokumentacija, šta to beše- bauk. Ma kakav bauk, najmanje tri bauka i zato će to raditi samo najbolji i samo odabrani, po najboljim odabranim cenama. Vrlo je složeno i zaj...bano. Dokumenta koje zna da piše samo nekoliko odabranih iz zemlje Srbije). Zato, nemoj te se buniti, jer ste to VI tražili.
Nekada su to bile agencije bliske šefu odseka za lovstvo (Ž.R) a sada........ zavisi od boje korica. Kažu da je žuto-plava kombinacija zagaranatovan uspeh, ukoliko ima crno-crvene naslove. Priča se svašta, što nas lovce ne treba da brine jer bar mi imamo izbor: UŽAS, STRAVA I UŽAS U SADRŽAJU KOJI JE ZABRANJEN ZA MLADJE OD 80 GODINA).
Bez obzira na sadržaj, ova kombinacija će i dati pozitivne rezultate u razvoju materijalne situacije pojedinih lovnih radnika Vojvodine a naravno i Srbije u celini. Pa malo li je za početak od nekih 11 godina-.pa tek smo ušli u tranziciju.
Ne razumem? Da li stručni radnici LSV i LSS imaju neke posebne škole i neka posebna znanja u odnosu na sve diplomirane inženjere šumarstva, poljoprivrede, ekologije itd, koji su položili stručni ispit-licencu za izradu planske dokumentacije. Ako su bogom dani, da im priznamo to svojstvo ili ........
Puno planiranih uspeha u narednim redovnim sednicama Skupštine LSV I LSS i želja da dodje do neophodnih reformacija (drastičnih i bolnih), za dobrobit pojedinih ili svih radnika Stručnih službi LSV u LSS.
Kažu moje Gedže: "Dok je ovaca, VI ćete biti pastiri"
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lala kaže:
Načuo sam da se u nekim LU ubrzano sazivaju sednice UO, baš u vezi predstojeće skupštine LSV. A isto tako čujem da su se neki telefoni usijali.
Ponegde se radi na zameni dosadašnjih delegata...
Čini mi se da će biti dovoljno da par ljudi kaže prave reči, pa da krene lavina pitanja. Da li će svi predlozi u planu za 2012. proći, nisam siguran, a izgleda da nisu sigurni ni oni koji su ih predložili. Ne znam, sačekaćemo i taj 28.02. pa ćemo videti.
Ćutljiva većina, koja je bila glasačka mašina do sada, i usvajala sve što je trebalo, izgleda da počinje da škripi na pojedinim mestima. Možda majstor nije dobro podmazao? Videće se za nedelju dana.
Još u vezi izrade planskih dokumenata: ovde je dat link za cenovnik Vojvodinašuma, što je jedna firma koja može da radi planska dokumenta. Možda se u tu grupu organizacija uključi još neko? Recimo, PMF Novi Sad, smer lovni turizam, takodje mogu da rade planske dokumente, ako se ne varam? Oni mogu, a da li hoće? Ima li negde njihov cenovnik?
Izgleda da projekat VL ima i svojih slabih strana? Da zamisao oko vertikale malo suviše bode oči i smeta? Da vožnja u tom projektu neće biti baš najudobnija? Točkovi se okreću, dok se okreću, a šta ako jedan od točkova zablokira, ili otpadne?
I gde je u celoj toj priči Lovačka komora, i njene regionalne kancelarije?
Sve i da je to tako Lalo mislim da ne bi trebalo da se objavljuje ovako javno jer ce sad krenuti protisak na LU da se za delegate biraju podobni a ne tzv. pucisti koji hoce promene u LSV. Ne moramo bas sve da im kazemo sta se i kako radi po LU. Ne treba svaki potez da znaju jer nesto moze da bude i iznenadjenje. Treba ih tuci njihovim oruzjem onako kako oni rade kvarno i tajno. U ovom slucaju transparntnost je kontraproduktivna.
Menjaju oni tockove dok masina ide. Sve oni u pokretu rade veruj mi
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?