Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor kalibra
Podunavac
 Verujem da je veoma malo lovaca (bar onih malo starijih), koji u svom lovačkom stažu nisu posedovali ili bar koristili karabin u kalibru 8x57JS. I ako će da budu iskreni, svima im je bio dobar. Meni je bio odličan. I dan danas žalim za jednim.Cry
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac

DakiNS kaže:
Neka se samo oni mondiraju Canis mi cemo i dalje imati nase deke a kada se oni izmundiraju trazice potajno u oglasima ima li neki deka na prodajuika

Smile ali im tad neće biti ista cena kao sad
Pre desetak i malo više godina beše vladala magnum mania, svi su se ložili na što jače i što brže prateći svetske modne trendove, ali se većina vraća polako na ono staro

DESPERADOS

canis aureus kaže:

što bi naš narod kazoStari: "svako vreme nosi svoje breme"!;)

(a u prodavnicama do skoro bijade samo u 8x57JS i .30-06Grin)

Sa ovim delom se slazem da svako vreme nosi svoje breme , i apsolutno nemam nista protiv tvog kalibra ali nije i moj ....Nervozan

Hteli mi to ili ne kalibar broj 1 u Evropi je 30-06 .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

DakiNS

DESPERADOS kaže:

Hteli mi to ili ne kalibar broj 1 u Evropi je 30-06 .
ma nema problema kolega samo ti lovi sa njim sto se mene tice mozes uzeti i 12,7mm od volje ti a za jevropu me bas zabole kao i njih za mene svi lovcima sa ovog portala zelim dobar pogled sa svim kalibrima koje imaju
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

DESPERADOS
 Daki nisi bio u prici !!!
Ja ne lovim sa 30-06 , lovim sa 7x64 i jos po neki, ali ni to nije tema price .
Tema je Izbor kalibra a ne ko sta voli i ko sta ima , nego realno dati predlog kalibra koliko je to moguce .
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

DakiNS
 Odgovorio sam uopsteno ali mi je tvoj upis posluzio kao primer, jer svako ima neka svoja iskustva, prohteve zelje i potrebe ili situaciju po kojoj se ravna, Imao sam i 7x64, jakomi se svideo komforan ali u vreme kada sam ga imao bio je problem sa nabavkom municije a 8x57 dzabane koliko volis i to je prevagnulo iako 8x57 nije tako udoban , pisao sam vec da sam imao oko 50 cevi a medju njima svasta i svacega cak do sacmare u kalibru 32, iskreno ja bih voleo komforan kalibar kao 223 brz kao 243 jak kao 8x57 da ga hvale i vole kao 30 06, ali jbg nema mozda ce nekada i biti .a do tada s obzirom na SVETLU BUDUCNOST LOVA I NAS LOVACA posluzice i ono sto imam

Podunavac
 Kalibar 30-06 Spr. ne da je prvi u Evropi, nego u celom svetu. Sviđalo se to nekome ili ne. Premda mislim da je kod nas još uvek najzastupljeniji 8x57 JS, a u stopu ga prate 30-06 Spr. i 7x64. Svi ostali su daleko. Kod nas 8x57 JS svoju popularnost delom duguje i tome što je godinama bio službeni vojni metak Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Premda je službeni metak Kraljevine Srbije bio 7x57, do povlačenja srpske vojske na Krf. Tamo su preoružani francuskim puškama u njihovom kalibru 8 mm Lebel (8x50R). Nakon Prvog Svetskog rata Kraljevina Jugoslavija usvaja metak 8x57 JS.
Tri prsta 2Kolce

DESPERADOS
 Ehhh kolega Podunavac svaka ti je zlatna .....B)
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

mirko knezevic
 Drug Podunavac....B) Sto se tice balistike uvek tu sa najboljim odgovorom i savetom! Bravo 2 
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Scorpion Hunter
 Podunavac i Canis Aureus No1 sa ovakvim upisima Bravo 2
Kalibar 30-06(7.62x63mm) je proslavljen u celom svetu jer se jos od 1906 koristi u Americkoj vojsci. Nisam ljubitelj ovog kalibra. Kao ni Partizanskog 8x57 kad neko pomene 8x57 bez obzira sto je to Nemacki kalibar potseca me na sarce iz partizanckih filmova. Salim se naravno.
Moj neki izbor bio bi: 308 winchester , 7x64 , 7.62x54R... B) Samo sto za 7.62x54R sem kip laufa nije mi poznato neko zastupljenije lovacko oruzje u ovom kalibru...

stojkuki
 Auuuuu. Stara prica koja nema kraja.
Hajde ovako posto je ovaj forum mesto za iznosenje stavova i razmene misljenja, da i ja malo doprinesem tome ...
Svaki kalibar je dobar!!!!! i za svaki kalibar ima mesta!!!!!
I svako sebe moze da pronadje u moru kalibara. Nekome lezi jedan a nekome drugi.
Nema loseg kalibra!!!!
Ako se izuzme da se mora korisiti adekvatan kalibar za pojedine divljaci izbor je zaista stvar ukusa i mogucnosti.
Proizvodjaci ih napustaju i ponovo uvode shodno zasicenju na trzistu, jer pobogu svako od nas trazi uvek nesto novo i svi mastamo za ovom ili onom puskom, u ovom ili onom kalibru, sa obrazlozenjem balistike, namene ili neceg drugog, ... e bas mi to treba da bih bio opasan lovac. Jes morgen malo.... Kao da je onom svincetu bitno dal ga je koknuo 8x57, 0.308, 30 06 ili .300 Wmag Grin.
Toys for Boys.
Ljudi, budimo iskreni, palimo se na oruzije i oni to jako dobro znaju i to koriste. Kako drugacije objasniti prodaju pusaka koje kostaju i po 100 i vise hiljada ojra. Da ne spominjemo cifre jer su grozomorne. Pa gravure, duborezi, ovo drvo, ono drvo ... Pa isto cemo odstreliti i sa IZ 18 kiplaufom od 150 ojra i sa nekim karabinom iz ferlaha, merkelom, blaserom, krieghoffom koji kosta kao kuca.
Pitanje je ko koliko ima para i koliko je sposoban da sakrije te troskove od zene enakoja bi ga zbog trosenja na oruzije uglavnom istim tim oruzijem i roknula Grin.
Licno bih voleo da imam bar 3 do 4 karabina razlicite namene, mehanizma i kalibra, i bar tri lovacke puske. iako mozda imam mogucnosti zaista mislim da nije potrebno.
Licno pucam sa .30-06 i mislim da sa njim mogu da podmirim sve do africkog lova za koji je to ipak malo zrno. Ostalo, dobar pogodak medju rebra i sve pada u vatri.
Nas u Srbiji malo koka zakon koji omogucava nabavku samo 60 metaka godisnje, pa nema mesta za upucavanje i trening pucanja na strelistu, ali to je druga tema. I svi se mi snalazimo ... Znam da me svaka promena kosta bar 20 ojra jer mi treba 3 metka da prepucam optiku i to je sracunat gubitak, ali .... sta da se radi. Planiram i guram .... Nekako ;).
Licno menjam tezinu zrna za lov na srndaca i muflona lakse 150 graina, a za jelena i DS teze zrno do 180 graina.
Takodje mislim i da sa svim ostalim kalibrima moze da se radi isto to i da je svaki efikasan.
Licno volim 8 x 57, lep je to kalibar, za svaku namenu. Sticajem okolnosti ga nemam ali sam dosta pucao sa njim.

U procesu sam nabavke jos jednog karabina, varmint, manjeg kalibra i lakseg zrna, koji bi imao namenu odstrela predatora i eventualno srndaca.
A koji ce kalibar biti ... nije mnogo vazno. Izbor municije je, po meni, ipak od najvece vaznosti. I naravno, .... preciznost.
Tu se nalazi igranka o kojoj treba pisati i na koju mladim lovcima treba skrenuti paznju.
Potpisujem da metak iste gramature dva razlicita proizvođača ima potpuno razliciti dejstvo. Manje vise na preciznost jer se to dobrim upucavanjem resava (a podrazumevam da u karabin ipak ne stavljamo petarde vec municiju), vec prvenstveno mislim na efekte koje zrno pravi na meti odnosno na odstreljenoj divljaci. I mislim da je to smer u edukaciji mladih lovaca. Ali to je vec prica za drugu temu na ovom forumu.

E ala sam se raspisao ... rekao bi covek ovaj il je lud il nista ne radi ... posto nisam ni jendo (valjda) ni drugo ..., da se vratim na pocetak.
Svaki kalibar je dobar i mislim da nema price ovaj je bolji ili losiji. Te price su zaista posledica marketinga proizvođača oruzija.

270
 Lista kalibara za lov u Srbiji a i šire bi kod mene izgledala ovako!
1. 8x57IS
sledećih 10 mesta prazno!
A od 11. nabacajte kako hoćete!
Od svih kalibara koji se kod nas koriste neke više a neke manje cenim ali od dva dobijam "ospice" a to su 30-06 Spr. i 7mm Rem. Mag. ne pitajte zašto da ne bi ulazili u naširoku raspravu i podugačke tekstove, neka bude da je to stvar ličnog ukusa (mada ima još mnogo toga)!
Jednostavno ko hoće da mi veruje na reč neka ih pri nabavci karabina zaobiđe. A ko neće, puno sreće i lepih odstrela sa njima i da ih dobro služe čitav lovački vek!
Pozz...Bye

stojkuki
 Eto ga opet. Ih bre 270 sto me u srce gadjas. Sto mi kudis kalibrazu????Vrlo tuan

Bas me zanima razlog takve iskljucivosti.

Podunavac
 Lična netrpeljivost.Grin A ja mislio br.1 270 Win. pa deset mesta praznih pa onda... Kad ono Trt Milojka. Kolega treba da promeni ime u 8x57 JS ili jednostavnije Mauser.ROFL
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 I opet statistika koju mozda ima zastava ona bi pokazala zastupljenost zato i mislim da je kolega napisao 1. 8x57 pa deset mesta prazno

DESPERADOS
 Ala ga preteraste i to debelo ....Sad
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

Scorpion Hunter
 Sam izbor kalibra trebalo bi prvenstveno da zavisi od divljaci koja ce sa tim kalibrom da se lovi ika U krajevima gde nema DS (kao kod mene) a karabinom se lovi:Lisica,Sakal,Srneca divljac... Onda bi moj izbor definitivno bio 223... Ako u lovistu ima pored ostalog ima i DS definitivno bih izabrao Partizanski Grin 8x57 kao univerzalni... Mislim da ne bih pogresio B)

DakiNS
 Ja sam imao 223 super je ali posle par lovova sa nesto jacim vetrom zamenio za 243, koji je nesto malo superiorniji

Podunavac
 Rođo Bravo 2. Ne samo zbog vetra, nego i zbog energije projektila, putanje i težine zrna. Za lisicu i šakala je 223 Rem odličan, ali za srneću divlač je 243 Win. bolji. Pogotovo na većim distancama.
Tri prsta 2Kolce

DESPERADOS
 Niko da se seti za 25-06 Remington , veoma lep i mocan kalibar za srndaca i jos po nesto .
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor prve puške za početnika! LOVCI POČETNICI 1490 05.03.2023. 00:06
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,439,574 posete www.srbijalov.com