Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal. 20/76 iskustva i mišljenja!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja!
ssekir75
 добар ти избор. 16 и 7х57, господски...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Finnskogen
 jednostavna matematika od jedne unce olova se u kalibri 12 napravi se 12 patrona u kalibru 16 16 patrona a u kalibru 20 20 patrona, tako da to nikako ne moze biti isto. patrona tipa 20/76 ima zbog duze caure mogucnost da nosi do oko 36 grama olova sto je otprilike tezina olova u patroni kalibra 12/70 ali 12/76 ima mogucnost da nosi do 54 grama sto kalibar 20 ne moze.

Uzevsi u obzir gore pomenuto sledeci nepovoljni faktor za kalibar 20 kontra 12 jeste taj da i ako se usporede patrone sa priblizno istom gramazom tj 12/70 i 20/76 jeste barutno punjenje patrone koje je zbog pritiska u cevi ograniceno i kao takvo u kalibru 20 barutno punjenje ima brzinu oko 370-390 m/s dok je uz maksimalno barutno punjenje u kalibru 12/70 brzina sacme cak i do 415 i takva municija nosi oznaku "super speed" sto znaci da je zbog vece brzine veca kako i probojna moc tako i daljina na kojoj je municija efikasna.

Jos jedan nedostatak kalibra 20 u odnosu na 12 jeste sam posip sto samo po sebi nije problem kod sitnije sacme jer to u tome slucaju vise ovisi o kvalitetu cokova nego se izrazava pri upotrebi sacme krupnije numeracije gde se kako kod jednog tako i kod drugog kalibra dolazi do kontra efekta pri prolasku krupne sacme kroz uze cokove gde se krupna sacma zbog suzenja cokova sabija i sudara jedna u drugu sto za posledicu ima kontra efekat od zeljenog, tako da se taj problem u kalibru 12 pojavljuje vec pri upotrebi punog coka i sacme numeracije 4,5 pa nekada i 4,0 mm sto je u kalibru 20 zbog uze cevi jos veci problem i dovodi do nepravilnog posipa sacmenog snopa. To je jedan od problema koji se kod velikog broja lovaca zanemaruje zbog nemara ili neznanja. Onaj koji mi ne veruje na rec moze sve sam sa lakocom da proveri sa par patrona i par kartonskih kutija.

Tako da sve u svemu kalibar 20 nikako ne moze svojom efikasnoscu da se usporedjuje sa kalibrom 12 ali sve ima svoje mane i prednosti pa tako i kalibar 20 zbog gore navedenih stvari ima manji rekil sto je za mnoge dovoljno da sa njme budu bolji strelci iako je kalibar 12 efikasniji, ali za lovce kojima to nije prepreka nekakve usporedbe u stvari i nema

Finnskogen
 sa tim da se lovci koji love kalibrom dvadeset obicno ponose cinjenicom da su zbog tog nepovoljnijeg odnosa kalibara veci sportisti i da je sama divljac pri pogotku obicno manje razbijena ili lepse odstreljena Smile

Finnskogen

7x57 kaže:

Brko, širina posipa je ista i kod 12 i kod 20. Probajte pa ćete videti. Gustina zavisi od količine sačme u patronu, između ostalog. Jedino što gubite sa 20-icom je cca 5m efikasnog dometa i problematičan je što se tiče ravnomernosti posipa sa sačmom preko 3,3 mm. Znači u lovu prepelica, fazan, zec, pa i patka, prednost je lakša i skladnija puška tj. 20, a 12 izbija na čelo u lovu pataka, guski, lisica, svinja. Pa odlučite sami. Ja lovim sa 16-icom, ha-ha.

svakako za ljubitelje kalibra 20 problem rasipanja i nepravilnog posipa sacmenog snopa nije neresiva stvar, resenje je krajnje jednostavno kod novijih pusaka koje imaju mogucnost izmene cokova kod krupnije numeracije kao sto je kolega vec naveo a to je za kalibar 20 vec od numeracije 3,00 - 3,50 mm u zavisnosti od kvaliteta i tipa coka/municije treba koristiti otvorene cokove da bi se izbeglo sabijanje i sudaranje sacme u cokovima sto kasnije dovodi do rasipanja sacmenog snopa ili jos gore kontra efekta. Otvoreni cokovi kod sitne numeracije sacme imaju efekat sirenja sacmenog snopa ali kada se predje magicna granica koju svaki lovac mora da pronaje za svoju pusku svoj cok i svoju municiju/numeraciju taj efekat je obrnut tako da u kalibru 12 koji je meni vise poznat jer ga i sam koristim cok tipa cilindar na mojoj pusci suzava sacmeni snop kod numeracije 4,5 mm u odnosu na puni cok i istu numeraciju. ta granica je u kalibru 20 naravno niza tj negde oko 3,5 mm i nju svaki lovac mora da sam sebi pronadje za odredjene tipove cokova i numeracije sacme. postoji odredjen broj pogotovo mladjih lovaca koji nisu svesni ovog obrnutog efekta te pogresno koriste cokove u kombinaciji sa sacmom krupnijeg promera sto za rezultat ima promasaj ili ranjavanje divljaci. te samom lovcu stvaranje dojma manjka samopouzdanja i slike losijeg strelca nego sto je stvarna situacija.
Zato bih savetovao svakoga koji se imalo ozbiljnije bavi lovom da nauci granice oruzja kojega koristi te samim tim postane boji i sigurniji strelac. Vazi za sve kalibre glatkih cevi

Miroslaw

Finnskogen kaže:

jednostavna matematika od jedne unce olova se u kalibri 12 napravi se 12 patrona u kalibru 16 16 patrona a u kalibru 20 20 patrona, tako da to nikako ne moze biti isto. jedna unca je 28.3495231 grama, nesto ste pogresili kolega

Uzevsi u obzir gore pomenuto sledeci nepovoljni faktor za kalibar 20 kontra 12 jeste taj da i ako se usporede patrone sa priblizno istom gramazom tj 12/70 i 20/76 jeste barutno punjenje patrone koje je zbog pritiska u cevi ograniceno i kao takvo u kalibru 20 barutno punjenje ima brzinu oko 370-390 m/s dok je uz maksimalno barutno punjenje u kalibru 12/70 brzina sacme cak i do 415 i takva municija nosi oznaku "super speed" sto znaci da je zbog vece brzine veca kako i probojna moc tako i daljina na kojoj je municija efikasna. Kolega, malo je neadekvatno uporedjivati /70 sa /76, ne koriste se isti baruti a magnumi su skoro uvek sporiji u odnosu na /70,sto se tice pritiska u duzinama /70, kal 20/70 razvija veci pritisak nego 12/70.....

Jos jedan nedostatak kalibra 20 u odnosu na 12 jeste sam posip sto samo po sebi nije problem kod sitnije sacme jer to u tome slucaju vise ovisi o kvalitetu cokova nego se izrazava pri upotrebi sacme krupnije numeracije gde se kako kod jednog tako i kod drugog kalibra dolazi do kontra efekta pri prolasku krupne sacme kroz uze cokove gde se krupna sacma zbog suzenja cokova sabija i sudara jedna u drugu sto za posledicu ima kontra efekat od zeljenog, tako da se taj problem u kalibru 12 pojavljuje vec pri upotrebi punog coka i sacme numeracije 4,5 pa nekada i 4,0 mm sto je u kalibru 20 zbog uze cevi jos veci problem i dovodi do nepravilnog posipa sacmenog snopa. To je jedan od problema koji se kod velikog broja lovaca zanemaruje zbog nemara ili neznanja. Onaj koji mi ne veruje na rec moze sve sam sa lakocom da proveri sa par patrona i par kartonskih kutija.Pitanje je kolika je efikasnost cokova kod promera sacme preko 4mm, svasta je o tome napisano u literaturi a i ovde na forumu, sto se tice sirine duse cevi i sudaranja sacme to ime logike ali je pitanje da li je bas tako....

Finnskogen
 Poz kolkega Smile engleski metricki sistem mi nikada nije bio jaca strana tako da mi nece biti prvi put da pobrkam uncu i funtu, zaista se ne radi o unci nego o funti koja mislim da tezi nekih 450 grama, sada ce opet da napisem nesto u sta nisam siguran ali neka bude.
Nekada su se iz pusaka glatkih pucale kugle tako da su se za kalibar 28 pravilo 28 takvih kugli iz jedne funte olova za kalibar 20 20 kugli za kalibar 16 16 kugli .... sto je logicn jer sira cev zahteva vecu kuglu
Jos jednom samo da napomenem da nema potrebe deliti 450 grama funte na 20, 16 ili 12 delova da bi se usporedjivalo sa danasnjom tezinom olova u patronama tih kalibare jer se radilo o kuglama pa cak neisam siguran ni da je funta koja je tada uzeta za referansu jednaka danasnjij ili da se radi o istoj mernoj jedinici

Ono sto je svakako poenta jeste da se tezine olova u kalibru 12 i 20 nikako ne mogu izjednacavati jer je upravo ta tezina olova odredjuje kalibar sto uostalom i koren same reci kalibar oznacava "qua libra" ili ako se dobro secam latinskog prevod bi bio "prema tezini" " "u odnosu na tezinu" ili tako nesto, sto je bila poenta onoga sto sam hteo da kazema a to je da se dva nikako ne mogu izjednacavati, ali ispravka je na mestu. Hvala Odobreno

Sto se tice vase druge opaske tu se potpuno slazem sa vama i da ste citali ranije upise videli bi da su neke kolege upravo usporedjivale i izjednacavale patrone tipa 20/76 i 12/70 zbog podjednake gramaze olova oba patrona i citava poenta i upisa i jeste u tome da se dva nikako izjednacavati ne mogu jer tezina olova nije jedini faktor od znacaja. Sto je naravno poenta upisa ali kada je to receno moram da vas korigujem kod jedne stvari.
Cinjenica da su magnum kalibri sporiji ne lezi u tome da se u njima koristi slabiji barut ili da ga ima manje, naprotiv barutna punjenja magnum kalibara su veca u takvim patronama.
Tako je barutno punjenje u kalibru 12/70 ako se dobro secam nege oko 28 grama u 12/76 nekih 31-32 dok je to kod 12/89 oko 42 ili tako nesto, razlog zasto su magnum kalibri sporiji jeste sama kolicina/tezina olova u njima.
Sto je opet cista fizika, vecu masu je teze pokrenuti i za to je potrebna veca energija, a posto je energija potiska zbog pritiska koji se stvara u cevi ogranicena to vodi samo jednom ishodu tj manjoj brzini patrone sa vecom gramazom olova
Sa tim da 12/70 moze da ima i jace punjenje i onda dolazi do povecanja brzine takve municije.

Kod vase trece opaske moram da ponovim ono sto sam vec rekao odgovornost svakog lovca mora biti u samome sebi, ne verujte meni ili literaturi ili bilo kome. Lov nije samo izlazak na teren i pucanje u zive mete. Svako ko sebi da malo truda moze sve sam da proveri, odete do najblize trgovine sakupite 30-40 kartonskih kutija promera 1mx1m ili vise uzmete svoju pusku i 30-40 metaka
odete do obliznje streljane ili nekog drugog mesta gde mozete sigurno da testirate svoje oruzje.
Cinjenica jeste da zbog sabijanja i sudaranja kod olovnica krupnije numeracije pri prolasku kroz uze cokove dolasi do rasipanja sacmenog snopa ili cak kontra efekta, koliki je to problem kod vas vase puske vasih cokova i kod koje numeracije je na vama samima da pronadjete.
Da li to za vas predstavlja problem ili ne, da li znate gde lezi granica rasipanja i sa kojom numeracijom i kolike su rupe u sacmenom posipu, na kojoj daljini je takav posip efikasan, da li ste ucinili sve sto mozete da izbegnete nepotrebno ranjavanje divljaci bila ona krupna ili sitna, da li ste naucili granice svoga oruzja, sva ta odgovornost lezi u svakome od nas pojedinacno i cini od nas boljeg ili losijeg strelca i lovca.
Kao sto sam vec rekao to se sve sa malo truda moze sa lakocom ispitati. Kako kaze ona stara uzrecica " Ako laze koza, rog ne laze "

Finnskogen
 Uh ... sada kada sam procitao ponovo procitao upis mislim da sam negde ponovo pobrkao loncice jer iako mislim da sam negde procitao da su navedena barutna punjenja takvih omera to mi se ipak cini malo preterano pa ce verovatno biti da sam pobrkao grame i greine Confused ili sam sve totalno promasio jer nije moguce da 12/70 ima 28 grama baruta sto je skoro tezina i olova Ups

Mozda bi neko od starijih lovaca koji eventualno imaju iskustva sa punjenjem sacmene municije mogao ovde da me koriguje Iznenadjen

kolega_LOVEc
 i272.photobucket.com/albums/jj196/drmita/IMG_0756_zpsb15f037b.jpg

28 grejna jos se i uklapa u nekim situacijama u 12/70, a za 12/89, neznam ali meni se cini da je 42 grejna mnogo, da ne pricamo o gramima Vuk ko da ce u minobacaciveli
Vim vi repellere licet

Finnskogen
 Poz kolega Smeko slatko me nasmija onaj tvoj komentar za minobacac GrinGrinGrin i hvala na odgovoru Odobreno
Dao sam si truda pa sam vratio film i setio se gde sam to procitao, merna jedinica je naravno grein a podatci su iz knjige koja bi se na nasem prevodu zvala " Kucno punjenje" sto direktno prevedeno sa norveskog na Srpski i nema puno smisla ali opisuje uradi sam punjenje kako karabinske tako i municije za neolucene cevi, te se radi o preporucenom punjenju za Nitedal barut, to je norveska tvornica za proizvodju lovackih patrona za neolucene cevi danas u vlasnistvu Norme.
Dalje to stoji ovako 12/70 28,3 greina ( 1,83 grama ) 12/76 31,9 greina ( 2,06 grama ) 12/89 42,5 greina ( 2,75 grama ) sto vec ima nekog smisla. u svakom slucaju hvala na odgovoru Odobreno

kolega_LOVEc
 To je zato sto sam nekada cuo pricu o punjenju lovackih patrona propelentom izvucenim iz dodatnog punjenja za minobacacKuvar
pa se dosetih toga citajuci ovde po temi.
Vim vi repellere licet

Podunavac
 Čokovi imaju negativan uticaj već na sačmu krupniju od 3,5 mm. To je naučno dokazano. Što je kalibar manji to je i negativni uticaj veći. Promer cevi kalibra 12 je 18,2 do 18,6 mm, a promer cavi kalibra 20 je 15,7 do 16,10 mm. Znači razlika od 20-ak procenata. Pa je toliko veće i rasturanje krupne sačme ispaljene iz čokirane cevi.
Ali... Ako uzmemo u obzir da je granulacija sačme za lov sitne pernate i krznate divljači od 1,7 mm do 3,5 mm, onda ne treba mnogo da se sekiramo oko ovoga. Jedino za lov šakala (i eventualno guske i lisice) ova granulacija prelazi granicu od 3,5 mm i poželjna je sačma granulacije 4,5 mm. Ali kod pušaka novije proizvodnje uobičajena je stvar ugradnja izmenjivih čokova, tako da se ovaj problem može lako rešiti, uz manje skraćivanje korisnog dometa sačme.
Tri prsta 2Kolce

kolega_LOVEc
 Meni se pokazalo da moja puska kal.12, pun cok, kvari posip vec sa sacmom cija je granulacija veca od 3.1mm, iz te cevi mi se pokazala dobra granulacija 2.5 i 2.7 .
Kod krupnije sacme u posipu mi se otvara "rupa'.
Primetio sam da baskijerijev vinter ima dobar posip, 2.7mm i uporedjujuci delaborisane komponente sa vise vrsta drugih patrona koje su mi bile dostupne imam utisak da debljina zidova "kontejnera" koji nosi sacmu u mom slucaju ima znacaj u ocuvanju pravilnog rasporeda sacme prilikom prolaska kroz cok.
Imao sam par desetina puta prilike da pucam i nekoliko puta da odstrelim oruzjem kalibra 20/76, odstrel je bio par fazana.
Utisci koje sam stekao( ne znaci da su ispravni) jesu...
/76 za mene je cist visak, za letnji lov i jesen po meni idealno,
pucanje do 30m uzivanje, u laganom oruzju i jos me je odusevila preciznost jedinacnim zrnima, za ostalo dajem prednost 12tici.
Mozda se tema malo rasirila, ali ja procitah dosta lepih upisa,i naucih jos ponesto, zato hvala kolegama koji su pisali.
Vim vi repellere licet

ssekir75

kolega_LOVEc kaže:

To je zato sto sam nekada cuo pricu o punjenju lovackih patrona propelentom izvucenim iz dodatnog punjenja za minobacacKuvar
pa se dosetih toga citajuci ovde po temi.

та прича није само прича. питао ја неког ко стварно зна (инжењерац старе школе). ипак детаље нећу да износим у јавност.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Miroslaw

Finnskogen kaže:Kolega od samog starta sam znao da pokusavate da iznesete definiciju odredjivanje kalibra kod sacmarica te sam Vas namerno ispravio kako bi naknadno ispravili sebe.
moram da vas korigujem kod jedne stvari.
Cinjenica da su magnum kalibri sporiji ne lezi u tome da se u njima koristi slabiji barut ili da ga ima manje, naprotiv barutna punjenja magnum kalibara su veca u takvim patronama.Nema razloga za korekciju, nisam nista rekao za kolicinu baruta vec da se kod magnuma koriste sporiji baruti, kolicine zavise od elaboracije proizvodjaca.
Kod vase trece opaske moram da ponovim ono sto sam vec rekao odgovornost svakog lovca mora biti u samome sebi, ne verujte meni ili literaturi ili bilo kome.Vidite kolega situacija je u tome sto kada se na forumu pojavi mlad neiskusan lovac koji tek formira svoje misljenje i znanje vezano za oruzje i lovstvo, nasa obaveza kao ''iskusnih'' je u tome da se bavimo dokazanim naucnim cinjenicama dokazanih u praksi a ispisanih u literaturi kako bi taj neko ko cita ovo sto mi pisemo imao od samog starta zdravo sagledavanje teme o kojoj pisemo.Na neki nacin se cela ova tema moze sagledati u potrebi slabijeg da se dokaze u odnosu na jaceg. Cinjenica je da se vecina odstrela realizuje na daljinama do 35m i samim tim smatram da tu ne postoje neke drasticne razlike u kalibrima odnosno u mogucnostima kalibara koji se usporodjuju...

kolega_LOVEc

та прича није само прича. питао ја неког ко стварно зна (инжењерац старе школе). ипак детаље нећу да износим у јавност

Namigivanje Naravno, kad je moguce puniti lovacke patrone i pistoljsku municiju istom vrstom baruta, meni ne zvuci nemoguce i ta prica.
Slazem se i da je nezahvalno polemisati o tome, tabu teme drze nase(lovacko) znanje u istim okvirima zadnjih 50 godina.
Retki su oni koji su naucili nesto izvan nasih granica pa doneli to ovde, ili oni koji po prirodi posla kojim se bave a vezani za materije bitne lovcima, podelili svoje znanje sa drugima.
Vim vi repellere licet

ssekir75
 колега ловец, да се разумемо - није ово табу тема, већ руковање са ненаменским барутом! дакле, нећу да износим детаље како не би неко направио њесра па после буде "шеки ми рекао на србијалов форуму". барут је најчешће исти као и златиборац, али омакне се понекад серија другачијег барута, па постоји шанса да се неко зезне и буде белај. постоји један врло прост тест који ми је дотични чика рекао, али као што рекох, нећу да имам главобољу. најпаметније је са таквим стварима НЕ ИГРАТИ СЕ. барута има у радњама, па ком се пуни нека купи и нека пуни.

DakiNS
 Kolege pišete o protuzakonitim radnjama , obratite pažnju na to da niste jedini koji to čitate.Stari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kolega_LOVEc
 Nismo se razumeli, nisam mislio da je tabu tema vase znanje o pomenutom barutu, kao i informacije o punjenju.
Tabu teme su po meni sva ona znanja iz raznih oblasti koja mogu da koriste lovcima, a koja su ostala nedostupna zbog " zacementiranih postulata" preko kojih se ne pita nista i ne otvara se diskusija .Eto
primer je i nasa prica, zakljucak onog pisanja je da postoje vise vrsta razlicitih baruta ali istih ili slicnih svojstava i koje je moguce upotrebljavati za laboracije razlicite od onih primarne namene zbog svojstava koja im to omogucuju.
Pogresno je tvrditi da je "zlatiborac" jedini barut kojim se pune lovacki patroni, dokaz za to su i one "omaknute" serije.
Mislim da nije prijatno ni reci da se nekome negde omaklo eksplozivno sredstvo koje je otislo u masovnu upotrebu.
Drugo ono sto sam ja napisao iz sale i neozbiljnosti je strasno lose,
polovicno i neprovereno znanje i informacije, sto smo mi pruzili ovde, je veoma opasna stvar, zato sto podstice na eksperimentisanje.
Izvinjavam se zbog neadekvatnog pisanja i sopstvene gluposti koja bi mogla podstaci nekog na radnje koje ga mogu ugroziti.

Jos nesto sto je izrazeno kod nas, pri pruzanju informacija odnos prema drugim kolegama je kao prema deci, a ne odraslim odgovornim ljudima koji sami odgovaraju za sopstvene postupke.
Svo znanje je korisno i nije protivzakonito, zloupotreba je nesto drugo.Pruziti parce ispravne informacije je losa stvar, isto kao i siriti neistinu, retko kome ce pomoci samo odredjeni deo znanja o necemu, sluzice samo kao hvalospev vlasniku informacije/znanja.
Eto mislim da nije dobro za sirenje znanja nas lovaca nametanje straha i kolektivne krivice za dela koja ce mozda uciniti neodgovorni pojedinci. Inace bicemo isti kao npr. onaj ko je zabranio odredjen tv program u kini ili sev. koreji .
Vim vi repellere licet

AcaNik
 Имамо тему где су обрађени барути и начини пуњења. Нико није рекао да је Златибор једини барут, напротив, само нам је он сада једини доступан у слободној продаји.
Ево мало барута.
http://www.gualan...13_eng.pdf

Где сада и да нађеш допунска пуњења за минобацач када их ни војска нема.

Finnskogen
 Hvala Daki Odobreno nekada se zaboravim da punjenje municije kod nas nije dozvoljeno jer je to ovde sasvim legalno.

Hvala AcaNik za tabelu Odobreno

Poz kolega Miroslaw samo cu vas jos ovaj put ispraviti i vise ne jer ne zelim ad ovo predje u neku vrstu rasprave sto mi nije cilj ali ako je kao sto ste rekli obaveza iskusnijih lovaca da prenesu svoje znanje na mladje ili manje iskusne onda cu to napraviti jos ovaj put bez namere da nekoga uvredim u postupku

Kolicina baruta zavisi od elaboracije prozizvodjaca sto je tacno, ali kao sto sam rekao i kao sto se vidi iz tabele koju je kolega AcaNik postavio ako uzmete barut istog proizvodjaca i iste elaboracije opet je kolicina u magnum punjenu veca u odnosu na standardno punjenje tako da ima razloga za korekciju.

dalje ono sto sam ranije pisao i o rasipanju sacmenog snopa kod upotrebe krupnije sacme kroz uze cokove je dokazana cinjenica kao sto je i Podunavac napisao te je to isto zbog promera cavi/cokova veci problem u kalibru 20 kontra 12 sto je takodjer cinjenica, ali svako od nas treba sam da utvrdi da li to za njega i njegovu upotrebu oruzja predstavlja problem ili ne, tako primera radi da iako se odstrel ostvaruje na daljinama od 35 metara upotrebom municije granulacije 3,50-3,75-4,00-4,50 u kalibru 20 sto je ovde tema ne mora nuzno u zavisnosti od kvaliteta cokova i municije ali moze izazvati probleme i rupe u sacmenom snopu koje je pravilnom upotrebom moguce izbeci jednom kada se shvati bit problema.

I moram da kazem i to da je razlika izmedju kalibra 12 i 20 na 35 metara itekako drasticna ne kazem da odstreli nisu moguci i u jednom i u drugom kalibru ali je razlika iz vise faktora itekako drasticna. Prvo energija je masa pomnozena sa brzinom tako da je energija kalibra 12 uvek veca od energije kalibra 20 sto uvek igra znatnu ulogu pogotovo ako se radi o krupnijoj divljaci ili cak mogu da okrenem retoriku i kazem ovako pokusajte da usporedite fazana odstreljenog punim pogodkom u kalibru 20/76 i 12/76 upotrebom punog coka na daljini od 25 metara. Onoaj odstreljen kalibrom 20 ce zavrsiti u supi dok ce fazan pogodjen sa 54 grama olova najverovatnije zavrsiti kao hrana lisici.
Ili da kazem ovako lovac koji koristi 12/76 municiju ima gotovo duplo vecu kolicinu olovnica iste numeracije u odnosu na lovca koji lovi kalibrom 20/76 tako da se i pri upotrebi sacme sitnije granulacije na daljinama od 35 metara kao sto ste naveli razlika ocituje u tome sto ce lovac koji lovi kalobrom 12/76 imati mogucnost efikasne upotreme sireg coka u odnosu na lovca koji lovi kalibrom 20/76 sto ne moram da objasnjavam sta znaci u praksi je je to valjda svima jasno.
Mogao bih u istom stilu da nastavim jos neko vreme ali mislim da nema potrebe, razlike izmedju kalibra 12 i 20 su drasticne sto ne znaci da nije moguc efikasan odstrel divljaci u oba kalibra, te da svaki od njih ima svoje mane i prednosti
razlike su drasticne i izmedju 12/70 i 12/76 a da ne kazem izmedju 12 i 20.
To vam je jednako pogresno kao kada bi izjednacavali efekat kalibra 6,5x68 i 8x68 samo zato sto je sa oba moguce odstreliti srnu na 100 metara

Sto ne mora nuzno da bude negativno za manje efikasan kalibar ako se isti koristi na adekvatan nacin.
Primera radi ovde je sacmom dozvoljen lov krupne divljaci kao sto su srna i veliki tetreb. Ja sam u pocetku obe lovio magnum municijom kalibra 12/76 i 54 grama olova misleci dea cu na taj nacin imati bolji ucinak jer mi je zvucalo logicno da magnum municija ima bolji efekat, da bi se to vremenom u praksi pokazalo pogresno te sada iskljucivo koristim 12/70 36 grama municiju vece brzine i probojne moci sto se pokazalo mnogo efikasnije pogotovo pri lovu tetreba.
Lep pozdrav Miroslave i nadam se da mi neces zameriti na korekciji

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Long Range streljaštvo LOVNO STRELJAŠTVO 105 15.10.2019. 12:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,307 posete www.srbijalov.com