Тражили су да се напише слово Х маркером или било како преко бар кода. Појавило се већ на пијацама Мада мора се признати да су се неки органи реда напокон сетили чему служи палица коју носе са собом!
Odose Ruski spasioci a nijedan Srpski ministar ili drzavni sekretar da ih isprati i kaze hvala pa i neku zahvalnicu da im dodeli ili tako nesto u znak zahvalnosti Srpskog naroda. Bruka....
Ispratiše braću Ruse Zavetnici. Svaka ima čast, bar se neko setio ko je prvi došao da pomogne. A i zahvalnicu su im napravili. I jedan lep transparent, koji su spasioci poneli sa sobom u Rusiju.
Večeras na Lorist TV u 21h ide emisija posvećena postradalom Obrenovcu, o divljači i lovcima.
Emisiju možete gledati na www.lorsttv.com
Podunavac kaže:
Ispratiše braću Ruse Zavetnici. Svaka ima čast, bar se neko setio ko je prvi došao da pomogne. A i zahvalnicu su im napravili. I jedan lep transparent, koji su spasioci poneli sa sobom u Rusiju.
Imam u posljednje vrijeme problema sa internetom, pa često nisam bio u prilici da pratim dešavanja na sajtu.
Iako se voda iz dana u dan sve više povlači, biće potrebno još podosta vremena da se Sava vrati u svoje korito i da se isuši sva voda zaostala na nižim terenima. Uglavnom, prebrodili smo i ovu vodu bez ozbiljnih posljedica po selo. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim članovima foruma na podršci, a naročito Beli, Klaji, zemi Podunavcu i ostalima, koji su me svo vrijeme kontaktirali nudeći pomoć. Hvala vam od srca!
Preko 50% lovišta je i dalje pod vodom, a kakva je opasnost prijetila selu pokušaću da vam dočaram sa nekoliko snimaka sa ulaza u selo sa nasipa kome je prijetila opasnost od rijeke Drine. Par stotina metara dalje, prateći nasip, na ulasku u selo sa druge strane prijetila je opasnost od izlijevanja rijeke Save. Zbog obaveza oko čišćenja i sređivanja podruma nisam bio u mogućnosti da odem i snimim dio nasipa prema Savi.
golf071 kaže:
Kako je sada stanje,imali komaraca? Jeli se voda povukla skroz ?
Fotografije i snimci su urađeni 25.05.2014. Do prije 3-4 dana voda je opadala po 15-cm dnevno, da bi ovih dana nivo počeo padati za oko 30-40 cm. Ako se ovaj trend nastavi, Sava će za 5-6 dana imati prosječan vodostaj za ovo doba godine. Voda će se i dalje zadržati u nižim terenima, što će biti pravi raj za legla komaraca kojih već ima u nevjerovatnom broju. Podzemne vode se još ne povlače sa njiva, ali će i to vjerovatno uskoro početi. Šteta na fazanskoj i zečijoj divljači vjerujem da je velika, ogroman dio najboljeg staništa za pomenutu divljač bio je pod vodom, pa ostaje da se vidi kako će LU odreagovati u skladu sa ovim okolnostima. Posljednjih nekoliko sezona znatno smo uticali na smanjenje broja predatora što se odrazilo na dobar priraštaj sitne divljači, ali ćemo sad sigurno morati redukovati broj izlazaka i povećati unos vještački gajenih fazana.
nidzamotocross kaže:
Druže ako bude nekako moguće da mi odavde sa daljine pomognemo i ako treba, javljaj.
Nekako je protutnjalo, ne ponovilo se.
Hvala na podršci Nidžo! Sve se nalazi u našim rukama. Ako budemo pametni i disciplinovani, i uz malo sreće, mislim da bi se za 3-4 godine ponovo mogla očekivati brojnost divljači kao prije poplava. Imali smo sličnu situaciju u decembru 2010. godine, voda je bila poplavila isti dio terena kao sad, ali nivo je bio bar za metar niži i voda se veoma brzo povukla. Pošto je bila kasna jesen, većina mladunaca divljači je bar donekle bila sposobna da se sama o sebi stara pa šteta i nije bila velika kako se na početku činilo. Ovo sad je bio najosjetljiviji period za podmladak i mislim da će se posljedice u mnogome osjetiti na fondu divljači. Daj nam Bože samo pameti i razumijevanja, ostalo će se nekako samo srediti!
Od noćas u celoj Srbiji pada sneg, uz vetar koji može da napravi nanose. Prognoza za narednih 7 dana nije ni malo povoljna, predvidja se niz 'ledenih dana' kada temperatura neće prelaziti nulti podeljak. Čak po nekim prognozama se predvidjaju vrlo niske temperature, i preko 10 stepeni u minusu (za Novi Sad predvidjaju u novogodišnjoj noći čak do minus 18!!!).
U ovim uslovima savesna lovačka udruženja i lovci iznose hranu za divljač. Iako nam slede novogodišnji i božićni praznici, valjalo bi barem sledeći vikend posle dočeka Nove godine iskoristiti i izneti hranu u lovišta. Ionako vreme neće biti baš zgodno za lov, a svaki izneti džak kukuruza dobro dodje divljači, bez obzira što je tokom tople jeseni divljač imala dovoljno vremena da stvori zalihe masnog tkiva za zimu!
Moja lovačka sekcija (da ih pohvalim) je pre neki dan iznela čak nekoliko tona hrane (kukuruza) koji je postavljen na prethodno predvidjena mesta, kako ne bi bila zavejana snegom i postala nedostupna za divljač. Ostao je još skoro pun čardak kukuruza u klipu za zimsle mesece, a nabavljena je i kamena so.
Ja sam ranijih godina imao par puta akciju u sopstvenoj režiji, kada sam od lokalnog pekara za sitne pare otkupljivao stari hleb koji ostane neprodat, pa sam to posle odneo u lovište, na teren za koji znam da je mesto gde se fazan divljak gnezdi. Nakon ponovnog odlaska i odnošenja nove količine starog hleba, na snegu sam nalazio samo mrvice od prethodne ture!
mrwa22250 kaže:
Hrana za jarebice je spremna a trecina vec iznesena da se lagano navikavaju.Izuzetno mi je drago sto se brojnost povecava,a bila bi prava steta ne omoguciti im hranu u slucaju da bude snega.Tu su naravno i fazanske koke koje me iz nedelje u nedelju odusevljavaju svojom brojnoscu,pa i njih valja prihraniti do zime.Kao sto rekoh,sada je sve na nama i ako ne zayebemo stvar,iduce godine moglo bi biti kao u dobra stara vremena.
Ovo je Mrwa napisao pre neki dan na temi 'Lov fazana', a ja mogu samo da mu čestitam na ovom potezu, tim pre što sam se lično uverio da je njihovo lovište jedno od retkih u Vojvodini na kojima još ima jarebice u solidnom broju - iste one jarebice koja je pre nekoliko decenija još kako bila lovna divljač vojvodjanskih lovaca, ali je na žalost u nestajanju sa vojvodjanskih polja.
Dakle kolege lovci, posle novogodišnjeg provoda, za vikend, čizme na noge, rančeve ili džakove na ledja, pa u atar - vratiće vam se višestruko! A posle akcije iznošenja hrane, na lovački dom i na vruć čaj (vino, rakiju...), i na porciju lovačkog druženja!
Kolega Robija i ja smo ove godine nakosili , balirali i pripremili 50 bala lucerke, nabavljeno je i desetak tona kukuruza , koje je već deo iznet u lovište.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Nije ni kod mene svuda situacija sjajna,pa je i moje kolege lovce,kao i putare iznenadio sneg u decembru.Dosadio sam sam sebi pricajuci kako se hranilista pune u oktobru,eventualno prva polovina novembra da bi divljac znala u slucaju da zaveje gde se hrana nalazi.Ja sam i jutros izneo 10-tak kg zrna psenice i kukuruza u hraniliste iz kojeg je do sada pojedeno preko 150kg zrna iako nije bilo snega,ali sam i pored svega toga ljut i na sebe i ostatak moje grupe jer ne docekasmo sneg kako treba,a da se imalo vremena pripremiti,imalo je.Nas deo lovista nam je ove sezone priustio uzivanje u lovu fazana kakvo smo do sada samo gledali na you tubetu pa opet ni to nije bilo dosta da nas motivise da malo vise zavrnemo rukave.Svakako da treba izaci cim nepogoda prestane(kod nas veje jutros od 8 i ne prestaje=cca 15cm snega)i izneti divljaci hranu,ali bi puno bolje rezultate imala prihrana u ranijim mesecima.
Da ne bude da samo kudim,dosta toga smo i uradili ali moze bolje,mnogo bolje.
mrwa22250 kaže:
.Dosadio sam sam sebi pricajuci kako se hranilista pune u oktobru,eventualno prva polovina novembra da bi divljac znala u slucaju da zaveje gde se hrana nalazi.
A da sam u pravu govori i ova slika sa gorepomenutog hranilista koje je puno hrane jos pre pocetka sezone(dopunjeno 3 puta bez obzira sto nije bilo snega).Posto je malih dimenzija,a vetar duvao junacki,sva hrana koju sam juce pre lova izneo bila je zavejana.Uprkos tome,kada smo malopre prisli hranilici(drustvo mi pravila moja gospodja,ostali imali neka druga posla),u neposrednoj blizini poletelo je jato od 15-16 jarebica.Ja odusevljen,a kad sam prisao blize vidim da su razgrnule sneg sa kukuruza i zita.U donjem desnom uglu se vide tragovi krila,koji svedoce da su sletale direktno na hraniliste sto govori da su i ranije posecivale isto bez obzira sto nije bilo snega.Sad kad je pao ne moraju da lutaju(sneg previse dubok da bi peske trazile hranu)znaju gde je klopa i uzivaju
Jedno od posecenijih hranilista nazalost zapaljeno zahvaljujuci imbecilima koji pale stari visnjik iz razonode svake godine.Iako hranilista vise nema,divljac je zapamtila lokaciju pa su tragovi bili izuzetno brojni.Ocistio sam sneg na nekoliko mesta i ostavio psenicu i kukuruz jer su zalihe na mestu gde je hranilica bila pojedene do zadnjeg zrna.I ovde sam primetio tragove jarebica,po mojoj proceni jato je vece od prethodnog koje sam video.Ovde su bili brojni i tragovi fazana i srnece divljaci pa cemo ovih dana redovno obilaziti i dopunjavati hranom ovu poziciju.
primetio sam da nema neke izrazite aktivnosti fazanske divljaci,kao da se uopste nije ni kretala,za razliku od jarebice cijih tragova ima na sve strane.Veliki tereni pod trskom posluzili su fazanima kao zaklon od vetra i snega pa su oko njih primeceni brojni tragovi lisica koje ce ovih dana nadam se na nisan.
A koliko je blago imati takvu remizu(45ha pa jos u srcu terena) pokazuje sledeca slika.Omanje krdo srna6-7kom,prespavalo je mecavu u zavetrini sa juzne strane visnjika.Na mestu gde su lezale nema snega,a to su iskoristile jutros mnogobrojne jedinke sitne divljaci da malo ogreju noge posle noci prespavane u snegu.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?