Nije Springer klasican pticar. Moze on da goni i te kako. Ima kod nas Springera koji gone zeca i lisicu bolje od gonica. A ima ih i svinjara. Svestran pas, i moze se obuciti za vise namena. S' tim, sto ne moze jedan pas za sve. Ja jos samo treba da doradim neke detalje, mada i ovako nije lose. Evo jedne slicice od danas. Planina Cemernica, 1250mnv.
Evo i jednog duduka na temi.
Par godina vec sacujem uslove da instaliram negde kavez za jednog pticara u blizoj okolini kuce i nabavim kera.
Dosada ga nisam nabavljao zato sto stanujem u stanu a ne zelim da lovackog psa mucim a ni sebe jer su mi dlake po stanu ipak previse a drugi razlog je dosta neuredan zivot koji sam do skoro vodio. Ne bas boemski ali nisam bas bio siguran ujutru da cu kuci biti i sutra ili 2-3dana vezano. E kako su ti dani, dobijanjem dve kcerkice, prosli usao sam u potragu za lokacijom za box u koji bih psa smestio.
Stoji da sam dosada bio uskracen za taj odnos u lovu sa psom ali iskreno uvek sam uzivao i kad vidim marku i aport pasa mojih dobrih drugara ili ludost NLTa kad ga iscupaju iz klinca sa jazavcem ili lisicom-meni je uvek sledovala samo lopata.
Doduse mnogo sam u lovu vise video pasa koji vise smetaju nego sto pomazu pa odu par stotina metara ispred plase fazane a o zecu i jurenju srna da i ne govorim.
I nikad mi nije bilo jasno sto ljudi vode psa u grupnom lovu na zeca u ravnici. Lepo je prosetati psa ali kada ceo dan dizu zeca na 50m ispred mene
Ono sto mi se kod spingera svidja je to neumorno cunjanje nedaleko od gazde u granici daljina za pucanje. Strasno me nervira kad vidim NOP ili NKP pa i nekoliko poentera koji jurcaju po polju a merke nigde pa se mislim da je ovo i bolja varijanta za mene ako pas ne bude bas vrhunski.
A ne moze da bude jer ni potencijalni gazda mu, tj ja nije vrhunski lovac
Jedan prijatelj, inace medjunarodni sudija kinolog, mi kaze da se spinger moze lako obuciti i da radi krvni trag sto bi bilo sjajno, uz solidan aport iz vode, jer bi ga onda vodio sa sobom u letnje lovove po Srbiji za srndacem jer ja to uvek spajam sa turizmom i za porodicu. Dobro de eto ne mora da goni svinje i cuva ovce.
Sto reko Bercek u jednoj seriji: Ako ima neki mali portabl pas cisto da imam kad me zovu u lov ovi politicari...
Jedino sto me odbija je ta duza dlaka jer pretpostavljam da ce ipak povremeno dolaziti i u goste u stan-tj na terasu.
Pa sisanjem se i to da regulisati. leti svoje pse sisam 3do 4 puta sve do lova pataka pa i nesto kasnije do kraja septembra pola oktobra. posto cele zime idu u vodu duza dlaka osaje do kraja marta nakon toga blaze sisanje a posle na min. Na kraju krajeva svaki pas ce ostaviti za sobom neke dlake
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?