Ovo oko traženja kerova po lovištu ( Sa oružijem ) je već otrcani fazon koji negde prolazi , a negde nema šanse ...
Bio sam u par lovova u lovištima gde se profesionalno bave lovstvom ...Naravno na početku lova se to napomene , da se pas koji se nije vratio može potražit posle lova ISKLJUČIVO uz pratnju LOVOČUVARA i to 2-3 sata , posle toga pas se smatra IZGUBLJENIM .....pa vi gospodo lovci vidite šta vodite u lov ....
Pa zar ti psi nisu imali ogrlice na sebi , ako jeseu lociraju ih na +- 1 metar , a i Cerije nije Kolorado pa da se nevidi gde je pas .....
Srem u pravu si. U eri kojekakvih GPS-ova prosto neverovatno izgleda ova priča koju pod hitno treba zabraniti.
Interesantno bi bilo videti koja je trofejna vrednost odstrela pa uporediti malo sa važećim cenovnikom gde bi se veoma lako mogao izvući zaključak da je LU "Srem" a posredno i LD Šid na gubitku kada se podvuče crta ovoga komercijalnog lova.
Imam negde cenovnik pa ću pokušati sutra da izvučem grubu matematiku.
Mene zanima ova garancija koju je Sremac pomenuo. Da li je bilo neke garancije ili ne? Ako jeste ko je garantovao i da li je ovo sve prošlo kroz papire?
Ko je ugovarao ovakav lov? Puno je tu pitanja a malo će biti odgovora.
U pogledu kerova Srem totalno si u pravu. Tako bi trebalo da bude a izgleda se nastavlja sa praksom Bore i njegovih podrepaša.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
ficha007 kaže:
Sremac interesantna je sve više ta priča o garanciji. To prvi put čujem. Ako sam dobro skontao neko iz organizacije lova kod nas je trebao da da vlasniku agencije neku garanciju ( pismenu ili usmenu ) o tome da će tog i tog dana moći da zaista odstrele 10 DS ili da će pucati jedno 100 puta otprilike.
Šta biva ako ja dam garanciju da će biti odstreljeno 10 DS ( piše na dozvoli ) a bude odstreljeno samo 9?
Da li ja snosim neke konsekvence? Da li se lov ponavlja? Da li moram da im nadomirim tu 10-u DS?
Da li to ima veze sa odlaskom da se "traži" izgubljeni pas sa sve puškama pa se na taj način nadomesti ta 10-a DS?
Sve zavisi od dogovora!
Ali moguće je da druga strana odbije da plati jer nije dobila ono što joj je garantovano za pare koje treba da plati!
Moguće je da zahteva da se lov ponovi za iste pare koje su već plaćene!
Moguće je da se "gosti" ostrve i da zahtevaju da love dok ne namire "garanciju", kao što se kod vas izgleda i desilo!
A što se tiče odgovornosti za davaoca garancije.....piši propalo!!!
O tome bi trebalo da odlučuju lovci koji imaju baš onakvo rukovodstvo kakvo zaslužuju!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lovstvo se uči od onoga ko zna i ko želi da prenese. Sjajni u toj materiji su Branko Babić iz "Vorova". Žarko Radosavljević i Peđa Gnjidić iz ŠU Morović. Kod Žarka takvi "gosti" ne bi mogli da prođu, ali zato Žarko godišnje ima sigurno 300-350 komada DS u odstrelu i zamislite koliko novca on inkasira na godišnjem nivou samo od DS.
A gde je ostala divljač.
Sumnjam da kod Žarka ima ovakvih "đuture" lovova i odokativnog pogađanja, "traženja" kerova...itd.
Mislim da je to u takvim, uređenim lovištima kojima gazduju NP i JP malo drugačije. Plaća se ulaz u lovište po čoveku i plaća se odstrel divljači po važečem cenovniku za tu lovnu godinu, nakon obrade odstreljene divljači i utvrđivanja njene trofejne vrednosti.
E sad da li je u ovom lovu bilo iskuvavanja i obračuna trofeja pitanje je.
Šta ako je npr. odstreljen vepar određene trofejne vrednosti?
Da li u lovu "đuture" gost lovac koji ga je odstrelio plaća dodatno razliku u ceni ili ne?
Hajde da stavimo u korelaciju te pojmove, pa da vidimo da li je LU "Srem" ovim lovom u dobitku ili u gubitku, jer se lako može dogoditi da smo samo uzeli novac ( da li smo ako gosti nisu odstrelili 10DS kao što je na dozvoli ), a pitanje je da li je vrednost odstreljene divljači po cenovniku veća ili manja od paušalno pogođene sume.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
E to je ono što ja zovem formalnim gazdovanjem koje obavlja LU jer je ono od strane ZODL prepoznato kao korisnik lovišta sa kojim je država sklopila ugovor, a suštinski lovci iz svake sekcije su ti koji gazduju jer svojim radom i trudom uvećavaju ( ili umanjuju ) fond divljači.
Mi u Srbiji ipak treba da budemo svesni ekonomske krize u kojoj se drustvo i privreda nalaze a samim tim i lovstvo. Sa druge strane cena zivota a pogotovu pokreta vozilom u evrima je takva da to vise nije uporedivo sa prosecnim platama. Tako i lovacka udruzenja muce muku sa budzetom i da namaknu pare za plate zaposlenih i redovne aktivnosti. Sa druge strane kada bi se komforno stavilo na papir sta sve treba mozda bi nam clanarina bila i 300e godisnje. Tako su i meni u pojedinim drustvima nudili odstrel srndaca sa mesom ispod medalje za 150e, te da platim kao gost manje od cenovnika a to nije bio proizvod nekog drugarstva ili muvanja nego rupe na racunu. Mnogo vise ima udruzenja bez para nego lovaca koji imaju mogucnost da placaju komercijalnu vrednost divljaci i pri tom da love desetak grla godisnje. Odstrelite jakog srndaca ili vepra i neko vas po cenovniku duzi za 3000-5000eura? Licno mislim da nema tog srndaca i vepra koga treba drzavljanu zemlje Srbije naplatiti vise od 1500e ili jelena vise od 3000e. Prodaju se danas stanovi koji su vredeli 350000e za pola cene i auti placeni 30000e za godinu dana voznje upola cene takodje pa tako i divljac. Tako da mislim da bi trebalo uvesti nize cenovnike za domace lovce a sadasnje cenovnike za strane lovce (uskladjene sa zemljama u okruzenju) i u zbiru bi to bilo mnogo vise novca u kasi i udruzenja i JP Srbijasume i Vojvodinasume za ulaganje u divljac. A takodje kod srndaca bi za domace lovce trebalo da bude parametar CIC poeni a ne tezina sto je uvedeno zbog stranih lovaca koji ne mogu u par dana gostovanja da provere tacnost bodovanja pa im je cistije na vagu ili santimetar. Ali platiti skart matorog srndaca sa velikom lobanjom ili perikasa, koji treba da se izvade iz lovista, kao medalju je budalastina.
Planinko sa delom upisa se slažem. Kriza je u svemu, ali dokle god država ne bude to prepoznala i zakonski to regulisala odakle pravo bilo kome od nas da nešto ispod žita radi
Sa druge strane tamo gde je sistem uređen - NP "Vorovo", JP "Vojvodinašume" ŠU "Morović" sistem itekako radi, divljači ima ko pleve, naplata od lovaca gostiju nikad bolja. Kako to da to tamo može a u udruženjima ne može?
Kako funkcionišu LU Senta, LU Bečej i druga udruženja koja su pozitivni primeri gazdovanja. Zaboravih LU Niš i našeg kolegu Nikolu Vojinovića. Ima ihi sgurno još, da se na uvrede ako sam nekog izostavio.
Ovaj poslednji lov koji smo mi u Šidu imali 21.12.2013. godine kada nismo malte ne videli ni papka u šumi, pa informacija da ni u epušu nema svinja alarmantan je pokazatelj da neke stvari u organizaciji rada moraju da se promene jer će u protivnom divljači u celosti nestati.
Svako LU je jedinka za sebe ali smatram da su im problemi dosta slični i odnose se pre svega na deo ljudi u upravama koji je iz nekih perioda kada se "sve moglo" ili su mogli samo odabrani koji su bili dobri sa preCedinkom, pa plaćanja na blatobranu, pa vabilice u pograničnom pojasu...svašta nešto.
Krivolov sve više uzima maha pa se ne preza ni u organizovanim lovovima kada je tu više ljudi da se krivolovi.
Jednostavno rečeno ne gazduje se domaćinski i tačka. I niko ne može da me ubedi da ne može da bude bolje ali moraju da se zasuču rukavi i da se bar kod nas totalno i temeljno pretrese celo udruženje počev od organizacije UO i broja njegovih članova preko svega ostaloga.
Komercijala kakva je viđena ovih dana nikada ne treba da više bude organizovana. Politiku treba pod hitno proterati iz lova i ako su gospoda političari nužno zlo u ovoj priči bez koje se ne može izgleda, ali bar onda ih onda upregnuti da rade za opšte dobro a ne dobro svoga novčanika.
Kojekavki "paušalni" lovovi, traženje kerova sa oružijem po šumi u eri GPS-ova kada se ker može što reče kolega Srem locirati na 1m je smešna i prvi naredni lovac ( gost ili domaći ) koji bi mi pomenuo tako nešto mogao bi da preklopi pušku i kupi se iz lova ma kolika mu leđa ( finansijska ili fizička ) bila.
Mi treba u organizaciji lova da se ugledamo na organizovane sisteme - Vorovo i šumariju Morović i od tih ljudi da učimo kako se posao radi. Ali kako tako nešto da tražiš kada bivši predsednik Bora Bogunović nije hteo pomoć referenta za lovstvo iz Morovića oko vođenja knjiga, planiranja odstrela...itd jer bi onda lako i brzo bio "provaljen" od strane stručnog čoveka u svojim marifetlucima.
U pojedine lovove mogli su samo odabrani nekada a odabrani su uvek nekako imali para, džipove, farove... i uvek se po pravilu išlo na visoku divljač. A fazan i zec su bili za sirotinju.
Dakle nije tačno da LU ne mogu da rade ali je potrebno puno znanja i volje, želje da se stalno uči i usavršava, a pre svega da se domaćinski gazduje sa državnim dobrom.
U eri ovakvih uprava po udruženjima moguće su sasvim stvari o kojima govoriš da se divljač prodaje ispod cene, da se plaća na blatobranu, da se koriste vabilice, farovi u lovovima gde im mesto nije...
Posle upisa na ovoj temi javila mi se telefonom upravnica lovišta koja je demantovala dobar deo mojih upisa ovde i ja joj se ovim putem javno izvinjavam jer je rečeno da je lov u celosti naplaćen, garancija jeste data, ali da je zaista odstreljeno 9 jedinki i da se lov neće ponoviti s obzirom da je na dozvoli bilo 10 DS.
Složili smo se da je komercijalu bolje uvek ponuditi domaćim lovcima ako ima zainteresovanih i da ne postoje prepreke ( zakonske ) za tako nešto.
Prijava lovočuvaru podneta je iz drugih razloga a ne svađe sa gostom-lovcem kako je meni prvobitno bilo rečeno, mada je bilo međusobnih čarki.
Lov jeste bio paušalan, koštao je mislim oko 95.000 dinara za max. 25 lovaca a svaki naredni preko tog broja plaćao je 5.000 dinara. Lovaca-gostiju je bilo 15.
Odsterljen je 1 vepar, 2 krmače i 6 nazimadi, trofeji su otkuvani i dodatno naplaćeni prema cenovniku gostu-lovcu koji je izvršio odsterl i papiri o tome postoje u udruženju.
Dakle izvinjavam se ponovo Gospođi Momirki Babac-Grulović na pojedinim mojim upisima ovde koji su doveli u sumnju sam lov koji je LU "Srem" organizovao 30.11.2013. godine, ali i dalje stojim kod toga da je ovakav vid komercijale kod nas nepoželjan iz više razloga.
Smatram da u otvorenom lovištu ne treba insistirati na pogonskom lovu DS pogotovo u rubnim delovima lovišta prema R. Hrvatskoj jer se divljač samo tera preko granice.
Takođe smatram da u otvorenim lovištima ovakav lov nije dobar ni zbog garancije koju traže gosti-lovci jer kako ćeš da u lovištu otvorenog tipa garantuješ da ima 10 ili 50 DS.
Šta ako ih nema ni jedna ili ih ima 5 ili 20? Može se dogoditi da se lov ponovi a to znači problem sa lovcima iz sekcije kojoj pripada taj deo lovišta.
Ostavite takvu vrstu lovova za JP "Vojvodinašume" i NP "Fruška Gora" koji su lovišta zatvorenog tipa i gde se u svakom momentu zna koliko ima divljači i gde se ona može naći.
S druge strane, da li bi bilo lahko naći lovce lokalne, koji bi platili slične cifre za ono što su gosti dobili? Čisto sujmam! Tako da... KO ZNA ZAŠTO JE OVO DOBRO!
sheytan kaže:
Kada budeš u rukovodstvu, ondaK odredjuj šta će i kako društvo/udruženje da radi! Ili, sačekaj barem dok si pušq PRVU ne nabaviš...
Ovako, digao si frq kao da je u pitanju teški kriminal, a ispade da je sve bilo RELATIVNO OK...
She, ni PRVA ni 101-va puška nemaju veza sa ovim tvojim upisom. Nije ti poznata istorija ovog udruženja i ne lupaj više majke ti. Kakve veze ima puška sa lošim potezima udruženja. Mogu da budem član i bez puške i sa puškom, da idem da lovim, da idem samo da slikam... Potrudi se da malo pročitaš sve upise na svih x strana ovde da bi stekao sliku. Dobar deo upisa ovde je istinit a to i upravnica može da potvrdi ako hoće.
U KONKRETNOM SLUČAJU je bila moja greška i rešen problem. Ali i dalje stojim iza pojedinih upisa o ovom komercijalnom lovu ( da nam ovakva ekipa ne treba, da se ne lovi na ovakav način... ) tako da kad budeš imao vremena sedi i dobro razmisli o tome šta sam napisao.
Tesko je porediti babe i zabe. JP Vojvodinasume je ozbiljna organizacija sa dugogodisnjom tradicijom u kome je osnovna delatnost sumarstvo a lovstvo verovatno ne donosi ni 10% od celokupnog prihoda a ima i ozbiljna ulaganja u divljac da bi se lovili pausalni lovovi od 600e po danu. Na kraju imalo plus ili minus ukupno to se pokrije iz nekakvog budzeta ili kredita firme-pokrajine valjda. A udruzenja lovaca imaju uglavnom samo prihod od clanarine. Posto je kolega ficha 007 pomenuo u dobrom kontekstu i moje drage prijatelja iz Morovica sa kojima drugujem i lovim godinama a i cuo sam lepe price o obavljenim lovovima u komsiluku u LU Srem od pre 7-8 godina a pri tom nikada nisam tamo lovio rekoh da otpisem da je tesko to porediti. A jedno lovacko udruzenje koje ima recimo 1 upravnika i bar dva lovocuvara i recimo 2 lade nive samo na njihove plate i gorivo, odrzavanje automobila i recimo uz nabavku novih kola na 5 godina trebalo da ima 30000e godisnje. E kako ima jos sijaset rashoda a tih para nema ne racunu prosecno su po drustvima nive stare obicno 10-15 godina cesto neispravne parkirane, gume celave itd. Ako na cajgeru nemaju po 20000km godisnje to znaci da lovocuvari nisu u akciji na terenu a to otvara krivolovcima siroko polje. Uz mizerne plate lovocuvara koji bi za tu platu trebalo da se sukobljavaju i sa lokalim mocnicima i bezobzirnim ljudima i da im prisivaju ozbiljne zatvorske kazne lakse im je da napisu 5-6 prijava godisnje nepodobnim clanovima i time opravdaju svoje postojanje. Evo u drustvu u kome sam clan cini mi se da je odstrel srne 3-4 hiljade ali da nema dovoljno clanova za odstrel. A uprava mora da nadje pare za zivot LU pa otuda i poneki pausalni lovovi jer nema bas toliko parajlija da po top cenama odstreli po nekoliko stotina srndaca i veprova u Srbiji.
Planinko, pozdrav za tebe. Slažem se sa dobrim delom tvoga upisa oko cene koštanja rada jednog udruženja jer je bilo dosta upisa na ovom forumu o tome.
Ali sam i dalje mišljenja da paušalni lovovi sa garancijama nisu dobri za nas koji smo u pograničnom pojasu. Za neke druge sekcije koje su u sredini opštine možda, ali za druge koje se graniče sa R. Hrvatskom ni u kom slučaju.
Srneće divlječi ima i više sam za komercijalu sa čeke i u opšte za lov sa čeke za lovce - turiste.
Što se tiče plata lovočuvara, verujem da su mizerne, ali i moja plata za mene možda deluje mizerno s obzirom na posao kojim se bavim i odgovornost koju taj posao povlači, pa ipak radim. Biro u Šidu je pun nezaposlenih ljudi sa srednjom šumarskom ( a Šid je bar po šumama poznat ) koji bi vrlo rado se bavili tim poslom pa makar i za minimalac pogotovo što se naši lovočuvari baš i ne utrgnu od posla.
LU je kupilo novu Ladu Nivu ove godine i imamo je jednu jer je stara prodata.
Osnovni problem je po meni loša i troma organizacija u LU gde imamo jedan trom, glomazan i neupotrebljiv UO od ja mislim 15 članova od kojih dobar deo ne učestvuje u diskusiji ili je totalno nezainteresovan za bilo šta, pa shodno tome se i donose ovakve odluke o cenama koštanja paušalnih lovova jer nema kvalitetne niti diskusije niti pripreme za sastanke UO.
Po meni lično paušalni lov za do 25 lovaca ne može da bude niži od 150.00 dinara. Nisu samo pare bitne nego se mora voditi računa i o divljači. Da li će deo tih para biti iskorišten za kupovinu hrane za divljač, pa da se bar pokuša vratiti divljač u tu šumu iz koje je isterana.
Ako Šiđani ne iznesu hranu ne verujem ni da će udruženje i to je tako. Ako Šiđani ne odnesu po koju cisternu vode po žegama ne verujem ni da će udruženje.
Dakle veliki deo tereta snose lovci po sekcijama i to je tako i nikako drugačije. Mali je udeo udruženja u toj priči.
Nama udruženje duguje nekih 100.000 dinara pa im na pamet nije palo da probamo da kompenzujemo taj dug kroz ovaj lov, a smatram da je trebalo. Jer kao što oni love pritiskaju ( sa pravom ) za članarinu tako i oni svoje obaveze prema drugima treba da redovno izmiruju.
Ovako se stiče ( možda pogrešan ) utisak da su im pare trebale za nešto i da je zato ovakav lov organizovan i naplaćen. Koliko se ja sećam pola od tog novca i pola mesa divljači koja je ulovljena treba da ide lovcima šdiske sekcije i da o tome postoje odluke i dogovori ( opet neka me neko ispravi ako grešim ), kao jedna vrsta kompenzacije za trud šidskih lovaca na očuvanju divljači na tom prostoru na kojem se lovilo.
Slažem se Planinko i sa tvojom konstatacijom da je uprava udruženja ( svakog ) u teškoj situaciji i da mora da iznađe pare za funkcionisanje.
Ali ja sam prošle godine predlagao da LU "Srem" ne bude više član LSV jer od njih nema nikakve vajde. To je na godišnjem nivou ušteda od nekih 500-600.000 dinara.
Kada bi promenili odluku o načinu plaćanja članarine pa dozvolili da to bude možda na 12 jednakih mesečnih rata po 1.000 dinara ili 6 po 2.000 dinara ljudima bi bilo lakše jer bi im mesečne obaveze bile manje, više njih bi možda bili redovni u plaćanju pa bi se finasnije mogle lakše voditi i planirati.
a sad malo apropo "izgubljenih kerova" i velike gospode lovaca (sa malim "g").
Pre par godina u jednom lovištu u šidskoj opštini, tu pored auto puta, organizovan je bio pogonski lov na DS. Veliki gospodin i njegovo društvo lovili, sve super, kad na kraju nema kerova. Nema pa nema. I naravno pod puškama se išlo u traženje "izgubljenih kerova" a epilog je - ranije pljesnuta DS spakovana u vreću, čekala da se "pronađe" i lagano izneta iz šume. Razumljivo niko se ničega od aktera neseća, negira se priča kao i mnogo puta do sada...itd.
Druga priča još gora.
Istaknuti gost-lovac posle dobro i lepo organizovanog pogonskog lova DS, nakon što je napustio objekat lovačkog doma u Šidu rešio da "pozajmi" obližnju DS koja je ni kriva ni dužna ležala blizu ulaza u objekat.
Čovek je lepo natovario u svoj automobil i otišao. Videla ga neka žena pa prijavila lovcima.
Epilog ove priče: čovek je i dan danas rado viđen gost-lovac, pa je čak bio i u ovom poslednjem lovu 30.11.2013. godine. Inače veliki gospodin.
Pitanje: da li bi ste vi "velikog prijatelja" koji vam dođe tako u kuću i olakša vas za izvesnu sumu deviza ili nekih dragocenosti ponovo pozvali u kuću i nastavili da se družite kao da ništa nije bilo.
Ne biste naravno.
Pa zašto ga onda zovete gospodo iz LU "Srem" kada se osramotio do balčaka.
Ooo ali taj veliki gospodin ima para, a sad to što se dogodili....pa možda to tako nije bilo...videla deca pa nabedila...ćuti, znaš ti koga je on dovodio ranije u lov...sa kim je u JP "Vojvodinašume" on dobar...sa glavnom, kažu... eeee Srbijo zemljo među šljivama.
Pa ako ova moja pisanija narušavaju ugled udruženja, šta onda ovakvi gosti koji "pozajmljuju" tek rade.
Član foruma Evodija na temi: "Šta se dešava u LSV": "...Znam ja šta tebe žulja. Ona TAJNA VEČERA u Šidu. Davno je bila. Kada si pokreno peticiju, za smenu prof. Šelmića. Sad Pa si se dao u trku po Sremu. Ne vredi Brzo se vraćam..."
Davno ja napisah da je Miloš Beuković, alias Kum Vuica, nekadašnji predsednik LSV-a a pre nego što je to postao, prevario dotadašnjeg predsednika LSV Vukomana Šelmića pa je on sam odlučio da se kandiduje na to mesto, iskoristivši izgleda na nekoj tajnoj večeri tadašnjeg predsednika LU "Srem" Boru Bogunovića i pridobio ga obećavši mu ko zna šta - verovatno neke komisije u savezu, pa koji ordenčić...o tome će Evodjia da verovatno kaže nešto.
Ja bih se još jednom okrenuo na komercijalni lov u Ceriju i priupitako ljude iz udruženja: da li je u redu da udruženje garantuje za divljač koju nije ni hranilo ni pojilo komercijalnom lovcu na ovakav način?
Da li je u redu prema lovcima iz Šida da se garantuje odstrel 10 komada DS na dozvoli i ako se ne zna da li toliko DS ima u šumi?
Da li je u redu ne obavestiti lovce iz Šida i njihove ovlašćene predstavnike kako i na koji način se organizuje komercijala i pod kojim uslovima jer je pitanje garancije nešto što većina lovaca pojma nije imala, ja sam ubeđen da je to tako.
Vi garantujete nešto što je na direktnu štetu svih lovaca vaših članova bez ikakve odluke Skupštine i UO o tome ( govorim o garanciji ).
pozdrav prijatelji hteo bih malo iz iskustva o komercijali da kazem,idem cesto po evropi u (pausalne)komercijalne lovove i znam da je garancija odstrela normalna posto je to dogovor o ceni takvog lova uvek bude +,- jedan ili dva odstrela ali po garanciji se odredi cena ,do tog broja jedna cena vise od tog broja druga cena nebi bilo u redu prekinuti lov ako se vise odstreli jedino ako lovci sami to zahtevaju i nece veci broj da odstrele
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?