Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
stojkuki
 OK. Svaka cast. I kada bi bilo vise takvih ...
Ali moram da napomenem jos neke mere.
Stroga kontrola odstrelenje divljaci. Odnosno da se pod tzv. Skartovima ne nalaze trofejna grla.
Kontrola trofeja po kucama. Znas ono, kontrola, aha imas trofej, gde ti je trofejni list. U tom smislu sam navodio zeta u Svedskoj jer toga kod njih ima. Samo treba da gledamo gde postoje efikasne mere, i da ih prilagodimo nasim uslovima.


 
SUMO
 I da nastavim u kontekstu citata gore, a vec sam pisao na ribolovcima davno.
Pokojni premijer je dao zeleno svetlo za suzbijanje krivolova na nasim vodama. Skupila se ozbiljna ekipa policije, inspekcije.....svega. Prvi problem. Sta sa zaplenjenom ribom?Kazu - u Zvecansku i ostalo. Skace nacelnica inspekcije, pa riba je kvarljiva, gde to deci....
Solomonsko resenje - dajte u JP lovista, gde ima divljih svinja da ne propadne....
Raznih tu planova bilo, reci i svega. Bas u kabinetu pokojnog premijera.
Zaboravih, akcija je predvidjala i kontrolu ribe po pijacama bas pred uskrs.
I....? Sta bi?
`` procurele informacije na nizim nivoima``, na teritoriji Srbije objavise da je zaplenjeno oko 900 kg ribe i ``sitne ribe``one vece i dalje verovatno ``plove``.

Sta reci?
Dovoljno sam vam rekao.
 
Hunting Club Astra
 Prvo, tema je koliko sam ja upoznat SELEKTIVNI lov/odstel srnece divljaci. Nekoliko puta je vise kolega pomenulo SANITARNI, sto su dve veoma razlicite stvari. Sanitarni odstrel se primnenjuje uglavnom primenjuje prilikom pojava bolesti u lovistima kod pojedniacnih jednki, ili u ne daj Boze situacijama kada se radi o zarazama sireg obima.
Cilj sprovodjena SELEKTIVNOG odstrekla u lovistu je da se odstrane manje prespektivna grla, da ne bi bila konkurencija kvalitetnim grlima koja svako loviste zeli da ima u sto vecem broju (postujuci biloski optimimum). To je primarno u lovstvenoj delatnosti.
E sada, kako bi se ti lovstveni proizvodi ponudili trzistu, mora se proci kroz sve neophodne procese kao i svakoj trgovini.
To sto sam rekao da je u nasoj zemlji najveci problem za razvoj privrede nestabilna politicko-ekonomska situacija, ne znaci da sam to pomenuo jer me zanima politika ili zelim da je sirim ovde ili bilo gde (u tom smislu sam 100% apoliticna osoba). No kakva god bila ta politika utice na nas kao pojedince, drustvo i privredu od koje zivimo. Ne znam da li je na Mesecu bolja sitiacija, ali znam da bas ta losa politika utice na losu ekonomiju/privredu, a lovstvo je jedan od grana privrede. Et okakve veze lovstvo (selektivni ili trofejni odstel) ima sa politicko-ekonomskom situaciji u jednoj zemlji. Npr. cesto menjanje zakona, neprestane izmene i dopune istog, selektivno ne/sprovodjenje zakona, utice li to na na neku delatnost (u ovom slucaju lovstvo)? L savezi i udruzenja do sada nisu, bar ne vidno ili u vecoj meri zavisili od politickih kadrova, ali zato lovista Javnih preduzeca i Nac parkova i te kako jesu. Eto te veze...
 
stojkuki
 To su samo izgovori. Izgovori za nerad i aljkavost.
A ako obratis paznju pominjan je i uzgojni selektivni ali i sanitarni odstrel. Sve u kontekstu zloupotreba kao npr da se grla u punom trofejnom uzrastu sekektivno odstreljuju ka "skartovi" i slicne ranote ...

Verujem da mislimo isto ali da se nismo razumeli.

Usput nijedna promena nece doci odozgo nego uvek odozdo ... Da ne podsecam na istoriju ...
 
stojkuki
 Evo.
Pogledajte link ispod, pa vas molim za komentar ...
Zivo me zanima jel ja gresim ili ....
http://www.youtub...re=related
 
nenadx
 U ime dobrih odnosa među lovcima preskočiću onaj upis stojkukuja,samo predlažem da pažljivije pročita upis I vidi da ga nisam spomenuo u negativnom kontekstu ili mu davao kvalifikacija. Kada sam se njemu obraćao to sam I naveo, a kako je sebe pronašao u opštem stavu koji se može odnositi I na mene,neznam. O brojnosti I sl. sam iznosio ono što kaže struka I u svim dosadašnjim upisima I na drugim temama iznosio neke nelogičnosti I ukazivao na njih, te animiranjem želeo da zajednički dođemo do odgovora.
Brzo idu upisi,pa se nestigne sve pažljivo pročitati, a evo daću podatak na jućerašnje pitanje. Evo recimo podataka iz lovišta koje se ređe pominje,LU Kikinda P- 26000ha, odstrel-mužijaci 120,od čega 23 u medalji ( 6 zlatna(145,.CICa), 9 srebra..),ženke 230 - 240 kom,nesećam se tačno..Broj kvalitetnih se povećava (prošle godine je bilo 4 zlatna). Finansiski efekt odličan za naše uslove.Pozdrav lovcima, da nebi talasali rado ću čitati I pratati upise.

Dobar pogodak
 
zmaj
 tema se zahuktala, razvodnila, ali se polako vraćamo. kod selektivnog odstrela (kao što reče HCA) razlikujemo uzgojni, sanitarni i redovni odstrel. Grla izlučena pod sanitarnim odstrelom NISU za konzumiranje, nego se moraju dostaviti nadležnom institutu na ispitivanje. Odstrel tzv. škartova spada u uzgojni odstrel, isto kao i grla sa fizičkim ozljedama. Sva grla odstrijeljena na ovaj način otpisuju se kao izvršenje plana odstrela prema spolnoj i dobnoj strukturi. Što se tiče napuhavanja lovne osnove, to ne drži vodu dugoročno jer je nemoguće izvršenje plana odstrela. Kod propisanog broja srneće divljači radi se o optimalnom broju koji ne ugrožava biosustav, međutim ako se tu uključi organizirani krivolov (u kome su i lovci krivolovci, pa svako štiti svakog radi sebe) onda je ova tema besmislena i treba otvoriti novu kao npr. razmjena recepata za jela od srnetine.
čemu tuga, čemu bol, kad postoje pas i lov?
 
zoranp
 Kolege nema tu talasanja ili netalasanja, jednostavno treba da pričamo i razmenjujemo mišljenja!! Kolega kuki nas je zamolio da damo procenu ovog snimka...po meni je odstreljen zreo srndać (barem po onom što se dade zaključiti sa snimka), sudeći po klasu radilo se o juna što je po meni dobro vreme za vađenje ovakvih grla. Rog pravilan, po mom mišljenju otanji, bez mase , ali lepih dugačkih parožaka i dobre ikričavosti na desnoj grani posebno. Jako lepa boje roga...normalno to je samo ovako sa snimka, što nemora biti ni blizu istine..e sad o diskusiji oko plaćanja ... ja se nadam da je ovakva prodaja "od oka" samo šala za snimak, a cena se nemože nikako proceniti niti kao oni, niti mi sada gledajući snimak!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
zoranp
 Evo da se još malo dodam na predhodnu priču..na ovom snimku je po mom mišljenju odstreljen srndać u pravo vreme i po zrelosti divljači, a i po dobu godine..u trofejnu vrednost ne zalazim jer to nije tema, ali što se tiče uzgojnog odstrela po meni ovako treba da uzgleda teritorijalac koji je zreo da se vadi iz lovišta!! Volio bih da pročitam još nečija mišljenja!!??

http://youtu.be/8...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
SUMO
 Sta reci za snimak?
- uzas, iako se neko trudio da napravi nesto lepo. Zasto uzas?
lovac lovi bez naslona, prica u kameru da je pucao 9 puta?! pogadjanje oko cene, pa gde ovaj da kosta 150 e ``ako ga pucaju stranci``?! malo vise rekao bih. Javno priznavanje da su u momentu snimanja u tudjem lovistu, u delu 2 kamera snima lovca koji zeli da puca iz vozila u pokretu i koje se zaustavlja. Ako se dobro secam to je zakonom zabranjeno. Cek, jel ono srndac? pa zamalo gruu....
Ako ste hteli da cujete strucno misljenje, star srndac, zreo, nista posebno - za pucanje.
 
SUMO
 A ovaj snimak sa ``zlatnim`` - sta reci?! Lovnik odstrelio. Lepota. To samo u Bosni ima. Svojevremeno sam kao turista doziveo da mi lovocuvar ispred nosa u drzavnom lovistu odstreli dobrog srndaca i sefu sumarije kaze `` ja probo kombinaciju``.....naravno da sam promenio lovocuvara i loviste. Bez komentara. Iako mu forma roga odaje starost, po vratu i telu ovaj srndac i nije previse star, 5, 6 godina....

ps zaboravih za lov u Zmajevu, lovac bas lepo sara puskom koju je stavio na rame bas kako treba.
 
klaja
 Meni taj snimak deluje kao montaza,ne poklapaju se glasovi i malo je nelogicno bar sto se tice vodica a i rekao bi da je lovac stranac.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
 
Zuban
 Iako je nevazno dali cu sada i ja nesto reci , za prilozen Snimak iz Zmajeva. Verovatno da je i suvisno...
Neznasm sta je istina a sta "Sala" i koliko se moze verovati ovom snimku. Meni licno vise lici na neku "Aprilsku salu" nego na nesto cega se treba secati, a jos manje postavljati u javnost, naravno pod uslovom da stvarno nije neki "Dzok"...
Pucati 9 puta na 1 Divljac i na kraju cestitati na "Perfektan pogodak" je vise nego smesno, zalosno a i cinicki-ironicno... Bela podkosulja, mahanje "Belom" rukom, Nisanjenje i pucanje bez ikakvog naslona, NESIGURNO oruzje, koje ne funkcionise, koriscenje odredjene sile da bi se Oruzje "napunilo" itd, itd,... Frown
Lov iz Automobila, stress, nervoza itd. ja bih pre otisao sa "pecaljkom" kraj "Morave" da pecam ribu, nego da na takav lov potrosim ijedan Euro...
Pa ovo je cisto...: Pucaj breee, odstreli sto brze, daj pare i beeziii... Pitam se: Gde je tu LOV, Etika, Pstrahopostovanje prema zivoj Kreaturi,dozivljaj itd. ... jedino ako se dozivljaj ne sastoji samo od "Pucnja"...i "Ceha" naravno ???!!! Ako je ovaj snimak neka "sala", onda je stvarno uspela...
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...

...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
 
Podunavac
 Mislim da se na ovom snimku iz Zmajeva lovci šale. Prvo, kako bi čovek uspeo da puca 9 metaka na srndaća a da ovaj ne pobegne? Ili da ga dovode devet puta u situaciju za pucanje? Drugo ne verujem da bi lovili u tuđem lovištu pa onda stavili snimak na internet. A i ono cenkanje smatram kao šalu. Premda lovac deluje pomalo nevešt u rukovanju puškom, i stalno nešta petlja po njoj. Ali ne vidim čemu osuđivanje pucanja iz ruke? Daljina od 100-ak metara nije ništa, mnogi lovci na ovoj daljini mogu sigurno da odstrele i bez optike. Ako čovek ima sigurnu ruku može da puca i na većim daljinama iz ruke.
Ali ako ovo sve nije šala, onda nemam reči za ovakav cirkus.
A srndać jeste bio za odstrel (po mom mišljenju), tu nema ništa sporno.
Tri prsta 2Kolce
 
Lovac Stari
 Polako ali sigurno tema prelazi u nesto drugo.
Ubacivanje metka u cev boljka je Zastavinog oruzija, bezbroj puta sam video to zaglavljivanje.Pa i dan danas desava se i meni samom kod 243 ili 30 06 da zatvarac nece pogurati metak kako treba? Zasto, neznam li mozda da napunim pusku? Zasto se tako nesto ne desi kod Steyra?

Pogodak iz ruke bez naslona cesta je pojava, samo zavisi od mirne ruke i od sposobnosti strelca. Nekad i sam pogodim na 50-80m, a nekad promasim kao dete.Mada poslednjih godina vise se uzdam u stap i naslon!
Prosle godine Lovac Turista iz Bugarske pucao je 7 puta na 7 razlicita Srndaca, tek sedmog zakacio nisku u nogu!A ono sto se desilo jednom prominentnom Srbinu(promasaji) nesmem ni spomenuti o kome se radi!!!
Snimak je amaterski i slobodan, mnogi od nas tako nesto snimaju za sebe. A sad sto se oni zajebavaju na snimku za daljinu i cenu, to je njihovo, mada u stvarnosti po neorganizovanim i u Udruzenjima gde vlada javasluk pod motom daj sta das to je normalna pojava Palica.

Srndac je bio za vadjenje, stangle nista narocito, gole su.Nema ikricavosti, u klasi je 250-300grama neto
Dobar pogled.
 
Zuban
 Sada kada sam ovaj snimak pogledao detaljnije , vec vise od 5 puta u nekoliko dana, zakljucio sam da je ovo neka "Sala". Bez obzira da je tesko doci do toga da pucamo 9x. Iako sam jedne godine doziveo kako jedan cica, drhtavih ruku(80+++ god.!), puca 5x na srnu, a ova se pomeri samo par metara i ponovo stane. Cica je uspeo napuniti ponovo Pusku i opalio i6. put, bez pogodka. Tako da je posle tog lova i prestao da vise ide u lov...!!!

@ Zasigurno je da pojedinci medju nama pucaju bolje od drugih. I da naravno bolje pogadjaju. Ali ipak: Nemogu da se sa time slozim, da je pristojno, pucati na divljac slobodnih ruku i preko univerzalnog optickog nisana ili optike koja ima veliko/vece povecanje! Cist Promasaj je tu najbolje sta moze da nam se desi! Ovde bi ste ubrzo mogli okaciti Pusku na Klin, ako biste/bismo se tako ponasali i Lovili. Posle 1-2 takvih ponasanja, nema vise poziva za lov !!!
Lovacki Kodeks nalaze: 1. Precizan i usmrcujuci pogodak. 2. Izbegavanje svake vrste ranjavanja i stime povezano bezpotrebno Mucenje Zivotinje. 3. Bar je to u razvijenim zemljama izuzetno vazno, a to je neostecenost Mesa. Sto dalje znaci, da pogodak mora biti tu gde smo nisanili, odnosno predhodno osmislili. Za mene postoje samo 2 vrste pravih pogodaka, kod trofejne divljaci i 3 kod netrofejne. Dok je to kod trofejne : Vrat i 2-3 prsta iza (i iznad)zgloba lakta u precniku od maksimalno 5cm.. Kod netrofejne/zenske divljaci uz to dolazi jos i mogucnost,glava.
Znaci da bih UVEK pogadjao tih 2-5cm u precniku, nemoze se bez naslona!!! Sve ostalo je lutrija i najcesce neprihvadljivog izhoda.!!!
Nasta to lici...? ... na strelistu svi pokusavaju pogoditi centar tj. Golublje jaje a na divljac se netrudimo pogoditi ni jaje Noja...
Da se uvek moze desiti, da iz nekog razloga "Omanemo" ili jos bolje skroz promasimo, to je takodje normalno. Ja cu dobrim oruzjem i sa naslona bar 4x pogoditi "Oko" od 5 metka i na udaljenosti od 150-200metara, dok cu samo uz veliku srecu, 1x pogoditi uopste glavu i na 50 metara slobodnih ruku...;) ...siguran sam da ni drugi nemogu to bolje...!!!
Toliko o tome i da nebi tema skrenula u drugom pravcu...
Uvek nam dobar pogled Lovci.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...

...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
 
Podunavac
 Ne kažem da je loše imati stalak ili štap za pucanje, ali većina lovaca sa kojima ja lovim može bez problema na 100-120 metara da pogodi vitalni deo divljači i sigurno je odstreli pucajući iz ruke. Previše smo se pogospodili zadnjih godina. Puške su nam teške, ruke nam se tresu, trebaju nam svakojaki dodaci (naravno ne svi). Ne sećam se da je štap za pucanje iko koristio do pre 15-20 godina, a sada je došla ta moda iz Nemačke verovatno. Ovde sad ispade sporno što je čovek pucao na 100 metara iz ruke, a nije sporno što pojedinci pucaju na 300 i 400 metara! Ili što ljudi pucaju na srndaća u punom trku ili sa kombajna i traktora. Stvarno smo mi čudan neki narod.Confused

Kolega polako !
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 Rođo ne slažem se baš sa tobom. Možda imamo različite stavove što se tiče odstrela srneće divljači. Zubanov upis sam razumeo kao njegovo iskustvo,što je u redu ali po meni je još više u redu da se iskoriste maksimalno priručna sredstva da bi se osigurao dobar hitac. Znaš i sam da se najmanji drhtaj tela ili čak i vetar mogu pomeriti strelca , jedva vidno ali dovoljno da hitac ode u neželjenom pravcu. Smatram da korištenje naslona, stalaka , štapova smanjuju mogućnost ranjavanja i gubljenja divljači. Bez obzira na kvalitet strelca siguran sam da je svako sigurniji u pogodak ako koristi stalke ma u kom obliku bili
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Lala
 

Podunavac kaže:
Puške su nam teške, ruke nam se tresu, trebaju nam svakojaki dodaci (naravno ne svi...


Da nije ovo nešto na račun nas malo starijih? Kako si znao šta mi se dešava?SmekoROFL
Stari
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Podunavac
 

Lala kaže:

Podunavac kaže:
Puške su nam teške, ruke nam se tresu, trebaju nam svakojaki dodaci (naravno ne svi...


Da nije ovo nešto na račun nas malo starijih? Kako si znao šta mi se dešava?SmekoROFL
Stari



A zaboravio sam Viagru.ROFL
Tri prsta 2Kolce
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 29
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,833 posete www.srbijalov.com