"Grom" iz Užica
|
canis aureus |
Objavljen 09.01.2013. 12:36
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Joe the hunter kaže:
Kamo srece da se oni u Uzicu bave toliko njihovom municijom kao ti kolega CANIS  Da su posteni doneli bi ti na kucni prag jedno makro pakovanje gratis naravno.Ali eto....Nego pojasni mi malko molim te ovo oko 8 mmMauser i 8x57 nisam bas razumeo.Inace i sam sam ljubitelj caure 57mm te posedujem oruzja u svim kalibrima caure 57mm 
Jes vala, kakvu im reklamu napravU ... ne mora na kućni prag, nek me pozovu na njin prag i ću im se rado odazovem za jedno makro ...
Ko zna ako pročitaDu ... ako me se sete sete a ako ne jbga 
GROM 8x57IS i GROM 8mmMauser
zrna iste težine, 12g a iste i konstrukcije 
samo polazna brEzina im različita u nekija 100m/s
8x57IS oko 750-760m/s na ustima cevi a Mauser oko 650m/s
Na meti razlika na 100m oko 15-20cm u korist bržeg, probano iz Zastavinog karabina sa cevi 60cm i Zastave sa cevi od 52cm i sa obe dužine bila ista razlika, inače preciznos' podjednaka.
Mauser rađen za amerikansko tržište a IS za evropsko.
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
bturjane |
Objavljen 09.01.2013. 12:59
|

Stari član

Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Bas neki dan pred NG bese i intervju sa gen.dir.PPUa i da nisam gledao ne bi verovao:
"u prosloj godini je PPU proizveo 25 MILIONA komada od toga je izvezeno na podrucje SADa 22 miliona,ostalo svuda po svetu pretezno u Evropu,od toga samo 8% za domace trziste,PPU je ulozio oko 8 mil evra u novu nadzemnu fabriku koja je zavrsena i ocekuje se useljenje u istu i pocetak jos obimnije proizvodnje uz pomoc nove laboratorije jer ce pod jednim krovom biti kompletna izrada municije a proizvodnja skoro potpuno automatizovana...."
Sta reci posle ovoga covek izadje pred radnike i da s ponosom ovakav intervju i jos rece da je zaposlio u prosloj godini oko 120 mladih radnika vecinom sa VSS spremom a posle su i oni pred kamerama da su izuzetno zadovoljni i poslom i tretmanom a ponajvise platama ponavljam da nisam gledao ne bi verovao jer ovakvi ljudi takoreci nepoznati i nepovezani sa politikom izgleda jos postoje u Srbiji samo im treba dati priliku
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
bturjane |
Objavljen 09.01.2013. 13:09
|

Stari član

Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Zaboravih da kazem da su detaljno snimili i novu fabriku u koju je vec instalirano oko 80% nove opreme i samo se ceka da se deo opreme iz podzemne proizvodnje preseli i da na prolece pocne sa radom nova fabrika
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 09.01.2013. 13:17
|

Lovčina

Upisa: 1296
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
E da nije ovog naseg glupog zakona i ogranicenja na samo 60kom. metaka godisnje bilo bi tu mozda i duplo vise od 8% za domace trziste!Inace sve pohvale za PPU i samo neka tako nastave! |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.01.2013. 13:33
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
canis aureus kaže:
Joe the hunter kaže:
Kamo srece da se oni u Uzicu bave toliko njihovom municijom kao ti kolega CANIS  Da su posteni doneli bi ti na kucni prag jedno makro pakovanje gratis naravno.Ali eto....Nego pojasni mi malko molim te ovo oko 8 mmMauser i 8x57 nisam bas razumeo.Inace i sam sam ljubitelj caure 57mm te posedujem oruzja u svim kalibrima caure 57mm 
Jes vala, kakvu im reklamu napravU ... ne mora na kućni prag, nek me pozovu na njin prag i ću im se rado odazovem za jedno makro ...
Ko zna ako pročitaDu ... ako me se sete sete a ako ne jbga 
GROM 8x57IS i GROM 8mmMauser
zrna iste težine, 12g a iste i konstrukcije 
samo polazna brEzina im različita u nekija 100m/s
8x57IS oko 750-760m/s na ustima cevi a Mauser oko 650m/s
Na meti razlika na 100m oko 15-20cm u korist bržeg, probano iz Zastavinog karabina sa cevi 60cm i Zastave sa cevi od 52cm i sa obe dužine bila ista razlika, inače preciznos' podjednaka.
Mauser rađen za amerikansko tržište a IS za evropsko.
Ok jasno govorio si za grom medjutim prvi put u zivotu cujem da neka fabrika proizvodi isti metak(ista tezina i oblik zrna) u razlicitoj laboraciji i to sa toliko razlike, nema ovde smajli inace se krstimse .Napravite smajli koji se krsti |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.01.2013. 13:49
|

Admin

|
......
Najgore je što po stranim katalozima za PPU 8x57IS pišu podatke od PPU 8mmMauser pa 8x57IS deluje "anemično" u poređenju sa 8x57IS drugih evropskih proizvođača iako to nije  
Inače to naši prave za amere zbog starog oružja iz ko zna kojih zaliha u kalibru 8x57IS koje oni koriste te da ne bi dolazilo do havarija i oštećenja ... manja punjenja - manji prEtisci i tako to al kUj ih šmirgla važno da im uvalU 20.000.000 komaTa

|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.01.2013. 13:55
|

Veteran

|
....A inace mi u Srbiji imamo samo nove karabine sa beler i krup cevima pa nam ne smeta veci pritisak |
|
|
|
270 |
Objavljen 09.01.2013. 19:55
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ne smeta Joe, ne verujem da smeta ni izakanim "old military suplaise" koji se prodaju džab džabe u Americi sa sve mundžom! Razlika je ako se nešto desi sa ovom mundžom iz vojnih zaliha Amer nema kog da tuži jer je znao da kupuje staru mundžu na svoj rizik!
A ako se desi nešto sa novom Amer na sudu odra uvoznika za odštetu i samo za ogrebotinu! Zato se uvoznici lepo ograde zakonom koji ne dozvoljava veće pretiske da ne može da se nešto desi pa makar turali ovu mundžu i u naj veći trulež i krš a za performanse ih bole uvo!
U Srbistanu i da se nešto desi korisniku loše municije teško bi na sudu to dokazao a ako bi i dokazao kojim slučajem odšteta bi bila smešna!
Znači krš svako koristi na sopstveni rizik!!! |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.01.2013. 20:09
|

Veteran

|
270 kaže:
Ne smeta Joe, ne verujem da smeta ni izakanim "old military suplaise" koji se prodaju džab džabe u Americi sa sve mundžom! Razlika je ako se nešto desi sa ovom mundžom iz vojnih zaliha Amer nema kog da tuži jer je znao da kupuje staru mundžu na svoj rizik!
A ako se desi nešto sa novom Amer na sudu odra uvoznika za odštetu i samo za ogrebotinu! Zato se uvoznici lepo ograde zakonom koji ne dozvoljava veće pretiske da ne može da se nešto desi pa makar turali ovu mundžu i u naj veći trulež i krš a za performanse ih bole uvo!
U Srbistanu i da se nešto desi korisniku loše municije teško bi na sudu to dokazao a ako bi i dokazao kojim slučajem odšteta bi bila smešna!
Znači krš svako koristi na sopstveni rizik!!!
Sluzbovao sa 4 godine u americi a bogu fala i lovio i rucno pravio municiju(karabinsku).Tamo ima da se kupi municija bukvalno iz celog sveta a naravno i iz evrope.Nikada nisam video niti cuo da iko od njih pravi posebnu municiju za ameriku, tako da me je ova prica o PPU 8 mauser vrlo cudna.Cak sta vise sva uvozna municija iz evrope ima iskljucivo evropske oznake kalibra a samo municija proizvedena u americi a koja je u evropskim klibrima ima te njihove oznake tipa 7mm mauser,8 mm Mauser ,cak i 7x64 nosi naziv 7mm Breneke i sl..Ali kad je ppu u pitanju nista me ne cudi dugo godina su na kutijama 9mm ktatki(broving ili 9x17) pisali 9mm Bereta(objasnjenje je bilo da u Jugoslaviji ima najvise bereta u tom kalibru misleci na M34/35 pa da vlasnici tih pistolja ne pobrkaju sa 9 mm para)To je objasnjenje od jednog od ljudi iz ppu pre desetak godina na sajmu u NS. |
|
|
|
270 |
Objavljen 09.01.2013. 22:43
|

Veteran

|
Nije PPU izmišljao toplu vodu već uvoznik, drugi uvoznik isto i za USA tržište Mitchel je po zahtevima od PPU tražio pune performanse odnosno ne smanjene, već uobičajene pritiske u ovom kalibru (8x57) ali sa zrnima isključivo .323 diametra naspram u običajenih .322 baš iz razloga bolje preciznosti iz izakanih mausera iz vojnih viškova i oznake na kutiji i na čaurama za ovog kupca bile su 8mm Mauser MITCHEL!
PPU je isporučivao i za jedne i za druge municiju po naručenoj specifikaciji! |
|
|
|
270 |
Objavljen 09.01.2013. 23:20
|

Veteran

|
Canis, za novi GROM mogu samo da kažem 
Lično ga nikad nisam koristio ali iz korisnika prvih serija čuo sam da hoće u 8x57IS da se veoma malo otvori odnosno da mu nisu uskladili tvrduću sa brzinom, tj, trebalo je ili mekše zrno ili veća brzina!!! Izgleda da su to sad uspešno rešili!!!
Ima li neko iskustva sa ovim zrnom u brzim kalibrima 7mm RM ili 300WM! Teorijski u njima a naročito u ovom zadnjem bi zbog brzine trebalo da ima naj bolju odnosno naj veću deformaciju!!! |
|
|
|
vidlic |
Objavljen 10.01.2013. 00:04
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 07.04.2010. 20:22
|
citam malo forumza Groma,neko zadovoljan neko nije,zbog cega je tako neznam....ali da kazem i ja nesto licno iz iskustva...u poslednje dve godine koristio sam grom iz poluatomata beneli argo 30 06i imao dobre rezultate,samo u jednom slucaju mi zrno nije izaslo na drugu stranu na daljini od 180 m u vepru od 150 kg,u ostalim slucajevima bilo da su manje tezine ili vece uvek je dao izlaznu ranu,a svi su ostali na mestu nastrela.Moram istaci slucaj da sam poslednjeg vepra pogodio na 300m u vratni deo,da je kicma presecena ,tj nema je citavih sedam i vise cm i da je zrno izaslo na drugu stranu.Da li je to serije municije neznam,ali znam da sam zadovoljan i da nemam odlaska ili trazenja.
E sada iskustvo kod srnece divljaci....uvek prostrelna rana,malo veca nego sto treba,u zavisnosti od mesta pogodka,ali se pojavila stvar da u par slucaja sam pomislio da sam promasio jer je srndac nastavljao jos dvadesetak metara dalje.Ni sam nisam verovao da je imao prostrelnu ranu na pleckama,ogromnu rupu na izlazu i da je mogao da se krece,ovo mi se ponovilo jos u dva slucaja kod srnece divljaci. Predpostavkadaje za srnecu divljac pretvrd i prebrz...moje misljenje,ali sam zadovoljan!!! |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.01.2013. 11:03
|

Veteran

|
270 kaže:
Nije PPU izmišljao toplu vodu već uvoznik, drugi uvoznik isto i za USA tržište Mitchel je po zahtevima od PPU tražio pune performanse odnosno ne smanjene, već uobičajene pritiske u ovom kalibru (8x57) ali sa zrnima isključivo .323 diametra naspram u običajenih .322 baš iz razloga bolje preciznosti iz izakanih mausera iz vojnih viškova i oznake na kutiji i na čaurama za ovog kupca bile su 8mm Mauser MITCHEL!
PPU je isporučivao i za jedne i za druge municiju po naručenoj specifikaciji!
HM vidi sad svi proizvodjaci zrna (bar oni vodeci) 8mm(S busenje 8.20 mm) oznacavaju kao diametar .323 .Ta oznaka je usvojena za sve proizvodjace zrna pa tako i u evropi.Mada kalibar 8mmS spada u kategoriju zrna cal.32 (osnova kalibra .315 inca)sa desetinama drugih calibara samo za njega vazi oznaka diametra.323 i ni jedna druga.Postoje zrna od 8mm diametra 322 ali arhaicna recimo 8mm Kropacek( 8,17mm) , 32 Win.spec.(8,18) i t.d. ali to nisu zrna 8mmS.Uostalom da nebi ovde tupili o tome ako hoces mozemo da se preselimo na temu karabinski kalibri. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 10.01.2013. 11:47
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
vidlic kaže:
citam malo forumza Groma,neko zadovoljan neko nije,zbog cega je tako neznam....ali da kazem i ja nesto licno iz iskustva...u poslednje dve godine koristio sam grom iz poluatomata beneli argo 30 06i imao dobre rezultate,samo u jednom slucaju mi zrno nije izaslo na drugu stranu na daljini od 180 m u vepru od 150 kg,u ostalim slucajevima bilo da su manje tezine ili vece uvek je dao izlaznu ranu,a svi su ostali na mestu nastrela.Moram istaci slucaj da sam poslednjeg vepra pogodio na 300m u vratni deo,da je kicma presecena ,tj nema je citavih sedam i vise cm i da je zrno izaslo na drugu stranu.Da li je to serije municije neznam,ali znam da sam zadovoljan i da nemam odlaska ili trazenja.
E sada iskustvo kod srnece divljaci....uvek prostrelna rana,malo veca nego sto treba,u zavisnosti od mesta pogodka,ali se pojavila stvar da u par slucaja sam pomislio da sam promasio jer je srndac nastavljao jos dvadesetak metara dalje.Ni sam nisam verovao da je imao prostrelnu ranu na pleckama,ogromnu rupu na izlazu i da je mogao da se krece,ovo mi se ponovilo jos u dva slucaja kod srnece divljaci. Predpostavkadaje za srnecu divljac pretvrd i prebrz...moje misljenje,ali sam zadovoljan!!! Meni je dobar za srnecu divljac ali ne pucam plecku vec malo iza i vislje otprilike tri prsta ipod linije ledja i imam u 90 % slucajeva pad u vatri.Drugar iz grupe je prosle sezone sa 300 WM i gromom imao odstrel srndaca na 140 koraka.Prostrel kroz obe plecke po sredini,izlazna rana kao pesnica ,srndac odlazi 400m prelazi recicu koja tece kroz atar i jedva ga pronalazimo posle 2h potrage uz pomoc pasa. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 10.01.2013. 12:27
|

Admin

|
Što se tiče GROMa u .300WM i 7mmRM moje mišljenje je da dobro "radi" tek od srednjih daljina pa na dalje jer je prebrz na kraćim odstojanjima tako da se slabo deformiše ako ne pogodi u vrlo tvrdu prepreku. I "srednjaci" (7x64, .30-06, 8x57IS) na manjim daljinama ako ne potkače kak'u kos' neće odraditi najidealnije jer tada još imaju veliku brzinu ...
I ovaj sa slike je odradio pos'o na 200+meteri, i reklo bi se, idealno se otvorio i max zadržao početne mase a ne verujem da bi na daljini od 50m bio isti rezultat(deformisanje i zadržavanje mase) ... ali ima dana, proveriće se na delu još kad bi se proizvođač otvoriJo sa jednim makro, "testiranjima" kraja ne bi bilo  
p.s. ovu "problJemat'q" oko dijametra 8ce mogli bi nastaviti na temi 8x57IS ?!? ... tek da ne skrećemo previše sa ERE

|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 10.01.2013. 18:39
|

Lovčina

|
u pravu si canise imam fotografiju srndaca odstreljenog sa iz18 30-06 ppu grom.daljina 75m sa ceke,malo iza plecke,naravno prostrel(nije dirao kost,prosao izmedju rebara) i pad u vatri.posle nepuna dva sata jos jedan,150m takodje sa ceke i opet iza plecke 3-4 cm ovaj put malo nize.prostrel i pad u vatri.obe izlazne rane velicine kovanice dvadesetice.izgleda da mesto pogotka ipak igra vrlo vaznu ulogu i da skolski hitac u plecku ne daje(barem iz mog iskustva )uvek najbolji ucinak narocito sa tvrdim zrnima kakav je grom.gledao sam odstrel srndaca sa SP kroz plecku,daljina 110m,pad posle 30m,obe plecke za ishranu pasa.pogodak u plecku ne volem p.s. posto sam doodook za tehniku kad jednog dana provalim kako postavicu i slike |
|
|
|
270 |
Objavljen 10.01.2013. 19:49
|

Veteran

|
Rekoh da nemam nikakva iskustva sa GROMOM ni sa drugim zrnima tvrde konstrukcije! Moj prijatelj iz Kanade tvrdi da mu sa tvrdim zrnima 300WM mnogo bolje odrađuje nego 30-06 i da se tek sa ovim zrnima vidi prednost 300WM, dok je sa mekim zrnima mrtva trka čak na manjim daljinama posao bolje odrađuje 30-06!
Zbog toga sam i pitao da li neko može da nam prenese svoja iskustva sa GROMOM u magnum kalibrima!!! |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 11.01.2013. 12:58
|

Lovčina

|
evo probacu da postavim
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 11.01.2013. 13:00
|

Lovčina

|
evo i drugog rana je tacno ispod njuske
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.02.2013. 12:15
|

Admin

|
... sa GROMom samo u što tvrđe!
Tada je efekat 100%tan, inače kroz mekše tkivo ... sprem'te se za potragu i dobro priprem'te keru za krvni trag jer dešava se da divljač daleko odneseee...
GROM vs SIERRA

|
|
|