Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dilema pri odabiru kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dilema pri odabiru kalibra
Podunavac

Danijell kaže:
270 ima precnik od 7,04mm i jaci je od 7x57/ 7,21mm(.284) koji je zakonski minimum za d.svinje. 270 je (.277) zato je zabranjen.nema neke logike kao ni vecina zakona sto se tice oruzja i municije ali je trenutno tako,valjda ce se to uskoro promeniti.

Kalibar 270 Win. ima prečnik 7,06 mm, ali zrna. Kalibar se računa po cevi a ne po zrnu. Kalibar cevi kod 270 Win. je 6,85 mm.
Njegov problem i jeste u kalibru a ne u snazi. Kalibar 270 Win. ima veću kinetičko energiju od mnogih većih kalibara, ali zbog lošeg zakona u Srbiji spada u kategoriju za ostrel srndaća, divokoze i slično, a ne za DS i jelensku divljač.
Dok u Hrvatskoj na primer može sa njim da se lovi DS i jelen ali samo sa zrnom težim od 8,2 grama.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Dalibor nigde nije spomenuo da će tim karabinom loviti DSConfused a za "najvise bi lovio lisice i nekad mozda srndaca" .270Win bih lično pre odabrao nego onaj SpringfildskiConfused
dok za DS ne bih ni jedan od ta dva(ako bih baš morao onda .30... zbog težih zrnadi) iako oba sa čeke delotvorno mogu da se koriste ... ali ni jedan ni blizu kao The best of the World all game caliber 8x57JS;)

The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Canise, u svom prvom postu nije rekao ni da neće. Pitao je koji je bolji izbor 270 Win. ili 30-06 Spr., zato se rasprava i odvukla u krivom smeru.
Što se tiče lisice i ponekad srndać tu su na izbor: 223 Rem., 22-250 i 243 Win. Lično sve drugo smatram preteranim za navedenu divljač.
Premda bi mogli da posluže i 6 mm Remington, 25-06 Rem. i 6,5x55(57). Sve preko toga je nepotrebno preterivanje za ovu vrstu divljači.
Tri prsta 2Kolce

Danijell
 Ja i jesam mislio na zrno a ne na precnik cevi jer se ovde nije ni govorilo o cevima.definicija kalibra ima vise i negde se meri polje,zleb ili zrno,nije pravilo da to bude uvek zleb.ja sam samo hteo da ukazem na razliku u precniku zrna jer mnogi misle da 270 spada u .284 pa im nije jasno zasto je zabranjen za d.svinje.

Dalibor89
 da kupujem nov karabin pa onda bi ja lako izabrao 243 ili 6.5x55(57) ali hocu da uzmem polovan pa za te pare sto bi dao za nov karabin mogu uzeti polovan sa dobrom optikom. B) za sad sam nasao 270win, a 30 06 prodaje mi kolega iz mog lovackog udruzenja, ali jos da odlucim koji cu uzeti. na 270 je optika 6x56 bez varijabla, sta vi mislite za tu optiku ? a na 30 06 je 3-9x42 shery optika, jako odlicna, pa sad neznam sta jos uzeti, nemogu jos da prevagnem na jednog.Confused

Podunavac
 Koliko ja znam kalibar je promer cevi između polja. A promer zrna nikada nije kalibar oružja, pošto zrno mora da bude većeg prečnika od cevi radi "diftovanja" barutnih gasova. Pojedini proizvođači municije su svoje metke nazivali po promeru zrna ili možda promeru cevi između žlebova, ali pravilo je da je kalibar oružja promer između polja.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Dalibor89 kaže:
da kupujem nov karabin pa onda bi ja lako izabrao 243 ili 6.5x55(57) ali hocu da uzmem polovan pa za te pare sto bi dao za nov karabin mogu uzeti polovan sa dobrom optikom. B) za sad sam nasao 270win, a 30 06 prodaje mi kolega iz mog lovackog udruzenja, ali jos da odlucim koji cu uzeti. na 270 je optika 6x56 bez varijabla, sta vi mislite za tu optiku ? a na 30 06 je 3-9x42 shery optika, jako odlicna, pa sad neznam sta jos uzeti, nemogu jos da prevagnem na jednog.Confused

jesi li mislio na 8x56 optiku što je na .270Win?
ako ćeš više koristiti karabin sa čeke i u sumrak i sličnim uslovima vidljivosti onda je ta kombinacija -.270Win+optika 8x56(još ako je neka germany i sl)- odlična! jer 270 može na lepim daljinama sa tom optikom ...
a ako ćeš više pirš i tako to onda ti je bolja ova druga kombinacija(a za shery-ja nisam čuo da bih mogao da je "preporučujem" )
Dim

Danijell
 Pogledaj u kakvom su stanju cevi,brunir,kundaci pa uzmi onaj koji je bolje ocuvan ako vec ne mozes da se odlucis po kalibru.takodje je bitno koji ima bolju montazu,izbegavaj tunelske jel ces pre ili kasnije morati da je menjas.optike shery mi nisu poznate a ova druga fixna je malo cudna jer fixne optike od 56mm su uglavnom 7x a najcesce 8x,pogledaj ponovo sta pise na optici i ko je proizvodjac.

Podunavac

Dalibor89 kaže:

Po mom mišljenju su preterana oba. Ali u ovome slučaju je ipak bolji izbor 270 Win. Što se tiče optike, varijabilno uvećanje 3-9x je univerzalno. Premda nikada nisam čuo za Shery optiku.
Moj ti je savet da kupiš karabin bez optike, a nosače i optiku da kupiš posebno. Po mogućnosti novo u prodavnici sa garancijom. Ima sada u Srbiji solidnih optika i montaža za umerenu cenu. Npr. Leupold STD ili QR montaža i Redfield Revolution 3-9x40 optika (oko 300 evra komplet).
Tri prsta 2Kolce

Dalibor89
 odlicna je ta shery, japanska od prije, nije da je nea od sad pa da je neka kopija. a ta na 270 je ja mislim 6x56 i optika je Seeadler, Nemacka. kupljena u Budimpesti na sajmu. e sad povuci potegni sta izabrati. Hmmm

canis aureus
 sa koliko novaca si u mogućnosti da se isprsiš za karabin?!
Dim

Danijell
 seeadler je solidna optika i sigurno bolja od tog japanca sad sve zavisi koliko ga ceni vlasnik.

Dalibor89
 ma nije problem u parama, sta ja znam jedno 500-600Angry

Danijell
 onda najbolje uzmi karabin bez optike i kupi novi leupold ili busnel i imas dozivotnu garanciju.

270
 Ne želim da odvlačim temu ali moram da ponovim sta se sve smatre kalibrom!!!
1. Mera između dva susedna polja cevi
2. Mera između dva susedna žljeba cevi
3. prečnik zrna određenog metka
4. kompletno sjedinjeni metak (npr 8x57, 7x64 u evropskim (čitaj Nemačkim) oznakama ili 270, 30-06 u anglosaksonskim oznakama)

Nemačke ili ti evropske oznake označavaju u prvom broju približan prečnik naj užeg dela cevi a u drugom broju dužinu čaure!
Kažem približan prečnik naj užeg dela cevi jer idu na zaokruživanje pa tako 8x57 u preciznim merama ima prečnik naj užeg dela cevi 7,89mm; 7x64 - 6,98mm ; 6,5x57- 6,71mm!!!
Kod Nemaca ako je kalibar naj užeg dela cevi nesto ispod 6,75mm označiće ga u prvom broju sa 6,5 a ako je nešto iznad sa 7!!! Pa tako 270W preveden u metričke oznake po ovom principu imao bi oznaku 7x65!!!
Mada i tu ima odstupanja pa na primer kalibri iz porodice 9,3 kao što su 9,3x62 ili 9,3x74.... prvu oznaku duguju prečniku zrna jer im je prečnik naj užeg dela cevi 9mm!
Kod Amera i Engleza je tek pravo šarenilo jer neke kalibre označavaju u milimetrima a neke u stotim ili hiljaditim delovima inča po prečniku zrna, neke po prečniku naj užeg dela cevi, kod nekih idu na zaokruživanje a u nazivu je obavezno i ime proizvođača koji ih je uveo ili godinu kada su uvedeni u proizvodnju odnosno upotrebu! Mada je kod njih primarniji prečnik zrna kod označavanja kalibra nego unutrašnje mere cevi verovatno zbog ručnog punjenja municije koje je tamo mnogo zastupljenije nego u evropi.
Sad zakon kaže za DS da ih je zabranjeno loviti Lovačkim metkom kalibra ispod 7mm Gde se gospodo tu pominje kalibar naj užeg dela cevi???
Ako je neko ubeđen da se striktno na to mislilo i drži se toga kao pijan plota onda u tom lovu neme mesta ni 7x64 ni 7x57 jer su u naj užem delu cevi 6,98mm znači ispod 7mm jest za samo o,o2mm ali zakon je zakon !!!
Pa ni 243W ne bi moga da se koristi za odstrel ničeg krupnijeg od srneće divljači jer zakon kaže minimum 6,2mm a on to ne dostiže ni po prečniku zrna a kamoli po prečniku naj užeg dela cevi!!!
Zbog svega navedenog smatram da je ova odredba zakona loša i nedorečena, nego neka zakonodavac navede šta smatra kalibrom u ovoj odredbi zakona, ili neka izbaci odredbu o kalibru a uvede energetski minimum što smatram naj boljim i naj jasnijim rešenjem!
A dotle slobodno odstreljujte DS sa 270W i divokoze, muflone i lopatare sa 243W!!!

Podunavac
 To isto sam i ja napisao samo mnogoooooo kraće. Ako se uzme u obzir zvanični naziv metka tu niko nije kriv amerima što nisu zaokruživali cifre. Kalibar 270 Win. preveden u milimetre je 0,270x25,4=6,86. To je njegova zvanična oznaka pa se i zakonski tako tumači. Isto vredi i za 243 Win. i sve ostale. Imena (oznake) metaka su negde dana po promeru polja, negde po promeru žleba a negde po promeru zrna. Ali kada se govori o kalibru oružja (cevi) onda se tu misli na promer polja. Definicija kalibar oružja je uvek glasila: promer cevi izneđu dva polja.
Tri prsta 2Kolce

Danijell
 Ja sam to hteo isto da kazem ali sam to sveo u par redova da ne ispadne da filozofiram vec u trecoj poruci i tako sam vec bio ispravljenChut ja uvek gledam precnik zrna a ne komercijanu oznaku,precnik polja ili zleba. tako uvek znam tacnu razliku izmedju nekog kalibra.minimum za svinje je 7x57 i on spada u grupu .284 kojima je precnok zrna 7,21mm.tu dolazi do zabune zato sto mnogi misle da je 7x57 (7mm) kao sto oznaka kaze a to nije mera ni zrna ni cevi u ovom kalibru.ne znam kako to stoji u zakonu ali kada sam ja polagao lovacki ispit u prirucniku nije pisalo da je minimum 7mm vec kalibar 7x57 tako da ako se vodimo po tome minimum su Kalibri iz precnika zrna .284 i minimum je 7x57 kao najslabiji iz te grupe.iveli

270
 Definicija kalibra jedino po meri između dva polja se koristi samo u vojnoj terminologiji!
Vojske imaju mali broj puščanih kalibara u upotrebi pa je naj jednostavnije da ih označe po promeru naj užeg dela cevi pa tako imamo oznake 7,9mm; 7,62mm; 5,56mm, 12,7mm....itd!
Ovakvo označavanje i uzimanje samo ovih mera nikada nije zaživelo u lovačkoj terminologiji niti će jer zbog velike raznovrsnosti kod lovaca kalibar se pre svega gleda kao sjedinjen metak (8x57, 308Winchester, 223 Remington...) Pa tek onda kalibar zrna, pa kalibar odnosno vrsta čaure, a mere cevi su manje zastupljene i bitnije za proizvođače oružija i municije!
Zato ako u zakonu stoji Lovački metak kalibra ne manjeg od 7mm to bi trebalo da se odnosi na prečnik zrna osim ako zakon nije pisao neki vojni stručnjak!!! A ja nisam kriv što pojedini lovni stručnjaci i radnici u lovstvu ne znaju da 270Win ima kalibar zrna .277inch što je 7,04mm već ga izračunavaju po nazivu 0, 270x2,54=6,86! Zato tablicu sa zvaničnim merama SAAMI ili CIP u džep pa sa 270 u lov na DS!

Podunavac
 U Evropi, kalibar metka za lovačke karabine označava se u milimetrima, pri čemu prva brojka kazuje prečnik polja (ne žljebova ili zrna čiji je prečnik 0,20-0,30 mm veći), dok druga brojka dužinu čaure u mm. Tako 7 x 64 znači da je kalibar polja u cevi 7 mm, a dužina čaure 64 mm. Izuzetak čini kalibar 9,3 gde ova brojka označava prečnik žljebova, odnosno kugle.

Ovaj deo je kopiran iz Lovačkog leksikona našeg čuvenog lovnog i balističkog stručnjaka mr. Dušana Bojovića.
A zrno se oblikuje po kalibru cevi pa prilikom dejstva na divljač ima kalibar cevi kroz koju je prošao, a kalibar koji je imao pre ispaljenja je nebitan.
Jedino u čemu se slažemo je to da je zakon o oružju i municiji u Srbiji loše napisan i da su ga pisali laici.
Tri prsta 2Kolce

Danijell
 Valjda sada imamo bolje strucnjake nego pre 30,40 ili 50 godina kada je ovaj zakon uopste i donet.cisto sumnjam da ce novi zakon biti u korist lovaca i strelaca i verovatno da ce u njemu biti mnogo toga nelogicnog kao i sada.nadam se da ce novi zakon o oruzju pisati strucnjaci iz te oblasti a ne cinovnici.videli ste kako je ispao zakon o lovstvu i ovo je tek pocetak,bice jos gori,valjda cemo sa oruzjem i municijom proci bolje.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,133,009 posete www.srbijalov.com