Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: M48

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
M48
velja
 po nacinu okidanja recimo....
posedujem m 70 iz 1986 god...sa ubrznicom i to ima velike prednosti...kod preciznog nisanjenja.
sanduk ima navoj za drzace optike...lovacke nisanebolji finis celog oruzja...a m 48 se mora debelo preraditi da bi bio to sto m 70 vec jeste,u zove me zena biceena
8x57jsStari

velja
 moj m 70
8x57jsStari

PEZ
 Mislis li da ce neko ko preradjuje M48 da bude kao sa tvoje slike, ostaviti originalno grubo okidanje?
Kolko vidim i ovaj na slici ima optiq,
Da M48 trazi obradu (doradu) da bi postao tipican lovacki karabin to stoji i zahteva dosta rada ali svakako se onda dobije pucaljka bolja(citaj lepsa) od standardnog(fabrickog) M70.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

ssekir75
 ljudi, poredimo osnovnu i luksuznu varijantu necega. m48 je serijski radjena vojnicka puska namenjena svakom vojniku, od nepismenog seljaka i fizikalca do doktora nauka. ako je u dobrom stanju prilicno je precizna. sa druge strane imamo lovacki karabin izveden od NAMENSKE snajperske puske. normalno je da za civilno trziste mora da bude i nasminkan. ALI OBE PUSKE IMAJU POTPUNO ISTE DELOVE, dakle mehanicki su identicne.

problem je SAMO u tome sto m48 u originalu po zakonu ne sme u lov, a ako mu promenis kundak sme.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

velja

pez kaže:
Mislis li da ce neko ko preradjuje M48 da bude kao sa tvoje slike, ostaviti originalno grubo okidanje?
Kolko vidim i ovaj na slici ima optiq,
Da M48 trazi obradu (doradu) da bi postao tipican lovacki karabin to stoji i zahteva dosta rada ali svakako se onda dobije pucaljka bolja(citaj lepsa) od standardnog(fabrickog) M70.

to sigurno,jos da se stavi cevka od m 53,pa kundak do kraja,pa brzi nisani,kako bi to lepo izgledalo i funkcionisalo srbijalov
8x57jsStari

ssekir75
 pa sta tu onda ostade od m48? Smile
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

DakiNS
 Kada se sve doradi od 48-ice ostaje samo imeSmile
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

velja

ssekir75 kaže:
ljudi, poredimo osnovnu i luksuznu varijantu necega. m48 je serijski radjena vojnicka puska namenjena svakom vojniku, od nepismenog seljaka i fizikalca do doktora nauka. ako je u dobrom stanju prilicno je precizna. sa druge strane imamo lovacki karabin izveden od NAMENSKE snajperske puske. normalno je da za civilno trziste mora da bude i nasminkan. ALI OBE PUSKE IMAJU POTPUNO ISTE DELOVE, dakle mehanicki su identicne.

problem je SAMO u tome sto m48 u originalu po zakonu ne sme u lov, a ako mu promenis kundak sme.

kolega da li bi ti voleo da lovis sa originalnim, m48...?!i nikada nisam razumeo lovce koji love sa PAPOVKOM,M 76 snajperkom,M 48, koji nose maskirnu uniformu,redenike od m53,kokarde,sajkace....da li to lici na pravog lovca,zaljubljenika u prirodu....?!zar lov nije uzivanje,opustanje,sjedinjavanje sa prirodom... a pojedinci kao da u rat idu,samo hvale jos bombe Lovac 1
8x57jsStari

ssekir75
 da. mada iskreno vise bi voleo m24. volim vojno oruzje. jel to neki problem? jedan od razloga je i sam nacin na koji ja nosim oruzje, onako kako to propisuje PS. a LK nema gornju oblogu, pa pravo preko cevi, pa ode bruning u 3 lepe...

PEZ

ssekir75 kaže:
da. mada iskreno vise bi voleo m24. volim vojno oruzje. jel to neki problem? jedan od razloga je i sam nacin na koji ja nosim oruzje, onako kako to propisuje PS. a LK nema gornju oblogu, pa pravo preko cevi, pa ode bruning u 3 lepe...

Jos ako ima ČK
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

ssekir75
 ne. čk je lepo imati jer ih je jako malo napravljeno, ali skače i rita se ko magare. obična m24, još ako je iz belgijskog kontingenta, milina Kiss

Indjijanac

ssekir75 kaže:

u kom to zakonu piše kako kundak treba da izgledaZbunjen
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

ssekir75
 nemam trenutno lovacki prirucnik uz ruke, ali znam da po tackama piše "zabranjeno je loviti vojnim oružjem i vojnom municijom". pogledacu popodne, nemam vreme sad da kopam po netu.

municija je u jasna, a upravo zbog tog tvog pitanja ja i postavljam pitanje koja je sustinska razlika izmedju originalne vojne m48 i "lovackog karabina" napravljenog od nje. pitanje je na mestu, jer osim sminke druga razlika ne postoji.

ssekir75
 naso sam, zakon o divljaci i lovstvu iz 2010

Zabrane u lovu
Član 76.
Zabranjeno je loviti lovostajem zaštićenu divljač:
1) ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama;
2) krupne divljači prigonom, pogonom ili psima, osim divlje svinje, vuka, šakala i lisice;
3) upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim u lovu na divlju svinju, vuka, šakala i lisicu), aeronautičkih mašina, ogledala, elektronskih uređaja, audio uređaja i živih mamaca, kao i upotrebom hrane sa omamljujućim sredstvima;
4) upotrebom pasa koji nisu lovački rasni psi, pasa koji nisu vakcinisani i obeleženi u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo i pasa onih rasa čija upotreba nije predviđena lovnom osnovom;
5) upotrebom sokola i drugih ptica grabljivica u lovištima u kojima takav način lova nije predviđen lovnom osnovom;
6) upotrebom luka i strele i samostrela u otvorenim lovištima, kao i u ograđenim lovištima u kojima takav način lova na krupnu divljač nije predviđen lovnom osnovom;
7) zamkama ili klopkama, a ptice pomoću lepkova, mreža i kućica sa mrežom ili pomoću drugih sredstava za masovno hvatanje, odnosno uništavanje ptica;
8) gađanjem iz motornog vozila i gaženjem motornim vozilom;
9) vojničkim oružjem i vojničkom municijom;
10) sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;
11) krupnu divljač puškom sa neolučenim cevima, osim divlje svinje;
12) ostalim nehumanim metodama i sredstvima koja mogu da izazovu lokalni nestanak ili ozbiljan poremećaj u populaciji divljači.

Indjijanac
 nisam o ovom dosad imao prilike razmišljati,ali prilikom registracije i dobijanja oružnog lista u njemu piše lovački karabin 8*57js,medjutim kad malo razmislim vojnička puška m48 je u kompletu sa bajonetomConfused
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

bturjane
 ssekir75 kaže:

Kolega jel ova odredba pise u istom onom zakonu gde je propisano i kakav volan treba da bude u automobilima?Hmmm
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

PEZ
 Kolega ssekir sad gresis, kundak kao deo puske ne "podleze" zakonu i sasvim je nebitno da li ces na M48 imati originalni vojnicki, sa sve oblogom, kundak ili neki drugi preradjeni da bi s njim mogao da lovis. Ono sto M48 odvaja od lovackog karabina je nosac(drzac) bajoneta (ako taj deo tako mozemo nazvati)

Ako pogledamo PAP-ovku koja se prodaje kao LK moze se primetiti da je u odnosu na "original" razlika u tome sto je skinut tromblonski dodatak, tromblonski nisan i bajonet, znaci sve ono sto nema nikakve veze sa odstrelom divljaci i sto oruzje cini vojnim. Kundak kao kundak ostaje isti, isti mehanizam isti mehanicki nisani(mada bi se o ovome moglo diskutovati, jer ne vidim svrhu postojanja nisana do 2000m na lovackom oruzju, ovde mislim i na nisane M48)
P.S.

ssekir75
 ono, istina je da u pravilu za m48 pise da se njome dejstvuje vatrom, nozem i kundakom, ali necu valjda na bajonet da se borim sa svinjom (mada bi ponekad dobro dosao ;) ). uostalom, eto vam zakon pa procitajte sami.

http://www.ecolss...u_2010.htm

m48 je vojnicka puska i po sadasnjem zakonu ne moze u lov. isti mehanizam sa drugim kundakom moze. to je nelogicnost na koju ja sve vreme ukazujem. isto vazi i za papovku i za m76 (na njoj se cak nista ne menja). jedno vreme se cak i crna strela mogla kupiti kao lovacki karabin. pa nema rebro za bajonet, sto da ne...Confused

bturjane
 ssekir75
m48 je vojnicka puska i po sadasnjem zakonu ne moze u lov. isti mehanizam sa drugim kundakom moze. to je nelogicnost na koju ja sve vreme ukazujem. isto vazi i za papovku i za m76

Kolega ove zakone sto ti navodis regulisu odredjene oblasti ali ovo sto ti pises nije regulisano NIJEDNIM od njih niti bilo kojim drugim u svetu gde se navodi KAKAV KUNDAK TREBA DA BUDE (civilni i vojni) mislim da si u debeloj zabludi inace istina je da bi trebalo uraditi neke prepravke sa (M48) vojne puske za (LK)civilnu upotrebu kao karabina sto je i kolega PEZ naveo:
-uklanjanje nosaca(drzaca) bajoneta
-promena nisana,prednjeg i stelujuceg zadnjeg
-kao i skracivanja cevi(nije obavezno)ali je prakticnije iz vise razloga
i to je to a promena kundaka je stvar izbora i ona nije nigde regulisana zakonom kao i promena okidaca stelujucim ili za dva sa ubrznicom
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Podunavac
 Ljubitelj sam vojnog oružja i veliki poštovaoc vojničke puške Mauser K98. I dan danas mi je žao što je više nemam u svojoj kolekciji. Voleo bi i da imam M24 sa grbom Kraljevine Jugoslavije, a još više originalni ČK. Međutim nikad si nebi dozvolio da sa ovim puškama uđem u lovište. Pre dve godine je moj pobratim Apinest radio svoju M48 kod majstora Jevtića u Kragujevcu, a kada je bila gotova zajedno smo išli po nju. Jevtić je na njoj uradio sve što je potrebno da bi postala pravi LK. Skidanje kaskada na cevi, skidanje vojnih i postavljanje lovačkih nišana, Bušenje rupa na sanduku za montažu optičkog nišana, obrada i prerada ručice zatvarača, štelujući obarač sa lovačkom kočnicom umesto vojnog, nov kundak (lovačkog tipa), poliranje uvodnika metka u cev (rampe) i bruniranje cele puške. Mnogo posla, ali sada je to pravi lovački karabin i izgledom i namenom. O ceni nebi ovoga puta, pošto je Jevtić jedan deo odradio drugarski. Ne mogu da nađem slike da se vidi kako ta puška sada izgleda. Ali ima slika negde na portalu, pošto sam ih postavio nakon povratka iz Kragujevca.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,129,087 posete www.srbijalov.com