LU "SREM" Šid
|
ficha007 |
Objavljen 12.08.2013. 23:29
|
Lovčina
Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
A ja lepo onomad govorio i pisao ovde da ne može da se lovna karta uslovljava uplatom celokupnog iznosa članarine prema LU. Ako se plaćalo na rate ( a plaćalo se ) u prvih par hiljada je i naknada za lovnu kartu.
I onda neki sekretar tumači zakon i kaže ( a da važeća lovna sezona nije gotova ) - ne može u lovište. A ljudi izmirili članarinu za tu lovnu sezonu, imaju važeće lovne karte, imaju propisani broj radnih dana...i...ćorak.
Pisao sam ja ovde i o izlasku LD Erdevik, Bingula i Ljuba i uslovljavanju od strane LU da reše neizmirene obaveze ( koje ) da bi dobili potvrdu o pravnom sledbeništvu. Pozivalo se tada ako se sećam na odredbe Zakona o udruženjima i govorilo mi se da nisam u pravu... eeee moji nadripravnici..."ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 12.08.2013. 23:35
|
Lovčina
|
A još interesantniji su ti ispiti i obuke za stručne pratioce koje je Vojvođanski lonac, pardon LSV organizovao - pitanje je da li je to mogao i ko mu je to poverio (odobrio).
E moj Miloše Beukoviću!!! Siva eminencijo LSV-a!!! Ne znam kako si samo uspeo da "obrlatiš" lovce u šidskoj opštini da i ove godine napune budžet LSV-a kada od vas "ladne vode" nemaju.
Ali neka. Od 24.000 članarina za prošlu godinu vi koliko čujem imate samo 12.000. Ima pisanje po ovom forumu efekta u "otvaranju očiju" lovačke javnosti.
"Tiha voda breg roni" kaže narodna poslovica.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 11.10.2013. 12:27
|
Lovčina
|
Dugo je vremena prošlo od poslednjeg upisa na ovoj temi pa ko velim da malo osvežim upise.
Vidim evo da je LSV krenuo da izbacuje neposlušna udruženja koja su rešila da se drznu i da im ove godine ne plate članarinu.
Kažu, jednoglasno su ih izbacili. Pa ja nisam odavno nešto ovako smešno čuo. Pa ja molim Boga da i LU "Srem" izbace iz LSV pa da progledamo i procvetamo.
LU u Vlasotincu to najbolje zna. Odlaskom iz LSS-a oni su samo profitirali i obogatili fond divljači, okrenuli se u se i u svoje kljuse i od tada im ide jako dobro, a moj prijatelj Gedža66 samo može da potvrdi ovo što pričam.
Ako pogledate naslovnu stranu portala videćete da je to danas nekih 5-6 udruženja a sledeće godine će ih biti još mnogo više.
Ali sa tom razlikom što nije njih LSV izbacio nego su ona sama, svojevoljno rešila da im se zahvale na (ne)saradnji i da LSV-u i velikim stručnjacima, pardon grobarima srpskog lovstva, požele sretan put.
Rezultat njihove struke je drastičan pad broja članova sa nekih 24.000 na nekih 18.000 članova u veoma kratkom vremenskom periodu.
Zapitajte se kolege lovci zašto je to tako. Da li zato što su dobri, dobro rade, nalaze vam se na usluzi, daju vam savete kako da obogatite matične fondove divljači...itd, ili ih baš briga i samo ih pare interesuju.
LU Senta je jedno od najjačih udruženja u Vojvodini pa je rešilo odavno da se kurtališe bede ali ne znam zašto to mi nismo smogli snage da uradimo.
Verovatno je naš Predsednik rešio da malo "balansira" zarad nekog svog ličnog ćeifa i političkih poena u pokrajini, a manje zarad interesa lovaca kojima je preskupo da plaćaju 1.200 ili 1.400 dinara harača ovim grobarima u LSV.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 25.11.2013. 08:10
|
Lovčina
|
Evo dugo vremena je prošlo a kako nema upisa na ovoj temi, ko velim da priupitam šta je bilo sa neposlušnim društvima iz Erdevika, Bingule, Ljube, kao i Jamenom apropo onih "kobajagi" neuplaćenih članarina kojima im se pretilo davnih dana?
Da li su pokrenuti sudski postupci protiv njih i pare naplaćene?
Da li je shodno tome plan budžeta LU za 2012/2013 doveden u pitanje s obzirom na manjak članarina u kasi udruženja?
Šta je sa novcima dobijenim od Opštine Šid i da li su te pare podeljene sekcijama ili ih je samo udruženje dobilo?
Ah, da a šta je sa placem kod "Beljnjače" i ogradom koju su lovci platili od svojih novaca da ograde plac kada je "kao kobajagi bio njihov" a sada više nije?
Da li su tražili povrat novca od onoga čiji je plac ( pre oduzimanja od LU i prodaje fizičkom licu ) ili onoga ko ga je nezakonito dalje otuđio s obzirom da nije ni smeo jer nije bio niti vlasnik placa niti ovlašćen od strane vlasnika da ga prodaje.
Koliko se ja sećam radi se o 2009/2010 godini a pominje se neka suma od 2000eura ako se ne varam. Ovo čisto iz razloga zastarelosti predviđenog po Zakonu o obligacionim odnosima jer rokovi za mogućnost da se novac povrati lagano teku i proteći će a pare neće biti vraćene.
Osim ako nisu alaljene a lovci u šidskoj opštini ostali kratkih rukava?
Ako su lovci novce dali za ograđivanje placa, a plac im je kasnije oduzet i prodat trećem licu, imaju pravo na povrat novca od onoga ko je plac prodao ili onoga čiji je plac bio kada im ga je dodelio pa oduzeo.
Šta se po tom pitanju preduzima od strane uprave LU Srem da se novci vrate ili naplate, ili na neki drugi način reši taj problem?
Sa 2000 eura može dosta da se uradi u lovištu ako se ja ne varam.
|
|
|
|
paninm |
Objavljen 25.11.2013. 14:39
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 29.11.2010. 11:56
|
placanje clanarine je na dobrovoljnoj bazi,, i ako neko ne placa clanarinu, jedino moze da se iskljuci iz udruzenja. Bar ja nigde u zakonu o udruzenjima nisam nasao da neko moze da pokrene bilo kakav sudski postupak da naplati clanarinu? |
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 25.11.2013. 15:55
|
Lovčina
|
Panin, problem je taj što su tri društva članovi LU Srem rešila da se ocepe i formirala su svoje LU ( LU Kulina ) a četvrto koje je imalo sopstveno lovište od preko 5.000ha ( LD Jamena ) koliko se sećam takođe se odvojilo, ali je bilo nekakvih uslova za odvajanje tipa - morate da platite neki deo članarine, trt-mrt život ili smrt ( što bi rekao Laza Kostić za čuvenu Hamletovu rečenicu ).
Pa su krenule neke pretnje da će da budu tužena da LD ako ne plate, pa neki deobni bilansi su se spominjali, pa ima tu trista čuda, ali izgleda da je po onoj narodnoj - Tresla se gora, rodio se miš.
Bezveze se pretilo nekome, umalo da se ljudi posvađaju a nije postojao nikakav zakonski niti pravni osnov za takvo nešto. Samo da se napravi "zla krv", ali srećom nije uspelo.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 29.11.2013. 08:43
|
Lovčina
|
Evo svežih podataka o parceli koja je nekada bila poverena LU Srem, pa oduzeta i data u zakup trećem licu.
Kat. parc. br. 294/1 K.O Šid
površina: 36a 92m2
svojina: državna, R. Srbija
korisnik: MZ Šid
dana 26.09.2011. godine upisano je postojanje Ugovora o zakupu dužem od 10 godina na osnovu ugovora br. 167/1a sklopljenog dana 18.05.2010. godine između.
PITANJE: da li je LU Srem ta parcela bila poverena na osnovu nekog ugovora ili onako "na lepe oči" je dobio Bora Bogunović.
Ako je postojao neki ugovor morao je biti uknjižen u katastar, a ako nije onda postoji i neka odgovornost zašto nije, pa je ako je trebalo da dođe do raskida to trebalo da bude pismeno rešavano među ugovornim stranama. Taj ugovor i taj papir i računi za žicu kojom je plac ograđen a koju su platili svi lovci LU Srem preko članarine možda mogu da budu osnov za potraživanje para koje su uložene.
E sad ako ugovora nema i nije ga nikada ni bilo, postavlja se pitanje kako i zašto je plac u opšte i bio ograđivan žicom, da li je žica plaćena ili je donacija, da li je tadašnji predsednik tražio ( ako je plaćena ) povrat novca od korisnika placa koji ga je prodao fizičkom licu.
A možda su neke pare i date predsedniku Bori Bogunoviću ali one nikada nisu došle do udruženja...puno je pitanja, ali po meni najbitnije je da ( ako je ta žica zaista plaćena oko 2000 eura kako se priča, i ako zaista postoje računi ) ništa nije urađeno da se pare vrate udruženju jer ne zaboravimo radi se o lovačkim novcima dobijenim od svih lovaca članova LU Srem od članarine.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 04.12.2013. 08:05
|
Lovčina
|
Čestitam Šiđanima i Erdevičanima potpisivanje ugovora o dodeli sredstava korisnicima lovišta.
Više informacija na sajtu Pok. sekretarijata za poljoprivredu. Samo se nadam da će sekretarijat blagovremeno izaći sa podacima kome je i koliko dodelio novca iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 11.12.2013. 13:46
|
Lovčina
|
Hoće li šidski lovci, članovi LU "Srem" i ove godine leći na rudu i zarad malo zrnevlja sa stola ( čitaj: beznačajne sume novca iz Fonda za razvoj lovstva i PSPŠV ) dozvoliti da budu nasankani i ostanu u članstvu LSV-a.
Čitajte drage kolege na temi LSV i LSS o čemu se radi u glavnim institucijama srpskog lovstva i kako su vaši novci trošeni a lovišta vam iz dana u dan sve praznija.
Da li ćete i ove godine platiti haračlijama iz LSV-a ni za šta umesto da se te pare vrate u naša lovišta i revire kroz ulaganje LU "Srem". Čitajte o udruženjima koja su kobajagi izbačena iz članstva LSV a koje je u stvari sunce ogrejalo tog dana jer su se kurtalisali bede.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 11.12.2013. 13:50
|
Lovčina
|
Šta bi sa onim krivolovom srna u Vašici? Ima li naznake ko je to kriv da ne ispaštaju pošteni lovci iz LD Vašica zbog par loših kojima je jedini cilj članstva da "pljesnu" srnu ili DS da ime šta da se stavlja u kobasice zimi.
Da li je pokrenut disciplinski postupak protiv izgrednika? O krivičnom i prekršajnom neću ni da pitam?
Da li im je oružija oduzeto, a ne ko Bori Bogunoviću. Osuđen pravosnažno, krivična presuda, a on imao oružije a ovamo se zbog par izgovorenih reči u svađi i psovkama oduzima pojedincima oružije.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 07:52
|
Lovčina
|
U subotu, 21.12.2013. godine održan je na prostoru lovačke sekcije Šid tradicionalni gostinjski lov na DS, šakala i lisicu u šumi "Cerije". Bilo je oko 75 lovaca od kojih je nekih 70-ak bilo pod oružijem što je jedan respektabilan broj ljudi pod oružijem govoreći sa aspekta bezbednosti.
Stvar je dodatno komplikovala činjenica da je šuma Cerije u pograničnom pojasu, tačnije na samoj granici sa R. Hrvatskom pa je lov uredno prijavljen i odeljenju pogranične policije koja je verovatno obavestila svoje kolege iz R. Hrvatske o lovu u blizini granice. Opreza nikada dosta.
Šuma "Cerije" površine je oko 350Ha i za lovce iz Šida svaki lov u njoj ( pogonom, čekanjem, lov fazana ili zeca ) je pravo zadovoljstvo jer je druženje lepo a odziv lovaca veliki ( šidska sekcija broji oko 90-100 lovaca i najbrojnija je u LU "Srem" )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 07:53
|
Lovčina
|
ovde se vidi skup lovaca ispred objekta "Lovačke kuće Šid" u Šidu.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 07:55
|
Lovčina
|
...pod rukovodstvom predsednika sekcije lovci se dele na domaće ( levo ) i goste ( desno ). Primetićete da je većina lovaca ( velika ) nosila obeležavajuće prsluke na čemu se obavezno insistiralo o čemu nešto kasnije.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 07:58
|
Lovčina
|
organizacija lovaca je zaista bila na vrhunskom nivou s obzirom na činjenice koje sam gore naveo ( 70 naoružanih ljudi, pogranični pojas, gusta šuma ).
Pogon i tri linije dočeka vodilo su isključivo domaći lovci i to dobri poznavaoci šume "Cerije" i iskusni lovci.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 08:02
|
Lovčina
|
...pogon se prikuplja pre nego što krene po rasporedu. Moja malenkost kretala se srednjom prosekom u fijakeru kao Najveći Sin Naših Naroda ( šalim se naravno ).
...čekalo se da se pogon razvuče, da se flanke prema R. Hrvatskoj dobro pokriju kako se divljač ne bi izvukla, i da se sve tri linije dočeka lepo rasporede. Sve vreme je komunikacija između vođe pogona i predsednika sekcije obavljala motorolama kako bi se što kvalitetnije krenulo.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 08:20
|
Lovčina
|
...a sad reč dve o bezbednosti. Videli ste da je pod oružijem bilo 70 ljudi u šumi. Tri linije dočeka i pogon. Iz slika koje ću postaviti vidi se da je fluo-prsluk "keva" i da je on NEOPHODAN u lovu s obzirom da vašeg kolegu vidite nadaleko što ove dve slike i potvrđuju.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 08:23
|
Lovčina
|
...jedna od proseka
... i jedan od pasa u akciji
psi su dosta srneće divljači podigli i neki od njih su bili zaluđeni mirisom "srnjetjine" pa su malo "šarali" po šumi ali je to sve lov po meni.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 08:45
|
Lovčina
|
Par slika LTO objekata koji su dosta stari, ali i o tome nešto kasnije.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 08:48
|
Lovčina
|
...još par slika o prslucima i vidljivosti lovaca na daleko sa njima.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 09:05
|
Lovčina
|
I na kraju svega - jedna lija. DS su se izvukle ovoga puta u odnosu na prošlu godinu kada je u istom lovu za svega sat i po palo 6 komada i lov je prekinut jer nije bilo potrebe da se divljač prekomerno izlovljava.
E sad po mome skromnom mišljenju - zašto je do ovoga došlo.
Krajem meseca novembra LU "Srem" je na prostoru Cerija imao ugovorenu komercijalu sa nekom turističkom agencijom iz Futoga. Na dozvoli je tog dana bili 10 DS i komercijala je paušalno pogođena za X novaca.
Bilo je kako sam čuo 25 gostiju koji su se krajnje neprimereno ponašali u lovu.
O čemu se radilo - u lovu je bio prisutan lovočuvar za koga ovoga puta nemam šta da prigovorim. Čak šta više pošto sam čuo da je Predsednik LU Srem pokrenuo disciplinski postupak protiv njega koristim priliku da kažem da po meni ( kako sam ja čuo ) momak u opšte nije kriv.
Svu krivicu snose pojedini lovci gosti koji u opšte nisu poštovali niti njega niti upravnicu lovišta.
Lov je bio planiran od R. Hrvatske ka unutrašnjosti, tačnije ka KO Berkasovo. Teralo se do mesta u šumi zvanog "Stolovi" gde je bila logistika i kola koja su čekala lovce. Kada se došlo do "Stolova" već je bilo odstreljeno 5 komada DS.
I sada sledi sramota za goste - lovce. Lovočuvar obaveštava upravnicu koliko je ulovljeno i govori gostima lovcima da je dosta ulovljeno i da lov treba prekinuti.
Jedan od lovaca-gostiju, čoveka neću da pominjem ni po imenu ni po prezimenu, niti po nadimku po kome je najviše poznat kreće da se svađa sa lovočuvarom da mu psuje i lovočuvar pravi samo jednu po meni grešku jer kreće i on da se svađa sa njim umesto da obavesti upravnicu i da zajedno obaveste inspektora Bolića.
Međutim gosti-lovci, ne poštujući lovočuvara niti upravnicu lovišta kreću dalje u lov sa rečima - mi smo platili i hoćemo da lovimo, na dozvoli je 10 komada i mi nastavljamo dalje. I PROTIV IZRIČITOG PROTIVLJENJA LOVOČUVARA!!!!!!!
Gospodo gosti lovci - NIJE GOST ZAKON NEGO LOVOČUVAR I UPRAVNICA LOVIŠTA I NJIH STE DUŽNI DA POŠTUJETE!!!!!!!
Ovi gosti lovci su za mene obični istrebljivači koji misle da za svoje novce mogu da ISTREBE sve što se kreće šumom i da im taj novac daje za pravo da se tako BAHATO PONAŠAJU!!!!
SRAMOTA!!!!
Po meni je trebalo prekinuti lov i obavestiti inspektora Bolića o tome ko je to od lovaca gostiju u pitanju, ko je ta agencija iz Futoga koja je organizovala takav lov i protiv njih podneti prijave.
Nastradao je kako sam čuo lovočuvar jer je protiv njega podneta disciplinska prijava.
E moj Predsedniče, kako ti kontra radiš. Pa trebalo je stati iza svoga lovočuvara i upravnice i narediti da se puške preklope i da se iz šume izađe jer je dosta ulovljeno.
|
|
|