Sauer lovački karabini
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 02:25
|
Član
Upisa: 101
Pristupio: 28.12.2011. 00:10
|
Hvala kolega Sumo ! |
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 02:27
|
Član
|
Hvala kolega Sumo ! |
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 02:29
|
Član
|
a |
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 02:51
|
Član
|
a
|
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 02:52
|
Član
|
a
|
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 03:15
|
Član
|
Swarovski ili zeiss pitanje je sad ? Hocu ujedno optiku i za lov pogonom, to jest optiku sa malim pocetnim uvecanjem. Naj vaznije mi je da upija dosta svjetlosti da mogu pucati i kada je slabiji mrak. Imam neku hebenu dioptriju pa me dosta zeza kada nema dovoljno svjetlosti. Pozdrav |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 21.10.2012. 07:52
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
E pa ovako. Ako mozes da se pruzis, neka to ne bude ni swar ni zeiss vec Schmidt und abender 1-8x24, sa P3L koncanicom. Sa njime mozes da lovis sve. I u pogonu kao da je red dot a i u pirschu i sa ceke jer je 8x vec jako dbro uvecanje. Optika je vrhunska. I po mom skromnom misljenju mozda i najbolja trenutno. Jedina mana je cena.
Ako ne onda na drugo mesto dolazi zeiss victory diavari HT 1,5-6x42! P ondak opet S&B 1,5-6x24 short dot ... I tako jos jedno 6 do 7 mesta pa onda swaro.
Pogotovo ako imas problema sa ovima ... Vodi racuna sta uzimas.
Sve ovo dosta kosta pa vodi racuna jer kod optike, nema nazad a greske su jaaako skupe.
Ovo je najbolje, ali i najskuplje. Moze to i jeftinije npr sa leupoldom pa lepo kupi za iste pare i optiku sa 4-16 uvecanjem i onda izmes Aimpoint za pogon. Stavis lepo pikatini ili viver sinu i i menjas optiku prema lovu, jer puska je .... BaBaRoGa |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 21.10.2012. 11:54
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
stojkuki kaže:
E pa ovako. Ako mozes da se pruzis, neka to ne bude ni swar ni zeiss vec Schmidt und abender 1-8x24, sa P3L koncanicom. Sa njime mozes da lovis sve. I u pogonu kao da je red dot a i u pirschu i sa ceke jer je 8x vec jako dbro uvecanje. Optika je vrhunska. I po mom skromnom misljenju mozda i najbolja trenutno. Jedina mana je cena.
Ako ne onda na drugo mesto dolazi zeiss victory diavari HT 1,5-6x42! P ondak opet S&B 1,5-6x24 short dot ... I tako jos jedno 6 do 7 mesta pa onda swaro.
Sve ovo dosta kosta pa vodi racuna jer kod optike, nema nazad a greske su jaaako skupe.
Ovo je najbolje, ali i najskuplje. Moze to i jeftinije npr sa leupoldom pa lepo kupi za iste pare i optiku sa 4-16 uvecanjem i onda izmes Aimpoint za pogon. Stavis lepo pikatini ili viver sinu i i menjas optiku prema lovu, jer puska je .... BaBaRoGa
Kolega Stojkuki moze li neko konkretno objasnjenje zasto je Swarovski losiji izbor od S&B i Zeissa?
Hvala unapred. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 21.10.2012. 12:16
|
Lovčina
|
A gde sam ja to rekao? Nigde. Samo sam ga stavio tamo gde mu je po mom misljenju mesto, napominjem, mom misljenju.
A inace ima nekih konkretnih stvari zbog kojih ga ja ne volim, ... Ali opet to je moj stav. Par puta sam ga imao ispred oka na ceki i posle gledanja kroz njega preko 30 do 40 sek, cekajuci da se divljac izvuce ili namesti kako bi bolje odgovaralo za pucanje ... Dobijao sam mucenje slike, ... Kao mrenu ... Mislio sam da je do oka, ali mi se to na pomenuta dva, SB i Zeissu, nikada nije desilo. Pricam o Z6 modelu, ne znam za druge. I pored toga swar je vrhunska optika, ali ... Ne po mom ukusu ... Drugo fluoritna stakla koja pomenuta dva koriste su vrhunska i daju zaista perfektnu sliku, bez aberacija itd ... Sto se optickih karakteristika tice, ... Tu su negde ... Pa je pitanje izbora kranje licno. Swar se hvalio uvecanjem od 6 x a neke stvari na max uvecanjima nisu bila na nivou imena proizvodjaca. A ondak uzmes SB koji ima uvecanje 8x i shvatis da je po celom opsegu. Eoma ali veoma ujednacen. I ... Da skratim ...
Pitani smo za misljenje i ja dadoh moje i nista vise od toga. |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 21.10.2012. 13:22
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Kolega Stojkuki odlicna preporuka bolje nemoze da bude A po pitanju Svara imamo isto misljenje I po meni je na petom sestom mestu kvalitetnih optika. |
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 16:11
|
Član
|
Ovako, ja nemam apsolutno nikakvog iskustva sa optickim nisanima, a ma bas nikakvih osim malo procitanih tekstova o njima. swar , zeiss i bender su mi i ovde svi preporucili. jedan prodavac koi se dosta razumije u optike preporucio mi je isto BENDER. Meni je naj vaznije da optika ima dobro uvecanje,cistu sliku i da dobro upija svjetlost da bih je mogao koristiti i po mraku. da li ovaj bender sto si mi preporuciio ima sve to, odnosno da li upija svjetlo kao najbolji modeli od zeissa i swara. Nezaboravite da imam problema sa vidom,tako da ce mi vece uvecanje i svjetlija slika uvijek dobro doci posebno kada ako BOG da zadjem malo u godine. JEDNOSTAVNO RECENO MOM DESNOM OKU SA KOJIM NISANIM TREBA UVJEK MALO VISE SVJETLOSTI. |
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 16:19
|
Član
|
evo naso sam ga u benderovom katalogu sto su mi dali u prodavnici. ova koncanica koju si mi preporucio je extra. koja mu je cijena znas li kolega stojuki ? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.10.2012. 16:31
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
stojkuki kaže:
Ovo je najbolje, ali i najskuplje. Moze to i jeftinije npr sa leupoldom pa lepo kupi za iste pare i optiku sa 4-16 uvecanjem i onda izmes Aimpoint za pogon. Stavis lepo pikatini ili viver sinu i i menjas optiku prema lovu, jer puska je .... BaBaRoGa
Slažem se da je optika S&B među prvih 5 u celom svetu. Međutim optika 1-8x24 APSOLUTNO NIJE za lov u lošim svetlosnim uslovima pošto ima veoma malu sumračnu vrednost. To je optika za dnevni lov pogonom na malim daljinama ili srednjim daljinama u dobrim svetlosnim uslovima (danju). Optika jeste vrhunska, ali nije namenjena za lov u sumrak i noću. Ista je stvar i sa optikom S&B 1,5-6x24.
Iako sam veliki poštovatelj optika Zeiss, i njihova optika 1,5-6x42 nije najbolje rešenje (iako je daleko bolje rešenje od prošle dve). Ovo je univerzalna optika za uslove lova u dobrim svetlosnim uslovima , koja može da se koristi za pogon i čeku.
Po mom ličnom mišljenju najuniverzalnija optika za lov pogonom, čekanjem i lov u lošim svetlosnim uslovima je Swarovski Z6 2-12X50.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.10.2012. 17:15
|
Lovčina
|
Kod optika namenjenih za lov u lošim svetlosnim uslovima najbitnija je sumračna vrednost (sumračni broj ili svetlosna jačina). Ona se dobija tako da se povećanje pomnoži sa prečnikom objektiva i iz toga izvuče kvadratni koren.
Kod optike S&B 1-8x24 najveća sumračna vrednost je 13,9.
Kod optike S&B 1,5-6x42 najveća sumračna vrednost je 15,9.
Kod optike Swarovski Z6 2-12x50 najveća sumračna vrednost je 24,6.
Smatram da ovi podaci dovoljno pokazuju koja je optika najbolji izbor za lov u lošim svetlosnim uslovima, a po svome rasponu uvećanja svako može da odredi koja je od njih najuniverzalnija za kombinovane vrste lova: pogonom, čekanjem i čekanjem u lošim svetlosnim uslovima. Da se razumemo, ni ja lično nisam ljubitelj optika Swarovski, ali se trudim da budem realan i da pratim tehnička dostignuća i trenutne trendove u oblasti lovačkih optičkih nišana.
Po mome ličnom mišljenju od skupih optika Zeiss je još uvek broj jedan, ali i jeftinije optike tipa Meopta Artemis i Meopta Meostar su odlične kvalitete i relativno povoljne cene. Takođe i optike Bushnell Elite 6500 (pogotovo ako se nabave direktno iz USA) i još poneke da ne nabrajam redom.
|
|
|
|
bojant |
Objavljen 21.10.2012. 17:23
|
Član
|
UH sto je papren ovaj bender cjena mu je koliko vidim 2 800 eur ovde u swedsk . on jeste vjerovatno vrh ,ali mi ne pruza ono sto meni treba, malo vece uvecanje i dosta svjetlosti koja mi je potrebna za lov nocu. mislim da bi meni odgovaralo nesto od 2-12 x 50 ,kao sto rece kolega popdunavac. koji model zeissa preporucujete, jer koliko vidim od swara zna malo da se vrti u glavi prilikom duzeg gledanja kroz optiku. mada gledao sam kroz ovaj 2-12x50 swaro , stvarno je vrh, kristalno jasna slika, ali je malo glomazan. |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 21.10.2012. 17:36
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
stojkuki kaže:
A gde sam ja to rekao? Nigde. Samo sam ga stavio tamo gde mu je po mom misljenju mesto, napominjem, mom misljenju.
A inace ima nekih konkretnih stvari zbog kojih ga ja ne volim, ... Ali opet to je moj stav. Par puta sam ga imao ispred oka na ceki i posle gledanja kroz njega preko 30 do 40 sek, cekajuci da se divljac izvuce ili namesti kako bi bolje odgovaralo za pucanje ... Dobijao sam mucenje slike, ... Kao mrenu ... Mislio sam da je do oka, ali mi se to na pomenuta dva, SB i Zeissu, nikada nije desilo. Pricam o Z6 modelu, ne znam za druge. I pored toga swar je vrhunska optika, ali ... Ne po mom ukusu ... Drugo fluoritna stakla koja pomenuta dva koriste su vrhunska i daju zaista perfektnu sliku, bez aberacija itd ... Sto se optickih karakteristika tice, ... Tu su negde ... Pa je pitanje izbora kranje licno. Swar se hvalio uvecanjem od 6 x a neke stvari na max uvecanjima nisu bila na nivou imena proizvodjaca. A ondak uzmes SB koji ima uvecanje 8x i shvatis da je po celom opsegu. Eoma ali veoma ujednacen. I ... Da skratim ..
Pitani smo za misljenje i ja dadoh moje i nista vise od toga.
Hvala na odgovor kolega Stojkuki.
Ja inace nemam nekog prakticnog iskustva u koriscenu pomenutih optika a posto vidim da ti imas zato te i pitah cisto da cujem kakav su utisak ostavile na tebe i sta su im prednosti i mane po tvom licnom misljenju . |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.10.2012. 18:02
|
Lovčina
|
bojant kaže:
UH sto je papren ovaj bender cjena mu je koliko vidim 2 800 eur ovde u swedsk . on jeste vjerovatno vrh ,ali mi ne pruza ono sto meni treba, malo vece uvecanje i dosta svjetlosti koja mi je potrebna za lov nocu. mislim da bi meni odgovaralo nesto od 2-12 x 50 ,kao sto rece kolega popdunavac. koji model zeissa preporucujete, jer koliko vidim od swara zna malo da se vrti u glavi prilikom duzeg gledanja kroz optiku. mada gledao sam kroz ovaj 2-12x50 swaro , stvarno je vrh, kristalno jasna slika, ali je malo glomazan.
Od jeftinije serije Zeiss optika bi preporučio Duralyt 3-12x50, a od skuplje serije Victory Diavari 3-12x56. Po izboru osvetljena končanica ili neosvetljena u kombinaciji sa reflektorom (baterijom) za lov noću. Od baterija bi preporučio Laser Genetics ND3 Subziro (ND3x40 Subziro).
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 21.10.2012. 18:34
|
Lovčina
|
Podunavče pa ne bih se bas slozio. Ali nikako. Prvo svetlosni tzv midnight faktor je paramarar koji se izracunava na osnovu nekih velicina koje su cisto mehanicke, tj. fizicke. I nema nikakve veze sa optickim svojstvima samih stakala i premaza koji su koristeni. Po tome bi za nas lov idealan bio 6-12x72 ... A nikako nije. Za lov u nasim uslovima uvecanja su do 10x vise no dovoljna. Cak i neki momci koji pucaju LR pucaju za tim uvecanjem. Znaci 8x je more than enough ... Da bender 1-8 nema dobre opticke karakteristike .... Uuuuh. Druze gledah letos u austriji kroz njega i to u sumrak, u sumi dok sam probao jednu pusku i bi mi cudno sto sam imao osecaj da je lepse i lakse videti kroz njega nego bez njega.... Plus sto ima iluminaciju ... Za pogon ... Znaci ima sve sto je covek rekao.
E sad, licno imam bendere i Zeiss optike. Sve su zaista vrh vrhova. Cak i one starije daleko prevazilaze nove. I to od fiksnih uvecanja, preko onih za LR uvecanja do 24x. I koliko god sam se trudio da iz pieteta prema brendovima uvedem ili swar ili khales u kolekciju, ... Uvek je to nekako zavrsavalo na benderu i zeissu.
Skupo, ... Jbg ... Jeste ... Ali je najbolje.
Covek je kupio saur karabin, znaci vrhunski karabin. On zasluzuje vrhunsku optiku. Bolje pristedeti, pratiti akcije, ... Ma sta ja pricam ....
Ovi koje sam spominjao ako izuzmemo 1-8x24 koji je oko 3k eura, su oko 1500 do 1700. A to mu dodje kao granica za vrhunsku optiku. Uzm IOr, ili. BIlo sta drugo, ... Pa cak i vrh leupolda. .... Tu su ...
Posto malo pratim optiku zbog posla i bitno je istaci da se ovde radi o kvalitetu procesa proizvodnje blokova fluoritnog stakla koje je kod ove dve kuce znacajno ispred konkurencije. Proces uzgoja velikih kristala je pitanje tehnologije. Svi koji nesto malo prčkaju po foto i video opremi znaju sta je Zeiss optika odnosnosta nose njihova staka. A bender ... Pa recimo da je isti pogon.
Nikako nisam rekao da je swar los, daleko od toga ali mi nije legao u lovu. Neki se kunu u njega i ja to postujem ai nije moj izbor. Itd itd da se ne ponavljam. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.10.2012. 19:21
|
Lovčina
|
stojkuki kaže:
Podunavče pa ne bih se bas slozio. Ali nikako. Prvo svetlosni tzv midnight faktor je paramarar koji se izracunava na osnovu nekih velicina koje su cisto mehanicke, tj. fizicke. I nema nikakve veze sa optickim svojstvima samih stakala i premaza koji su koristeni. Po tome bi za nas lov idealan bio 6-12x72 ... A nikako nije. Za lov u nasim uslovima uvecanja su do 10x vise no dovoljna. Cak i neki momci koji pucaju LR pucaju za tim uvecanjem. Znaci 8x je more than enough ... Da bender 1-8 nema dobre opticke karakteristike .... Uuuuh. Druze gledah letos u austriji kroz njega i to u sumrak, u sumi dok sam probao jednu pusku i bi mi cudno sto sam imao osecaj da je lepse i lakse videti kroz njega nego bez njega.... Plus sto ima iluminaciju ... Za pogon ... Znaci ima sve sto je covek rekao.
E sad, licno imam bendere i Zeiss optike. Sve su zaista vrh vrhova. Cak i one starije daleko prevazilaze nove. I to od fiksnih uvecanja, preko onih za LR uvecanja do 24x. I koliko god sam se trudio da iz pieteta prema brendovima uvedem ili swar ili khales u kolekciju, ... Uvek je to nekako zavrsavalo na benderu i zeissu.
Skupo, ... Jbg ... Jeste ... Ali je najbolje.
Covek je kupio saur karabin, znaci vrhunski karabin. On zasluzuje vrhunsku optiku. Bolje pristedeti, pratiti akcije, ... Ma sta ja pricam ....
Ovi koje sam spominjao ako izuzmemo 1-8x24 koji je oko 3k eura, su oko 1500 do 1700. A to mu dodje kao granica za vrhunsku optiku. Uzm IOr, ili. BIlo sta drugo, ... Pa cak i vrh leupolda. .... Tu su ...
Posto malo pratim optiku zbog posla i bitno je istaci da se ovde radi o kvalitetu procesa proizvodnje blokova fluoritnog stakla koje je kod ove dve kuce znacajno ispred konkurencije. Proces uzgoja velikih kristala je pitanje tehnologije. Svi koji nesto malo prčkaju po foto i video opremi znaju sta je Zeiss optika odnosnosta nose njihova staka. A bender ... Pa recimo da je isti pogon.
Nikako nisam rekao da je swar los, daleko od toga ali mi nije legao u lovu. Neki se kunu u njega i ja to postujem ai nije moj izbor. Itd itd da se ne ponavljam.
Druže sumračna vrednost optika sa objektivom promera 24 mm nikako ne može da se meri sa onima promera 50 mm; naravno ako su iste ili podjednake kvalitete. U toj klasi kvalitete ne mogu da se mere ni one promera 42 mm sa optikama 50 ili 56 mm (pod uslovom da imaju podjednako ili isto uvećanje). Ne čitaš dobro upise ili ne paziš dovoljno. Nikada i nigde nisam napisao da su optike S&B loše, nego da pojedini navedeni modeli nisu dobar izbor za lov u lošim svetlosnim uslovima. Kao što si i sam rekao S&B 1-8x24 jeste odličan izbor za lov pogonom, ali ovde je bilo reči o optici za lov čekanjem u lošim svetlosnim uslovima (sumrak i lov noću). Optike promera objektiva 72 mm nisam nikada ni video. Nema potrebe za većim promerom od 56 mm, meni lično je i 50 mm sasvim dovoljno. LR takmičenje se izvode isključivo danju pa im sumračna vrednost apsolutno nije bitna. Preveliko uvećanje ima svoje negativne strane, a to je pre svega drhtanje slike bez naslona i mogućnost promašaja zbog preuveličanja slike. Za lov u lošim svetlosnim uslovima smatram najbolju kombinaciju 3-12X stim da nisam rekao da optika mora stajati na maksimalnom uvećanju. Slažem se sa tobom da je i 10X dovoljno. Ali bolje je da na optici od 12X stoji na 10X, nego da je na optici 10X na maksimali (po mojem ličnom mišljenju). Ako si dobro čitao moje postove rekao sam da je i pored svih ostalih odličnih optika za mene Zeiss ipak još uvek broj jedan u svetu. Ali činjenica je da je trenutno Swarovski Z6 gledano sa tehničke strane najdalje otišao. Ne po opštoj kvaliteti, ali po uvećanju i njegovoj univerzalnosti trenutno jeste. Po meni trenutno u svetu ima otprilike 5 proizvođača koju su otprilike podjednaki. Na prvom mestu je Zeiss, a iza njega su S&B, Swarovski, Kahles i Docter. Ima još dobrih optika ali su ipak za klasu ispod ovih nabrojanih (Leupold, Leica, Nikon, IOR...). A cena je ono što nas sve muči (bar veliku većinu), po onoj narodnoj koliko para toliko i muzike. Za mene su prvih 5 trenutno preskupi, pa ću da se zadovoljim Meoptom Artemis 2000 3-12x50 i za mene će biti najbolja. A kad mi pare nebi predstavljale problem odlučio bi se za Zeiss. Premda nebi imao ništa ni protiv Swarovskog,S&B ili Kahlesa.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 21.10.2012. 19:44
|
Lovčina
|
Ajde de ... Da ne shirimo ovde. Nije tema.
Pojenta je vrh puska zasluzuje vrh optiku ... Moj savet je jedan red dot od aimpoint-a za pogon i bender zenith 2,5-10x56 i to je to... |
|
|