Poluautomati ili dvocevke?
|
Darko Sarafiloski |
Objavljen 02.02.2014. 17:57
|
Mlađi član
Upisa: 22
Pristupio: 19.12.2012. 21:33
|
Nidzo oprosti.
Darko Sarafiloski
|
|
|
|
Darko Sarafiloski |
Objavljen 02.02.2014. 18:09
|
Mlađi član
Upisa: 22
Pristupio: 19.12.2012. 21:33
|
Podunavac kaže:
Naravno da može. Kod lova DS pogonom se često dešava da pogodak ne "sedne" tamo gde je planirano, pa mora da se popravlja (dostreljuje divljač). A postoji i mogućnost da izađe više od jednog komada pa je taj metak i te kako značajan. Hvala Podunavac. Takav sam otprilike odgovor trazio.
Darko Sarafiloski
|
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 02.02.2014. 18:12
|
Stari član
Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Ma Nidzo brate za onakvog vepra krecem i mitraljezom
srbija
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 02.02.2014. 19:07
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Hehe, Moravac, druže, posle onoga sam predao zahtev za nabavku tenka.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 02.02.2014. 19:43
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Nidzo, Nidzo...zasto 2 metka pa onda prepunjavas, stavi odmah 4 a pucaj sa 1 ili 2 ako ti volja a ostale sacuvaj ako vepar krene na tebe, ne krsis zakon time sto si stavio 4 metka u PA prilikom lova na DS, a te ostale koje sacuvas mogu glavu da ti spase, iz tog razloga sam uvek pre za PA |
|
|
|
DamirKS |
Objavljen 02.02.2014. 20:21
|
Stari član
Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
Vlado bas to htedoh da kazem, nije uopste pitanje koliko imas u magacinu, nego u glavi. Dva ces pucati i posle tih dva videces da vise nema smisla pucati, ako promasujes, ali ako pogodis pa DS krene na lovca ova ostala 3 ce ti spasiti zivot.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 02.02.2014. 20:22
|
Veteran
Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Zakon je jasan i te kako, nabrojano je cime se ne sme loviti sitna divljac.
Divlja svinja nije sitna divljac.
Za svinju, ako je ranjena, i te kako treba jos metaka, pogotovo ako krene onako ranjena na lovca.
Tad srce lupa i adrenalin i uzbudjenje.... kakvo crno prepunjavanje, ruke drhte, spasavaj se ko moze...
Ja sam uveren da ogromna vecina lovaca (ako ne i svi) posle prvog ispaljenog brenera u sumskom lovu na ds, shvate tezinu tog postupka, ispaljivanja brenera u sumi...
Posle tog prvog(eventualno drugog) svaki pazi kako ce sledeci biti ispaljen.
Bas zbog toga, niko i ne koristi taj treci, cetvrti, peti.... za pokusaj pogotka (jer je opasno) vec ako krene ranjena DS na lovca tad, ili za prekracivanje muka ranjenoj jedinki, ili kada krenu u krdu pa se sve puca na jedno mesto, bez da se prati jedna jedinka sa vise hitaca.
Ja takvog jos nisam video ni upoznao. Kod mene u grupi, vecina u dvocevkama nosi jedan brener, i jedan patron sacme (4-5,5mm) ako u pogonu izadje lija ili sakal, a do sada jos nisam video (i cuo) da je kod nas neko opalio dva brenera na nesto.
A Guske...,
Kada imate samo jedan prelet, a cekate ceo izlazak na taj jedan prelet, taj treci moze da spase izlazak.
DS i preleti, PA zakon!
Sitna divljac,
dvocevka je savrsenstvo... |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 02.02.2014. 20:29
|
Lovčina
|
Tomash kaže:
DS i preleti, PA zakon!
Sitna divljac,
dvocevka je savrsenstvo...
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 20:32
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
Scorpion Hunter kaže:
Necu da zalazim u detalje tog lova, cesto puta procitam u ovoj temi kako je PA u prednosti zbog veceg broja metaka, vidim da veliki broj ovde prisutnih svesno krsi zakon o lovstvu.
Zakon kaze ovo:
Clan76
10) Zabranjeno je loviti sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;
Prema tome ko postuje zakon, PA nije u nikakvoj prednosti u odnosu na dvocevku, cak je dvocevka u prednosti zbog izbora cokova pri opaljenju.
сад ћу ја мало да паметујем....
ја заиста не знам да ли правници говоре српски или неки свој "стручни" језик, али ово ограничење што сте навели у члану закона односи се САМО на ситну дивљач. односна реченица. ако прихватамо ниџино тумачење, онда та језичка конструкција није правилна.
значи, не сме се ловити СИТНА дивљач карабином, "пушком са неолученим цевима која прима више од два метка (?!?!?) и ПА пушком са неолученим цевима која није редуцирана на два метка". ово у наводницима није најјасније, тј стиче се утисак да је ствар поновљена. или је неко мислио на сачмарице са више од две цеви, или је мислио на двоцевке за једнократну употребу (ове наше нормалне примају више од два метка ). на крају, није прецизирано да ли је редукован магацин на два метка, или је 1+1. ово из простог разлога што се много често помиње да је магацин редукован на два метка, а мене нико не спречава да убацим метак у цев па допуним магацин и аутоматски сам у прекршају са 1+2. наравно на СИТНУ дивљач. на праситји можеш и цео реденик да ставиш у магацин ( шејтан је у праву)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 02.02.2014. 20:32
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Sve je to okej, naravno stariji ste i znate mnogo više, tj. mnogo više ste prošli i upoznali se sa raznim situacijama u lovu. Prvo, zakon je nedorečen pa se može tumačiti na razne načine. U razgovoru sa čovekom čija je struka bavljenje tim zakonima, shvatio sam da se reducir na dva metka odnosi na svu divljač, e sad..
Drugo, reducir mi ne dozvoljava, a ne želim da u lov idem bez njega. Bilo koji lov.
Ovoga puta u lovu na DS sam imao vremena i bio sam dovoljno pribran da prepunim, ali sam isto tako uvideo moć ranjenog divljeg vepra. Kada je krenuo ka meni ja sam u pušci imao dva brenera, šta da sam od adrenalina promašio sa oba?
Medjutim okolnosti su bile takve da jednostavno vepar nije mogao uzbrdo, i išao je polako ka meni jer sam bio koji metar iznad njegove putanje, pa sam imao vremena da se skoncentrišem i lepo plasiram pogodak. Tako da delim mišljenje sa vama.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 20:40
|
Lovčina
|
@томаш
тако сам ја малопре псовао што немам трећи. клепио гуску, почела да лепрша у месту, други погодио али недовољно, ветар је носи преко мене на 10так метара а ја само гледам и псујем само је нека лија добила лепу вечеру без труда
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
DamirKS |
Objavljen 02.02.2014. 20:46
|
Stari član
Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
Znaci kod lije je bio treci metak
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 20:50
|
Lovčina
|
не стај ми на муку...
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 02.02.2014. 20:59
|
Lovčina
|
Reducira se magacin a ne cela puska, reducir stoji u magacinu jel tako zato se i neki modeli PA prave sa magacinom od 2 metka + 1 u cevi, oni modeli u cijem magacinu mogu da stanu vise od 2 metka moraju biti reducirani prilikom lova sitne divljaci.
A puska sa glatkom cevi koja prima vise od 2 metka je i pump-action |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 02.02.2014. 21:07
|
Veteran
Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
ssekir75 kaže:
Scorpion Hunter kaže:
Necu da zalazim u detalje tog lova, cesto puta procitam u ovoj temi kako je PA u prednosti zbog veceg broja metaka, vidim da veliki broj ovde prisutnih svesno krsi zakon o lovstvu.
Zakon kaze ovo:
Clan76
10) Zabranjeno je loviti sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;
Prema tome ko postuje zakon, PA nije u nikakvoj prednosti u odnosu na dvocevku, cak je dvocevka u prednosti zbog izbora cokova pri opaljenju.
сад ћу ја мало да паметујем....
ја заиста не знам да ли правници говоре српски или неки свој "стручни" језик, али ово ограничење што сте навели у члану закона односи се САМО на ситну дивљач. односна реченица. ако прихватамо ниџино тумачење, онда та језичка конструкција није правилна.
значи, не сме се ловити СИТНА дивљач карабином, "пушком са неолученим цевима која прима више од два метка (?!?!?) и ПА пушком са неолученим цевима која није редуцирана на два метка". ово у наводницима није најјасније, тј стиче се утисак да је ствар поновљена. или је неко мислио на сачмарице са више од две цеви, или је мислио на двоцевке за једнократну употребу (ове наше нормалне примају више од два метка ). на крају, није прецизирано да ли је редукован магацин на два метка, или је 1+1. ово из простог разлога што се много често помиње да је магацин редукован на два метка, а мене нико не спречава да убацим метак у цев па допуним магацин и аутоматски сам у прекршају са 1+2. наравно на СИТНУ дивљач. на праситји можеш и цео реденик да ставиш у магацин ( шејтан је у праву)
Druze, lepo sam napisao i dva puta ponovio da se moj upis odnosi na lov sitne divljaci, NE na lov DS jer DS nije sitna divljac.
I za DS je zakon olucena cevka |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 21:21
|
Lovčina
|
ти јеси, али ниџа каже да се односи на све. твој пост сам цитирао јер се ту налази поменути члан закона. то да је олучена цевка закон уопште није упитно, али има неки који бране олучену цевку у погону. у том случају ограничење магацина ПА не важи, јер ,ако што си рекао, свињче није ситна дивљач.
владо, пумпарицу сам скроз заборавио. али опет језички неправилно - пушкОМ са неолученим цевиМА - значи једна пушка има више цеви
|
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 02.02.2014. 21:21
|
Stari član
Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Kod nas sam bio u vise desetina lovova sto na sitnu divljac sto na d.s i nisam bas video da neko haje za reducirom.Cak i video jedan turski p.a sa produzetkom za 8 patrona.IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII????????Kao da su kod nas propisi i kontrole......postovani nemoj da smo smesni....!!!Svako prema savesti a i obrazu ko ga ima!
srbija
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 21:23
|
Lovčina
|
тај продужетак сам и ја видо али на мп155. додуше, показивао продавац у радњи купцу како се монтира...
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 02.02.2014. 21:26
|
Lovčina
Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Код мене се строго поштује да ли има или нема редуцир на полуаутомату.
Кад се помиње више цеви, можда се мисли на пушке са три и четири цеви? Можда су и оне сврстане у то ограничење. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.02.2014. 21:29
|
Lovčina
|
могуће... то сам и навео као пример
|
|
|