Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
Darko Sarafiloski
 NidzoMolitva oprosti.
Darko Sarafiloski

Darko Sarafiloski

Podunavac kaže:
Naravno da može. Kod lova DS pogonom se često dešava da pogodak ne "sedne" tamo gde je planirano, pa mora da se popravlja (dostreljuje divljač). A postoji i mogućnost da izađe više od jednog komada pa je taj metak i te kako značajan.
Hvala Podunavac. Takav sam otprilike odgovor trazio.
Darko Sarafiloski

moravac 1
 Ma Nidzo brate za onakvog vepra krecem i mitraljezompuc puc
srbija

nidzamotocross
 Hehe, Moravac, druže, posle onoga sam predao zahtev za nabavku tenka. iveli 3
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

vlada lovac
 Nidzo, Nidzo...zasto 2 metka pa onda prepunjavas, stavi odmah 4 a pucaj sa 1 ili 2 ako ti volja a ostale sacuvaj ako vepar krene na tebe, ne krsis zakon time sto si stavio 4 metka u PA prilikom lova na DS, a te ostale koje sacuvas mogu glavu da ti spase, iz tog razloga sam uvek pre za PA

DamirKS
 Vlado bas to htedoh da kazem, nije uopste pitanje koliko imas u magacinu, nego u glavi. Dva ces pucati i posle tih dva videces da vise nema smisla pucati, ako promasujes, ali ako pogodis pa DS krene na lovca ova ostala 3 ce ti spasiti zivot.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

Tomash
 Zakon je jasan i te kako, nabrojano je cime se ne sme loviti sitna divljac.
Divlja svinja nije sitna divljac.

Za svinju, ako je ranjena, i te kako treba jos metaka, pogotovo ako krene onako ranjena na lovca.
Tad srce lupa i adrenalin i uzbudjenje.... kakvo crno prepunjavanje, ruke drhte, spasavaj se ko moze...

Ja sam uveren da ogromna vecina lovaca (ako ne i svi) posle prvog ispaljenog brenera u sumskom lovu na ds, shvate tezinu tog postupka, ispaljivanja brenera u sumi...
Posle tog prvog(eventualno drugog) svaki pazi kako ce sledeci biti ispaljen.

Bas zbog toga, niko i ne koristi taj treci, cetvrti, peti.... za pokusaj pogotka (jer je opasno) vec ako krene ranjena DS na lovca tad, ili za prekracivanje muka ranjenoj jedinki, ili kada krenu u krdu pa se sve puca na jedno mesto, bez da se prati jedna jedinka sa vise hitaca.
Ja takvog jos nisam video ni upoznao. Kod mene u grupi, vecina u dvocevkama nosi jedan brener, i jedan patron sacme (4-5,5mm) ako u pogonu izadje lija ili sakal, a do sada jos nisam video (i cuo) da je kod nas neko opalio dva brenera na nesto.

A Guske...,
Kada imate samo jedan prelet, a cekate ceo izlazak na taj jedan prelet, taj treci moze da spase izlazak.

DS i preleti, PA zakon!

Sitna divljac,
dvocevka je savrsenstvo...

vlada lovac

Tomash kaže:

DS i preleti, PA zakon!

Sitna divljac,
dvocevka je savrsenstvo...

Odobreno

ssekir75

Scorpion Hunter kaže:
Necu da zalazim u detalje tog lova, cesto puta procitam u ovoj temi kako je PA u prednosti zbog veceg broja metaka, vidim da veliki broj ovde prisutnih svesno krsi zakon o lovstvu.
Zakon kaze ovo:
Clan76

10) Zabranjeno je loviti sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;

Prema tome ko postuje zakon, PA nije u nikakvoj prednosti u odnosu na dvocevku, cak je dvocevka u prednosti zbog izbora cokova pri opaljenju.

сад ћу ја мало да паметујем....

ја заиста не знам да ли правници говоре српски или неки свој "стручни" језик, али ово ограничење што сте навели у члану закона односи се САМО на ситну дивљач. односна реченица. ако прихватамо ниџино тумачење, онда та језичка конструкција није правилна.

значи, не сме се ловити СИТНА дивљач карабином, "пушком са неолученим цевима која прима више од два метка (?!?!?) и ПА пушком са неолученим цевима која није редуцирана на два метка". ово у наводницима није најјасније, тј стиче се утисак да је ствар поновљена. или је неко мислио на сачмарице са више од две цеви, или је мислио на двоцевке за једнократну употребу (ове наше нормалне примају више од два метка Confused). на крају, није прецизирано да ли је редукован магацин на два метка, или је 1+1. ово из простог разлога што се много често помиње да је магацин редукован на два метка, а мене нико не спречава да убацим метак у цев па допуним магацин и аутоматски сам у прекршају са 1+2. наравно на СИТНУ дивљач. на праситји можеш и цео реденик да ставиш у магацин ( шејтан је у праву)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

nidzamotocross
 Sve je to okej, naravno stariji ste i znate mnogo više, tj. mnogo više ste prošli i upoznali se sa raznim situacijama u lovu. Prvo, zakon je nedorečen pa se može tumačiti na razne načine. U razgovoru sa čovekom čija je struka bavljenje tim zakonima, shvatio sam da se reducir na dva metka odnosi na svu divljač, e sad.. Confused
Drugo, reducir mi ne dozvoljava, a ne želim da u lov idem bez njega. Bilo koji lov.
Ovoga puta u lovu na DS sam imao vremena i bio sam dovoljno pribran da prepunim, ali sam isto tako uvideo moć ranjenog divljeg vepra. Kada je krenuo ka meni ja sam u pušci imao dva brenera, šta da sam od adrenalina promašio sa oba? Rastanak
Medjutim okolnosti su bile takve da jednostavno vepar nije mogao uzbrdo, i išao je polako ka meni jer sam bio koji metar iznad njegove putanje, pa sam imao vremena da se skoncentrišem i lepo plasiram pogodak. Tako da delim mišljenje sa vama. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

ssekir75
 @томаш

тако сам ја малопре псовао што немам трећи. клепио гуску, почела да лепрша у месту, други погодио али недовољно, ветар је носи преко мене на 10так метара а ја само гледам и псујемGlavu o zid само је нека лија добила лепу вечеру без трудаGlavu o zid
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

DamirKS
 Znaci kod lije je bio treci metak Grin
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

ssekir75
 не стај ми на муку... Cry

vlada lovac
 Reducira se magacin a ne cela puska, reducir stoji u magacinu jel tako Confused zato se i neki modeli PA prave sa magacinom od 2 metka + 1 u cevi, oni modeli u cijem magacinu mogu da stanu vise od 2 metka moraju biti reducirani prilikom lova sitne divljaci.
A puska sa glatkom cevi koja prima vise od 2 metka je i pump-action

Scorpion Hunter

ssekir75 kaže:

Scorpion Hunter kaže:
Necu da zalazim u detalje tog lova, cesto puta procitam u ovoj temi kako je PA u prednosti zbog veceg broja metaka, vidim da veliki broj ovde prisutnih svesno krsi zakon o lovstvu.
Zakon kaze ovo:
Clan76

10) Zabranjeno je loviti sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;

Prema tome ko postuje zakon, PA nije u nikakvoj prednosti u odnosu na dvocevku, cak je dvocevka u prednosti zbog izbora cokova pri opaljenju.

сад ћу ја мало да паметујем....

ја заиста не знам да ли правници говоре српски или неки свој "стручни" језик, али ово ограничење што сте навели у члану закона односи се САМО на ситну дивљач. односна реченица. ако прихватамо ниџино тумачење, онда та језичка конструкција није правилна.

значи, не сме се ловити СИТНА дивљач карабином, "пушком са неолученим цевима која прима више од два метка (?!?!?) и ПА пушком са неолученим цевима која није редуцирана на два метка". ово у наводницима није најјасније, тј стиче се утисак да је ствар поновљена. или је неко мислио на сачмарице са више од две цеви, или је мислио на двоцевке за једнократну употребу (ове наше нормалне примају више од два метка Confused). на крају, није прецизирано да ли је редукован магацин на два метка, или је 1+1. ово из простог разлога што се много често помиње да је магацин редукован на два метка, а мене нико не спречава да убацим метак у цев па допуним магацин и аутоматски сам у прекршају са 1+2. наравно на СИТНУ дивљач. на праситји можеш и цео реденик да ставиш у магацин ( шејтан је у праву)

Druze, lepo sam napisao i dva puta ponovio da se moj upis odnosi na lov sitne divljaci, NE na lov DS jer DS nije sitna divljac.

I za DS je zakon olucena cevka Odobreno

ssekir75
 ти јеси, али ниџа каже да се односи на све. твој пост сам цитирао јер се ту налази поменути члан закона. то да је олучена цевка закон уопште није упитно, али има неки који бране олучену цевку у погону. у том случају ограничење магацина ПА не важи, јер ,ако што си рекао, свињче није ситна дивљач.

владо, пумпарицу сам скроз заборавио. али опет језички неправилно - пушкОМ са неолученим цевиМА - значи једна пушка има више цевиConfused

moravac 1
 Kod nas sam bio u vise desetina lovova sto na sitnu divljac sto na d.s i nisam bas video da neko haje za reducirom.Cak i video jedan turski p.a sa produzetkom za 8 patrona.IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII????????Kao da su kod nas propisi i kontrole......postovani nemoj da smo smesni....!!!Svako prema savesti a i obrazu ko ga ima!Kolce
srbija

ssekir75
 тај продужетак сам и ја видо али на мп155. додуше, показивао продавац у радњи купцу како се монтира...

AcaNik
 Код мене се строго поштује да ли има или нема редуцир на полуаутомату.
Кад се помиње више цеви, можда се мисли на пушке са три и четири цеви? Можда су и оне сврстане у то ограничење.

ssekir75
 могуће... Confused то сам и навео као пример

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,605 posete www.srbijalov.com