Puške sačmarice, češke proizvodnje
|
sheytan |
Objavljen 12.11.2012. 21:58
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Auuu, al ste zaqvali, dok Chiche nije bilo!
Satje Chica da vam poqsha objasniti neke stvari! Shto iz teorije, shto iz praxe!
Jedno od osnovnih stvari u ovoj prichi je da postoje VISHE TIPOVA CHOZZI!!! To tebra Podunavazz sigurno negde ima crtez, fotq i sl., pa ga molim da publiqje ovdi! Ali, i bez toga, datju 2 primera: 1. ZH chozzi - klasichni lagani konus, i kad se postigne maximalno suzenje(kod cal. 12 moj kolega je imao beshe 1.1mm i 1.0mm, ili 1.0 i 0.9mm, FORMALNO OBE POON CHOK!!!), doshli smo vetj do kraja cevke, i
2. Zastava chozzi - imao sam polozaru cal. 12, jedna je bila neshto tipa 1.1mm, druga oko 0.7mm(formalno PUN i 1/2 CHOKA!), ali kod njih je dusha cevi ishla u konus, pa je, po postizanju MAXIMALNOG SUZENJA, dalje u duzini cca. 18mm ishao CILINDAR, PRECHNIKA TOG MAXIMALNOG SUZENJA!!!
Uporedivshi pomenute dve pushe, razlichite konjstrukzzije chozzi, i to SLABIJE CEVI(Zastava 1/2 vs. ZH slabiji poon chok), na metama tipa BACHENA BELA TEHNIKA , doshli smo do iznenadjoojootjeg rezooltata: Zastavin 1/2 chok NEUPOREDIVO UZE NOSI od ZH (SLABIJEG) POONOG CHOKA! Jache cevi nismo ni tes(ter)irali...
Znachi, vako: Postoje razlichiti nachini oznachavanja chozzi - putem max. suzenja u odnosu na dooshoo cevi, a i putem posipa koji cevka daje na 35m. Za nas je mnogo bitnije ovo droogo, ali ko shto neko gore reche, to u vreme hiperprodukzzije malo ko hotje da radi. S druge strane, u pushkama sa mobil chozzi imamo sve adute u rukama, pa te adute po zeljama & afinitetima uvrtjemo u cevke...
A poshto je tema o cheshkim pushkama, da naglasim da ZH pushke, koliko znam, imaju IZUZETNO DOBRE LOVNE CHOKOVE, tj. relativno shirok posip, iako su deklarisaTe kao usko chokiraTe!!!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
270 |
Objavljen 12.11.2012. 21:59
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
pez kaže:
270 ako uzmemo dve razlicite puske razlicitih proizvodjaca npr. rusku i Zastavu obe klasicno cokirane pun,polu-cok i ako iz njih ispaljujemo istu sacmu(istu municiju) da li ce mo dobiti isti posip iz obadve puske, mislim da ne, a kome verovati, Zastavi ili rusu koji je cok, na osnovu posipa, pravilno (tacno) obelezen. I dalje mislim da se vise gledaju mere nego li posip pri obelezavanju coka.
Da pez u pravu si! i po mom iskustvu zastava će da nosi uži snop i ako imaju isto suženje!
E sad kaži mi kakve ti kao lovac koristu imaš od ovako obeleženih čokova prema suženju bez podataka o posipu???
O tome i pričam čok označava posip a zbog pojeftinjenja proizvodnje fabrike su počele da ne vrše probe posipa i da obeležavaju čokove po suženju odnosno "predpostavljenom" posipu koji će ova suženja dati! |
|
|
|
arsa |
Objavljen 12.11.2012. 22:15
|
Veteran
Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Joj NANE ala ste ga vi "ukrstili"!Pa pokojni rodjak Zeja i moj pokojni kum Mika nisu ni znali sta su to cokovi , a patrone punili sami 'ebackim elaboracijama sa seckanim olovom , i godisnje odstreljivali na dessetine komada zeceva. Mi sada imamo ne cokove i stranu speed municiju al' nema sine zeceva.
Rezime : s cokove kad nema divljaci!!!
Joca i Luka
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 12.11.2012. 22:17
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Pa kad sve potepali rahmetli Zeja i Mika...
I njima slichni, naravno!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 12.11.2012. 22:27
|
Veteran
|
Jes oni??!?
A nisu novokompovani krimosi sa traktorima i reflektorima nocu!
Joca i Luka
|
|
|
|
270 |
Objavljen 12.11.2012. 22:28
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
I tad bilo 1000 zeca na jednog lovca a sad dodje 100 lovca na jednog zeca |
|
|
|
arsa |
Objavljen 12.11.2012. 22:48
|
Veteran
|
Sve je tako! I sada svih nas stotinu treba da imamo najubitacnije cokove da nam taj jedan ne umakne slucajno.
Joca i Luka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.11.2012. 23:10
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
sheytan kaže:
Auuu, al ste zaqvali, dok Chiche nije bilo!
Satje Chica da vam poqsha objasniti neke stvari! Shto iz teorije, shto iz praxe!
Jedno od osnovnih stvari u ovoj prichi je da postoje VISHE TIPOVA CHOZZI!!! To tebra Podunavazz sigurno negde ima crtez, fotq i sl., pa ga molim da publiqje ovdi!
Naravno tebra Šeki da imam neku sliku. U potpunosti se slažem sa tvojim upisom. Već sam napisao da na posip utiče više elemenata, a jedan od bitnijih je prelazni konus od duše cevi u čok.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.11.2012. 23:33
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Posle mog pitanja dobi ceo referat o razlikama između olovne Bizmut i čelične sačme (zaboravio si da ubaciš Tungesten) koji nisam tražio i koji mogu da nađem i bilo gde na internetu i na kraju odgovor da nema razlike u posipu!!!
Razlika i te kako postoji i to si mogo da utvrdiš ili klasičnom probom na papiru što sam ja odavno u radio kad sam se sa nekim drugarima grdno zahebo i kupismo nove ruske i turske puške Magnum i sa čokovima za čeličnu sačmu pa eksperimentisasmo po ceo dan sa razlićitim elaboracijama u pogledu punjenja, krupnoće i vrste sačme! (na sreću zahvaljujući toj čestoj upotrebi videsmo da to ništa nevalja pa ih brzo razmenismo za Suhl, ZP, Lanber i stare Ruse) Na nesreću u to vreme nismo visili na Netu pa nismo se ni trudili da dokumentujemo ove probe bar fotografijama mada se ne sećam da li je tada neko od nas u opšte i imao digitalni foto aparat, ili si mogao jednostavno da prosurfuješ po internetu, ali pošto ne može da se desi da ne budeš nekad u pravu, ne bi da idem u dalju raspravu!
Ni naj manje se ne uzrujavam samo pokušavam svaku svoju tvrdnju da potkrepim argumentima!
Ko zna shvatiće a ko ne zna teško će iz ovog nešto naučiti!!!
Prvo nisam testirao posip sa čeličnom sačmom, pošto čeličnu sačmu ne koristim niti planiram u buduće. Ko što rekoh čelična sačma je inferiorna u odnosu na olovnu u svakom pogledu. I zbog toga balističari pokušavaju da nađu neko bolje rešenje, pa se čak i bakreniše olovna sačma. Nije ovo takmičenje u pišanju pa da bi silom dokazivali ko je u pravu, a bez načina da se to i dokaže. Gde god pročitaš uputstvo za korištenje puške koja sme da koristi čeličnu sačmu stoji UPOZORENJE a ne preporuka. Upozorenje da čelična sačma NE SME da se koristi iz čoka užeg od 1/2 čoka. A ne Preporuka ili savet da je za najbolji posip preporučljiv 1/2 čok. Drugo, na posip čelične sačme utiče korpica (nosač, koncentrator) koji je kod čelične sačme obavezan da bi sprečio fizički dodir čelične sačme sa unutrašnjim zidovima cevi i na taj način je oštetio. Koliko god da je jak i kvalitetan čelik od koga su uzrađene cevi nakon konstantne upotrebe čelične sačme cev bi bila oštećena. Korpica za čeličnu sačmu je uvek duboka, zatvorena i tvrda, što rezultira gušćim posipom iz manje čokirane cevi. A mi smo sada ovde ušli u dubiozu. Ja lovim sa novom IŽ-27 sa izmenjivim čokovima. Imam sa njom lepe odstrele sve divljači koja se lovi glatkim cevima i ne razmišljam mnogo o procentu posipa. Čokove biram u odnosu na godišnje doba, vrstu divljači i vrstu municije i za sada je sve u najboljem redu. I često puta sam u lovu imao bolje pogotke od kolega koji love sa skupim puškama zapadne proizvodnje. I dok sam imao pušku sa fiksnim čokovima (TOZ-34) nisam imao problema sa odstrelima, jer sam vodio računa kakvu municiju ću da stavim u koju cev i na taj način utičem na gustoću posipa.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.11.2012. 23:53
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
270 kaže:
pez kaže:
270 ako uzmemo dve razlicite puske razlicitih proizvodjaca npr. rusku i Zastavu obe klasicno cokirane pun,polu-cok i ako iz njih ispaljujemo istu sacmu(istu municiju) da li ce mo dobiti isti posip iz obadve puske, mislim da ne, a kome verovati, Zastavi ili rusu koji je cok, na osnovu posipa, pravilno (tacno) obelezen. I dalje mislim da se vise gledaju mere nego li posip pri obelezavanju coka.
Da pez u pravu si! i po mom iskustvu zastava će da nosi uži snop i ako imaju isto suženje!
E sad kaži mi kakve ti kao lovac koristu imaš od ovako obeleženih čokova prema suženju bez podataka o posipu???
O tome i pričam čok označava posip a zbog pojeftinjenja proizvodnje fabrike su počele da ne vrše probe posipa i da obeležavaju čokove po suženju odnosno "predpostavljenom" posipu koji će ova suženja dati!
270 i moje je iskustvo isto, cak uporedjujuci i dve zastave koje su bile vrlo bliske u seriji imale su potpuno drugaciji posip jedna od druge.
Sad koliko ja (mi) imamo koristi od toga (tako obelezenih) cokova je opet diskutabilno. Meni je sasvim nebitno da li moja puska ima 65 ili 70% posipa, znam da ce na normalnim daljinama, svaku divljac pogoditi dovoljan broj sacme da ostane na mestu , pa da li je pucao iz cilindra ili punog coka a to da li ce je pogoditi koje zrno vise ili manje opet nebitno. |
|
|
|
arsa |
Objavljen 13.11.2012. 07:22
|
Veteran
|
pez kaže:
270 i moje je iskustvo isto, cak uporedjujuci i dve zastave koje su bile vrlo bliske u seriji imale su potpuno drugaciji posip jedna od druge.
Sad koliko ja (mi) imamo koristi od toga (tako obelezenih) cokova je opet diskutabilno. Meni je sasvim nebitno da li moja puska ima 65 ili 70% posipa, znam da ce na normalnim daljinama, svaku divljac pogoditi dovoljan broj sacme da ostane na mestu , pa da li je pucao iz cilindra ili punog coka a to da li ce je pogoditi koje zrno vise ili manje opet nebitno.
Joca i Luka
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 13.11.2012. 20:16
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
pez kaže:
Neco na modelma ZH cokovi su 3/4 u obe cevi .
koleZa
može li samo info, gde nađe podatak da su čokovi 3/4 u obe cevi kod ZH pušaka?!
Već sam pis'o da se rade samo sa 1/1 čokovima sem skeet cevuljaga koje su cilindar sa "gasnom kočnicom" a te podatke sam pronašao u katalozima gde su te puške pretstavljene, iz 80-90tih godina, pa ako ti imaš drugačije informacije ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
josip-tuzla |
Objavljen 14.11.2012. 08:13
|
Mlađi član
Upisa: 18
Pristupio: 25.07.2012. 15:18
|
pozdrav kolega canis.istina je da su obje cijevi na zh 301 3/4 coka,to je utisnuto ili ugravirano na cijevima.zasto su tako cesi uradili neznam.sory sto upadoh ovako ko s neba.pozzz iz tuzle
josip moskovic
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 14.11.2012. 08:26
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Da nije to sto je utisnuto na cevima oznaka 2 3/4 incha, sto se odnosi na leziste metka a ne suzenje coka, reko bih da su kod ZH obe cevi pun cok samo sa razlicitim suzenjima |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 14.11.2012. 08:47
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Moguće je mada u katalozima i prezentacijama "Brunner ZH" uglavnom navodU 1/1 choke pa zato i pitam za još koju info gde se kaže druKčije.
... interesovao sam se kod par drugara koji je imaDu u svojemu vlasništvO i nji' tri mi potvrdiše da su sa puni čoci dok jedan stariji kolega reče: "e da ga .ebem, kad dođeš ti to premeri pa i meni kaži" ... no kako ti rasipa, dal blizO il na daleko? "kak'i blizo, ja kad pustim pa sa 8cu zeca na 50meteri ..." -smanjuj ili ću ti ponovo ispričam za onu štuku onomad ...
... a Jevo i uslikah ove podatke koji mogu bit' argumenAt ...
pozzdraF za cijelu Tuzlu od BJeograda
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 14.11.2012. 10:05
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Canis aureus i ja znam par kolega lovaca koji tvrde da im na ZH pise na obe cevi 3/4 coka a bogami i lovio sam snjima u drustvu i mogu reci da uopste nije prigodno pucati na blizu sa tako cokiratim cevima.Promasuje se dosta ili se od zajka iz nogu kad skace ako pogodi PRAVE DVA Verujem da bi obojica njih zeleli da im prenesem informaciju kako to i koji majstor "OTVARA COKOVE",to je pitanje za kolegu 270. canis aureus zanimljivo izgledaju ove cevi na SKEETarama,nikad jos uzivo nisam video takvu pusku,verojatno ih i nema kod nas niko ili gresim.Zasta sluze prorezi naustima cevi,radi trzaja ili neceg drugog.
i foxterrier je lovačka pasmina...Imhotep od Stepanskeho rybnika
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 14.11.2012. 11:30
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Kod takvih cevi je za.ebano stajati sa strane, prsti sacma ne sve strane |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 14.11.2012. 16:08
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
pez kaže:
Neco na modelma ZH cokovi su 3/4 u obe cevi .
koleZa
može li samo info, gde nađe podatak da su čokovi 3/4 u obe cevi kod ZH pušaka?!
Već sam pis'o da se rade samo sa 1/1 čokovima sem skeet cevuljaga koje su cilindar sa "gasnom kočnicom" a te podatke sam pronašao u katalozima gde su te puške pretstavljene, iz 80-90tih godina, pa ako ti imaš drugačije informacije ...
Canise otac mi je posedovao ZH pusku pa sam od njega cuo da su joj oba coca bila 3/4, kum takodje ima ZH opet isto, mozda ja i gresim prvom prilikom kad se sretnem sa nekom ZH provericu |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 14.11.2012. 16:11
|
Lovčina
|
vlada lovac kaže:
Da nije to sto je utisnuto na cevima oznaka 2 3/4 incha, sto se odnosi na leziste metka a ne suzenje coka, reko bih da su kod ZH obe cevi pun cok samo sa razlicitim suzenjima
Moguce da je doslo do zabune zbog ovih brojki na cevima koje svakako ne oznacavaju cokove vec kako Vlada kaze duzinu lezista metka. |
|
|
|
DjordjeL |
Objavljen 16.11.2012. 14:13
|
Mlađi član
Upisa: 28
Pristupio: 02.10.2012. 16:25
|
Pozdrav svima. Samo sam hteo da se pohvalim od danas sam vlasnik CZ USA Canvasback 12/76 (znam da nije proizvedena u Češkoj ali nosi njihovo ime). Pošto mi je to prva puška jako sam ponosan, u nedelju ću je isprobati na glinenim golubovima pa možda podelim još neki utisak. |
|
|