Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
darkolovac
 "Bolje i nova fica nego polovan mercedes"? Svako kupuje ono sto moze da priusti, verujem da bi svako od nas pre kupio beretu, merkela ili pusku nekog drugog poznatog proizvodjaca nego IZ, Zastavu itd... samo kad bi bili finansijski u mogucnosti. Ako vec imas dovoljno novca da potrosis na nesto kvalitetnije zasto se zadovoljiti polufabrikatom. Da imam te novce ja bih za prvu pusku definitivno trazio neku za koju postoji vise cevi, negde sam vidjao po oglasima cini mi se Cehinju (Kozlica ili Super brno ne secam se tacno) sa 3 para cevi, 12, kombinovane i ekspres, sve spakovano u propisno koferce, sta vise lovcu moze da zatreba... A mozes i da kupis pusku za 200e a ostatak para da das za dobro obucenog psa koji je mnogo vredniji od puske Smile

ssekir75
 добар пас јесте вредан, али ловац без пушке не може, без пса ипак може.

гледе "полуфабриката", који то "фабрикати" прихватише изазов "полуфабриката" мп153... Njanjanja2
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

darkolovac
 Pa ne idemo mi u rat da nam zivot zavisi od funkcionisanja oruzja u ekstremnim uslovima... Ako me secanje sa predavanja sluzi poluautomat nisu izmislili rusi...a funkcionalnost ruskog oruzja je posledica jednostavnosti mehanizama i velikih tolerancija. A sto se tice celika interesuje me kako se to celici legiraju posle proizvodnje? Hrom sam po sebi utice negativno na antikorozivna svojstva ali u kombinaciji sa molbidenom povecava antikorozvina svojstva. Hrom i molbiden se dodaju zbog nekih drugih osobina gde antikorozivnost nije glavna.

mrwa22250
 Sta fali jednostavnosti i tolerancijama ukoliko funkcionalnost nije narusena.Uvek sam pre za takvo resenje nego za neko komplikovano remek-delo osetljivo na svaki trun necistoce,kako u ratu tako i u lovu.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

darkolovac
 Ne zelim dalje da zalazim u tu vecitu temu rusko ili ne. Postujem svacije misljenje , a moje je da su 95% stvari koje braca Rusi plasiraju na nase trziste u stvari polufabrikati, a ja za svoje pare ne zelim polufabrikat nego gotov proizvod. Mozda ja gresim sto volim i lepo i funkcionalno. Confused

mb-bb
 A sta kazete kolege da kolega pogleda Fabarma, mada i mene interesuje mišljenje o tom proizvodjacu?
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

ficha007
 A šta bre vi imate protiv FićeAngryGrin Do juče ste ga svi vozili i kleli se u njega, a sad kanda vam smetaROFL
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Podunavac

Miroslaw kaže:
[quote]Podunavac kaže:
Kolega nije tacno, 90% celika koji se proizvedu u svetu su ugljenicni celici koji se posle legiraju i dobijaju razne druge vrste celika zato vam i kazem da nije tacno. Hrom koji vi spominjete kao antikorozivna zastita u celiku zapravo i ne igra tu ulugu u spoljasnjoj antikorozivnoj zastiti vec nesto sasvim drugo (nije isto sto i tvrdo htomiranje cevi da neko ne spomene kao pandam primer). Tako da vas je neko mnogo pogresno informisao sto se tice celika. E sad mene interesuje vase misljenje obzirom da se iz vasih upisa vidi da ste vrstan poznavalac oruzja, dakle o cemu se radi: npr ako bi bereta uzela sirovu IZ27 i uradila zavrsnu obradu, pasovanje, balansiranje, drvo, rucnu ili polu rucnu gravuru i td i naravno stavila znak bereta koliko bi ta puska kostala po vasem misljenju?
[quote]

Mi kolega očigledno nikako da se sporazumemo u vezi čelika, ali nije ni bitno, da ne dužimo više.
Kada bi Beretta finiširala jednu IŽ-27 pušku na kojoj bi odradila sve poslove završne obrade, drvenarije i površinske zaštite, kao i problem velikih tolerancija na mehanizmu koštala bi 2-3 puta više nego što košta u Rusiji. Ali to je sasvim normalna stvar, koštala bi 2-3 puta više i da je sami rusi dorade do nivoa na kome su Beretta puške. Koliko para toliko i muzike.
I nema potrebe da mi persiraš. Niti sam mator čovek niti patim od takvih stvari. Mi smo svi ovde kolege i u neku ruku i braća po ljubavi premo oružju i lovu, a persiranje postavlja neku distancu koja među kolegama nebi trebala da postoji.Bye
Tri prsta 2Kolce

ficha007

darkolovac kaže:
Ne zelim dalje da zalazim u tu vecitu temu rusko ili ne. Postujem svacije misljenje , a moje je da su 95% stvari koje braca Rusi plasiraju na nase trziste u stvari polufabrikati, a ja za svoje pare ne zelim polufabrikat nego gotov proizvod. Mozda ja gresim sto volim i lepo i funkcionalno. Confused

Kolega, ne plasiraju Rusi nego naši alavi uvoznici koji bi da zarade maksimalno na polufabrikatima i škartovima koje nam prodaju u Srbiji. Pisano je o tome dosta, a pogotovo o klasama ruskog orižija koje se uvozi kod nas i na Zapadu. Nebo je to i zemlja, da ne kažem doope i oko.

Svako onaj ko je u finansijskoj mogućnosti možda ne bi bilo loše da preskoši današnje Ruse osim MC-a, ali je to ipak neka druga liga.

Onaj ko nema finansija - zna se, osuđen je na Rusa ili Turčina, mada bih onda pre birao polovnog Rusa. Sad videh u Kalibru polovna IŽ 27, 12/70 za 280 EUR, pa ako još spusti cenu, eto radosti i zadovoljstva. Uz izradu kundaka po meri puška za svakoga ko počinje svoje prve lovačke korake.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Podunavac
 Slažem se sa kolegom Canisom da može da se nađe dobra polovna puška za umerenu cenu, koja je bolji izbor od nove IŽ-27. Npr. Super Brno, Beretta S55, Merkel ili Simson (pod uslovom da su cevi iznutra dobro očuvane)...
Ja sam kupio novu IŽ-27 koju sam morao da razrađujem i na nekoliko mesta skidam višak materijala. Morao sam naknadno da dokupim još dva čoka jer je u kompletu bilo samo tri. Onda sam ravnao jedan ejektor, a posle 4 godine upotrebe mi je otkazao selektor obarača (zbog prevelikih tolerancija). Sve ovo nije ništa strašno, ali da sam je za sve nosio kod puškara nebi bilo ni ugodno ni jeftino.
A opet za te pare ne može da se kupi nova puška, koja uz malo intervencija može dobro da služi duži niz godina.
Tri prsta 2Kolce

davidovic6
 Ja sam recimo kupio polovnu Beretu S55 za 270 eura pre 2 godine. Nije bila ni razradjena. Cevi su joj bile i ostale kao onog dana kad je proizvedena. Ima 2 obarace, kalibar 12/70. To sam vam hteo reci da ima da se nadje za prilicno normalnu cenu (za nas dzep) dobra puskica.

nidzamotocross

Podunavac kaže:
Kada bi Beretta finiširala jednu IŽ-27 pušku na kojoj bi odradila sve poslove završne obrade, drvenarije i površinske zaštite, kao i problem velikih tolerancija na mehanizmu koštala bi 2-3 puta više nego što košta u Rusiji.

Odobreno

Pa to je više od polovine puške.
Ova priča oko materijala, mislim da je suvišna. Ovde kod mene ima dva ''aluminijumska'' poluautomata iz doline Breše, koji već više decenija funkconišu bez greške, tako da o izdržljivosti materijala, bez da smo vršili detaljna ispitivanja istih, uopšte ne vredi pričati. Uzmi brale šta ti najbolje legne, kada je uzmeš u ruke, znaćeš da je prava. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ

nidzamotocross kaže:

Podunavac kaže:
Kada bi Beretta finiširala jednu IŽ-27 pušku na kojoj bi odradila sve poslove završne obrade, drvenarije i površinske zaštite, kao i problem velikih tolerancija na mehanizmu koštala bi 2-3 puta više nego što košta u Rusiji.

Odobreno

Pa to je više od polovine puške.
Ova priča oko materijala, mislim da je suvišna. Ovde kod mene ima dva ''aluminijumska'' poluautomata iz doline Breše, koji već više decenija funkconišu bez greške, tako da o izdržljivosti materijala, bez da smo vršili detaljna ispitivanja istih, uopšte ne vredi pričati. Uzmi brale šta ti najbolje legne, kada je uzmeš u ruke, znaćeš da je prava. Smile

Kol'ko god da se finišira i ko god da finišira IŽ je IŽ a Bereta je Bereta i tu poređenja nema, jednostavno upoređuje se neuporedivo, na stranu što, iako mnogo jeftinija, IŽ-ovka ima i nekih prednosti (u mehanizmu kočenja) ali opet je ova druga u visokoj prednosti po svim drugim pitanjima počev od estetike pa preko svega ostalog.
E sad materijali i priča oko njih. Nidžo na tim PA bez obzira čije su proizvodnje ti "aluminijumski" delovi ne trpe neko veliko opterećenje pa je svejedno da li je u pitanju aluminijum ili čelik sem što se sa prvim materijalom redukuje težina oružja. Kod klasičnih prelamača svejedno da li su bok. ili položare je situLacija drugačija pa ti aluminijumski delovi (baskule) ne ulivaju neko poverenje jer ti aluminijumski delovi (bez obzira što imaju čelične segmente na kritičnim tačkama) trpe najveća opterećenja i uvek bih se odlučio za "čeličnu verziju" neke puške bez obzira na tih nekoliko stotina grama viška. Kao primer navodim jedan Franchi Falkonet koji je posle 4-5 sezona počeo da pokazuje luft i naravno promenio je vlasnika. Još čudnije što je bio u 12/76 a za tih 5 godina uglavnom je pucao Trap opet ne tolko često da bi se i ta pucnjava na strelištu mogla uzeti kao opravdanje. Čelik je čelik ;)
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Brka bez brkova

davidovic6 kaže:
Ja sam recimo kupio polovnu Beretu S55 za 270 eura pre 2 godine. Nije bila ni razradjena. Cevi su joj bile i ostale kao onog dana kad je proizvedena. Ima 2 obarace, kalibar 12/70. To sam vam hteo reci da ima da se nadje za prilicno normalnu cenu (za nas dzep) dobra puskica.
Za 270e? To je bas povoljno ako kazes da je ocuvana. Ja sam moju platio 500e,doduse ona je bukvalno kao nova,a sklapana je u Zastavi. Moja iz 43 iz 86te god,otisla za 250e.

nidzamotocross
 Pez hvala na ispravci i dopuni. Dokaz ovome je na primer sada novi Frankijev Feeling, počeli su sa modelom koji ima alu glavu, sada su napravili model i sa čeličnom glavom. Da nema neke razlike ne bi se ni mučili.

MMilos
 Taj Feeling mi opasno zapao za oko Smile

Sada ga prodaje valjda Cannona, za manje od 1000e...pretpostavljam da je to verzija sa ALU... kontam da je čelik 200 tinjak EUR gore.
Marochi 03 Field, čelična je oko 160K din...i to je super izbor, ako se nema za Berettu...

Miroslaw
 Darko , malo sam se lose izrazio sa tendencijom da nesto bude shvaceno onako kako sam zamislio no ispalo je da moze biti shvaceno drugacije i dobro je sto si skrenuo paznju na taj deo.
Podunavac, nemoj se ljutis nisam mislio da te uvredim persiranjem, daleko od toga. Nemamo mi tu sta puno da se ne razumemo, sustina mog pisanje je u tome da je gvoJze zapravo gvoJze i tu niko nije izmislio vrucu vodu i ima tu razlika u vrsti celika koji se koriste ali to nisu neke ekstremne razlike ali da zapravo ogroman uticaj na cenu oruzja ima nacin izrade kao i brend koji proizvodi to oruzje. U samom startu uvoza Turskih pusaka huglu je bio jeftiniji od CZ Usa za iste modele oruzja dok trgovci nisu skontali da moze da se pravi veca razlika pa izjednacili cene iako su to iste puske a poenta je u tome sto je Ceska Zbrojevka brend a Huglu mali brkati Turcin koji tek ceka svoj prostor na trzistu. Jos bih samo dodao da IZ27 nosi jako veliku ocenu sto se tice sigurnosti i pouzdanosti na osnovu ispitivanje Engleskog casopisa u saradnji sa Mike Yardley dok je za drugi casopis Mark Stone napisao sledece: Great value for money,
A bit rough around the edges, Will last a life time.

nidzamotocross

MMilos kaže:
Taj Feeling mi opasno zapao za oko Smile

Sada ga prodaje valjda Cannona, za manje od 1000e...pretpostavljam da je to verzija sa ALU... kontam da je čelik 200 tinjak EUR gore.
Marochi 03 Field, čelična je oko 160K din...i to je super izbor, ako se nema za Berettu...

franchi.com/sites/default/files/contenuti/fucile/img_fucile/feeling-acciaio.png

Fina puškica. Sviđa mi se izgled, baš. Vidi se odmah razlika u težini. Sa čeličnom glavom je težak čitavih 3,250kg u kalibru 12, a isti sa aluminijumskom baskulom, 2,750kg u istom kalibru. A i garancija 7 godina...

PEZ
 Neko nekad reče da je optimalna težina sačmarica sačmeno punjenje X 100 znači za 12 3200-3400 gr e sad opet zamislite 12/76 metak sa 60 gr sačme a pucaš sa nekom laganom puškicom od 2,5 kg pa to mora da rita ko magare.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Miroslaw

PEZ kaže:
Neko nekad reče da je optimalna težina sačmarica sačmeno punjenje X 100 znači za 12 3200-3400 gr e sad opet zamislite 12/76 metak sa 60 gr sačme a pucaš sa nekom laganom puškicom od 2,5 kg pa to mora da rita ko magare.
Pucao ja magnum iz IZ18 12/76 i lepo udara samare.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 28
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,476,984 posete www.srbijalov.com