Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka za Stručnog pratioca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka za Stručnog pratioca
zoranp
 Nažalost sve se zna, ali svi Chut...no nemora značiti da neće uskoro i Diskusija ..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

paninm

nenad_franc kaže:
po novom zakonu je ukinut pomocni lovocuvar a uveden strucni pratioc,koga svaka lovna grupa mora da ima! kod mene je juce odrzano polaganje koje se sastojalo iz toga sto je dosao ceranic sa jednim mladim,debelim sa naocarima(zaboravio sam kako se zove) i prvo smo imali predavanje koje se sastojalo iz toga kako se koja vrsta ocenjuje i nakon toga ko je hteo mogao je da polaze za ocenjivanje trofeja tako sto je vrsio ocenjivanje trofej srndaca! i drugi deo i ujedno lepsi se sastojao iz srneceg gulasa i pecenog ovna uz muziku do kasno u noc Grin ako nekoga jos nesto interesuje neka pita!

Malo sam zbunjen-naslov je obuka za strucnog pratioca- znaci polazes ispit za ocenjivanje trofeja i automatski postajes strucni pratioc u lovu na sve vrste divljaci,i za sve vrste lovova(grupni i pojedinacni) ?

Lala
 Paninm, nemoj da sse ponavljamo sa upisima, sve je već napisano ranije. To što su neki ljudi po LU obuku za ocenu trofeja predstavljali kao uslov za stručnog pratioca, to je problem onog koji je to radio.
Premotaj prethodne upise na temi.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

misa 71
 Ja ima završenu obuku i sertifikat za strucnog pratioca.
Kada trebam uzeti dozvolu za lov na patke u dozvoli mora da bude upisan lovac koji naravno lovi a mora da bude upisan i stručni pratilac . Ja sam u ovom mom slučaju sada po dozvoli lovac a meni mora neko drugi da bude stručni pratilac ?Confused
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja. Stari

Lala
 Misa71, gde si to završio obuku, i od koga si dobio sertifikat za stručnog pratioca, mislim, ko to organizuje? Možda bih i ja, razmišljam, upisao to. I koliko si platio, ako nije tajna? Valjda ne traje nešto dugo, ta obuka?

Sremac75

Lala kaže:
Misa71, gde si to završio obuku, i od koga si dobio sertifikat za stručnog pratioca, mislim, ko to organizuje? Možda bih i ja, razmišljam, upisao to. I koliko si platio, ako nije tajna? Valjda ne traje nešto dugo, ta obuka?

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

misa 71

Lala kaže:

Kao prvo da se izvinim kolegama lovcima a posebno tebi Lalo sto nisam odgovorio na pitanje a razlog je taj sto pravo da ti kazem nisam nikako otvarao ovu temu posle mog upisa.
Evo odgovora > obuku sam zavrsio 25.12.2010.godine ovde kod mene u LU .
Obuku je organizovalo LU za clanove i to u dva termina(ja sam bio u drugom terminu) i to iz svake sekcije po 2-3 clana . Organizolalo je moje LU a predavac je bio iz LSS stariji covek profesor , pravo da ti kazem zaboravio sam prezime , sve troskove organizacije i ostalog je snosilo LU.
Predavanje je trajalo i pre i posle podne.
Pre podne smo imali predavanje na temu situacija o lovstvu i divljaci , novi zakon o divljaci i lovstvu, bezbednost u lovu kao i izgradnja lovno tehnickih objekata . Naravno dosla je i pauza za rucak.
Posle podne u drugom delu predavanja opet je prva tema bila u vezi novog zakona , duznost i obaveze strucnih pratilaca , zakonske norme , kazne a naravno na kraju su prisutni clanovi LU postavljali pitanja i diskutovali . Eto to je onako ukratko u vezi toga.
Ja sam licno dobio papir na kome je napisano OVLASCENJE ZA OBAVLJANJE POSLOVA PRATIOCA U LOVU DIVLJACI broj>213/210-47 u kome stoji da u lovistu mog LU mogu obavljati poslove PRATOCA U LOVU do kraja lovne 2011/2012 tj.31.03.2012.godine.
Eto to je onako ukratko Lalo. Bye

Sremac75
 I koliko je to koštalo?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

paninm
 pa to se onda sve svodi na placanje,to dodje jos malo ko dopisna skola-ti posaljes pare -oni tebi papir da si sposoban da obavljas to.
Eto jos jedan nacin da se namakne koja para u tanak budjet LSS ROFL

Lala
 Evo šta kaže Zakon o divljači i lovstvu:

Pojedini poslovi lovačkog saveza
Član 8.
Lovački savez, član Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu divljači (u daljem tekstu: CIC) obavlja sledeće poslove:

1.obrazuje komisiju za polaganje ispita za ocenjivanje trofeja divljači i izdaje uverenje o položenom ispitu za ocenjivanje trofeja divljači;
2.stara se o trofejima divljači čija je vrednost izražena u CIC poenima veća od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka;
3.obrazuje Nacionalnu komisiju za izložbe i trofeje koja potvrđuje trofeje divljači ocenjene najvišim ocenama, sastavlja listu trofejnih vrednosti nacionalnih prvaka i rešava o prigovoru na akt za ocenu trofeja divljači koju je dala komisija korisnika lovišta.

Nema u zakonu, da LSS može obavljati poslove obuke za stručnog pratioca, nego samo za ocenu trofeja. A koliko ja razumem, ako sam dobro čitao, stručno usavršavanje je posao Komore. Komora je osnovana par dana posle tvog polaganja.

misa 71
 Tako je Lalo , rekao sam ti , ja sam bio na predavanju u drugom terminu , pre toga je bio jos jedan termin gde je bilo pristno oko 20-tak lovaca clanova LU . Sve troskove koliko ja znam snosilo je LU .

Sremac75

Sremac75 kaže:
PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU ORGANIZOVANJA LOVA, IZGLEDU I SADRŽINI OBRASCA LOVNE KARTE, IZGLEDU I SADRŽINI OBRASCA DOZVOLE ZA LOV KRUPNE DIVLJAČI I DOZVOLE ZA LOV SITNE DIVLJAČI, KAO I IZGLEDU I SADRŽINI OBRASCA IZVEŠTAJA O IZVRŠENOM LOVU
("Sl. glasnik RS", br. 44/2010)

Član 5
Korisnik lovišta mora za svakog lovca u lovu na krupnu divljač, vuka, šakala i lisicu da obezbedi pratnju lica koje vrši stručne poslove gazdovanja lovištem ili lovočuvara (u daljem tekstu: stručni pratilac).
Korisnik lovišta mora da obezbedi stručnog pratioca za svaku grupu lovaca u lovu na sitnu divljač i grupu lovaca u grupnom lovu na divlje svinje, vuka, šakala i lisicu.
Izuzetno, u slučaju da organizuje lov, a da nema potreban broj stručnih pratioca iz stava 1. ovog člana, korisnik lovišta mora da obezbedi pratioca za svakog lovca u lovu na krupnu divljač, vuka, šakala i lisicu, odnosno za svaku grupu lovaca u lovu na sitnu divljač i grupu lovaca u grupnom lovu na divlje svinje, vuka, šakala i lisicu, u skladu sa svojim aktom.
Pratilac u lovu na sitnu divljač i u grupnom lovu na divlje svinje, vuka, šakala i lisicu iz stava 3. ovog člana ujedno je i vođa grupe (u daljem tekstu: vođa grupe).

ZAKON
O DIVLJAČI I LOVSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 18/2010)

Licenca

Član 15

Licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu može da stekne lice koje ima položen stručni ispit za sticanje određene licence, član je Komore i ima odgovarajuće obrazovanje, i to za:

1) izradu planskih dokumenata - najmanje završene osnovne studije;

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene - najmanje završene osnovne studije, a za ostala lovišta - najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe - najmanje završeno srednje obrazovanje.

Lice sa licencom može da obavlja određene poslove u lovstvu, samo ako je zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje tih poslova.

Članu Komore koji je do dana stupanja na snagu ovog zakona položio državni stručni ispit, čiji se posebni deo odnosio na lovstvo i lovno zakonodavstvo, Komora izdaje licencu na lični zahtev.

Licenca se izdaje na neodređeno vreme.

Ministar bliže propisuje program i način polaganja stručnog ispita za sticanje licence, obrazac zapisnika o polaganju stručnog ispita i obrazac uverenja o položenom stručnom ispitu.

Poslovi za koje se stiče licenca

Član 16

Licenca se stiče za:

1) izradu planskih dokumenata u skladu sa ovim zakonom;

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe.

Ne može niko da imenuje stručnog pratioca zato što on mora ispunjavati određene uslove u pogledu struke i stručne spreme.
Imenuju se pratioci/vođe grupe lovaca i za to nije predviđen nikakav sertifikat

PraviloPraviloPravilo
Palica

vuk71
 u ld jelen bap ako nisi dobar sa predsednikom nikada neces postati lovocuvar pa ni fakultet sumarski smer lovstvo nece pomoci, to je kriterijum...

zoranp
 ..bio i ostao...Cry
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

vuk71
 zorane najcrnje je to sto se skoro ne vidi svetlo iz tunela...

zoranp
 ZOV br.697, str.25, naslov" Kurs za pratioce"

Aktivan odnos prema usvajanju novih znanja siguran je i proveren recept za postizanje vrhunskih rezultata u svakoj oblasti, pa i u lovstvu. Držeći se toga, LU Jovan Šerbanović iz Žagubice, u saradnji sa stručnom službom LSS, organizovalo je kurs za stručne pratioce u lovu na srneću divljač. Mr Aleksandar Aca Pantelić uspešno je animirao polaznike. Čak 93 lovca iz Homolja pokazali su veliko interesovanje za ovu temu, zbog čega LU priprema novi kurs koji će se održati tokom aprila. Edukaciji lovaca u LU Jovan Šerbanović poklanja se posebna pažnja i već šesti put zaredom će se u Žagibici održati Međunarodni naučni skup o lovstvu i održivom korišćenju biodiverziteta.
MR Branislav Živković
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75
 A plaćanje strogo na račun LSS?

Šta će nama Komora i licence, kada imamo stručnu službu LSS!
Možda nam ne treba ni zakon?
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Zakon o divljači i lovstvu:

Pojedini poslovi lovačkog saveza
Član 8.
Lovački savez, član Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu divljači (u daljem tekstu: CIC) obavlja sledeće poslove:
1.obrazuje komisiju za polaganje ispita za ocenjivanje trofeja divljači i izdaje uverenje o položenom ispitu za ocenjivanje trofeja divljači;
2.stara se o trofejima divljači čija je vrednost izražena u CIC poenima veća od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka;
3.obrazuje Nacionalnu komisiju za izložbe i trofeje koja potvrđuje trofeje divljači ocenjene najvišim ocenama, sastavlja listu trofejnih vrednosti nacionalnih prvaka i rešava o prigovoru na akt za ocenu trofeja divljači koju je dala komisija korisnika lovišta.
Lovački savez obrazuje komisiju za polaganje lovačkog ispita i izdaje uverenje o položenom lovačkom ispitu, izdaje članske karte svojim članovima i zastupa ih u zemlji i inostranstvu, pruža stručnu pomoć svojim članovima i izdaje lovačke časopise i drugu lovačku literaturu.
Poslovi iz stava 1. ovog člana, obrazovanje komisije za polaganje lovačkog ispita i izdavanje uverenja o položenom lovačkom ispitu vrše se kao povereni poslovi.
Javna preduzeća, privredna društva i lovački savez dužni su da sarađuju u svim zajedničkim pitanjima iz oblasti lovstva i da jedni drugima dostavljaju podatke i obaveštenja potrebna za rad.

Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova....
u članu 5. stav 1., kaže:
Korisnik lovišta mora za svakog lovca u lovu na krupnu divljač, vuka, šakala i lisicu, da obezbedi pratnju lica koje vrši stručne poslove gazdovanja lovištem ili lovočuvara (u daljem tekstu stručni pratilac).

Zakon o divljači i lovstvu:
Sastav Komore
Član 10.
Član Komore može biti lice sa najmanje srednjim obrazovanjem koje je u toku školovanja položilo predmet iz oblasti lovstva.
Članstvo u Komori je obavezno za lica koja obavljaju poslove izrade planskih dokumenata u lovstvu, stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe.

Nigde se ne pominje nikakva obuka za stručnog pratioca, da može da organizuje LSS ili LU!
Jednostavno, nije predvidjena, jer je propisano da stručni pratioci u pojedinačnom lovu mogu biti samo lica koja su položila tokom školovanja predmet iz oblasti lovstva, i koja vrše stručne poslove u lovištu (upravnik lovišta i lovočuvar).
Tako da ja mislim, da je organzovanje ovakvih obuka samo neki vid lične edukacije, i da ne može lovcu, koji nije upravnik lovišta ili lovočuvar, značiti u praksi ništa više, niti mu obezbediti da može da vrši poslove stručnog pratioca u pojedinačnom lovu. Zbog čega su lovci zainteresovani odjednom, da pohadjaju ovakve 'obuke'? To treba pitati polaznike, šta im je objašnjeno (ako je objašnjavano), ko im je objašnjavao, i da li im je predočeno šta jedna takva obuka u stvari znači u praksi (po mom mišljenju, ne znači nešto), da ne bude posle nekih razočarenja.

Ali zato lepo piše, u Statutu Komore:
Ciljevi i zadaci Komore
član 8. tačka 14.
Organizuje stručne i naučne skupove radi edukacije i unapredjenja stručnog rada lovnih radnika, članova Komore uz neprekidno praćenje i primenu savremenih stručnih i naučnih dostignuća u lovstvu.

isti član 8. tačka 11.
Inicira pokretanje postupka kod nadležnih organa protiv lica koja se neovlašćeno bave poslovima iz oblasti lovstva.

Mislim da sam dovoljno napisao, o obuci za stručne pratioce. Koliko je ko platio, ako je platio, za tu 'obuku', da li je to išlo preko LU ili preko LSS, ili na neki drugi način možda, i da li je sve to što se radi oko 'obuke za stručne pratioce' u skladu sa zakonom, razmislite sami. Koliko ja znam, a to i piše u članku, nije Komora nešto takvo organizovala (ovo je organizovalo LU u saradnji sa stručnom službom LSS), pa da bi takva neka obuka mogla da se radi. Niti znam da je Komora dala dozvolu A. Panteliću, da ovakve 'obuke za stručne pratioce' drži.
Moglo je samo OBUKA ZA OCENJIVANJE TROFEJA da se radi, i ništa više, u organizaciji LSS i LU. Sve ostalo je u nadležnosti komore, po mom mišljenju.

zoranp
 ..pa dobro sad ću ja opet što no kažu "ko baba iz kace"...po čemu je to onda vest za jedan časopis koji ima svoju težinu i auditorijum, zar to predavanje nije u neku ruku protiv zakonitoConfused, samim tim zar to neko nebi trebao da spreči ili sankcioniše!! ... pa jeli ima uopšte ikoga ko čita i razmišlja o tome šta čita ili smo mi ovde neke budaletine koje nešto umišljaju, a u stvari neznamo ili nemamo pojma o onome o čemu pišemo!!!KoTuKoga
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 Dopunio sam svoj prethodni upis, Zorane, pa pročitaj.
Ne mislim za sebe da sam budaletina koja ne zna šta piše. Uostalom, članovi propisa koje sam napisao gore, su jasni.
Da li neko 'lovi u mutnom'?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Pravilnik o načinu organizovanja stručne službe za gazdovanje lovištem PROPISI O LOVU 23 16.05.2012. 11:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,562 posete www.srbijalov.com