Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Evropski kalibri ili američki ?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Evropski kalibri ili američki ?
canis aureus
 Kolega_LOVEc kako ko volE ta mrska brza zrnca?!? pa volE kolega kempi Confused ... mada volem i ja ovaj .243Win Stidljiv

Podunavac kaže:

canis aureus kaže:

Podunavac kaže:

Ne znam samo koju kvalitetnu pušku bi ti rusi kupili u kalibri 7,62x54 R? Ili još gore u kalibru 9,3x54 R? Jedino da love sa dorađenim kalašnjikovom koji ni malo ne liči na lovačku pušku. Svaka čast ruskom vojnom oružju, ali lovačko im baš i nije na nekom nivou u odnosu na nemačko, belgijsko i italijansko oružje. Pa čak i američko.

Hmmm
obrtočepni se radi i u 7,62x54r (pored 308win i 9,3x64) ... kol'ko sam čit'o
a za semiauto nisam naš'o podatak za rus kalJib'r

И то је неки избор? Овај обртно чепни се појавио недавно. А овај ПА један једини који изгледа ловачки. И мислиш да ове пушке могу да се мере са Sauerom, Steyr-om, Mauserom...?

Ne mEre da se mere Confused

... rado biK posJedov'o ovaj ruski obrtnočepni u 7,62Rusian Yes ... mada posJedov'o bi i SauVera 202 još radije Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus

kempi kaže:
...
I jos samo da ti kazem jednu stvar znas li koji motorcikli su uvek pobedjivali na testovima svapskog motorrada???? Pa uvek Svapski bmw ktm i sl.

... jestel Ćuli koji se motociklI najboljŠe pokaz'o na ovomU "kamel tropiju" ?!?
SvaBski KTM Stari ... ako ne lažeDu izvJeštači na TiViju Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:

kempi kaže:
...
I jos samo da ti kazem jednu stvar znas li koji motorcikli su uvek pobedjivali na testovima svapskog motorrada???? Pa uvek Svapski bmw ktm i sl.

... jestel Ćuli koji se motociklI najboljŠe pokaz'o na ovomU "kamel tropiju" ?!?

Da, ali nije to sve baš tako. Švabe već godinama prave listu najsigurnijih automobila koji se najmanje kvare. I na njoj već par godina prva mesta zauzimaju Mazda i Tojota. Ispred Mercedesa, BMW-a i Audija. Ni ja ne volim švabe kao naciju, ali treba biti realan. Ako neko preteruje i preuveličava sve svoje, onda su to na prvom mestu ameri.
Tri prsta 2Kolce

Barbarosa
 KTM ist nicht švaba al' da ne idemo u sitna crevca...sneg

Planinko011
 Kolege, ove jeseni sam lovio sa ekipom dobrih lovaca a i pucaca koji imaju dosta odstrela srnece divljaci i divokoza i da kazem za nase prilike nemaju limit u ceni naoruzanja i opreme.
Svi imaju Blasere, Swarovski optike sa balistickim turetima, el range Swarovski dvoglede sa kojim mere duzinu i ugao do cilja i listom koriste 30-06 sto me je bas onako pravo iznenadilo.
Koliko sam cuo (a nisam mnogo pitao) metak im je, ako je fabricki, uglavnom Hornady SST ili pride jos mozda neka punjena mudza a verovali ili ne odstreli im dosezu i daljine od 450-650m. I to bez nekih ranjavanja.
Ne bih se iznenadio da imaju .270, 300win magnum, 338 Lapua ali da 30-06 vrsi posao na tim daljinama je za mene bilo cudo.
A jedan od njih me je zabezeknuo da kad osmotri srndaca na oko 300m on ode u suprotnom pravcu 200m jer mu je to blizuIznenadjen???
Mislim, znam da nije lovacki, da je glupost i da papir sluzi za streljastvo ali me je iznenadio kalibar a i procenat realizacijeZbunjen.

Planinko011
 Nekoliko puta sam sebe uhvatio da kombinujem da li da nesto menjam kod naoruzanja i za koje bi se danas kalibre opredelio odnosno puske.

1) Verovatno bih danas kalibar .243 zamenio za .308 ili .270, ne zato sto .243 ne valja za odstrel srnecine, predatora ili DS (uz dobar pogodak, ispod 120kg i na daljini do 100m) vec zato sto sa .243 ne mogu na odobrenju da dobijem pravo odstrela DS tako da ako idem na neki visednevni letnji lov u planini kada se moze loviti srnadc i DS ne moram nositi jedan karabin za srndaca na daleko i jedan za DS.
A iskreno desilo mi se par puta u lovu na srndaca da se nadjem na teritoriji medveda pa cisto da me meda ne pita da li sam lovac ili LGBTShock

2) Tu imam dilemu da li da ispunim sebi zelju za kombinovanom puskom Super Brno (a ni neki Ferlah mi ne bi smetaoMolitva) 7x65r i 12 ili da ostanem veran mom prvom kalibru 30-06 sa kojim sada retko lovim.
Sto se tice kalibra ne bi ga birao zbog ubedjenosti da je to neki vrhunski kalibar bolji od 30-06 ili nekog drugog vec sto bi u lovu imao u sacmenu cev u slucaju da se sakal i lija pojave na 20-30 metara pa bih imao dva brza pucnja.

3) Da bi ipak sacuvao taj privid aristokratskog porekla iz moje Azbukovice Smeko,ostavio bih 8x68s (ako me neko pozove na neke africke antilope za Dan bezbednosti) jer mu nisam nasao neku zamerku na ucinak osim na cenu municije (al caure uredno cuvam i na strelistu tabam sa 30-06 i .243) a opcija bi bila samo 30-06 u slucaju da uzmem Super Brno pod 2.

Takodje posle iskustva vezanog za prethodni upis mozda bi se opredelio samo za dve puske i to 30-06 i 8x68s, cisto zbog rezerve u slucaju kvara oruzja.

Puske koje bih kupovao su verovatno iskljucivo ceske zbroje jer su sasvim dovoljno doradjene za moje paorske sape a pristalica sam da kupim oruzje od 1000e i razliku do Blasera dam za neki lep trofej.
Ovo ne vazi samo ako se utvrdi da mi je Tramp neki stric i zeli da me iznenadi sa nekom uspomenom mada bi ja mozda pre izvoljevo uspomenu na Melaniju al da nismo rodSmeko.

kolega_LOVEc
 Odobreno Ma samo da je precizna, i srecni korisnik da opali na pravo mesto......Ogovaranje(koga zeza optika, neka pipne).
A Melanija...Hmmm ...eh .. zastareo model, velika kilometraza......
samo da ne popusti vesanje i pokvari zabavu....Smeko
Ipak sa razlogom deca vole da pokvare novu igracku.Molitva
Vim vi repellere licet

Planinko011
 Kada se auto dobro odrzava nije vazna velika kilometraza.
U ovim godinama pristalica sam novjih godista ali se jos osecam dovoljno mlad da i neka oldajmerka moze da prodjeVeselo
Ako vec gledamo evropski vs americki kalibri pored Melanije i Monike Beluchi tesko da bi isao preko bare. Za njih je vreme stalo kao i puskama iz FerlahaRespekt.
Al mislim da tu padaju u vodu teorije o brzim i lakim zrnimaROFL

DakiNS
 Mišljenja sam da brza i laka zrna i kalibri imaju poreklo od vojne istraživačke municije , kao i uostalom velika većina kalibara i municije. Sve se to preslikava kroz reklamu i pomodarstvo i na lov. Koliko se sećam svega nekoliko kalibara je ciljno konstruisano a glavna ideja vodilja je trenutno usmrćivanje divljači u lovu . Sa druge strane vojni kalibri su konstruisani da prevashodno ranjavaju i ostavljaju što "čistije" rane. Iako se kose ideje i jadni i drugi kalibri se koriste i za lov i za rat. Kako dokoni i često prebogati (uslovno) rečeno ljudi izmišljaju nove discipline (koje opet vuku korene iz vojne industrije) kao što je dalekometno gađanje , tako se i taj sport polako prenosi kao izazov na primenu u lovu . Postoji taj i taj koji je pogodio na tu i tu daljinu , i uvek ono "ali" sa posebnim kalibrom , posebnom municijom i na posebnom strelištu . Mi u lov najčešće ne nosimo posebno oružije , niti posebnu municiju niti bi trebali da se qrčimo sa posebnim daljinama pogodaka , jer je na tim daljinama procentualno mnoooogo više loših nego dobrih pogodaka , dok ne dođemo do sigurnih hitaca. E sad da li amer ili evropljan , sve je stvar ličnog iskustva mode i dobijenih informacija , ali je degutantno upoređivati tradiciju lovstva u Evropi i Americi,
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Planinko011
 Ja kao provereni Jovandeka Babic cu se opet usprotiviti sudu da lov u Americi nema tradiciju i da je loviti u Evropi bolje.
Prvo bih podsetio da su Amerikanci sastavljeni od Engleza, Nemaca, Spanaca i ostalih Evropljana a zatim bih tu dodao i indijance koji su mislim i bolji lovci od belaca.
Kad tu pridodamo Aljasku i Kanadu bojim se da je Evropa u debaklu i da od prednosti ima spilhozne, tirolski sesiric i lepe lovacke cuture (cak sam video da nose servis i garnituru casa za vino u lovu).
Nek svako izabere da li ce u pravilnom poretku cekati zvuk roga te pogonice da mu doteraju na stand divlju svinju ili ce razapeti sator u divljini i sunjati se po sumi ne bi li odstrelio nesto a usput izbegao grizlija koji lovi njega.
Dodao bih tu i puno lovaca koji love lukom i strelom gde treba prici divljaci na 30-40m. Pomisljao sam da probam al obsetih se da ponekad promasim i karabinom i da vise nisam bas u godinama za pripravnika.

Delu americkih lovaca je lov i budzetski znacajan tj tako reci im je lov usteda na kupovini mesa. Mom drugaru povratniku, je prijatelj (otac na snajku) lovac a i njegova 2 od 4 sina a inace je energeticar (kao banderas) i ima pravo da odstreli 6 jelena godisnja a onda ne kupuje meso u kasapnici.

Sa svojim prijateljem a mojim drugarom (inace biciklista) je ustogljeno pricao o vremenskoj prognozi nekoliko puta dok ja preko Skyp-a nisam zamolio drugara da priupita kojim kalibrima i puskama lovi te jelencice. e tu je covek, kaze mi drugar, postao Srbenda al na engleskom, popio pola litre zestine iveli 4 dok isprica al ovaj moj drugar nista ne zapamti kad je za njega to spansko selo.

E sad da volim Amere ne volim ih posle 90tih ali smo u dva svetska rata bili ipak na istoj strani i jesu sada pomogli nasim neprijateljima ali nas bar nisu pobili 3 miliona u dva rata ko Svabe i njihovi poslusnici.
Izvinjavam se zbog skretanja sa teme Confused

kolega_LOVEc
 Namigivanje Da se sprovodi doslovce ideja o lovu koju osmislise nasi dragi "susedi" sa istog kontinenta pre nekih par vekova, niko od nas ne bi ni lovio. U najboljem slucaju bi lupali serpe i lonce po sumi da gospoda pucaju, a i ne verujem da bi nekom i palo na pamet da se ne puca prema pogonu....Novine
Vim vi repellere licet

DakiNS
 Kada sam ovo napisao : degutantno upoređivati tradiciju lovstva u Evropi i Americi,
mislio sam na istoriju tradicije . A sa druge strane bogatstvo divljači i raznolikost tipova lovišta u Americi i smanjenje lovišta i izbor divljači u evropi isto nisu za uporedbu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

MMilos

Podunavac kaže:

canis aureus kaže:

kempi kaže:
...

Da, ali nije to sve baš tako. Švabe već godinama prave listu najsigurnijih automobila koji se najmanje kvare. I na njoj već par godina prva mesta zauzimaju Mazda i Tojota. Ispred Mercedesa, BMW-a i Audija. Ni ja ne volim švabe kao naciju, ali treba biti realan. Ako neko preteruje i preuveličava sve svoje, onda su to na prvom mestu ameri.

Švapske perjanice (Audi, VW i Mercedes) zauzimaju prva mesta na tim listama pouzdanosti ali po kvarovima!

Prošle godine je Audi bio prvi sa najviše kvarova na motoru, pa onda VW pa posle par mesta i trokraka zvezda.
Poslednja, sa najmanje kvarova na motoru, je bila Honda, čisto da se zna... Smile

Šteta što Japanci ne pravU Garabine! Grin

Planinko011
 Greska M(oj)Milane pravU i to cini mi se dobre.

http://www.kaliba...icleId=199

Planinko011

kolega_LOVEc kaže:

Namigivanje Da se sprovodi doslovce ideja o lovu koju osmislise nasi dragi "susedi" sa istog kontinenta pre nekih par vekova, niko od nas ne bi ni lovio. U najboljem slucaju bi lupali serpe i lonce po sumi da gospoda pucaju, a i ne verujem da bi nekom i palo na pamet da se ne puca prema pogonu....Novine

Pa kolega bojim se da se i kod nas ide u tom pravcu organizacije lova tj da parajlije obrcu politicare na svoju vodenicu pa svima njima lepo a za nas pored lupanja u serpu ce ostaviti lisice i sakale da se oni ne muce.

MMilos
 U majku mu...nisam znao. Nadao se jesam, ali nisam znao, iskren da budem.
Još da ima da se kupi u Svrbiji...Confused

Podunavac

Šteta što Japanci ne pravU Garabine! Grin

Колега Планинко те је већ исправио, али ево само да надодам. Праве јапанци добре карабине, па чак праве карабине и за друге ,много познатије произвођаче, који их после продају под својим именом. Наравно за много вишу цену. А можда их се и може наћи у Србији, треба проверити. У Хрватској се могу купити Howa карабини по веома приступачној цени, чак и јефтиније од Заставе. Застава М 70 у ХР кошта око 670 евра. Howa 1500 брунирана са црним полимерским кундаком 600 евра, а Howa 1500 од нерђајућег челика и са зеленим полимерским кундаком 700 евра.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Barbarosa kaže:

KTM ist nicht švaba al' da ne idemo u sitna crevca...sneg

Valda austrijance svrstava pod švabe.
Tri prsta 2Kolce

kempi
 Ok Svapski konjusari... ako vam je tako lakse. Sta to zastavi fali pa sluzi Howi za poredjenje

Planinko011

kempi kaže:

Ok Svapski konjusari... ako vam je tako lakse. Sta to zastavi fali pa sluzi Howi za poredjenje

Prvo moram da priznam da mi se cini da mi od 2000te ocajnicki zelimo to radno mesto svapskih konjusara dok su komsije predvidjeni da predju na mesto batlera.
Doduse i ovi stari su uradili sve na tome da svi mi budemo njihovi konjusari sa manjom platom.

Ja tu Howu ni ocima nisam video a kamoli uzeo u ruke ali verujem da, jedna vekovna vojna sila, superiorne tehnologije i fanaticne posvecenosti, ne moze da izbaci nesto lose ali je njima cilj sa to cenom americki kupac i uopste kupci koji zele alat za lov a ne statusni simbol.
E sad sto je Zastava za te pare odlicna je problem za te strendzere sa 10tak preostalih srpskih brendova koje bi rado posedovali ili unistili (PPU i sl.)
Verujem da Howa mozda i nema bas previse evropskih kalibara a zivo me zanima da li iamju naseg starog dobrog "seljadina" (8x57)?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,117,328 posete www.srbijalov.com