Svi smo iznenađeni, da preCednik Andrić nije pozvao svoju zamenicu Sanju.
Umesto nje vodio je Đosa. Ne mogu da verujem. Znam čoveka kao zaista dobrog lovca. Nisam znao da ide umesto žene. Jel moguće da je "trandža".
Ma Evodija, čoveče, ja mislim da je Djos išao turistički u obilazak BG na vodi, pod geslom 'važno je učestvovati'.
Sta bi od onog spota LSS? Ja ga ne vide ni na jednoj televiziji jos uvek. Mogli su ga proturiti bar pri onoj raspravi i glasanju o lovu kod onog Srdjana kad su bili.
Moze se platiti valjda emitovanje tokom jedne nedelje na RTSu a da ne pricam da bi trebalo snimiti jos par slicnih sa porukama o nasoj ulozi zastitara i o nasem pravu na oruzje i lov.
U ovom je ispalo da malo drukamo poljoprivrednike na cijoj zemlji lovimo, kao oni sve potrovase a nije samo to valjda uzrok manjka divljaci gde je to slucaj.
Mislim da bi bilo dobro da LSS bar otvori YOUTUBE kanal ako i to nije skupo a da lovci sami salju materijale a administratori biraju sta moze da ide tj sta ispunjava eticke norme.
E moj kolega,sve su to puste zelje koje bi da ima casti,postenja i mozga po savezima bile realizovane davno.Poslednje tri decenije,iskljucivi cilj postojanja saveza je licna promocija i bogacenje pojedinaca koje kako sada stvari stoje ne nailaze ni na osudu lovacke javnosti,a kamoli presudu i letovanje u Pozarevcu.Kako se na zalost broj lovaca smanjuje,tako parazitima apetiti rastu jer im pred ocima nestaje tkivo na kome tako bezbrizno parazitiraju godinama i nastavice dok god budu mogli.
E sad,kako se to nesretno tkivo smanjuje,smanjuje se i plen pa dolazimo do situacije,mala bara-puno preCednika.Naviknuti na privilegije i kojekakve bahanalije,nije ni cudo sto se tako nemilosrdno medjusobno ujedaju.Evo kako vidimo neki su delovi copora udaljeni od trpeze,koja je em sve manja,em oni imaju svoju,na drugom kraju dzungle.U takvoj,za njih sve tezoj situaciji,svaki dinar odvojen za tamo neku promociju lovstva i lovaca kao istinskih zastitnika divljaci i njenih stanista,dodje im kao so na ionako vec previse bolnu ranu.Iako je prolece izuzetno kisovito,za njih je ekstremna susa i jedva cekaju da pocne da kaplje iz recimo fondova za razvoj lovstva,od novih clanarina,od reketa za polaganje lovackih ispita itd...Onda ce oni na kratko zakopati ratne sekire,naostriti olovke i udri po naucno istrazivackim radovima za sve pare.
Pa kad onda krenu strategije,planovi,monitorinzi,publikacije i razne druge umotvorine koje su divljaci i lovcima od zivotnog znacaja,mnogo veceg od tamo nekog pozitivnog marketinga u medijima.To je toliko bitno da cak kruzi prica da je za manjak srnece divljaci u Sremu,kriv nedostatak sredstava za zavrsetak NIR-a na temu ishrane srnece divljaci.Dok su jadne cekale da im se na naucnoj osnovi objasni sta da jedu,uginuse od gladi.Pa ti sad reci sta je bitnije,da se neke javne licnosti koje su usput i lovci,obracaju ostatku naroda sa TV ekrana ili da neki EEEEminentni strucnjak(najbolje bi bilo iz neposredne okoline),zavrsi toliko iscekivani 19-ti tom tog akademskog remek-dela,kojeg ce lovni radnici pod hitno poceti da citaju nesretnim srnama,u koliko vec nije prekasno.
Ja sam svakako za ovaj drugi predlog,a ko hoce da se informise o radu lovaca,neka procita neki od brojeva nasih blazenopocivsih glasila,gde je kao dan jasno da svuda tece med i mleko(doduse u Vojvodini stoji ali to je zbog konfiguracije terena).
Ne treba zanemariti cinjenicu da nam proteklih godina mediji i nisu bas bili naklonjeni,a najgore je bilo kad smo na njima bili zastupljeni.Sto smo se vise pojavljivali,to smo dublje tonuli,valjda zato sto nas je predstavljao legendarni majstor lovacke vestine,vrhunski lovac na tetrebe,zamrznute vukove(one sa severnog pola) i raznorazne egzoticne mace.Pogadjate o kome se radi?Svaki put kada bi u etar zinuo,drzava i sav narod u njoj video je u njemu otelotvorenje lovacke organizacije,pa je stoga i poceo da se prema njoj ponasa u skladu sa stecenim utiskom.I tu ima prica da je prilikom gostovanja u jednom studiju i gomile glu..,pardon nelogicnosti,koje je izgovorio znacajno ostecen i plafon i pod istog tog studija.E i zato sam protiv promocije u medijima,em placamo stetu od divljaci,em od lovackih divlj...,pardon prvaka.
E zato ja uvazeni kolega Planinko nisam za taj marketing,mada se on i ne zove tako.Tako se zvao za vreme jednog od exprecednika,pod sifrom neprikosnoveni autoritet jer su tada u igri bile marke.Sad se to zove EUROting uz obavezno ing na kraju kao jedno od mnogobrojnih obelezja nasih velikih vodja(prof,dr,mr,spec,sci,tuc,muc-BLJUC).
Mrwa vremena se menjaju , da li na bolje ili na gore pokazaće vreme . Nekako imam osećaj da bi LSS mogao da krene na bolje ukoliko Braca ne podlegne uticaju samozvanih veličina. Mlad je, čujem i uspešan , pa bi mu mogla biti dovoljna vlastita pamet da dobrim delom sredi stanje u LSS. I naglašavam samo pod uslovom da odyebe samozvane veličine tipa ZdrP-a i kojekakve krpelje koji večito kupe ne mrvice zaostale od velikih lovožderonja nego IMT (imal mene tu). Ako je struka neka se bave strukom ali predsednik je taj koji će da kontroliše i sprečava nerad ili rad za svoj džep kojekakvih podrepaša i parazita tipa Jel(b)en i Vojvođanski lonac, i da ne zaboravim iako korisnik , treba da na sve moguće naćine kontroliše ili bar ima uvid u raspodelu lovačkih para za unapređenje lovstva a ne da kojekakvi tapetari koriste naše pare.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Sada Sormaza nema. Ovaj predsednik lici da ne bi bio antireklama za lov.
Neka poznata lica a nase kolege su animirani da dodju i snime izjave u tom spotu i odvojili su vreme i hvala im. Umesto da oni i jos neke poznate licnosti koje bi dale podrsku legalnom lovu i LSS poput verujem Jezdica, Jovana Memedovica, Bore Otica i drugih (samo nemojte Macu Diskreciju iako je "podrzavala" bivseg predsednika) i da se snime jos bar dva spota kojim bi pozvali mlade da se prikljuce lovcima i u kojima bi istakli da je nas zadatak da odrzavamo optimalan fond divljaci po jedinici povrsine a da nismo neki kauboji koji nasumicno pucaju u sve sto se krece kao i da istaknemo nase pravo na lov i oruzje jer su nam ga dedovi dali na Kolubari, Ceru, Mackovom kamenu pa ajde i u Uzicu, Neretvi i jos kojegde.
Akcija je umrtvljena, para ima za sve a nema za makar emitovanje jednom nedeljno ni u terminu kada idu lovacke emisije.
Cak nesto nisam video spot ni na kanalu Lov i ribolov mada tamo i nema pored kinologije sta da se vidi o lovu.
Samo tajkuni pricaju price ispred kamina o tome kako ih lovocuvari za rukicu vuku da pucaju za sve planirane novce.
Gradnje hranilista, pojilista, gradnja volijera, lov predatora, rad sa mladima nisu nesto sto se cesto da videti na tom kanalu bar u emisijama Upoznajte lovstvo i Loviste.
Spot je sreca napravljen da je uvek aktuelan pa moze i na jesen da krene jer ne treba to nama nego sludjenom narodu koji vise ne zna u kom pravcu plovi ovaj brod tj kuda ga talasi i vetar nose, dal kud su nam dedovi isli ili negde na kontra stranu. Veca bi vajda bila za podmladjivanje lovackog stroja nego da deset doktora napisu po pet knjiga o reintrodukciji jelena (kad inace jelena lovi manje od 5% lovaca a tesko da sa ovom postavkom lovocuvarske sluzbe moze da opstane bilo gde van ograde).
LSS ima šanse da preživi, ali treba vremena da se Šormazova zaostavština reciklira i da se brljotine isprave.
Braca, po mom mišljenju, za sada uglavnom dobro radi, mada mislim da i on pati od nedostatka dovoljnog broja sposobnih koji bi mu pomagali.
Borba sa zaštitarima se odvija trenutno malo izvan očiju javnosti, ali se odvija. Na tribini na sajmu u KG sam i ja ponešto, izmedju ostalog, rekao o tome /vidite tekst mog izlaganja u vesti na naslovnoj strani/, govorio je i Braca, govorio je i Beuković, i još nekoliko uticajnih ljudi. Svaki posao traži svoje vreme, ako hoćemo da ga uradimo kako valja, pa tako i ovo sa zaštitarima.
Sve u svemu, vidim tračak optimizma, kada je LSS u pitanju, znam kako razmišljaju Braca, Tomica, Aleksić, Uroš, Bojan... Treba ih podržati.
Hm, ovaj nas prijatelj google je cudo.
Vidim cenovnik oglasa na RTSu i jedno emitovanje spota od 90 sekundi ispada izmedju 2 i 3 hiljade evra i to ne bas u udarnom terminu oko Dnevnika.
Jos ako ne ide 7 dana po 2-3 puta ko da nije ni bilo.
Verovatno bi imali popust na dvadesetak emitovanja ali to je jedan stan na periferiji Beograda u vetar.
Trebalo bi to upakovati u emisiji o lovstvu koja idu ponekad na RTS, i RTNS ali neka se bave time nadlezni. Mozda bi bilo lakse stvarno otvoriti YOUTUBE kanal jer vidimo da neki kanali imaju i milione pratilaca i zivi se unosno od toga a i verovatnije da cemo klincima (koji nam trebaju u clanstvu) pre prici iz sajber prostora nego da ce gledati Dnevnik.
Znaci trebalo bi da akcije LSS se pokrenu odozgo prema LU i da se prioritet postavi na omasovljenju lovackog podmlatka i njihovim upucivanju u nas zivot sa prirodom.
Pa kad bude neki sastanak u mom drustvu gledacu da postavim pitanje o tome da li se nesto radi po tem pitanju mada ima ovde i ko bi znao vise o tome.
A i emitovanje spota je potrebno i jos da ponovim makar dva o pravu na oruzje i lov i jednog o nasoj ulozi o ocuvanju fonda divljaci i poboljsanju njegovog zdrastvenog stanja.
Kolega Planinko, mislim da je svrha ovog spota reakcija na sve veće napade pojedinih NVO na lovstvo nego da bi spot služio privlačenju dece u lovački podmladak....
Decu možete privući samo radom a ne reklamom ili spotom na tv... Još bi lakše bilo ako se tekst koji je predstavljen na tribini u KG ostvario u praksi... A do tada pokušajte sami da privolite Vašu decu da vam se pridruže tako što ćete im priređivati druženja i sl.....
Pade mi napamet i na youtubu ukucah LSS i vidim da postoji nas kanal i to vec cirka 7 meseci sto je odlicno.
Doduse na njemu samo dva priloga tj jedan isti samo na dve teme je Cirkovic poslednju recenicu posvetio ZOMu i onaj koji smo vec pogledali.
Ok, nadam se da ce lovci koji imaju smisla za kameru biti kreativni i praviti priloge u svojim LU pogotovo one o lavackim akcijama na izgradnji pojilista, solista, zimskoj prihrani a i o vrstama divljaci i raznim temama prilagodjenih lovackom podmlatku.
Samo da ne stave one tajkune koji napucavaju divljac u malesnim ogradjenim lovistima.
Postoji narodna izreka " dokon pop i jarice krsti".
Sticem sve jasniji utisak da se nerad u LSS nastoji prkriti raznim objavama senzacionalistickog tipa.
Pored toga sta ulazu znatne napore svakog meseca u ocenjivanje crteza dece predskolskog uzrasta (pohvalna aktinost,ali ne kao skoro najvaznija aktivnost saveza) pocetak ovog meseca je vezan za mogli bi reci nadljudske napore i aktivnosti u zastiti i ocuvanju prirode i zivotinja.
o cemu se radi objavljeno je na sajtu LSS,a evo i link da vidite sta je bilo: http://www.lss.rs...ma-lovaca/
Lepa vest za sve lovce i ljubitelje prirode......
Kad malo bolje procitate a posebno kraj vesti gde se LSS zahvaljuje raznim ucesnicima na SARADNJI sa LSS meni postaje pomalo nerazumljivo.
Koliko sam shvatio aktivnost LSS je bila jedan tel pozivkoji je sasvim obican.
Verovatno se lovocuvar nije setio da pogleda na googlu broj ZZPS pa se obratio tamo.
Citajuci tekst opet u svakoj verziji najznacajnija karika u spasavanju ptice pripada LSS,iako se meni cini da je njihov znacaj najperiferniji.
Isti tekst se pojavljuje na drustvenim mrezama i objavljuje se po vise puta.
Predsednik isto kaci tekst,deli,seruje,umnozava kaci par komada na svoj zid facebooka u vidu senzacije i velikog uspeha kako licnog tako i saveza.
Nesvesni da se na terenu lovci i ostali ljudi sa takvim dogadjajima srecu svakodnevno ili nedeljno i da ne prave heroje od sebe i ne predstavljaju to tako senzacinalisticki vec kao sasvi normalno postupanje.
Sta se iz takvog ponasanja moze zakljuciti osim da se paznja skrece sa znacajnih i rekao bi sudbonosnih tema za lovce i lovstvo koje su upravo aktuelne.
Rezultati i napori na tim poljima se ne objavljuju ili ih nema.
Ne zaboravite LSS je obavestio ZZPS...........
Po upisima na forumu do sada sam uocio da znacajan napor u rad sa mladima ulaze kolega tomo vrbas.
Verujem da bi rad sa mladima trebalo da odnese bar trecinu napora svih LU i LSS.
Mi srednjih godina cemo odloviti koliko jod po desetak godina ako imamo srece ali mladi ne pristizu u dovoljnom broju.
Mogu misliti u gradovima kad bi LU htela da se obrate osnovcima drzanjem casa u ucionici ili prirodi kakvih bi reakcija roditelja bilo.
Takodje eto napisah pre godinicu da treba snimati kratke spotove sa poznatim licima zbog paznje i snimljeni su.
Napisah da bi bilo dobro otvoriti youtube kanal ako vec nema para za releviziju i gle evo ga.
Pa kad onog Baka Praseta gledaju valjda ce i bas otvoriti.
Ne umisljam da se to nisu setili i bez mene ali mislim da neko i osluskuje sta mi ovde cucorimo pa verujem da svako od nas moze da iznese predloge a ako nista verujem da bi to i Lala preneo u LSS.
Sta ja da pljujem Cirkovica kad bi u mom LU odbio bilo kakvu funkciju kao sto nisam hteo u Savet roditelja u skoli i vrtivu kod dece?
Jednostavno takva mi je radna i porodicna situacija da radim ko dragstor a kad dodjem kuci energija mi je ko u akumulatoru mog godista. U mom LU uglavnom sam koristio i opciju da uplatim radne akcije, doduse i zato sto mi se grupa raspala pa mi nedostaje i malo smeha i elana.
Cak sebe smatram kao lovca sa invaliditetom jer nemam uslove za drzanje psa a i kad bih ga nabavio verujem da bi me svi zvali u gostinski lov ne bi li se siti ismejali.
Eto sad mi pade na pamet da bi se mogla sistematizovati ili standardizovati izradiaslikovnica, prirucnika i video priloga za lovacki podmladak i da bi to trebao LSS da uradi i spusti ka LU a oni ka skolama a i ba sajtovima.
Tako kolege ajde da umesto beskrajne kritike bolje iznesete vase vidjenje sta treba raditi a i sta ste vi uradili.
Kolega planinko rado procitam vase upise iz lova i zakljucio sam da ste vi jedan posten i dobar lovac. Za primer.
Ovde u ovom predhodnom upisu ucini mi se da ste povrsno procitali moj upis,a cini mi se da reagujete na neke moje izjave iz njega.
Ja ostajem pri stavu da jedna institucija vaznosti i velicine kao sto je LSS treba da ima najvecu aktivnost oko ocenjivanja crteza dece iz predskolske ustanove,jer joj to nije uloga.
Treba da resava ozbiljne i velike probleme koji su se nadvili nad lovstvo.
Kazete da dajemo predloge, a kome to.
Pa evo spomenuti kolega Davor Calic se angazovao oko edukacije mladih po pitanju lovstva na jedan koristan i kvaliteta nacin sa decom u dobu u kojem razumeju o cemu se radi.
Ozbiljan pristup koji je za svaku pohvalu
Jel treba bolji primer LSS od rada kolege Čalica,pa bi se mogli ponasati slicno i omasoviti edukaciju mladih.
Naravno nece to napraviti jer su sujetni,bahati ...
Zao mi je sta kritiku necijeg rada ili nerada ili loseg rada karekterisete kao pljuvanje na licnost.
Ja sam samo bio kritican prema funkciji koju me ne zanima ime koje obavlja nego koliko dobro radi.
Nemam nameru da polazim od sebe sta sam napravio jer vec sam nedavno rekao ja se nisam kandidovao nisam trazio niciji glas i nisam obecavao da cu marljivo raditi u interesu lovaca i njihovih potreba.
I tako je LSS svojim nadljudskim naporima i velikim angazovanjem spasio orla.....
Pa Daki sto bi reko Sojic, Pa to sam i kazo- Davor Calic.
Moja greska sto ne prevrte film a i istina je da mi taj Nemac stalno sklanja stvari po kuci.
Eh, primedba kolegi Davoru je sto cesce ne pise i detaljnije opise rad sa decom kao i lovacke dozivljaje jer bi to sigurno bio putokaz za nas po Lovackim udruzenjima a i razgaliolo bi nam srca da procitamo nesto lepo iz lovstva.
Kolega Swarovski argumentovana kritika je uvek pozeljna i dobra. Ja kad licno dibijem kritiku od prijatelja, mozda cu u prvi mah jepobijati ali cu o njoj kad ostanem sam razmisliti i ako vidim da je taj u pravu pikusati da se korigujem.
Lovac sam od 1988 sa tim sto sam do 2000te imao dve rodjacke stenje godisnje u Azbukovic a poslednjih 20 godina lovim intezivno nazalost uglavnom divlje svinje jer mi je takva grupa bila. Ali bilo je tu i dosta jamarenja, rada na fazaneriji itd.
Moram da priznam da me ucestvovanje na sastancima u udruzenju nisu zanimala a jos manje ucesce u tim upravama i pitao sam se odakle ljudima volja za laktanje, ogovaranje i podmetanje kao i moral za grebanje od novaca udruzenja tj svojih kolega na osnovu prica koje sam slusao kako u mom tako i u drugim udruzenjima.
Posle 25 godina rada u upravi gde radim na poslovima oko resavanja pitanja imovine ljudi, dobijanja gradjevinskih dozvola i izgradnje kao mlad covek, koji misli da je tu da bude servis gradjanima a da nisu oni tu zbog mene, bio sam veoma frustriran zbog stava raznih saziva vlasti i odsustva zelje ali i nepostojanja znanja ljudi u vlasti da promene taj sistem i reorganizuju ga da radi na dobrobit naroda.
Tako je i u lovstvu.
Za Sormaza sam znao ko je i sta je a pri tom vise mislim na njegove sposobnosti a manje na postenje i odmah pisao da od tog posla nema nista.
Sada prvi put posle ovoliko lovackog staza imam utisak, na osnovu informacija sa par strana, da je na celu LSS neko ko je stvarno lovac, da ima uz sebe i par mladjih lovnih radnika, i ko ima zelju da nesto promeni i ko nije tu samo zbog cesanja o budzet i fraj lovova.
Ali avaj vec sam napisao problem je u tome sto njegov polozaj zavisi i od dizanja ruke onih koji su dizali ruke i za Sormaza i njegove pethodnike i on mora da sa njima pravi dilove, smeska im se i glumi im drugara.
Lovim sa covekom koji voli da ljudima tresne istinu u lice pa je prosao ko bos po trnju.
Ima tu znam i postenih ljudi koji su decenijama dobro i po zakonu radili u svojim udruzenjima ali ima i gmazova kojima je u ocima gulas a divljac hodajuci butovi koje bi mogli i kafedzijama da utope.
Tako da ce vreme pokazati da li Cirkovic ima dovoljno saradnika u tom pokusaju da se nesto promeni na bolje ali ako smo mi iz udruzenja poslali lose ljude u Skupstinu LSS onda snosimo i svoj deo krivice makar zbog neaktivnosti u radu uprave kao ja.
Nazalost kad gledam celu situaciju u drustvo osecam se kao nas dragi Bora
Planinko je sa svojom analizom trenutnog stanja u LSS prilično u pravu. Na žalost.
Odmah da kažem: Ćirković nema dovoljno sposobnih saradnika. Ta činjenica ga ne abolira od odgovornosti, jer on je prvi čovek saveza. Pri tom, ima uticaja pojedinaca iz organa i tela LSS, ali i van LSS, koji po mom mišljenju povremeno gurnu Ćirkovića tako da povuče poteze koji se kasnije baš njemu obiju o glavu.
Ono što sam siguran jeste da Ćirkoviću niko ne može da prebaci da se grebe za dnevnice, troškove, reprezentaciju, ili gratis lovove. Problem predsednika LSS je što je na sebe preuzeo skoro sve obaveze, što znači neprekidnu jurnjavu i trošenje energije bez odgovarajućih rezultata prema uloženom trudu. Ne može jedan čovek, ili par ljudi, da odradi sve.
Drugo, i medju ljudima koji se od skora pojavljuju ima onih koji preferiraju ličnu promociju i benefite, a interes lovaca i LSS im je na drugom iili petom mestu. Nema puno to veze sa mladjim ili starijim ljudima, ima veze sa ljudskim i stručnim kvalitetom pojedinca. Dobar primer je Mića Bošković, član NO LSS, časna starina, koji je itekako u materiji, a kao Sremac nema problem da saspe istinu bilo kome u lice. Sa druge strane ima i mladjih ljudi sa kojima ja lično ne bih seo da popijem kafu, a verovatno ni oni sa mnom.
A onda posle dodje na red rad o nekim temama i problemima, pa niko ne diskutuje, niko nema predloge rešenja, svi ćute, i glasa se po inerciji, ili se jednostavno izbegne svaki rad diskusija ili traženje rešenja, ali uz naplatu dnevnica i putnih troškova. Brigo moja, predji na drugoga.
Bilo bi poštenije da neaktivni članovi uprave, organa i tela LSS, ako već neće, ne znaju ili nisu sposobni da nešto urade, odstupe sa svojih pozicija, i da mesto ustupe nekim drugima koji bi možda bolje radili. Dolazak na sastanke da bi davali kvorum za rad i glasanje ne prema kvalitetu predloga nego možda prema ličnim interesima, nije način za ozdravljenje LSS.
Pozdrav za kolegu Planinka....
Što se tiče podmladka, uglavnom objavljujem samo veće događaje napr.takmičenja, ekskurzije itd... sve ostale obaveze oni rade posvojim društvima u vidu radnih akcija a tih društava ima 13 u Brzavi pa ne stignem sve da ih obiđem ali dobijam sve informacije i detalje o njihovim aktivnostima...
Nije tema ovde ali da završim sa upisom....
meni su sad, da nekažem 100% vezane ruke što se tiče rada sa podmladkom ( mislim na dosadašnji način rada)
Prvo , zakon ne dozvoljava naša takmičenja u streljaštvu koja su mi bila najznačajnija iz mnogo razloga....
Drugo, donet je pravilnik o prevozu maloletnika na ekskurzije ili takmičenja... lekarski ne stariji od mesec dana od dana polaska na ekskurziju (vozač), tehnički pregled autobusa ne stariji od mesec dana od dana polaska (autobus), najava najranije 48 sati pre polaska na posebnom obrascu gde se navodi broj putnika, spisakovi itd( uvek se do polaska to menja, neko se dete razboli, ide se negde, sportka takmičenja....) sve u svemu sve to mora da se plati naknadno tako da mi je jedna ekskurzija otkazana a da nije, koštala bi oko 30.000 od Plandišta do Carske bare (80 km)....inače bi bila oko 14.000 za taj put što je prihvatljivo ako imate 34 člana puta 1350 din godišnje članarine za podmladak....
Trenutno sam u gužvi oko streljane, zidacemo oružarnicu, pp vrata, moramo preregistrovati 40-50 pušaka do marta... ludnica a tek da vidite ili pročitate sve te propise, obrasce, procedure.... Bože me sačuvaj i pomozi mi !!!!! sve to izdržavam da bi mogao da radim sa njima....
Što se tiče komisija iz saveza za lovački podmladak reću ću samo jednu rečenicu: Nemogu ja njih da aktiviram svojim primerom, oni moraju njihovim primerom da aktivirju sve ostale......
Nijedan savez ne zanima lovački podmladak, ama baš nijedan...
Nevidim ni neku volju lovačkih udruženja za tim... Izuzimam poneke pojedince koji svoju decu aktiviraju ali organizovanog rada sa decom nema.....
U zadnjem razgovoru sa novinarkom Lovački Saveti rekao sam: "Deca su zainteresovana, odrasli treba više da se potrude"...
Provlači se kroz razgovore da "mladi nisu zainteresovani za lov" a ta rečenica u meni izaziva gađenje, nevericu u sopstvene uši.... krive decu što niko neće da radi sa njima...
Parola: dojite sami, platite članarinu i sedite kući dok ne napunite 18 godina a i nemorate....
Lovački savezi moraju da obrate posebnu pažnju na lovački podmladak, komisije moraju da donose odluke, ideje, predloge, ne samo kako povećati članstvo, već kako ih obrazovati, usmeriti u lovstvo, usaditi im osećaj prijateljstva i ljudskih vrednosti, osećaj darivanja i deljenja sa drugima....
Potreban nam je lovački Branko Kockica....
P.S. DakiNs, hvala ti na počasti koju mi daješ velikim slovima, a znaš da ste i vi admini u svemu tome zajedno samnom...
Zahvaljujem na pozdravima Davoru Calicu i pocastvovan sam jer vase upise citam sa paznjom.
Mislim da je za sada mesto Branka Kockice zasada vase u nasem lovstvu i nadam se da ce se taj virus prosiriti po Srbiji.
Sta licno da kazem, imam dve male cerkice od 5 i 7.5 godina za koje bas ne ocekujem da ce postati lovci ali sam ih vodio u loviste par puta
i posle na zenino cudjenje zaticali da se igraju hranjenja prasica. Vole i pse i konje a jedva cekam da im kupim i vazdusnu pusku.
Elem mislim da cu pokusati u svom LU da priupitam sta se radi po pitanju podmlatka mada su na akcijama ponekad prisutna deca nasih lovaca iz Visnjice, Slanaca, Borce koja iole imaju neposredan kontakt sa lovistem i atarom
Ima narodna izreka selo hvali a u gradu zivi ali kroz lov i putovanja vidim da se mnogo mirnije i covecnije zivi u varosicama gde i mladi imaju zdraviji odnos prema prirodi.
U skoli i vrticu kad cujem histerisanja roditelja i fantaziranja oko nekih obicnih stvari jeza me uhvati kad pomislim na sta bi licilo da im se deci obrate lovci sa preporukom za ukljucivanje u podmladak.
Iskreno treba pobrojati uradjeno jer bi to bio donekle putokaz i ostalima cisto da se ne smislja vec smisljeno.
Štete u saobraćaju - da li se nazire rešenje?
U Lovačkom savezu Srbije poslednjih meseci se pojačano radi na rešavanju problema šteta u saobraćajnim nezgodama u kojima je učestvovala divljač. Poznato je da su lovačke organizacije vrlo često dolazile u ozbiljne probleme kada su po sudskim odlukama bile primorane da plaćaju nemale štete vozačima koji su imali 'bliski susret' sa divljači na putevima. Uz taj problem šteta, pojavljivao se i problem u komunikaciji sa upravljačima puteva oko postavljanja saobraćajne signalizacije na putevima koji prolaze kroz lovišta.
Da se rešavanju ovog problema veoma ozbiljno pristupilo u LSS govori autorski tekst podpredsednika LSS Bojana Radovanovića, koji je objavljen u Lovačkom glasniku LSCS. U tekstu se podrobno govori o tome kako i na koji način rešiti barem deo problema, pa preporučujemo da pomenuti tekst pročitaju i lovci a naročito članovi uprava LU. Tekst prenosimo u celosti:
КОНАЧНО РЕШЕЊЕ ШТЕТА У САОБРАЋАЈУ?
Бројност саобраћајних незгода у којима је учествовала дивљач, висина проузроковане материјалне штете, као и давање одговора на питање доприноса учесника у саобраћају за насталу саобраћајну незгоду у којој је учествовала дивљач, разграничење појединих облика кривице поштујући начело диспозитивности, представљали су полазну основу да Ловачки савез Србије, када су у питању штете настале на дивљачи и од дивљачи у вршењу делатности, покрене широку иницијативу у оквиру својих институционалник капацитета за другачије тума-чење постојећег законодавства. На основу доступних података (период последње три године), годишње, у Србији, у друмском саобраћају евидентирано је око 115 саобраћајних незгода у који-ма је учествовала дивљач. Причињена материјална штета се процењује на око 12 милиона динара, а причињена штета на пољопривредним усевима и другим културама се процењује на око 8 миона динара. Имајући у виду досадашњу праксу када су у питању ризици и извори опасности, након свеобухватне анализе поменуте регулативе, примера добре праксе, и горе достављених параметара, Ловачки савез Србије је паралелно прибавио одговарајућу понуду са условима осигурања од штетних догађаја, осигурања ловаца и имовине, на основу које би за-кључили одговарајуће полисе по утврђеним сегментима, а уједно и проширио канале коминикације са надлежним органима образованим за вршење надзора над применом закона и прописа. Потреба за интерсекторским приступом овој материји а у појединим областима и алокацијом више органа државне управе у вези спречавања штете на дивљачи и од дивљачи на свим јавним саобраћајницама на којима постоји могућност настанка штете, на површинама ван ловишта, као и на површинама које представљају неловне површине, резултирало је да Републички инспектор за државне путеве другачије сагледа обавезе појединих субјеката одговорности првенствено управљача пута, што је резултирало и доношењем Инструкције ЛСС о обавези корисника ловишта да поднесе захтев управљачу пута о постављању саобраћајне сигнализације, узимајући у обзир између осталог и мишљење Управе за шуме. Након предузетих радњи и свеобухватне анализе о постављању саобраћајне сигнализације која је спроведена у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Ми-нистарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Ловачки савез Србије објављује инструкцију и обавештење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.У складу са чл. 87 Закона о дивљачи и ловству, као и у складу са чл. 3 тачка 6 и чл. 5, тачка 12, “Правилника о мерама за спречавање штете од дивљачи и штете на дивљачи и поступку и начину утврђивања штете”, (Сл. гл. РС бр. 2/12), као и у складу са законским одредбама које регулишу безбедност саобраћаја и „Законом о безбедности саобраћаја на путевима“, (Сл. гл. бр. 41/2009,53/2010,101/2011 и 32/2013-одлука УС 56/2014 -др. закон и 9/2016 -одлука УС), корисници ловишта су у обавези да укажу управљачу пута на којим путним правцима и државним путевима првог и другог реда, као и локалним путевима на којима је управљач орган локалне самоуправе, је могуће наилажење на дивљач која може бити претња по безбедност саобраћаја, имовину и здравље људи.Према томе, корисник ловишта је једино дужан да обавести управљача пута о неопходности постављања саобраћајне сигнализације, уз навођење путних праваца на којима је то потребно учинити, као и навођење дужине деонице на којој постоји опасност од саобраћајне незгоде са уче-шћем дивљачи. Корисник ловишта није дужан да изради пројектну документацију, као што није дужан да купује и одржава собраћајне знакове, већ је то надлежност и обавеза управљача јавног пута, проистекла из његове законске обавезе и одговорности.
У наставку овог текста следи обавештење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, сачињено након предузетих радњи и свеобухватне анализе овог питања.Поред наведеног, ЛСС је објавио и препоруку корисницима ловишта за осигурање штета од дивљачи да закључе полису осигурања са осигуравајућом кућом „Сава“ неживотно осигурање а.д.о. Београд, по критеријуму ‘’економски најповољнија понуда’’, управо имајући у виду могућност коју пружа ова понуда и чињеницу да поједине кориснике ловишта са аспекта савременог одрживог газдовања, штете од дивљачи, у томе доста оптерећују. Тако ловачка удружења закључују полису осигурања од штета од дивљачи директно са Осигуравајућом кућом „Сава“ неживотно осигурање, по одабраном модалитету.Овим осигурањем су покривени следећи ризици:штете од дивљачи на усевима и штете од удара дивљачи у саобраћају.* Осигурање од одговорности на 5.000 еура. Штете на усевима и удар дивљачи у саобраћају, све без учешћа у штети. Плаћање на 12 месечних рата по 168.142,78 динара.* Осигурање од одговорности на 10.000 еура. Штете на усевима и удар дивљачи у саобраћају, све без учешћа у штети. Плаћање на 12 месечних рата по 277.435,58 динара.* Осигурање од одговорности на 15.000 еура. Штете на усевима и удар дивљачи у саобраћају, све без учешћа у штети. Плаћање на 12 месечних рата по 378.321,25 динара.Накнада осигурања исплаћује се на основу уговорене осигуране суме, у складу са закљученим уговором, условима осигурања и поднетом одговарајућом документацијом.У наредном периоду носиоце посла у ЛСС, очекују интезивне активности и сусрете са другим субјектима одговорности, како би се ова годинама запостављена материја уредила и обезбедило, пре свега, дугорочно и одрживо решење.
Бојан Радовановић
Mene jos uvek frapira ova vest i nacin na koji je srocena,ovo delo naseg podpredsednika.
Doduse podsete me svakodnevno novi znakovi pored puteva pa vidim urodili su " ogromni" napori plodom. Nek rad nije bio uzaludan.
Verovato je sad sitni problem u izradi znakova i proceduri pa ce primena poceti za 3 god.
Jel ko uplatio osigranje SAVI.
Povoljno.
Za ovo osiguranje pod 15000 evra LU treba uplatiti samo 38000 evra. Ma zar su to neke pare sad u ovoj dobroj situaciji i blagostanju.
Ne znam samo jel podpredsednik bio u uniformi dok je formulisao ovu vest.
Preporucujem mu da se posveti analizi kako poboljsai brojno stanje ovih sto preskacu puteve,a da se batali ove demagogije.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?