Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor kalibra
Podunavac
 Previše je nabudžen, a ni municije baš nema u prodavnicama.
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic
 30-06 za sve.... Najbolji i najzastupljeniji kalibri su on i 8x57.... E sad sto 30-06 polako preuzima primat...Confused Nesto ima dali zato sto je dobar ili ima dosta municije...
A evo kolika je razlika na oko izmedju 8x57 i 30-06. Prvi metak je 9.3 drugi 30-06 treci 8x57 pa 6.5x55 i 308 win.
mirko knezevic priložio:
1_77.jpg

Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Hunter forever
 Meni nekako 8x57 izgleda najlepse ovde na slici,da li sto stoji u sredini ili zbog cega neznam,daje mi neki utisak srednjeg metka.

Cvele
 Ma fotogenican je ROFL ROFL ROFL
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

stojkuki
 Jook dobar mu make up. A svetlo mu je lepo palo. Fotogenican je Smeko

canis aureus

270 kaže:
Lista kalibara za lov u Srbiji a i šire bi kod mene izgledala ovako!
1. 8x57IS
sledećih 10 mesta prazno!
A od 11. nabacajte kako hoćete!
Od svih kalibara koji se kod nas koriste neke više a neke manje cenim ali od dva dobijam "ospice" a to su 30-06 Spr. i 7mm Rem. Mag. ne pitajte zašto da ne bi ulazili u naširoku raspravu i podugačke tekstove, neka bude da je to stvar ličnog ukusa (mada ima još mnogo toga)!
Jednostavno ko hoće da mi veruje na reč neka ih pri nabavci karabina zaobiđe. A ko neće, puno sreće i lepih odstrela sa njima i da ih dobro služe čitav lovački vek!
Pozz...Bye

ČitamNovine i ne verujemJaooo!!!!
Nije mi jasno kada sam ovo napisao!!!!Zbunjen
Grin

270 B)Bravo 2 ... kao da sam ti ja rek'No šta da napišešConfused tj da si mene pit'o ni ja ne biJ bolje sročiJo!Yes
Grin
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus

stojkuki kaže:
Auuuuu. Stara prica koja nema kraja.
Hajde ovako posto je ovaj forum mesto za iznosenje stavova i razmene misljenja, da i ja malo doprinesem tome ...
Svaki kalibar je dobar!!!!! i za svaki kalibar ima mesta!!!!!
I svako sebe moze da pronadje u moru kalibara. Nekome lezi jedan a nekome drugi.
Nema loseg kalibra!!!!
Ako se izuzme da se mora korisiti adekvatan kalibar za pojedine divljaci izbor je zaista stvar ukusa i mogucnosti.
Proizvodjaci ih napustaju i ponovo uvode shodno zasicenju na trzistu, jer pobogu svako od nas trazi uvek nesto novo i svi mastamo za ovom ili onom puskom, u ovom ili onom kalibru, sa obrazlozenjem balistike, namene ili neceg drugog, ... e bas mi to treba da bih bio opasan lovac. Jes morgen malo.... Kao da je onom svincetu bitno dal ga je koknuo 8x57, 0.308, 30 06 ili .300 Wmag Grin.
Toys for Boys.
Ljudi, budimo iskreni, palimo se na oruzije i oni to jako dobro znaju i to koriste. Kako drugacije objasniti prodaju pusaka koje kostaju i po 100 i vise hiljada ojra. Da ne spominjemo cifre jer su grozomorne. Pa gravure, duborezi, ovo drvo, ono drvo ... Pa isto cemo odstreliti i sa IZ 18 kiplaufom od 150 ojra i sa nekim karabinom iz ferlaha, merkelom, blaserom, krieghoffom koji kosta kao kuca.
Pitanje je ko koliko ima para i koliko je sposoban da sakrije te troskove od zene enakoja bi ga zbog trosenja na oruzije uglavnom istim tim oruzijem i roknula Grin.
Licno bih voleo da imam bar 3 do 4 karabina razlicite namene, mehanizma i kalibra, i bar tri lovacke puske. iako mozda imam mogucnosti zaista mislim da nije potrebno.
Licno pucam sa .30-06 i mislim da sa njim mogu da podmirim sve do africkog lova za koji je to ipak malo zrno. Ostalo, dobar pogodak medju rebra i sve pada u vatri.
Nas u Srbiji malo koka zakon koji omogucava nabavku samo 60 metaka godisnje, pa nema mesta za upucavanje i trening pucanja na strelistu, ali to je druga tema. I svi se mi snalazimo ... Znam da me svaka promena kosta bar 20 ojra jer mi treba 3 metka da prepucam optiku i to je sracunat gubitak, ali .... sta da se radi. Planiram i guram .... Nekako ;).
Licno menjam tezinu zrna za lov na srndaca i muflona lakse 150 graina, a za jelena i DS teze zrno do 180 graina.
Takodje mislim i da sa svim ostalim kalibrima moze da se radi isto to i da je svaki efikasan.
Licno volim 8 x 57, lep je to kalibar, za svaku namenu. Sticajem okolnosti ga nemam ali sam dosta pucao sa njim.

U procesu sam nabavke jos jednog karabina, varmint, manjeg kalibra i lakseg zrna, koji bi imao namenu odstrela predatora i eventualno srndaca.
A koji ce kalibar biti ... nije mnogo vazno. Izbor municije je, po meni, ipak od najvece vaznosti. I naravno, .... preciznost.
Tu se nalazi igranka o kojoj treba pisati i na koju mladim lovcima treba skrenuti paznju.
Potpisujem da metak iste gramature dva razlicita proizvođača ima potpuno razliciti dejstvo. Manje vise na preciznost jer se to dobrim upucavanjem resava (a podrazumevam da u karabin ipak ne stavljamo petarde vec municiju), vec prvenstveno mislim na efekte koje zrno pravi na meti odnosno na odstreljenoj divljaci. I mislim da je to smer u edukaciji mladih lovaca. Ali to je vec prica za drugu temu na ovom forumu.

E ala sam se raspisao ... rekao bi covek ovaj il je lud il nista ne radi ... posto nisam ni jendo (valjda) ni drugo ..., da se vratim na pocetak.
Svaki kalibar je dobar i mislim da nema price ovaj je bolji ili losiji. Te price su zaista posledica marketinga proizvođača oruzija.

Bravo 2
-moram da istaknem svoje slaganje sa svim napisaTim a ponajviše sa onim zatamnjenimGrin

Chut......ena.......srbijalov........Stari......Confused
Grin
Dim

stojkuki
 Znas vec kako to ide. Kada sam kupovao karabin (BAR sa S & Benderom) morao sam da je ubedim da je to tu negde, ... oko 300, 400 EUR, ma znas vec nije to skupo vidis kakva je jednostavna.Stidljiv
Inace bi mi i babu i mater, i dedu i babu i .... ma celu familiju, redom, ... po spisku, ali onom od maticara da nekog ne preskoci ....

Progutala jeste, ali da li poverovala .... ena ....
Nisam siguran.
Verovatno ce jednog dana to iskopati (zajedno sa mojim okom ....)

canis aureus
 Grin
znam! ta još kakoChutGrin

... jedan pištolj(oko 350jur) sam menjao za karabin i dvocevku koja tek treba da stigneConfusedGrin a razlika u ceni ...IznenadjenGrin .... i još ja zaradio 50jura!!Grin -šta ću kad sam dobar trgovacConfusedGrin
ma znam da mi ne veruje baš sveena al izvadi me ovih 50juraCveeGrin

"bolje znati pa ćeš i imati"ROFL
Chut
Dim

stojkuki
 He he ... sve to kosta. Zato ova moja, da ne gresim dusu dobra je, zna da je farbam al ne reaguje ..., mal mal pa izmisli neki soping ili slicno, a ti mili moj onda plati cenu za svo krecenje vezano za lov i ribolov. Pre tri godine zanovio sam malo ribolovni pribor, i to me je kostalo, zamisli, 150 EUR Chut ... + odlazak u Pandorf i lupanje po bubrezima odnosno novcaniku. Mislim, jbg .... to je cena ....

Neca92
 Jedno pitanje, koje sve poznatije firme u svetu prave karabine u kalibru 8x57, naravno, sem nase Zastave... ? itanje
p.s. Canis i 270, nemojte moje pitanje shvatiti ironicno, pitam cisto informativno! Grin hehe
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

stojkuki
 U breee brati. Pa manje vise sve. Cak i one radionice koje rade male serije

Hunter forever

Cvele kaže:
Ma fotogenican je ROFL ROFL ROFL

Bye
I fotogenican i dobar..sve u jednom.. Grin

canis aureus

Neca92 kaže:
Jedno pitanje, koje sve poznatije firme u svetu prave karabine u kalibru 8x57, naravno, sem nase Zastave... ? itanje
p.s. Canis i 270, nemojte moje pitanje shvatiti ironicno, pitam cisto informativno! Grin hehe

Kolega stojkuki me preduhitrio u odgovoruConfusedYes
i potpuno se slažem sa odgovorom jer je B)

Većina poznatih firmi, uglavnom evropskih, proizvodi u 8x57JS! Mrzi me da nabrajam i navodim čitajući i prelistavajući kataloge, jer stvarno ih imaaa...
Nego, već mi je drugar nudiJo jednu novu cevku mitraljesku od 60cm(od BrowningaYes) u ovom mom voljenom kalibru pa kad mi ova ostane bRez žljebovi ću je zamenU sa ovU novu pa će da mi trajeee...Grin tako da ne plašU se ja za toConfused i tako

-htedo' rećiStari
nek i Zastava arms prestane da ih proizvodi jer eto ja ću se već snaćiGrin te ću imati raritet, unikat, "duh prošlih vremena" koji ne zaostaje ni za najnovijim ultra-giga-mega-magnuTima ... e jedino mi žao novih generacija lovaca i strelaca, u tom slučaju, jer im neću dati da probaju LEGENDU i ostaće uskraćeni za takvo zadovoljstvo ...
Grin
Dim

Neca92
 Daj da napisemo peticiju da pocnu da prave Browning Bar u kalibru 8x57JS! Grin Jos na njega da se ''sljapi'' Leupold VX-II 1-4x20mm... Shock Frown Grin 
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

270
 Nema potrebe da browning pojača paletu kalibara, tu su Merkel, H&K, Sauer..., za one koji vole poluautomate, a u Evropi se naj više prodaju baš u kalibru 8x57IS i 9,3x62 dok je na trećem mestu 300WM, a mnogima omiljeni 30-06 tek na četvrtom po prodaji u Evropskim zemljama!
Pri tom ovi poluautomati ne samo da ne zaostaju za starim dobrim BAR-om, već su u nekim segmentima bolje tehnički rešeni a sa cenom su tu negde!
Više bi žalio što se Benelli Argo ne pravi u 8x57IS, ali zato se proizvodi u 9,3x62 pa u nedostatku prvog ne bih imao ništa ni protiv ovog kalibra!

DESPERADOS
 Ma svaki kalibar je dobar samo daj Boze da bude divljaci i da moze da se lovi .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Planinko011
 Pa da i ja dodam kad me vec niko nije pitao. Sto par kolega i kaze svaki kalibar je dobar a pogotovo kad onaj sto gadja to zna i kad uslovi u lovu dozvole precizan pogodak. Ja ne volim da se sam nesto pravim pametan pa sam kao pocetnik 30-06 kupio po preporuci predsednika LD (covek koji je u sumi proveo pola zivota) u kome sam poceo da lovim a u kome sam i dan danas cest gost. I sa PP od 9,7grama sam obarao i trofejne jelene i DS a i srndace bez mnogo brutalnog efekta. Takodje ima smisla da u recimo 30-06 lovac kupi dobra zrna u dve gramaze pa laksu koristi u prolece za srndace a u jesen prepuca karabin na teze zrno pa lovi DS i jelensku divljac jer puno u lovu znaci kad ti odgovara i kad se naviknes na jedan kundak i okidanje. Sad istina je mnogo, ali ja ne kupujem PP zrno od 11 grama jer ne pravi dobre izlazne rane. Sad ce se neko usprotiviti ali je to tvrdnja mog dobrog drugara koji je iskusni lovocuvar u jednom komercijalnom lovistu i pred kojim pada bar jedno svinjce nedeljno, sjajan strelac i poznavaoc teorije i koji redi recimo vepra od 150kg ili jelena za oko 20min i to na zemlji a koji cuva svako zrno koji nadje u divljaci. A kad on tako nesto kaze ja to usvojim kao aksiomu. Sada imam i .243win i 8x68s koje predstavljaju vrhunski par kalibara jer se ja licno nikada ne bih opredelio za kalibar koji je balisticki inferioriorne putanje a ne ocekujem da bas idem na big five u ovom zivotu. I ne izlazi bas svaki dan vepar od 200kg vec je veca sansa da ce pojaviti neko nazime. E kod nas je problem sto za nase prodavce ne postoji NORMA, WINCHESTER i ono sto ima to je kao neki restl a ne siri dijapazon zrna razlicite gramaze a i sto se municija za lov ne sme licno uneti u zemlju ili napuniti od uvoznih komponenti-koje isto ne mozes uneti u zemlju.
Doduse nisam bas i za to da ljudi bez obuke i polozenog ispita pune sami municiju jer inace u Srbiji ne postoji vise od 20ljudi koji bi znali da objasne zasto bas neki barut ili zrno u kombinaciji a video sam i par cevi i zatvaraca kod drugara koji je eksperimentisao pa je srecan sto je ziv i sa oba oka danas.

stojkuki
 Da. To je sustina. Kod nas je izbor municije krajnje skroman. Pp, poneki rws, blaser, s&b i to je to. Nema onih koji su za neke cevi pravi izbor. Imah prilike da pucam iz BARa sa winchester municijom core loct SP zrno koliko se secam 180 graina. To mi je bilo najbolje gadjanje ( ako izuzmem stari igman koji je zaista bio vrh). Tukao sam od 5 komada 3 u krug od 1 cm a ostala dva u grupi od 2 cm. Negde cak imam i sliku toga. Vrh metak ali ... Toga kod nas nema. Rekose mi momci da je to naj metak za moju cev i da je to potvrdjeno. Inace pucam ovu sezonu sa rws Evo koji je tskodje odlican ali ... A gde je norma i hornady i drugi ... I tu prestaje prica o kalibrima a pocinje ona prava , ... Zrno, barut i njihov odnos kao i odnos prema cevi ...
A mi se lozimo na kalibre.
Svaki je dobar onoliko koliko je dobar onaj koji ga koristi. A pot tim mislim da nase znanje treba da bude jos sire i jace ...

DESPERADOS
 Tako je kolega , svaki kalibar je dobar samo da ima sta da se lovi i da ima dobar lovac .
Ja recimo lovim sa 7x64 i nema toga sta ovaj kalibar ne moze ali to je sve nista ako ja nemam dobro oko ili nema divljaci.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor prve puške za početnika! LOVCI POČETNICI 1490 05.03.2023. 00:06
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,472,029 posete www.srbijalov.com