Poluautomati ili dvocevke?
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 21:25
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Mislim šta reći, nedostaje mi ideja moram da plagiram!
sheytan kaže:
Džoni, odoh ja malo da se roknem, a ti, kad bidneš u prolazu, donesi neki cvetić i sl., pa stavi kraj mezara...
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 21:44
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Pitanje za 270.
Ako je ono sto ti kazes bez ikakve veze. Objasni mi ovo.
Mnogi prozivodjaci su spajali cevi kod dvocevke na taj nacin sto cevi nisu letovane celom duzinom. Kod takvih pusaka, spajanje je izvrseno samo u zadnjem delu koji se spaja sa baskulom, a na vrhu jednim prstenom, sto omogucava slobodno vibriranje i istezanje cevi usled velikih temperatura, kao i promenu polozaja jedne cevi u odnosu na drugu radi sto boljeg poklapanja posipa obe cevi!
Kada se puca iz jedne cevi, ona se greje i isteze se u odnosu na drugu, hladnu cev, dolazi do takozvanog bimetalnog efekta, zbog cega se ceo sklop pomera u smeru hladne cevi.
Ukucaj na internetu Remington 3200 Jagd i videces o cemu pricam. Ono sto mislim da ti potenciras je taj uticaj u prakticnom lovu. E to je nesto drugo, tih desetak kuglica od 100 nece uticati da se ne dodje do dobrog pogotka. Ali nemoj da me ubedjujes da nema veze s vezom kada ima.
Iz tog razloga su kombinovane cevi kod mnogih proizvodjaca odvojene jedna od druge.
Ovo vise dolazi do izrazaja kod Trap i Skeet gadjanja, gde se ravnomernost, gustina snopa mnogo vise akcentuje nego u prakticnom lovu.
Kada nesto demantujes ocekujem i da mi kao mladjem objasnis, zasto.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.11.2013. 21:46
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Zbog te vibracije i uticaja na posip iste ja kupih iž18 debela cevka skoro bulka ,e da vidim sada dal će i jedna kuglica da izađe van snopa ......
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:04
|
Veteran
|
Lele siknko kude ti ode, pa će ti mozak eksplodira od tolko guglanje!
A kude tek nađe svi ti reči "Bimetalni efekti"? El to Kineski?
Ne znam koji je jezik al ja u lov kad god izmašim zajca nabedim ove moje iz grupu da je toj zbog taj Kineski efekat jerbo mi se ugrejale cevke pa se iskriviše sa svej šinu i nišan!
A ne vide si nešto da oni žabari sas Perazzi i ostale tej njiove puščetine uvatiše ovaj Amerikanski patenat nego si pobeđuju u toj gađanje na ti golubi, ne znajem samo što si ne dođu kod mene da gi istepaju sve mi kukuruz u koš izedoše!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 22:10
|
Lovčina
|
A i Perazzi.
http://i405.photobucket.com/albums/pp...1237166582
Aj se vrati na moj upis pa pogledaj koliku sam vaznost dao tome u prakticnom lovu? NIKAKVU!
A to sto ti napisa da nema veze sa vezom, pa sad ukapira da ima, to je drugo. Razumem te potpuno.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:22
|
Veteran
|
Leleeee, koje bi im tek ovaj uradeja da si je izbacio tu šinu ki ovi Ameri na njiovu puščetinu! Kažu ovaj pobedia na nekakvu olimpijadu!
A i koji će mu moj šina kad ne putuje sas voz???
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 22:25
|
Lovčina
|
270, da li ti to hvalis Italijane?
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:28
|
Veteran
|
Jes za Trap a za onaj Skeat gi dugo baše Rusi sas neki MC a neje Stojan!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 22:29
|
Lovčina
|
MC ili MP?
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:35
|
Veteran
|
Od svi Italijani nesam nikad na ova takmičenja video da pobedi neki sa onoga Frenkija, pre će izgleda Rusu sa ovaj MP, šina više manje, slovo više manje!
Nego kako na ovija ne smeta taj Kineski efekat, mora da su mnogo propali pa nemaju za Amerikanske kremenjače il se razbacuju sas pare pa turaju šine i di voz ne prolazi?
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 23.11.2013. 22:36
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Bem ti ovu kišu, natera čovek u sobi i ubija vreme za kompjuterom
Hvala bogu dodjosmo do nekog usaglašavanja, ne potpunog al bar približnog.
Podunavac, i sa 66 cm PA je duži od dvocevke sa 72 cm cevkom, a tek što je spretna dvocevka sa 66cm cevkom...
PA glavi zbog nečistoće, evo Lala te demantovao a i meni se lično desilo 2x jednom zatvarač zbog trave ostao u zadnjem položaju a drugi put metak nije ušao do kraja u ležište jer sa njim zatvarač povukao i travku!
PA se brže habaju pa i da su od čelika, uporedi neku dobru dvocevku koja je ispalila brdo municije i Browning Auto 5 koji je ispalio duplo manje oboje stari oko 40 godina.... pa taj Browning je već na izdisaju ako je u opšte u funkciji!
Ugrožavanje nekih lovačkih i ljudskih prava zabranom PA za određenu vrstu lova ????? to tek nema veze sa životom, u mnogim zemljama su PA karabini zabranjeni, u nekima i vojni kalibri, a u nekima je ograničena upotreba olovne sačme ili kalibra za lov određene vrste divljači. Znači moja prava su ugrožena jer mi je zabranjeno sačmaricom da lovim srneću divljač ili Medveda sa 223!!!
Po meni mnogo je bolje da nema ograničenja broja metaka u magacinu PA a da se njihova upotreba ograniči na Migratornu divljač, štetočine i DS u pogonu, tu bi mogli da pokažu neku (mada minimalnu) prednost nad dvocevkom!
Pa ja reče da se slažem polovično.
Za PA sa 66 cm sam rekao da je približna dužini dvocevke sa standardnom cevi (72 cm), a ne ista ili kraća.
Nema mene Lala šta da demantuje. Ja ni ne tvrdim da je nemoguće da zaglavi, nego da nije čest slučaj da bi se zbog toga izbegavala PA sačmarica.
Oko habanja isto. Naravno da se puška sa pokretnim kinetičkim delovima više troši prilikom rada od nepokretne, ali ne toliko da se zbog toga izbegava. Prilikom normalne upotrebe prosečnom lovcu svaki iole kvalitetniji PA može da traje godinama.
Zabrana vojnih kalibara nije isto što i zabrana PA sačmarica, kao ni određivanje minimalnog kalibra za određenu divljač. Ali bi bilo totalno glupo napisati u zakonu, PA sačmarica je dozvoljena za lov sitne pernate i dlakave divljači, ali samo na dočeku ili preletu, a da je zabranjena za poljski lov (ili nešta slično).
Još jednom kažem, nisam ljubitelj PA sačmarica i smatram dvocevke boljim izborom, ali sam realan i ne potcenjujem PA kao pušku, niti ičiji izbor sa čim će da lovi.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 22:41
|
Lovčina
|
270, zasto ga nazivas Kineskim efektom, zar nisi cuo za "bimetalni efekat"?
Ne znam zasto ti je to toliko strano, ja sam to ucio u osmom razredu.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.11.2013. 22:44
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Podunavac kaže:
Još jednom kažem, nisam ljubitelj PA sačmarica i smatram dvocevke boljim izborom, ali sam realan i ne potcenjujem PA kao pušku, niti ičiji izbor sa čim će da lovi.
Sve, sve, al' Franchi što ti čuči, milina kako uleće u rame, a?
*ebo ga talijan, kako ga skrojio, svaka im čast...
Oko zaglavljivanja od semenki, trunja, i sl. : to što sam napisao se odnosilo na gasni PA Lanber, koji ima nešto komplikovaniji mehanizam, i desilo se samo jednom, ali svaki put kad ga otvorim, ima unutra koješta.
Franchi (inercioni PA) me nikad nije izneverio, a mehanizam čistim najviše jednom godišnje, i to više reda radi, nego što mu nešto smeta. I daleko je jednostavniji mehanizam, manje delova ima.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:52
|
Veteran
|
Blago tebi, ja do osmog nisam ni stigo, taman završio sedmi kad umre baba i nije imao ko da me vodi u školu!
Ajd sad bez zajebancije, efekat privlačenja cevi različite temperature je toliko minimalan da u opšte nema uticaj na sačmeni snop ili posip.
Ima efekta kod kombinovanih pušaka i ogleda se u podizanju pogodka prema sačmenoj cevi (ako je karabinska dole) i kod dvokuglara i drilinga a i to je 2-3 cm na 100m!
Šina upravo i služi da smanji površinu dodirivanja cevi i spreči ovaj efekat, u suprotnom bi se cevi letovale direktno jedna za drugu!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 22:56
|
Lovčina
|
^ A to li je problem. Ja sam mislio da se u Sremskoj kamenici fizika nije izucavala kao egzaktna nauka?
Koliko je minimalan i koliko utice, zavisi od mnogo cega. Ako hoces mogu i da nabrojim bar ono sto znam. Ali ga ima, lepo je sto si prihvatio moje misljenje.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 22:58
|
Veteran
|
Imaju i sunčeve pege i promena zemljinog magnetizma uticaj na let karabinskog zrna i tačku pogodka, samo instrument kojim to može da se izmeri verovatno ima samo NASA ili univerzitet Lomonosov u Moskvi!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 23.11.2013. 23:00
|
Lovčina
|
Nidžo kod sačmarica odvojene cevi ili srednja šina sa rupama jeste namenjena boljem hlađenju cevi. Međutim kod sačme nema tog efekta kao kod jedinačnih zrna. Termička diletacija dolazi do izražaja kod kombinovanih pušaka, a kod sačmarica je to zanemarivo zbog sačmenog snopa.
Ona druga puška sa tvoje slike ima samo jednu cev i visoku šinu.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.11.2013. 23:01
|
Lovčina
|
Podunavac, svakako je zanemarivo. Ali ga ima. To je ono sto hocu da kazem.
Inace tu drugu su namerno napravili sa jednom cevi zbog onoga sto sam ja napisao. Ista je pokazala bolje rezultate prilikom ispaljivanja velikog broja metkova zaredom.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 23.11.2013. 23:02
|
Lovčina
|
Lala kaže:
Podunavac kaže:
Sve, sve, al' Franchi što ti čuči, milina kako uleće u rame, a?
*ebo ga talijan, kako ga skrojio, svaka im čast...
Oko zaglavljivanja od semenki, trunja, i sl. : to što sam napisao se odnosilo na gasni PA Lanber, koji ima nešto komplikovaniji mehanizam, i desilo se samo jednom, ali svaki put kad ga otvorim, ima unutra koješta.
Franchi (inercioni PA) me nikad nije izneverio, a mehanizam čistim najviše jednom godišnje, i to više reda radi, nego što mu nešto smeta. I daleko je jednostavniji mehanizam, manje delova ima.
Ma legla mi je kao da je rađena po mojim fizičkim merama. A i svidela mi se na oko.
Mnogo mi je lepša od one Rančerove PA reperirke.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2013. 23:06
|
Veteran
|
nidzamotocross kaže:
Podunavac, svakako je zanemarivo. Ali ga ima. To je ono sto hocu da kazem.
Inace tu drugu su namerno napravili sa jednom cevi zbog onoga sto sam ja napisao. Ista je pokazala bolje rezultate prilikom ispaljivanja velikog broja metkova zaredom.
A kad si je to testirao pa znaš da je pokazala bolje rezultate.
Ako nisi ti ajd da vidimo gde je i od kog obavljena ta ozbiljna studija, uporedan test i analiza!
|
|
|