Lala kaže:
Tačno je, DJuro, da su učesnici sastanka u Tovariševu, dobili nezvaničnu informaciju, da će u Sl. list APV br.7 izaći odluke o ustanovljenju lovišta, i konkurs za dodelu. Obaveštenje je dato i usmeno, a koliko čujem, izgleda i na jednom papiru, bez zaglavlja, potpisa i pečata.
Postavlja se pitanje, da li su uprave LU, koje nisu uradile sve radnje vezane za deljenje starih LU, osnivanje novih, i sprovodjenje odgovarjućih odluka i pravnih radnji, trebale da krenu u posao 'na reč'? To je malo neozbiljno. Takodje mislim, da nema opravdanja za onoliko kašnjenje u objavljivanju Sl. lista. Ako već nije moglo da se štampa i distribuira za kratko vreme, barem je elektronska verzija mogla biti objavljena na vreme, a ne ovako - i još pride, sa skraćenjem roka. Zašto nije posao uradjen na vreme (oko lovišta) i zašto se sada prelama preko kolena? Mislim da nadležni moraju da budu tolerantni, kada su u pitanju dostavljanje dokumentacije za konkurs, inače će biti zbrke i haosa.
Ima i druga strana medalje: kako neko misli da novoformirana LU, čak i kad stignu da konkurišu, kako dakle da stignu da naprave planska dokumenta, da ih usvoje i odnesu na odobrenje, da bi mogli da otvore sezonu?
Treća stvar: ima još lovišta, u kojima je premer uradjen odavno, koliko znam, navodno su čak i odluke o ustanovljenju donete, ali nisu objavljene ni odluke o ustanovljenju, ni konkurs?! Evo samo za primer: Bač (lovište Morgaš), B.Palanka (Tikvara), Zrenjanin...
Četvrto: koliko znam, čak nisu ni svi predstavnici novih LU pozvani bili na satanak.
Zašto se dočekao zadnji momenat?
Eto to je slika trenutne situacije.
Nije bas slika trenutne situacije kako si je ti sada opisao, u mnogome si preterao, i u mnogome si projecirao problem gde nema problem. Ajd nisu sva lovista jos ustanovljeni, nije svuda islo bez problema, predstavnici novih LU (ako su uzeti u obzir) su bili pozvani (mozda nije svuda bas sve reseno), ima jos sastanaka, moramo verovati da ce biti na vreme sve ok. Jeste, nisu sva planska dokumenta gotova, bice tolerantni maksimalno, koliko cujem.
Nisam preterao ni u čemu, Djuro. Mogu da ti tačno kažem primerom, za ono što znam, da nisu bili pozvani predstavnici. Ne znam ko je pogrešio, što ih nije pozvao, da li domaćin sastanka, ili savez ili sekretarijat, ne mogu to da kažem, ali nisu bili pozvani.
Ako je ideja bila da se posao završi do nove lovne sezone, onda smatram da je puno vremena potrošeno, a da se sad stvari rešavaju 'navrat-nanos', u cajtnotu.
Ima tu još nekih stvari, ali neću da potenciram, baš iz razloga da ne bih pravio upisima još veći problem.
Veruj mi da sam bio vrlo odmeren, u prethodnom upisu. Ne kažem to napamet. Ti možeš da smatraš da sam preterao, a ja tvrdim da sam bio maximalno odmeren.
Sada je kasno za neke spektakularne skokove i sumnjičave izjave.
Lov počinje za nedelju dana turisti su najavljeni sijaset novih obaveza i zakona je palo na nejaka pleća LU odnosno UO LU.
Stoga molim da se za sada posvetimo radu ovih nekoliko dana i da inostrani lovci ne osete nevericu prema bilo kom organu lovačke organizacije.
Nisam rekao da nećemo budno pratiti svaki potez LSV ...
To je normalno ali daj da vidimo kako će to sve da funkcioniše nemoj da sviramo kraj pre početka utakmice,tranzicija je uvek,uvek neizvesna i u početku najčešće i ne efikasna.
Kao neki dugogodišnji lovac nisam ni navikao na neke idealne saveze na bilo kom nivou još pamtim od one SFRJ pa hajde da vidimo ako nas i ovi izigraju bar će ostati zabeleženi u istoriji lovstva kao takvi a Bože daj možda bude i za pohvalu.
Jedno je sigurno ti ljudi znaju da rade samo je pitanje kojem cilju se okrenu a do tada pustimo neka vreme kaže svoje.
lovacbvs kaže:
Jedno je sigurno ti ljudi znaju da rade samo je pitanje kojem cilju se okrenu a do tada pustimo neka vreme kaže svoje.
Cilj u opšte nije lovački, etički, moralni... cilj je poguban po lov i lovce, po LU u kojima su oni članovi. A vreme je pokazalo, tako da nema šta više da pokazuje.
Od kada se ovde, na ovoj temi i njoj sličnim temama piše o svemu što se događa. Pojedini upisi iz 2009. i 2010. godine "bole" koliko se obistinjuju tako daaa...
Manimo se mi njihovog "znanja" i "poštenja"
Plašim se da vremena u Vojvodini nema preterano puno. Lovišta su uglavnom ustanovljena, konkursi negde prošli, a negde se očekuju.
Mnogi su neprijatno iznenađeni kako konkursima, rokovima... tako i činjenicom da dva velika igrača NP i "Vojvodinašume" u opšte ne igraju čisto, a koji su im ciljevi...može da se samo naslućuje, ali sigurno nisu časni.
lovacbvs kaže:
Sada je kasno za neke spektakularne skokove i sumnjičave izjave.
Lov počinje za nedelju dana turisti su najavljeni sijaset novih obaveza i zakona je palo na nejaka pleća LU odnosno UO LU.
Stoga molim da se za sada posvetimo radu ovih nekoliko dana i da inostrani lovci ne osete nevericu prema bilo kom organu lovačke organizacije.
Nisam rekao da nećemo budno pratiti svaki potez LSV ...
To je normalno ali daj da vidimo kako će to sve da funkcioniše nemoj da sviramo kraj pre početka utakmice,tranzicija je uvek,uvek neizvesna i u početku najčešće i ne efikasna.
Kao neki dugogodišnji lovac nisam ni navikao na neke idealne saveze na bilo kom nivou još pamtim od one SFRJ pa hajde da vidimo ako nas i ovi izigraju bar će ostati zabeleženi u istoriji lovstva kao takvi a Bože daj možda bude i za pohvalu.
Apsolutno si u pravu, lovacbvs, to i ja stalno kazem. Da ne osudjujemo u startu odmah sve na propast, a to mnogi rade.
A jedini argument im je, "pa zar se ne secas sta su radili".
uro, iz godine u godinu je tako...kad počne lovna sezona, samo da je pucanja po lovištima, svi problemi se guraju pod tepih...do sledeće godine.
Pa se onda kao neprijatno iznenadimo kako bre manjak, pa kako VL da dobije obeležavanje lovišta, pa kako ovo, pa kako ono...
A dok se puca ništa drugo nije bitno. Žalostno je što se politika umešala i u ovu sferu života mnogih od nas...ali gde god su pare tu je politika i političari.
Nisam baš za bezrezervnu podršku LSV-u, već samo pojedincima u LSV-u koji to zaslužuju.
punisher kaže:
uro, iz godine u godinu je tako...kad počne lovna sezona, samo da je pucanja po lovištima, svi problemi se guraju pod tepih...do sledeće godine.
Pa se onda kao neprijatno iznenadimo kako bre manjak, pa kako VL da dobije obeležavanje lovišta, pa kako ovo, pa kako ono...
A dok se puca ništa drugo nije bitno. Žalostno je što se politika umešala i u ovu sferu života mnogih od nas...ali gde god su pare tu je politika i političari.
Nisam baš za bezrezervnu podršku LSV-u, već samo pojedincima u LSV-u koji to zaslužuju.
Punisher, ok, slazem se, nisu svi bez greske, ali ko od nas jeste? Taj nek baci prvi kamen. Naravno da ne sme sve da se gura pod tepih, ali ajde da ne kvarimo sve, nego da nadjemo pravo resenje.
Nije bas najbolje reci, "Vi ne valjate, ili to sto radite ne valja", to je lako, to moze svako dete, nego vec reci kako to konkretno ispraviti !!
punisher kaže:
Kolega Djuro oni jako dobro znaju šta ne valja ali njima to odgovara.Celo vreme na forumu iznosimo nepravilnosti da je kuvar hteo deo toga je već mogao ispraviti,ali neće jer nije u njegovom ličnom interesu .Čak šta više prave nove ujdurme i prevare ne bi li na još bezobrazniji a sigurniji način muzli lovačke novce a za uzvrat :- ((
Punisher, ok, slazem se, nisu svi bez greske, ali ko od nas jeste? Taj nek baci prvi kamen. Naravno da ne sme sve da se gura pod tepih, ali ajde da ne kvarimo sve, nego da nadjemo pravo resenje.
Nije bas najbolje reci, "Vi ne valjate, ili to sto radite ne valja", to je lako, to moze svako dete, nego vec reci kako to konkretno ispraviti !!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
uro, pošto držim da u LSV ima pemetnih ljudi, fakultetski obrazovanih, iskusnih i sa dosta prakse u "nogama" i "glavi" prosto mi neverovatno dođe da i posle svih ovih silnih pisanja po ovome forumu ne žele, ne mogu da prihvate realnost.
Ako pažljivo čitaju naše upise, a znam da čitaju ( dobro jutro drugari!!!! ) i ako su želeli da shvate gde su pogrešili, i ako su želeli da greške isprave, odavno bi ih ispravili jer su kroz naše kritike za koje mogu da smatram da su dobrim delom bile konstruktivne, razmišljanjem i dedukcijom mogli doći do određenih zaključaka po analogiji
Elem ,ako hoćeš da naučiš, da se popraviš, naučićeš i iz kritike. Znaš kako se kaže: Pametnom je i jednom dovoljno reći, budali sto puta da kažeš džaba ( figurativno rečeno, tako glasi poslovice, da se neko ne uvredi ).
A ako ne želiš da naučiš...eee pa onda prijatelju moj džaba mi ovde pišemo. Čim počne lovna sezona i cevi se ogarave, baš briga lovce za probleme.
Od tog momenta LSSi LSV su zakon, predsednici LU vladaju, sve se zaboravi...
Tako nam i treba brate uro. Zaista je Lala u pravu kada kaže da imamo baš onakvo rukovodstvo kakvo i zaslužujemo. Ili tako nekako
Hehehe, zabole stranca za naša unutrašnja dešavanja. On plati, dodje, odstreli, provede se za svoje pare, i ode. A mi ostanemo.
'Nemoj sada, nije vreme'?!? Došli stranci, a mi se brukamo? Teško da je to dobra logika! Sutra će biti 'nemoj sada, sezona je u toku', pa prekosutra 'nemoj sada, ide Nova godina'.
O utisku pred strancima treba prvenstveno da vode računa oni, koji predstavljaju savez ili LU, pa i državni organ zadužen za lovstvo. To im je posao, i dužnost. Da neće neki Hans, ili neki Djovani, da čita forum? Nemoj me zasmejavati.
Nego, šta bi sa Sl.listom APV, br.8? Još gora priča nego sa prethodnim brojem!? Hajde da vidimo, ovih dana, šta će da se desi, da ne bude iznenadjenja oko nekih lovišta i konkursa? Šta je sa lovištima koja nisu još ustanovljena? Šta je sa lovištima u kojima ni premer nije uradjen? Da li oni nemaju lovni turizam, ili, da li njihovi lovci ne treba da love?
Djuro, nije jedini argument 'zar se ne sećaš šta su radili?'. Mnogo bolji argument je 'zar ne vidiš šta rade?'. Mislim da nisi sasvim u toku dešavanja.
Za početak, pogledaj šta piše u ZODL, oko oglasa za davanje lovišta na gazdovanje.
Da ne misli niko, da ako ne pišem neke stvari, nisam upućen i ne vidim. I nisam jedini, koji vidi.
U duhu našeg kolege Temuđina, da i ja nešto ispišem.
PRIČA O MRAVU
Jednom ne tako davno, živeo je srećan i vredan Mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao. Bio je vredan. Veseo. Jednom rečju, bio je srećan dok je radio.
Pevušio je vesele pesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični. Slušajući pesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio da se mrav previše zabavlja, a premalo radi, jer nema pravo usmerenje i šefa koji bi ga kontrolisao.
Zato je zaposlio Bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka mrava na posao (odnosno sa posla).
U tu svrhu, uspostavila je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata.
Sa vremenom, broj dokumenata se povećavao i zbog povećanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekog ko bi pripremao papire i izveštaje.
Zaposlili su Pauka koji je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.
A mrav? Mrav je i dalje radio kao i pre.
Izveštaji koje je dostavljala Bubamara su bili izvanredni.
Direktor Stršljen je bio oduševljen izveštajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je počeo da zahteva: uporedne studije sa grafikonima, analize trendova razvoja, itd.
Da bi se zadovoljio direktorov zahtev, bilo je nužno da se zaposli Hrčak koji bi bio direktna pomoć direktoru. Njemu su odmah kupili nov računar sa štampačem.
Srećni i vredni mrav je i dalje radio kao i pre. Jedino se požalio da bi mu bilo lakše ako bi imao neki računar. Nisu mu odobrili.
Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nešto požalio i direktor Stršljen je odmah shvatio da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto šefa službe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava.
Na novo radno mesto je zaposlio Cvrčka. On je odmah po svom dolasku zamenio celokupni nameštaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov računar sa ravnim, LCD ekranom.
Broj računara je narastao i morao je da se kupi i instalira i mrežni server.
Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je uzgred bio njegov pomoćnik u predhodnoj firmi). I tako je zaposlio Stenicu.
U isto vreme Mrav je postajao sve manje srećan i sve manje produktivan. Opet je tražio računar. Opet mu nisu odobrili.
Situacija sa Mravom, zabrinula je Cvrcka i on je zaključio da mora da naruči studiju o zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Upoznao je sa tim direktora Stršljena koji je shvatio Cvrckovo objašnjenje i odobrio angažovanja agencije za te potrebe.
Skupa studija je uradjena i Cvrcak je poceo da primenjuje predložene motivacione metode. Svuda je okacio motivacione plakate.
Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrcka i Stenicu na motivacione treninge u poznata letovališta itd
Mrav je i dalje, ali nevoljno, radio. Čitao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nadje nadredjene kad su mu trebali.
Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega.
I tako je vreme teklo.
Direktor Stršljen je i dalje dobijao redovno svoje perfektne izveštaje, ali su oni počeli da pokazuju da firma nije više tako rentabilna kao pre.
To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje.
Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospodju Sovu. Sovin zadatak je bio da izvrši potpunu analizu organizacije i poslovanja firme i da predloži rešenja da bi firma poslovala rentabilno.
Nakon tri meseca, Gospodja Sova je direktoru predala sledeci izveštaj:
U firmi je previše zaposlenih!
Direktor Stršljen je oduševljeno prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio:
MRAVA.
-
Naravoučenije:
Nikada nemoj da budeš srećan i vredan mrav.
Mnogo se više isplati da si nesposoban i da ne radiš ništa.
Nesposobnima ne trebaju nadzornici.
Ako si uprkos svemu produktivan, nikad ne pokazuj da si veseo kada radiš, jer za to nema opravdanja.
Ako, ipak, na svaki nacin želiš da si mrav, osnuj svoju firmu i tako nećeš morati da radiš za Stršljena, Bubamaru, Pauka, Hrcka, Cvrčka, Stenicu i Sovu. Ali tada nećeš moći da radiš ni kao Mrav. Jer da bi održao firmu moraš da se družiš sa stršljenovima, bubamarama, paucima, hrčcima, cvrčcima, stenicama i sovama.
Naravoučenije 2:
Na žalost, cela priča je utemeljena na univerzitetskim naučnim istraživanjima koja kažu da većina ljudi teži ka parazitskom životu.
E sad, ko je u LSV mrav, a ko Stršljen, Cvrčak, Sova, TRUT ne znam, ali već zamišljam pojedine likove
Juče je izašao Službeni list APV br.8, u kojem su objavljena rešenja o ustanovljenju još desetak lovišta.
I zamislite, interesantno: nije objavljen u tom Sl. listu br.8, konkurs za dodelu tih ustanovljenih lovišta?!?
O čemu se radi?
Ili je konkurs možda objavljen negde drugde? Ne znam! Znam da taj Sl. list br.8 nosi datum 26.mart, a da je objavljen tek juče, 10. aprila, sa zakašnjenjem od 15 dana!
Ako je rok za konkurisanje 15 dana (kao što je bio za lovišta objavljena u Sl.listu br. 7), onda je rok za učešće na konkursu isticao juče.
Ili konkursa jednostavno nema?
Kako će se loviti? Pošto su lovišta nova, trebaju nova planska dokumenta. A pošto nemaju korisnika, onda nema kome da se rade ta dokumenta, i nema ko da izdaje dozvole za lov.
Dakle, lova u tim lovištima NEMA do daljnjeg!?
A još uvek nisu sva lovišta u Vojvodini ustanovljena, koliko znam neka nisu još ni 'obeležena'/premerena. Neka od ustavnovljenih lovišta nisu još dodeljena...Recimo, čak ni lovište u N.Sadu nije ustanovljeno! Nije Šid, koliko znam, pa nije Indjija, pa Temerin, i da ne redjam dalje...
A nova lovna sezona počinje sada, za 4 dana!
Vojvodjanski srndaći u neustanovljenim lovištima verovatno slave, a uprave LU koje su možda ugovarale lovni turizam, sada verovatno imaju problem kako klijentima da objasne da nema lova. Ili će ga ipak biti?
E Lalo i ti baš preterano se..., pa čoveče zar moraš toliko da razmišljaš i svaku brlju da vidiš...znaš da to ovde nije popularno zanimanje!!!...a i onako će sve to NAROD POZLATITI!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Utihnula nešto ova tema?
Evo ide i maj mesec, u Vojvodini se punom parom ustanovljavaju i dodeljuju lovišta (sa različitim reakcijama), na sajtu LSV teško da nešto o tome ima detaljnije.
Prodje prvi kvartal i trećina drugog, a onaj 'Informator' br.3 ne ugleda svetlo dana.
Počela nova lovna sezona na srndaća, a na sajtu LSV ništa o tome, kako protiče.
Lovne karte da li je počela distribucija? Ne piše na sajtu LSV, nema. Ima kopirano obaveštenje o postupku dobijanja lovne karte, i ništa više.
Šta je sa obeležavanjem još neobeleženih lovišta?
Izgleda da osim copy/paste pravne regulative ministarstva, ništa novo nema na sajtu. A dogadjaji u lovstvu baš onako krupni, da ne kažem istorijski.
Šta se dešava sa onim planiranim glasilom LSV?
Šta se zbiva na relaciji LSS-LSV? Kakav je stav rukovodstva LSV, prema turbulencijama u LSS?
Šta se dešava sa postavljanjem upravnika lovišta, u lovištima Vojvodine, naročito u onim manjim?
Šta je sa novoformiranim LU, nastalim cepanjem starih? Da li su primljena u LSV, ili im se samo naplaćuje članarina? Kakav je sastav skupštine LSV, tj. koga predstavljaju delegati bivših LU, koja su se podelila?
Kakva je situacija sa članstvom lovaca u LU/LSV? Da li ima promena i kakvih?
Ne oglašava se rukovodstvo saveza, sve se po mom vidjenju odvija opet nekako na brzinu, u tišini, a da malo ljudi zaista zna šta i kako.
Imao bih ja još pitanja, ali ne bih da smetam puno.
P.S.
Ima puno normalnih ljudi na forumima, ovo je odgovor onima koji postavljaju pitanje 'ima li iko tamo na forumima normalan?'.
Kao što normalih ih ima i u rukovodstima saveza.
Lovne karte 2012 za LUG Zrenjanin danas stigle.
Za moje LD Već su ispečatirane, ispisane i spremne da se podele lovcima.
Danas su trebale stići markice za obeležavanje odstreljene divljači ali još nisu stigle, bar do sada.
Nekadašnje lovište Begej od 120.000Ha je podeljeno na 3 lovišta i očekuje se objavljivanje u sl. listu.
Rok za uplatu članarine je bio do 17.04.....sada se sabiraju "utisci"...a onda će da se tale.....nešto da novine, nešto više za "Lovac"...najviše za automehaničara, benzin, dnevnice......
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Stvarno bih voleo da znam koliko lovaca je platilo članarinu LSV. Ili da reaktiviram onu temu 'Odliv članstva', pa da po upisima članova foruma 'gadjamo' da li je došlo do osipanja članstva ili nije.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?