ако ово треба да каже да га је немогуће припитомити, онда је промашена тема. својевремено је у мом селу један старац чувао вука уместо пса, и шалио се како има једну велику ману - не уме да лаје тај вук му је био веран више него пас, да би га после деда миланове смрти сељаци убили јер није престајао да завија са његовог гроба.
вук једноставно није занимљив као циркуска атракција.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
пезејац, колко ти је керова однео вук? оваца? коза?... кад на ова питања даш бројеве веће од 2, схватићеш да је штеточина какве нема.
ацо, читао сам коментаре и од већине ми је мука. пишу их људи који у животу нису видли село уживо, а вука можда у зоо врту. ако име је толко до јевропе и њиховог истребљивања вука, нек их лепо похватају и однесу тамо. код њих као има дивљачи, па што се онда вук није вратио? шатро не може. шио му га ђура.
проблем је што је наше село старо, планине су пусте и вукови имају слободу кретања. некад је у мом селу, тј у околини, било 22 појате (ако се добро сећам броја из дедине приче), а сад нема ни једна. у селу нема ни 50 људи. слично је и у селима која су наведена, сигурно. није ни чудо што вукови шетају у сред дана у сред села - немају од кога да се плаше а хране на изволте.
и још једном - ВУК НИЈЕ ГЛУП!!! неће, понављам, НЕЋЕ јурити дивљач која је брза и уме да се крије, поред толико домаће стоке која је везана, ограђена, не може и не уме да се крије. просто, много му је лакше да ухвати и савлада домаћу него дивљу животињу. сурова ефикасност, исти резултат за много мање уложене енергије. и док је то тако,[xhide] вук је штеточина и треба га таманити где стигнеш![/xhide] енде!
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
ssekir75 kaže:
пезејац, колко ти је керова однео вук? оваца? коза?... кад на ова питања даш бројеве веће од 2, схватићеш да је штеточина какве нема.
ацо, читао сам коментаре и од већине ми је мука. пишу их људи који у животу нису видли село уживо, а вука можда у зоо врту. ако име је толко до јевропе и њиховог истребљивања вука, нек их лепо похватају и однесу тамо. код њих као има дивљачи, па што се онда вук није вратио? шатро не може. шио му га ђура.
проблем је што је наше село старо, планине су пусте и вукови имају слободу кретања. некад је у мом селу, тј у околини, било 22 појате (ако се добро сећам броја из дедине приче), а сад нема ни једна. у селу нема ни 50 људи. слично је и у селима која су наведена, сигурно. није ни чудо што вукови шетају у сред дана у сред села - немају од кога да се плаше а хране на изволте.
и још једном - ВУК НИЈЕ ГЛУП!!! неће, понављам, НЕЋЕ јурити дивљач која је брза и уме да се крије, поред толико домаће стоке која је везана, ограђена, не може и не уме да се крије. просто, много му је лакше да ухвати и савлада домаћу него дивљу животињу. сурова ефикасност, исти резултат за много мање уложене енергије. и док је то тако,[xhide] вук је штеточина и треба га таманити где стигнеш![/xhide] енде!
Sekir u poslednjih 3-4 god. ja i drug smo ostali bez 4 goniča, naravno zbog vukova, i nismo samo mi ostajali bez pasa i drugi lovci su imali tih problema sa vukovima pa eto ja ne mrzim vukove i ne mislim da su štetočine, naprotiv.
To što su nam sela ostala prazna nisu nam krivi vukovi, nemoj molim te, oni samo iskorišćavaju tu priliku da prošire svoje stanište a normalno je da kad se nekoj vrsti povećava životni prostor da se povećava i njena brojnost ukoliko za to ima uslova a očigledno u Srbiji ima.
Slažem se sa tobom da vuk nije glup, uostalom kao ni bilo koji drugi predator, i uvek će napasti lako dostupan plen i jel i za to kriv, naravno da nije, to mu je priroda dala i takav je kakav je svidelo se to nama ili ne.
[xhide]P.S. Ovo što sam "sakrio" u tvom upisu molim te zadrži za sebe jer Srbijalov nije mesto gde se propagira TAMANJENJE neke divljači, pa neka je i najveća štetočina.[/xhide]
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Koleza ssekir, u ovoj priči postoje dve strane - čovek i vuk. Ti si na strani čoveka, što je potpuno razumljivo. Međutim, čovek je naoružan sa milion načina da spreči da mu vuk ne odnese kozu, ovcu... Vuk ima samo svoje zube i prirodni nagon koji ga tera ni na šta drugo, nego da jede... Šume se seku, vuk nema svoj nekadašnji mir, pa se prilagođava, jer je jako inteligentan predator.. Za to što mu je planina postala tesna, a šuma mala, krivi smo mi ljudi, a ne on, on hoće samo da preživi. Sela... Pa planina je njegova onoliko koliko i naša, pa sa njom i ta sela što se nalaze na njegovoj teritoriji... Sa tobom se delimično slažem da ga treba loviti, jer za mene, lov na njega je najjača veza sa prirodom koju lovac može da doživi, ali ne treba ga izlovljavati, to NIKAKO, a sa Pezom se slažem da vuk NIJE štetočina, nikada nije bio, a nikada neće ni biti.
Vuk je jednostavno Vuk...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
прво, ускраћујеш ми право говора, а то није фер. ја сам, као оштећена странка, навео које је решење и иза њега стојим. не видим да европејцима недостаје, јер да им недостаје увезли би га. не кажем да су вукови криви што су села празна, већ да је то узрок њиховог ширења и уласка и у то мало нејачи што је тамо остало. е баш зато што је такав да ИСКОРИШТАВА туђу муку треба га у томе спречавати на све могуће начине. не мрзим га док се држи планине и гледа своја посла, али чим приђе селу он постаје ШТЕТОЧИНА и од мене му следује поздрав у облику комадића бакра и олова од 12,7 грама кад год га видим и где год да га видим.
ниџо, ти ко да не идеш у планину? где се , мајке ти, човек шири на уштрб планине? (говорим за србију, да се разумемо) па у планинама више и нема људи, ако изузмемо нас ловџије и понеког дрвосечу. села су опустела, планинску путеви урасли, појате и воденице се распале. нема, роде, кога да се плаши, и зато и вршља по села.
Sekir druže, prijatelju, kolega ili kako već da te zovem ne uskraćujem ja tebi nikakva prava jednostavno taj termin koji si ti upotrebio ne priliči jednom lovcu jer lovac ne TAMANI divljač. To što ti imaš drugačiji pogled na vuka od mene i što žarko želiš da mu pošalješ pozdrav od 12,7 gr i to pozdravljam ali nemoj TAMANITI vuka niti bilo koju drugu divljač ODSTRELJUJ.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
I da, da se nadovežem na tvoj poslednji upis to što vuk kako kažeš iskorišćava nečiju muku i tu nisi u pravu, prvo smo mi, ljudi, na svakojake načine ugrozili vuka, jedan od tih načina je izlov onih vrsta divljači kojima se vuk najčešće hrani, pa onda uništavanje staništa e sad kad se vuk nama, ljudima, sveti i uzima od nas ono što mu treba za opstanak, opet nam je on kriv a mi smo cvećke, pazi da nismo
P.S.
Druže, ne idem na planinu, tamo sam proveo skoro 20 godina, tako da znam da taj neki drvoseča nije neki, nego svakog dana prođe najmanje 10 kamiona, vojnih, "stodesetke", "stopedesetke", itd... Ti urasli putevi su sada dovoljno široki da se mimoiđu pomenuti kamioni, šume polako ali sigurno nestaju. Testere vužde svaki dan od jutra do mraka.. Divljač nema mira, a nema ni on.. Šuma mu postaje pretesna, a kada se to desi, naravno postane gadna zverka i prilagođava se.
Pre par nedelja, loveći prepelice sreli smo se oči u oči vuk i ja, naravno uplašio sam se za psa koji se našao par metara od njega i podigao pušku, ali je imao sreće jer je unutra bila sačma od 2,4mm. To se desilo na nepun kilometar od naselja. Par dana posle toga sa lanca je nestao ker od mog prvog komšije. Pa kad bolje razmislim... On je išao svojim putem,a ja svojim, njegova je teritorija isto koliko i moja, zašto je on kriv? Zašto je kriv što je ker bio vezan malo dalje od dvorišta? On je samo lovio svoj plen... Zato i dalje mislim da nije štetočina. Kao i svaki predator njemu treba mesa, a da bi spasio svoj život, život svojih mladunaca, kao i čovek i vuk je spreman na sve. Ama uopšte ga ne krivim...
Za zadnjih par rečenica: Bravo, kolega Nikola!
Svako ima pravo na mišljenje, i donekle se slažem i sa jednima i sa drugima...
Niko ne voli kada mu neko uništi ono zašta se mučio, ali ako zakoni priode su jasni i tu nema puno mudrosti. Da bi preživeo uradiće isto i vuk i čovek...SVE!
Isto tako i da bi se odbranio od onoga ko mu ulazi u stanište (vuk čoveku u imanje ili čovek vuku u šumu), uradiće sve i jedni i drugi...
Svakako da bih pucao kada bismo se sreli, ali vuk je svakako predator vredan poštovanja!
пез, разлика је велика између одстрела и тамањења/уништавања. одстрел ради ловац као спортиста, а ја вука гледам из угла човека домаћина (то је ниџа добро приметио). и занимљиво да још једина животиња која то заслужује (по мом схватању) јесте шакал. све остале су "у режиму одстрела"
ниџо, мого је он да иде својим путем и лови зајце, срне и још понешто,али га мрзи, тј лакше му ово. кажем, док је лепо у шуми и гледа своја посла не смета ми нимало. али кад пође где му место није... за шуме, ја говорим за мој крај. нема ко да иде у дрва, ретко ко. а вукови у села ко домаћи џукци.
имењаче мм, не кажем ја да није вредан поштовања, него да је штеточина
Svakako lovci mogu iznositi svoja mišljenja, ali postoje i neke zakonske i obavezujuće norme....iako smo narod koji u proseku voli olako da daje kvalifikacije
Kada neko kaže - štetočina već je to neka loša grupacija.... kako ne postoji štetna vrsta pravilno je reći odredjena vrsta u odredjenim uslovima načini štetu .....
Kako je država u kojoj živimo potpisala razna dokumenta...pa i o zaštiti vuka to moramo ispoštovati, a problem je što to oni koji treba da sprovedu nemogu,neumeju ili neznaju.....Jedna od stavki je i nadoknada šteta stočarima, nastalim od vuka, Kada se to bude regulisalo na adekvatan način, verujem da vuk neće biti ovako kvalifikovan
Inače dok mi još raspravljamo o elemntarnim stvarima po svetu se proučava i radi, te predlažem zainteresovanima da se upoznaju sa tim....Recimo kada i pod kojim uslovima vuk napada domaće životinje,uticaj na plen vrste isl....Pez je spomenuo unišzavanje staništa.., recimo izgradnjom infrastrukture se uništava i remeti mikro prostor, ali i migracioni koridori za vuka,što utiče na razmenu gena ...i.Globalnim klimatskim uticajem se modelovanjem predvidja smanjenje ili nestanak bukvi, jela...,što će se odraziti na floru.... Divlje svinje su u velikoj ekspanziji, a na mnogim prostorima kod nas su verovatno glavni plen vuka..., medjutim većinom su sa pojačanom radioaktivnošću, zbog raspadanja...iz Černobila preko gljiva koje jedu---, pa ko zna kako če se to odraziti na krajnjeg konzumenta u lancu ishrane čoveka pa i vuka.....
Hoću da kažem ( predložim) nemojmo se baviti nečim o čemu su raspravljali naši dedovi..., hajdemo nešto više i dalje od toga.
Pozdrav
Kako je država u kojoj živimo potpisala razna dokumenta...pa i o zaštiti vuka to moramo ispoštovati, a problem je što to oni koji treba da sprovedu nemogu,neumeju ili neznaju.....Jedna od stavki je i nadoknada šteta stočarima, nastalim od vuka, Kada se to bude regulisalo na adekvatan način, verujem da vuk neće biti ovako kvalifikovan
Hoću da kažem ( predložim) nemojmo se baviti nečim o čemu su raspravljali naši dedovi..., hajdemo nešto više i dalje od toga.
Pozdrav
Primer : U Hrvatskoj je po zvaničnim podacima u 2003.godini prihvaćeno 2700 napada vuka na domaću stoku, pri brojnosti vuka od 250 primeraka...na 17,468 km2 stalnih i 9,543 km2 povremenih teritorija prisutnosti, a 2012. godine - 2838 napada – uz prisutnost 198 vuka.
Zna li neko kakva je situacija kod nas.
ја само износим оно што знам, а то је да у југоисточној србији (пиротски округ) вукови редовно нападају стоку. не знам баш егзактне податке, јер све што чујем чујем преко деде. (од како је баба умрла досадно му па по цео дан врти телефон и чује се са фамилијом.) тако свако мало чујем да је неком од наше фамилије страдало понешто од стоке. ред величине 5-6 па и 10 пута годишње, али напомињем, ради се само о мојој фамилији. за остале људе заиста не знам. и обично страда по 3-4 грла па нагоре, кера да рачунамо под колатералну штету. џабе и шарпланинац, кад нападну са свих страна, не зна ни он где ће пре. не знам колики је број вукова у том крају, али чисто сумњам да их има преко 15-20. то само показује колико су се обезобразили, да поред онолико свиња нападају стоку у двориштима.
Idu linijom manjeg otpora, kao i svaki predator, vuk, lija, pas, tigar, lav... To je po njih dobro, ali yebiga po stočare je loše. Kompromis postoji sigurno samo treba lepo sagledati sa svih strana, da se dođe bukvalno do onoga, i vuk sit i ovce na broju...
ма наравно, ја и рекох на прошлој страни да је вук све само није глуп. зна он добро да ће свиња од њега да направи фронцле само ли га поткачи, а за срну треба трчати. чему то кад имаш овце и козе на изволте?
компромис постоји, и навео га је ненад. да држава плаћа одштету (она штити вука, не?) иначе следи "моја" (домаћинска, сточарска) варијанта...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?