"Grom" iz Užica
|
Joe the hunter |
Objavljen 01.01.2013. 16:52
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Jok on ali je otvarao NOrmu , Wincester i Selier Belot i zrna su bila u miligram a barut tolerancija 1-2 GREINA. |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 01.01.2013. 16:59
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Mnogo je, qme, 1-2gr, za ozbiljnu dzebanu! Pogledajte uputstva koja daju proizvodjachi baruta! To moze kod "srednjaka" da napravi razliq cca. 400-500bar! Tako da - daleko je to od savrshenog, ali SVE TO RADI! I taj jadni PPU, naravno! OK, desi se nekada problem sa zabravljivanjem i sl., ali se deshavalo i RWS-u da ima probleme po Afriki na visokim temperatoorama, tako da... Sve je to chovek napravio! 
A PPU se putza na svim kontinentima(sem Antarktika, mozda! ), i npr. u USA vrrrrlo solidno, tako da SVAKI RESPEKT od mene za tu fabriq! A apsolutno nikakvog interesa nemam da je hvalim, najozbiljnije! Ali se samo troodim da bidnem realan!
Pomenoota bratja Shokci HVALE PPU u 99% sluchaja, za razliq od nas, kojim nam je i Belot "sveCki", a po njima nije ni do kolena PPU-u! A znamo svi za ljubav koju dotichna bratja gaje prema nama...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 01.01.2013. 17:08
|

Veteran

|
ne grama nego greina (0,0647 grama) nego srecna ti Nova godina i Dobar pogled |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 01.01.2013. 17:31
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|

Nisam ja bash toliko lood kako izgledam na avatarq! 
Znachi, "gr" = grains, "g" = gram! 
Evo jednog uputstva za 30-06, mislim da se moze dosta zakljoochiti:
http://www.lapua....odata/5/73
A po netu ima gomila balistichkih kaljqljatora, gdi mozete da vidite kolike su razlike u pretiscima, da bi se dobila razlika u brezinama kakva se ovde dobije oduzimanjem/dodavanjem 2gr baruta...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.01.2013. 17:59
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nikakva mudrost nije zaključiti da je RWS daleko bolja municija od PPU (a i od mnogih drugih). Međutim PPU uopšte nije toliko loš (bar po mojim ličnim iskustvima). Ustvari u odnosu na cenu je odličan. Kada bi godišnje ispucao samo 20 metaka, onda nebi žalio i dao bi 80 evra za kutiju metaka. Ali pošto volim da pucam (a i valja se zbog treninga), onda bi mi se desilo da svaki put kad opalim metak koji košta 4 evra. Neko to sebi možda i može da priušti, ali većina naše lovačke populacije ne može. Zato treba da budemo zadovoljni što možemo da kupimo municiju solidne kvalitete (PPU) po ovako povoljnoj ceni. A ko neće da puca PPU i može da si priušti nešta bolje (skuplje) nek izvoli.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 01.01.2013. 18:08
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Nikakva mudrost nije zaključiti da je RWS daleko bolja municija od PPU (a i od mnogih drugih). Međutim PPU uopšte nije toliko loš (bar po mojim ličnim iskustvima). Ustvari u odnosu na cenu je odličan. Kada bi godišnje ispucao samo 20 metaka, onda nebi žalio i dao bi 80 evra za kutiju metaka. Ali pošto volim da pucam (a i valja se zbog treninga), onda bi mi se desilo da svaki put  kad opalim metak koji košta 4 evra. Neko to sebi možda i može da priušti, ali većina naše lovačke populacije ne može. Zato treba da budemo zadovoljni što možemo da kupimo municiju solidne kvalitete (PPU) po ovako povoljnoj ceni. A ko neće da puca PPU i može da si priušti nešta bolje (skuplje) nek izvoli.
Tako je druze Podunavac nego Srecna ti Nova godina |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 01.01.2013. 20:43
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
canis aureus kaže:
^
radi se o original pakovanju PPUa? Kao na onije picture koje sam ubaciJo malo iznad/gore?
Ima li u tiJEm pakovanjima po dve ceduljice od papira na kojima pišu neki brojevi(serija)?
-videh jednom prilikom kod jednog drugara .... kupiJo mundžu, .30-06 PPU Grom, nova original pakovanja ali municija različita i ne liči na GROMa!! Neka zrna kraća a neka duža a olovni vrh prilično veći nego kod GROMa. Klasični SP Spitzer iz PPUa 
Pošto bijade različitih dužina tj 2 različite, povadismo po jedno zrno iz istih i jedan SP 9,7g a drugi SP 11,7g 
A kako ta municija završi u tom pakovanju?!? Kao da je neka rifuza skupljena i zamenjena sa onom koja je bila upakovana ...   imadoh takvu situaciju i sa 22-250 i sa 30-06 kutija bez kontrolne kartice .nisam primetio nista narocito sto se tice preciznosti,cak sam sa malisom imao serije po tri kom. metak u metak.municija je bila iste cene i nisam odmah ni primetio da fale kontrolne kartice.e sad da li je RWS bas cetiri puta bolji(toliko je skuplji)ne znam sve je moguce.Sve najbolje zdravlja i para a za ostalo se sami snadjite. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.01.2013. 20:54
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Joe the hunter kaže:
Podunavac kaže:
Nikakva mudrost nije zaključiti da je RWS daleko bolja municija od PPU (a i od mnogih drugih). Međutim PPU uopšte nije toliko loš (bar po mojim ličnim iskustvima). Ustvari u odnosu na cenu je odličan. Kada bi godišnje ispucao samo 20 metaka, onda nebi žalio i dao bi 80 evra za kutiju metaka. Ali pošto volim da pucam (a i valja se zbog treninga), onda bi mi se desilo da svaki put  kad opalim metak koji košta 4 evra. Neko to sebi možda i može da priušti, ali većina naše lovačke populacije ne može. Zato treba da budemo zadovoljni što možemo da kupimo municiju solidne kvalitete (PPU) po ovako povoljnoj ceni. A ko neće da puca PPU i može da si priušti nešta bolje (skuplje) nek izvoli.
Tako je druze Podunavac nego Srecna ti Nova godina 
Hvala kolega. I ja tebi želim sve najbolje u novoj godini.
|
|
|
|
hercegovac |
Objavljen 04.01.2013. 17:07
|

Stari član

Upisa: 394
Pristupio: 16.05.2011. 20:37
|
PPU  |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 04.01.2013. 17:42
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Ja do sada nisam imao primedbe na PPU a kupujem 7X57R i 8X57JS.
Vrlo je moguće i da je neki prodavac a lovac uvalio neku svoju džebanu mešanu u kutiju a sebi uzeo novu mundžu, u slučaju različite gramaže u jednoj kutiji.
RWS je odlična municija, ja imam još par komada H-mantela ali kada to ispalim vraćam se na PPU jer mi je mnogo 4 eura za metak, bar za sada.
S&B ne može ni da prismrdi PPU sa svojim zrnima, jedino kombinacija sa drugim zrnima što puni ali i cena je skoro duplo veća tada od PPU-a. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 08.01.2013. 21:34
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Cadara 
potpuno se slažem i takođe mislim da ima tih "prepakivanja" ... 
Kad se već do'vatismo RWSa na ovoj temi ... i tamo na temi(RWS) a i ovde ću samo da pohvalim džebanu iz RWSa! Najviše sam koristio TIG, malo manje TUG i TM-RN i retko H-mantel i svi su a omiljeni mi je TIG u 8ci ... ALI cenaaaa je jedina koja me odbi od RWSa ...
Ima prednosti nad PPUom ali poredeći preciznost GROMa(ako ga cev "prihvati" ) i efekat na cilju ... mislim da je GROM sasvim "adekvatna zamena" po 4x manjoj ceni 
Nije GROM bolji ali i ne zaostaje previše!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.01.2013. 10:07
|

Admin

|
canis aureus kaže:
Kad se već do'vatismo RWSa na ovoj temi ... !
-u prethodnIm upisu na sliKi je TUG vs GROM 
a sadE bi' pre'stavEo dva zrnCa koja lično upotrebiK i izvadiK iz krupnijih veprova a radi se opet o RWS i PPU ali sadE TIG vs GROM, naravno u 8x57JS

ovaj desni je naše čedo domaće 
...

|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 09.01.2013. 10:13
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ovo je bas lepo otvaranje za Groma, jel svezija municija ili one prve serije |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 09.01.2013. 10:32
|

Stari član

|
grom je zajeban kada se izuje olovo iz zrna i tada počne da se tumba i menja pravac, što u nekim slučajevima izaziva samo još bolji efekat. Mislim da su grom potrefili za 8mm kalibar, jer ipak zrno je teško 12gr što nije malo, metak je dug i još ako ga cevka prihvata stvarno dobra kombinacija, još da se može i samostalno rolati kao kod komšija bila bi to kombinacija za respekt i slavnom RWS-u. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.01.2013. 10:49
|

Admin

|
vlada lovac kaže:
Ovo je bas lepo otvaranje za Groma, jel svezija municija ili one prve serije
... svežija ne mere bit' ...
Nova pakovanja, sveža mundža ...(sa jelenom na kutiji a ne volfom )

-zbog svog zadovoljstva a njegovog učinka islikah ga malo bolje kako bih ga nahvaliJo više 
Elem, na skoro 210meteri sobaliJo je vepritja od cca 140kg ... prošao kroz lopaticu, džigu, zglob lopatice i ramene kosti i zaustavio se pod kožom prošavši štit i sa druge strane. Šta'š više?!?! ... pade, podiže se, ode nekih 40m sa mesta nastrela i Jope' panu!
;)

|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 09.01.2013. 11:05
|

Lovčina

|
Cadara kaže:
grom je zajeban kada se izuje olovo iz zrna i tada počne da se tumba i menja pravac, što u nekim slučajevima izaziva samo još bolji efekat. Mislim da su grom potrefili za 8mm kalibar, jer ipak zrno je teško 12gr što nije malo, metak je dug i još ako ga cevka prihvata stvarno dobra kombinacija, još da se može i samostalno rolati kao kod komšija bila bi to kombinacija za respekt i slavnom RWS-u.
Cak i da ga cev ne prihvati najbolje uvek se moze koristiti do 100m, a sto kazes da su ga potrefili za 8mm, mislim da je jedan od bitnih faktora brzina zrna pri udaru na cilj i da od nje zavisi kako ce se zrno otvoriti, u 8x57 je izgleda uskladjen da lepo otvara i na manjim i na vecim daljinama. Kolega sa drugog foruma je loveci divlje svinje sa ceke, koristio Groma u 8x57 i 8mm Mauser, po njegovim recima imao je bolje rezultate, manje bezanje sa mesta nastrela i lepse otvaranje na kratkim distancama 30-60m sa 8mm Mauser, verovatno zbog slabijeg punjenja pa samim tim i nesto manje brzine, to su njegova iskustva, ako on laze mene i ja lazem vas.
Cev moje puske nije bas najbolje prihvatila Groma, ali nije ni toliko lose sve do nekih 120m a vec preko toga ne ide, preveliko rasipanje. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 09.01.2013. 11:10
|

Lovčina

|
canis aureus kaže:
vlada lovac kaže:
Ovo je bas lepo otvaranje za Groma, jel svezija municija ili one prve serije
... svežija ne mere bit' ... 
Nova pakovanja, sveža mundža ...(sa jelenom na kutiji a ne volfom  )
Jesi li primetio neke nove detalje, preciznost, bolje ili losije otvaranje i sl. u odnosu na one iz starijih pakovanja, ili je sve isto samo drugo pakovanje |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.01.2013. 11:48
|

Admin

|
Na prethodnim stranama sam stavio i sliku što se tiče preciznosti GROMa, što starije što novije generation a takođe i sa ino tržišta ... mada, moje zapažanje je da je novija production malo preciznija i da su mi sa istom malo uže grupe pogodaka.
Municiju iz starije proizvodnje sam morao "obrađivati" tj olovni vrh koji je toliko s.eban i skrnjen sam rezačem za olovke pa ondaK finom šmirglom dovodio u red i tako preuređena mi je bila za nijansu preciznija dok ova nova zrna izgledaju po tom pitanju "na dosta višem nivou" mada ih malo "doradim" navika valjda 
Jedna od bitnijih razlika je da je novija production ujednačenija tj nema toliko odstupanja od pakovanja do pakovanja(serije) koliko je bilo ranije, ili se bar tako kod mene pokazalo! I, manje flajera ima sada nego sa starom, iako se i sadE desi da neki izleti ali to se dešava i kod mnogo renomiranijih i skupljih serijskih ...
Do sada uglavnom sva pronađena zrna su bila bez olovnog dela, "izuvena", ovo je po tom pitanju(po zadržavanju početne mase) ipak bolje "odradilo"! Biće još prilike da se dokaže i pokaže, nadam se
Jedan moj prikan kome sam poklonio dve kutije stare production GROMa jer dok imado' stari qarabeen koji nije vol'o GROMa istog nisam mogao koristiti, odstrelio je sa istim desetak komada DS od 30 do 130kg na daljinama od 30 do 110-120m i u preko 95% slučajeva bilo je prostrela i izuzetnog krvnog traga ali i manje od 50% pada "u vatri"! Svaka otpucana Ds je i nađena, sa lošijim pogotkom odvlačile su i po 200m ali su uglavnom nalažene u prečniku 30-50m. U početku naviknut na PPU SPRN i SP 12,7g pomalo je kudio efekat GROMa ali kad je video krvni trag koji je mnogo lakše pratiti i kada je svaku pronašao za razliku od kada je koristio SP ... sad samo GROM JS!
Nemam toliko iskustva iz lova sa GROMom zbog starog karabina ali eto iz iskustva kolege sa kojim uglavnom lovim DS ...
Moguće da bi 8mmMauser dao bolje rezultate na kraćim daljinama zbog manje brzine, nisam ga probao jer mi deluje pomalo "anemično" i ima prilično veći pad za razliku od 8x57JS ... a i ovaj se dobro pokazao pa ...

|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.01.2013. 12:12
|

Veteran

|
canis aureus kaže:
Na prethodnim stranama sam stavio i sliku što se tiče preciznosti GROMa, što starije što novije generation a takođe i sa ino tržišta ... mada, moje zapažanje je da je novija production malo preciznija i da su mi sa istom malo uže grupe pogodaka.
Municiju iz starije proizvodnje sam morao "obrađivati" tj olovni vrh koji je toliko s.eban i skrnjen sam rezačem za olovke pa ondaK finom šmirglom dovodio u red  i tako preuređena mi je bila za nijansu preciznija dok ova nova zrna izgledaju po tom pitanju "na dosta višem nivou" mada ih malo "doradim"  navika valjda  
Jedna od bitnijih razlika je da je novija production ujednačenija tj nema toliko odstupanja od pakovanja do pakovanja(serije) koliko je bilo ranije, ili se bar tako kod mene pokazalo! I, manje flajera ima sada nego sa starom, iako se i sadE desi da neki izleti ali to se dešava i kod mnogo renomiranijih i skupljih serijskih ...
Do sada uglavnom sva pronađena zrna su bila bez olovnog dela, "izuvena", ovo je po tom pitanju(po zadržavanju početne mase) ipak bolje "odradilo"! Biće još prilike da se dokaže i pokaže, nadam se 
Jedan moj prikan kome sam poklonio dve kutije stare production GROMa jer dok imado' stari qarabeen koji nije vol'o GROMa istog nisam mogao koristiti, odstrelio je sa istim desetak komada DS od 30 do 130kg na daljinama od 30 do 110-120m i u preko 95% slučajeva bilo je prostrela i izuzetnog krvnog traga ali i manje od 50% pada "u vatri"! Svaka otpucana Ds je i nađena, sa lošijim pogotkom odvlačile su i po 200m ali su uglavnom nalažene u prečniku 30-50m. U početku naviknut na PPU SPRN i SP 12,7g pomalo je kudio efekat GROMa ali kad je video krvni trag koji je mnogo lakše pratiti i kada je svaku pronašao za razliku od kada je koristio SP ... sad samo GROM JS!
Nemam toliko iskustva iz lova sa GROMom zbog starog karabina ali eto iz iskustva kolege sa kojim uglavnom lovim DS ...
Moguće da bi 8mmMauser dao bolje rezultate na kraćim daljinama zbog manje brzine, nisam ga probao jer mi deluje pomalo "anemično" i ima prilično veći pad za razliku od 8x57JS ... a i ovaj se dobro pokazao pa ...
Kamo srece da se oni u Uzicu bave toliko njihovom municijom kao ti kolega CANIS Da su posteni doneli bi ti na kucni prag jedno makro pakovanje gratis naravno.Ali eto....Nego pojasni mi malko molim te ovo oko 8 mmMauser i 8x57 nisam bas razumeo.Inace i sam sam ljubitelj caure 57mm te posedujem oruzja u svim kalibrima caure 57mm |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 09.01.2013. 12:36
|

Stari član

|
Amerikanci nazivaju 8X57JS 8mm mauser i prema njihovom standardu punjenja u ovom kalibru su nešto slabija a samim tim i početna brzina i ostale karakteristike metka. Zbog tržišta u SAD PPU mora da puni 8mm mauser po njihovim standardima ali ta municija zaluta i u našim prodavnicama.
Ja sam takođe zaljubljenik 57mm i za sada 7mmX57 i 8mmX57. |
|
|