Da se nadovezem na ovu vrstu dresure kada je aport u pitanju.Dobro ,ovde se iznose svakakvi pokusaji da se pas spreci da ne zvace, da ne lomi kosti i da ne pojede odstreljenu divljac.Mnoge stvari sam vidjao po lovistima od pasa koji besprekorno aportiraju, do onih koji to nece.Verujem da kada se pas nauci da to lose radi nista ne pomaze, ni zica .ni kanap pa ni stap.Lovio sam sa dvoicom Italijana prepelice.Jedan od njih je imao jednu debelu bretonku koja je prvih 5-6 prepelica progutala da nije ni trepnula.Onda ju je on uhvatio i gurnuo joj nesto kao plavi kamen u grlo, gde je ona povratila sve sto je pojela.Posle toga svaku ostreljenu prepelicu je donela, a da joj nije falilo ni jedno perce.Pitao sam ga ,sta joj je dao ,rekao mi je samo kratko, medicina.Medjutim sutra je isto radila, sto bih ja rekao da tu nema puno pomoci.Vezbajte stene da donosi dok je malo, kad poodraste za to je vec kasno.
Kosmajski div .JBG progutao mi je računar poruku. Skratiću ovu, Brate slobodno piši ne ustručavaj se , 70% tema na ovom forumu ima edukativan karakter,a mnogo mladih glava željnih znanja, nemoj da si stipsa podeli svoja iskustva sa ostalima, ja nikada nisam radio sa teletaktom pa me izuzetni interesuju tvoja iskustva.U kojimsegmentima obuke koristiš teletakt i u kojim situacijama . Zima je duga noći još duže vremena imamo jer je lovna sezona pri kraju a u ovom forumu nije kao u drugim forumima da će ti neko odmah skočiti za vrat, dakle čekamo tvoje tekstove. Dobar pogled DakiNS
Kolega dakiNS ,zbog edukativnog karaktera ovog foruma ja sam mu se i prikljucio i ovo mi se stvarno dopada.Mogao sam da idem i na onaj drugi forum gde ima i velikih odgajivaca i dresera ,ali posto me tamo poznaje bar jedna trecina ljudi , meni ne bi bilo zanimljivo.Ja se ovde trudim da napisem ponesto interesantno u vezi kinologije pa i lova, da prenesem nesto od svog iskustva pa i znanja.Sve sto me neko bude pitao , a ja znam ,uvek cu mu sa zadovoljstvom odgovoriti.Nisam pregledao deo foruma gde su se forumasi predstavili ,ali primetio sam po pisanju da su ovde sve uglavnom mladi ljudi , sto mi je posebno drago.
Kolega Daki NS ostao sam ti duzan odgovor na pitanje u kojim segmentima ja koristim Teletakt ili da se bolje razumemo elektronsku ogrlicu za obuku pasa, da bi ovi mladji znali o cemu se radi.Sa ogrlicom radim samo apel kod pasa i nista drugo i to ako ima potrebe.Apel je po meni slovo A u pocetnoj fazi obuke, to je najvazniji segment na pocetku dresure i od toga sve polazi i moze se to i bez ogrlice..Mogu reci da je apel vazniji i od dobre marke i besprekornog stila i fantasticne brzine.Bez uradjenog apela ,ne moze se raditi dresura.Verovatno sada ocekujes da objasnim same tehnicke detalje tog rada ,ali to nije moguce objasniti recima, ipak treba to videti.Prve ogrlice sam video kod Italijana jos krajem osamdesetih godina.Kada sam tih godina dosao do jednog dobrog strahovito brzog bretona morao sam da nadjem Teletakt i da psu uradim taj apel.U to vreme ogrlicu su imali dva moja velika prijatelja i nasa dva mozda najveca kinologa svih vremena Rade Savic i Dragan Mitrovic Postar.Bezmalo dva meseca sam ja njima dosadjivao i gledao kako mi rade psa.Uspeli su da mi pomognu i posto sam ja sa njima vec od nesto ranije bio prijatelj ,osmelio sam se da jednog od njih ne secam se kojeg, pitam da mi i recima objasne kad sta treba da se radi.Secam se dobro da sam dobio odgovor ovim recima ...Dragane dosta ti je sto mozes da gledas pa ako zelis ti uci.Ucio sam od njih i ako su oni tek neku godinu stariji od mene.Sa ogrlicom mogu i mnoge druge stvari da se rade ali posto ja uglavnom spremam svoje mlade pse te druge stvari meni nisu potrebne ,a verujem ni vama koji imate jednog ili dva psa.
upotreba teletakta nije dozvoljena kod nas,
kako to rade talijani je jedno, oni svoje pse obučavaju isto kao i naš ''čuveni Rade Savić'', da izdrže turnus od 15 minuta i ćao, a kada dođe rad u vodi, aport... tada im smeta kocentrat, trava ...
neko ko obučava psa kao oni pa i vi, takav pas nije za lov, to možda ovi naši drugaro koji se bave lovom ni ne mogu da zamisle, ali ima nas i malo drugačijih,
rezime_ teletakt je zabranjen, a psa učite sami i radi šta ga naučite, poenta je u kupovini šteneta, tada treba voditi računa da se znaju pravi roditelji, a ne oni koji nekome odgovaraju,
Apel je kada pozovete da vam pridje on tu komandu mora da izvrsi bespogovorno.Mnogi psi to rade sa poteskocama jer uvek im je do igre, ali sve se moze naravno i bez struje.
Koleginice Huntinggirl 1, nemojte tako da gledate na te stvari.Mozda je Teletakt i zabranjen u nekim zemljama Evrope ali kod nas ne znam za tu zabranu .Medjutim ,naravno moze se obuka vrsiti i na druge nacine i ja to ne sporim.Sporim vam nesto drugo ,a to je da vi kao istaknuti kinolog , cak i selektor [ako se nevaram] nase Sv. Hubert reprezentacije nepravite razliku izmedju pasa za lov i pasa za takmicenje.Ja postujem vas rad i zalaganje za to koliko sam cuo o vama ,ali cini mi se da ste sada pokusali da omalovazite neciji trud, sto nije lepo od vas.Da ne ulazim u polemiku, ali verujem da ste se u Slovackoj na tom evropskom prvenstvu nesto posvadjali sa Doajenom Srpske kinologije Radom Savic i da ovo sto sada iznosite ne govorite iz srca.Sto se mene tice obucavam i lovacke i takmicarske pse ,a to je velika razlika.Samo da vam docaram na Beogradskom hipodromu trce dobri svetski kasaci i galoperi i to traje samo 2-3 minuta, i niko nije ni pomislio da te konje izmedju trka ili preko nedelje upregne da vucu kola puna peska.To su sprtski konji, a ovo su sportski psi ,verujem da ce se vecina sloziti samnom.S postovanjem Kosmajski DIV.
Z A K O N
O DOBROBITI ŽIVOTINjA
I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1.
Ovim zakonom uređuje se dobrobit životinja, prava, obaveze i
odgovornosti pravnih i fizičkih lica, odnosno preduzetnika, za dobrobit
životinja, postupanje sa životinjama i zaštita životinja od zlostavljanja,
zaštita dobrobiti životinja pri lišavanju života, držanju, uzgoju, prometu,
prevozu, klanju i sprovođenju ogleda na životinjama, kao i druga pitanja od
značaja za zaštitu dobrobiti životinja.
Član 2.
Dobrobit životinja, koja se uređuje ovim zakonom, odnosi se na
životinje koje mogu da osete bol, patnju, strah i stres, i to naročito na:
1) životinje koje se koriste u proizvodne svrhe;
2) životinje koje se koriste u naučnoistraživačke, biomedicinske i
obrazovne svrhe;
3) životinje koje se koriste za izložbe, takmičenja, priredbe i druge
oblike javnog prikazivanja;
4) životinje za rad i službene životinje;
5) kućne ljubimce;
6) napuštene i izgubljene životinje;
7) divlje životinje u zatočeništvu.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, dobrobit životinja, koja se uređuje
ovim zakonom, ne odnosi se na divlje životinje u prirodnim staništima čija
se zaštita, lov, korišćenje i raspolaganje uređuju posebnim propisima.
Član 7.
Zabranjeno je:
1) zlostavljati životinju;
2) napustiti i odbaciti životinju čiji opstanak zavisi neposredno od
čoveka;
3) lišavati životinju života, osim u slučajevima i na način
propisan ovim zakonom;
4) držati i reprodukovati životinju na način kojim joj se nanosi bol,
patnja, strah i stres;
5) prisiljavati životinju na uzimanje hrane, osim u zdravstvene ili
naučnoistraživačke svrhe;
6) koristiti tehničke uređaje ili druga sredstva kojima se životinja
kažnjava i kojima se utiče na njeno ponašanje, uključujući bodljikave ogrlice
ili sredstva za obuku ili gonjenje upotrebom električne energije ili
hemijskih materija, osim u obuci službenih pasa;
7) hvatati životinju zamkama kojima joj se nanosi bol ili povreda,
osim u slučaju hvatanja štetnih glodara;
Koleginice Huntingirl1 izgleda da je moj komp. u kvaru ili ste vi poslali neki šifrovan post!
Kolega Kosmajski div samo se delimično slažem sa vama a upitao bih vas za mišljenje zašto Nemci ne učestvuju na tim svetskim prvenstvima za NKD i ako je to njihova rasa??? Da li to oni imaju loše NKD ili su ta takmičenja po njima izgubila smisao sprovodeći se pravilima suprotnim od onih koje je njihov matični klub propisao za ocenu rada NKD?
Huntinggirl1 je verovatno htela da postavi nešto napisano na ćirilici, onda iskaču ovakvi postovi.
Njen post je sredjen i vidljiv sada. I eto odgovora o zabrani upotrebe teletakta, što ti, Kosmajski, kao kinolog, ne znaš. Na žalost!
Samo jedna stvar, za svaki slučaj: neću dozvoliti da se na ovom portalu ponovi priča sa BK portala i sa svadjom koja je bila tamo.
Kosmajski div, molim te, nema diskusije o pričama koje si čuo, i o dogadjajima kojima nisi prisustvovao, a zbog kojih prozivaš Huntinggirl1. Tvoj lični utisak, da li neko nekog omalovažava, ili ne, je tvoja stvar. A šta si čuo, i to je tvoja stvar. Da li neko razlikuje lovačke i sportske pse? Da li si ti merodavan, da o tome prosudjuješ, i sa kojim pravom?
Nemoj, kolega, molim te, ne upuštaj se u tu vrstu konverzacije. Ako Huntinggirl1 neće u raspravi o lovačkim psima da koristi svoja administratorska ovlašćenja, veruj mi da ja hoću. Bez obzira o kome se radi.
Držite se stručnih tema.
Ja se stvarno izvinjavam koleginici Huntinggirl 1 i ostalim kolegama sa foruma, ako sam malo preterao u pojedinim zakljucima, verujte nije namerno ,ponela me je diskusija.Jos jednom svi izvinite.
lovački pas je stvaran za pomoćnika u lovu, bez njega nema lova,
pravilnikom o upotrebi pasa u lovu i njihovoj obuci, koji se ovih dana očekuje, tačno su navedene rase i potrebni ispiti, kako bi se psi mogli izvoditi u lov,
takmičarski pas je nešto sasvim drugo, takav pas se ne može koristiti u lovu!
da bi pas mogao da trči na jednoj utakmici talijanskog tipa, dobio je i novu anatomiju i prestao da liči na lovačkog psa, puno se ubacuje poenter ...
ne želim da se raspravljam o svetskom prvenstvu u slovačkoj gde i jesam bila selektor, ja sam se zalagala za odlazak, a i ove godine naša ekipa ide na St.Hubert u francusku,
tvrdim da ovde na forumu naše kolege zanima obuka lovačkih pasa, a ne ''VIA-Via'' pasa,
Utakmica "Italijanskog tipa". Stvarno je čudno što je tako zovu jer na njoj nikad nisam video ni jednu Italijansku rasu ptičara!
Na žalost i kod nas se održavaju i podržavaju ovakve utakmice a ne one po propisima za ocenu rada utvrđenim od strane matičnih klubova rasa!
održavaju se kod nas u organizaciji talijanskog kluba, to je odličan prihod LU koja su domaćini, tj izdaju teren i prodaju miris jarebica.
na takvim utakmicama i 99% slučajeva kod kontinentalnih ptičara, trče NKD,
samo ni jedan taj pas ne lovi,a nebi sigurno položio ispit propisam od strane matičnog kluba, sasvim drugi tip rasa.
Znam to zato se i ne slažem da se takmičarski NKD koji utakmicu radi propisu od strane matičnog kluba ne može koristiti za lov (naročito posle završetka takmičarske karijere) i potomci ovakvih pasa upravo postaju izvanredni lovački psi odličnih urođenih osobina kojima je potrebno veoma malo osnovne obuke!B)
Na žalost kod nas zvučne titule dobijaju upravo psi "Italijanskog tipa" a zatim sledi uspešna prodaja njihove štenadi i trka za parenje keruša pod ovim priplodnjacima, pa ko ne bi voleo potomka radnog šampiona!
A kad krene obuka onda stotine pitanja! Zašto je plašljiv? Zašto neće u vodu ili grmlje? Kako da ga nateram da aportira? Zašto u početku lova trči kao lud a posle samo ide pored mene?...
Nije samo nos i brzina nasledna već i inteligencija, Obuka psa dobre krvi je pravo zadovoljstvo i odvija se bez ikakve ili minimalne prinude i tu nema nikakve potrebe za teletaktom. Kod ovakvih pasa 90% onoga što od njega u radu očekujemo je urođeno i to treba samo probuditi! A onih 10% je osnovna obuka koju kod njega odradimo počevši strpljivo još od šteneta kroz igru!
neznam da li ste me shvatili,
ja tvrdim da je jedno takmičarski pas ''VIA-Via'' , a savim nešto drugo lovački pas, ogromne su razlike pa čak i u eksterijeru,
pravi takmičarski pas, koji radi po pravilniku matične zemlje je sasvim nešto drugo,
ti psi i ne mogu da trče talijanske utakmice, ali zato mogu nakon takmičarske karijere da love sasvim ok i da im je potomstvo lovno.
Shvatio sam vas u potpunosti koleginice Huntinggirl1! Samo sam napravio kratak osvrt na trenutno stanje u našoj kinologiji a u vezi NKD nekih naših "čuvenih" odgajivača i njihovih "šampiona" a i na upotrebu teletakta u obuci pasa jer se u potpunosti slažem sa vašm konstatacijom u jednom od predhodnih postova u kome ste kritikovali upotrebu teletakta gde ste izneli sledeće:
Poenta je u kupovini šteneta, tada treba voditi računa da se znaju pravi roditelji, a ne oni koji nekome odgovaraju,B)
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?