Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LU "SREM" Šid

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LU "SREM" Šid
ficha007
 Pozdrav i tebi Deki i prvo čestitke za novu 2014 godinu i sve ostalo po redu.

Ja nisam za paušalne lovove kod nas. Evropa je nešto drugo. Sistem vrednosti i kulture je tu ipak malo drugačiji u svemu pa i u lovu. Ono što Italijan ne sme kod sebe da uradi u Srbiji će da uradi sa 50 evritja tutnutih lovočuvaru. Nemac kao gost je sasvim drugačiji. Isti je i u Nemačkoj i ovde kod nas.

Zašto nisam za paušalne lovove? Pa iz prostog razloga što se na primer i ako je poznata cena jednog takvog lova ( unapred određena od strane UO LU "Srem" verovatno ) u opšte se nije znalo za tu famoznu garanciju.

To je prvo.

Drugo. Da li je u redu da udruženje koje je samo formalni gazda lovišta ( ima potpisan ugovor sa državom ) dok suštinski sa lovištem gazduju lovci sekcija, dakle da li je u redu da udruženje garantuje odstrel tuđim radom.

Naime, ako lovci konkretno iz Šida ne iznesu hranu u Cerije, ne iznesu vodu u Cerije, nešto od čeka naprave ili ne poprave to sigurno neće učiniti udruženje koje još vuče finansijske repove iza prethodnog predsednika.

DA li je onda u redu da, ako su lovci Šida svojim radom divljač koja je migrirala iz R. Hrvatske u Cerije, sačuvali tu stalnim iznošenjem hrane i vode, udruženej garantuje nekome odstrel.

Po meni takve vidove lovova u celosti treba ukinuti. Ko hoće takav lov procedura po meni bi bila ovakva - do 25 lovaca ulaz u lovište - po cenovniku + odstrel po cenovniku + psi po cenovniku i ja ti ne garantujem ništa. Nedelju dana pre lova može organizator da prođe kroz šumu zajedno sa lovočuvarima da vidi da li ima tragova i to je to.

Druga varijanta je da samo udruženje organizuje pogonski lov ( ako se dogovori sa sekcijom ) na način da se oglasi taj lov, kotizacija po učesniku je npr. 1500 dinara u čega je uključen doručak i ručak, pa sakupi jedno 50-70 ljudi i eto ti lova.

I onako je posle te komercijale u gostinjskom lovu kod nas bilo oko 70 lovaca i da je bilo DS, pa makar i dve-tri bilo bi super. Ovako šuma prazna jer je par nedelja pre toga izlovljeno i proterano sve na 4 noge što se našlo u šumi. I to je koštalo oko 100.000 dinara od čega LU "Srem" nije prebacilo 50% tih novčanih sredstava lovcima iz Šida nego nam je valjda to priznalo kao potraživanje u 2014. godini.

Dakle sve pare ( polovina mesa je predata Šiđanima ) su zadržali za sebe.

Da li je to negde tamo u Nemačkoj, Švici, Italiji moguće?

Gde je tu onda gazdovanje? Umesto da se tih 50.000 dinara da Šiđanima da kupe hranu i odnesu je u to izraubovano Cerije i bar malo privuku divljač ništa od toga.

E to nije gazdovanje.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Evo kako to može da se uradi i kod nas u LU Srem:

Kolega Kile koga sam imao čast da upoznam i družim se sa njim, na temi "Komercijalni lov" napisao je sledeće:

"Zvanicno najavljujem i pozivam zainteresovane lovce da 25.1. u Markovcu (pored Vrsca) loviste Lupus, love divljeg vepra,nazime i vuka.

Tradicionalno svake godine zadnje nedelje u januaru organizujemo veliki komercijalni lov u kome ce ucestvovati 50 lovaca gostiju koji ce biti postavljeni na stand a domacini ce biti u pogonu.

Svake godine je uspesan bio lov i jos se nije desilo da nije bilo odstrela,sto dokazuje i slika gore gde je odstreljeno 13divljih svinja.Samo da naglasim prosle godine u tom lovu su odstreljena dva vuka.

Za sve ostale inforamcije prijave i uplate koje primamo do 20.1 mozete se obratiti nasem lovocuvaru i oranizatoru Simi M. na br. 0603537800 .Kotizacija po lovcu je 4000din,trofej se ne placa pripada Lovcu...nakon lova naravno Rucak."

Da li je tako moguće organizovati komercijalu i kod nas?

Ljudi će sigurno imati 50 lovaca - gostiju.

Koliko je to novca?

Koliko naše udruženje dobija paušalnim lovovima?

I pri tome garantuje gostima lovcima odstrele ( da ne kažem izlovljavanje ) DS.

Gde u onom gore pozivu ima pomena o garanciji?

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Da li je u LU "Srem" moguće organizovati i nešto ovakvo a ne samo paušalni lov:

GRUPNI LOV NA LISICU,ŠAKALA I DIVLJU SVINJU

Dana 25.01.2014.godine sa početkom u 07:00 časova u hotelu "Grad" u Kovinu, Lovačko Udruženje "Kovin" organizuje grupni lov na lisicu, šakala i divlju svinju, na terenima sekcija Kovin, Dubovac, Bavanište i Deliblato.

Svi učesnici lova moraju imati važeću lovnu kartu, oružni list za oružje koje se koristi kao i obeležavajući oznake (marker, prsluk) radi lakšeg uočavanja. U lovu se mogu koristiti samo puške sa neolučenim cevima. Broj učesnika je ograničen.

Kotizacija za lov iznosi 2,000.00 dinara a u cenu je uračunato: ulazak u lovište, odstrel divljači, doručak, ručak, i neograničeno piće. Meso i trofej odstreljene divljači se plaćaju po dogovoru sa korisnikom lovišta. Nakon lova organizovana je lovačka tombola sa bogatim nagradnim fondom kao i druženje uz muziku. U hotelu je ogranizovana i prodaja lovacke opreme.

Prijava se vrši tako što se prijavni list sa sledećim podacima dostavlja putem mail adrese ili putem pošte (LU Kovin, Ive Lole ribara br.13, 26220 Kovin) ili se traženi podaci javljaju telefonom.
Potrebni podaci su :
- Ime i prezime lovca,
- Broj važeće lovne karte za 2013/2014.godinu,
- Registarski broj oružnog lista od oružja koje će se koristiti u lovu,
- Kalibar oružja,
- Vrsta municije,
- Da li lovac želi da ide u pogon ili želi da bude na dočeku,
- Da li lovac dovodi svog psa.

Prijave izvrsiti najkasnije do 20.01.2014.g.
Uplate se vrše na licu mesta !

a mi za paušalni lov uzmemo 90-100.000 dinara, garantujemo odstrel 10 komada DS i to hoćemo da zovemo gazdovanjem sa lovištem koje nam je od države dodeljeno.

Ja ne videh da se ovde negde daju nekakve garancije odstrela.

A biće sigurno nešto odstreljeno. Pa makar i jedna DS.

Netje da može. Nije to dobro.

ficha007
 I uđosmo mi tako u 2014. godinu. Ja mislim da je ovo izborna godina za pojedince u LU "Srem".

Da li LU "Srem" razmišlja o izmenama Statuta pre svega s obzirom da su ga 4 LD koja su nakada bila u njegovom sastavu napustila, te da sada umesto 19 čl. UO, kako to piše u Statutu LU "Srem" čl. 36. imamo 14 članova UO.

Takođe je veoma bitno i to koliko Skupština sada treba da ima članova s obzirom na odlazak ova 4 LD-a. To je u Statutu ako se ne varam čl. 32.

S obzirom da se verovatno priprema redovna godišnja Skupština LU prvo bi morali da porazmisle o ovome i validnosti odluka ove i ovakve krnje Skupštine.

Umesto da se odmah po izlasku ovih LD-a održala vanredna Skupština i pripremile izmene Statuta koje bi, ako ništa drugo, bar utvrdile novo stanje stvari, udruženje je svo ovo vreme čekalo pa se postavlja pitanje da li sada ovaj i ovakav UO može da donosi odluke s obzirom da u Statutu lepo stoji da UO čini 19 članova i da je kvorum polovina od ukupnog brojča članova, a to je ako se ne varam 19.

Da ne pričam da je i Poslovnik o radu UO trebalo prilagoditi novonastaloj situaciji.

Sremac75
 A kako su ta 4 LD "izašla" bez odluke Skupštine....to je nemoguće!!!!

Da li LD uopšte i mogu da "izađu" jer nisu ni bila članovi LU (članovi LU su lovci, zar ne?)?

Ako su formirali nova LU kako su dobili lovišta jer tada nisu pravni sledbenici prethodnog korisnika???

Da ne pitam puno dalje...Jaooo
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

ficha007

Sremac75 kaže:
A kako su ta 4 LD "izašla" bez odluke Skupštine....to je nemoguće!!!!

Da li LD uopšte i mogu da "izađu" jer nisu ni bila članovi LU (članovi LU su lovci, zar ne?)?

Ako su formirali nova LU kako su dobili lovišta jer tada nisu pravni sledbenici prethodnog korisnika???

Da ne pitam puno dalje...Jaooo

Sremac, taj deo je OK. To je na prethodnoj Skupštini apsolvirano. Podneli su zahtev, data im je potvrda da su pravni sledbenici, Erdevik, Bingula i Ljuba su ranije formirali LU "Kulina", a ova potvrda im je posle poslužila, između ostalog pored ostale dokumentacije, da konkurišu za dodelu lovišta i tu je po meni kao i kod LD Jamena koje je jedina bila izdvojeno lovište još dok je bila u okviru LU Srem, stvar totalno OK.

Naravno da se "udružuju" u LU "Srem" građani ali su mu po Statutu organizacione jedinice lovačka društva koja nemaju svojstvo pravnog lica. Lovci, članovi društava unutar udruženja rešili su na svojim zborovima lovaca o tome, podneli zahtev LU Srem koji je na redovnoj godišnjoj skupštini to aminovao. U svakom slučaju taj deo je po meni OK odrađen.

E sad ono što mene brine u ovoj priči je ova izborna godina za organe udruženja što je ovde propisano samo šturo u čl. 46. Statuta.

A od 19 društava 4 su izašla, važeći Statut nije prilagođen stvarnom stanju, u njemu je naznačeno da UO LU "Srem" čini 19 članova????? a njih je u ovom momentu samo 14.

Drugo lepo član 38. kaže da UO ima kvorum za rad i odlučivanje kada sednici prisustvuje više od polovine od njegovog broja članova ( 14 ili 19??????), pa onda stoji da je odbor doneo odluku kada se za nju izjasni više od polovine njegovih članova ( da li polovina od 19, polovina od 14 ili polovina od prisutnih članova koji daju kvorum??????)...

Kao što vidiš puno je pitanja, a davnih dana im je dostavljen predlog novog Statuta koji se nalazi i u ovoj temi, koji sam uz Lalinu pomoć dobio i preradio im ga "na izvol'te", ali izgleda ne vredi.

ficha007
 I šta sad pitanje je? Godina koja je za nama protekla je kako je protekla ( nije bila tako ni loša kada se to sve uzme u obzir ).

LU "Srem" je inkasirao od Opštine Šid 600.000 dinara koje su nadam se pametno utrošili ( i ako ih nisu dobile sekcije, društva, ako se ne varam ) nego samo udruženje, ali to na savest onima koji vode udruženje.

Neke kazne iz perioda BB-a i dalje pristižu, neke će ( možda ) stići na naplatu, a od čijih para - zna se. Od lovačkih.

ficha007
 Sada je vreme da se ponovo pokrene pitanje treba li nam članstvo u LSV-u kada 'ladne vode od njih nemamo.

Promene Statuta su po meni na prvom mestu, a potom i reorganizacija LU kako bi se lakše uhvatilo u koštac sa problemima u funkcionisanju i repovima koji se vuku.

ficha007
 Kao nešto što bi trebalo da posluži kao primer kako ne treba raditi neka posluži upis kolege Gedža66 na temi "Neprimerena lovačka praksa naših lovaca". Tekst je objavljen dana 14.01.2014. godine

Gedža66: "Mada je tema-Neprimerena lovacka praksa nasih lovaca- iskoristicu istu da ukazem na neprimerenu praksu jednog lovackog udruzenja, zbog koje ce 13-toro lovaca verovatno neosnovano snositi odredjene posledice.

Radi se o onom nedavnom slucaju iz Babusnice (10. januar), kada je od strane policije iz ove varosice, privedeno 13 lovaca iz Leskovca, Vlasotinca i Babusnice zbog sumnje da su ucinili krivicno delo Nezakonitog lova.

Toga dana su ovi lovci lovili u komercijalnom lovistu LU iz Babusnice. Dan pre lova su se uredno prijavili nadleznima upravniku i lovocuvaru a ovaj drugi ih je pre pocetka lova uredno docekao i bio im strucni pratilac u lovu, dok policija nije prekinula lov. Do dolaska policije, bilo je odstreljeno cetiri grla divljih svinja ( vepar i tri nazimice) i dve srne.

Ljudi su bili zaprepasceni kada su na trazenje policije da pokazu Dozvolu za lov i odgovora da se ista nalazi kod lovocuvara, saznali da Dozvola za lov nije adekvatno bila popunjena, vec samo potpisana od strane upravnika lovista i overena sluzbenim pecatom udruzenja.

Pre ulaska u loviste nudili su lovocuvaru svoje licne karte, lovne karte i oruzane listove kako bi lovocuvar popunio Dozvolu ali su od istog dobili odgovor da on sve njihove potrebne identifikacione podatke vec ima obzirom da su vise puta pre toga lovili u istom komercijalnom lovistu ovog udruzenja.

A onda je usledila akcija policije kao u americkim filmovima. Lovci su privedeni u pratnji vise policijckih vozila sa upaljenim rotacijama i u stanici policije zadrzani sve do jutarnjih casova sutradan.

Svima je privremeno oduzeto lovacko oruzje, kao i odstreljena divljac. Naravno priveden je i lovocuvar, koji se sve vreme pravdao da je planirao da Dozvolu popuni i izda nakon zavrsetka lova, prilikom obracuna i naplate lova i odstrela.

Reagovao je i Upravni odbor ovog udruzenja i na sednici od 11.01. zauzeo stav da lovocuvar nije pogresio i da tu nema niceg protivpravnog, nikakve zloupotrebe i nesavesnog poslovanja.

Policija je ocigledno drugojacijeg misljenja i u tom prepucavanju i ubedjivanju policije sa jedne i strucne sluzbe i upravnog odbora LU sa druge strane, ispastaju lovci ni krivi ni duzni..."

A odmah zatim dalje i upis kolege Sremca šta se po KZ-u smatra krivičnim delom

Sremac: "Nezakonit lov i čl.276 KZ RS :

Član 276
(1) ....
(2) ....
(3) ....
(4) Ko lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava,
kazniće se zatvorom do tri godine.
(5) ....

Zakon je ovde jasan...."KO LOVI BEZ DOZVOLE"!!!!

Znam na šta je kolega Mrwa mislio,ali one koji sprovode zakon to ne interesuje.
Zakon ne predviđa postojanje okolnosti koja bi one koji love oslobodila odgovornosti, kao na primer - DALI SMO SVE PODATKE I NEMAMO ŠTA DA KRIJEMO, ALI STRUČNI PRATILAC NIJE POPUNIO DOZVOLU ZA LOV!!!

I sam sam mnogo puta pomislio šta bi se u ovakvoj situaciji desilo, pošto u 99% lovova nisam imao priliku da vidim dozvolu za lov iako sam uredno dao sve neophodne podatke, pa ponekad i platio jer se radilo o komercijali.
Uglavnom je praksa da lovac dobije papir na koji upisuje ime i prezime, adresu, broj lične karte, broj lovne karte, broj oružbog lista, i onda da taj "papir" preda nekom od onih koji liče na organizatore, ili onome kome svi daju iste te "papiriće".
ŠTA SE SA STIM POSLE DEŠAVA POJMA NEMAM!

Da bi se ovo izbeglo, trebalo bi pre svakog lova da svaki lovac zatraži na uvid dozvolu za lov i proveri da li je njegova lovna karta upisana u dozvolu....e sad, koliko je to izvodljivo....i ko će to raditi...???..."

Da me neko iz LU "Srem" sada pogrešno ne shvati, ovo treba shvatiti kao edukaciju s obzirom da je to jedan od slučaja koji se često događa u praksi u našim lovištima širom Srbije, pa da se kojim slučajem ne desi kod nas pa da posle ne bude "nismo znali, nije imao ko da nam kaže, objasni, pojasni..."

Kada se desi, kao što se ovde desilo, pa još komercijalni lov sa lovcima-gostima, ostavlja se jedan mučan utisak.

ficha007
 Kada pričamo o paušalnim lovovima za koje ja u opšte nisam u otvorenim lovištima, evo kako je to kod naših komšija Hrvata.

http://www.ktc.hr...;Itemid=75

SKUPNI LOV S PRIGONOM - PAUŠALNI

Paušalni skupni lov na divlje svinje u otvorenom lovištu se organizira za grupu od najmanje 10 lovaca i to:

10-14lovaca 15-17 18 i više
kn/lovcu kn/lovcu kn/lovcu

ulov

1-3 600,00 500,00 400,00
4-6 900,00 800,00 700,00
7-10 1.200,00 1.100,00 1.000,00
11-15 1.700,00 1.500,00 1.300,00
16-20 2.400,00 2.000,00 1.700,00
21-25 3.200,00 2.700,00 2.300,00
26-30 4.200,00 3.500,00 3.000,00
31-35 5.300,00 4.400,00 3.800,00
36-40 6.400,00 5.400,00 4.700,00
41-45 8.000,00 6.700,00 5.700,00
46-50 10.000,00 8.400,00 7.200,00
51-65 13.000,00 11.000,00 9.500,00
66-80 14.000,00 12.000,00 10.500,00
81-100 18.000,00 15.000,00 12.500,00
101 i > 25.000,00 20.000,00 16.000,00

Akontacija paušalnog lova 3.700,00 kn po grupi dnevno.

Ako u jednom danu paušalnog lova nije bilo odstrela, a pucano je, lov se naplaćuje 370,00 kn po lovcu dnevno. Ako u jednom danu paušalnog lova lovci nisu u mogućnosti ispaliti ni jedan hitac na divlje svinje paušalni se lov naplaćuje 111,00 kn po lovcu dnevno. Ako u jednom danu započetog paušalnog lova vremenski uvjeti onemoguće održavanje lova tijekom cijelog dana, paušalni se lov naplaćuje prema do tada postignutim rezultatima lova. U paušalnu se cijenu uračunavaju odstrjel, ranjavanje, promašaj, organizacija lova, lovni pratioci, pogoniči, lovački psi.
Lovci koji usluge paušalnog lova koriste kao stalni gosti mogu na toj osnovi ostvariti popust na cjenik.

Odnos 1 kuna = 15 dinara.

ficha007
 Šta se to događa sa LU "Srem"? Najavljena je redovna godišnja skupština tek za april mesec?

Gde je problem sada da se ona ranije održi? Pogotovo što se radi o izbronoj skupštini.

Članski doprinos po navodima ostaje na 12.000,00 dinara a da li to znači da ćemo i ove godine biti članovi LSV-a?

Prošle godine je ta cena podrazumevala i članstvo u toj "eminentnoj" lovačkooj ustanovi zbog čijeg smo nerada bili olakšani za 500-600.000 dinara.

Da li lovci u Šidu zaista misle da nam oni više trebaju?

Udruženje je prošle godine inkasiralo iz Opštine Šid oko 600.000 dinara ali će ove godine to biti teško. Moraće da konkuriše kao i ostala udruženja.

Umesto da se Skupština što pre održi, da se što pre krene u reforme udruženja, smanjenje članova UO, donošenja odluke o istupanju iz članstva LSS-a i LSV-a i u skladu sa tim promenama u statutu, čeka se april.

Šta je bilo na ročištu 17.01.2014. godine u vezi onog privrednog prestupa za koji preti kazna od 1.5-3.0 miliona dinara i zabrana obavljanja delatnosti do tri godine mislim?

Na sajtu http://www.lusrem... imamo i malu zloupotrebu.

Naime na slikama koje se pojavljuju vidi se objekat "Lovačke kuće Šid" koji pripada lovcima sekcije u Šidu, ali koji nije vlasništvo LU "Srem" niti se oni kod nas više nalaze u zakupu tog prostora.

Čardak koji se u vidi do pola ispunjen kukuruzom napunjen je pre svega zahvaljujući lovcima iz Šida kojih ima oko 90, sa tendencijom smanjenja ove godine jer su neki kako znam podneli zahtev za mirovanje, neki koji su ispunili uslove za počasne članove po "sili zakona" stiču taj uslov pa samim time imamo i manji članski doprinos LU "Srem" po tom osnovu.

Sve to kao da nije dovoljno da se što pre organizuje Skupština LU nego se čeka verovatno limun.

Prošle godine bila je priča oko ustanovljavanja lovišta ( koje je kako znamo kao i u ostalim delovima APV ustanovljeno nezakonito ), a sada iskreno ne vidim razlog za "selo gori a baba se češlja" sindrom jer je LU "Srem" po meni u problemu i što pre budu to sebi priznali to bolje.

ficha007
 Moj drug Gedza66 iz Vlasotinca, član uprave tamnošnjeg LU lepo kaže u svome upisu br. 2998 na temi "Šta se događa u LSV" kako i na koji način ljudi opstaju ( da ne kažem uživaju ) od onoga dana kada su "videli leđa" LSS-u.

Evo upisa pa vi prosudite sami:

"Ulazimo u treću godinu rada i funkcionsanja bez članstva u bilo koju višu lovnu asocijaciju. O motivima za takvu odluku pisao sam više puta pa se ne bih ponavljao. Verujte da se bukvalno i ne primećuje taj "hendikep", osim naravno što nam na kraju svake godine preskoče sredstva skoro u iznosu koji bi trebali da izdvajamo za članski doprinos LSS. Ove godine, tj. na današnji dan smo akumulirali ravno 700 000 dinara, opredeljenih za nabaku zečeva, koje na žalost nismo uspeli da nabavimo, pa ćemo ova sredstva ili oročiti kod banke za ovu namenu ili će nam služiti kao depozit kod banke radi dobijanja kredita a u cilju značajnijeg investiranja u Lovački dom, koji će nakon adaptacije ličiti na pravi motelčić (da mi gosti ne dobiju suljeve od sra.a po šumi i zapiranja ladnom vodomStidljiv).

Imamo preko 1100 registrovana člana, od kojih svake godine samo njih oko 500 izmiri sve predviđene obaveze. Članarina se ove godine kretala u rasponu od 7 000 (za najurednije) do 10 000 (za manje uredne), tako da se prosečna članarina kretala oko 8 500 dinara po članu (prosečna mesečna zarada isplaćena u novembru mesecu 2013. godine u opštini Vlasotince je iznosila 26 845 dinara). Pored članarine, ostvarujemo i određena sredstva od izdavanja u zakup poslovnog prostora, pružanja usluga u Gateru za obuku pasa u radu na divlju svinju, vrlo malo od lovnog turizma, sponzora i neodrađenih radnih dana.

U stalnom radnom odnosu je zaposleno tri lica (upravnik i dva lovočuvara) i jedno po osnovu dodatnog rada (sekretar). Plate nisu velike ali su uredne, tako da su primanja za decembar 2013. isplaćene 3. januara 2014. godine. Prošle godine smo izradili Lovnu osnovu, čija nas je izrada stajala 60 000 dinara, dok Godišnje planove gazdovanja izradjujemo sami, tako da nemamo izdataka za ovu namenu.

Naravno, naša odluka o izlasku iz članstva u LSS neće večno trajati i onoga trenutka kada g. Šormaz i oni posle njega u praksi dokažu da LSS postoji i radi isključivo u interesu lovaca organizovanih u lovačka udruženja, podnećemo molbu za učlanjenje, ukoliko nas nadležni do tada, zbog "lošeg" primera koji pružamo ostalim lovačkim udruženjima, ne podele u postupku ustanovljavanja i dodela lovišta na gazdovanje koji nam predstoji
..."

ficha007
 E sad ide normalno pitanje: kako to oni tamo mogu a mi ovde ne možemo?

mrwa22250

ficha007 kaže:
Šta se to događa sa LU "Srem"? Najavljena je redovna godišnja skupština tek za april mesec?
.

Isto sto se desava u svim drugim lu.Ceka se da glavesine u savezu sve odluce pa da lovci po lu i ld,dovedeni pred svrsen cin,izglasaju vec izglasano,pojedu,popiju i brisi kuciStari
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

ficha007

mrwa22250 kaže:

ficha007 kaže:
.

Isto sto se desava u svim drugim lu.Ceka se da glavesine u savezu sve odluce pa da lovci po lu i ld,dovedeni pred svrsen cin,izglasaju vec izglasano,pojedu,popiju i brisi kuciStari

Mrwa u pravu si. U ovih par rečenica sublimirana je naša slika i prilika. A glavešinama u savezu "puca patka" za lovce po udruženjima osim na početku godine kada mora da im se "razreže" članski doprinos za koji oni uzgred budi rečeno ne dobijaju ništa.

Kad sumiram, na osnovu poznatih podataka, ovu godinu, mislim da za LU Srem idu crni dani

Srem
 Mislim šta reći ?
Prosto fascinantan rezon .

Kada recimo građanin dobije uvećan račun za struju , komunalije ili nešto drugo , nije mu teško čekati do besvesti pred šalterima za reklamacije - da uspe da raščisti problem da neplati više nego što je plaćao .

E sada sa druge strane imamo nas lovce koji nisu obavezni plaćati članarinu višim savezima ( Kod mene konkretno LSV)
i kada se to kolegama lovcima stalno ponavlja da je to neobavezan trošak koji se može izbeći , mi to i dalje plaćamo iz svog džepa.

Prosto nema reakcije većine da se to preseče i odbaci ...

Lala
 Teško je promeniti decenijske navike: u glave mnogih lovaca jako teško ulazi da više NISU OBAVEZNI da budu članovi bilo kog saveza, ako ne žele.

Problem je nastao odavno, kada su savezi bili monopolski korisnici lovišta i kada se moralo biti član saveza da bi LU dobilo lovište na gazdovanje. Od 2010. godine nije više tako, ali davno stečen uslovni refleks je ostao, i trebaće vremena da i običnom lovcu dodje do pameti da se mnogo toga promenilo. Čak i jedan broj ljudi u rukovodstvima nekih LU još nije svestan da se mnogo toga promenilo, pa maltene po inerciji šalju pare savezima, a ovi iz saveza čini mi se svesno podgrevaju zabludu da se mora biti član!

Treba stalno ponavljati lovcima ove novine, pa će vremenom da se razbistri situacija, i da shvate i prihvate novu realnost.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

ficha007
 Lalo, ne samo stečen uslovni refleks nego i dodvoravanje pojedinih ljudi po upravama LU "glavešinama" po savezima, kao i opšta nezainteresovanost lovaca da se uključe u ovaj problem.

Lovci ne mogu da shvate da lov nije samo onaj deo vezan za divljač, već da ima i deo koji se odnosi na propise, onaj pravni i ekonomski deo koji većina lovaca prenebregava, a često se upravo na čelu raznih LU po Vojvodini i Srbiji nalaze ljudi koji se u taj deo baš i ne razumeju ili još gore misle da znaju nešto a pojma nemaju, pa tako svojom "stručnošću" samo nanesu još veću štetu udruženju.

A redovno opravdanje takvih je - šta ti znaš, pa ja sam lovac evo 20, 30 godina, u naše vreme to tako nije bilo... jednostavno ljudi neće da shvate da su se i vremena i prilike promenile, da je jako mnogo lopovluka, javašluka i nerada, a to je "prirodno eko okruženje" za razne grebatore, muljare, doopeovlakače...

Gedza66

Srem kaže:
Mislim šta reći ? ………..

E sada sa druge strane imamo nas lovce koji nisu obavezni plaćati članarinu višim savezima ( Kod mene konkretno LSV)
i kada se to kolegama lovcima stalno ponavlja da je to neobavezan trošak koji se može izbeći , mi to i dalje plaćamo iz svog džepa……………

Lala kaže:

…………………………..Od 2010. godine nije više tako, ali davno stečen uslovni refleks je ostao, i trebaće vremena da i običnom lovcu dodje do pameti da se mnogo toga promenilo. Čak i jedan broj ljudi u rukovodstvima nekih LU još nije svestan da se mnogo toga promenilo, pa maltene po inerciji šalju pare savezima, a ovi iz saveza čini mi se svesno podgrevaju zabludu da se mora biti član!

Treba stalno ponavljati lovcima ove novine, pa će vremenom da se razbistri situacija, i da shvate i prihvate novu realnost.

ficha007 kaže:
……………………………
Lovci ne mogu da shvate da lov nije samo onaj deo vezan za divljač, već da ima i deo koji se odnosi na propise, onaj pravni i ekonomski deo koji većina lovaca prenebregava, a često se upravo na čelu raznih LU po Vojvodini i Srbiji nalaze ljudi koji se u taj deo baš i ne razumeju ili još gore misle da znaju nešto a pojma nemaju, pa tako svojom "stručnošću" samo nanesu još veću štetu udruženju.

A redovno opravdanje takvih je - šta ti znaš, pa ja sam lovac evo 20, 30 godina, u naše vreme to tako nije bilo... jednostavno ljudi neće da shvate da su se i vremena i prilike promenile, da je jako mnogo lopovluka, javašluka i nerada, a to je "prirodno eko okruženje" za razne grebatore, muljare, doopeovlakače...

Samostalnost (?), "izgleda šašavo ali nas leđa više ne bole"!!!!!!!!!!!!!!!!Hmmm a VI kako hoćete.ROFL
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

ficha007
 Gedžo, vama tamo u Vlasotincu čovek može samo da zavidi što ste se rešili kuge zvane LSV i ostali savezi koji "...ničemu ne služe a uz to još i ne rade..."

Ovde kod nas još nema kritične mase da shvati jednu prostu činjenicu - nismo u bilo kakvoj zakonskoj obavezi da im budemo članovi.

I to je to.

Pare koje bi njima na godišnjem nivou morali dati mogle bi se daleko pametnije utrošiti.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,526 posete www.srbijalov.com