Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Držanje oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Držanje oružja
Podunavac
 Neznam tačno kakav je zakon u Srbiji, ali u RH (članica EU) kaže ovako. Ormar za oružje treba da bude metalni, takve konstrukcije da ne može da se obije priručnim alatom. I deo za držanje municije mora da bude fizički odvojen od dela za držanje oružja sa vlastitom bravom. Otprilike tako, da sad ne tražim tačnu definiciju i preciziram.
Ovako izgleda moj ormar. Stim da sam nabavio bravu sa bravljenjem u tri tačke, ali još nisam nabavio poluge za bravljenje, pošto planiram da budu od prohroma. Tako da ću na proleće da prepravim način zaključavanja (bravljenja), ponovo ga prefarbam u zelenu boju i planiram neka manje kozmetičke izmene u unutrašnjosti u delu za puške.

i59.tinypic.com/70husl.jpg

i61.tinypic.com/2yy8ksn.jpg

i59.tinypic.com/2ni8e21.jpg
Tri prsta 2Kolce

dzudzubajac
 Ja želim da napravim fino i funkcionalno mesto za oružje i lovačku opremu ali ne bih da bacam pare uludo ako ću kroz 1,2,5 godina morati da dam XXX eura da bih uzeo nešto što je u skladu sa novom regulativom. Zato i pitam za konkretna iskustva...

Drveni ormar koji imam će uz mala ulaganja (1000-2000 din) biti pristojno i sigurno mesto nakon što se sredi. Dece još nemam a dok dođu do stadijuma da mogu da razvale orman, nešto ću smisliti.

Mogao bih uzeti neki od metalnih ormana za oružje od cca 150 eur, ali šta ako se zakon promeni i traži da zidovi "ormana" budu debeli min 3mm ili tako nešto...
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

Podunavac
 Neznam kolega šta da ti kažem. Ovde kod mene za sada policija toleriše ormare koji nisu u skladu sa zakonski propisanim normama. Video sam drvene ormare, tanke limene garderobne, prepravljene frižidere zaključane katancima i svašta nešta. Ali je pitanje dokle će to tako da tolerišu. I ja sam hteo da kupim pravi sef za držanje oružja, municije i opreme, ali mi je bio preskup. Za te pare sam mogao da kupim solidnu pušku. Ni ovaj koji imam nije bio jeftin. Plaćen je 110 evra. Ali kad ga na proleće sredim ispunjavaće sve zakonske norme i nema glava da me boli ubuduće. Ovakav sam imao u planu, dok nisam video cenu.Grin
Tri prsta 2Kolce

rk
 Zakon o oruzju je kao sto svi znamo potpuno anahron.
Pored loseg zakona imamo potpuno odsustvo kulture drzanja i koriscenja oruzja. Prethodno je nazalost uzrok mnogih nesreca, nazalost oni koji bi trebalo da brinu o postovanju propisa, kao i da najbolje poznaju oruzje su cesto potpuni diletanti.
Svako od nas je vidjao svoje drugare iz lova kako se vracaju sa puskama van futrola kroz selo. I dalje pa i ovde na forunima vode se polemike da li koristiti PP municiju ili ne...
Lovacko oruzje u kuci mora da bude ispražnjeno ostavljeno tako da nije dostupno svakom, oruzje za licnu bezbednost zakkn ne zabranjuje da ono bude napunjeno ali zahteva da bude obezbedjeno na nacin da neovlascena lica ne mogu doci do njega.
RK

kimi
 Ovako nešto kao na slici koju je postavio kolega Podunavac se može napraviti za cca 150 evra. Od svega toga najskuplja je brava koja bravi na tri mesta i košta oko 70 evra.

Postaviću sliku ovih dana samo da uslikam, napravio sam nešto slično, za 5 cevi. Samo da napomenem da u cenu nije uračunat rad jer sam sam radio a sve ostalo jeste od kutija,profila, lima,elektroda,nitni,farbe,rukavica...sve ali baš sve sam računao.

Nisam video uživo onaj što se prodaje u oglasima( kaže čovek doteruje iz Mađarske) za 150-200 evra ali mislim da kvalitetom ništa ne zaostaje orman koji sam ja napravio, možda estetski.

Samo da napomenem, ovaj iz oglasa je težak oko 25kg a ovaj što sam ja napravio ima bar 70 kg !!!
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

ssekir75
 мени референт рече само ти лепо закључај сајлом за нешто (у мом случају полице у шпајзу). законски си чист, обезбедио си оружје, а ако неко оће да га узме он ће да га узме и ништа у томе неће да га спречи. кључеви су у гомили ситница, а за сваки случај сам затварач са карабина скинуо и мако га на место где ће мало ко да се сети да га тражи. једног дана, кад будем имао своју кућу, биће направљен и сеф...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

rokvic
 I ja sam imao nedoumicuoko ove problematike...., u ormar od 5 pusaka najcesce ne moze ljucki da stane ni 4, da se ne grebu,ne udaraju jedna od dugu i slicno,a o tome da uguras karabin sa optikom 56 moze samo da se sanjas, ove limene ormare sto donose iz madjarske za 150-200e, covek sam moze da ponese ispod miske...tako da..........., dosao sam do zakljucka da se manem tih metalnih ormara,,jer nemam novca za pravi seg koji je oko 700e,.... krenem i izradu drvenog..... al kako,... odem na tavan, i pronadjem hrastove daske debljine occ 5 cm, i njih iskoristim za sve delove osim vrata ormara, koji sam napravio od istog materijala, ali
taneg ...to mi drugar sve lepo odradi, ormar je dimenzija 150*100*50, tezak ko sam djavo, na njemu ima obicna brava , a kao dodatak sam stavio i katanac... minicija drzim posebno u drugom ormaru koji se isto zakljucava katancem...

kimi
 Orman koji sam je napravio je dimenzija

v x š x d

162 55 32

i58.tinypic.com/wufhj6.jpg

i57.tinypic.com/xfas8g.jpg

i57.tinypic.com/iy1p9e.jpg

i59.tinypic.com/j6of3o.jpg

i61.tinypic.com/2cxzrcz.jpg

i61.tinypic.com/2w510yv.jpg

i59.tinypic.com/2lc8zk4.jpg

i62.tinypic.com/28b5wqo.jpg

Samo da napomenem da orman nije gotov, u planu je da se oblaže drvetom tako da ne štriči u kući već da bude komad nameštaja koji liči na nešto. Zbog toga je farban ručno-valjkom.

Podunavac
 Kolega Kimi svaka čast na majstorluku, ormar je odličan.Bravo 2 Samo da su ovi pretinci sa leve strane malo širi.
Od čega si napravio držač za puške i kako si ga učvrstio?
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

rk kaže:
Zakon o oruzju je kao sto svi znamo potpuno anahron.
Pored loseg zakona imamo potpuno odsustvo kulture drzanja i koriscenja oruzja. Prethodno je nazalost uzrok mnogih nesreca, nazalost oni koji bi trebalo da brinu o postovanju propisa, kao i da najbolje poznaju oruzje su cesto potpuni diletanti.
Svako od nas je vidjao svoje drugare iz lova kako se vracaju sa puskama van futrola kroz selo. I dalje pa i ovde na forunima vode se polemike da li koristiti PP municiju ili ne...
Lovacko oruzje u kuci mora da bude ispražnjeno ostavljeno tako da nije dostupno svakom, oruzje za licnu bezbednost zakkn ne zabranjuje da ono bude napunjeno ali zahteva da bude obezbedjeno na nacin da neovlascena lica ne mogu doci do njega.

Kolega lepo rečeno i sa svime se slažem, osim ovoga zadnjeg.
Sve oružje mora da bude prazno i odvojeno od municije. Ne do ti Bog da upotrebiš oružje u smislu samoodbrane u Srbiji. Ostade bez oružja odma i još možeš robiju da zaglaviš. Zakon više štiti provalnike, lopove i manijake nego pošten svet i vlasnike oružja.
Tri prsta 2Kolce

dzudzubajac

Podunavac kaže:
Kolega Kimi svaka čast na majstorluku, ormar je odličan.Bravo 2 Samo da su ovi pretinci sa leve strane malo širi.

meni to izgleda kao ona sunđer pena koju stavljaju u kofere za oružje, odlična ideja! Bravo 2

Inače iz diskusije vidim da svi brinemo iste brige Smile
Ja ću vrv odraditi ovaj moj orman, staviti mu mali sef u kome ću držati municiju i staviti na orman zaključavanje na 3 mesta, al to nije ono što je neko spomenuo od 70 eur nego obična ormanska bravica koja zatvara vrata u vrata i zakači se za metalne šipkice u vrhu i dnu ormana.
Na taj način će oružje biti obezbeđeno od ukućana i u skladu sa zakonom.

A ako ikad budem imao 500-600 eur viška kupujem sef ;)

kimi

Podunavac kaže:

Hvala kolega.

Sada kad bi ga pravio napravio bih šire ove pregradice jer su malo tesne.

Držač je drveni, čamova daska za crep(to sam imao), obložio sam je samolepljivim sunđerom-penom ili šta li je već, kupio sam u radnji "uradi sam" prodaje se u rolni na metar.

Drveni držač je pričvršćen za "el" profil koji se nalazi na leđima ormana tako što sam dasku prosekao (ne presekao) do pola celom dužinom i navukao je na "el". Zatim sam probušio dve rupe kroz dasku i profil i fiksirao sa dva klina( dva eksera koji prolaze kroz sendvič daska- metal- daska).

Kroz isti taj "el" profil sam probušio još jednu rupu i pričvrstio-utiplovao ceo orman za zid.

kimi
 Ima još jedna stvar koju bih izmenio sada ponovo da radim.

Ujedno i najbitnija stvar u celom poduhvatu, a to su vrata. Okvir za vrata je od ZP profila a vrata sam pravio od kutija 30x30 što je greška. Vrata bi bila bolja da se prave od kutija 25x25 ili 25x30 ma koja god kombinacija samo da je jedna dimenzija 25mm.

Zašto? Zato što je sam ZP sa zubom od 30-35mm pa vrata da bi se otvarala mora malo da se izvuku a ako su dimenzija 30x30 to automatski znači da će vrata ostati "jača" od konstrukcije kao kod mene. U mom slučaju to neće imati posledica jer će se oblagati drvetom pa će drvo sakriti mane ali ko planira samo metal da radi bilo bi dobro da se ispoštuje ovaj detalj ne zbog funkcionalnosti već zbog estetike.

nidzamotocross
 Kimi, dobro urađeno. Bravo 2
Još bolje je što si rešio da oblažeš daskom, jer na primer meni, pored funkcionalnosti treba i lep izgled, baš kao što si rekao, da bude komad nameštaja.

Ja još nisam rešio ovaj problem, oružje čuvamo pod bravom, ali treba nam jedan lep ormarčić za ovih nekoliko cevi. Mislim da ću se ipak odlučiti za varijantu koju je pomenuo Ssekir, a to je lep ormar, po mogućstvu i zastakljen, sa lepom zelenom pozadinom i dobrim drvetom, nekim diskretnim osvetljenjem da sve to uobliči, a kroz štitnike obarača će biti sprovedena sajlica koja će biti ušrafljena u zid verovatno i obezbeđena katancima. Municiju bih čuvao u fioci ispod toga, da mi bude pristupačna, da ne bih morao da vadim sve i da vraćam pri svakom lovu. I ona bi bila pod ključem, kao i ceo ormar. A za sve to ne treba mnogo para, jer za ovoliko cevi koliko imamo u porodici, treba nam veliki sef koji je bezmalo 1200e. Jaooo
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

DakiNS
 Ja sam razmišljao o oblaganju ormarića sa daskom , pa sam video u Uradi sam trake plute debljine oko 3 mm i odlučo da ipak plutom obložim, posebno stoga što zbog vrata nemam mnogo mesta na raspolaganju a plutu imaju u različitim bojama pa se može napraviti neka vrsta intarzije , tako da bude privlačno na oko.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

AJDUK
 Mozda nekom bude od koristi, da u postojeci ormar uradi ovako nesto

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/96/49/36/9649368ea7594b01d862c6d4dc03531c.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/38/cb/2f/38cb2fb34c4b7c6315b219a356c40b7d.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/62/39/2e/62392e1a692cc79273c449e32e7b096f.jpg

davorcalic
 Kod mene stari šifonjer trokrilac ima funkciju dršanja pušaka u duplom delu a municije,pribora za čišćenje,raznih sitnica i odela u jednom delu....oba dela (dupli i jednodelni deo) imaju svoju bravu koja bravi dole i gore ,šipkom... mesta koliko oćeš.... nije mi lepo složeno pa nisam hteo da slikam,kad bude skockano postaviću...
Žena mi Makedonka....ena Shock

dzudzubajac
 Nakon nedelju dana posla (paralelno sam radio na ormanu i selio se) evo da prikažem kako je napredovao moj orman Smile

1. tesarski radovi - povađene police sa desne strane, ostavljene samo dve na razmaku od 20 i 30 cm. Ostalo je 135 cm za puške. Sa leve strane ostavio sam prostor za odeću, a možda ću dole montirati neki sefić za municiju, ako uspem da nabavim nešto jeftino i pristojne veličine (minimum 40x30x30)

www.dodaj.rs/f/2p/ZR/1MBTE6eq/20150406181335.jpg

2. Ukrajanje podloge. Izabrao sam neki itison-veštačku travu. Otprilike sam hteo ovako nešto, samo malo manje i tanje ali jedino što je odgovaralo je bilo u odvratnoj zelenoj boji, tako da je ovo bila najbolja alternativa.

www.dodaj.rs/f/1d/jW/4HT4NnRl/20150406203508.jpg

3. Početak lepljenja.

www.dodaj.rs/f/1t/L8/1iHNwkc7/20150407192144.jpg

4. Montirana brava sa šipkom. Na vratima imam samo jednu bravu koja zatvara na tri tačke, jezičak ide u druga vrata i šipka se kači gore i dole.

www.dodaj.rs/f/1V/Z9/jKF8fFO/20150409201140.jpg

5. Motiranje diskretnog LED osvetljenja. Ovo je mikroprekidač koji pali led diode pri otvaranju ormana, jedan red iznad pušaka, drugi red iznad odeće (jakni). Diode su "warm white" tj slabije žućkasto svetlo. Nisam hteo nešto što sija ko diskoteka...

www.dodaj.rs/f/3h/gh/6WiE4RZ/20150409201207.jpg

I na kraju kako sve to izgleda, sa par detalja.

www.dodaj.rs/f/A/Ea/4l1AmDV4/20150411213118.jpg
www.dodaj.rs/f/c/Rm/pcVQDBm/20150411213108.jpg
www.dodaj.rs/f/30/zJ/1gW8Pzsj/20150411213056.jpg

Ona poličica na koju se naslanju cevi pušaka nije ispala idealno, jako je teško krojiti ovaj itison. Pokušao sam da izvučem traku pa sa njom da opšijem, ali teško je saviti itison,mnogo je krut. Na kraju sam sekao komadiće i lepio pa se negde malo vidi spoj kada se zagleda, ali ja sam zadovoljan za prvi ovakav pokušaj.

Pre nedelju dana sam podneo zahtev za oružje pa sad čekam da se čike u plavom smiluju i da krenem da punim orman. Planirao sam 3 mesta za puške pošto ne verujem da ću imati potreba a ni mogućnosti da se pružim više... Položara, karabin, možda poluautomatska sačmara ali verovatnije vazdušara i to je to Smile

Kako me mnogo nervira ona fleka na lesonitu (orman je star 20ak godina) vrv ću i te pozadine oblepiti sa čojom ili odraditi nešto slično...
Ostalo mi je još da ubacim traku za dihtovanje na spoju ormana i vrata, da mi ne upada fina prašina, i da ubacim nešto da upija vlagu, onaj silikatni gel.

edit:
Ako nekog bude zanimalo da radi ovako nešto evo proračuna troškova
-itison 1kvm cca 700 din, ja sam utrošio nešto jače od tri kvadrata
-lepak "sintelan" 800gr 700 din
-led diode 5m 4,5$ na aliexpressu, utrošio 1m
-alu profil za led diode 700 din
-ispravljač, kablovi, mikroprekidač od kuma lovca-elektroničara Smile
-bravica, šipka, vođice,... 1300 din
-traka za dihtovanje 300 din

Podunavac
 Колега ормар је стварно лепо испао.Odobreno Али се поставља питање дали он одговара законским нормама због дрвених врата и слабих шарки? Дали је законом прописано од каквог материјала мора да буде ормар, или каква својства мора да поседује?
Tri prsta 2Kolce

dzudzubajac
 Ispravite me ako gresim, ali u zakonu pise da municija i oruzje treba drzati na bezbednom mestu, van domasaja ostalih lica, te da municiju i oruzje treba drzati odvojeno.

Ako nekim podzakonskim aktom ovo budu dalje regulisali (da mora lim odredjene debljine,...), u desni deo cu ubaciti rucno napravljeni ormaric od lima, te cu tako ispostovati zakon. Ovako imam taman dovoljno mesta za svu opremu, a mesta za jos jedan orman u sobi bas i nemam Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Sajam FeHoVa - Lov, ribolov i oružje Budimpešta LOVAČKI SAJMOVI 43 20.02.2020. 18:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,951,511 posete www.srbijalov.com